STREAM savaitė ,,Šaltinio“ progimnazijoje: tikslas – ekologiškas miestas
Įkelta:
2021-12-04
Nuotrauka
stream
Nuotraukos autorius:
Birutės Mozurkevičienės nuotrauka
Aprašymas

Susitikimas su rajono meru Dovydu Kaminsku

informacija@taurageszinios.lt
A
A

 „Šaltinio“ progimnazijos mokiniai vieną savaitę rinkosi į netradicines integruotas pamokas – vyko STREAM (gamtos mokslai, technologijos, skaitymas ir rašymas, inžinerija, menai ir matematika) užsiėmimai. Toks ugdymas šalyje dabar populiarus, spalio pabaigoje ir Tauragėje buvo atidarytas STEAM (neįtrauktas skaitymas ir rašymas) centras, kuris specializuosis tvaraus vystymosi, žaliosios ir alternatyviosios energijos srityje. Šiemet giliau ir plačiau paanalizuota, kaip klimato kaita veikia mūsų aplinką – 5–8 klasių mokiniai gilinosi į atliekų, energijos, vandens, sveikos gyvensenos problemas. Informacijos jie gavo nemažai: susitiko su Tauragės miesto meru Dovydu Kaminsku, kuris papasakojo apie ambicingą siekį tapti žaliausiu ir gyvybingiausiu rajonu ne tik respublikoje, bet ir visame Baltijos regione. Mokiniai lankėsi ir rajono STEAM centre, dalyvavo pamokose šia tema. „Šaltinio“ progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Birutė Mozurkevičienė surinko aštuntos klasės mokinių žinutes apie tai, kaip jie galėtų prisidėti prie ekologiško miesto kūrimo. 

Titas Vasiliauskas:

Mes gyvename viename iš žaliausių miestų Lietuvoje – Tauragėje. Neseniai sužinojau, kad Tauragė siekia būti ekologiškiausiu miestu Baltijos regione. Aš taip pat stengiuosi būti draugiškas aplinkai. Motorinį transportą pakeičiau į ėjimą pėsčiomis. Nebeprašau tėvų, kad mane nuvežtų į treniruotę, iš mokyklos pareinu pėsčiomis. Kartais naudojuosi ir viešuoju transportu, jeigu reikia įveikti didesnį atstumą. Vaikščiojimas – puikus dalykas, nes tai padeda numesti svorio, padeda sveikatai ir, aišku, gamtai. Labai svarbu yra rūšiuoti šiukšles. Mane nuo mažens skatino rūšiuoti tėvai, draugai ir mokytojai. Namuose turime keturias šiukšliadėžes (stiklas, plastikas, mišrios buities atliekos, žaliosios atliekos), todėl šiukšles šeima rūšiuoja. Dažnai kartu su mama einu į mišką. Ten mes matome labai daug šiukšlių, todėl kiekvieną mėnesį organizuojame akciją „Švarinu mišką“. Jeigu visi žmonės taip elgtųsi, mūsų miestas tikrai taptų ekologiškiausiu. 

Armandas Gėrkis

Lengviausias būdas išsaugoti ekologišką aplinką – tai rūšiavimas, švaraus transporto pasirinkimas. Važiuoti neilgus atstumus renkuosi dviratį, elektrinį paspirtuką ar einu pėsčiomis. Pvz., kiekvieną savaitės dieną vyksta futbolo treniruotės, į kurias važiuoju elektrobusu, paspirtuku, kartais einu pėsčiomis. Taip pat tausoju elektrą, nepalieku įjungtų prietaisų. Naudoju daugkartinius puodelius, maišelius. Dalyvauju kitų žmonių gamtos saugojimo iniciatyvose. Manyčiau, jei daugiau visi vaikščiotume pėsčiomis, miestas taptų švaresnis. 

Elzė Samoškaitė: 

Gražesnį rytojų sau ir aplinkiniams galime sukurti tik mes patys. Gyvename tokiu laikotarpiu, kai pasaulio žmonės daro daug klaidų, pvz., milžiniškas vartotojiškumas, kiekvieną dieną važinėjimasis nuosavomis transporto priemonėmis vis labiau kenkia mūsų aplinkai ir mums patiems. Sakome, kad mūsų sveikata yra didžiausias turtas, bet į orą ir aplinką išmetami teršalai, dujos bei chemikalai ateityje sukels dar daugiau problemų aplinkai ir mūsų sveikatai. Šią problemą galime išspręsti mes patys, kai to norėsime ir pradėsime pasaulį tobulinti nuo savęs. Mano patarimai yra tokie: daugiau vaikščioti pėsčiomis ir tik prireikus važiuoti automobiliu, dažniau naudotis viešuoju transportu. Burti žmonių grupes ir nuolat rengti tam tikrus žygius, kad tvarkytume aplinką. Tai puikus  ir smagus užsiėmimas, kai gali pabūti su šeima bei prisidėti prie žalesnio ir spalvingesnio kraštovaizdžio. Važinėti dviračiais, paraginti tėvus, gimines, draugus ir aplinkinius pradėti rūšiuoti, pagal galimybes įsigyti tris šiukšlines savo bute. Reikia tik norėti ir pradėti judėti į priekį!

