Ko reikia sėkmingai santuokai išlaikyti? Pasakoja Eugenija Marija Pumputienė
Įkelta:
2020-08-14
Nuotrauka
Aprašymas

Pumpučių asmeninio archyvo nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Pumpučių asmeninio archyvo nuotrauka

,
Nuotrauka
Aprašymas

Pumpučių asmeninio archyvo nuotrauka

Ar daug pažįstate porų, kartu skaičiuojančių jau 50-us bendro gyvenimo metus? Na, bent aš vieną asmeniškai jau tikrai pažinosiu. Rugpjūčio 8 dieną, šeštadienį, Dapkiškių kaimo gyventojai Eugenija Marija ir Jurgis Pumpučiai atšventė auksines savo vestuves. „Ir prieš 50 metų toje pačioje Tauragės Švč. Trejybės bažnyčioje šliūbą ėmėm“, – prasitaria E. M. Pumputienė ir kol J. Pumputis uoliai užsiima lauko darbais, mudvi prisėdame pabendrauti ir pasvarstyti, kas lemia sėkmingą ir ilgai trunkančią santuoką.

Santuokos įžadus atnaujino vėliau

E. M. Pumputienė atvirauja niekuomet nemaniusi, kad atšoks ir auksines savo vestuves.

– Niekada nesu pagalvojusi ar patikėjusi, kad galėčiau išgyventi santuokoje 50 metų, nors tokį lūkestį turėjau. Ne dėl to, kad kartu būtų sunku išlikti, bet dėl to, kad atrodo tiek daug metų, dėl sveikatos, dvejojau, ar mudu abu sulauksim tų 50 metų kartu. Kiek yra našlių, kurie po vieną lieka. Labai jų gaila, – sako moteris.

Pumpučiai kartu su giminėmis, artimiausiais draugais ir kaimynais negalėjo šventės organizuoti tą pačią dieną kaip ir prieš 50 metų – kovo 13-ąją.

– Buvo Gavėnia, paskui užėjo karantinas, todėl teko atkelti, o paskui pamanėm, kad nėra ko laukti, – pasakoja pašnekovė.

Šventė po bažnytinių apeigų Švč. Trejybės bažnyčioje vyko bendruomenės namuose.

– Iki vestuvių jau nė nebeprisimenu, kiek laiko išdraugavom. Savaime viskas taip išėjo. Svarbu, kad dabar praėjo 50 metų nuo tos oficialios vestuvių dienos, – sako moteris.

Nuotrauka

Nesureikšmina pažinties istorijos

Paklausus, kaip jiedu susipažino, E. M. Pumputienė lengvai numoja ranka.

– Pati pažinties istorija nėra tokia įspūdinga, kad galėtum pasakoti, – juokiasi, bet čia pat tęsia: – Atvirai pasakysiu, kad buvo gerbėjų, kurie domėjosi manimi, bet iki Jurgio man taip niekas ir nekrito į širdį. Dirbau Dapkiškių bibliotekoje, bet tuo laiku buvau ir kultūros darbuotoja, ir bibliotekininkė, nes tada nebuvo nei kultūros namų, nei kultūros darbuotojų. O visi norėjo šokti, prašydavo mokykloj direktorių, kad leistų, aš pati padėdavau organizuoti, pavyzdžiui, gegužines, muzikantų padėdavau ieškoti. Paskui atsirado kultūros namai, atsirado kultūros darbuotojų ir visa kita, bet iki tol tik biblioteka buvo gyva.

Vis dėlto moteris pripažįsta, kad tai nebuvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Turėjo praeiti šiek tiek laiko, kol Jurgis ir Eugenija Marija ėmė jausti simpatijas vienas kitam.

– Kažkaip natūraliai išėjo. Jurgis, baigęs Ukmergės technikumą ir gavęs paskyrimą, iš Molėtų atvyko dirbti inžinieriumi į Tauragę. Bendri renginiai, šventės, vakarėliai. Vis susitikdavom. Jis – labai iškalbus, linksmas, turintis gerą humoro jausmą. Dar rudakis, aukštaūgis, tvirto sudėjimo. Įspūdį darantis vyras, – šypsosi pasakodama pašnekovė.

