Privati mokykla? Ateitis parodys
Įkelta:
2021-07-07
Nuotrauka
a
Aprašymas

VšĮ „Debesų vaikai“ bendruomenės feisbuko nuotrauka 

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

VšĮ „Debesų vaikai“ bendruomenės feisbuko nuotrauka 

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

VšĮ „Debesų vaikai“ bendruomenės feisbuko nuotrauka 

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

VšĮ „Debesų vaikai“ bendruomenės feisbuko nuotrauka 

Savivaldybės taryba priėmė sprendimą VšĮ „Debesų vaikai“ privačiame darželyje ugdomų priešmokyklinukų tėvams kompensuoti dalį mokesčio – po 100 eurų kas mėnesį. Iki šiol tokią pačią kompensaciją gaudavo šio darželio ikimokyklinukų tėveliai. Kai kuriems politikams kilo klausimas, kodėl privatų darželį lankančių vaikų tėvams suteikta galimybė gauti kompensaciją už vaikų ugdymą, jei valstybinėse mokyklose priešmokyklinis ugdymas yra nemokamas. Privataus darželio įkūrėja mano, kad diskriminuojami dėl lėšų galėtų jaustis jos vadovaujamo darželio vaikų tėvai, ir išdėstė savo argumentus. Rajono politikai užsimena, kad šis sprendimas suteikia galimybę atsirasti privačiai mokyklai. Ar taip ir atsitiks?

Išaugo iš darželinukų 

Iki šiol 100 eurų kompensacija kas mėnesį  VšĮ „Debesų vaikai“ privatų darželį Tauruose lankančių vaikų tėvai gaudavo už ikimokyklinės grupės vaikus. Dalis „debesiukų“ jau keliaus į priešmokyklinę grupę, o tėvai pageidauja, kad tokią grupę jie lankytų privačiame darželyje. Į priešmokyklinę grupę ketina eiti 5–6 darželio vaikai. 

Tad, gavusi tėvų pritarimą, nuo 2018 m. veikiančio privataus darželio vadovė Laimutė Gudavičienė rajono tarybai ir pateikė prašymą kompensuoti dalį tėvų išlaidų iš rajono biudžeto.  

Klausimą tarybos politikams pristatęs savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas teigė, kad VšĮ „Debesų vaikai“ darželis išaugo iš ikimokyklinės programos ir nori tiems vaikams garantuoti tęstinumą, tad įstaiga norėtų teikti priešmokyklinį ugdymą.

– Todėl kreipėsi į savivaldybę, kad būtų pakeista ikimokyklinio ugdymo kompensavimo tvarka įtraukiant galimybę gauti kompensaciją ir priešmokyklinukų tėvams, – informavo vedėjas.  

Įžvelgė diferenciaciją 

Tarybos opozicijos atstovas Viktoras Kovšovas teiravosi, jei priešmokyklinukų ugdymas perkeliamas į privatų darželį, ar tai reiškia, kad šie vaikai ir pradines klases lankys privačioje įstaigoje. Kitas nuskambėjęs klausimas – ar mokyklos pajėgios užtikrinti priešmokyklinį ugdymą, ar telpa visi vaikai. 

Nuotrauka
a

Švietimo specialistai atsakė, kad pagal norminius dokumentus priešmokyklinį ugdymą gali teikti ir valstybinės, ir nevalstybinės įstaigos, paruošusios ir įregistravusios priešmokyklinio ugdymo programą. 

Dėl tęstinumo, ar privatus darželis vykdys pradinio ugdymo programą, vedėjas atsakyti negalėjo.

– Įstaigos ketinimų nežinau, bet jie galėtų pretenduoti ir turėti pradinio ugdymo programą, – politikams atsakė E. Šteimantas, pridūręs, kad visi rajono priešmokyklinukai patenka į mokyklas ir priešmokyklinukų ugdymas yra nemokamas. 

– Mūsų bendruomenė turtiškai diferencijuota. Šis sprendimas atidaro kelią formuotis privačiai mokyklai. Taip turime ir įvardinti. Turtingi formuos savo ugdymo sistemą, jie nenorės, kad šalia būtų kitokios socialinės padėties žmonės, ir tai neišvengiama. Todėl suprantama šio klausimo svarba, kad mes leisime nulinukų tėvams mokėti ir dar primokėsime iš savivaldybės. Privatininkui, kuris iš to darys verslą, – tarybos posėdžio metu kalbėjo V. Kovšovas. 

Iš opozicijos nuskambėjo ir mintis, kad tėveliams už priešmokyklinį ugdymą valstybinėse mokyklose mokėti nereikia, tai visuotina valstybės prievolė, o jei tėvai nori vesti vaikus į privatų darželį, jie turi tokią teisę, bet dalį išlaidų kompensuoti iš biudžeto nėra teisinga. 

Kompensuos  

Opozicijos atstovai už šį sprendimą nebalsavo. Už balsavo 13 tarybos narių. 

Pagal patvirtintą sprendimą numatoma kompensuoti 100 eurų sumą tėvų (globėjų) mokamo mėnesinio mokesčio ne tik darželinukams, kaip buvo iki šiol, bet ir priešmokyklinukams. 

Kompensacija proporcingai mažinama už vaiko nelankytas dienas, išskyrus atvejus dėl ligos. 

