Elnių žudikams licencijos nė motais
Įkelta:
2011-10-18
Nuotrauka
Aprašymas
Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros gyvosios gamtos inspektorius Petras Survilas „Tauragės žinioms“ parodė vaizdo kamera užfiksuotą negyvą radinį. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Vienas po kito pastarosiomis dienomis į dienos šviesą lenda bjaurūs faktai apie medžioklės plotuose nušautus tauriuosius elnius. Gal tiksliau būtų sakyti – nužudytus. Nors elnių medžioklė licencijuota, kad nebūtų išnaikinta per daug šių tauriųjų žvėrių, peršasi išvada, kad Tauragės rajono miškuose juos šaudo kas tik nori. Vos prieš porą savaičių rašėme apie Gaurės seniūnijos miške, „Ąžuolo“ medžiotojų būrelio teritorijoje, nušautą elnią, šiandien jau turime informacijos apie dar du subrakonieriautus tauriuosius žvėris. Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros gyvosios gamtos inspektorius Petras Survilas, beje, ir pats būdamas medžiotojas, tikina, kad išaiškinti tai padariusius asmenis sudėtinga, ir atveria skaudžią tiesą: tarp medžiotojų nesąžiningų žmonių netrūksta, tokius medžiotojų aplinka vadina „mėsininkais“ ir nesančiais iš tų, kurie neturi ko valgyti, atvirkščiai – medžiokliniams ginklams išleidžiančiais dešimtimis tūkstančių litų.

Nušautą elnią rado miško savininkas

Rugsėjo 18-ąją, sekmadienį, Tauragės apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininko pavaduotojas, veterinarijos inspektorius Vaidotas Gudžiūnas sulaukė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros gyvosios gamtos inspektoriaus P. Survilo skambučio. Aplinkosaugininkas V. Gudžiūną pakvietė atvykti į mišką netoli Zaltriškių kaimo, kur buvo rastas nušautas elnias.

V. Gudžiūnas paprašė, kad pats aplinkosaugininkas jį nusivežtų prie elnio, tačiau P. Survilas ten jau buvo nuvykęs. Tauragės VMVT viršininko pavaduotojas korespondentei išklojo, jog P. Survilas jam pasakė, kad į mišką, kur buvo rastas nušautas elnias, jį atveš medžiotojų būrelio vadovas, tačiau paimti inspektoriaus atvyko UAB „Tauragės vandenys“ direktorius, medžiotojas Rimantas Veisas.

– Kai nuvykome į vietą, ten buvo dar vienas žmogus. Kas jis toks, nežinau. Apžiūrėjus gaišeną buvo nuspręsta, kad elnias nušautas prieš kokias 3–4 ar penkias dienas. Sklido nemalonus kvapas. Per dvi dienas, kai lauke nekaršta, žvėris taip nebūtų sugedęs. Survilas manęs paprašė gaišeną išskrosti ir paieškoti šovinio, – „Tauragės žinioms“ atskleidė V. Gudžiūnas.

Pasak jo, šovinio elnio kūne nerasta. Įtariama, kad į žvėrį šauta graižtviniu šautuvu.

Savo išvadoje aplinkosaugininkams V. Gudžiūnas įrašė, kad kulka elniui pataikė į krūtinę ir išlėkė per pilvo apačią. Vidaus organų apžiūros metu nustatyta, kad kulka pažeidė blužnį, priešskrandį. Kadangi nebuvo pažeisti svarbiausi organai, elnias galėjo nueiti net iki dešimties kilometrų. Ant elnio krūtinės aptiktos gausios kraujosruvos, kurios galėjo susidaryti, kai sužeistas žvėris eidamas griuvinėjo. Po gaišenos skrodimo V. Gudžiūnas nurodė ją utilizuoti medžiotojų būrelio atliekų duobėje.

