Vandens turizmas Tauragėje – neišnaudota niša
Įkelta:
2017-05-10
Nuotrauka
Aprašymas

Pagramančio regioninio parko albumo nuotraukos

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas

Edgaras Vaškaitis. Asmeninio albumo nuotrauka

Edgaras Vaškaitis, „Klaipėdos aktyvaus laisvalaikio klubo“ (A.L.L.) įkūrėjas ir ilgametis prezidentas, profesionalus gidas bei Klaipėdos universiteto Rekreacijos ir turizmo katedros dėstytojas savo tinklaraštyje activetrips.lt prakalbo apie problemas Tauragės regiono turizmo sektoriuje. Save vadindamas „nišiniu klientu“, tai yra patyrusiu irkluotoju, ieškančiu naujų nuotykių, naujų emocijų, vyras teigia, jog Tauragės regionas nėra pasiruošęs išnaudoti vandens turizmo potencialo – trūksta tiek pačių paslaugų, tiek informacijos apie jas. Dėstytojo nuomone, tokiomis upėmis, kaip Akmena, vandens  turizmo sezonas galėtų tęstis kur kas ilgiau, jei būtų tinkamai išnaudojamos gamtos sąlygos, išplėtota infrastruktūra.

Galėtų mažinti sezoniškumo įtaką

„Tradiciškai baidarių sezonas Lietuvoje tęsiasi nepilnus tris mėnesius. Įdomu, kad panašiose, ar net atšiauresnėse klimato sąlygose esančiose Kanados provincijose baidarių sezonas trunka iki 8 ar 10 mėnesių, tai yra iki kol užšąla upės. Aš jokiu būdu neteigiu, kad čia ir dabar turime vasario ar lapkričio mėnesį čiupti baidares ir šturmuoti Lietuvos upes. Dažno mūsų tautiečio galvoje plaukimas baidarėmis kelia asociacijas tik su vasara ir šiluma. Tačiau Kanados pavyzdys rodo, kad tinkamai pasiruošus, plaukimas baidarėmis nesudaro jokių didesnių keblumų ir šaltesniu metų laiku. Kitaip tariant, daug priklauso nuo požiūrio“, – rašoma E. Vaškaičio straipsnyje.

Nuotrauka

Tauragės regionas gali pasigirti bent penkiomis įvairaus sudėtingumo vandens turizmui tinkančiomis upėmis. Akmena įvardijama kaip viena sudėtingiausių, tačiau ir galinčių suteikti ekstremalių pojūčių, upių. Tiesa, vasaros metu čia vanduo nusenka, todėl plaukti baidarėmis įmanoma tik anksti pavasarį arba rudenį.

Autoriaus nuomone, pasitelkus esamus išteklius, žinias ir kūrybiškumą, būtų galima sumažinti sezoniškumo įtaką vietiniam turizmui. Tačiau, tam reikalinga išplėtota turistinės vietovės infrastruktūra, kurios E. Vaškaitis, nusprendęs išbandyti plaukimą baidare Akmenos upe, Tauragėje pasigedo.

„Akmenos upe galima plaukti pavasarį, rudenį, retais atvejais vasarą. Įprasto inventoriaus nepakaks. Baidarių nuomotojai siūlo tradicines paslaugas – baidarių, hermetinių maišų, gelbėjimosi liemenių nuomą. O kur hidrokostiumai? Pašėlusioje Akmenos upėje pavasarį be jų nelabai ką malonaus nuveiksi. Logiška, kad jei jau klientas pasiryžo iššūkiui, visą paslaugų komplektą norėtų gauti vienoje vietoje. Kol kas taip nėra“, – apgailestauja autorius.

Su draugų kompanija plaukdamas šį pavasarį Akmena, E. Vaškaitis teigė hidrokostiumą nuomavęsis iš Klaipėdos regione veikiančio baidarių nuomos punkto, teikiančio daug platesnio spektro paslaugas, nei analogiškų verslų savininkai Tauragėje.

Trūksta entuziastų

„Tauragės žinių“ pakalbintas E. Vaškaitis užsiminė ir apie Tauragėje veikusių aktyvaus laisvalaikio organizacijų „Aktyvi Tauragė“ ir „Ekstremalų asociacija“ veiklą, kuri pastaruoju metu gerokai aprimo. Šį savaitgalį planuotas ekstremalus plaukimas Jūros upe „Ištvermės yris“ atšauktas dėl nepalankių sąlygų – pasak organizatorių, vandens lygis šiuo metu per aukštas.

– Tiek „Aktyvios Tauragės“, tiek „Ekstremalų asociacijos“ veikla laikosi ant kelių entuziastų. Idėjos šaunios, tačiau, norint plėtoti šią sritį, siekiant, kad hobis taptų darbu, anksčiau ar vėliau prireikia pagalbos ir paramos iš šalies – tiek vietinių verslininkų, tiek valdžios institucijų. Be to, reikalingos ir stiprios vadybinės žinios, saugumo elementai, kad būtų išvengta nelaimių, – samprotavo E. Vaškaitis.

Turizmo specialistas teigė, jog kalbant apie Tauragės rajone organizuotus masinius baidarių žygius, tokius, kaip „Ištvermės yris“, daugelį entuziastų iš visos Lietuvos atbaido kitų rinkos dalyvių pasyvumas, atsiranda organizacinių, logistikos problemų. Pavyzdžiui, jei žygis organizuojamas anksti ryte,  kyla nepatogumų, kaip ir kada atvažiuoti, kur apsistoti, pernakvoti.

