Stragutės ir Milaičių apylinkės
Įkelta:
2017-11-17
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas

Autorių nuotraukos

Tauragiškiams gerai pažįstami praeities tyrinėtojai, daugelio knygų autoriai bei leidėjai, Vytenis ir Junona Almonaičiai rengia naują kelionių vadovą po Tauragės kraštą „Pietų Karšuva“. Spausdiname ištrauką iš būsimos knygos.

Stragutė ir Lukšiškiai

Vos perkirtęs miesto ribą, Tauragės-Jurbarko plentas gerus du kilometrus tiesiasi per Stragutės kaimą. Lukšiškiai – pietinis jos kaimynas, iki Šešuvies pakrančių nutįstantis kaimas. 1653 m. Tauragės dvaro inventoriaus, rašyto lenkiškai, duomenimis, Stragutės vietoje buvo kaimelis Strobogona, kuriame gyveno Jonas Strabagonas (Jan Strobogona) ir Ambrozas Rudaitis. Ilgainiui žemaitiškam liežuviui nepatogus vietovardis kito, virto Stragutiške, galiausiai – Stragute. 1923 m. kaime buvo 20 ūkių, gyveno 194 sodiečiai. 1992 m. surašyta 70 gyventojų. Oficialiais duomenis, 2017 m. Stragutėje gyveno 126 žmonės. Vietovardį garsina čia įsikūrusi nemaža įmonė „Stragutės mėsa“.

Lukšiškių vietovardis kilęs iš asmenvardžio Lukšys ar panašaus. 1821 m. sodžius minimas tarp kitų Tauragės katalikų parapijai priklausančių kaimų. 1846 m. priklausė Komarams, kurie valdė Drūtaviškių dvarą ir visai šalia buvusį Drąslaukio palivarką. 1923-aisiais Lukšiškiuose surašyti 4 ūkiai, 25 gyventojai. Dar kolūkių laikais Lukšiškiuose pastatytas ūkinis centras, kuriame vėliau įsikūrė ir veikia kelios įmonės. Oficialiais duomenimis, 2017 m. Lukšiškiuose buvo 3 sodybos, gyveno 3 sodiečiai.

Sovietinės kariuomenės strategai buvo numatę, kad karo su Vokietija atveju Stragutė ir Lukšiškiai bus svarbus gynybinis forpostas. Todėl šiuose bei gretimuose kaimuose buvo pastatyti penki gelžbetoniniai ugnies taškai. Stragutės dotas yra pietiniame kaimo pakraštyje, ganykloje. Jis pasiekiamas nuo Tauragės–Jurbarko kelio atsišakojančia Šermukšnių gatve (koordinatės: Š 55°14’12.6’’, R 22°20’39.7’’). Tai tipiškas flankavimui skirtas puskaponierius. Sprendžiant iš šaudymo angų, turėjo būti apginkluotas 45 mm patranka ir vadinamosios NPS-3 sistemos kulkosvaidžiu.

Apie 180 m į pietus nuo aptartojo, žalioje pievoje, pilkuoja Lukšiškių dotas (koordinatės: Š 55°14’05.7’’, R 22°20’41.9’’). Jis aptvarkytas, yra privačioje valdoje ir turėtų būti apžiūrimas su jos savininko žinia. Šis dotas kitoks, skirtas šaudyti frontu. Storose sienose žiojėja trys į galimą fronto liniją nukreiptos šaudymo angos, pro kurias turėjo kalenti sunkieji kulkosvaidžiai. Analogiškas fortifikacinis statinys kėpso 900 m į šiaurės vakarus nuo šio doto, Paberžiuose (koordinatės: Š 55°14’17.1’’, R 22°19’55.5’’). Visi šie dotai nebuvo galutinai įrengti ir panaudoti, 1941 m. frontas per šias apylinkes persirito nesustojęs.

Nuotrauka

Milaičiai ir Meškai

Pirmasis iš šių kaimų įsikūręs maždaug penketas kilometrų į pietryčius nuo Tauragės, kairiajame Šešuvies krante. Meškai – gretimas pašešuvių kaimelis.

Milaičių pavadinimas kilęs iš asmenvardžių Milaitis ar Milius, kurie savo ruožtu kildinami iš krikšto vardo Emilijus. Istoriko Kazio Misiaus duomenimis, 1846 m. Milaičiai priklausė didikui Vladislovui Komarui. Į jo valdas įėjo Drūtaviškių dvaras, Drąslaukio palivarkas ir 19 apylinkės kaimų. 1902 m. Milaičiuose gyveno 96 žmonės. 1923-aisiais surašinėtojai čia rado 16 ūkių, 105 gyventojus. 2017 m. kaime stovėjo 21 sodyba, gyveno apie 50 sodiečių.

