Naujoji automobilių registravimo tvarka kelia sumaištį
Įkelta:
2021-05-11
Nuotrauka
k
Aprašymas

Raimondos Alysienės nuotrauka

Tauragė pelnytai vadinama automobilininkų miestu, tad visos naujienos, susijusios su mašinomis, tauragiškiams itin aktualios. Nuo gegužės 1-osios norint parduoti automobilį jau privalu turėti savininko deklaravimo kodą (SDK) arba gresia bauda. SDK nukreiptas prieš nesąžiningus perpardavinėtojus, kurie nedeklaruoja sandorių, nemoka mokesčių ir dažnai neatsako už parduodamą automobilį. Tačiau ir legaliai dirbantiems automobilių importuotojams gauti tokį kodą tapo iššūkiu: naujoji „Regitros“ sistema stringa, o automobilių prekeiviai netveria pykčiu – jų verslas žlugdomas. „Tauragės žinių“ kalbinti verslininkai naująją tvarką keikia ir vadina ją nesąmone.

Kodas privalomas kiekvienam

Nauja transporto priemonių apskaitos sistema pradėjo veikti nuo gegužės 1-osios. Joje fiksuojami visų transporto priemonių savininkai, t. y. kiekviena šalyje esanti ir nuosavybės teise Lietuvos gyventojui ar įmonei priklausanti transporto priemonė turės turėti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK), kuris bus sudarytas iš 8 raidžių.

Transporto priemonę parduoti ar registruoti bus galima tik turint šį kodą. Nuo šiol savininkų pasikeitimas ir registracija bus du atskiri procesai. Pirma, vykstant nuosavybės pasikeitimui kas kartą bus suteikiamas naujas SDK. Antra, tik turėdamas jį asmuo galės registruoti transporto priemonę savo vardu.

„Šiuo metu dalis transporto priemonių perpardavimo sandorių vyksta atsiskaitant grynaisiais pinigais, kurie nėra fiksuojami ar įtraukiami į sistemos apskaitą, todėl taip nuslepiami mokesčiai. Tikėtina, kad dėl to valstybė kasmet praranda apie 40 mln. eurų. Centralizuota transporto priemonių savininkų apskaitos sistema – tai būtina ir neatidėliotina kovos su šešėliniu automobilių verslu priemonė“, – žiniasklaidai teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pastaraisiais metais naudotų automobilių prekybos sektoriaus kontrolei Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skyrė išskirtinį dėmesį. 2018–2020 metais, atlikdama kontrolės veiksmus, VMI šiame sektoriuje nustatė beveik 5 mln. eurų papildomai mokėtinų mokesčių.

Nuotrauka
k

Didžiausias pokytis per 30 metų

VĮ „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas žiniasklaidai teigė, kad tai didžiausias transporto priemonių registravimo sistemos pokytis per 30 metų. Pasak jo, nuo gegužės 1 d. kiekvieną transporto priemonę ir jos savininką sies savininko deklaravimo kodas, kuris keisis keičiantis automobilio savininkui. SDK bus suteikiamas ne tik naujai registruojamiems, bet ir jau užregistruotiems automobiliams. Anot jo, nuo gegužės 1 d. SDK kodas automatiškai bus sugeneruotas 1,9 mln. transporto priemonių. Esą dėl to transporto priemonių savininkams jokių veiksmų imtis nereikės. 

Pradėjus galioti naujai tvarkai pirmasis, per 5 darbo dienas, į „Regitrą“ turi kreiptis pirkėjas, kuris deklaruoja, kad įsigijo transporto priemonę ir tik vėliau pardavėjas patvirtina, kad būtent šiam asmeniui pardavė turėtą automobilį.

„Regitros“ atstovas teigė, kad įsigiję automobilį pirkėjai apie įvykusį sandorį galės pranešti dviem būdais – visiškai nemokamai pasinaudodami elektronine sistema arba atvykdami į „Regitros“ padalinį ir už suteiktą paslaugą sumokėdami kiek daugiau nei 4 eurus. Tokia praktika bus taikoma ir įsigyjant transporto priemonę iš užsienio. Dar prieš įvažiuojant į Lietuvos teritoriją elektroninėmis priemonėmis bus privalu deklaruoti automobilio įsigijimą. „Įsigaliojus šiai tvarkai automobilių pardavimu užsiimantys asmenys, įveždami transporto priemones į Lietuvos teritoriją, iš anksto turės būti deklaravę jų įsigijimą bei turėti SDK. Kitu atveju automobilių įvežimas į šalį bus deklaruojamas kaip nustatytos tvarkos pažeidimas“, – teigė „Regitros“ atstovas.

