Dėl atokvėpio paslaugos neįgaliųjų artimieji į Tauragę vyksta net iš Klaipėdos
Įkelta:
2022-10-22
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Neįgalius asmenis slaugantiems artimiesiems kyla nemažai klausimų dėl išbandymų, su kuriais tenka susidurti prašant pagalbos iš valstybės. Pavyzdžiui, kodėl vaikštantis žmogus gauna didesnę neįgalumo išmoką nei tas, kuris prikaustytas prie lovos? Be to, daliai neįgaliųjų reikia nuolatinės priežiūros, artimieji negali jų palikti nė minutei ir tokia našta kaip reikiant išvargina, tačiau ar neįgaliųjų artimiesiems žadamas laikinas atokvėpis yra lengvai prieinamas? 

Vaikščiojančiai močiutei – didesnė išmoka nei paralyžiuotai

– Grįžusi iš ligoninės mano močiutė gavo slaugos išmoką, jai paskyrė tą vadinamąją „didžiąją“ slaugą, – pasakojo tauragiškė Lina. 

Pašnekovės įvardijama „didžioji slauga“ – tai asmenims, kuriems nustatytas pirmojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis, skiriama tikslinė išmoka, siekianti 1,1 tikslinių kompensacijų bazės dydžio. Nuo šių metų birželio ši išmoka siekia per 358 eurų. 

– Po chemoterapijos seansų mano močiutei buvo nudegęs veidas, tačiau nepaisant to ji matė akimis, savarankiškai vaikščiodavo, nereikėdavo ir maitinti. Tuo metu tėčio mamos pusė kūno po patirto insulto buvo paralyžiuota, ji negalėjo savarankiškai vaikščioti. Bet ji gavo mažesnę slaugos išmoką nei mano mamos mama, kuri pasirodė esanti savarankiškesnė, – tikino tauragiškė.

– Reikia suprasti, kad žmonės, slaugantys neįgalius artimuosius, gali patirti pervargimą, todėl laikino atokvėpio paslauga pirmiausia yra orientuota būtent į juos, – tikino Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė Kristina Anulienė. 

Asmenims, kuriems nustatytas antrojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis, skiriama tikslinė išmoka, siekianti 0,6 tikslinių kompensacijų bazės dydžio. Nuo šių metų birželio ši išmoka siekia per 262 eurų.

Kaip susiklostė tokia situacija, jog nevaikštantis ir paralyžiuotas žmogus gavo mažesnę išmoką už tą, kuris vaikščioti geba? Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai komentavo, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos darbuotojas, priimdamas sprendimą dėl specialiųjų poreikių, individualiai vertina pateiktus duomenis apie asmens sveikatos būklę bei  savarankiškumo galimybes. „Tai reiškia, kad asmenims, turintiems vienodą organizmo funkcijų sutrikimą, nustatytas specialusis poreikis gali skirtis dėl jo didesnių ar mažesnių savarankiškumo, judėjimo, bendravimo, žinių taikymo, kasdienės veiklos galimybių, kurios vertinamos pildant klausimyną“, – teigiama SADM atsakyme raštu.

Skaičiuojama, kad asmenų, gaunančiųjų priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslines kompensacijas, skaičius 2021 m. visoje Lietuvoje siekė 56,2 tūkst., o asmenų, kuriems paskirta slaugos išlaidų tikslinė kompensacija, – 34,5 tūkst.

Reikalingų daiktų laukia ilgai

Lina teigė, kad sunku sulaukti ir neįgaliam žmogui skiriamų priemonių, pavyzdžiui, specialios lovos: 

– Lovą, skirtą slaugai, pirkome patys, kadangi eilė buvo ilga, o mums reikėjo čia ir dabar, nes tėčio mamą insultas ištiko staigiai. Vežimėlį turėjome iš anksčiau, kadangi šeimoje jau buvo kitas neįgalus asmuo. Todėl antro vežimėlio nereikalavome. Taip pat reikėjo ir specialaus tualeto, skirto neįgaliam žmogui. Tai jo mes laukėme 2 mėnesius. 

