Lietuvos krepšinio šimtmetis: pagerbta gausi Tauragės bendruomenė
Įkelta:
2022-06-18
Nuotrauka
krepsinis100
Aprašymas

LKF padėkos tauragiškiams įteiktos už nuopelnus puoselėjant krepšinį 

Raimondos Alysienės nuotrauka

 

,
Nuotrauka
krepšinis
Aprašymas

Šventės akimirkos 

Autorės nuotraukos

 

Krepšinis – tai sporto šaka, kuri Lietuvai padovanojo daug išskirtinių akimirkų, ir nė viena kita sporto šaka neatnešė tiek džiaugsmo, kiek krepšinis. Neatsitiktinai krepšinis vadinamas antrąja Lietuvos religija. Šiomis mintimis trečiadienį kultūros rūmuose prasidėjo šventė, skirta Lietuvos krepšinio šimtmečiui paminėti ir pagerbti krašto krepšinio atstovus. Gausiai susirinkusi Tauragės krepšinio bendruomenė vos tilpo salėje – ir visi jie neatsiejama šios sporto šakos dalis – legendiniai mūsų krašto krepšininkai, treneriai, rėmėjai, jaunųjų žaidėjų artimieji. Ir visus juos drąsiai galima vadinti krepšinio ligoniai.   

Palinkėjo Tauragei arenos 

Kaip ir prieš kiekvienas varžybas, taip ir šventėje, pirmiausia nuskambėjo Lietuvos himnas, atliekamas jaunosios atlikėjos Viltės Kirstukaitės.  

Krepšinio bendruomenę pirmasis pasveikino rajono meras Dovydas Kaminskas.

– Mintis apie krepšinį pirmiausia prasideda nuo žodžio „kova“. Prieš 100 metų lietuviai pradėjo kovą krepšinio aikštelėje, kova reiškia žymiai daugiau nei tik krepšinį, tik pergales, taškus. Tai mūsų kovos prieš neteisybę dalis, kovos už laisvę, už mūsų tautą simbolis. Lietuvai krepšinis – mūsų filosofijos dalis. Prasminga 100-metį minėti Tauragėje su žmonėmis, kurie Tauragės krepšiniui padarė daug, tikiu padarė tiek, kiek galėjo savo laiku ir daro kiek gali šiandien. Kalbėdami su dabartine krepšinio bendruomene, keliam klausimą, ar darome pakankamai? Greičiausiai ne. Šiandien norėtųsi ne tik švęsti, bet dar daugiau susitelkti kiekvienam iš mūsų. Kalbant apie ateitį neprarandu optimizmo ir tikiu, kad užauginsime dar didesnių talentų. Ir dar reikia naujos arenos. To visiems ir palinkėsiu, – kalbėjo rajono meras. 

– Lietuviai yra krepšinio ligoniai, jie suserga ir serga visą gyvenimą. Visi turime krepšinio genų, kurie perduodami vaikams, anūkams. Linkiu treneriams, rėmėjams, merui gerų emocijų ir sirkite krepšiniu visą gyvenimą, – kalbėjo V. Gedvilas. 

Lietuviai – krepšinio ligoniai 

Kartu su meru į sceną pakviestas ir garbingas šventės svečias – 1997 m. Europos moterų krepšinio čempionato Lietuvos moterų rinktinės, parvežusios į nepriklausomą Lietuvą pirmuosius aukso medalius, tuometinis treneris, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vydas Gedvilas. 

– Šie metai ypatingi, švenčiame Lietuvos krepšinio 100-metį. Istorijoje 100 metų yra nedaug, bet Lietuvos krepšinis pasiekė labai daug. Kalbėdamas apie istoriją visada noriu išskirti tris laikotarpius. Pirmasis – prieškarinis neilgas aštuonerių metų laikotarpis, iškovoti du aukso medaliai Europos čempionatuose, vienas sidabro medalis. Kitas – labai ilgas sovietinis laikotarpis, mūsų krepšininkai su sovietų sąjungos rinktinėmis pasiekė įvairių spalvų medalių. Ir svarbiausias – nepriklausomos Lietuvos laikotarpis, nuo 1990 m. į Lietuvą pradėjome vežti labai svarbias pergales, pradedant 1992 m.  olimpinėmis žaidynėmis barselonoje (Lietuvos rinktinė iškovojo bronzos medalius – aut. past.), vertinu ir 1997 m. moterų pergalę, – kalbėjo V. Gedvilas. – Regionai švenčia šią garbingą sukaktį, pagerbiame tuos žmones, kurie prisidėjo prie krepšinio kūrimo, prisideda ir dar prisidės. 