„Regitra“ ilgina darbo laiką 

„Regitros“ kelių transporto priemonių registravimo sistemoje pranešama, kad šiuo metu galimi sistemos sutrikimai: „Atsiprašome už laikinus nepatogumus. Dedame visas pastangas, kad trikdžius pašalintume kiek įmanoma greičiau“. Šiuo metu valstybės įmonė nagrinėja dažniausiai užduodamus klausimus ir teikia atsakymus klientams svetainėje. „Kadangi iš esmės keičiasi ilgą laiką nusistovėję procesai, natūralu, kad klientams kyla klausimų. Todėl atsižvelgiant į naujoves, nuo gegužės ilginamas informacijos centro darbo laikas. Nuo šiol klientams konsultacijos bus teikiamos ilgiau pirmadieniais-ketvirtadieniais, t. y. nuo 8 iki 18 val.“, – nurodo įmonė. 

„Regitra“ automobilių pirkėjams rekomenduoja prieš perkant įsitikinti, ar ji jau turi SDK, kadangi be šio kodo nebus galimybės deklaruoti nuosavybės pasikeitimo ir transporto priemonės registruoti savo vardu. Patariama šį kodą nurodyti ir sudaromoje pirkimo-pardavimo sutartyje. Norint gauti SDK įvežtam arba įvežamam iš užsienio automobiliui, tikrinama įvairi informacija apie transporto priemonę, pavyzdžiui, ar ji nėra ieškoma, ar jai nėra taikomas areštas ir pan. Tačiau tai paprastai užtrunka kelias minutes, nurodo „Regitra“ „Klientams pildant deklaraciją internetu kviečiame būti atidžius ir duomenis suvesti kuo tiksliau, nes tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl SDK negalės būti suteikiamas. Teikiant deklaraciją internetu reikia prisegti pirkimo-pardavimo sutartį ar kitą įgijimą patvirtinantį dokumentą. Dokumentą galima tiesiog nufotografuoti telefonu ir į sistemą įkelti nuotraukas“, – informuoja įmonė. 

Numatyta atsakomybė ir tolerancijos laikotarpis

Transporto priemonės savininkui numatytos tvarkos reikalavimų nevykdymas užtraukia baudą nuo 150 iki 300 eurų. Pirmą kartą ši atsakomybė gali būti sumažinta iki 75 eurų, o pakartotinai padarius šį nusižengimą numatyta bauda nuo 440 iki 600 eurų.

Nors naujoji tvarka įsigaliojo gegužės 1-ąją, iki liepos 31 d. bus taikomas pereinamasis laikotarpis. Jo metu į „Regitrą“ turėtų kreiptis tie, kurių transporto priemonė yra Lietuvos teritorijoje, tačiau ji yra išregistruota arba dar neįregistruota. Iki rugsėjo 1-osios bus taikomas tolerancijos laikotarpis.

Taikomas pereinamasis laikotarpis toms transporto priemonėms, kurios įvežtos iki gegužės 1-osios, bet dar nebuvo priregistruotos – joms SDK galima gauti per 3 mėnesius. 

