Efektyvesnei šilumos gamybai būtinos investicijos
Įkelta:
2017-12-28
Nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas

Energijos suvartojimo dinamika

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Racionaliam centralizuotos šilumos tiekimo (CŠT) sistemos darbui ypač svarbus šilumos gamybos sektoriaus – tinkamos galios katilų darbas. Kuro balanso palaikymas šilumos gamybos šaltiniuose taip pat sudaro prielaidas efektyviam šilumos tiekimui vartotojams. Tauragės šilumos tinklų direktoriaus Mindaugo Nevardausko teigimu, nuo 2018 m. gruodžio 20 d. įsigalioja Europos Tarybos direktyva vidutiniams kurą deginantiems įrenginiams nuo 1 iki 50 MW galios. Šilumos gamintojai turi pasiruošti taršos mažinimo strategiją, optimizuojant galias ir įrenginius. Seni katilai dėl susidėvėjimo keičiami naujais – geresnių ekologinių savybių, palaipsniui, planingai diegti taršą mažinančias priemones.

Vartotojų skaičius stabilus

Šilumos, tiekiamos centralizuoto šilumos tiekimo sistemomis, vartojimo apimtys Tauragėje per pastarąją dekadą radikalių pokyčių nepatyrė. Paveiksle Nr. 1parodyta šilumos, patiektos galutiniams CŠT vartotojams, dinamika Tauragėje. Šilumos suvartojimo apimtims didžiausią įtaką darė klimato veiksniai, o nuo 2014 metų galima įžvelgti ir modernizuojamų (apšiltinamų) pastatų šilumos suvartojimo patalpų šildymui sumažėjimo tendenciją.

Daugiabučių namų atsijungimas nuo centralizuoto šilumos tiekimo sistemos ryškus 2009 metais, vėliau kito nežymiai. Biudžetinių įstaigų dinamika kiek kitokia – po 2009 metų ekonominės krizės iš centralizuotų tinklų gaunančiųjų šilumą skaičius padidėjo nuo 40 iki 53 proc., o vėliau 2013 metais sumenko iki 44 proc.

Nuotrauka

Verslo klientų skaičius kito minimaliai ir išliko stabilus iki šių dienų. Nors verslo įmonių skaičius nuo 2013 metų nekito, tačiau pačios įmonės plėtėsi ir jų šildomas plotas didėjo nuo 32397 kv. m 2013 metais iki 36501 kv. m 2016 metais.

Labiausiai keitėsi individualių namų vartotojų skaičius: iki 2008 metų centralizuoto šilumos tiekimo paslaugomis naudojosi 125 vartotojai, per 2009 metų krizę jų kiekis sumenko iki 80, tačiau 2011 metų jų skaičius nuosekliai augo ir 2015 metais vėl pasiekė 122.

Individualių namų vartotojai nors ir yra antri pagal skaitlingumą, tačiau tai mažiausiai šilumos suvartojanti gyventojų grupė. 2016 metais UAB Tauragės šilumos tinklai šilumą tiekė vartotojams, kurių bendras šildomas plotas siekė 474 223 kv. m.

Šiuo metu prie Beržės RK termofikacinio tinklo yra prijungti 345 vartotojai. Jų bendra šiluminė galia 19314 kW. Šių vartotojų tarpe yra 158 daugiabučiai (5917 butai) gyvenamieji namai (šiluminė galia 13521 kW), iš jų 39 namai modernizuoti (apšiltinti). Galima pastebėti, kad neapšiltintų namų santykinė galia yra nuo 40÷120 W/kv.m., kai tuo tarpu renovuotų namų santykinė galia yra žymiai mažesnė – nuo 12÷40 W/kv.m.. Taigi, ateityje toliau vykdant daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimą, šiluminės energijos vartojimas (tuo pačiu ir katilinės apkrovimas) ir toliau turėtų mažėti.

M.Nevardauskas teigia, kad patiektos šilumos kiekis svyruoja priklausomai nuo klimatinių sąlygų, tačiau galima pastebėti ir patiektos šilumos mažėjimo tendenciją dėl šilumos taupymo priemonių, diegiamų Tauragės mieste – daugiabučiai gyvenamieji namai renovuojami, patys gyventojai taip pat diegia taupymo priemones.

Tauragės miestas turi didelę teritorijos dalį apimančią ir gerai išvystytą CŠT sistemą. Šilumos vartotojų didžiąją dalį sudaro pastatų šildymo ir karšto vandens poreikių tenkinimas, todėl rinka yra palyginti stabili ir užtikrinta, o atskiri miesto mikrorajonai turi labai koncentruotą šilumos vartojimą.

