Tauragiškius šiurpina šernų puotos mieste
Įkelta:
2021-09-22
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Skaitytojo nuotrauka
Aprašymas

Praėjusią savaitę šernai lankėsi ir Kartų parke

 

 

,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrauka
Aprašymas

Prie Ateities tako 20 penktadienio naktį šernų išknaisiotas skveras

 

,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrauka
Aprašymas

Prie Ateities tako 20 penktadienio naktį šernų išknaisiotas skveras

 

 

,
Nuotrauka
šernai
Nuotraukos autorius:
Antano Jurkauskio nuotrauka
Aprašymas

Šią savaitę šernai darbavosi prie „Sodros“ 

Šernų lankymasis mieste pastaruoju metu, ko gero, populiariausia gyventojų pokalbių tema. Žmonės pasidalinę į dvi stovyklas, tuos, kurie bijo šernų ir baksnoja į medžiotojų būrelį, kodėl šie jų nešaudo, ir į tuos, kuriems tokie pokyčiai gamtoje kelia juoką. Tiesa, dėl netikėto šernų susidomėjimo Žalgirių mikrorajonu gyventojai iš dalies kalti patys – neturėdami kur dėti įvairių vaisių ir daržovių pertekliaus pila  jį pamiškėse ir net mikrorajone. O šernai puotauja, ir ne tik puotauja, bet ir nakvoja netoli tokių savavališkų šiukšlynų. Gali būti, jog nebeilgai – teritoriją prižiūrintis medžiotojų klubas spalio mėnesį žada kilti į medžioklę ir iš Žalgirių mikrorajono šernus varyti link Juodpetrių bei juos medžioti. 

„Prie daugiabučių spęsim kilpas“

Į „Tauragės žinių“ redakciją kreipėsi Ateities tako 20 namo gyventojas ir kvietė apžiūrėti prieš savaitę, iš ketvirtadienio į penktadienį, išknaisiotą kiemą – šernų „darbuotasi“  visai prie daugiabučio ir automobilių stovėjimo aikštelės.

Išvydusios žurnalistę prie pokalbio prisijungė ir dvi gretimų namų gyventojos, juokaudamos, kad šernai greit ateis ir į miegamuosius.

Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka

– Niekam nerūpi. Kiek arčiau miško jie seniai jau lankosi, o ketvirtadienio (prieš savaitę – aut. past.) pavakarę teko ir man pačiai įsitikinti. Vedžiojau šuniukus, jie pradėjo loti, girdžiu, ir šernas skleidžia tokį į urzgimą panašų garsą. Gi tuoj jie į laiptines pradės lįsti, – kalbėjo moteris.

Prisijungusi kaimynė juokais teigė įžvelgianti naudos, žemė po šernų apsilankymo tarsi suarta – būtų galima bulves sodinti.

– O ką padarysi, ateina šerniukai. Pernai, užpernai jie neateidavo, tačiau puikiai prisimenu, kaip prieš septyniasdešimt metų mano tėvai daržus nuo šernų tverdavo. Toks gamtos surėdymas, dabar jie žmonių nebebijo, – kalbėjo kaimynė.

Pirmoji jai paprieštaravo, esą galbūt šernai miškuose nebeturi ko ėsti – miškai kertami. Antroji oponavo, kad priešingai – šiemet obuoliai sukirmiję ir žmonės pamiškėse verčia juos, tad šernai gali puotauti.

– Neringoj briedžiai vaikšto gatvėmis, galim ir mes priprasti. O ką padarysi. Spęsim prie daugiabučių kilpas ir gaudysim – bus kepsnių, darysim kaimynų šventę, – juokavo moteris.

Jos kaimynei tokios kalbos nepatiko. Moteris teigė, jog šernų yra per daug ir už jų skaičiaus reguliavimą yra atsakingas Oko miško teritorija besirūpinantis medžiotojų būrelis. 

Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka

Surengs medžioklę

Oko miškas priskirtas medžiotojų klubui „Kurtinys“. „Tauragės žinioms“ jo vadovas Arūnas Pukelis teigė, jog šiemet šernų padaugėjo dėl retų medžioklių, o retos jos dėl pandemijos ir draudimo rinktis į varymines medžiokles.