– Atsižvelgiama į poreikį, tad darbuotojas gali palydėti kad ir sekmadienį į bažnyčią, į kapines, į ligoninę. Stengiamasi, kad žmogus būtų mobilus. Tokios paslaugos prašo gana nemažai žmonių. Šią paslaugą teikia asmeniniai asistentai. Jų turime aštuonis, tačiau eilių dėl šios paslaugos teikimo nesusidaro, – tikino Tauragės šeimos gerovės centro direktorė Danguolė Račkauskienė.

Kaip komentavo Tauragės rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Rimkuvienė, tiek neįgalusis, tiek jo artimieji gali kreiptis pagalbos į seniūniją, Tauragės šeimos gerovės centrą, savivaldybės Socialinės paramos skyrių. 

„Dėl transporto paslaugų asmenys turi teisę kreiptis į Tauragės šeimos gerovės centrą <...> arba į Tauragės rajono neįgaliųjų draugiją <...>. Dėl piniginės paramos (periodinės ar vienkartinio pobūdžio socialinės paramos) asmenys gali  kreiptis į asmens deklaruotos vietos seniūniją ar Tauragės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių, o dėl tikslinių kompensacijų skyrimo – į Socialinės paramos skyrių“, – atsakydama raštu nurodė L. Rimkuvienė. 

Ji tikino, kad žmonės iš Socialinės paramos skyriaus ar Tauragės šeimos gerovės centro gali prašyti ir pagalbos maisto produktais, o dėl paramos drabužiais asmenys gali kreiptis į Tauragės „Caritą“.

Ar laikinas atokvėpis prieinamas?

Tauragiškė Lina pasakojo, kad nors yra žadama, jog slaugomų neįgaliųjų ar senyvo amžiaus žmonių artimieji oficialiai gali prašyti laikino atokvėpio paslaugos, kai neįgalųjį prižiūri specialiai paskirtas darbuotojas, o patys artimieji gali skirti laiko sau, šios paslaugos gauti nepavyko. 

Laikino atokvėpio paslauga buvo reglamentuota 2020 m. Ja siekiama sudaryta sąlygas asmenų su negalia artimiesiems derinti asmeninį ir visuomeninį gyvenimą su negalią turinčio asmens priežiūra. 

– Reikia suprasti, kad žmonės, slaugantys neįgalius artimuosius, gali patirti pervargimą, todėl laikino atokvėpio paslauga pirmiausia yra orientuota būtent į juos, – tikino Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė Kristina Anulienė. 

Nors tokia paslauga numatyta, tačiau kai kurie neįgaliųjų artimųjų kalba jos negaunantys. Nepaisant to, Tauragėje įsikūrusios įstaigos teigia – problemų dėl pernelyg didelių eilių kilti neturėtų.

Tėvai dažniau kreipiasi savaitgaliais

Skaudvilės ugdymo ir vaiko gerovės centre laikino atokvėpio paslaugos yra teikiamos be trukdžių, sakė įstaigos direktorius Rolandas Beišys. Per metus čia prižiūrima dešimtys vaikų, dažniausiai juos slaugyti prireikia savaitgaliais.

– Eilių nėra. Dar nėra taip buvę, kad būtų eilės. Vienu metu yra 4 vietos, kur galime teikti šią paslaugą. Daugiau vasarą prireikia, mokinių atostogų metu. Vaikai prižiūrimi pačioje įstaigoje, patys juos parsigabename,– kalbėjo jis. 

Pasak R. Beišio, darbuotojai, slaugantys vaikus, baigę socialinio darbuotojo padėjėjo kursus ir yra apmokyti dirbti su įvairias negalias turinčiais mažaisiais.

– Visi darbuotojai, pedagoginis personalas yra specialistai, specialieji pedagogai, todėl galime prižiūrėti ir autizmo spektro sutrikimą turintį vaiką, ir asmenį su kita negalia. Dažniausiai prašoma prižiūrėti vieną dieną, tarkim, kai tėvai nori kur nors išvažiuoti ir neturi kur palikti vaiko. Per metus vienam vaikui galima suteikti 29 dienas priežiūros, – komentavo jis.

Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė K. Anulienė teigė, kad šioje įstaigoje neįgalieji, kai jų artimieji pasinaudoja laikino atokvėpio paslauga, gali būti slaugomi iki 3 mėnesių. 

Anot jos, Adakavo socialinių paslaugų namuose prižiūrimi asmenys yra tokie, kuriems reikalinga nuolatinė slauga. 

– Pas mus atvykstantys žmonės turi proto ar emocinę negalią, gali būti ir kompleksinė negalia. Priežiūrą vykdo visa komanda – individualios priežiūros darbuotojas, slaugytojas ir t.t., – teigė ji.

A.Anulienė komentavo, kad įstaigoje yra 2 vietos, kuriose prižiūrimi asmenys, kai jų artimieji ilsisi.

– Ir šios vietos nuolat būna užimtos, – sakė ji. 

Adakavo socialinių paslaugų namų direktorė kalbėjo, kad kartais asmenys atvyksta ne tik iš Tauragės, bet ir kitų savivaldybių, pavyzdžiui, Jurbarko arba Klaipėdos. Pastarosiose kartais nelieka vietų, tad savivaldybės kreipiasi į šią įstaigą. 

Palydi asmeninis asistentas

Tauragės šeimos gerovės centro direktorė Danguolė Račkauskienė komentavo, kad laikino atokvėpio paslaugos ši įstaiga neteikia. 

– Tačiau teikia kitos įstaigos, o štai mes galima suteikti asmeninio asistento, pagalbos į namus paslaugas, – teigė D. Račkauskienė. 

„Esant poreikiui ir jei  pagalbos į namus paslaugų asmeniui nepakanka, pats asmuo ar jo artimieji turi teisę kreiptis pagal gyvenamąją vietą į seniūniją ar savivaldybės Socialinės paramos skyrių dėl kitos rūšies socialinių paslaugų skyrimo – asmeninio asistento paslaugos, dienos socialinės globos asmens namuose, trumpalaikės ar ilgalaikės socialinės globos institucijoje, laikino atokvėpio paslaugų  ar kt.“, – teigė Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja L. Rimkuvienė. 

Ji skaičiavo, kad 2021 m. dėl dienos socialinės globos paslaugų asmens namuose gauti 106 prašymai, dėl ilgalaikės socialinės globos institucijoje – 104.

L. Rimkuvienės teigimu, iki šių metų rugsėjo 1-osios Tauragės rajono savivaldybėje dėl dienos socialinės globos paslaugų asmens namuose gautas 91 prašymas, dėl ilgalaikės socialinės globos institucijoje – 81. 

Anot Šeimos gerovės centro direktorės D. Račkauskienės, neįgalieji kreipiasi pagalbos, kad būtų palydėti, pavyzdžiui, į kokį spektaklį ar ligoninę. Tokia pagalba gali būt teikiama ir nedarbo dienomis.

– Atsižvelgiama į poreikį, tad darbuotojas gali palydėti kad ir sekmadienį į bažnyčią, į kapines, į ligoninę. Stengiamasi, kad žmogus būtų mobilus. Tokios paslaugos prašo gana nemažai žmonių. Šią paslaugą teikia asmeniniai asistentai. Jų turime aštuonis, tačiau eilių dėl šios paslaugos teikimo nesusidaro, – tikino Tauragės šeimos gerovės centro direktorė.

D. Račkauskienė pasakojo, kad žmonės neretai pasinaudoja ir transportavimo galimybe, apsilanko užimtumo centre.

Paslaugos, tikino D. Račkauskienė, yra mokamos, tačiau atsižvelgiama į asmens pajamas.

– Tad jeigu neviršija tam tikro valstybės remiamo dydžio, paslaugas galima gauti ir nemokamai, – sakė ji.

 

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 25 minutes
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.