„Ekstremalų asociacijos“ prezidentas Vidas Stašaitis paaiškino, jog organizacija šiuo metu orientuojasi ne vien į vandens turizmą, taip pat ne vien į masinių renginių organizavimą. V. Stašaitis sutiko su nuomone, kad profesionaliam baidarių sportui trūksta dėmesio Tauragėje, tačiau teigė, jog tam reikėtų rasti ypatingai atsidavusių entuziastų, kas, dėl personalo kaitos, anot jo, yra sunkiai įmanoma.

– Norint plėtoti baidarių sportą reikia vien tam atsidavusio žmogaus, kuris „kvėpuotų vandeniu“, nes tai reikalauja labai daug jėgų – įrangos paruošimas, vežiojimas, taip pat ir informacijos sklaida, organizavimas. Viskam reikia pinigų ir laiko, kol kas Tauragėje tuo nėra kam užsiimti, – aiškino aktyvaus laisvalaikio mėgėjas.

Pasak V. Stašaičio, Taurų parke teikiamas visas baidarių sportui reikalingos įrangos nuomos paketas, yra ir hidrokostiumų. Tačiau baidarių nuoma nėra pagrindinis Taurų parko pajamų šaltinis, todėl į informacijos sklaidą nėra daug investuojama.

Visgi vaikinas teigė manantis, jog vandens turizmo situacija Tauragėje nėra bloga:

– Į baidarių žygius Tauragėje susirenka po 40–50 žmonių, atvyksta svečių ir iš kitų miestų. Manau, tai yra normalu, nes ir didmiesčiuose situacija panaši.

Nuotrauka

„Reikia parduoti emociją“

E. Vaškaitis akcentuoja, jog nėra efektyvios reklaminės informacijos, perteikiančios emocijas, kuri galėtų patraukti potencialų turistą bei sugundyti net neprofesionalą išbandyti plaukimą šaltesniu oru, kas žmonėms dažnai atrodo ekstremalu. „Emocija – štai ką pirmiausia reikia parduoti tokiuose išskirtiniuose plaukimuose“, – rašo jis.

„Ieškodamas informacijos apie Akmenos upę perskaičiau daug aprašymų, tačiau ilgu tekstu šiais laikais mažai ką sužavėsi. Youtube portale įvedus „Akmena“ galima rasti daug mėgėjiškų filmukų. Vieni ilgesni, kiti trumpesni, bet neradau nei vieno, kurį kaip pristatomąjį rodyčiau potencialiems klientams. Patarimas baidarių nuomos verslininkams – investuokite į emociją. Investuokite į trumpus vaizdinius siužetus tikslinei auditorijai apie plaukimą Akmenos upe, kuriuos pažiūrėjus kiltų tik viena mintis: „Ei, ir aš taip noriu!“. Taip, čia jau reikės profesionalų pagalbos“, – patarimais dalijasi E. Vaškaitis.

Kokybiško viešinimo turizmo specialistas pasigedo ir savivaldybės lygmeniu. Kaip žinia, Tauragės turizmo informacijos centras likviduotas praėjusiais metais, TIC funkcijos perduotos Tauragės krašto muziejui. Anot E. Vaškaičio, Tauragės krašto muziejaus turizmo informacijos skyriaus administruojamame tinklalapyje www.taurageinfo.lt, apie plaukimą Akmenos upe nepateikta jokios realiai plaukimui naudingos informacijos. Tinklalapio informacija menkavertė ir neišbaigta. Pateikęs užklausą elektroniniu paštu dėl platesnės informacijos, atsakymo autorius teigia taip ir nesulaukęs.

Pagramančio misija –  pažintinis turizmas

E. Vaškaitis taip pat mini, kad Akmena plaukiantys turistai neturi ir galimybių bent kiek civilizuotam atokvėpiui krante. „Turime tik kelias stovyklavietes 50 kilometrų upės ruože ir tos pačios Akmenos finišo tiesiojoje – Pagramančio regioniniame parke.“ Anot jo, Pagramančio regioninis parkas yra kaip vilties žiburėlis vandens turizmo srityje šiame regione.

Tačiau, pakalbinus Pagramančio regioninio parko direktorių Sigitą Mėlinavičių, paaiškėjo, kad vandens turizmu ir čia rūpinamasi minimaliai, o ypač mažai dėmesio skiriama profesionalams, E. Vaškaičio minėtam „nišiniam“ klientui.

Pagramančio regioninio parko direkcijos tinklapyje galima rasti informacijos apie tai, kad direkcija be kitų rekreacinių paslaugų teikia ir baidarių nuomos paslaugas, organizuoja žygius. Praėjusį savaitgalį baidarių sezonas simboliškai atidarytas direkcijos organizuotu tradiciniu žygiu „Žemyn upe“. Tačiau tai yra vienintelis žygis, organizuojamas baidarių sezono metu. Tiesa, entuziastai ir patys susiorganizuoja įvairių pramogų – šį pavasarį Akmenoje jau vyko „Slalomralio“ varžybos.

S. Mėlinavičius teigė, jog jo vadovaujama įstaiga orientuojasi į pažintinį, o ne sportinį turizmą, todėl nemato reikalo siūlyti platesnio paslaugų ar įrangos spektro profesionalams. Anot jo, tuo turėtų užsiimti verslas. Tačiau sutiko, kad iš esmės į Pagramančio regioninį parką atvykstantiems turistams trūksta maitinimo, apgyvendinimo paslaugų, kas lemia ir mažesnį regiono patrauklumą. 

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 20 valandų
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.