Kovidinis skyrius iš arti: didžiausia baimė – patekti į reanimacijos palatą 
Įkelta:
2021-11-05
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrauka
Aprašymas

Vaikų ligų skyriuje įsikūręs kovidinis poskyris

Visas pasaulis apsiprato su kaukių dėvėjimu, saviizoliacija, čiaudėjimu į alkūnę ir, rodos, koronavirusas yra kažkur toli, Lietuvos statistikos departamento lentelėse. Tik ne tiems, kuriems tenka atsidurti ligoninėse. Tauragės žurnalistai turėjo progos apsilankyti Tauragės ligoninės kovidiniame skyriuje, pakalbinti reanimacijoje dirbančius medikus, išgirsti ligonių pasakojimus. Žinote, kas pacientus gąsdina labiausiai? Žinia, kad esi perkeliamas į reanimacijos palatą, iš kurios grįžta ne visi. Ypač stiprių išgyvenimų patiria koronavirusą ir skiepus neigę asmenys, kurių gyvybė priklauso tik nuo kvėpavimą palaikančio įrenginio ir medicinos slaugytojos, kuri iš tavo akių turi suprasti, kada tu nori gerti, o kada – šlapintis.

Kad nematytų mirštančių...

Tauragės žurnalistams kovidiniame skyriuje leista apsilankyti penktadienį. Šiuo metu kovidinis skyrius yra įšsiplėtęs per keletą ligoninės skyrių: Nervų, Slaugos ir palaikomojo gydymo bei Vaikų ligų skyrius. 

Mes atvykome į Vaikų ligų skyriuje įkurtą kovidinį poskyrį. Tam skirtoje patalpoje teko apsimauti orui nelaidų kombinezoną, antbačius, pirštines, užsidėti respiratorius. Tokią aprangą dėvi ir čia dirbančios medikės. Reanimacijoje slaugytojos keičiasi kas keturias valandas.

Reanimacijos skyriuje žurnalistus pasitiko gydytoja Danguolė Kačergienė. Pasak jos, šiame kovidiniame poskyryje yra dvi reanimacijos palatos.

– Ne visi pacientai iškart patenka čia (į reanimaciją, – aut. past.). Jie guli paprastose palatose, žino, kad skyriuje yra reanimacijos palatos, kuriose taikomas aparatinis kvėpavimas, kuriose žmonės kartais ir miršta. Tai žmogui būna didelė baimė ir stresas sužinojus, jog jo būklė blogėja ir jis bus perkeltas į reanimacijos palatą. Kitas gąsdinantis momentas – kai žmogus yra sąmoningas ir šalia kaimynas numiršta. Siekiant to išvengti ir yra dvi reanimacijos. Vienoje guli sąmoningi pacientai, kitoje – ne, – pasakojo gydytoja.

Į reanimacijos palatą, kurioje guli sąmoningi pacientai, tik žvilgtelėjome. Ten gulėjo du asmenys, senjoras snaudė, vidutinio amžiaus vyriškis lovoje pusiau sėdėjo, kvėpuoti jam padėjo aparatas. Buvo matyti, kad vyras suirzęs. Laimei, patys siaubingiausi potyriai gydantis skyriuje jau buvo praeityje.

Nuotrauka
korona
Vienoje iš reanimacijos palatų gulėjo du sąmoningi ligoniai

Maitinami per zondą

Kaip vėliau žurnalistei aiškino medikai, reanimacija pacientus gąsdina tuo, kad prasidėjus kvėpavimo nepakankamumui jų laukia itin nemaloni procedūra – prijungimas prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato. Pacientas intubuojamas per burną (įkišamas vamzdelis), būdamas sąmoningas,  asmuo to neištvertų, tad medikų žodžiais tariant, jis „užmigdomas“ – jam sukeliama dirbtinė koma, o aparatas kvėpuoja už jį. 

Būtent tokiems pacientams poskyryje ir buvo skirta antroji reanimacijos palata. 

– Aparatinis kvėpavimas gali būti taikomas tik tam tikrą laiką, vėliau, esant būtinybei, kakle suformuojama skylutė, per čia ventiliuoti yra higieniškiau. Tada žmogų jau galima „atmigdyti“, aktyvuoti. Aparato priežiūra tampa visai kitokia ir žmogus jau gali pradėti valgyti. Galų gale jis gali būti sąmoningas. Aišku, diskomfortas yra – aparatinis kvėpavimas tęsiamas ir toliau. Skylutės kakle iš karto (prireikus aparatinio kvėpavimo, – aut. past.) mes neformuojame, kartais plaučius pavyksta išventiliuoti, tada išvengi tos intervencijos, – pasakojo gydytoja.