Meškai yra prie pat Karšuvos girios, tad visai įtikėtina, jog vietovardis kilęs iš žodžio meška. Tačiau jis gali būti susidaręs ir iš asmenvardžio Meška. Ir šis kaimas 1846-aisiais bei vėliau, iki baudžiavos panaikinimo, priklausė Komarams. 1902 m. Meškuose surašyti 122 sodiečiai, 1923 m. – 15 ūkių ir 99 gyventojai. 2017-aisiais kaime buvo 10 sodybų, gyveno apie 20 žmonių.

Milaičius garsina per visą sovietmetį išlikęs paminklinis kryžius Lietuvos Nepriklausomybės dešimtmečiui. Atsišakojęs nuo Tauragės-Jurbarko plento, per visą kaimą jo link veda neblogas žvyrkeliukas (koordinatės: Š 55°12’33.4’’, R 22°21’24.8’’). Kryžius masyvus, betoninis, išaugantis iš laiptuoto pagrindo. Užrašas granitinėje plokštėje sako, kad paminklą 1928 m. pastatė Meškų ir Milaičių kaimų gyventojai. Nepriklausomybės simbolio rimtį saugo keturi ąžuolai. Trys iš jų sodinti 1928-aisiais, vienas atsodintas kiek vėliau.

Nuotrauka

Kryžiaus atidengimas vyko itin iškilmingai, jį pašventino Gaurės klebonas, žymus visuomenininkas Kazimieras Šleivys. Iki sovietinės okupacijos prie paminklo vykdavo Vasario 16-osios minėjimai, čia rinktasi ir kitom progom. Minėtoji plokštė su užrašu pokario metais buvo sudaužyta. Gal tai paminklą ir išsaugojo. Čia siautėję stribai, enkavedistai tikrosios jo paskirties nežinojo, o vietiniai žmonės jos neišdavė.

Gretimoje sodyboje gyvenusi Pranė Butkienė paminklinės plokštės gabalus surinko ir užkasė. Taip pat ji per visą sovietmetį paminklą prižiūrėjo, nuolat puošė gėlėmis. Prasidėjus Atgimimui, kaimo gyventojų rankomis paminklinis kryžius restauruotas, pagal išlikusias šukes padaryta nauja plokštė su užrašais. 1989-ųjų vasario 16-ąją paminklas atšventintas. Jis vėl kviečia sustoti ir pamąstyti apie Nepriklausomybės vertę.

Pro Milaičius ir Meškus vingiuoja, kilpas rezga Šešuvis. Upės slėnio užliejamose pievose ties šiais ir Lukšiškių, Drąslaukio, Meižių kaimais 2011 m. įsteigtas apie 146 ha ploto Meškų botaninis zoologinis draustinis.

Nuotrauka

Apipelkėję Šešuvies senvagės, natūralios intakėlių Meižio ir Raudonmeižio vagos, natūralios pievos teikia prieglobstį visoje Europoje sparčiai nykstantiems drugiams. Kraujalakiniai melsviai veisiasi drėgnose paupių, pamiškių pievose, kuriose gausiai auga vaistinės kraujalakės. Šlapynėse, gausiai žydinčiose pievose randa maisto didžiųjų auksinukų lervos ir drugeliai. Visi jie keliautojų nelaukia ir nepozuoja, bet pamatyti juos, bevaikštant Šešuvies pakrantėmis, tikrai įmanoma.

Zaltriškiai

Pasiekiami Tauragės-Jurbarko plentu. Šis, peršokęs per Šešuvį, stabteli ties Baltrušaičių gyvenviete, toliau jau skuodžia per Zaltriškius. 1846 m. užfiksuota, kad tuomet kaimas priklausė Komarų valdytam Drūtaviškių dvarui. Po 1863-ųjų jo valstiečiai dirbtą žemę išsipirko. 1923 m. Zaltriškiuose buvo 25 sodybos, jose gyveno 157 sodiečiai. 1992-aisiais vėl surašyti 26 statistiniai ūkiai, bet jau tik 61 gyventojas. 2017 m. stovėjo kaime 17 sodybų, jose gyveno 48 žmonės.

Zaltriškiuose 1873 m. gimė ir gyveno vienas žymiausių Tauragės krašto knygnešių Antanas Bružys (Bružas), bendradarbiavęs su garsiąja Garšvių draugija. Legaliai kirtęs sieną, jis Bitėnuose ir Tilžėje paimdavo spaudą, samdydavo jos nešikus per sieną, o paskui pats veždavo į Garšvius (Panevėžio r.). Sūnui padėdavo jo tėvas, taip pat knygnešys Martynas Bružys.

Nuotrauka

1894 m. netoli Raseinių iš A. Bružo, Jurgio Bielinio ir Kazimiero Ūdros policija konfiskavo per 4000 egzempliorių spaudos leidinių. Tąkart A. Bružys pabėgo, bet netrukus pasienio sargybiniai Bružių sodyboje Zaltriškiuose surado apie 1700 lietuviškų leidinių. A. Bružys buvo suimtas, uždarytas Tauragės kalėjiman, nuteistas. Dvejus metus kalėjęs, penkis išbuvęs tremtyje Rytų Sibire, jis po to gyveno ir, matyt, mirė Tomske.

Zaltriškių centre, prie autobusų stotelės, pietvakarinėje Tauragės-Jurbarko plento pusėje, boluoja tipinis atminimo ženklas Lietuvos partizanams. Jis pastatytas 2005 m. ir liudija, kad šiose apylinkėse veikė Butigeidžio (Lydžio, Aukuro) rinktinės Visvydo tėvūnijos Lelijos būrys. 1949-ųjų liepos 15-ąją šeši jo kovotojai buvo trumpam apsistoję gretimame Sakalinės kaime, vienoje iš sodybų. Čia juos užklupo MGB kareiviai ir Tauragės stribai, kurių iš viso buvo 55. Partizanai atsišaudė ir bandė pasitraukti. Trims pavyko, tačiau būrio vadas Stasys Stonys-Alunta, kovotojai Andrius Kisnierius-Vyšnia ir Juozas Liorančas-Aidas žuvo. Jų kūnai niekinti prie Gaurės saugumiečių pastato, vėliau ir Tauragėje, prie vadinamosios Šubertinės. Partizanų palaidojimo vieta liko nežinoma.

Nuotrauka

 

 

 

Nuotrauka
žem
Ž. Morkvėno nuotrauka
Įkelta:
prieš 6 valandas
Ši savaitė Lietuvoje yra paskelbta Klimato savaite, kurios metu siekiama atkreipti visuomenės dėmesys į klimato kaitos iššūkius. Diskusijose šia tema vis dažniau nuskamba klausimas – kaip dėl besikeičiančio klimato bus auginamas mūsų maistas ateityje? Lietuvoje didėja vidutinė metinė temperatūra, dažnėja ekstremalių reiškinių, visa tai veikia mūsų dirvožemį. Ir nors klimatologai teigia, kad sausrų daugėti neturėtų, tačiau ateityje ūkininkauti darysis vis sudėtingiau, nes pagrindinis ūkininkų resursas – dirvožemis – sparčiai blogėja ir užauginti maistą darosi vis sudėtingiau.
Nuotrauka
bata
Įkelta:
prieš 1 dieną
Atlikus paskutiniuosius smulkius darbus oficialiai baigta 2024 metų dalyvaujamajame gyventojų biudžete „Dalyvauk, Taurage!“ laimėjusi, Batakių seniūnijos seniūnaitės Lauros Sinkevičienės pateikta, idėja – „Poilsio oazė prie Batakių tvenkinio“.
Nuotrauka
teismas
Įkelta:
2024-10-23
Ką daryti, jei noriu parduoti nekilnojamąjį turtą? Kam priklauso palikimas? Kiek pinigų privalau skirti vaiko išlaikymui? Dažnam teisinė informacija atrodo paini, o problemos sprendimas reikalauja daugiau laiko ir išlaidų nei norėtume.  Spalio 25 dieną Lietuvos teismuose vyks nemokamų teisinių konsultacijų diena „Jūs klausiate – mes atsakome“.
Nuotrauka
statyba
Asociatyvi freepik.com nuotrauka
Įkelta:
2024-10-21
Statybų sektoriuje įdiegus skaidriai dirbančiojo asmens identifikavimo kodą, įprastai vadinamą statybininko ID, nustatyta mažiau nelegaliai dirbančių asmenų. Tai pasiteisinusi priemonė, didinanti skaidrumą, mažinanti nelegalų darbą, o kartu užtikrinanti ir daugiau atliekamų darbų kokybės.
Nuotrauka
rinkimai
Asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-10-20
Savaitė telieka iki  Seimo rinkimų antrojo turo, kuriame Tauragės apygardoje dėl  mandato varžysis  vieną kadenciją Seime jau dirbęs tauragiškis Romualdas Vaitkus ir gretimoje Šilalės savivaldybėje gyvenantis  Tadas Sadauskis. Pirmajame rinkimų ture jie abu iš viso surinko  6406 balsus, tačiau daugiau nei 8 tūkst. balsų gavo kiti  keturi rinkimuose dalyvavę kandidatai. Spalio 25 dieną rinkėjai iš naujo turės pasirinkti, kuriam kandidatui patikėti Seimo nario mandatą su didžiuliu atlyginimu.
Nuotrauka
keliai
AB Kelių priežiūra nuotrauka
Įkelta:
2024-10-17
AB „Kelių priežiūra“ skelbia apie pasiruošimą žiemos sezonui – šiuo metu beveik 100 proc. „Kelių priežiūros“ sandėlių Lietuvoje jau užpildyta slidumą mažinančiomis medžiagomis. Druskos sandėliai yra pilnai užpildyti visoje Lietuvoje, nauja dalis siuntos nuolat vežama ir žiemos metu pagal poreikį. Pernai sunaudota 140 tūkst. tonų druskos, šiemet planuojama, kad prireiks panašaus kiekio.
Nuotrauka
pinig
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-10-16
2025 m. vidutiniškai pensijų didėjimas sieks 12 proc. ir išlaikys visos kadencijos pensijų augimo tempą, kai pensijos indeksuojamos dviženkliu procentu. Vidutinė senatvės pensija nuo 2025 m. pradžios ūgtels apie 73 eurais ir pasieks 673 eurus, o vidutinė senatvės pensija tiems, kurie turi būtinąjį stažą, augs 81 euru ir pasieks 721 eurą.
Nuotrauka
sunija
Tauragės žinios nuotraukos
Įkelta:
2024-10-15
Jau kelios savaitės, kaip prie tilto per Šunijos upelį nebematyti įprastu tapusio sujudimo. Tilto remonto darbai sustojo, ir niekas negali pasakyti, kuriam laikui. Tilto remontą užsakiusios AB „Via Lietuva“ specialistai teigia, jog prireikė keisti techninį darbo projektą.
Nuotrauka
šilale
AUTORĖS nuotrauka
Įkelta:
2024-10-14
Ko gero, visi žinom posakį „Kas bus, kas nebus, bet že­maitis nepražus“. Ir tai – tiesa: po nemenkos pertraukos Šilalės žemaičiai vėl ryžosi atnaujinti savo draugijos veik­lą ir imtis darbų, puoselėjančių žemaitiškumą. Pir­ma­sis susibūrimas jau įvyko, netrukus rinksis naujoji valdyba ir galbūt dar šiais metais visuomenė bus pakviesta į pirmąjį Šilalės krašto žemaičių kultūros draugijos organizuotą renginį.
Nuotrauka
sonjoras
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-10-11
Visiems Lietuvoje gyvenantiems vienišiems žmonės, sukakusiems senatvės pensijos amžių ir vienišiems pilnamečiams asmenims su negalia, priklauso vienišo asmens išmoka. Ją šiemet gauna 230 tūkst. žmonių. Vienišo asmens išmokai gauti nereikia teikti prašymo – ji skiriama automatiškai remiantis Gyventojų registre esančiais duomenimis apie asmenų šeiminę padėtį. Vienišo asmens išmokai mokėti šiemet skirta 110 mln. eurų.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-10-10
