Daugiabučio renovacijos spąstai: atsieis tiek, kiek kainuoja butas
Įkelta:
2021-09-23
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Aprašymas

Daugiabutyje gyventojai šildosi kietu kuru

,
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Aprašymas

Dėl didelio pastato ploto ir mažo butų savininkų skaičiaus, renovacijos kaina – nemaža

Renovuoti namus panorę daugiabučių gyventojai susiduria su dilema – nors apšiltinti namai sunaudotų daug mažiau šilumos energijos ir dėl to pigiau atsieitų šildymas, ramybės neduoda tai, kiek kainuos pati renovacija, nes stebimas statybinių medžiagų kainų šuolis. Be to, aiškėja, kad butus renovuotuose pastatuose gali būti sunku parduoti. Taip nutiko Dobilo g. 9 ir 11 daugiabučių namų butų savininkams.

Planai renovuoti namus sustojo

– Kai iš buto savininko sužinojau, kokia bus renovacijos kaina, pagalvojau, kad tai didžiausia kvailystė. Be to, ir man, kaip nuomininkei, kyla nepatogumų: savininkas butą nori parduoti, nes jam už renovaciją mokėti per brangu. Kita vertus, kai jis pasako potencialiems pirkėjams, kad namas bus renovuojamas, šie nusprendžia buto nepirkti, – sakė Dobilo gatvės 11-ame daugiabutyje  gyvenanti Adrijana (vardas pakeistas, redakcijai žinomas). 

Lietuvoje, taip pat ir Tauragėje, aktyviai vykdoma renovacijos programa – siekiama, kad kuo daugiau namų būtų atnaujinti. Prieš butų savininkams apsisprendžiant, ar daugiabutyje vykdyti darbus, suskaičiuojama, kiek visa tai gali kainuoti. Kai galiausiai ekspertai pasako sumą gyventojams, šie balsuoja, ar nori renovacijos bei kokį variantą pasirinkti – pigesnį ar brangesnį. Tačiau nutinka, kad kol žmonės svarsto, medžiagų ir darbų kainos rinkoje pakyla. Skaičiuojama, kad karantino laikotarpiu statybinių medžiagų kainos šovė į viršų. Dviejų daugiabučių namų Tauragėje, Dobilo gatvėje, gyventojai jau ilgą laiką svajoja atnaujinti pastatus, bet bijo brangiai atsieinančio renovacijos proceso.

Tauragės miesto Dobilo gatvėje 9 ir 11 numeriais pažymėtų daugiabučių pirmininkė Rasa Jakštaitienė teigė, kad apie šių pastatų renovaciją kalbama jau seniai. „Tauragės žinių“ duomenimis, gyventojams ne vienerius metus kalbant apie atsinaujinimą, statybų kainos gerokai pakilo ir planai atnaujinti namus pakibo ant plauko. Specialistams teko rengti investicinius projektus, tačiau nebuvo žinoma, ar žmonės norės renovacijos, kuri atsieis išties nepigiai.

– Praėjusiais metais teikiau paraišką ankstyvą pavasarį, prieš vasaros pradžią buvo susirinkimas, – apie galiausiai prasidėjusį renovacijos procesą kalbėjo R. Jakštaitienė. 

Ji teigė, kad kadangi abu namai yra nedideli, ekonomiškai darbus vykdyti gali būti tiesiog nebenaudinga.

Nuotrauka
a
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Sunku parduoti butą

– Namas yra pastatytas 1992 m. Taigi yra ir kur kas senesnių pastatų Tauragėje. Kiekviename bute yra krosnis, šildymas atsieina pigiau nei pastatuose, kurie šildomi centralizuotai. Taigi, tos šildymo kainos mums nėra tokios aktualios kaip gyvenant kituose daugiabučiuose, – sakė Dobilo gatvės 11 name butą besinuomojanti Adrijana. 

Žiemos sezono metu, skaičiavo moteris, kietasis kuras atsieina 200 eurų. Už tiek pavyksta apšildyti 3 kambarius.

Pasak jos, savininkas šį būstą nori parduoti, bet susiduria su sunkumais iškart, kai pasako, jog namas bus renovuojamas. 