Nuotrauka
a

Teigiamos šio sprendimo pasekmės, kaip teigiama sprendimo aiškinamajame rašte, – ne tik ikimokyklinio, bet ir priešmokyklinio amžiaus vaikų tėvams bus sudarytos galimybės savo vaikams parinkti kitokį ugdymo modelį ir vaikui suteikti kryptingas pagalbos ir socialines paslaugas.  

Iki 2021 m. rugpjūčio 1 d. administracijos direktoriaus įsakymu turės būti patvirtinta Tauragės rajono savivaldybės biudžeto lėšų naudojimo sutarties tarp Tauragės rajono savivaldybės administracijos ir nevalstybinės švietimo įstaigos forma, trišalės mėnesinio mokesčio kompensavimo sutarties forma.

Veiks mišri grupė

„Tauragės žinių“ kalbinta privataus darželio vadovė L. Gudavičienė pasakojo, kad dalis vaikų  baigė ikimokyklinio ugdymo programą ir kai kurie nori tęsti ugdymąsi darželyje. Priešmokyklinukai ugdysis mišrioje grupė kartu su penkiamečiais. 

– Iki šiol neskelbėme apie priešmokyklinukų priėmimą, laukėme šito sprendimo dėl kompensacijos tėveliams. Tikslo labai plėstis neturime, bet kelis vaikučius priimsime, – teigė vadovė. 

Kad tokių vaikų atsiras, L. Gudavičienė net neabejoja, nes dar iki tarybos sprendimo darželis sulaukė tėvelių klausimų dėl galimybės lankyti priešmokyklinę ugdymo programą.

– Tai bus visos dienos grupė, ko dabar neturi Tauragė, iškėlusi priešmokyklinukus iš darželių, – paminėjo direktorė. 

Šiuo metu darželį lanko 26 vaikai, bet planuojama nestipriai plėstis. Pasak direktorės, kol kas to dėl patalpų trūkumo padaryti negalima, bet užsiminė apie projektus, kurių atskleisti dar nenorėjo. 

– Tad kol kas anksti apie juos kalbėti, kaip sakoma, neperšokęs griovio nesakyk op, – teigė L. Gudavičienė. 

Kojas pančioja teisės aktai

Paklausta, gal iš tikrųjų galvojama apie privačią mokyklą, direktorė atsakė:

–  Pats gyvenimas padiktuos. Tai yra visos šalies mastu vykstantys pokyčiai. Alternatyvioms, ir jos paprastai yra mažutės, mokykloms teisės aktai yra supančioję kojas. Šių mokyklėlių toks modelis, skirtingo amžiaus vaikai mokosi kartu, o patenkama į bendrą švietimo katilą. Ir teisės aktai riboja vaikų skaičių jungtinėse klasėse, tad tokios mokyklos turėtų numirti, – dėstė L. Gudavičienė. 

Nuotrauka
a

Pasak jos, alternatyvių mokyklų steigėjai dirba tuo klausimu, teikia pasiūlymus, kreipiasi į politikus, Seimo narius, dirba su Švietimo, kultūros ir sporto ministerija, kad tokios mokyklos būtų išskirtos iš kaimo mokyklų kategorijos, kai klases jungia ir galiausiai dėl per mažo vaikų skaičiaus uždaro. 

– Dirbama, kad tos mokyklos būtų išskirtos, siekiama gauti statusą, kad nebūtų taikomi tie patys reikalavimai, tad alternatyvios mokyklos būtų pripažintos kaip atskiras modelis. Ir jei šitie darbai bus padaryti, jei bus galimybių, minčių apie mokyklą yra. Bet kol kas to daryti negaliu, – teigė L. Gudavičienė, pridurdama kad galimais pokyčiais domisi ne tik ji, bet ir vaikų tėvai – visiems rūpi, kas laukia ateityje, kur toliau mokysis darželio vaikai. 

Politikai politikuoja 

Savo poziciją, kodėl privataus darželio vaikų tėvams kompensacija yra skirtina, išsakyti panoro ir L. Gudavičienė. 

– Privatų darželį Tauragėje, kaip ir visoje Lietuvoje, lankančių vaikų tėvai yra mokesčių mokėtojai. Bet kuris vaikas, lankantis savivaldybės darželį ar mokyklą, išlaikomas visapusiškai – valstybė skiria krepšelį, savivaldybė padengia ūkines išlaidas, maitinimą. Išeina atvirkščiai – privatų darželį lankantis vaikas ir jo tėvai yra diskriminuojami, jiems iš biudžeto nieko neskiriama. Tad kompensacija nėra kažkas neteisingo ar diskriminuojančio valstybines įstaigas lankančių vaikų tėvus, – savo poziciją dėstė L. Gudavičienė. – Iš kitos pusės, visada sunku būti pirmiems, tad ir pasipriešinimo sulaukėme nuo kūrimosi pradžios.  

Kaip skelbiama darželio feisbuko paskyroje, nuo rugsėjo 1-osios kyla darželio mokestis – 350 eurų dvimetukams, ir 300 eurų vyresniesiems. 100 eurų šios sumos skiriama kompensacija iš savivaldybės. Prie tėvų mokesčio dar prisideda ir lėšos už maitinimą. 

 

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.