Lietuvos šaulių sąjungos LDK Kęstučio šaulių 7-oji rinktinė informuoja apie spalio 11 dieną Tauragės miesto teritorijoje vyksiančias mokomąsias pratybas.
Nuotrauka
logo
Įkelta:
2024-10-07
UAB „Skaidula“ vadovaudamasi LR „Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo“ 141 str. 3 d. parengė elektroninių ryšių tinklų elektroninių ryšių infrastruktūros apsaugos zonos registravimo plano projektą „UAB „Skaidula“ tinklo apsaugos zonos planas Kėdainių rajono, Raseinių rajono, Kelmės rajono, Tauragės rajono, Pagėgių, Šilalės rajono, Rietavo, Klaipėdos rajono ir miesto, Palangos miesto, Kretingos rajono savivaldybėje“ (Planas) ir pateikė tvirtinimui susisiekimo ministerijai.
Nuotrauka
Mok
Asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-10-05
Spalio 5-ąją minima Pasaulinė mokytojų diena. Portalas „Tauragės žinios“ ta proga pakalbino keturias tauragiškes pedagoges. „Versmės“ gimnazijoje dirbanti anglų kalbos mokytoja Paula Mačiulienė papasakojo apie tai, ką tapusi mama suprato apie mokinius, o Jovarų pagrindinėje pradinukams dėstanti Dalia Šlionienė dalijosi, kokių staigmenų sulaukė mokytojų dienos proga. Šiemet pedagogikos studijas pasirinkusi Kristina Rocevičienė atskleidė, kas labiausiai neramino prieš nutarus tapti mokytoja, o lopšelyje-darželyje „Žvaigždutė“ ikimokyklinio amžiaus mokytoja dirbanti Rasa Janušauskienė patarė, ką reikia daryti, kad neperdegtum darbe ir kiekviena diena būtų tarsi šventė.
Nuotrauka
pratybos
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2024-10-04
Spalio 1 – 6 d. Vakarų Lietuvoje, Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3-osios rinktinės atsakomybės rajone, vyks pratybos „Tvirtas skydas 3", kuriose Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės kariai treniruosis planuoti ir vykdyti gynybos operacijas.
Nuotrauka
miškas
Įkelta:
2024-10-03
Jau keletą metų organizacija „Kitaip.net“ kartu su Lietuvos Policija organizuoja akciją „Švilpukas saugo“, kurios metu vairuotojams dalina švilpukus, saugančius nuo susidūrimo su laukiniais gyvūnais. Šiemet Tauragės rajono savivaldybė prisijungė prie vykdomos akcijos ir bendradarbiaudama su UAB „Autoaibe“, Lietuvos policija, organizacija „Kitaip.net“ aprūpino mokyklinius (geltonus) autobusus švilpukais, kad vaikai ir autobusų vairuotojai būtų apsaugoti nuo laukinių gyvūnų sukeliamų nelaimingų atsitikimų.
Nuotrauka
rinkimai
Įkelta:
2024-10-03
Reaguodama į visuomenės keliamus klausimus ir siekdama užtikrinti rinkėjų teisę žinoti, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) suteikė papildomą terminą kandidatams papildyti duomenis apie jų buvusias narystes politinėse organizacijose. Šia galimybe pasinaudojo 150 Seimo rinkimuose dalyvaujančių asmenų.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-09-29
Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų batalionas informuoja, kad Tauragės įgulos kariniai vienetai bendradarbiaujant su Tauragės apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu 2024 m. spalio 1 ir 2 d. Tauragės mieste vykdys pratybas „Saveika 2024“.
Nuotrauka
ridi
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2024-09-26
Sekmadienį tie, kas domisi žemaičių kalba, ir tie, kas norėjo žemaitiškai paporinti, užsuko į Upynos kultūros na­mų organizuojamą renginį „Žemaitiškų ketureilių ridikiulis“. Svečius pasitiko trys žavingos damos: Renata Gu­žauskienė, Violeta Razminienė ir Dalia Petkevičienė, ku­rių „ridikiuliuose“ buvo ne tik telefonas, doleriai, bet ir močiutės testamen­tas, parašytas nesuprantama žemaičių kalba. No­rė­damos perskaityti ir perprasti žemaitišką raštą, po­nios pagalbos prašė Juozo Pabrėžos, tikro že­mai­čio, kilusio iš Skuodo krašto. Taip išradingai, ne­tradiciškai ir šmaikščiai buvo pristatytas profeso­rius, lituanistas, že­maičių tarmės tyrinėtojas bei že­maitiškos rašybos normintojas J. Pabrėža.
Nuotrauka
stadionas
Juozo Petkevičiaus ir Tauragės radijo nuotrauko
Įkelta:
2024-09-25
Rugsėjo 25 d. po rekonstrukcijos, kurios vertė – daugiau nei 2 mln. Eur., oficialiai atidarytas Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos stadionas. Šia investicija galės džiaugtis ne tik progimnazijos, tačiau ir visa Tauragės bendruomenė. Ilgą laiką buvusi apleista ir neatitinkanti šiuolaikinių sporto infrastruktūros standartų nuo šiol „Šaltinio“ progimnazijos stadiono teritorija lankytojus pasitinka kardinaliai atnaujinta ir pritaikyta visų amžiaus grupių gyventojų poreikiams.