Koordinuotos atakos neišvengė ir Tauragės rajono įstaigos
Įkelta:
2023-10-22
Nuotrauka
ataka
Nuotraukos autorius:
Skaitytojos nuotrauka 
Aprašymas

Spalio 13 d. evakuoti „Aušros“ progimnazijos bendruomenė 

 

 

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Tauragės rajono ugdymo įstaigos nuo praėjusio penktadienio sulaukia grasinimų, esą jose padėti sprogmenys. Penktadienį nurodytas tikslus laikas, kada įstaigos bus „susprogdintos“, kitomis dienomis jau pateiktas tik laiko intervalas. Pasak savivaldybės atstovų, ši situacija kelia susirūpinimą ir svarstoma, kad grasinančiais laiškais piktadariai siekia pasityčioti ir destabilizuoti valstybę.

Prieš savaitę, praėjusį penktadienį, Tauragės rajono ugdymo įstaigose kilo sumaištis – į mokyklų elektroninius paštus plūdo grasinantys laiškai su pranešimais, kad įstaigos bus susprogdintos. Tokie laiškai siųsti ir šią savaitę. Pirmomis dienomis laiškuose buvo minimas tikslus laikas, vėliau jau tik tam tikri laiko intervalai. Tiesa, tokių laiškų sulaukta ne tik Tauragėje, bet ir visoje Lietuvoje. Šalies naujienų portalai pranešė, kad antradienį Panevėžyje, baldų gamyklos teritorijoje, rastas sprogmuo, taip pat antradienį Vilniuje, Santariškių gatvėje, lopšelyje-darželyje rasti įtartini daiktai, įvestas planas „Skydas“. Mokyklų bendruomenės, pareigūnams pranešusios apie gautus grasinančius laiškus, kelias dienas iš pastatų evakuodavo mokinius ir mokytojus. 

Reaguoja ramiai

Tauragės „Aušros“ progimnazijos direktorė Snieguolė Bastakienė patvirtino, kad „Aušros“ progimnazija taip pat sulaukė grasinančių laiškų.

– Iš pradžių nepastebėdavome tų laiškų, jie nukeliaudavo į šlamšto aplanką. Rusiškus, grasinančius laiškus gauname nuo pat penktadienio, jų turinys keičiasi, – teigė S. Bastakienė.

Pasak vadovės, vieną kartą laiške buvo nurodytas laikas, kada įvyks sprogimas, kitą kartą, kad ant stogo yra kažkokie sprogmenys, kad mokykla turi informuoti per radiją, jog smerkia Pabaltijo šalis, kitą kartą rašoma, kad vos atidarius laišką kažkas detonuosis.

Kaip teigė S. Bastakienė, mokykloje panikos vienareikšmiškai nėra:

– Bendruomenė reaguoja pakankamai ramiai. Kai pirmą kartą teko evakuotis, greičiausiai iš nežinojimo šiokia tokia panika jautėsi tiek tarp vaikų, tiek tarp darbuotojų, o šiuo metu tikrai ne. Vyksta nuoseklus ugdymo procesas. Klausimų iš bendruomenės negaunu, apie situaciją pati informavau visus darbuotojus.

„Aušros“ progimnazijos direktorė teigė, kad informacijos apie šios krizės valdymą mokykloje sulaukia pakankamai:

– Antradienį turėjome vadovų pasitarimą, tai labai aiškiai policijos pareigūnai išaiškino ką, kada, kaip ir kur pasiruošti, daryti, galbūt kokią „inventorizaciją“ reikėtų pasidaryti įstaigose.

Gavę laiškus mokyklos atstovai veikia pagal Vidaus reikalų ministerijos nustatytą algoritmą. 

– Informuojame ir pasitariame su policijos pareigūnu, mums rekomenduoja, ką tokiu atveju daryti. Patys taip pat ėmėmės saugumo veiksmų – atidžiau stebime kameras, įeinančius, išeinančius žmones, – apie papildomas priemones kalbėjo S. Bastakienė.

Dieną dirbo nuotoliu

Pasak Žalgirių gimnazijos direktorės Elmyros Jurkšaitienės, jų gimnazija praėjusį penktadienį, kai į mokyklas pradėjo plaukti grasinantys laiškai, grasinimų nesulaukė, tačiau kitomis dienomis – pirmadienį, antradienį ir trečiadienį – gavo.

Antradienį Žalgirių gimnazijoje ugdymo procesas vyko nuotoliu. Pasak direktorės, toks sprendimas priimtas tik vienai dienai. Trečiadienį mokiniai jau mokėsi mokykloje. Gimnazijos vadovė paaiškino, kodėl nuspręsta antradienį atsisakyti kontaktinio ugdymo:

– Pirmadienį gavome grasinantį laišką dėl planų kitą dieną – antradienį „sprogdinimui“ numatytas langas buvo dviejų valandų laikotarpis. Nenorėjome trikdyti ugdymo.

E. Jurkšaitienė teigė, kad mokykloje panikos nėra.

– Informuojame apie kibernetinę ataką ir kad darome viską, jog mokinius apsaugotume vadovaujantis numatytu algoritmu, – teigė vadovė.

Tačiau prisistatyti nepanorusi skaitytoja „Tauragės žinioms“ pranešė, kad gimnazijoje šiokia tokia sumaištis kilusi.

– Sunerimę yra tiek tėvai, tiek vaikai. Gimnazijoje besimokantys ukrainiečiai kalba, kad būtent dvi savaites prieš karą Ukrainoje ugdymo įstaigos taip pat sulaukdavo panašių grasinančių laiškų, – kalbėjo skaitytoja.

Pasiteiravome ir Žalgirių gimnazijos direktorės, ar tiesa, kad ukrainiečiai mokiniai dalijasi šia informacija?

– Aš tokios informacijos, kad mūsų mokiniai būtų apie tai kalbėję, neturiu, – informavo E. Jurkšaitienė.

39 pranešimai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Lina Banienė trečiadienį informavo, kad Tauragės rajone grasinančių laiškų sulaukė mokyklos, darželiai ir kitos ugdymo įstaigos.

Pasak policijos atstovės, Tauragės apskrities VPK aptarnaujamoje teritorijoje spalio 13-ąją  gauti 29 pranešimai, iš jų 10 – Tauragėje; spalio 16-ąją – 44 pranešimai, iš jų 15 Tauragėje; spalio 17-ąją gauti 36 pranešimai, iš jų 14 mūsų rajone; spalio 18-ąją Tauragės rajone sulaukta 9 pranešimų. Ketvirtadienį, spalio 19-ąją, iki 10.24 val. Tauragės rajone grasinimų nesulaukta. 

– Elektroniniuose laiškuose rusų kalba yra grasinama susprogdinti ugdymo įstaigas, – apie laiškų turinį pranešė L. Banienė. –  Kol kas jokių sprogmenų ar kitų pavojingų objektų nerasta.

Tyčia renkasi darbo dienas

Antradienį Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas teigė, kad jau trečią darbo dieną prieš Lietuvą vykdoma dezinformacinė ataka. Jis pastebėjo, kad savo atakoms laiškų siuntėjai tyčia renkasi darbo dienas, nes taip siekia kuo įmanoma labiau sutrikdyti visuomenės rimtį.

„Žinoma, kad braižas, kurį mes matome pagal naujausius pranešimus, tai greičiausiai yra su Rusija sietina ataka. Todėl labai svarbu išlaikyti rimtį ir turbūt svarbiausias dalykas, kurio mes nežinome, tai kiek visa tai galėtų tęstis“, – spaudos konferencijoje kalbėjo V. Vitkauskas.

Generalinis policijos komisaras Renatas Požėla antradienį teigė, kad identifikuota 15 elektroninių paštų, iš kurių siunčiami grasinimai. Taip pat nustatyta, kad laiškai aktyviai dalyvauja „Telegram“ platformoje sukurtuose prorusiškuose ir rusakalbiuose kanaluose.

„Ir kursto grasinimus susprogdinti mokslo įstaigas. Turime konkrečius „Telegram“ kanalus. <...> Tampriai dirbame su latviais, estais ir lenkais, turime vadovų sukurtą atskirą grupę, kur nuolat atnaujinama informacija. Įdomi informacija iš lenkų policijos vadovų, kad Lenkijoje pikas tokio tipo įvyko buvo 2017–2020 metais, dabar tų įvykių yra mažiau. Latvija ir Estija patiria panašaus pobūdžio ataką, Suomijoje šiuo metu tokių grasinimu nefiksuojama. <...> Problema neturi sienų“, – spaudos konferencijoje kalbėjo R. Požėla.

Rekomendacijos

Lietuvos policija trečiadienį pranešė visuomenei, kad tarp 2–3 val. nakties įvairios įstaigos, įmonės, organizacijos gavo el. laiškus, kuriuose rusų kalba grasinama susprogdinti jas, konkretus laikas nenurodomas. Laiškai išsiųsti maždaug 2000 adresų, gauti iš penkių skirtingų el. pašto adresų.

Policija informuoja, kad atsakingos tarnybos dirba visu pajėgumu, grėsmės lygis nėra pasikeitęs.

Prašoma toliau vadovautis antradienį atnaujintomis rekomendacijomis ir konsultuotis su policija tel. 8 700 60 000, nenutraukti vykdomų veiklų. Skubiu pagalbos telefonu 112 skambinti tik tuomet, jei apžiūrėjus patalpas ir teritoriją, randama įtartinų objektų.

Policija prašo visų vieningai laikytis bendrų policijos ir NKVC rekomendacijų. Įstaigoms ir organizacijoms siūlo dar kartą peržiūrėti savo evakuacijos planus, įsivertinti juos, išbandyti, kaip jie veikia praktikoje. Svarbiausia likti budriais, nuolat stebėti visą informaciją, viešai skelbiamą oficialiuose policijos kanaluose. 

Svarbu žinoti, kaip teisingai pranešti apie grasinantį el. laišką. Reikėtų paskirti vieną atsakingą žmogų, kuris turi paskambinti ir pranešti policijai. Neskambinti iš vienos įstaigos 5 ar 6 žmonėms. Surinkus numerį kantriai laukti, kol atsilieps operatorius. Jei reikės, net kelias minutes. Svarbiausiai nenutraukti skambučio ir nerinkti numerio iš naujo, kad skambutis nebūtų perkeltas į laukiančių skambučių eilės galą.

 

 

Bando destabilizuoti valstybę

Tauragės rajono mero patarėja Soneta Blankaitė patikslino, kad grasinimus gavo visos Tauragės rajono mokyklos ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

Ji informavo, kad mokyklų atstovai šioje situacijoje nėra palikti tvarkytis vieni. Švietimo ir sporto skyrius yra gavęs iš Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos rekomendacijas. Mokyklos veikia atitinkamai pagal algoritmą: pranešama duotu bendruoju telefonu 8 700 60 000 arba pagalbos telefonu 112. Pagal situaciją ir laiško turinį yra įvertinama grėsmė ir pateikiamos rekomendacijos mokyklos vadovui: gali būti tęsiamas ugdymo procesas arba vykdoma evakuacija. Mokyklos administracija sprendžia apie ugdymo organizavimo būdus. Taip pat situacija kasdien aptariama su rajono vadovais.

Situacija išties neeilinė. Pasak Tauragės savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Jūratės Veisienės, situacija kelia susirūpinimą, yra trikdomas ugdymo įstaigų darbas: „Suprantame ir mokytojų, ir tėvelių nerimą. Tenka pasitikrinti pasirengimą įvairioms situacijoms. Svarbiausia – nepanikuoti ir pasitikėti atsakingų įstaigų ir pareigūnų darbu“.

Mero patarėja teigė, kad savivaldybės vadovai, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja, ugdymo įstaigų vadovai, policija bendrauja ir bendradarbiauja nepertraukiamai. Vyksta abipusė komunikacija, tariamasi dėl visų vykdomų veiksmų. 

– Savivaldybės administracija bendradarbiauja su visomis ugdymo įstaigomis, policija, Vidaus reikalų ministerija, – vardijo S. Blankaitė.

Tauragės rajono mero Dovydo Kaminsko nuomone, grasinančiais laiškais piktadariai siekia pasityčioti. „Teroristai tokiu būdu tyčiojasi iš mūsų, nes žino, kad teisinėje, demokratinėje Valstybėje veikia taisyklės ir algoritmai, kurių turime laikytis, o piktadariai tuo naudodamiesi labai primityviu ir lengvu būdu bando destabilizuoti Valstybę ir jos žmones. Būkime atsparūs, kantrūs, o svarbiausia – budrūs“, – „Tauragės žinioms“ teigė meras. 

 

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 8 valandas
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.