Naujas katilas Tauragės šilumos vartotojams jau sutaupė pinigų
Įkelta:
2019-03-19
Nuotrauka

UAB Tauragės šilumos tinklų l. e. p. direktorius Audrius Arcišauskas teigia, kad svarbiausias jo, kaip vadovo, tikslas – efektyvus bendrovės valdymas, geri rezultatai. Jų bendrovė pasiekė akcininko – savivaldybės, valdybos numatytų priemonių, vadovo pasiūlytų sprendimų, taip pat visos komandos ir atsakingai atliekamo darbo dėka. Šie faktoriai lėmė, kad Tauragė pagal tiekiamos šilumos kainą pakilo net į antrąją vietą ir išlaiko šią poziciją visos Lietuvos šilumos tiekimo įmonių rikiuotėje.

Įgyvendintas katilo keitimo projektas

A. Arcišauskas teigia, kad projektas „Esamo 8 MW biokuro katilo keitimo Tauragės katilinėje“ orientuotas į Tauragės miesto centralizuotos šilumos tiekimo sistemos efektyvesnę šilumos gamybą mažesnėmis kuro sąnaudomis, mažesnę aplinkos taršą ir, žinoma, mažesnę šilumos kainą vartotojams. Darbai užbaigti sėkmingai, katilas priduotas Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai.

„Aukšto efektyvumo naujas 8 MW galios biokuro katilas generuos šilumą naudodamas biokurą.  Modernizuota įranga bei efektyviai naudojami energetiniai resursai (biokuras) mažins šilumos gamybos sąnaudas. Naujo katilo įrengimas sudarys galimybes mažinti šilumos kainą, sumažins neigiamą poveikį aplinkai,“ – informavo A. Arcišauskas.   

UAB Tauragės šilumos tinklams skirta 292 tūkst. eurų Europos Sąjungos Sanglaudos fondų parama  pagal LR energetikos ministro įsakymą dėl finansavimo skyrimo projektams, pateiktiems pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 4 prioriteto „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ priemonę „Biokuro panaudojimo skatinimas šilumos energijai gaminti“. Projekto „Esamo 8 MW biokuro katilo keitimo Tauragės katilinėje“ rangos darbų sutartis pasirašyta su UAB „NEST Baltija“, kuri atliko visus katilinės rekonstravimo darbus. Projekto vertė – 700 tūkst. eurų.

Sprendimas 8 MW biokuro katilą keisti į naujesnį ir efektyvesnį buvo priimtas po kito projekto sustabdymo. 2015 m. buvo vykdytas pirkimas, kuriame UAB „Enerstena“  supaprastinto atvirojo konkurso „Beržės katilinės rekonstrukcijos ir 5 MW galios biokuro katilo su kuro sandėliu statyba Paberžių g. 16, Tauragėje, pirkimas“, pasiūlė rangos darbų  kainą – 1 384 796, 76 Eur. Pasikeitus vadovams, pirkimas nutrauktas.

Mažo našumo katilinės

Būtina paminėti ir mažąsias įmonės katilines, jos taip pat sėkmingai modernizuotos. 2017 m. Tarailių katilinėje pastatytas biokuro katilas UT-250 šildymui ir karštam vandeniui ruošti. Po projekto įgyvendinimo sumažėjo ir aptarnaujančių specialistų poreikis, prieš modernizaciją vasaros metu karštam vandeniui ruošti buvo reikalingi 4 etatai, šiuo metu poreikis siekia 1,5 etato.  Katilinėje numatoma biokuro sandėliavimo aikštelė, modernizuoti rezervinį 0,5 MW malkine mediena kūrenamą katilą.

2015 m. Eičių katilinėje baigti darbai, pastatyta 0,7 MW konteinerinė katilinė. 2017 m. – rezervinis skystojo kuro (krosninis kuras) 0,4 MW katilas. Kūrenant durpes šildymo sezono metu buvo reikalingi 8 darbuotojai, šiuo metu tik – 1,5 etato.

Tauragės dvaro katilinėje 2014 m. buvo automatizuotas smulkintos medienos kuro padavimas į 0,7 MW katilą. Per didelės galios biokuro katilas pakeistas į 0,320 MW. 2018 m. pakeisti trys rezerviniai malkine mediena užkraunami katilai „Atmos–100“ į skystojo kuro katilą (krosninis kuras). Dėl to darbuotojų skaičius šildymo metu sumažėjo du kartus.

Pernai Aerodromo katilinėje sustabdytas mūrinio dūmtraukio H-35 plytų irimas. Ateityje numatyta demontuoti mazuto ūkį bei esant poreikiui atlikti kapitalinį kamino remontą.

