Naujoji šiukšlių era prasideda
Įkelta:
2012-01-02
Nuotrauka
Aprašymas
Tikimasi, kad nuo sausio 1-osios tokių „šedevrų“ mieste nebeliks – visos šiukšlės nukeliaus į sąvartyną. Tik ar naujoji sistema veiks be priekaištų, šiandien atsakyti dar negali niekas. Karinos Sėrikovos nuotrauka

Karina SĖRIKOVA

karina@taurageszinios.lt

2012-uosius pasitinkame pagaliau turėdami vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų tvarką. Pagal ją vietinė rinkliavos kaina už komunalinių atliekų surinkimą ir sutvarkymą fiziniams ir juridiniams asmenims bus skaičiuojama pagal metinę komunalinių atliekų susikaupimo normą bendrajam turimam plotui – tai yra atsižvelgiant į turimą registruotą nekilnojamojo turto bendrąjį plotą ir atliekų turėtojų grupę, kuriai šis plotas priklauso. Tačiau vietos politikų priimtai tvarkai ant kulnų lipa būsimos Seimo aplinkotvarkos įstatymų pataisos – parlamentas už šiukšlių surinkimą siūlo mokėti ne nuo ploto, o nuo gyventojų skaičiaus.

Pirmuosius mokėjimo pranešimus gausime sausio pabaigoje

Apie naująją, jau pirmadienį įsigaliosiančią, tvarką kalbėjome su Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) ekonomiste Rasa Ruseckiene.

– Kiekvienas atliekų turėtojas – tiek buto daugiabutyje savininkas, tiek buto daugiabučių namų bendrijoje savininkas, tiek individualaus namo savininkas, tiek juridinis asmuo sausio pabaigoje–vasario pradžioje registruoto turto adresu gaus mokėjimo pranešimus, kuriuose bus nurodyta visa metinės rinkliavos suma. Mokėjimo pranešimo suma bus apskaičiuota pagal tai, kiek kvadratinių metrų turto, registruoto Registrų centre, turi mokėtojas ir kokiai rinkliavos mokėtojų grupei priklauso – tai fizinis ar juridinis asmuo, – sakė R. Ruseckienė.

Fiziniams asmenims, gyvenantiems mieste, teks mokėti 2,92 Lt už kvadratinį metrą per metus, arba 0,24 Lt už kvadratinį metrą per mėnesį, gyvenantys kaime mokės 1,80 Lt už kvadratinį metrą per metus, arba 0,15 Lt už kvadratinį metrą per mėnesį.

Svarbu žinoti, kad maksimalus plotas, kuriam skaičiuojama rinkliava, yra 100 kvadratinių metrų, tai yra jei asmuo ar šeima, nepriklausomai nuo gyventojų skaičiaus, gyvena name, kurio bendras plotas yra, pavyzdžiui, 250 kvadratinių metrų, metinę rinkliavą jis mokės tik už 100 kvadratinių metrų.

Po dviejų įspėjimų skolininkai bus perduoti antstoliams

Gyventojai, kurie po vieną gyvena didesnio ploto būstuose, turės galimybę pasirinkti mokėti mažesnę metinę rinkliavą: Tauragės mieste 150 Lt per metus, likusioje Tauragės rajono teritorijoje – 105 Lt per metus. Pasak R. Ruseckienės, praktika rodo, kad mokėti nustatytą kainą, 150 arba 105 litus per metus, apsimoka tiems gyventojams, kurie gyvena 52 kvadratinių metrų ir didesniuose būstuose. Gyventojai, pasirinkę mokėti rinkliavą pagal nustatytą dydį vienam gyventojui, turi pateikti gyvenamosios vietos deklaravimo pažymą, kurią išduoda seniūnijos.

– Mokėtojas galės sumokėti visą sumą iš karto, mokėti ketvirčiais arba kiekvieną mėnesį. Mokėtina suma bus išdėstyta ketvirčiais ir mokėtojas, einamajam ketvirčiui pasibaigus, iki ateinančio mėnesio 15 dienos privalės sumokėti visą ketvirčio sumą. Pasirinkus mokėti kiekvieną mėnesį, bendra mėnesių suma už einamąjį ketvirtį neturi būti mažesnė, negu nurodyta to ketvirčio priskaičiuota suma. Metinės rinkliavos įmokas bus galima sumokėti tose vietose, kur surenkami įvairūs kiti mokesčiai – bankuose, pašto skyriuose, loterijos „Perlas“ terminaluose. Nesumokėjusieji atitinkamų sumų gaus įspėjimus. Po dviejų tokių įspėjimų skolininkai bus perduoti antstoliams, – aiškino ekonomistė.

Kas gaus nemokamas kompostavimo dėžes?

Pasak R. Ruseckienės, individualių namų atliekų turėtojams Tauragės mieste, kompostuojantiems bioskaidžias ir žaliąsias atliekas, numatyta galimybė metinį rinkliavos dydį sumažinti 20 procentų. Tam būtina įsirengti kompostavimo dėžę ir deklaruoti tai, atvykus į TRATC.

– Tačiau neužteks tiesiog pranešti, kad yra įrengta kompostavimo dėžė. Yra sudaryta Vietinės rinkliavos mokėtojų registro tikslinimo komisija, kurią sudaro savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Kedavičiūtė, Juridinio ir personalo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Narmontienė, TRATC direktoriaus pavaduotojas rinkliavai Kęstutis Komskis, rinkliavos administravimo vyriausiasis specialistas Virginijus Noreika ir kaskart dalyvaus vienas iš seniūnų, priklausomai nuo to, kokios seniūnijos klausimai bus svarstomi. Komisija rinksis ne mažiau kaip kartą per mėnesį ir rengs patikras, ar tikrai kompostavimo dėžes deklaravę žmonės yra jas įsirengę. Tiems, kurie bus melagingai pranešę apie įrengtas kompostavimo dėžes, lengvata bus panaikinta, – tikino TRATC specialistė.

„Tauragės žinios“ rašė apie tai, kad TRATC yra paskelbęs konkursą kompostavimo dėžėms pirkti. TRATC juristas Edmundas Mockus „Tauragės žinias“ patikino, kad gruodžio 22 dieną buvo atplėšti vokai su įmonių pasiūlymais, tačiau vis dar sprendžiama, kas laimėjo konkursą. Konkurso rezultatai turėtų paaiškėti sausio pradžioje. Kompostavimo dėžes konkurso nugalėtojai privalės TRATC pristatyti per trejetą mėnesių. Kompostavimo dėžių įsigijimą finansuoja Europos Sąjunga ir Lietuvos Vyriausybė.

– Gyventojams skirtų dėžių ketinama nupirkti už 102608 litus. Kadangi viena kompostavimo dėžė vidutiniškai kainuoja nuo 200 iki 250 litų, pavyks nupirkti maksimaliai 450, minimaliai 370 dėžių, jas teks padalyti visoms keturioms savivaldybėms, vadinasi, dėžių kiekis vienai savivaldybei labai nedidelis. Kol kas dar nenuspręsta, kokiu būdu dėžės bus išdalytos gyventojams, – teigė TRATC juristas.

E. Mockus „Tauragės žinias“ patikino, kad gyventojams nėra reikalo eiti į TRATC ir rašyti prašymo kompostavimo dėžei gauti, kadangi eilė dar nesudarinėjama. Apie tai, kaip bus paskirstytos kompostavimo dėžės, E. Mockaus teigimu, bus skelbiama spaudoje.

Juridiniams asmenims – dar mažiau rūpesčių

Visi atliekų turėtojai, kurie iki šiol nebuvo įsigiję atliekų surinkimo konteinerių, jais bus aprūpinti nemokamai arba jiems bus suteikta galimybė atliekas šalinti bendruose konteineriuose. Pasitikslinti dėl aprūpinimo konteineriais galima kreiptis į bendrovę „Dunokai“ Paberžių g. 14 arba teirautis telefonu 61 585.

Atliekų turėtojai, gyvenantys neprivažiuojamose vietose ar atokiose gyvenvietėse, galės naudotis bendrais atliekų konteineriais, kurie bus pastatyti prie įvažiavimų įrengtose surinkimo aikštelėse ar kitose prieinamose vietose, bet ne toliau kaip 200 metrų nuo gyvenamosios vietos. Atliekų turėtojai, gyvenantys individualiuose namuose ir nuo bendro naudojimo konteinerių aikštelių nutolę ne daugiau kaip 200 metrų, atliekas galės šalinti bendruose konteineriuose.

Juridiniams asmenims taip pat nereikės sudarinėti jokių sutarčių ir pagrindinis dokumentas, mokant metinę rinkliavą, bus mokėjimo pranešimas. Jo pagrindu visą sumą bus galima apskaityti į sąnaudas, nes rinkliava nėra PVM objektas ir jos ataskaitos rengti nereikės. Juridiniai asmenys, turintys galimybę atliekas kaupti uždarose teritorijose esančiuose konteineriuose, gali deklaruoti atliekų susikaupimo kiekius, bet ne mažiau kaip susikaupimo normos vienam kvadratiniam metrui pagal atskiras veiklos rūšis.

Tektų skaičiuoti gyventojus ir jų atliekas

Prieš keletą dienų viešoje erdvėje pasirodė informacija, kad Seimas ruošiasi balsuoti dėl naujojo Atliekų tvarkymo įstatymo pataisų, kurios siekia skatinti gyventojus rūšiuoti šiukšles. Naujajame įstatyme teigiama, kad atliekų vežėjai, nustatydami kainą, turės atsižvelgti į bute ar name gyvenančių žmonių skaičių, nekilnojamojo turto paskirtį ir galintį susidaryti atliekų kiekį bei pagal mišrių atliekų konteineriuose esantį atliekų kiekį. Šiuo atveju nieko nekalbama apie mokėjimą pagal plotą, kaip nustatė Tauragės savivaldybė. Jei pataisoms bus pritarta, pakeitimai įsigalios nuo 2012 metų birželio 30 dienos – praėjus vos daugiau nei pusmečiui po Tauragės rajono savivaldybės sprendimo rinkliavą skaičiuoti nuo ploto. Jei pataisos įsigaliotų, Tauragės rajono savivaldybei teks užduotis skaičiuoti gyventojus, jų atliekas. Pasak specialistų, rūšiuojant atliekas, šiukšlių išvežimo paslauga atpigs.

Anot mūsų pašnekovės R. Ruseckienės, TRATC jau ne kartą siūlė, kad šiukšlių išvežimo sistema būtų vienoda visoje Lietuvoje, nes dabar kiekviena savivaldybė rūšiuoja taip, kaip ji nori. Tauragės savivaldybė priėmė, R. Ruseckienės manymu, patį ekonomiškiausią ir lengviausią rinkliavos būdą.

– Tačiau jei gausim nurodymą iš Aplinkos ministerijos, žinoma, viską teks keisti. Galiu tik pridurti, kad esamų mūsų pajėgų tokioms permainoms neužteks – reikės daugiau darbuotojų, – komentavo TRATC ekonomistė.

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
prieš 15 valandų
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
prieš 21 valanda
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių