Žinios apie mokinių sveikatą – formalumas, kuris gali baigtis tragedija?
Įkelta:
2023-03-29
Nuotrauka
1,3mokiniu sveikatos patikrinimas_1.jpg
Nuotraukos autorius:
Asociatyvi Sveikatos apsaugos ministerijos nuotrauka
,
Nuotrauka
e sveikata
Nuotraukos autorius:
Raimondos Alysienės 
Aprašymas

Mokinių sveikatos pažymėjimai pildomi e.sveikatoje  

 

 

Po tragedijos Žygaičių gimnazijoje, kai per fizinio ugdymo pamoką mirė septintokė, kilo daugybė klausimų – ar tinkamai profilaktiškai tikrinama vaikų sveikata, ar visa reikalinga informacija apie vaikų sveikatos būklę pasiekia mokyklas, ar fizinis krūvis sporto salėse mokiniams pakeliamas. Ieškant atsakymų į šiuos ir kitus klausimus susidaro įspūdis, kad visos institucijos dirba pagal įstatymo eilutę, tačiau mokyklų atstovai pasigenda aiškesnių atsakomybės pasidalijimo ribų, mokytojai nuogąstauja dėl vaikų fizinės sveikatos, tėvai imasi medikų funkcijų ir rašo vaikams atleidimus nuo fizinio ugdymo pamokų. Fizinio ugdymo mokytoja šią situaciją apibūdina trumpai – košmaras.

Po nelaimės Žygaičių gimnazijoje Tauragės visuomenės sveikatos biuras, kurio specialistai mokyklose atlieka sveikatos priežiūros funkcijas, pasidalijo įžvalgomis dėl mokinių sveikatos patikrinimų. Nuo 2017 m. pavasario Lietuvoje centralizuotai, vienoje sistemoje kaupiami nacionaliniai ugdymo įstaigas lankančių vaikų ir pilnamečių mokinių sveikatos pažymėjimuose nurodyti sveikatos būklės duomenys apie dantų ir žandikaulių būklę, fizinio ugdymo grupes, ligotumo rodiklius, rekomendacijas dėl mokinių dalyvavimo ugdymo veikloje. Kaip teigia vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistas Marius Trajanauskas, profilaktinio sveikatos patikrinimo metu gydytojas užpildo informaciją apie moksleivio fizinę būklę, pateikia išvadą, ar mokinys gali dalyvauti ugdymo veikloje be apribojimų. Jei nustatoma sveikatos sutrikimų, sveikatos pažymėjime nurodoma, kad mokinys turi laikytis nustatytų rekomendacijų. 

Profilaktinio sveikatos patikrinimo metu vertinama ir moksleivio fizinio ugdymo grupė (pagrindinė, parengiamoji, specialioji) arba pažymima, kad mokinys yra atleistas nuo fizinio ugdymo pamokų lankymo. Nustačius sveikatos sutrikimų pažymimas ir skubios pagalbos poreikis bei rekomendacijos.  

Ar visos pažymos užpildomos tinkamai?

Mokyklose dirbantys visuomenės sveikatos specialistai mokyklos administracijai pateikia medikų išvadas ir rekomendacijas dėl mokinių dalyvavimo ugdymo veikloje, įrašytas į sveikatos pažymėjimus. 

„Ne visuomet mokinio sveikatos pažymėjimai yra tinkamai užpildomi. Neretai visuomenės sveikatos specialistai susiduria su problema, kad juose trūksta informacijos apie moksleivio sveikatos būklę. Profilaktinio sveikatos patikrinimo metu mokinio sveikatos pažymėjime gydytojas, nurodydamas specialią rekomendaciją, parenka reikiamą ligos ar sutrikimo TLK-10-AM kodą ir suveda papildomą informaciją dėl specialios rekomendacijos taikymo. Kai gydytojas šios informacijos nepateikia, visuomenės sveikatos specialistas negali tinkamai suformuluoti išvadų apie moksleivio sveikatos būklę ir užtikrinti rekomendacijų įgyvendinimą“, – teigia M. Trajanauskas. 

Su pastabomis nesutinka 

Pasak Pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriaus pavaduotojos Jolantos Eičaitės, Visuomenės sveikatos biuro pastaba, kad gydytojai ne visada nurodo rekomendacijas, nėra tiksli, ji su tuo nesutinka.  

– Jei gydytojas pažymoje fiksuoja ligos ar sveikatos sutrikimo kodą, nenurodydamas vienos ar kelių bendrųjų ar specialiųjų rekomendacijų ir pirmosios pagalbos priemonių, pažymos pasirašyti negali, to neleidžia sistema, – teigė J. Eičaitė. – Jei vaikui nustatyta kokia nors liga ar jis negali dalyvauti fizinio ugdymo pamokoje, rekomendacijose ir parašoma, kad, pavyzdžiui, atleisti nuo ilgų distancijų bėgimo arba kitos panašios veiklos. Visa tai yra nurodoma. 

Pasak J. Eičaitės, jei vaikas turi problemų dėl regėjimo, parenkama sėdėjimo vieta, jei kamuoja alerginiai susirgimai, nurodoma, kokių alergenų vengti, koks maitinimas turi būti pritaikytas. 

Nuotrauka
e sveikata
Raimondos Alysienės 

Pasak specialistės, pagrindinei fizinio ugdymo grupei priklauso visiškai sveiki, jokių sveikatos sutrikimų neturintys vaikai. Parengiamajai – vaikai, kurie turi nedidelių sveikatos sutrikimų, gali būti persirgę tam tikromis ligomis ir laikinai negalintys lankyti fizinio ugdymo pamokų visu pajėgumu. Specialiosios grupės mokiniai turi nuolatinių sveikatos sutrikimų ir jų  dalyvavimas fizinio ugdymo pamokoje ribojamas.

– Tokiems mokiniams mokykla turi sudaryti specialią programą. Vaikai gali būti ir atleidžiami nuo pamokų, jei jo fizinis pajėgumas neleidžia joje dalyvauti, – teigė J. Eičaitė. 

Sistemą reikia sureguliuoti

Pasak Martyno Mažvydo progimnazijos direktoriaus Remigijaus Masteikos, jo vadovaujamoje mokykloje didelių problemų dėl mokinių sveikatos pažymėjimų pateikimo nekyla.  

– Beveik visų vaikų pažymos pateikiamos laiku. Būna pavienių atvejų, kai tėvus reikia pabaksnoti, kad būtina patikrinti vaikų sveikatą. Bet taip būdavo visais laikais. Tiesa, pandemijos laikotarpiu buvo šioks toks atlaisvinimas dėl pažymų pateikimo, nereikėjo griežtai laikytis pristatymo terminų. Tai motyvuota tuo, kad ir gydymo įstaigos dirbo nuotoliniu būdu, – teigė direktorius.

Jei sveikatos pažymoje įrašyta, kad vaikas negali dalyvauti pagrindinėje fizinio ugdymo grupėje, jam sudaromos sąlygos dalyvauti fizinio ugdymo pamokoje pagal gydytojų pateiktas rekomendacijas. 

– Bet mokykla turi žinoti tikslią informaciją apie vaiko sveikatos būklę, – pabrėžė direktorius.

Paklaustas, ar tėvai praneša mokyklai apie vaikų sveikatos sutrikimus, direktorius atsakė, kad tėvai nelinkę informuoti. 

– Matome tai, kas surašyta pažymose. Kartais dėl asmens duomenų apsaugos neatsiranda įrašo, tarkim, apie kokią lėtinę vaiko ligą. Sveikatos priežiūros specialistė informacijos negauna ir mokyklos administracija jos negauname, – sakė direktorius.  

R. Masteika akcentavo, kad mokinių sveikatos pažymų pateikimas galėtų būti griežčiau reguliuojamas nacionaliniu mastu. 

– Žinome, kad jei mokytojas nepasitikrina sveikatos, jis dirbti negali, mokytoją privalu nušalinti nuo darbo. Arba jei automobilis kas dvejus metus nepraeina techninės apžiūros, negali dalyvauti eisme. Ir dėl vaikų sveikatos patikrinimo didesnė atsakomybė turėtų būti tėvams, kad sveikatos priežiūros specialistas nebūtų kaip detektyvas, kad visus sužiūrėtų, – pasakojo progimnazijos vadovas. 

Nors sveikatos priežiūrą mokykloje atlieka kita įstaiga, o mokykla atsakinga tik už mokinių fizinį ugdymą, vis dėlto atsitikus nelaimei atsakomybė tenka mokyklos vadovui. Pasak direktoriaus, reikalingas aiškus sureguliavimas ir atsakomybės pasidalijimas. 

Kita problema, apie kurią prakalbo mokyklos vadovas, – tėvams suteikta galimybė ir laisvė pateisinti dėl ligos praleistas vaikų pamokas. 

– Gydytojai neberašo pažymų už ligos dienas. O visko pertikrinti, vaikas sirgo ar ne, mes irgi negalime. Turime pasitikėti, o su pasitikėjimu visaip atsitinka. Visokių aspektų iškyla, – kalbėjo direktorius. 

Anot R. Masteikos, gaila, jog prireikia nelaimių, kad atsirastų tvirtesnis reguliavimas tiek dėl vaikų sveikatos patikrų kokybės, tiek dėl atsakomybės pasidalijimo tarp gydymo įstaigų, mokyklos ir tėvų. 

– Dabar šioje sistemoje vyks tam tikra revizija, – tikisi mokyklos vadovas.    

Vaikai šiemet stebėtinai sveiki

Pasak „Aušros“ progimnazijos direktorės Snieguolės Bastakienės, problemų kyla, kai vaikų sveikatos patikrinimo pažymose įrašoma specialioji fizinio ugdymo grupė. 

– Matome tik šį įrašą ir ligos kodą. Fizinio ugdymo mokytojui būtų didelė parama, jei būtų pateiktos ir rekomendacijos. Mes nesame tos srities specialistai. Svarbiausia, kad būtų rekomendacijos dėl fizinio krūvio, kad gydytojas surašytų, koks jis turi būti. Fizinių pratimų yra įvairių, tad svarbu žinoti, koks fizinis krūvis galimas, o kokių pratimų atlikti nerekomenduojama, – teigė direktorė.  

Mokyklos vadovę šiais mokslo metais nustebino faktas, kad visi mokiniai sveiki. 

– Keista, bet specialiojoje grupėje mokinių neturime, nors anksčiau būdavo. Praleidžiamų pamokų dėl ligų labai daugėja, ypač pradinio ugdymo klasėse. Bet kas susiję su fiziniu ugdymu, pagal pažymas visi vaikai – fiziškai sveiki, – abejones išsakė direktorė.  

Mokyklos vadovė pastebi, kad tėvai dėl vaikų sveikatos į mokyklą nesikreipia, neinformuoja apie problemas, ligas ar negalavimus. Kad informacija apie sveikatos būklę slepiama, įrodo nors ir pavieniai, bet direktorės praktikoje nutikę ne itin malonūs atvejai. 

– Ankstesniais metais buvo atvejis, kad tėvai neinformavo apie vaiko problemas dėl širdelės. Mokykla nežinojome, o kai reikia kviesti greitąją, sveikas vaikas, pasirodo, visgi nėra toks sveikas. Arba nežinojome, kad vaikas serga diabetu, – karčias patirtis vardijo S. Bastakienė.

Svarstydama, kodėl tėvai mokyklai nepraneša apie vaikų sveikatos būklę, pirmiausia pabrėžė, kad labiausiai baiminamasi dėl kitų nuomonės.    

– Pirmiausia kaip mama noriu pabrėžti, kad svarbiausia yra vaiko sveikata, ir nesvarbu, kas ką pasakys, kas ką pagalvos. Reikia rūpintis vaiko sveikata, – teigė direktorė.   

Medicina atsiribojo nuo švietimo

Vienoje rajono mokykloje dirbanti fizinio ugdymo mokytoja, pavadinkime ją Laura, sako, kad kaip su vaikais dirbti, mokytojai žino. 

– Bet bėda, kad medikai neberašo pažymų ir atleidimus nuo fizinio ugdymo pamokų rašo tik tėveliai. Ir mes nežinome, kokia tikroji vaiko sveikatos būklė. Rugsėjį gauname pažymą, kad vaikas sveikas, ir viskas. O daugiau, gal yra kokia problema, pavyzdžiui, jei susitraumuoja, gydytojai pažymos, kad atleistas nuo pamokų, neberašo. Tėvai turi nuspręsti, kaip ilgai, mėnesį ar du, vaikas nesportuos, – pasakojo mokytoja. 

Anksčiau, pasak Lauros, taip nebūdavo. Jei vaikui kas nors atsitikdavo, gydytojas nuo fizinio ugdymo pamokų atleisdavo, tarkim, po infekcinės ligos, dviem savaitėms. 

– O dabar yra košmaras. Medicina atsiribojo nuo švietimo. Nuspręsta, kad gydytojai pažymų nerašo. Bet ar tėveliai yra gydytojai? Ar jie gali nuspręsti? O kai atsitinka bėda, kalti mokytojai, nors mes turime rugsėjį užpildytą pažymą, kad vaikas sveikas. O po to išlenda, kad, tarkim, su širdele problemų turi. Ir sako tada tėvai: „Važiavom pas gydytojus, buvom“, bet mokykla apie tai nieko nežino, – teigė Laura. 

Vaikai fiziškai silpni 

Paneigė mokytoja ir viešoje erdvėje sklindančius pasvarstymus, kad fizinis krūvis pamokose yra per didelis, kad vaikai turi atlikti normatyvus.  

– Per pamokas fizinio krūvio tikrai nėra. Jau seniai nebėra ir normatyvų, kiekviena mokykla turi savo vertinimo sistemas ir vertinami vaikų asmeniniai gebėjimai, pastangos, nes nubėgti tam tikrą atstumą, nušokti į tolį, peršokti kliūtį visi gali skirtingai, – vardijo mokytoja. 

Kitas svarbus ir gąsdinantis momentas – fiziškai vaikai dabar labai silpni. 

– Jei vaikas negali pasilenkti ir pasiekti kojų pirštų, vos iki kelių siekia rankomis, tai ką kalbėti apie tai, kokios problemos dėl stuburo jų laukia ateityje. Jau ir dabar vaikai turi problemų, nes visiškai nenori judėti, 20 metrų lėtai neprabėga, jau nekalbu apie tai, kad stadione ratą apibėgtų, – samprotavo Laura.  

Įtakos vaikų požiūriui ir pasyviam gyvenimo būdui daugiausia turi tėvai. 

– Jei tėvai sako, kam vaikams tas fizinis ugdymas reikalingas, tai ir vaikų toks pat požiūris, – teigė Laura. 

Atleidimus nuo fizinio ugdymo pamokų tėvai rašo ne tik dėl ligos. Kaip pastebi mokytoja, tėvai dabar labai piktnaudžiauja  – jei vaikas tingi eiti į pamoką, tėvai ir parašo, kad vaikas nesportuos dėl tėvams „žinomų priežasčių“. O kokios tos priežastys, mokytojams belieka tik spėlioti. Ir tokių atleidimų dėl tingėjimo, mokytojos skaičiavimu, dabar yra 70 proc. visų atleidimų. 

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 12 valandų
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.