UAB Tauragės šilumos tinklai vartotojams tiekiamos šilumos kaina yra viena mažiausių Lietuvoje, tai rodo savalaikes investicijas į efektyviai veikiančią įrangą ir kuriamą naudą Tauragės miesto gyventojams.

Didžiausias šilumos gamybos šaltinis (Beržės katilinė) turi galingus komunikacijų įvadus ir pakankamai teritorijos, tinkamos katilų, naudojančių biokurą, eksploatavimui ir plėtrai. Vamzdynas yra pakankamo pajėgumo, kad užtikrintų pakankamą šilumos tiekimą visiems vartotojams šalčiausiais mėnesiais.

Tauragės miesto daugiabučių namų bendruomenės aktyviai dalyvauja daugiabučių namų atnaujinimo programoje, o miestas yra vienas iš lyderių šalyje pagal jau modernizuotų (atnaujintų) daugiabučių kiekį. Tai rodo atsakingą tiek gyventojų, tiek savivaldybės požiūrį į pastatų techninės būklės pagerinimą, energijos taupymą ir gamtos apsaugą.

Istorija ir modernizavimas

Bendrovės vadovas M. Nevardauskas teigia, kad Tauragės šilumos tinkluose per keletą pastarųjų metų buvo įdiegtos šiuolaikinės modernios technologijos, leidžiančios gaminti šilumą mažesniais kaštais, mažiau teršti aplinką. Per dešimtmetį pasikeitė įmonės sunaudojamo kuro balansas – šiuo metu įmonė praktiškai nenaudoja mazuto ir visą šilumos kiekį pagamina iš biokuro.

2003 m. buvo priimtas sprendimas rekonstruoti Beržės rajoninę katilinę. Bendrovės specialistai siekė mažinti šilumos kainą ir naudoti biokurą. Buvo pastatytas kuro sandėlis, kuro pastogė, priestatas katilui ir pakurai. Sumontuota 9 MW pakura ir katilas, kuris perdirbtas į vandens šildymo katilą. Pakura buvo  kūrenama biokuru: smulkinta mediena, pjuvenomis, durpėmis, spaliais, šiaudais, katilo ir pakuros valdymas buvo kompiuterizuotas.

2004 m. įmonės vadovai ruošėsi statyti kitą biokuru kūrenamą katilą. Demontuotas ketvirtu numeriu pažymėtas katilas. Buvo pastatyta 12 MW pakura.

2012 m. buvo užbaigta Aerodromo katilinės rekonstrukcija. Katilinėje naudota brangi skalūnų alyva pakeista biokuru. Tuo tikslu sumontuotas 2 MW galios biokuro vandens šildymo katilas „Kaistra 2000“ su biokuro sandėliu ir pelenų šalinimo įrenginiais.

2014 m. vykdyta Dvaro katilinės rekonstrukcija, atliktas kuro sandėlio ir katilo darbo automatizavimas.

2015 m. Beržės rajoninėje katilinėje pastatytos automobilinės svarstyklės, skirtos biokurui sverti. Taip pasiruošta biokuro apskaitos taisyklių įgyvendinimui ir įpareigojimui nuo 2016 metų visą bendrovei reikalingą biokurą pirkti biokuro biržoje.

2015 m. Eičiuose pradėjo veikti konteinerinio tipo katilinė su biokuro sandėliu.

Ateityje įmonė planuoja, pasinaudojant parama iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, toliau sistemingai modernizuoti šilumos tiekimo trasas.

Apdovanojimai – darbo įvertinimas

Investicijų naudą geriausiai atspindi šilumos kaina ir miesto šilumos vartotojų geras įvertinimas. Moderniai plėtojamas Tauragės šilumos ūkis buvo išskirtas ir respublikinių institucijų.

2008 metų spalį UAB Tauragės šilumos tinklai buvo įvertinti „Krištolinio kamino“ apdovanojimu. Šis titulas yra skiriamas įmonei, labiausiai šalyje sumažinusiai aplinkos teršimą. Konkursą organizavo Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas. Apdovanojimo ceremonijos metu buvo pažymėta, kad didžiausią teršalų išmetimo sumažinimą garantavo išmintinga įmonės vadovybės iniciatyva pakeisti naudojamą mazutą ekologišku kuru – biokuru.

Anot M. Nevardausko, Tauragės šilumos tinklai iki šiol sugeba užtikrinti kokybišką šilumos gamybą, kurią dėl klimato kaitos kontroliuoja tarptautiniai institucijos.

Užs. Nr. 121

Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
prieš 1 dieną
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .
Nuotrauka
a
Įkelta:
2024-03-21
Žvelgdami į mums artimus senjorus – tėvus ar senelius – neretai pamirštame, kad ir jie kažkada buvo jauni, ištroškę nuotykių ir kupini svajonių, o šiandien daugelį patirtų istorijų tyliai saugoja savo prisiminimuose. Pokalbiai tarp skirtingų kartų gali leisti geriau pažinti vieni kitus bei atrasti, kad su brandaus amžiaus žmonėmis, kiekvienas iš mūsų turi daugiau bendrumų nei skirtumų.
Nuotrauka
šiluma
Įkelta:
2024-03-21
Kaip informuoja Tauragės šilumos tinklai, šilumos kaina Tauragėje kovo mėnesį išliko žemesnė už vidutinę šilumos kainą Lietuvoje. Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikoma 6,70 ct/kWh (be PVM) kaina. 2023 metais Tauragės šilumos tinklų vartotojams kovo mėnesį taikyta 8,12 ct/kWh (be PVM) kaina, 2022 m. – 5,90 ct/kWh (be PVM).
Nuotrauka
Pratybos
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-20
Kaip informuoja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, kovo 23–24 dienomis Sakalinės miškuose (Jūravos girininkija) planuojamos sprogdinimo darbų pratybos.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-19
Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA). To reikia tam, kad prireikus žmonės galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gauti kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.
Nuotrauka
klimato
Įkelta:
2024-03-19
Tauragės misija tapti klimatui neutraliu ir išmaniu miestu įgauna pagreitį. Praeitą savaitę, kovo 14 dieną įvyko pirmasis susitikimas su bendruomene. Renginio tikslas - supažindinti susirinkusius gyventojus, verslo ir įstaigų atstovus bei suinteresuotus asmenis su misija ir vykstančiu procesu, bei pakviesti diskusijai.
Nuotrauka
caritas
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 15 d. Tauragėje, atidarytas Užimtumo tarnybos regioninis karjeros centras.  Taip pat atidarytos naujos socialinės dirbtuvės žmonėms su negalia – Tauragės Švč. Trejybės parapijos Carito socialinės dirbtuvės „Draugų kiemelis“. Šių visuomenei svarbių įstaigų atidaryme  dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 
Nuotrauka
Maisto bankas
Įkelta:
2024-03-14
Jau šį penktadienį ir šeštadienį visoje Lietuvoje vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, kurios metu daugelyje šalies parduotuvių budės savanoriai, kviesiantys stokojantiems paaukoti ilgiau negendančių maisto produktų. Šiais metais „Maisto banko“ akcija vyks 74 Lietuvos miestuose ir miesteliuose, 379 parduotuvėse, akcijoje dalyvaus 256 skirtingos nevyriausybinės organizacijos, prie „Maisto banko“ akcijos šį pavasarį jungiasi rekordinis daugiau nei 7400 savanorių būrys. Labiausiai prašoma aukoti aliejaus, taip pat mėsos ar žuvies konservų.
Nuotrauka
sodra
„Sodros“ nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Daugiau nei 120 tūkstančių senatvės pensijos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjų toliau dirba, o dirbdami kaupia stažą ir pensijų apskaitos vienetus. Dėl to daugumai jų pensijos kasmet padidėja. 2023 metais dirbusiems pensijų gavėjams šiemet atnaujintos pensijos pradedamos mokėti nuo kovo. Dalį gavėjų jos pasieks jau šį mėnesį, kitus – vėlesniais mėnesiais. Visos dirbančiųjų pensijų gavėjų pensijos bus perskaičiuotos iki liepos.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-14
Tauragės rajono savivaldybės administracija informuoja, kad 2024 m. kovo 18 d., pirmadienį, valstybinio lygio civilinės saugos kompleksinių pratybų metu vyks gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas.
Nuotrauka
vyskupai
Įkelta:
2024-03-14
2024 m. kovo 13 dieną įvyko tradicinis Telšių vyskupo Algirdo Jurevičiaus susitikimas su savivaldos vadovais – merais. Telšių vyskupijos teritorija pagal civilinį administracinį paskirstymą siejasi su penkiolikos savivaldybių administracinėmis teritorijomis. Merus į susitikimą su vyskupu atlydėjo tų vietovių dekanai arba klebonai.
Nuotrauka
masina
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad netrukus beveik 260 gyventojų ir 100 įmonių, dėl kurių automobilių pardavimo kainos realumo kyla klausimų, pasieks informaciniai pranešimai. Pranešimus gavę asmenys raginami įvertinti įformintą pardavimo kainą, ir jei ji neatitinka realybės – deklaracijose deklaruoti tikrąją transporto priemonių pardavimo kainą.
Nuotrauka
aplinkosauga
Įkelta:
2024-03-13
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams asmenims už pažeidimus gyvosios gamtos srityje, ūkinės ir kitos veiklos vykdymą nesilaikant aplinkosauginių reikalavimų.