Už šiltą lapkritį – didžiulės šildymo sąskaitos
Įkelta:
2012-01-05
Nuotrauka
Aprašymas
Kai kuriuose šio namo butuose radiatoriai beveik šalti. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Pasak „Tauragės butų ūkio“ darbininko, į bendras daugiabučio patalpas vėl ketinama įjungti buvusią „Eglutę“. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Nors pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenis šiemet lapkritis buvo šiltas, vidutinė mėnesio temperatūra siekė 3,5 laipsnio šilumos ir beveik nesiskyrė nuo pernykščio lapkričio, gautos sąskaitos už šildymą pribloškė ne tik sostinės gyventojus, bet ir tauragiškius. Valstybinė energetikos inspekcija jau atlieka tyrimą dėl didesnio nei įprastai šildymo suvartojimo Vilniaus mieste.

Mokėjo daugiau nei pernai

Į redakciją kreipęsis Vytauto gatvės 60-ojo namo, kur dar ne taip seniai veikė bankas „Snoras“, gyventojas Kazys Bivainis sako, kad už 82 kv. m buto šildymą sumokėjo 386 litus, 84 litais daugiau nei pernai. Nors pernykščio ir šių metų lapkričio vidutinė temperatūra skyrėsi minimaliai, šiemet sunaudota 119,569 kWh šilumos energijos daugiau nei pernai.

Šio daugiabučio gyventojams pikčiausia, kad šiluma namo sistemoje cirkuliuoja netolygiai – kai kurių butų gyventojai neištveria karščio ir gyvena atidarę langus, o kai kuriuose šalta. Taigi vieniems tenka mokėti už šilumą, kurią priversti išleisti laukan per atdarus langus, kiti – tokias pat nemenkas pinigų sumas pakloja už šaltus butus.

UAB „Tauragės šilumos tinklai“ tikina, kad dėl to kaltos ne kylančios kainos, o eksploatuotojai, tie, kurie reguliuoja namo šildymą. Vytauto g. 60 daugiabutį eksploatuojančios „Tauragės butų ūkio“ bendrovės direktorė Edita Vaitkutė-Zinkė tikina, kad renovavus namą padėtis pasikeis. Tačiau namo gyventojai renovacijos nesulaukia jau pusantrų metų.

Į žurnalistus kreipęsis K. Bivainis įsitikinęs, kad dėl nesibaigiančių problemų kaltas namą eksploatuojantis „Tauragės butų ūkis“, kuris leido nuo centrinio šildymo atsijungti verslininkų patalpoms ir taip išardė bendrą namo šildymo sistemą. Pasak kalbintų šio namo gyventojų, vienuose butuose temperatūra pakyla iki 28 laipsnių, kituose tesiekia vos 13–14 laipsnių.

– Vytauto gatvės 60-ajame name gyvenu nuo 1990 metų. Namo sienos storos, problemų nebuvo, kol atsijungė buvusios „Eglutės“ patalpos. Kai ši patalpa buvo atjungta nuo bendro šildymo, sistema ir išėjo iš pusiausvyros. Gal prieš kokius septynerius metus „Tauragės butų ūkis“ mūsų name pastatė siurblius vandeniui varinėti, tačiau tai negelbėjo. Dar kažkiek buvo geriau, kol aš pats reguliuodavau šilumos padavimą, tačiau dabar mūsų daugiabučio šildymą prižiūri butų ūkio žmonės. Aš, kaip namo gyventojas, buvau suinteresuotas, kad šilta būtų ir kad be reikalo šilumos energijos nenaudotume. Jei reikdavo, per dieną tris kartus nueidavau pareguliuoti, tačiau jau tris sezonus to negaliu daryti, kadangi prireikė pažymėjimo, – pasakojo K. Bivainis.

Nei šilumos, nei karšto vandens

„Tauragės žinių“ pakalbinti 2-ojo buto gyventojai Markšaičiai pasakojo, kad už 78 kv. m buto šildymą lapkritį jiems priskaičiuota apie 380 litų, tačiau dviejuose buto kambariuose šiluma kartais tesiekia 13–14 laipsnių. Anot Jono Markšaičio, šilčiau virtuvėje, koridoriuje ir kambaryje prie virtuvės.

Gyventojai skundėsi, kad neturi ir karšto vandens, taip atsitiko todėl, kad dalis namo gyventojų atsijungė nuo centralizuoto karšto vandens tiekimo ir įsirengė vandens šildytuvus.

– Vanduo bėga toks, kad riebaluotos lėkštės neišplausi. O patalpas kartais tenka šildytis elektriniu šildytuvu, nes šalta, – išklojo tame pat name įsikūrusio Tauragės turizmo informacijos centro darbuotoja.

Tą dieną, kai lankėmės Vytauto g. 60-ajame name, šilumos punkte sutikome „Tauragės butų ūkio“ darbininką. Jis leido vandenį iš šildymo sistemos. Pasak darbininko, prie bendros šildymo sistemos vėl ketinama prijungti buvusias „Eglutės“ patalpas. Namo gyventojai stebėjosi, kad apie iš radiatorių išleidžiamą vandenį, dėl ko atšąla radiatoriai, „Tauragės butų ūkis“ jų neinformavo.

