Vakaras „Prie garažų“ – pažintis su talentingais atlikėjais
Įkelta:
2020-07-31
Nuotrauka
Aprašymas

„Prie garažų“ 2015 m. Dešinėje – Domantas Razauskas. Bibliotekos archyvo nuotrauka

 

,
Nuotrauka
Aprašymas

Meilutė Parnarauskienė. Autorės nuotrauka

 

,
Nuotrauka
Aprašymas

Renginio plakatas

„Man didžiulė garbė ir didžiulis malonumas yra organizuoti renginį „Prie garažų“, į kurį paprastai susirenka tikrai labai daug žmonių“, – džiaugėsi Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorė Meilutė Parnarauskienė. Tiesa, kiek nuogąstavo, ar šiemet tauragiškiai aktyviai rinksis, bet kartu vylėsi, kad žmonės nepabūgs ir ateis drauge pasidžiaugti gera poezija bei muzika. Kraštiečių mėgstamas ir laukiamas renginys kitąmet minės 10 metų sukaktį.

Renginio nebūtų atšaukę

Su M. Parnarauskiene susitikome pirmadienį. Šią savaitę buvo atliekami paskutiniai organizaciniai darbai.

– Su atlikėjais buvo deramasi netgi sausį, vasarį, tad dabar daugiau liko techninių ir fizinių darbų: paruošti sceną, garso aparatūrą, sunešti suolus. Kadangi visur vis dar tokia padėtis, kad reikia saugotis nuo COVID-19, mes turime apgalvoti, kaip aplinką padaryti saugią, kad žmonės jaustųsi patogiai, – pasakojo direktorė.

Baimę, kad „Prie garažų“ teks atšaukti, M. Parnarauskienė jautė kovą ir balandį, kai visą pasaulį buvo apėmusi nežinomybė, Lietuvą, kaip ir daugelį šalių, kaustė karantinas.

– Tuomet ėmėme galvoti apie kiek kitokį formatą. Tikrai nenorėjome visiškai atsisakyti renginio. Gal vieną koncertą būtume rengę tiesiogiai internetu, gal kokią nors parodą būtume suorganizavę, – tikino pašnekovė. Ji nenorėjo nuliūdinti ištikimų poetų ir bardų vakaro gerbėjų: – Tiems žmonėms, kurie kiekvienais metais ateina, ir reklamos nebereikia. Rodos, vienas vakaras, ne festivalis, bet iš tikrųjų labai daug žmonių jį žino. Jau nuo pavasario daugelis ima klausinėti, kaip bus, kas šiemet atvažiuos. Jiems turbūt būtų buvusi didelė netektis, jei būtume atšaukę.

Nuotrauka

Atlikėjai atvyksta noriai

Kiekvienais metais su atlikėjais tariamasi dar sausį ar vasarį, nes, norint gauti finansavimą, projektą Tauragės apskrities regioninės kultūros tarybai reikia rašyti anksti. Be to, ne paslaptis, kad vasaromis geri atlikėjai būna labai užimti, tad šis faktas taip pat skatina anksti planuoti. Nors su šiemet atvyksiančiais menininkais buvo susitarta dar gerokai prieš pandemiją, virusas pakoregavo planus, bet galiausiai nė vienas atlikėjas neatsisakė sudalyvauti renginyje.

– Turėjom laikotarpį, kai buvo absoliuti tyla: nei mes kalbinome, nei mus kalbino. Vis dėlto paskui, kai buvo atšauktas karantinas, kai po truputėlį ėmė vykti renginiai, tada jau ir mes pradėjome kalbėtis. Tikrai nė vienas iš dalyvausiančių svečių nepasakė: „Ne, apsigalvojom ir nevažiuosim“, – tvirtino M. Parnarauskienė.

Pašnekovė džiaugėsi, kad visi atlikėjai labai noriai atvažiuoja – paprastai iš pirmo karto sutinka atvykti.

– Čia buvusieji išsiveža labai gerų įspūdžių iš šio vakaro, iš Tauragės. Yra atlikėjų, kurie man sako, kad girdėjo apie renginį, žino ir norėtų sudalyvauti. Pavyzdžiui, šiemet koncertuosiantis Mindaugas Ancevičius ir gyvo garso grupė „Apokaliptinis bardakas“ kelerius metus sakydavo, kad labai nori, tad šiemet juos pasikvietėm. Esu girdėjusi juos grojant, tai yra nuostabi grupė, šaunūs, jauni žmonės, atliekantys kokybišką muziką. Manau, tauragiškiai tikrai nenusivils. O ir šįkart eilėraščius skaitysiantis poetas Kornelijus Platelis irgi iškart noriai sutiko atvažiuoti, – džiaugsmingai kalbėjo M. Parnarauskienė.

Kurie atlikėjai kviečiami?

