Tauragei – 505: ar verta dėtis į galvą?
Įkelta:
2012-03-19
Nuotrauka
Aprašymas
Tai seniausia istorikų žinoma Tauragėje įamžinta akimirka: atvirlaiškis, išleistas 1910 m., išsiųstas iš Tauragės 1913 m. kovo 27 d. Nuotraukoje – Tauragės paštas ir jo tarnautojai (pašto pastatas Dariaus ir Girėno gatvėje išlikęs)
,
Nuotrauka
Aprašymas
Dar viena seniausių Tauragės miesto akimirkų: 1910 m. išleistas atvirlaiškis

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Kartu su pavasario lygiadieniu tauragiškiai galėtų švęsti dar vieną labai svarbią šventę. Būtent šios savaitės trečiadienį Tauragei sukanka 505-eri metai – pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose Tauragės miestas buvo paminėtas 1507-ųjų kovo 21-ąją. Tačiau prieš penkerius metus itin triukšmingai atšventę Tauragės miesto 500 metų jubiliejų, vargu bau apie šią svarbią datą ką nors žino mūsų išrinktieji. Tauragės vicemeras Silverijus Statkus žurnalistei drėbė tiesiai – apie tikslią Tauragės miesto gimtadienio datą nė nenutuokiąs, esą tokios informacijos „nėra ko dėtis į galvą“.

„Amžinam dalyko atminimui“

Kad Tauragės miestui pradžią davė Tauragės dvaras, žinome daugelis. Tačiau kad Tauragės miesto vardas pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose buvo paminėtas 1507 metų kovo 21 dieną, paaiškėjo visai neseniai. Šią žinią į šviesą iškėlė iš Tauragės krašto kilęs kraštotyrininkas, šiuo metu Vilniuje gyvenantis Albinas Batavičius.

Būtent A. Batavičius Vilniaus universiteto bibliotekos archyvuose rado lotyniškai surašytą 1507 metų kovo 21 diena datuotą dokumentą, kuriame minima Tauragė. Iki tol tikslios Tauragės paminėjimo dienos nežinota. Šį dokumentą – Tauragės parapinės bažnyčios fundacijos aktą prieš penkerius metus A. Batavičius, padedamas lotynų kalbos žinovų, išvertė į lietuvių kalbą. Vatikanui skirtame akte kalbama apie būtinybę Tauragei turėti bažnyčią. Medinė bažnyčia 1507 metais iškilo bajoro Bartošo pastangomis, šalia jos buvo įsteigta mokykla.

Pirmieji Tauragės parapinės bažnyčios fundacijos akto žodžiai simboliški – „Dievo vardu, amen. Amžinam dalyko atminimui“.

Toliau dėstoma akto surašymo esmė: „...mes, Bartosius (Bartošas – red.), Vilniaus vaivadijos Žemaitijos žemių aplink Tauragę ponas, žinodami, kad miestiečiai ir kaimo gyventojai yra iki šiol apimti pagonybės ir stabų garbinimo paklydimo, ir kad labai sunkiai pavyksta juos nuo įprasto namų židinio dienų garbinimo atitraukti ar kokiu nors kitokiu būdu jiems padėti, nusprendėme, kad reikia įkurti bažnyčią ir padedant Žemaitijos vyskupui paskirti kunigą, kuriam žemaičių kalba būtų gimtoji. Atsižvelgdami į tai, Švenčiausiosios Trejybės ir Apreiškimo Dievo Gimdytojai mergelei, o taip pat šv. Baltramiejaus, apaštalo ir kankinio, šlovei ir garbei bažnyčią pastatėme“. Tauragės parapija iki šiol turi Švenčiausiosios Trejybės vardą.

Tauragės vardas akte paminėtas du kartus. Dokumentas surašytas Vilniuje iškart po 1507 metų Verbų sekmadienio, patvirtintas notaro.

Galima laikyti oficialia pradžia

– Žinoma, iki 1507 metų kovo 21-osios Tauragė jau buvo ir, kaip galima spręsti iš pastarojo dokumento, gyvavo visai neblogai. Tik ankstesnių istorinių įrašų niekas neaptiko, todėl šią datą reikėtų laikyti oficialia Tauragės miesto istorinės pradžios data, – „Tauragės žinioms“ sakė A. Batavičius, šiuo metu spaudai ruošiantis jau penktąją savo dokumentinę knygą.

Iš Tauragės bažnyčios fundacijos akto aišku, kad XVI-ojo amžiaus pradžioje Tauragės apylinkėse buvo auginamos įvairios grūdinės kultūros – kviečiai, rugiai, miežiai, avižos ir žirniai, buvo gaminamas alus, midus, vynas. Dvi krautuvėles, kuriose buvo gaminami šie gėrimai, bajoras Bartošas dovanojo savo pastatytai bažnyčiai. Užsimenama, kad Tauragėje veikė ne vienas malūnas. Naujajai bažnyčiai „amžinam naudojimui“ dovanotas gabalas žemės, devyni sklypai miško, kurį leidžiama iškirsti iki pat šaknų, ir trys kaimai – Kangailių, Visbutų bei Prūdiškių su visais gyventojais.