Pacientai, kuriems būna sukelta dirbtinė koma ir taikomas aparatinis kvėpavimas, maitinami per į noriaryklę įvestą zondą. Minėtoje palatoje buvo gydoma septyniasdešimtmetė moteris.

Nuotrauka
korona
Medikė per zondą ruošiasi maitinti komos būsenoje esančią pacientę, jos rankose – pakuotė tyrės

Po apsilankymo reanimacijos skyriuje žurnalistėms buvo leista aplankyti vienoje palatoje gulinčias dvi pacientes, kurių būklė nebuvo tokia sunki. Moterys teigė esančios laimingos, kad pateko į ligoninę.

– Dabar jaučiuosi kur kas geriau (moteris ligoninėje gulėjo apie savaitę, – aut. past.). Apie keturias dienas mėginau gydytis namuose, šeimos gydytoja buvo išrašiusi antibiotikus (nuo plaučių uždegimo, – aut. past.), tačiau temperatūra nekrito ir dusino. Kilo iki 39, paskui laikėsi 38, – kalbėjo Regina.

Ji teigė nesanti paskiepyta, nesiskiepijo, nes bijojo šalutinio poveikio.

– Kaimynas pasiskiepijo ir jį ištiko insultas. Abejonių, ar skiepytis, buvo. Gal reikėjo nebijoti, net nežinau. Dabar visas pasaulis laisvėje, tik mes ligoninėje, – svarstė moteris. – Užsikrėčiau nuo anūko. Iš darželio parnešė. Užsikrėtėm visa šeima, laikėsi 37 laipsnių temperatūra, visi pavargę, paliegę, gėrėm arbatas, o man turbūt  labiausiai kibo. Turbūt daugiausiai šalutinių ligų turėjau. Sunkiausia buvo naktimis, kai dusindavo. Tada jautiesi žmogus toks bejėgis. Melsdavausi naktimis už visus tuo pačiu metu kenčiančius ligonius.

Porą minučių su žurnalistėmis kalbėjusią moterį ėmė kankinti kosulys.

Toje pačioje palatoje gulinčiai moteriai per respiracinę kaukę aparatas tiekė deguonį. Pasak jos, taip lengviau kvėpuoti. Ji buvo savarankiška, galėjo kaukę nusiimti, kada nori. 

– Dabar jau man akys atšvito. Visą savaitę namuose prasikankinau. Aukšta temperatūra, naktys bemiegės, kosulys didžiausias. Valgyti nieko negalėjau, vemdavau. Pykina net pažiūrėjus į maistą. Esu tarsi iš po šoko, – kalbėjo Audronė.

Ji teigė taip pat nesiskiepijusi. Pasak moters, tuo pat metu, kai ji ėmė prastai jaustis, susirgo ir jos kolegė, kuri buvo skiepyta.

Nuotrauka
korona
Kovidinio poskyrio koridorius

Supranta iš akių

Kitoje palatoje ant šono gulėjo prieš savaitę iš reanimacijos į paprastą palatą perkeltas vyriškis. Vyras džiaugėsi turintis pakankamai jėgų į basoną nusišlapinti pats. Iki dienos, kai jį lankė žurnalistės, tai atlikti galėjo tik su medicinos slaugytojų pagalba.

– Jam kvėpuoti padeda aparatas, pacientas jau sveiksta, gal ir dar greičiau sveiktų, šiek tiek simuliuoja, – pajuokavo žurnalistes atlydėjusi medikė ir švelniai kepštelėjo pacientui. – Iš esmės jo būklė gerėja.

– Aš gerietis. Dabar gerietis, – taip pat juokaudamas antrino vyras.

Buvo matyti, kad tarp medikės ir paciento yra užsimezgęs draugiškas ryšys, jie supranta vienas kito juokus.

Kaip dar prieš įeinant į kovidinį skyrių pasakojo viena lydinčių medikių, pacientai prie medikų yra labai prisirišę. Anot jos, prie aparato prijungtas asmuo su medikais bendrauja akimis.