Federacijos prezidentas pasidžiaugė, kad Tauragė turi tiek daug krepšinio entuziastų, trenerių. O tiek apdovanojimų esą net nebuvo kitose šventėse.  

– Lietuviai yra krepšinio ligoniai, jie suserga ir serga visą gyvenimą. Visi turime krepšinio genų, kurie perduodami vaikams, anūkams. Linkiu treneriams, rėmėjams, merui gerų emocijų ir sirkite krepšiniu visą gyvenimą, – kalbėjo V. Gedvilas. 

Nuotrauka
krepšinis

Krepšinio federacijos padėkos

Krepšinio federacijos prezidentas V. Gedvilas įteikė išskirtines LKF padėkas už ryškų pėdsaką rajono, o kartu ir šalies krepšinio istorijoje. Išskirtinė padėka įteikta krepšinio treneriui, reprezentacinės miesto komandos vadovui, įvairių krepšinio renginių organizatoriui, rėmėjui, krepšinio žaidimo iniciatoriui Tauragės mieste ir rajone, „Bremenos“ komandos įkūrėjui Sigitui Mičiuliui. 

Padėką atsiėmė ir Ovidijus Ežerskis – Tauragės krepšinio mokyklos įkūrėjas ir vadovas, vaikų, jaunimo krepšinio treneris, reprezentacinės miesto krepšinio komandos treneris, žaidėjas, įvairių sporto renginių, krepšinio švenčių organizatorius.

Padėka skirta ir šventėje nedalyvavusiam Gediminui Sakalauskui – Tauragės sporto centro vadovui, vaikų, jaunimo krepšinio treneriui, reprezentacinės miesto krepšinio komandos treneriui, žaidėjui, įvairių sporto renginių, krepšinio švenčių organizatoriui. 

Federacijos padėka skirta ir Edvardui Žemguliui – vaikų, jaunimo krepšinio treneriu, reprezentacinės miesto krepšinio komandos treneriui ir žaidėjui.  

Apdovanojimą atsiėmė ir vaikų krepšinio treneris, reprezentacinės miesto krepšinio komandos žaidėjas, krepšinio renginių organizatorius Tadas Rapolavičius. 

Padėka skirta ir Romui Muzikevičiui – vaikų, jaunimo krepšinio ir reprezentacinės miesto krepšinio komandos treneriui. Ričardas Paulauskas ir Viktoras Šaulys pagerbti kaip vaikų, jaunimo krepšinio treneriai kaimo vietovėse. 

Tarp garbingų vyrų į gretą stojo ir Laima Bučnienė – reprezentacinės miesto krepšinio komandos prezidentė, vadovė ir pagrindinė rėmėja.

– Su Lietuvos krepšininkais buvau dvejose olimpinėse žaidynėse, trijose pasaulio pirmenybėse, o su Tauragės krepšinio komanda dalyvavome aštuoniuose Europos ir trijuose pasaulio čempionatuose iš eilės. Dalyvavimas šiuose čempionatuose yra ne tik galimybė atstovauti Lietuvai, Tauragei, bet ir unikali galimybė matyti, kaip atskirų valstybių žmonės gerbia Lietuvą už aukšto lygio krepšinį, –  pasakojo S. Mičiulis. 

Pagerbta gausi krepšinio bendruomenė 

Šventėje pagerbta ir Tauragės krepšinio veteranų komandas, kuri dalyvavo iš eilės trijuose pasaulio ir aštuoniuose Europos čempionatuose, jos žaidėjai: Sigitas Mičiulis, Gintautas Sabeckas, Juozas Jankevičius, Povilas Niparavičius, Egidijus Katauskas, Romas Petrikevičius, Antanas Žygaitis, Jaunius Šetkus, Romas Muzikevičius, Juozas Kniukšta, Gediminas Sakalauskas, Sigitas Birutis, Alvydas Paškevičius, Gintaras Kravčenka, Raimondas Mikalkinas, Petras Ruika, Artūras Maželis, Romas Stasytis, Anatolijus Čiupkovas. 

Padėkos įteiktos ir reprezentacinių komandų žaidėjams, gimusiems 1997 m. ir 1999 m., atstovavusiems mūsų rajonui Tauragės krepšinio klube, Tauragės „Tauragė“ ir jaunimo komandose, bei jų treneriams O.Ežerskiu, E. Žemguliui, G. Sakalauskui. 