Tikrins keliuose, turgavietėse, skelbimuose 

VMI kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius žiniasklaidai teigė, kad pokyčius paskatino ir kaimyninės Latvijos patirtis. Įdiegusi privalomą automobilių registravimo sistemą, kaimyninėje šalyje per pirmuosius metus šiame sektoriuje sumokėtų mokesčių suma išaugo 27,2 mln. eurų. Jis aiškina, kad tokia tvarka padės užkirsti kelią sudaryti fiktyvius transporto priemonių pardavimų sandorius bei užtikrinti automobilių pirkimo-pardavimo sandorių kontrolę, kuri bus vykdoma tiek stabdant automobilius gatvėje, tiek automobilių turguose ar kitose pardavimo vietose. Apie naująją automobilių registravimo tvarką primena ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Pranešime spaudai informuojama, kad dvi pagrindinės sektoriaus problemos – automobilių prekybos veiklos neįregistravę ir mokesčių nemokantys tarpininkai, taip pat dirbtinai sumažintos automobilių kainos. „Šiuo metu Lietuvoje beveik pusė automobilių pirkimo-pardavimo sandorių tariamai yra sudaroma su užsienio valstybių piliečiais, nors realybėje didžioji dauguma automobilių įsigyjami Lietuvoje“, – situaciją komentavo R. Puncevičius. Pasak jo, dėl tokio nesąžiningų automobilių prekeivių veikimo būdo dažniausiai nukenčia patys gyventojai, netenkantys garantijų. Teigiama, kad nauja SDK sistema apsunkins manipuliacijas transporto priemonių kaina. „Numatoma vykdyti plataus spektro kontrolės priemones – bus tikrinami autovežiai, keliuose stabdomos pavienės transporto priemonės. Specialistai lankysis automobilių turgavietėse ir kitose pardavimo vietose, atliks skelbimų analizę internetiniuose portaluose“, – sakė R. Puncevičius, pažymėdamas, kad tolerancijos laikotarpiu institucijos sieks ne bausti, o įspės, padės ištaisyti klaidas, suteiks informacijos. Kontrolės veiksmus vykdys Policijos, VMI, Muitinės bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, Valstybinės sienos apsaugos inspekcija, Lietuvos transporto saugos administracijos pareigūnai. VMI šiems atvejams šiemet tirti skyrė papildomus resursus – subūrė tyrėjų komandą, kuri atliks stebėsenos ir kontrolės veiksmus.
Yra pliusų, bet tikrai daug daugiau minusų

Naujoji sistema skirta kovoti su šešėliu – fiktyviomis pardavimų sutartimis, neteisingai nurodomomis kainomis, o Valstybinė mokesčių inspekcija regi kone 40 mln. eurų PVM trūkumą šiame sektoriuje, kurį tikimasi skaidrinti. Mat dabar tarpininkai turės savo vardu gauti SDK – Lietuvoje neregistruotiems automobiliams SDK gauti nebus galima. Vis dėlto kol kas nuo naujosios tvarkos kenčia ir begalę sunkumų patiria ir sąžiningai dirbantys verslininkai.

– Man tai darbo daug daugiau, o ar yra logikos – nežinau. Esam didelė įmonė, vežam „ant firmos“. Dabar turimas mašinas reikia suvesti į sistemą. Bus reikalų… Žinoma, dabar labai daug nepatogumų, ne tik mums, bet ir mašinas perkantiems. Pavyzdžiui, koks ukrainietis, nusprendęs pirkti automobilį, turės laukto to kodo, taigi tam teks nuomotis viešbutį. kam jam tos išlaidos?  Kolega per dieną tik 6 mašinas sukėlė. O man pavyko tik vieną. Sistema nuolat stringa, – pasakojo didelėje automobiliais prekiaujančioje įmonėje dirbantis Arnas.  

Jis svarstė, kad daugiau problemų nuo šiol bus tiems, kurie automobilius į Lietuvą veždavo  nelegaliai.  Esą perpardavinėtojas nupirkdavo automobilį iš tikrojo savininko, bet užpildydavo tik pusę pardavimo sutarties – kitą pusę vėliau užpildydavo galutinis pirkėjas. Taip tarpininkas pats niekur nefigūruodavo ir nenešdavo jokios atsakomybės. Antai jei mašina sugenda vos nupirkta, pirkėjas nieko negali įrodyti. Dabar bus privaloma save deklaruoti kaip transporto priemonės savininką, mokėti mokesčius ir, aišku, būti atsakingam už parduotą automobilį. 

Tauragiškis Justas, turintis savo įmonę ir gabenantis automobilius iš Prancūzijos, sako – kad sistema veiktų, ji turėtų būti paprasta. Čia, panašu, kad sudėtingiau. Sistema apima ne tik automobilių verslą, bet ir kiekvieną žmogų, norintį parduoti savo automobilį, jiems, panašu, informacijos trūko. O ir registracija vyksta labai sunkiai. 