Tauragės miesto 500 metų jubiliejui, kurį Tauragės savivaldybė, gyventojai ir svečiai atšventė itin triukšmingai ir linksmai, A. Batavičius išleido istorinių dokumentų ir aprašymų rinkinį-albumą „Tauragė šimtmečių vingiuose. Žmonės, įvykiai, vaizdai“, kuriame gausu istorinių pasakojimų, senų nuotraukų, portretų. Tauragės viešoji Birutės Baltrušaitytės biblioteka turi du šio albumo egzempliorius.

Iškilminga 500 metų jubiliejaus proga kraštotyrininkas išleido ir specialiai Tauragės miesto jubiliejui skirtą voką.

Vardas painiotas su Pajūriu

Tauragės paveldo tarnybos vadovas Edmundas Mažrimas taip pat sako, kad 1507 metų kovo 21-ąją reikėtų laikyti oficialios Tauragės istorijos atramos tašku.

– Kaip bebūtų gaila, Tauragės parapinės bažnyčios fundacijos akto originalas neišlikęs. Jis laikomas dingusiu. Vilniaus universiteto bibliotekoje saugoma po 100 metų surašyta šio dokumento kopija. Ją ir atrado Albinas Batavičius, – „Tauragės žinioms“ sakė E. Mažrimas.

Pasak E. Mažrimo, iki XVI-ojo amžiaus vidurio Tauragės dvaras priklausė tiems patiems savininkams, kurie valdė ir Pajūrio dvarą netoli Šilalės. Todėl tuometiniuose raštuose Tauragės vardas dažnai painiotas su Pajūriu. Juolab, kad pro Tauragės dvarą tekėjo Jūros upė.

Vicemeras dar nebuvo gimęs

Paklaustas, ar žino, kada istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtas Tauragės miesto vardas, Tauragės mero pavaduotojas Silverijus Statkus žurnalistei metė atgal:

– Čia provokacija? Seniai buvo, tada dar gimęs nebuvau. Ir iš viso informacijos dabar tiek daug, kad nėra ko jos dėtis į galvą.

Vicemerui priminėme tauragiškiams svarbią datą. Beje, šią informaciją labai paprasta rasti internete. Kad kovo 21-oji – Tauragės miesto gimtadienis, skelbia ir populiariausia elektroninė enciklopedija „Wikipedia“, kad tai sužinotum, nereikia ieškoti ypatingų istorinių dokumentų. Galbūt trečiadienį Tauragės miestas vis dėlto kaip nors paminės savo gimimo dieną? – pasiteiravome vicemero. Tačiau ir į šį klausimą atsakymo S. Statkus nežinojo.

Nieko apie Tauragės miesto gimimo dieną teigė nežinanti ir savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Rožytė-Jurkuvienė.

– Nieko nežinau. Aš dirbu su jaunimu, o su jaunimu apie tai nekalbėjome. Klauskite skyriaus vedėjos, kai ji grįš iš mokymų, – „Tauragės žinioms“ sakė specialistė.

Gimtadienį „pritemps“

Gal Tauragės miesto gimimo diena nepelnytai pamiršta? – pasiteiravome Tauragės kultūros centro direktoriaus Virginijaus Bartušio. Beje, jam, kada Tauragės miestas turėtų švęsti savo gimtadienį, priminti nereikėjo, V. Bartušis tai puikiai žino. Tiesa, jokio oficialaus minėjimo trečiadienį, kovo 21 dieną, mieste nebus. 505-tasis miesto gimtadienis bus „pritemptas“ prie kasmet gegužę švenčiamų Tauragės miesto dienų. Esą dėl to, pasak V. Bartušio, kad nereikėtų švęsti dukart – kad „sviestas nebūtų sviestuotas“. Šiemet ši šventė planuojama gegužės 25–27 dienomis.

Mero Prano Petrošiaus sudaryta komisija jau nusprendė, kad per tris šventės dienas gegužę tauragiškiai turės galimybę pamatyti naują Tauragės krašto muziejaus ir fotografijos darbų ekspoziciją, pašėlti diskotekoje, pasiklausyti eilių „Poezijos pavasario“ valandose, apsipirkti mugėje, dalyvauti sporto varžybose, pasiklausyti Tauragės miesto bičiulių iš Gruzijos Zestafonio miesto, Liudo Mikalausko, Onos Kolobovaitės ir Egidijaus Bavykino bei kitų atlikėjų koncertų. Pirmą kartą tomis dienomis mieste planuojama surengti žirgų konkūro varžybas. Kaip ir kasmet, tauragiškiai žygiuos iškilmingame parade.

– O tikrojo Tauragės gimtadienio – kovo 21-osios nepamiršome. Tą dieną kartu su tauragiškiais, atvykusiais į Kultūros rūmus, paminėsime Lietuvos nacionalinio dramos teatro premjera „Akmuo“. Kovo 22-ąją tauragiškius kviečiame į nemokamą koncertą, skirtą Tauragės kultūros rūmų atnaujinimo penkmečiui, – „Tauragės žinioms“ vardijo Kultūros centro direktorius.

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.