Pagerbti ir treneriai Vilius Klumbys, Gintautas Kybartas, Gvidas Galinauskas, Ridas Jogėla, Raimondas Ramanauskas, Karolis Lendzevičius, Šarūnas Zablockis, naujasis „Tauragės“ komandos treneris Stefan Hendriks. Šventėje dalyvavusiems treneriams padėkas teikė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. 

Be dėmesio ir padėkų neliko ir tie, kurie būna šalia aikštelės, kurių darbas dažnai nematomas, tačiau be jų krepšinio nebūna. Tai komandų vadovai Aivaras Skarbalius, Robertas Piečia, Rolandas Peldžius; rėmėjai – Tauragės rajono savivaldybė, Virginijus Jokubauskas, Justas Bučnys, Vytautas Gedminas, Tadas Alijošius, Šarūnas Mičiulis, Laurynas Jarutis, Kęstas Andriulis, Kęstutis Unguvaitis, teisėjai – Justas Katauskas, Justinas Petrauskas, Akvilinas Kvederis.

Padėkota ir visuomet šalia krepšinio aikštelės esantiems Linui Janušoniui, Sandrai Bagdonienei ir Tomui Marcinkevičiui, Vidui Bičkui, Rūtai Karmazinaitei.

Ant scenos padėkų lipo atsiimti ir įvairaus amžiaus jaunieji krepšininkai ir krepšininkės. 

Muzikinius numerius šventės dalyviam dovanojo V. Kirstukaitė, Meidė Šlamaitė ir jaunimo grupė MOXIE. 

Nuotrauka
krepšinis

Kolekcijoje – 300 marškinėlių 

Ne kartą ant scenos padėkos atsiimti lipęs Linas Janušonis, kalbintas po šventės, sakė, kad  krepšinis jį lydi nuo pat vaikystės. 

– Su treneriu Gediminu Sakalausku daug metų atstovavau Tauragei žaisdamas Lietuvos čempionatuose savo amžiaus grupėje, po to dar ir reprezentacinėje, tuo metu Tauragės „Bremenos“ komandoje žaidžiau. O šiuo metu krepšinis niekur nedingo iš mano gyvenimo, aktyviai sportuoju Tauragės mėgėjų lygoje ir kantriai laukiu, kada galėsiu pereiti į veteranų lygį, – šmaikštavo krepšinio entuziastas. 

O didžiausias L. Janušonio hobis – krepšinio marškinėlių kolekcija, kuri yra viena didžiausių Lietuvoje. Sportininkas skaičiuoja, kad kolekcijoje, kurios dalis puošė šventę, jau turi sukaupęs apie 300 marškinėlių. 

Laukia Europos čempionatas

Šventėje Tauragės krepšinio tėvu pavadintas Sigitas Mičiulis paklaustas, ką jo gyvenime reiškia krepšinis, teigė, kad vienareikšmiškai pasakyti ne taip ir lengva. 

– Krepšinis mano gyvenime suteikė labai daug malonių akimirkų. Mokydamasis vidurinėje mokykloje pamačiau Lietuvą, sportuodamas ir stebėdamas varžybas sutikau labai daug nuostabių žmonių, patyriau labai daug gerų emocijų, nes gyvenimas pilnas problemų, nesantaikos, piktumo, – vardijo pašnekovas.  

Krepšinis, pasak S, Mičiulio, suvienija žmones bendro tikslo siekimui, aikštelėje nekalbama apie politiką, problemas, kurių kažkas neišsprendžia. 

Kitą savaitę S. Mičiulis su veteranų komanda išvyksta į Europos veteranų čempionatą.

– Su Lietuvos krepšininkais buvau dvejose olimpinėse žaidynėse, trijose pasaulio pirmenybėse, o su Tauragės krepšinio komanda dalyvavome aštuoniuose Europos ir trijuose pasaulio čempionatuose iš eilės. Dalyvavimas šiuose čempionatuose yra ne tik galimybė atstovauti Lietuvai, Tauragei, bet ir unikali galimybė matyti, kaip atskirų valstybių žmonės gerbia Lietuvą už aukšto lygio krepšinį, –  pasakojo S. Mičiulis. 

Krepšinis – visas gyvenimas 

Vieno krepšinio šventės organizatorių, krepšinio trenerio, krepšinio mokyklos vadovo  Ovidijaus Ežerskio, kaip pats sako, visas gyvenimas susijęs su krepšiniu.  

– Nuo  šešerių metų esu neatsiejamas nuo krepšinio. Sportavau asmeniškai, būrelius lankiau, tai Sigito Mičiulio nuopelnas, kad krepšinis yra visas mano gyvenimas, – jau po šventės teigė O. Ežerskis.   

Nuotrauka
krepšinis
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 8 valandas
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.