Pasak Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros gyvosios gamtos inspektoriaus P. Survilo, nušautą žvėrį savo miške rado Algis Pauparis. P. Survilas pripažįsta, kad rajono miškuose dedasi labai blogi dalykai, dar ne visi atvejai aplinkosaugininkams žinomi, tačiau išaiškinti tokius brakonieriavimo atvejus esą sunku.

– Jūs gal įsivaizduojate, kad randi susmirdusį padarą ir iškart ištiri. Dar kad ant staigiųjų, iškart po nušovimo rastum, o jei praeina savaitė, mėnuo. Mes dirbam. Ir daug dirbam aiškindamiesi brakonieriavimo atvejus. Apklausiam daug žmonių, ieškom automobilio žymių, – kalbėjo P. Survilas.

Kam atiteko elnio ragai?

Pasak P. Survilo, nužudyto elnio ragai atiteko medžiotojų būreliui „Ąžuolas“, kurio teritorijoje rastas nušautas taurusis žvėris.

„Ąžuolo“ būrelio pirmininkas, Tauragės rajono apylinkės teismo teisėjas Egidijus Mockaitis„Tauragės žinioms“ pareiškė: kam atiduoti ragus, nusprendžia aplinkosaugininkai. Paaiškinus, kad P. Survilas mums jau nurodė „Ąžuolo“ būrelį, E. Mockaitis vis tiek neatskleidė, kur šiuo metu yra nušauto elnio ragai, esą tai privatus būrelio reikalas.

Kaip skelbiama Medžioklės Lietuvos Respublikoje taisyklėse, medžioklės produkcija, šįkart elnio ragai, atitenka medžiotojų būreliui. Neteisėtai sumedžioti ar įgyti, pasisavinti gyvūnai ar jų dalys medžioklės plotų naudotojams neperduodami ir realizuojami arba sunaikinami Bešeimininkio, konfiskuoto, valstybės paveldėto, į valstybės pajamas perduoto turto, daiktinių įrodymų, lobių ir radinių perdavimo, apskaitymo, saugojimo, realizavimo, grąžinimo ir pripažinimo atliekomis taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės, nustatyta tvarka.

Brakonierius neišaiškintas

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros gyvosios gamtos inspektorius P. Survilas „Tauragės žinioms“ sakė, kad nėra nustatyta, kas nušovė elnią, kurio tik vilkimo žymės, kraujo ir kailio plaukų buvo rasta rugsėjo 10-ąją „Ąžuolo“ būrelio teritorijoje. Skaitytojams primename – Tauragės rajono apylinkės prokuratūra dėl nušauto elnio atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, kadangi, prokuratūros teigimu, nebuvo padaryta nusikalstama veika, o tik administracinės teisės pažeidimas, ir bylą gražino aplinkosaugininkams.

Tas, kas sumedžiojęs elnią neužpildė licencijos, bus baudžiamas administracine tvarka. Dėl neteisėtai nušauto elnio tamsus šešėlis krito ant „Ąžuolo“ būrelio medžiotojo, UAB „Tauragės vandenys“ direktoriaus Rimanto Veiso. Jis buvo apklaustas dėl brakonieriavimo.

Teisėsaugininkams nepranešė

Apie vieną po kito neteisėtai nušautus du elnius redakcijai pranešė „Tauragės žinių“ skaitytojai. Vienas jų informavo ir apie trečiąjį kulkos pakirstą žvėrelį. Rugsėjo viduryje „Medelyno“ būrelio teritorijoje, Sodalės miške, buvo rastos jauno elnio liekanos – nupjauta galva, kailis, žarnos. Šį faktą patvirtino ir gyvosios gamtos inspektorius P. Survilas.

P. Survilas – taip pat medžiotojas. Jis priklauso medžiotojų būreliui „Medelynas“. Pasak jo, elnią nušovęs žmogus net nesistengė žvėries liekanų paslėpti kur nors giliai miške, tik pridengė jauna drebule. Elniuko būta maždaug pusantrų metų amžiaus. Brakonierius pasiėmė mėsą, dėl to, matyt, ir sumedžiojo žvėrį. Ragus paliko vietoje, mat jie buvo nedideli.

Pasak medžiotojų būrelio „Medelynas“ pirmininko Vlado Girskio,raguotus elnius medžioti galima nuo rugpjūčio 15 iki lapkričio 15 dienos. Medžiotojų būrelis „Medelynas“ šiam sezonui turi dvi licencijas patinams ir šešias patelėms arba jaunikliams sumedžioti. Anot V. Girskio, šiemet tai pirmasis toks brakonieriavimo atvejis. To, kas pastaruoju metu vyksta mūsų miškuose, ankstesniaisiais metais, pasak V. Girskio, nebūdavo.

Apie rugsėjo 18-ąją „Ąžuolo“ būrelio teritorijoje rastą nušautą elnią ir jauną elnią „Medelyno“ būrelio teritorijojerajono prokuratūrai aplinkosaugininkai nepranešė, esą tam reikia turėti nors kokių įrodymų.

Tas, kas nušauta neteisėtai, – nesiskaito?

Medžiotojų būrelis „Ąžuolas“ tebeturi dvi licencijas elnių patinų medžioklei, nors du elniai šį medžioklės sezoną šio būrelio teritorijoje jau nušauti. Peršasi išvada, kad tai, kas nušauta neteisėtai, nesiskaito.

– „Ąžuolo“ būrelio medžiotojai dar turi teisę sumedžioti du elnių patinus, kadangi licencijos šiam medžioklės sezonui nėra išnaudotos. O už subrakonieriautus elnius turi atsakyti tie, kas tai padarė, – „Tauragės žinių“ korespondentei sakė aplinkosaugininkas P. Survilas.

Medžioklė – elitinis malonumas

Kalbama, kad taip pašauti elnią, kaip buvo pašautas rastasis rugsėjo 18-ąją, galėjo tik patyrimo neturintis medžiotojas.

Rajono medžiotojai tarpusavyje susipriešinę, esą pasidaliję į kelias stovyklas. Šnabždamasi, kad teisėtai sumedžioti tauriuosius elnius turi teisę tik elitiniai jos nariai.

Medžioklė – brangus užsiėmimas. Pavyzdžiui, vienas senbuvių medžiotojų neseniai įsigijo ginklą už 20 tūkstančių litų.

Medžiotojų būreliams dažnai priklauso vietos elitas – politikai, verslininkai, savivaldybės įmonių vadovai, gydytojai, teisėjai, policijos pareigūnai.

Nuotrauka
keliai
Kelių priežiūros nuotrauka
Įkelta:
prieš 18 valandų
AB „Kelių priežiūra“ praneša apie naujovę, kuri padės dar efektyviau užtikrinti saugumą Lietuvos valstybinės reikšmės keliuose. Bendrovė atliko integraciją su vis labiau Lietuvoje populiarėjančia nemokama navigacine programa „Waze“. Tokiu būdu kelininkai, atlikdami nuolatinės kelių priežiūros darbus pagal nustatytus reikalavimus, gauna papildomus duomenis darbui iš vairuotojų tiesiogiai į bendrovės nuolatinės kelių priežiūros brigadų programas.
Nuotrauka
rugsejo 1
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Jau dabar sunkiau besiverčiančios šeimos gali kreiptis dėl 110 eurų siekiančios paramos kiekvienam mokyklinio amžiaus vaikui mokinio reikmenims įsigyti. Kartu verta pateikti ir prašymą dėl nemokamo maitinimo mokyklose. Tai aktualu 3-12 klasių nepasiturinčių šeimų vaikams. Visiems ikimokyklinukams, pirmokams ir antrokams, nevertinant pajamų, jis teikiamas ir be prašymo. 
Nuotrauka
draudeni
Draudenių ežero paplūdimys. Autorės nuotraukos
Įkelta:
2024-07-23
Tęsiasi Tauragės rajono savivaldybės maudyklų vandens kokybės stebėjimas, pagal Tauragės rajono savivaldybės mero 2024 m. gegužės 9 d. potvarkiu Nr. 4-220 „Dėl numatomų vykdyti maudyklų vandens kokybės tyrimų 2024 metų kalendorinio grafiko Tauragės rajono savivaldybėje patvirtinimo“ patvirtintą kalendorinį grafiką.
Nuotrauka
centro
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-07-16
Tauragės rajono savivaldybės administracija (kodas 188737457), kurios buveinė Tauragėje, Respublikos g. 2,  skelbia statinių (kioskų) Tauragėje, Spaustuvės g. 1, elektroninius nuomos aukcionus. Kiekvienas statinys (kioskas) išnuomojamas 5 metų terminui (su galimybe pratęsti nuomos sutartį iki 10 metų). Numatytas veiklos pobūdis kiekviename statinyje (kioske) – prekyba (maisto produktais).  Aukcionuose išnuomojama:
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2024-07-15
Skatindama ekologinių ūkių plėtrą ir siekdama, kad vaikai gautų daugiau kokybiško maisto, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) jau šiemet į remiamų produktų sąrašą įtrauks ir perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktus. Iki šiol vaikai ugdymo įstaigose galėjo skanauti tik ekologiškų ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų, kurių įsigijimą rėmė ŽŪM.
Nuotrauka
senjorai
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2024-07-15
Lietuvoje dirbančių vyresnio amžiaus žmonių daugiau nei kitose Europos šalyse. Eurostato duomenimis, 55-64 metų gyventojų užimtumas mūsų šalyje viršija Europos Sąjungos ir Euro zonos šalių vidurkį. Pagrindinis skirtumas – Lietuvoje daugiau dirba tokio amžiaus moterys, o ES – vyrai.
Nuotrauka
Mergaitė
Įkelta:
2024-07-12
Siekiant maksimaliai apsaugoti vaikus nuo seksualinio smurto, asmenys dirbantys ar planuojantys dirbti su vaikais, privalės turėti Teisėto darbo su vaikais kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti ar darbuotojas turi QR kodą, o institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatančius Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimus priėmė Seimas. Jie įsigalios nuo 2024 m. lapkričio 1 d.
Nuotrauka
erelis
Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-07-12
Tauragiškis Antanas sulaukęs palikimo, žemės, Deferencijos kaime ėmė kurti planus apie ten esančios sodybos puoselėjimą ir galimybę ūkininkauti. Tačiau apsilankius Nacionalinėje mokėjimo agentūroje dėl pievų deklaravimo laukė netikėta naujiena: jam priklausančiuose plotuose apsigyveno Lietuvoje retas paukštis, mažasis erelis rėksnys. Dėl saugomo gyvūno vyrui teko atsisakyti visų planų. Tas dar nebūtų taip apmaudu, tačiau jo žemėje ES lėšomis pradėti tvarkyti melioracijos grioviai. Erelio peryklomis pripažintose pievose važinėjasi technika, perkastuose grioviuose išnyko vandens telkinių gyvūnija. „Kas dabar tą erelį maitins?“ – susirūpino erelio namų savininkas.
Nuotrauka
poligonai
Įkelta:
2024-07-11
Priėmus sprendimą steigti du naujus Lietuvos kariuomenės poligonus Vakarų Lietuvoje  – Tauragės ir Šilalės karinius poligonus su jų veiklai būtina infrastruktūra – Krašto apsaugos ministerija tęsia viešas diskusijas su rajonų bendruomenėmis dėl poligonų steigimo ir liepos 15 d. kviečia į susitikimus aktualiems klausimams aptarti.  Susitikimuose su rajonų bendruomenėmis dalyvaus  Vyriausybės,  Krašto apsaugos,  Aplinkos, Žemės ūkio ministerijų, Lietuvos kariuomenės, Valstybinė saugomų teritorijų tarnybos, Valstybinės miškų urėdijos atstovai. Taip pat diskusijose dalyvaus Tauragės, Šilalės, Jurbarko rajonų savivaldybių merai, seniūnijų atstovai. 
Nuotrauka
Aplinkelis
Įkelta:
2024-07-09
Siekiant nukreipti tranzitinį transportą nuo miesto centrinės dalies, Tauragėje šiemet toliau tiesiamas pietinis aplinkkelis. Šiuo metu darbai vyksta ruože nuo Vytauto gatvės iki Dariaus ir Girėno gatvės. Kaip valstybei svarbiam vietinės reikšmės kelių projektui, šiems darbams šiemet skirta daugiau kaip 615 tūkst. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšų.
Nuotrauka
JAUNIMO UZIMTUMAS
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-07-08
Liepos 1 d. įsigalios Užimtumo įstatymo pakeitimai, kurie palies bene visas klientų grupes. Supažindiname su svarbiausiais iš jų.
Nuotrauka
kredito unija
Įkelta:
2024-07-04
LKU kredito unijų grupė pasirašė sutartį su UAB „Investicijų ir verslo garantijomis“ (INVEGA), pagal kurią priemonėje dalyvaujančios kredito unijos pradeda teikti lengvatines paskolas ūkininkams. Lengvatinės paskolos gali būti skirtos ūkio plėtrai ir modernizavimui, taip pat investicijoms bei apyvartiniam kapitalui finansuoti.
Nuotrauka
energija
Įkelta:
2024-07-03
Lietuvoje sparčiai didėja energijos gamyba iš atsinaujinančių energijos išteklių, kuri, palyginti su tradiciniais energijos gamybos būdais, suteikia daug naudos aplinkai, turi socialinę ir ekonominę reikšmę. Skaičiuojama, kad Šilalės rajono savivaldybėje pusė suvartojamos energijos yra iš atsinaujinančių išteklių. Šilalės rajono savivaldybė sparčiai ruošiasi pereiti prie alternatyviųjų išteklių energijos plėtojimo, ruošdama atitinkamus strateginius dokumentus, taip pat atnaujina seną ir neefektyvią viešųjų paslaugų infrastruktūrą bei numato dideles apimtis, modernizuojant senus daugiabučius.
Nuotrauka
žal
Žalgirių gimnazijos nuotraukos
Įkelta:
2024-07-03
DofE programa – tai iš Edinburgo (Jungtinė Karalystė) atkeliavusi asmeninio tobulėjimo programa, Lietuvoje nuo 2006 metų sėkmingai įgyvendinama organizacijose, dirbančiose su 14–24 metų jaunimu. Taikant šią programą,  skatinama ugdyti drąsią, atsakingą ir visapusišką asmenybę, prisidedančią prie visuomenės gerovės. DofE programą visame pasaulyje koordinuoja Tarptautinis DofE apdovanojimų programos fondas. Programą globoja jauniausiasis Karalienės Elizabeth II ir princo Philipo sūnus – Jo Karališkoji Prakilnybė Edinburgo hercogas princas Edwardas.
Nuotrauka
patriot
Įkelta:
2024-07-02
Liepos 7-19 dienomis Lietuvoje pirmą kartą organizuojamos pratybos „Baltic Connection 24" („BALTCON24"), kurioms į Lietuvą dislokuojama Nyderlandų ilgojo nuotolio oro gynybos sistema „Patriot". Pratybose dalyvaus Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) Oro gynybos batalionas su vidutinio nuotolio oro gynybos sistemomis „NASAMS", Nyderlandų karališkųjų karinių oro pajėgų oro gynybos sistema „Patriot", NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys Ispanijos ir Portugalijos naikintuvai, Lietuvos kariuomenės Oro operacijų centras ir KOP orlaiviai.
Nuotrauka
pinigai
asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-07-01
Nuo liepos 1 d. iš skolų turinčių žmonių atlyginimų antstoliai išskaičiuos mažesnę dalį – tai reiškia, kad daugiau pajamų liks pragyvenimui, o kartu žmonės bus skatinami dirbti legaliai ir palaipsniui išvis atsikratyti skolų naštos. Skolų turinčiam žmogui papildomai kreiptis į antstolius nereikės, sumažintos privalomos išskaitos bus taikomos automatiškai.
Nuotrauka
gais
Įkelta:
2024-07-01
Trečiadienį Tauragės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba (PGT) visuomenei pristatė naują autocisterną, kurią naudos Kęsčių ugniagesių komanda. Automobilis pirktas dėvėtas, tiesa, tokį rasti nėra lengva. Ugniagesių viršininkas Aretas Ežerskis praleido ne vieną mėnesį vartydamas internetinius puslapius ir ieškodamas tinkamo automobilio.
Nuotrauka
socialinis
Įkelta:
2024-06-28
Socialinis darbas visuomenei yra naudingas arba labai naudingas – taip mano dauguma Lietuvos gyventojų, rodo tyrimai. Nors per paskutinius penkerius metus socialinių paslaugų srities darbuotojų skaičius padidėjo daugiau nei 3 tūkst., šių darbuotojų vis dar trūksta, o jų poreikis nuolat auga. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jaunuolius kviečia rinktis socialinio darbuotojo profesiją. Socialinį darbą galima studijuoti vienoje iš 15 šalies aukštųjų mokyklų.
Nuotrauka
Baciuška
Įkelta:
2024-06-27
Vakar medijose pasirodžiusi žinia, kad Šilalės ir Tauragės rajonuose bus kuriami du nauji kariuomenės poligonai, nustebino ne vieną. Naujiena, tarsi perkūnas iš giedro dangaus, iš pradžių šokiravo, o paskui iššaukė komentarų krušą ir liūtį.
Nuotrauka
gaistrinė
Įkelta:
2024-06-27
Tauragės rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba šiandien pristatė naują vidutinės klasės autocisterną „MAN“, kuri pagerins mūsų ugniagesių gelbėtojų darbo sąlygas bei leis greičiau ir efektyviau reaguoti į nelaimes. Ši moderni technika yra itin svarbi tiek savivaldybei, tiek jos gyventojų saugumui.
Nuotrauka
namai
Įkelta:
2024-06-27
Siekiant taikliau ir efektyviau panaudoti mokesčių mokėtojų lėšas, labiau skatinti savivaldybes prisidėti finansiškai prie valstybės teikiamos jaunų šeimų įsigyti būstus paskatos, keičiamas finansinės paramos jaunoms šeimoms teikimo modelis. Seimas priėmė Vyriausybės pateiktą ir Seime patobulintą, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtą Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo projektą.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-06-27
Kaip informuoja Tauragės rajono savivaldybė, birželio 20 d. buvo atlikti maudyklų vandens tyrimai Jūros upės maudykloje, Balskų tvenkinyje, Keramikos tvenkinyje, Skaudvilės tvenkinyje, Draudenių ežere, Zumpės tvenkinyje bei vBaltrušaičių tvenkinyje.
Nuotrauka
poliginai
Įkelta:
2024-06-26
Bus steigiami du nauji Lietuvos kariuomenės poligonai Tauragės ir Šilalės rajonuose​​​​​​​Šiandien Valstybės gynimo taryba priėmė sprendimą steigti du  naujus Lietuvos kariuomenės poligonus  vakarų Lietuvoje  –  Tauragės ir Šilalės  karinius poligonus su būtina jų veiklai reikalinga infrastruktūra. Toks sprendimas priimtas įvertinus Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės teiktus pasiūlymus dėl galimos Lietuvos kariuomenės poligono vietos, kurioje galėtų treniruotis Lietuvos kariai.