– Praėjusį sezoną varyminė medžioklė buvo uždrausta. Priaugo tų šernų, padidėjo jų koncentracija. Turime laukti spalio 15 dienos. Jei iki tos dienos gyventojų vakcinacija pasieks 70 proc., medžioklės įstatymai mums jau leis medžioti. Tada mes ir surengsime varyminę medžioklę, – sakė A. Pukelis.

Pasak pašnekovo, medžioklė prasidės nuo Žalgirių mikrorajono ir bus medžiojama miško plote iki Juodpetrių. Medžiotojų būrelio prezidento teigimu, medžiotojai būtų ir anksčiau sumažinę šernų popupiaciją, tačiau įstatymai neleidžia tykoti jų, kai daugiabučiai yra arčiau nei 200 metrų.

O kaip vyks medžioklė? Oko miškas yra tankiai lankomas gyventojų, jame – pėsčiųjų ir dviratininkų takai.

– Mes privalome garantuoti saugumą. Bus sustatyti teritoriją saugantys žmonės, aiškiai numatytos visos šūvių kryptys. Jei matome, kad yra koks pavojingesnis ruožas, pavyzdžiui, posūkis, pastatome toje vietoje apie medžioklę įspėjančias lenteles ar žmogų. Laikysimės visų saugumo reikalavimų, – teigė pašnekovas.

Nuotrauka
a
Skaitytojo nuotrauka

„Padarė tragediją“

Žalgirių mikrorajone tarp daugiabučių šmirinėjantys šernai trukdo ne visiems. Su redakcija susisiekė save gamtos mylėtoju prisistatęs vyriškis. Jis teigė gerai išmanantis apie gamtą, turintis medžiotojo patirties ir esąs įsitikinęs, kad gyventojų baimė yra perdėta.

– Esu lankęsis Skandinavijos šalyse, Anglijoje, ten gyvūnų pasirodymas miesteliuose nėra taip sureikšminamas. Ten elniai po miestus kai kur net bandomis pasirodo, Amerikos gatvėse žąsys su žąsiukais vaikštinėja. Gatvėse pasirodančios lapės nekelia nuostabos. Niekas nesureikšmina. Tauragėje pasirodė šernai, pakniso, ir jau visi puola į isteriją. Normalus bendravimas tarp žmonių ir žvėrių turi būti. Norint, kad žvėrys neknistų, reikia apsitverti, – kalbėjo vyras.

Pasak jo, žmonėms reikia būti tvarkingiems, prižiūrėti savo aplinką. Šernai esą ieško žolių šaknyse tūnančių lervų.

– Šernas neknisa pievos, kol ji nėra pasenusi. Jis knisa, kai žolės šaknyse atsiranda kirminų. Kai vabzdžiai pradeda dėti lervas, tada pasirodo šernai. Jūs pažiūrėkite į pievas priemiestyje – jos nešienautos. Šiukšlynai jose. Nupjaukime žolę, sutvarkykime skverus, ir jie neknis. Kitas dalykas, jei nenori sulaukti šernų dėmesio, – pamiškėse nepilk obuolių. Ir nustokite bijoti tų žvėrių, ką tas šerniukas atėjęs padarys, o jei nori, kad jis ten neišknistų – apsitverk, – kalbėjo vyras.

Nuotrauka
šernai
Antano Jurkauskio nuotrauka

Pasak jo, tie, kurie skundžiasi, kad šernai išverčia tvoras, turėtų iškelti klausimą, ar ta tvora buvo kokybiška. Ir pasirūpinti savo turtu reikią tinkamai. 

Pasak pašnekovo, aptvertos turėtų būti ir vaikų žaidimų aikštelės. Pagrindinė priežastis – dėl higienos, kad į ją neužsuktų laukiniai ar naminiai gyvūnai.