– Kol dar butų kainos nebuvo pakilusios, jis galvojo, jog butą galėtų parduoti už 30 tūkst. eurų. Tiek pat turėtų kainuoti ir buto renovacija. Žmogus pagalvojo – kam jam mokėti už renovaciją, jei už tą kainą tokį pat butą nusipirktų?. Nutarė parduoti. Pernai sparčiai kilo butų kainos, aišku, jis savo buto kainą pakėlė. Susidomėjusių ir pasiruošusių mokėti tiek, kiek jis pageidauja, atsirasdavo, jie atvykdavo apžiūrėti buto. Butas geroje vietoje, nepereinami kambariai, balkonas, šalia – gamta. Tačiau išgirdę, kad ruošiamasi renovacijai, pirkėjai nebegrįždavo. Kas paėmęs paskolą butui dar norėtų įsipareigoti bankui 30-čiai tūkstančių eurų už renovaciją? – kalbėjo pašnekovė.

Moteris sakė, kad buto savininkas nenorėjo ginčytis su kaimynais, kurie svajojo apie renovaciją, dėl to ir pats padėjo parašą bei pritarė šiam nepigiai kainuosiančiam procesui. Vyras, pasak jos, tikėjosi, kad butą galės parduoti, dėl to net nesiginčijo, tačiau dabar jis susiduria su realybe.

Kiek reikėtų mokėti?

Taip pat 1992-aisiais statytame 3 aukštų daugiabutyje Dobilo g. 9  iš viso yra 9 butai. 

– Kadangi būtų tik 9, o plotas gana nemažas, tai vienam butui tenkanti suma ir yra tokia nežmoniška, – sakė Adrijana.

Pagal šiuo metu parengtą investicinį planą Dobilo g. 9 namo renovacija, jeigu gyventojai pasirinktų pirmąjį variantą, turėtų atsieiti beveik 323 tūkst. eurų. Jeigu gyventojai pritartų, būtų atnaujinta šildymo sistema, sutvarkytos vėdinimo sistemos, pakeistos stogo dangos, atliktas sienų šiltinimas,  įstiklinti balkonai, atnaujinta apšvietimo sistema, sutvarkyta laiptinė ir t.t. 

Tačiau yra numatytas ir antrasis variantas. Šis kiek brangesnis, siekiantis beveik 352 tūkst. eurų. Antruoju variantu daugiau lėšų numatyta statybos darbams, didinantiems energijos efektyvumą, taip pat ekspertizei bei techninei priežiūrai. 

Ta pati įmonė UAB „Grosaltera“ atliko ir 11 numeriu pažymėto pastato apžiūrą. Šiame name taip pat yra įrengti 9 butai. Nustatyta, kad sienos vietomis įdrėkusios, pamatai taip pat veikiami drėgmės, pastato stogas nesandarus. Daugiabučio namo išorinių atitvarų šiluminių techninių rodiklių vertės yra žemos, ir tai lemia didelius šiluminės energijos nuostolius. 

Pagal parengtą investicijų planą Dobilo g. 11 pagal vieną variantą renovacija kainuotų maždaug 313,8 tūkst. eurų. Iš esmės būtų atlikti panašūs darbai, kaip ir Dobilo g. 9. O štai jeigu gyventojai pasirinktų antrąjį variantą, tektų pakloti jau 342,7 tūkst. eurų.  

Abiejų namų renovacijos kainą padengtų gyventojai, įmokas butų savininkams tektų mokėti 20 metų. 

Nuotrauka
a
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Kur vyksta renovacijos?

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) informuoja, kad būsto savininkai gali pasirinkti, ar įgyvendinti namo atnaujinimo projektą pagal Vyriausybės patvirtintą programą, ar pagal ją atitinkančias savivaldybių programas. 

Jeigu pastatas atnaujinimas daugiabučių namų administratorių ar bendrijų pirmininkų iniciatyva, gyventojai turi išreikšti sutikimą bei namo savininkai išlaidas dengia savo lėšomis arba kreipiasi kredito į finansinę instituciją.

Anot BETA, jeigu pastatas atnaujinamas savivaldybių iniciatyva, tuomet pačios savivaldybės savo iniciatyva atrenka neefektyviausiai energiją vartojančius daugiabučius namus ir paskiria programos administratorius, kurie įgyvendina šių daugiabučių namų atnaujinimą. „Šio modelio esmė yra ta, kad būsto savininkams patiems nereikia prisiimti jokių organizacinių ir kreditinių įsipareigojimų bei projekto įgyvendinimo rizikų“, – teigia BETA atstovai. 