Visąlaik kartu

J. Pumputis kolūkių laikais buvo vyriausiuoju inžinieriumi. Kai kolūkiai iširo, nemažai metų buvo eiguliu. Vėliau, gavęs kvietimą, šiek tiek laiko dirbo ir technologijų mokytoju, o E. M. Pumputienė 47 metus išdirbo bibliotekininke Dapkiškių bibliotekoje. Jos polinkį į knygas atskleidžia ir greta mūsų stovinti didelė, gausiai knygų prikrauta lentyna. Nors nemažai knygų yra jos pačios pirktos, daugelis vis vien yra iš bibliotekos.

– Kaip knygos mane gelbėjo, kai tiek metų bibliotekoje išdirbusi išėjau (į pensiją – aut. past.). Kiekviena mano knyga – iščiupinėta, užregistruota. Man jos tokios mielos. Knygos – mano širdies atgaiva. Kai sūnus pirko garažą ir rado knygų, parvežė surištas, o aš neleidau išmesti. Reiks ar nereiks man jų, bet man čia (lentynoje – aut. past.) turi būti padėta. Čia (rodo į lentyną – aut. past.) yra visa mano širdis, – kalba E. Pumputienė.

J. Pumputis taip pat labai mėgsta skaityti – abudu skaito laikraščius, knygas. Abu aptaria perskaitytus skaitinius, dalinasi laikraščiais, žurnalais. Vis dėlto ne mažiau svarbi bendra Pumpučių veikla yra spręsti kryžiažodžius.

– Jurgis sprendžia kryžiažodžius, o aš prie interneto sėdžiu ir ieškau informacijos, jei Jurgis jos pritrūksta, kai sprendžia. Arba anūkams skambinu, jei kokios nors manekenės pavardės negaliu internete surasti ar sugalvoti, – juokiasi ir priduria: – Visą amžių bibliotekoje pradirbau, tai moku internetu naudotis, o Jurgis šiek tiek mažiau moka, tai galiu padėti.

Sutuoktiniai labai daug laiko praleidžia kartu – diena iš dienos rūpinasi bendrais reikalais, kartu ūkio darbus dirba, užsiima bendrais pomėgiais.

– Nėra taip, kad reikia pabūti atskirai, kad reikia susivokti. Susivokimai vyksta kasdieniame gyvenime per bendrą veiklą, – mintimis dalijasi E. M. Pumputienė.

Išties Eugenija Marija ir Jurgis tiek daug laiko praleidžia drauge, kad jų dukra Asta juokauja, jog jiedviem reiktų nors kiek laiko pabūti atskirai.

– Vienas be kito – nė sekundės, išvažiavę kur nors, tuoj skambinam vienas kitam, ilgai atskirai neišbūnam. Tas, kuris būna, pavyzdžiui, pas dukrą Vilniuje, ilgai nesisvečiuoja, nes reikia grįžti pas likusį Tauragėje, – juokiasi moteris ir priduria: – Mūsų dukra Asta juokauja sakydama, kad galėtumėt trumpam atsiskirti, bent savaitę atskirai pagyventi, bet ne, ne, negalim, reikia važiuoti vienam pas kitą.

Niekad nėjo kožnas sau

Tiek laiko būnant kartu, vis vien neišvengiamai kyla ir nesutarimų. Kaip su jais susidoroja Pumpučiai?