Guoda Kiršininkaitė, Kamilė Šimkutė: 

Dažnai kyla klausimas, kodėl reikia saugoti gamtą. Svarbu suprasti, kad be jos negalėtume egzistuoti. Dabar miškai sparčiai kertami, o jų vietose statomos gamyklos, į upes išmetamos kenksmingos atliekos, kurios teršia vandenį. Mes prie aplinkos saugojimo prisidedame rūšiuodamos atliekas, nešiukšliname gamtos, esant galimybei nevažiuojame automobiliu, o sėdame ant dviračių, stveriame riedučius, renkamės viešąjį transportą ar einame pėstute. Panaudotas baterijas metame į tam skirtas dėžutes, esančias prekybos centruose, kaupiame makulatūrą ir atiduodame ją perdirbti. Manome, kad visi supranta, jog reikia rūpintis ne tik savimi, bet ir gamta. Todėl, jei nenustosime teršti jos, pagalvokime, su kokiomis problemomis susidurs planetoje po mūsų gyvensiantys žmonės. 

Jokūbas Juškevičius:
Man patinka vaikščioti pėsčiomis. Tačiau labai liūdina šiukšlės. Jos tikrai nepuošia mūsų miesto, nors galime pamatyti tam skirtų spalvotų konteinerių. Tad ką daryti? Siūlau pradėti nuo savęs. Rūšiuokime atliekas, neišmeskime stiklo, padangų, baldų į sąvartynus ir miškus.
Daugelis skundžiasi oro tarša. Vaikščiokime pėsčiomis. Kam leidžia galimybės, jau galima nusipirkti ir elektromobilį. Nedeginkime senų rūbų, juos išmeskime į tekstilės konteinerius.
Taigi turime išnaudoti visas galimybes, kad mūsų motinėlė Žemė išliktų. Aš prisidedu prie jos išsaugojimo, prisijunk ir tu.

Agnė Žebelytė:

Šiais laikas aplinkosaugos tema kalbėti labai svarbu, nes aplinkos tarša yra didžiulė problema, visą pasaulį apimanti problema, dėl kurios ateityje pajusime negrįžtamus padarinius. Norint jų išvengti ir išsaugoti gamtą, prie to turime prisidėti kiekvienas. Aš ir mano šeima taip pat prisidedame prie gamtos išsaugojimo: nešiukšliname bet kur, šiukšles rūšiuojame, panaudotus daiktus nešame perdirbti, namus šildome aplinkai nekenkiančia elektros energija, vengiame naudoti plastikinius ir vienkartinius gaminius, stengiamės kuo rečiau naudotis automobiliu, perkame mažesniais kiekiais, taupome vandenį, popierių, elektrą. Saugokime gamtą, kad ji išliktų graži, švari ir tvarkinga, kad joje būtų smagu gyventi mums ir ateities kartoms.

Atėnė Ravinkaitė:

Žmogus daro labai didelę įtaką atmosferai. Sąmoningai žmonės prisideda prie aplinkos saugos rūšiuodami atliekas, nešiukšlindami, naudodamiesi ekologiškesnėmis priemonėmis: į mokyklą važiuojame dviračiu, riedlente, riedučiais, paspirtuku arba eidami pėsčiomis. Mūsų miesto meras taip pat ragina prisidėti prie aplinkos švarinimo. Rengia mašinų aikšteles elektromobiliams, mieste važinėja elektra varomi autobusai, įrengtos dviračių stovėjimo vietos. Mūsų šeima stengiasi prisidėti prie ekologiškesnio miesto: rūšiuojame atliekas, esant galimybei kuo dažniau vaikštome pėsčiomis, kompostuojame žaliąsias atliekas. Į parduotuvę nešamės daugkartinio naudojimo maišelį, namuose stengiamės suvalgyti visą maistą, renkamės vietinius vaisius ir daržoves, nes iš tolimų kraštų atvežti tropinius vaisius sunaudojama daug kuro. Kviečiu visus prisidėti prie mūsų miesto ekologiškesnės ateities. Jei būsime kaip vienas kumštis ir veiksime kartu, išvengsime visų problemų.

Rugilė Milašiūtė:

Manau, kiekvienas pastebime žmogaus daromą žalą gamtai. Jei pradėsime daryti išvadas, mano manymu, viskas greitai grįš į normalų gyvenimą. Gyvendama Tauragėje pastebiu gana nemažai draugiškų gamtai reiškinių – įrengti dviračių stovai, nupirkti keli elektriniai autobusai. Eidama pastebiu paspirtukus „Bolt“. Asmeniškai aš prisidedu prie gamtos saugojimo rūšiuodama atliekas, eidama į mokyklą pėstute. Gyvenu Gedimino gatvėje, todėl nemanau, kad reikėtų važiuoti mašina ar dviračiu. Tauragė – vienas žaliausių rajonų šalyje, džiaugiuosi čia gyvendama.