Per devynerius renginio organizavimo metus nusistovėjo tradicija: kviečiami tik du atlikėjai ir vienas poetas.

– Renginys ir taip trunka nuo septintos iki beveik dešimtos valandos vakaro, tad negalime kviestis daugiau poetų, nes per ilgai užsitęstų, – apgailestavo direktorė.

Pašnekovė pasakojo, kad nėra lengva nuspręsti, kuriuos poetus kviestis.

– Man labai sunku parinkti poetus. Aš jų daug pažįstu ir, atrodo, norėčiau ir vieną, ir kitą, ir trečią pasikviesti. Vis dėlto stengiamės kviesti jaunųjų poetų, pavyzdžiui, yra buvę Mantas Balakauskas, Nerijus Cibulskas. Jie bent jau Vilniuje yra pripažinti ir garsūs kultūros sluoksniuose, tad norisi tauragiškius supažindinti. Labai gerą įspūdį žmonėms paliko Mindaugas Nastaravičius. Jau nekalbu apie Alvydą Šlepiką, – teigė M. Parnarauskienė.

Ji išskyrė du atlikėjų atrankos kriterijus: vienas būsimų svečių turėtų būti labiau žinomas šiek tiek vyresnei kartai, o kitas – galbūt ne toks girdėtas Tauragėje, bet toks pat talentingas, todėl jo kūryba taip pat nusipelno dėmesio.

– Tos grupės, kurios pritraukia dideles gerbėjų minias kituose miestuose, Tauragėje galbūt nelabai pritrauks. Ne visada tauragiškiai renginio svečius pažįsta, tad galima sakyti, kad renginys turi ir šviečiamąją dalį, nes supažindina su truputėlį kitokiais atlikėjais. Norisi, kad bent jau vienas atlikėjas būtų labiau mieste žinomas, kad žmonės nepamanytų: „Ne, nieko nepažįstu, todėl neisiu.“ Kai pagalvoju, kiek daug jų buvo: ir Andrius Kulikauskas, ir Kostas Smoriginas, ir Andrius Kaniava, ir Aidas Giniotis, ir t. t. Bet norisi ir jaunų, talentingų žmonių, kurie dar tik tvirtinasi, nors apie Domantą Razauską ar „Kamanių šilelį“ to negali pasakyti – jie taip pat gerai žinomi kaip vyresnieji, – mintimis dalijosi M. Parnarauskienė.

Renginio talismanas

„Prie garažų“ pirmą kartą surengtas 2011 m., ir tais pačiais metais pirmąkart tauragiškiams pasirodė Domantas Razauskas.

– D. Razauską 2011 m. man parekomendavo kaip žmogų, kuris Vilniuje jau rinko sales, bet Tauragėje galbūt dar nelabai kas jį žinojo. Nebent labai dideli melomanai. O jis jau buvo kylanti žvaigždė, – prisiminė pašnekovė.

Nuo to laiko atlikėjas beveik kiekvienais metais pasirodydavo renginyje.

– Aš D. Razauską galėčiau kviestis ir kviestis, nes jis visąlaik suskamba skirtingai. Jis yra pas mus koncertavęs ir vienas, ir su multiinstrumentalistu Sauliumi Petreikiu, ir su akordeonistu Nerijumi Bakula. Buvo įvairiausių variacijų. D. Razauskas yra savotiškas „Prie garažų“ talismanas, nes nuo jo viskas ir prasidėjo, – teigė M. Parnarauskienė.

Vis dėlto šiemet atlikėjas renginyje nepasirodys.

– D. Razauskas kelerius metus važiavo kasmet, paskui jis pats pasakė, kad nebekviestume, kad žmonėms gali nusibosti. Tad dabar susitarėme, kad jis pas mus koncertuos kas antrus metus, – atskleidė direktorė ir pridūrė, kad, kitąmet renginiui švenčiant 10-metį, viliasi sulaukti ir D. Razausko.

Nenublanksta tarp kitų

„Prie garažų“ tradiciškai organizuojamas paskutinį liepos penktadienį. Tokia data nustatyta 2012 m. ir iki šiol sėkmingai pasiteisina.

– Paskutinį liepos savaitgalį visąlaik vykdavo ir jūros šventė Klaipėdoje, bet visuomet pas mus ateina daug žmonių, kuriems patinka „Prie garažų“, – teigė M. Parnarauskienė.

Šis poetų ir bardų vakaras nenublanksta ir tarp kitų puikių, Tauragėje organizuojamų renginių.

– Labai džiaugiuosi, kad tarp tokių ryškių renginių, pavyzdžiui, Liudo Mikalausko vokalinės muzikos festivalio, džiazo festivalių, kuriuos organizuoja labai garsūs žmonės, „Prie garažų“ nepaskęsta. Tai yra vienas tų renginių, kurių tauragiškiai laukia, – sakė M. Parnarauskienė.

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 11 valandų
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.