Trasų modernizavimas

Kaip teigia laikinasis bendrovės vadovas A. Arcišauskas, gerus įmonės rezultatus lėmė ir kiti sėkmingai įgyvendinti ir įgyvendinami Europos Sąjungos Sanglaudos fondų finansuojami projektai. Įgyvendintas projektas „Tauragės centralizuoto šilumos tiekimo tinklų modernizacija“, kurio metu renovuota 3,445 m dabartinių senų šilumos tiekimo trasų. Trasų atnaujinimo tikslas – sumažinti šilumos nuostolius tinkluose, taip mažinant pirminės energijos poreikį bei didinant šilumos tiekimo patikimumą Tauragės rajono savivaldybėje. Šie darbai buvo baigti 2018 m. Bendrovės įgyvendinto projekto vertė – 1,440 mln. Eur. 50 proc. lėšų skyrė Europos Sąjunga, kitą dalį – Tauragės šilumos tinklai.

Trasų renovacijos darbai ne kartą išbandė tauragiškių kantrybę. A. Arcišauskas dėkoja už supratingumą. Projektas nebuvo lengvas: pakeisti magistraliniai vamzdynai Tauragės mieste sudėtingiausiose vietose, kurių diametras siekia 600 mm iki 250 mm.

Taip pat pradėtas įgyvendinti projektas „UAB Tauragės šilumos tinklų centralizuoto šilumos tiekimo sistemos patikimumo didinimas ir plėtra“, kurio vertė 636 tūkst. Eur. Jo metu numatoma pakloti 1685 m naujų trasų, sujungiant hidrauliškai atskiras „Beržės“ ir „Aerodromo“ šilumos tiekimo sistemas, prijungiant naują vartotoją – UAB „Tauragės vandenys“. Pagal projekto finansavimo sutartį įmonė turėtų būti prijungiama 2019 m.

„Įgyvendiname projektus, modernizuojame nusidėvėjusias trasas, vykdome plėtrą ir keičiame nusidėvėjusią įrangą su Europos Sąjungos fondų parama, kuria pasinaudoję investuojame tik apie 50 proc. įmonės lėšų. Tai taupo ne tik Tauragės šilumos tinklų, bet ir gyventojų pinigus, nepasinaudojus parama vėliau gali tekti mokėti dvigubai,“ – teigė A. Arcišauskas.

Šilumos kaina

Pasak įmonės vadovo, nors šilumos energijos kaina didėja visoje Lietuvoje, Tauragės šilumos tinklai siekia ją išlaikyti stabilią. Biokuro kaštai yra pagrindinis išorinis veiksnys, kuris šiuo metu lemia ir ateityje lems Tauragės ir kitų Lietuvos šilumos gamintojų parduodamos šilumos savikainą.

„Svarbu atkreipti dėmesį, jog bendrovės parduodamos šilumos kainos yra reguliuojamos, ­­t. y.­­ jų skaičiavimo principai yra ir privalo būti suderinti su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Manome, kad po perskaičiavimo nauja bazinė kaina Tauragėje gali kisti, atitinkamai šiuo dydžiu ji bus mažinama arba didinama. Suprantama, kad vartotojui neaktualu, kas bus vėliau, daugelis gerų rezultatų nori dabar, bet, pavyzdžiui, kuro bazinė struktūra perskaičiuojama 3–5 metų laikotarpiui. Tauragės šilumos tinklų atveju kas ketveri metai,“ – teigė A. Arcišauskas

Ateitis – efektyvus 10 MW katilas

Tauragės šilumos tinklai ir ateityje planuoja dirbti efektyviai ir siekti gerų rezultatų. Bus siekiama pasinaudoti 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programa „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ pagal priemonę „Biokurą naudojančių šilumos gamybos įrenginių keitimas“. Ji leistų pakeisti turimą nusidėvėjusį 12 MW katilą į efektyvų 10 MW biokuro katilą. Kyla klausimas, kodėl reikia mažinti galingumą. Viena pagrindinių priežasčių – dėl renovacijos poveikio, kadangi vienas renovuotas namas sunaudoja nuo 40–60 proc. mažiau šilumos energijos. Vienas iš programos reikalavimų – efektyvus energijos naudojimas.

Per 2015–2018 m. laikotarpį prie centralizuoto šilumos tinklo buvo prijungta 16 naujų vartotojų. Bendras naujai prijungtų vartotojų šildomas plotas – 11500 kv. m, iš jų 3700 kv. m – gyvenamosios paskirties. Naujai prijungti vartotojai per metus vidutiniškai suvartoja apie 1400 MWh šilumos energijos, t. y. 2,5 proc. viso UAB Tauragės šilumos tinklų parduoto metinio šilumos kiekio.

Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad norintys apsilankyti įmonėje bei gamybos patalpose gali kreiptis bendru elektroniniu paštu. Sudarius grupę bus rengiama pažintinė apžvalga po įmonės teritoriją. Bendrovė kviečia prisijungti prie centralizuoto šilumos tiekimo tinklų. Visais jums rūpimais klausimais prašome kreiptis info@tst.lt.

Užs. Nr. 24

Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
prieš 21 valanda
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.