„Kol kas visi Tauragėje renovuojami namai yra gyventojų iniciatyva, ir nesvarbu kieno iniciatyva – gyventojų ar savivaldybės – už renovacijos išlaidas apmoka turto savininkas. Šiuo metu renovacija vyksta Tauragės dvaro g. 30, 32, 32B, Dariaus ir Girėno 32 ir 34, Gedimino g. 27, 29, 31, 35, šių namų investiciniai projektai paruošti 2018–2019 metais“, – teigė UAB Tauragės šilumos tinklų Daugiabučių namų administravimo grupės vadovas Vytautas Navickas. 

O štai Dobilo g. 9 ir 11 namams investiciniai planai buvo paruošti pirmą kartą, anksčiau parengtų tokių planų nėra, – „Tauragės žinioms“ komentavo Tauragės šilumos tinklų direktorius Audrius Arcišauskas.

Kam reikalingas investicinis planas?

BETA atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Voroncova teigė, kad pagal šiuo metu vykstantį kvietimą iš Tauragės rajono savivaldybės jau yra gauta 12 paraiškų daugiabučių namų atnaujinimui. Paraiškos daugiabučių renovacijai bus priimamos iki metų pabaigos, tad tikimasi jų sulaukti dar daugiau.

Gyventojai, kurie pasirenka renovuoti pastatą, domisi, kiek kainuos darbai. Tad tam yra sudaromas investicijų planas. Anot V. Voroncovos, jame nurodomos pastato energijos vartojimą mažinančios priemonės ir jų kaina.

„Renovacijos projekto administratorius konkurso būdu atrenka investicijų plano rengėją, kuris parengia pirminį plano variantą. Jame nurodomi pagrindiniai namo rodikliai, namo konstrukcijų ir inžinerinių sistemų būklė, numatomos namo atnaujinimo priemonės, preliminari kaina, atnaujinimo atsipirkimo laikas ir kiti susiję aspektai.

Rengiamas investicijų planas turi būti bent kartą viešai aptartas projekto administratoriaus suorganizuotame daugiabučio butų savininkų susirinkime.

Po susirinkimo namo administratorius užpildo išsamų protokolą, kurį perduoda investicijų plano rengėjui. Jis, atsižvelgdamas į susirinkimo metu išsakytas gyventojų pastabas ir pasiūlymus, patikslina rengiamą projektą ir pristato jį kitame susirinkime. Investicijų planas laikomas patvirtintu, jei jam pritaria ne mažiau nei 55 proc. visų daugiabučio namo butų savininkų“, – teigė V. Voroncova. 

Kainos keičiasi

Tiesa, investiciniame plane nurodyta suma esant rinkos pokyčiams statybinių medžiagų prekyboje gali pasikeisti.

„Pastatų atnaujinimo (modernizavimo) darbų kainynas atnaujinamas du kartus per metus, todėl rengiant investicijų planą yra vadovaujamasi šiuo metu rinkoje esančiomis kainomis.

Renovacijos darbų kaina negali viršyti investicijų plane numatytos sumos. Jeigu atsiranda papildomų investicijų poreikis, reikia koreguoti investicijų planą. Atnaujintam investicijų planui taip pat turi pritarti 55 proc. daugiabučio butų savininkų“, – aiškino V. Voroncova.

Sąlygas diktuoja ir statybų sektoriaus rinka. Štai BETA skaičiuoja, kad per 2020 m. labiausiai pabrango metalas (20 proc.) ir izoliacinės medžiagos (3 proc.). O pavyzdžiui, izoliacinė medžiaga putų polistirenas pabrango iki 20 proc. Tai paveikė gyventojų, norėjusių įsirengti ventiliuojamą fasadą, renovacijos kainą. Mechanizmų kainos per metus paaugo daugiau nei 5 proc. Artimiausiu metu kainų kryčio nenumatoma.

Visus pirkimus vykdo projekto administratorius, daugiabučio renovacijos darbų pirkimai vykdomi per Centrinės perkančiosios organizacijos elektroninį katalogą. 

Pagal BETA renovacijos žemėlapį, Tauragės rajono savivaldybėje yra renovuoti 75 daugiabučiai ir tai sudaro 13,2 proc. visų daugiabučių. Tikimasi, kad renovuotų namų rasis vis daugiau.

Kokybiškos butų ir namų valymo paslaugos. Paslaugos teikiamos ir verslui, susisiekite - Iskviesk.lt

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.