– Įeini į palatą ir jau matai, kad žmogus gaudo tavo žvilgsnį. Matyt, nori pagalbos, gal į tualetą nori ar dar ko, – pasakojo viena slaugytojų.

Žurnalisčių kalbinamas vyras teigė nežinantis, kaip užsikrėtė koronavirusu, esąs paskiepytas, kaip ir visa jo šeima, tačiau, pasak jo, ligos sudėtingumą lėmė jo silpnas imunitetas, vyras serga cukriniu diabetu. Vyrui – per šešiasdešimt.

– Aš tuos parazitus pagaučiau ir išmėtyčiau į šalis. Tuos antivakserius, – kalbėjo vyras. – Jie penkiasdešimčia procentų prisidėjo prie situacijos šalyje. Jie taip kenkia tautai!

Nuotrauka
korona
Prieš savaitę iš reanimacijos perkeltas vyrui vienas nemaloniausių potyrių buvo dėl deguonies trūkumo kylančios haliucinacijos

Vyras pasakojo, kad per visą buvimo ligoninėje laikotarpį baisiausias išgyvenimas buvo laikini sąmonės užtemimai. Medikų aiškinimu, trūkstant deguonies sutrinka pacientų sąmonė.

– Kažkokios nesąmonės smegenyse. Įvairūs spalvoti vaizdeliai, tarsi iš to žaidimo vaikystėje – kaleidoskopo, – kalbėjo vyras.

Vyras teigė esantis dėkingas visiems jį ligoninėje gelbėjusiems medikams ir per Kalėdas ketinantis čia grįžti su paties keptu kugeliu. Pacientas išreiškė apgailestavimą visiems vaikams ir jų tėvams, kuriems, į Vaikų ligų skyrių perkėlus kovidinį skyrių, kyla nepatogumų.

Nuotrauka
korona
Reanimacijos palatoje esanti įranga

Kai kurių nuomonė nesikeičia

Kaip žurnalistams teigė ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis, šiuo metu Tauragėje stacionarinė pagalba vaikams nėra teikiama. Šeimos vyksta į Šilalę arba Telšius, situacijoje Klaipėdos vaikų ligoninėje sparčiai kinta, tad šioje ligoninėje tauragiškiai nebepriimami.

Pasak mediko, Tauragės ligoninės kovidiniame skyriuje (išsidėsčiusiame per Vaikų ligų, Nervų ir Slaugos skyrius) pilnai aprūpintų lovų (prie kurių būtų ir deguonies aparatas) yra 90. Žurnalistams lankantis kovidiniame skyriuje gulėjo 73 pacientai.

– Iki 140 galime kilti su išguldymu, čia jau su rezervu Slaugos skyriuje ir Skaudvilėje, paliekant mažą senojo ligoninės korpuso citadelę būtiniausioms paslaugoms teikti. Tai yra chirurgija, traumatologija ir akušerija. Kovidiniame skyriuje, skaičiuojant turinčius vidaus ligų gydytojo ir šeimos gydytojo licenciją, ir  dėl situacijos į skyrių deleguotus gydytojus, tai yra psichiatrą, chirurgą ir vaikų ligų gydytoją, dirba 15 asmenų, – kalbėjo medikas.

Nuotrauka
Masiulionis
Anot ligoninės direktoriaus pavaduotojo medicinai Dano Masiulionio, džiugina tik tai, kad, lyginant su 2020 m., šiemet į reanimaciją patenka mažiau ligonių

Paklausėme gydytojo, ką kalba tie pacientai, kurie prieš patekdami į kovidinį skyrių buvo nusiteikę prieš skiepus.

– Tuos pacientus reikėtų padalinti į dvi dalis: tai tokie, kurie ir toliau viską neigia bei priešinasi gydymui, ir tie, kurie jaučiasi suklaidinti ir labai gailisi, kad nesiskiepijo. Žinoma, yra visokių tarpinių variantų. Juos labiau siečiau su paties paciento būkle, nes jie, sirgdami šia liga, ne visada savo būseną įvertina realiai. Atsiranda emocinis labilumas: tai gailisi, tai prieštarauja, – kalbėjo ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai.

Anot jo, kas ligoninėje kiekvieną dieną vyksta 5–6 pacientų kaita. 

 


 

Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
prieš 6 valandas
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.