Namo renovacija užstrigo

Automatinio termoreguliatoriaus Vytauto g. 60 nėra. Jo įrengti neapsimokėjo, kadangi daugiabutis laukia renovacijos. Anot K. Bivainio, vieno iš trijų deleguotų namo atstovų dėl renovacijos, namo ir šildymo sistemos modernizavimo gyventojai laukia pusantrų metų. Per tiek laiko reikalai esą nepajudėjo. Pirmiausiai esą ilgai laukta tame pat name įsikūrusio „Snoro“ banko sprendimo dėl teisinio atsiskyrimo iš bendro pastato, o „Snorui“ bankrutavus tapo nebeaišku, kaip bus. K. Bivainis stebisi, kodėl „Tauragės butų ūkiui“ buvo įteikta padėka už aktyvią veiklą vykdant daugiabučių atnaujinimo programą, jei renovuotų namų Tauragėje nedaugėja.

– Užsigrobė aštuonis namus vienu metu, tačiau nė vieno namo renovacijos nebaigė. Mes esame miesto centre. Butų ūkis turėjo stengtis, kad kuo greičiau būtų pradėta mūsų namo renovacija. Ir dėl namo šilumos sistemos problemų, ir dėl to, kad daugiabutis vienoje pagrindinių miesto gatvių gražiau atrodytų, – sakė K. Bivainis.

Vyras taip pat stebėjosi, kaip architektai leidžia namą padalyti į kelias dalis, atskiriant banko dalį. Bankas esą norėjo fasadą dažyti mėlynai, gyventojai – kita spalva.

Renovaciją sustabdė „Snoro“ problemos

„Tauragės butų ūkio“ direktorė E. Vaitkutė-Zinkė „Tauragės žinioms“ sakė, kad gerai žino apie šią problemą – vieniems šio daugiabučio gyventojams per karšta, kitiems šalta. Butų ūkio darbuotojas sureguliuoti namo šildymo į šį daugiabutį eina kelis kartus per dieną. Problemos kyla, kad išbalansuota namo šildymo sistema, todėl namas ir įtrauktas į renovacijos projektą.

– „Snoro“ banko patalpas ketinama atjungti su atskira teisine registracija. Atjungtą pastato dalį buvo ketinta paaukštinti. Dėl pastarųjų įvykių su „Snoro“ banku renovacija užstrigo, tačiau bendraujame su banko atstovais. Laukiame „Snoro“ atsakymo. Iki Naujųjų metų, suprantama, jo nesulauksim, tačiau spausim, minsim ant kulnų, nors kita vertus žiemą rekonstrukcijos ir nepradėsi, – tikino E. Vaitkutė-Zinkė.

Pasak „Tauragės butų ūkio“ vadovės, kadangi šiuo metu lauke temperatūra teigiama, šiluma daugiabučiams tiekiama minimaliai. K. Bivainio bute esanti dvivamzdė šilumos sistema, todėl ten karščiau ir kitaip negali būti.

Šilumos bendrovė kaltės kratosi

UAB „Tauragės šilumos tinklai“ generalinis direktorius Vaclovas Karbauskis aiškino, kad gyventojus pasiekusios sąskaitos priklauso ir nuo tarifo, ir sunaudoto šilumos energijos kiekio. Kiek sunaudota šilumos, pasak V. Karbauskio, priklauso ir nuo namo šilumos punkto prižiūrėtojų, ir nuo eksploatuotojų.

Palyginti su praėjusiais metais šilumos tarifas šiemet didesnis 16 procentų. Vienas tarifą nulėmusių veiksnių – kuro kainos kilimas. Biokuro kaina šiemet augo 26 procentais.

„Tauragės šilumos tinklų“ vadovas tikino, kad asmeniškai jis gyventojų skundų nesulaukė.

– Tačiau aš pats stebiuosi, kad kai kurie daugiabučiai šilumos energijos šiemet suvartojo 27 ar net 49 procentais daugiau nei pernai. Išties įspūdingi skaičiai. Tai dėl nesandarių durų, langų, šildymo punkto ir sistemos priežiūros bei reguliavimo. O čia jau nebe mes kalti, nes mes nesame prižiūrėtojai. Bet Tauragėje yra namų, kurie šilumos energijos šiemet suvartojo mažiau apie 12 procentų, – tikino V. Karbauskis.

Šildymas pigs

Kaip savo interneto svetainėje informuoja „Tauragės šilumos tinklai“, suminė vienanarė šilumos kaina tauragiškiams nuo rugsėjo padidėjo 1,3 procento – nuo 19,15 ct/kWh iki 19,39 ct/kWh. Pridėjus 9 procentus PVM, gyventojams kaina siekia 21,14 ct/kWh.

Karšto vandens kaina išaugo 0,8 procento. Su 9 procentų PVM tarifu gyventojams karštas vanduo kainuoja 18,88 Lt/kub. m.

Kadangi kuro kainos stabilizavosi, anot „Tauragės šilumos tinklų“ vadovo, rajono savivaldybės Tarybos pritarimu nuo 2012 metų Tauragėje butų šildymas pigs iki 3 procentų.

***

Šiemet už 49,71 kv. m dviejų kambarių buto šildymą lapkričio mėnesį gyventojams teko mokėti 162,55 Lt (sunaudota 769,119 kWh šilumos energijos). 2010 metais – 109,02 Lt (sunaudota 617,036 kWh). 2009 metais lapkritį už tokio buto šildymą buvo priskaičiuota 105,27 Lt (sunaudota 570,164 kWh).

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių