Lytiškumo ugdymo ekspertė: vaikai dažnai yra drąsesni kalbėtis nei suaugusieji
Įkelta:
2024-05-27
Nuotrauka
vaikai
Nuotraukos autorius:
Asociatyvi Pexels.com nuotrauka

Kino teatruose šiuo metu rodomame Linos Lyte Plioplytės filme „Mėnesinės“ apie menstruacijas kalbama išsamiai ir nuotaikingai. Tad šis edukacinis filmas gali tapti puikia priežastimi pradėti arba pagilinti pokalbius su vaikais – moksleiviams rengiamos specialios filmo peržiūros su režisiere. Gydytoja ir lytiškumo ugdymo ekspertė Rusnė Kirtiklytė atkreipia dėmesį – jei suaugusieji informacijos nesuteiks patys, vaikai ją vis tiek susiras, tik nebūtinai iš patikimų šaltinių.

Kalbant apie menstruacijas, mums kartais dar vis pritrūksta žodžių ir drėksta delnai, o kinas gali tapti gera priemone jaukiau ir tvirčiau pradėti pokalbį. Mokytojai ir edukatoriai kviečiami burti vaikus į specialias filmo peržiūras su režisiere Vilniuje, Kaune ir Marijampolėje: https://kinopavasaris.lt/edukacija-menesines/. Moksleivius į filmą atlydėsiantiems mokytojams gydytoja ir lytiškumo ugdymo ekspertė Rusnė Kirtiklytė parengė metodinę medžiagą, kad kalbėtis būtų dar drąsiau.

R. Kirtiklytė sako, kad apsidžiaugė jau vien pamačiusi filmo pavadinimą. „Vien žodis „mėnesinės“ didžiuosiuose ekranuose, ant plakatų mažina stigmą apie tai kalbėtis. Juk mes lietuvių kalboje net sakome „sirgti mėnesinėmis“, nors tai nėra liga – nereikėtų vartoti tokių frazių. Džiaugiausi filmo temų įvairove – jų labai daug paliesta, o kiekvienoje net norisi pabūti ilgiau. Žmonės iš šio filmo gali išsinešti daug skirtingų minčių, žinių ir idėjų – tik spėk viską pasiimti.“

Kelerius metus įvairiuose šalies miestuose ir miesteliuose su vaikais susitinkanti gydytoja ir lytiškumo ugdymo ekspertė papasakojo, kaip moksleiviai šiuo metu supažindinami su menstruacijomis, poliucijomis ir bendrosiomis brendimo temomis, o taip pat pateikė patarimų suaugusiems, kaip pradėti pokalbį.

Biologijos mokytojų ir seselių valioje

Pasak Rusnės Kirtiklytės, iki šiol sistemingo moksleivių supažindinimo su šiomis temomis nebuvo, o ką tik pradėta Gyvenimo įgūdžių programa mokyklose dar tik įsivažiuoja. „Iki šiol mokyklose viskas buvo paliekama tik gerai valiai ir nors dabar mėginama kurti centralizuotą sistemą, tai dar užtruks. Šios temos dažniausiai būdavo paliekamos biologijos mokytojams – vadovėliuose yra atitinkamas skyrius. Iš vaikų pasakojimų supratau, kad kartais mokytojai viską išsamiai paaiškina, o kartais patys išrausta, išeina iš klasės ir liepia patiems pasiskaityti.“

„Būna, kad edukuoti apsiima mokyklos seselė – išsiveda merginas į savo kabinetą, paaiškina tik apie mėnesines, parodo įklotą ir tuo viskas pasibaigia. Berniukai tuo metu bando klausytis už durų, o vėliau atiminėja tamponus iš merginų, klijuoja įklotus ant sienų. Vyksta patyčios, nes jie nesupranta, tačiau jiems įdomu ir kažkaip mėgina viską išsiaiškinti – taip, kaip sugeba, – pasakoja R. Kirtiklytė. – Dar pasitaiko, kad man atvažiavus į mokyklą vaikai prisipažįsta manę, jog ateis tikybos mokytoja ir papasakos, kad seksas yra blogai, tik po vestuvių, tai – nuodėmė ir viskas, pokalbis baigsis.“