Kai straipsnis buvo parengtas spaudai, vyras dar kartą susisiekė su redakcija. Jis teigė kreipęsis į rajono savivaldybę ir sužinojęs, jog situacija administracijai žinoma. Pasak jo, pagrindine problema laikomas gyventojų apsileidimas, esą netoli mikrorajono esančiuose grioviuose yra priversta obuolių.

– Mikrorajono grioviai tapo šernų gulyklomis. Mikrorajonas paverstas šernų gulyklomis. Jūs nueikite į tą vietą tarp mikrorajono ir „Norfos“, ten šiukšlynai – pripilta maisto atliekų. Sakė, žmonės tik paneša 100 metrų nuo namo obuolius ir išpila. Tai kur tau šernai neis į miestą? – kalbėjo vyras.

Tvoros – ne išeitis 

Kodėl pasikeitė šernų elgesys ir kaip spręsti problema, kad jie neitų į gyvenamąsias teritorijas, teiravomės aplinkosaugininkų. Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyrius pateikė tokį komentarą:

„Šernų patraukimą į miesto teritoriją galėjo paskatinti įvairūs veiksniai. Šernams parke yra lengvai purenama žemė (paprasta knisti) ir lengviau susirasti gardaus pašaro, juos gali traukti ir gyventojų paliktos daržo gėrybių atliekos. Aplinkosaugininkams susisiekus su artimiausiu medžiotojų būreliu paaiškėjo, kad šernai yra išsidėstę ne tik medžiotojų plotuose, o ir nemedžiojamojoje zonoje, todėl medžiotojų būrelis „Kurtinys“ planuoja aktyvesnę šernų medžioklę, kai bus galima medžioklė su varovais (nuo spalio 15 d.). Dėl išsamesnės informacijos jums reikėtų kreiptis į savivaldybę“.

Ar problema žinoma ir ką ketinama daryti, pasiteiravome Tauragės rajono savivaldybės.

„Tauragės rajono savivaldybės administracija kreipėsi konsultacijos ir į Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekciją. Jos viršininkas Vitalis Marozas pažymėjo, kad medžiotojų būreliai atsakingi už žvėrių populiaciją jų medžioklės plotuose ir kad barjerų, pavyzdžiui, tvoros, įrengimas nėra išeitis.
Tauragės rajono savivaldybės administracija analizavo bei svarstė tvoros įrengimo klausimą, tačiau tvoros įrengimas būtų neproporcingas, nes būtų užtvertas visas priėjimas prie Oko miško, apie 1,4 km, ir sukeltų daugiau nepatogumų nei duotų naudos“, – laiške dėstė mero patarėjas Kasparas Bertašius.
Anot jo, su medžiotojų būreliu „Kurtinys“ kalbėta ne kartą bei kreiptasi raštu su prašymu kontroliuoti šernų populiaciją. Pasak jo, medžiotojų būrelio „Kurtinys“ atstovai atsakė, kad varyminė medžioklė prasideda tik nuo spalio 15-osios.

Praėjusią savaitę lankėsi ir Kartų parke. Ten išknaisioti gėlynai, žaliosios vejos. Miesto seniūnas Žilvinas Majus trečiadienį teigė, jog teritoriją seniūnija jau sutvarkė. Jis teigė apgailestaujantis, jog aplinkosaugininkai į situaciją žiūri atsainiai – prevencinių veiksmų esą nesiimama, o kai iškyla problemų, visų akys krypsta į seniūniją.

 

Čia vienos tauragiškių šią savaitę mieste naktį užfiksuotų šernų vaizdo įrašas.

 



 

Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.
Nuotrauka
LEA_ Tauragė
Įkelta:
2024-03-07
Pagal elektros iš saulės energijos gamintojų įrengtąją galią Tauragės rajono savivaldybė 2023 m. buvo lyderė savo apskrityje. Apie tai ir visos Lietuvos žaliosios energetikos ateitį kalbėjomės Tauragėje surengtame seminare, kuris skirtas pristatyti sukurtą šalies energetinių rodiklių informacinę sistemą EnerGIS ir valstybės teikiamą finansavimą investuojantiems į atsinaujinančius energijos išteklių plėtrą.