Silvija Dumašiūtė: 

Gamtoje stengiuosi nešiukšlinti ir ją tausoti. Aš su šeima rūšiuojame šiukšles. Draugams patariu nešiukšlinti. Automobilio mes neturime, todėl vaikštome pėsčiomis. Vaikščioti yra smagiau nei važiuoti mašina. Žinoma, mašina greičiau, bet ji teršia gamtą. Man patinka išeiti į lauką ir nueiti į mišką pasivaikščioti, nes ten yra švaresnis oras. Į mokyklą einu pėsčiomis. Kai būdavau maža, mama mane į darželį vesdavo iš Aerodromo gatvės iki pat „Ažuoliuko“ darželio. Mieste įrengtos įkrovimo stotelės elektriniams automobiliams, galima naudotis elektriniais paspirtukais. Manau, jeigu mes visi prisidėtume prie gamtos švarinimo, būtų švaresnė ir sveikesnė aplinka.

Augustė Stonytė, Gabrielė Lenkaitytė, Lukas Sabaliauskas:

Nors ir esame dar nedideli, tačiau jau dabar stengiamės būti sąmoningi ir prisidedame prie ekologiško miesto kūrimo. Dažniausiai į mokyklą einame pėsčiomis, mat gyvename netoli, o jei lauke geras oras – važiuojame dviračiu. Mieste lankome būrelius, tad dažnai tenka naudotis viešuoju transportu, kuris, mūsų nuomone, yra ekologiškesnis nei nuosavi automobiliai, daug žmonių juo naudojasi tuo pačiu metu. Mes ir mūsų šeimos namuose naudojame tris šiukšlines, stengiamės rūšiuoti. Dalyvaujame gamtos švarinimo akcijose. Pavyzdžiui, ne vienerius metus švarinome Oko miško aplinką. Radome daug įvairių daiktų – sofą, padangų, daugybę vienkartinių kavos puodelių... Tikime, kad jei daugiau žmonių būtų atsakingi, miestas tikrai taptų daug švaresnis ir ekologiškesnis. Tad skubėkime keistis ir išsaugokime savo žaliuosius namus!

Eglė Ramaniukaitė, Armandas Lukošaitis, Augustas Pielikis:

Šiais laikais mūsų planetoje vyksta intensyvus judėjimas. Visi visur skubame ir tam naudojame transporto priemones, kurios daro neigiamą poveikį mūsų planetai. Norėdami to išvengti, turėtumėme dažniau naudoti elektra varomus automobilius, paspirtukus. Mūsų miestas turi daugiausiai elektrobusų visoje Lietuvoje, tad stengiamės jais dažniau naudotis. Pvz., mūsų grupės narys Armandas kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį važiuoja elektrobusu į teniso treniruotes Vyrauto stadione. O kitas grupės draugas Augustas savaitgaliais su tėveliais važinėja dviračiais po mišką. Taip jis pasigroži gamta ir neteršia jos. O aš, Eglė, kiekvieną mielą vakarą einu pasivaikščioti su drauge po miestą, o pirmadieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais važiuoju elektriniu paspirtuku į smuiko pamokas Meno mokykloje. Tegul visi prisideda prie tokių inciatyvų. Saugokime žemę kartu!

Miglė Stanikūnaitė:

Mano šeima turi vieną lengvąjį automobilį. Juo važiuojame dažnai, bet automobilis tiesiogiai neleidžia dujų į aplinką (mūsų automobilio oro tarša yra maža). Namuose rūšiuojame atliekas. Virtuvėje padėti trys maišai: popieriui ir kartonui, stiklui, plastikui. Ši idėja mums kilo išgirdus Tauragės miesto savivaldybės Mero siekį paversti Tauragę vienu iš švariausių miestų Lietuvoje, tačiau mes čia nesustojame. Mano šeima nori prisidėti prie miesto švarinimo dar keletu būdų: lengvąjį automobilį vairuoti rečiau, dažniau važiuoti dviračiu ir kitomis transporto priemonėmis, kurios neskleidžia išmetamųjų dujų į aplinką. Kad mūsų miestas būtų švaresnis, galime pasikalbėti su savo pažįstamais, giminėmis, kuriems yra aktuali ši tema. 

Pijus Šimašius, Austėja Pilypaitė, Tomas Myklebust, Viltė Rimonytė:

Visi mūsų grupės nariai į mokyklą ateina pėsčiomis. Į būrelius ir užklasines veiklas stengiamės važiuoti dviračiu arba paspirtuku. Mieste galėtų važinėti daugiau elektrobusų, jie turėtų būti didesni, galėtų būti daugiau maršrutų. Mūsų šeimos prisideda prie miesto švarinimo skirtingais būdais. Pavyzdžiui, Viltės šeima rūšiuoja atliekas ir turi tris skirtingus maišus, į kuriuos deda tam tikras šiukšles. Austėjos šeima kiekvieną dieną eina į darbą pėsčiomis. Pijaus šeima naudojasi elektromobiliu, kuris neišmeta kenksmingų dujų. O Tomo šeima turi saulės bateriją ant namo stogo. Mes manome, jei taip ir toliau darysime, kiti taip darys, bus tik geriau ne tik gamtai, bet ir mums patiems.

 

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 6 valandas
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.