Žinoma, daug kas priklauso nuo konkrečios mokyklos. „Kai kur yra vakuumas, bet yra mokyklų, kurios šioms temoms pristatyti kviečiasi išorės ekspertus – „Įvairovės edukacijos namų“, „Žemiau bambos“ edukatorius, kurie kalbasi su vaikais, kartu žiūri filmus, veda edukacijas, – pasakoja gydytoja ir lytiškumo ugdymo ekspertė. – Edukatoriai savo arsenale turi įdomias, vaikus įtraukiančias programas, žaidimus, vaizdinę medžiagą.“

Biologijos vadovėliuose lytinio brendimo tema atsiranda šeštoje klasėje, bet, pasak R. Kirtiklytės apie tai kalbėtis rekomenduojama žymiai anksčiau. „Remiantis statistika ir Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mėnesinės šiais laikais prasideda ir 10-ies, ir 11-os metų – 4-oje klasėje. Kai kurioms mergaitėms gali prasidėti ir 9-erių – 3-ioje klasėje. Tad reikėtų pasikalbėti iki tol.“

Kaip su vaikais kalbėtis apie brendimą?

R. Kirtiklytė siūlo pirmiausiai pačių vaikų paklausti, ką jie jau žino. „Tada dažniausiai jie pradeda kalbėti ir patys pasakoja arba, jei nieko nežino, ima klausinėti – jiems viskas įdomu. Tiesą sakant, šiais laikais dažniausiai vaikai mažiau už tėvus bijo kalbėtis šiomis temomis ir patys pradeda diskusijas. Labai svarbu suprasti, kad jei mes, suaugusieji, vaikams nesuteiksime informacijos, jie jos tikrai susiras iš kažkokių šaltinių, kurie nebūtinai bus patikimi.“

„Nuėjimas į filmą „Mėnesinės“ taip pat gali tapti puikia pokalbio pradžia – po jo tikrai kils diskusijų ir minčių pamąstymui. Galiu garantuoti, kad ir beveik kiekvienas suaugęs žmogus pats tikrai sužinos kažką naujo, – šypsosi gydytoja ir lytiškumo ugdymo specialistė. – Bet svarbu ir patiems suaugusiems suprasti, kad yra legalu jiems visko nežinoti. Tik reikia nebijoti domėtis, kreiptis į tos srities profesionalus, paieškoti mokslu grįstos informacijos.“

R. Kirtiklytė pabrėžia, kad filmą svarbu pažiūrėti ne vien mergaitėms, bet ir berniukams bei tėčiams. „Mėnesines supanti stigma, kad tai yra kažkas šlykštaus ir bjauraus, prisideda prie pačių merginų stigmatizavimo ir gėdinimo. Mokyklose patyčios kyla jau vien kuprinėje pamačius įklotą ar tamponą. Be to, tėčiai lygiai taip pat, kaip ir mamos, turi dalyvauti vaiko auginimo procese. Taip pat šiais laikais yra daug išsiskyrusių tėvų, mergaitės dalį laiko gyvena su tėčiais ir ką gi daryti, jei tėtis nieko nežino apie mėnesines? Tada susiklosto paradoksalios situacijos, kad menstruojanti 10-ies metų mergaitė kaip moteris neva turėtų geriau viską žinoti.“

„Lytiškumo temos po truputį braunasi į šviesą ir smagu, kad yra filmų, parodų muziejuose ar „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrų, kur galima apie tai daugiau sužinoti, pradėti kalbėti ir šitaip mažinti stigmas. Kokybiškų ir įtraukiančių informacijos šaltinių vis daugiau – telieka domėtis,“ – apibendrina R. Kirtiklytė.

Apie filmą „Mėnesinės“

Ką XXI a. žinome apie mėnesines? Kodėl taip skauda? O ar žinojote, kad tamponus išrado… vyrai? Žiūrint režisierės Linos Plioplytės (puikiai pažįstamos po jos filmo „Amžinai stilingos“) naująją dokumentiką tikrai paaiškės, kad dar vis žinome per mažai. Apie menstruacijas nuo pradžios iki pabaigos, požiūrio į jas istorija, mokslas, politika ir paslaptys – patraukliai ir šmaikščiai tai išsiaiškinti svarbu ne vien jaunoms, savo ciklą tik pradedančioms moterims.

Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=fL2zfN0j5M8. Lietuvoje šį filmą platina „Kino Pavasaris Distribution“, filmo edukacinius seansus remia JAV ambasada ir Vilniaus miesto savivaldybė. Mokyklos kviečiamos registruotis į specialius seansus moksleiviams: https://kinopavasaris.lt/edukacija-menesines/.

Nuotrauka
rotary
Tauragės Rotary klubo nuotraukos
Įkelta:
prieš 8 valandas
Savaitgalį Tauragės Rotary klubo prezidentas Paulius Jurkauskis iškilmingai perdavė regalijas verslininkui, visuomeninkui Dariui Stankui. Tauragės Inner wheel klubui dar vienerius metus vadovaus prezidentė Agnė Jurkauskė.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotrauka
Įkelta:
2024-06-11
Vos prieš mėnesį Tauragėje startavusios socialinės dirbtuvės „Metų ratas“ įgavo pagreitį – startavo neįgaliųjų rankomis sukurtų gaminių elektroninė parduotuvė. Pirkprasmingai.lt ragina žmones išleisti pinigus prasmingai.
Nuotrauka
turgus
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-06-04
Tauragės rajono savivaldybės administracija skelbia statinių (kioskų) Tauragėje, Spaustuvės g. 1, elektroninius nuomos aukcionus. Kiekvienas kioskas išnuomojamas 5 metų terminui (su galimybe pratęsti nuomos sutartį iki 10 metų). Numatytas veiklos pobūdis kiekviename kioske – prekyba (maisto produktais).
Nuotrauka
lauksargiai
Lauksargių globos namų archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-06-03
Birželio mėnesį Lauksargių globos namai mini trisdešimties metų sukaktį. Moderniai įrengtos patalpos, jaukus kiemelis yra namai senyvo amžiaus arba negalios kamuojamiems suaugusiesiems. Gyvenama čia, kaip šeimoje: gyventojai kartu švenčia šventes, vyksta į ekskursijas, čia mezgasi draugystės ir net simpatijos. Per trisdešimt metų įstaigoje buvo iškeltos keturios vestuvės.
Nuotrauka
Jazz
Ignas Skridlas ir TauragJazz.Lt foto
Įkelta:
2024-05-31
Jaunieji muzikantai vis dažniau ir aktyviau įsilieja į Tauragės džiazo festivalio renginius. Štai ir birželio 1-ąją Vasaros estradoje pamatysime ir išgirsime jungtinį Tauragės, Jurbarko ir Šilalės jaunimo džiazo projektą „Džiazo jūra 2024“.
Nuotrauka
glorija
Choro „Gloria“ archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-23
Vis dažniau įvairių miesto švenčių proga tauragiškius džiuginantis miesto gospel choras „Gloria“ surengs pasirodymą ir artėjančios miesto šventės „Tauro ragas 2024“ metu. Koncertas vyks jau sutemus: krikščioniškos muzikos programą lydės šviesų šou, ketinama įrengti 16 m LED ekraną, kuriam rengiamos specialios vizualizacijos.
Nuotrauka
aplinka
Įkelta:
2024-05-21
2024 m. gegužės 20 d. Tauragės rajono savivaldybės administracijoje buvo apdovanoti Atliekų kultūros egzamino nugalėtojai. Juos sveikino Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas kartu su Viešosios tvarkos poskyrio vedėju Pauliumi Goštautu.
Nuotrauka
medžiai
Įkelta:
2024-05-21
Kaip informuoja Tauragės rajono savivaldybė,  pastarosiomis dienomis Tauragės miesto gyventojai gali džiaugtis didele ir reikšminga iniciatyva – didelių medžių sodinimu. Persodinant medžius siekiama ne tik praturtinti miesto grožį, bet ir sukurti komfortišką gyvenimo aplinką gyventojams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-18
Gegužės 17 d. oficialiai pažymėtas Tauragės daugiafunkcės arenos antrasis statybų etapas – į būsimus sporto ir kultūros centro pamatus įkasta simbolinė laiko kapsulė ateities kartoms. Tikimasi, kad itin laukta ir regionui svarbi arena įneš dar daugiau kultūros ir galimybių sportuoti į visos apskrities gyvenimą. Laišką ateities kartoms, pasakojantį apie tauragiškiams reikšmingo projekto pradžią, pasirašė bei simbolinę kapsulę įkasė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas ir statybų įmonės „Gilesta“ direktorius Romas Paliulis.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-05-17
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
2024-05-16
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!