Šildymas brangs: ką galime padaryti, kad mokėtume mažiau?
Įkelta:
2021-09-05
Nuotrauka
šilumos tinklai
Nuotraukos autorius:
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
,
Nuotrauka
k

Nors dar tik rugsėjo pradžia, orai sparčiai vėsta. Vis dažniau jau pasvajojame – kaip būtš gerai, jei šildymas jau būtų įjungtas. Tiesa, prognozės centrinio šildymo vartotojams niūrios: brangsta ne tik elektra ir dujos, bet ateinančią žiemą ir radiatorių šilumos kaina gali išsipūsti net ketvirtadaliu. Pasak Tauragės šilumos tinklų direktoriaus Audriaus Arcišausko, šildymas brangsta dėl biokuro stygiaus ir aukštų jo kainų. Atsakydamas į klausimus, jis davė ir patarimų, kaip sumažinti šildymo sąskaitas.
 

– Kalbama, kad ateinantį šildymo sezoną šildymas visoje šalyje turėtų gerokai brangti, ypač ten, kur kūrenama biokuru. Kokios, jūsų manymu, tokio brangimo priežastys? Kiek šildymas gali brangti Tauragėje?

– Kol kas prognozuoti galime iki kitų metų pradžios, nes rinkoje, pastebime, būna įvairių pokyčių dėl šildymo sezono metu oro lauko temperatūros faktinio dydžio ir biokuro kiekio poreikio šilumos energijos gamybai, kuro tiekėjų turimo kiekio sandėliuose.

Šilumos kaina Tauragėje planuojame stabilizuoti (suamortizuoti) su šilumos kainų pastovių sąnaudų dedamųjų mažėjimu, bet yra išorinių veiksnių, kuriems bendrovė neturi įtakos – pvz., elektros kainos didėjimas, kuro šilumos energijos didėjimas, kitos būtinos privalomos medžiagos,  bendrovės pagrindinei veiklai užtikrinti reikalingų paslaugų brangimas arba pigimas. 

Būsimų kainų ateinančiam 2021–2022 metų šildymo sezonui prognozių tendencija tokia, kad biokuro, kuris masiškai naudojamas šilumos gamybai, kaina padidėjusi. UAB „Baltpool“ atlikti vertinimai rodo, kad biokuro kainos biržoje padidėjo iki 40 proc. Būtent šio kuro kainų pasikeitimai turi tiesioginės įtakos šilumos kainai vartotojams – keičiantis kas mėnesį perkamo biokuro kainai, kis ir galutinė mėnesinė šilumos kaina. Tauragės apskrityje biokuro skiedros kaina biokuro biržoje nuo š. m. balandžio mėnesio sudarytų sandorių iki š. m. rugpjūčio mėnesio padidėjo nuo 116,30 Eur/tne iki 197,71 Eur/tne. Preliminariais skaičiavimais, 1 kWh kaina sudarytų 4,43 ct/kWh be PVM (prie naujų šilumos kainos dedamųjų nuo 2021-10). 

Nuotrauka
k

Biokuro brangimą lemiančios priežastys yra tai, kad iš pradžių didelės apimties biokuro importą paskatino aukštos Lietuvos biokuro gamintojų kainos, o šiuo metu Baltarusijos biokuro importas mažėja ir brangsta. Lietuvos importuotojai biokurą perka jau 2–2,5 karto brangiau nei anksčiau. Šilumos tiekėjams pasiūlius sukurti didesnę konkurenciją biokuro rinkoje į jo gamybą buvo įtraukta VĮ Valstybinė miškų urėdija. Jai pasitraukus kaina kiltų dar labiau, taipogi neribojamas biokuro išvežimas į Skandinavijos šalis, kur jo kaina gerokai didesnė, ir dėl daugelio kitų priežasčių, biokuro biržoje pastebimas biokuro kainų didėjimas, o patirtis rodo, jog šildymo sezono metu biokuro kainos dar padidėja, skirtingai nei vasaros sezono metu. 

– Kiek šildymas gali brangti Tauragėje? Gal galite pavyzdžiais paaiškinti, kiek reiktų mokėti už, pavyzdžiui, dviejų kambarių buto šildymą renovuotame ir kiek nerenovuotame name?

– 2020–2021 m. šildymo sezono metu nerenovuotame daugiabučio namo 50 kv. m bute patalpų šildymui vidutiniškai buvo suvartota 6210 kWh. Remiantis vidutine šilumos kaina tai kainavo 318 Eur. Analogiško ploto bute renovuotame daugiabučiame name šilumos poreikis patalpų šildymui 2,5–5,5 karto mažesnis. Butas renovuotame name per 2020–2021 m. šildymo sezoną vidutiniškai suvartojo 1920 kWh šilumos už 98 Eur. Prognozuojama, kad dėl padidėjusios biokuro kainos centralizuotai tiekiamos šilumos kaina gali būti ketvirtadaliu didesnė nei praėjusių metų šilumos kaina, tačiau turėtų išlikti žemesnė nei 2018–2019 m. sezono metu.

– Atėjus žiemai ne vienas susimąsto apie šildymo išlaidas, kaip jas sumažinti ir gyventi šilčiau. Ką gali padaryti patys gyventojai?

– Žinoma, raginame ir šilumos vartotojus, bendrovės paslaugos gavėjus prisidėti elementariais veiksmais, kad mažiau sunaudotų šilumos energijos ir susimažintų šildymo sąskaitas.

Mokesčiai šilumos energijai sudaro iki 80 proc. visų būsto energijai skirtų išlaidų, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į jos taupymą. Šilumos energija reikalinga ne tik temperatūros patalpose palaikymui, bet ir šilumos nuostolių kompensavimui. Todėl šilumos poreikį daugiabučių namų ir kitų pastatų šildymui apsprendžia pastatų būklė. Šildymo išlaidos priklauso nuo to, kokią šildymo sistemą – šiuolaikinę ar senesnę – turime įsirengę savo butuose ar individualiuose namuose. Tačiau ne visada mūsų norai sutampa su daugiabučiuose gyvenančių kaimynų norais arba pakeisti šildymo sistemos neleidžia galimybės. Tokiu atveju šiek tiek sumažinti šilumos nuostolius galima ir individualiomis butų ar namų šeimininkų pastangomis.

Pagal statistiką, šilumos energijos pastatuose nuostolius galima įvertinti taip: pro langus prarandame 37 proc., sienas – 35 proc., stogą – 15 proc., rūsio perdangą – 13 proc. šilumos. Daugiausia šalto oro patenka pro nesandarius langus ir duris, todėl būtina juos tinkamai izoliuoti.

2020–2021 m. šildymo sezono metu nerenovuotame daugiabučio namo 50 kv. m bute patalpų šildymui vidutiniškai buvo suvartota 6210 kWh. Remiantis vidutine šilumos kaina tai kainavo 318 Eur. Analogiško ploto bute renovuotame daugiabučiame name šilumos poreikis patalpų šildymui 2,5–5,5 karto mažesnis. Butas renovuotame name per 2020–2021 m. šildymo sezoną vidutiniškai suvartojo 1920 kWh šilumos už 98 Eur.

 

Jei kambario temperatūrą sumažinsite 1 laipsniu, šildymo išlaidas sumažinsite apie 6 proc. Geriausia naktimis temperatūrą sumažinti apie 5 laipsniais. Sumažinti temperatūrą galima jau dvi valandas prieš einant miegoti. Naktimis radiatoriaus temperatūrą tik sumažinkite, šildymo neišjunkite, kad patalpa visiškai neatvėstų. Atvėsus patalpai, kad ji vėl sušiltų, reikia didesnio šilto vandens srauto. Dėl to padidėja šildymo išlaidos. Vėdindami trumpam (apie 5 min.) atidarykite visą langą, užuot ilgą laiką laikę jį šiek tiek pravėrę. Pro šiek tiek pravertą langą patenka nedaug šviežio oro, bet laukan išeina daug šilumos. Vėdindami išjunkite šildymą. Patikrinkite, ar gerai izoliuoti langai, durys, kitaip išeis daug šilumos. Užuolaidas, roletus ir žaliuzes naktimis reikėtų užtraukti. Tai padeda išvengti greito šilumos nuotėkio bei sulaiko šaltį ir vėją. Atsižvelkite į temperatūrą: žaidimų, darbo ir gyvenamajame kambariuose turėtų būti 20–22 laipsniai, virtuvėje ir miegamajame apie – 18, koridoriuje – 15 laipsnių šilumos.

Užsandarinkite langus. Plyšius tarp stiklo ir lango rėmo bei tarp lango rėmo ir sienos užsandarinkite silikoninėmis ar kitomis izoliacinėmis medžiagomis. Sandarinti reikia ne tik lango rėmus, bet ir stiklą. Jei tinkamai užsandarinami mediniai arba plastikiniai langai, būstas bus geriau apsaugotas nuo šalčio, skersvėjų ir gatvės triukšmo, o kambaryje temperatūra pakils. Taip sutaupysite iki 14 proc. šilumos.

Prieškambario, laiptinės ir kitų šaltų patalpų duris (lauko durys) laikykite uždarytas. Jei po durimis yra plyšys – pasistenkite jį uždengti specialia tarpine slenksčiams.

Izoliuokite šilumos mazgo elementus. Labai dideli šilumos nuostoliai patiriami, kai neizoliuojami ar tik iš dalies izoliuojami vamzdynai, vandens rezervuarai bei sklendės, čiaupai, ventiliai ir kita šilumos mazge esanti armatūra.

Šildomose patalpose už radiatorių įrenkite šilumą atspindinčius ekranus, kurie atspindi iki 90 proc. infraraudonųjų spindulių ir sąlygoja patalpos oro temperatūros padidėjimą 1–2 laipsniais (gali būti aktualus infraraudonųjų spindulių šildymas). Didesnių matmenų baldus statykite prie lauko sienų, nes taip sudarysite papildomą izoliaciją. Neužstatykite radiatorių baldais. Neuždenkite jų užuolaidomis, tai trukdo šilumai sklisti į kambarį.

Saulėtomis rudens, žiemos, pavasario dienomis atitraukite užuolaidas ir žaliuzes – leiskite saulės spinduliams apšviesti ir įšildyti Jūsų būstą.

 

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 19 valandų
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.