– Sistema stringa. Patekti į padalinius neina. „Regitros“ atsakymai – tai tik nuorodos į jų puslapį ir atsiprašymai. Naujoje tvarkoje yra daug pliusų, bet tikrai daug daugiau minusų. Tiek metų sistema paprastėjo ir tapo patogi iki šios naujos perteklinės tvarkos. Perkant vieną automobilį per penkerius metus galima pakentėti, bet užsiimant mašinų verslu, tai tapo dar viena biurokratine našta, – pasakoja Justas.

Pasak jo, kad sistema veiktų, ji turi būti paprasta. Šiuo metu ji labai neaiški, sudėtinga. Paklaustas, ar esant ankstesnei tvarkai buvo galimybių sukčiauti, Justas svarsto, kad bet kuriai tvarkai esant galimybių sukčiauti yra. Žmonių sąmoningumas auga, bet tam reikia laiko. 

– Dar nėra aišku, kaip reikia parduoti automobilį kitos šalies įmonėms, nes jos nesupranta, kodėl atstovui būtina vykti į Lietuvą, kai kitur viską įmanoma padaryti net nesusitikus. Kalbant paprastai, anksčiau bendradarbiaujant su užsienio įmonėmis jos pirkdavo patikusį automobilį iš nuotraukų, atlikus pavedimą būdavo sutvarkomi dokumentai, nusiunčiami elektroniniu paštu įmonei, kuri atsiunčia tralą paimti automobilio. Dabar su nauja sistema to daryti neina, nes įmonės atstovas arba jo įgaliotas asmuo „Regitroje“ turi pasirašyti dokumentus, kad tikrai nusipirko automobilį, kurio toks SDK kodas (elektroniniu būdu to padaryti neina), užsieniečiai to nesupranta, kam jam vykti į  kitą šalį ar kam įgalioti kitą asmenį (įgaliojimas tinka tik notariškas), kai viskas buvo taip paprasta, – apie verslui kylančius sunkumus aiškina Justas. 

Daugiau klausimų nei aiškumo

Su automobilių prekybos versle besisukančiu Dariumi kalbėjomės telefonu, jis šiuo metu Prancūzijoje. Jis pritaria, kad iš pažiūros nesudėtingas pakeitimas gali virsti dideliu galvos skausmu. Anot jo, „Regitros“ sistema neveikė šeštadienį, kuomet įsigaliojo prievolė, o pirmadienį naujo kodo teko laukti mažiausiai pusdienį – potencialus automobilio pirkėjas gali apsisukęs ir nebesugrįžti. 

– Ne visi užsienyje tuos duomenis pateikia. Joks prancūzas ar vokietis savo paso duomenų tikrai neduos. Taigi automobilių pirkėjams užsienyje gali tekti juos paprasčiausiai išsigalvoti. Gerai, jei vokiškuose automobilio dokumentuose būna nurodyta savininko gimimo data, pvz., Olandijoje ji nenurodoma, – sakė Darius

Kitoje automobiliais prekiaujančioje įmonėje dirbanti Asta teigia, kad įsigaliojus naujajai automobilių registravimo tvarkai kyla daug klausimų.

– Ne viena transporto prekyba užsiimanti įmonė neįsivaizduoja, kas būtų, jei automobilį, jau turintį SDK kodą, tektų grąžinti prancūzų įmonei ar privačiam pardavėjui. Kaip tada automobilis bus išdeklaruotas ir panaikintas SDK kodas? O kaip ES pilietis, atvykęs savaitgalį, kai nedirba VĮ „Regitros“ padalinys, nusipirkęs automobilį, deklaruos pirkimą? Gaunant SDK kodą prašoma įvesti pirkėjo asmens kodą. O ką daryti, kai pirkėjas nesutinka pateikti savo asmens kodo – užsieniečiams neaišku, kodėl jo reikia? – klausimus vardija ji.

– Pavyzdžiui, parduodi mašiną, atvežtą iš užsienio, ukrainiečiui. Jis išvažiuoja į savo šalį. Jam nerūpi jokia „Regitra“, juo labiau, kad savaitės eilė į priekį. To kodo jis neišsiims ir internetu, nes turėtų prisijungti prie lietuviško banko. Pardavėjai atsiduria padėtyje be išeities, – gūžčioja pečiais Asta, pridurdama, kad tai gryniausias verslo žlugdymas ir taip dalis užsienio klientų aplenks mūsų šalį, o tai reiškia mažiau surenkamų mokesčių. 


 

 

 

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.