– Tokių stiprių pykčių, kad reiktų eiti kožnas sau, tikrai niekada nebuvo. Nė minties tokios nebuvo. Nors pykčių, kaip ir visuose namuose, pasitaikydavo, – teigia ir mąsliai pritilusi vėliau prideda: – Kai sukyla kokios nors emocijos, galim ir pasižodžiuoti, ir pasišūkauti, bet visada išsikalbam – nėra nekalbadienių, nėra taip, kad ilgai vaikščiotume su širdgėla, metai iš metų nešiotume nuoskaudas, primintume kokius nors pasakytus žodžius, pykčius, ne, čia ir dabar įvyksta ir baigiasi. Pas mus, sakyčiau, kaip kokioje itališkoje šeimoje: greitai pasisakom, pašūkaujam, apsisukam, bet praeina kiek laiko ir vėl viskas gerai, kaip nebuvę. Įvyksta tokia kaip iškrova, sukibirkščiuoja ir pamirštam, ir nebėra.

Pasitikėjimas, rūpestis, kantrybė

Neabejotinai prie ilgos ir sėkmingos Pumpučių santuokos prisideda tai, kad jiedu labai pasitiki vienas kitu.

– Žiūrim vienas į kitą su begaliniu pasitikėjimu, nėra taip, kad ne taip pažiūrėjai, ne ten nuėjai, ne tada grįžai. Kaip tik jeigu nori, išeik, aš lauksiu grįžtant. Jeigu tau reikia išvažiuoti, išvažiuok. Tikrai ir pati galiu išeiti, galiu važiuoti, galiu pirkti, galiu duoti – galiu daryti viską, ką noriu. Jokio pavydo, – tvirtina E. M. Pumputienė.

Ne tik stiprus pasitikėjimas, bet ir nuoširdus rūpinimasis padeda išlaikyti puikius sutuoktinių santykius.

– Jeigu kuris nors iš mudviejų grįžta iš kelionių, visada grįžta su lauktuvėmis, pavyzdžiui, su kokiomis nors baronkomis iš Vilniaus. Vienas kitam turim parvežti, – šypsosi pašnekovė ir tęsia: – Kad ir tokia smulkmena, bet vis tiek mums reikia, norisi. Dabar Jurgis neseniai su dukra pro Alantą važiavo, vyko atlaidai, tai man parvežė saldainių, tų tokių atlaidinių.

Ar rūpestis ir pasitikėjimas yra pagrindiniai komponentai, kuriuos verčiausia puoselėti siekiant laimingai kartu pragyventi visą gyvenimą? E. Pumputienė pritaria ir išsyk priduria, kad dar be galo svarbi kantrybė.

– Visur reikia kantrybės. Vis stebiu jaunas šeimas. Nežinau... Negali teisti, negali žinoti, bet manau, kad jei jau sukūrei šeimą, jei jau yra vaikų, kažkaip reikia išsikalbėti, išsiaiškinti ar prisitaikyti vienam prie kito. Man kitaip nepriimtina, juk vėliau vaikams yra sunku, kai tėvai išsivaikšto skirtingais keliais, juk vis tiek vaikams reikia ir tėčio, ir mamos. Reikia dėti daug pastangų, kalbėtis, jei suklystama vienur ar kitur, reikia mokėti atleisti, – svarsto pašnekovė.

Sunkus, kasdienis darbas?

Du vaikus – Astą ir metais vyresnį Mindaugą – užauginusi pora turi ir 5 anūkus. Vyriausiajam rugsėjį sueis 31-eri.

Visuomenėje tvyrančiu įsitikinimu, kad meilė – sunkus, kasdienis darbas, E. Pumputienė linkusi abejoti.

– Kartais pastangų šiek tiek reikia, bet gal kai atitinka poreikiai, visa kita, tų pastangų tiek daug ir neprireikia. Jeigu supyksti, tai vis tiek tik tam kartui. Bent jau mums su Jurgiu. Aš jam ir sakau, kad norėčiau, jog kartu numirtume, nes aš viena nepasiliksiu, viena be tavęs negyvensiu ir viena be tavęs nebūsiu, – juokiasi moteris ir rodydama keturiolikmetės anūkės nupieštą jųdviejų portretą darkart pasidžiaugia laimingai besitęsiančia santuoka.

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 11 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.