Gordijaus mazgas byrančiame devynaukštyje
Įkelta:
2010-03-06
Nuotrauka
Aprašymas
Butas devintajame aukšte rekonstruotas nelegaliai. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Į trūkusią sieną Stefanija kemša skudurus, kad iš laiptinės nesiskverbtų rūkalų tvaikas. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka

Vieno kambario buto rekonstrukcijos istorija seniausiame Tauragės devynaukštyje susipynė į Gordijaus mazgą. Kad jį atpainioti pavyks, tauragiškė Stefanija Pietaraitienė nebesitiki. Tačiau kovoja – moteris įsitikinusi, kad pradėjus darbą jį užbaigti reikia. Po plytą byrančio namo gyventojai šnabždasi, kad į painias batalijas gali būti įsipainioję ir gerai žinomi vietos politikai.

Išmoko juoktis, kai liūdna

Prie pat autobusų stoties stovintis senutėlis devynaukštis tauragiškiams gerai žinomas kaip nemalonus objektas. Jokia paslaptis, kad šio namo laiptines pamėgo įvairaus plauko prašalaičiai – ne tik rūko, bet ir šlapinasi kur papuola. Gyventi ten vargu ar kas labai veržiasi.

Istorija, kurią „Tauragės žinioms“ papasakojo šio namo gyventojai, labai paini. Į ją įveltos ir kelios visiems gerai žinomų Tauragės politikų pavardės.

Septintajame Dariaus ir Girėno g. 38-ojo daugiabučio aukšte gyvenanti Stefanija Pietaraitienė sako, kad išmoko juoktis, kai jai labai liūdna. Kokios aplinkybės verčia moterį taip kalbėti? Septyniasdešimt penkerių moteris tikina visada buvusi atkakli, baigdavusi pradėtus darbus, todėl ir šįkart stojusi į kovą.

– Prieš kelerius metus butą devintajame mūsų namo aukšte įsigijo viena moteris. Kol ji nesiėmė jokių rekonstrukcijų, gyvenome ramiai, tačiau kai ėmė versti sienas ir pjaustyti radiatorius, prasidėjo visos mūsų nelaimės, – pasakojo S. Pietaraitienė

Skilo siena

Moters tikinimu, naujoji buto savininkė išvertė kapitalinę – išorinę buto sieną, kuri jungėsi su balkonu, išgriovė visas kitas sienas, paliko tuščią erdvę, nupjaustė radiatorių vamzdžius, nebeveikiančio šiukšlių išmetimo vamzdžio vietoje savavališkai įsirengė antrą į laiptinę iš buto vedantį išėjimą, pastatė židinį, net buvo įsirengusi kaminą.

– Nuo tokio bombardavimo ir vamzdžių pjaustymo įtrūko mūsų butų sienos. Kažkas atsitiko su šildymo sistema. Pernai rudenį, jau prasidėjus šildymo sezonui, aštuoni butai visą mėnesį gyveno be šildymo. O ir dabar vieni radiatoriai šyla, kiti ne, – moteris žurnalistams parodė, kaip sutrūko jos virtuvės siena, į atsivėrusį plyšį ji kemša skudurus, kad nesiskverbtų bjaurus kvapas iš prirūkytos laiptinės.

Skirtas nedoriems tikslams?

Susitikti su žurnalistais susirinkę namo gyventojai pasakojo, kad pastarasis butas tuščias, jame niekas negyvena. Esą jis įrengtas prabangiai. Gyventojai svarstė, kad butas turtingų žmonių gali būti įrengtas nedoriems tikslams – esą kam jame reikalingi du išėjimai, vienas kurių veda tiesiai į laiptinę? Žmonės tikino girdėję, kad pastarasis butas priklauso Onai Kancienei, esą kažkaip su šia moterimi ir jos butu gali būti susijęs dabartinis rajono mero pavaduotojas Silverijus Statkus ir jo partiečiai Sigitas ir Rasa Kancevyčiai.

– Viskas buvo slepiama. Darbininkai šiame bute sienas griovė pasislėpę, užrakinti, niekas su jais pasikalbėti negalėjo, nes niekas neįleido pažiūrėti, kas ten vyksta. Sako, kad buto savininkė ten žadėjo apgyvendinti savo senutę motiną. Bet argi reikia senai moteriai prabangaus buto su židiniu ir dviem išėjimais? – „Tauragės žinioms“ kalbėjo devynaukščio gyventojai.

Rekonstrukcijos projektas – po rekonstrukcijos

Iniciatyvos atskleisti, kas vyksta už šio buto sienų, ėmėsi S. Pietaraitienė. Moteris išsiuntė daugybę raštų oficialioms institucijoms – merui, Tauragės apskrities viršininko administracijai, „Tauragės butų ūkiui“, Vyriausybės atstovui Tauragės apskrityje, „Tauragės šilumos tinklų“ bendrovei. Valdininkai neliko abejingi – ėmėsi tirti, kas buvo išgriauta Dariaus ir Girėno gatvės 38-ojo daugiabučio 108-ajame bute. Nustatyta, kad buto savininkė O. Kancienė buto rekonstrukciją atliko neturėdama reikalingų leidimų, jai surašytas savavališkos statybos ir darbų sustabdymo aktai, administracinės teisės pažeidimo protokolas. Tačiau bauda nepaskirta, esą ji nuoširdžiai gailisi dėl padaryto pažeidimo.

Po šių tyrimų istorija nesibaigė – buto savininkė, gyventojų teigimu, padedama tuometinio „Tauragės butų ūkio“ direktorės pavaduotojo Silverijaus Statkaus, suskubo rinkti gyventojų parašus, kad jie neprieštarauja jos buto rekonstrukcijai, ketindama nelegaliai atliktus darbus įteisinti. Sausio 21-ąją buvo sušauktas namo gyventojų susirinkimas, kuriam pirmininkavo paskutinę dieną „Tauragės butų ūkyje“ dirbęs dabartinis vicemeras S. Statkus, o sekretoriavo O. Kancienė.

Susirinkimo protokole rašoma, kad jo metu S. Statkus pristatė O. Kancienės buto rekonstrukcijos projektą. Susirinkimo sekretorė O. Kancienė į protokolą įrašė savo žodžius, jog dalis namo butų savininkų pritaria, kad 108-asis butas būtų rekonstruojamas, nors realiai jo rekonstrukcija jau buvo atlikta prie kelerius metus. Susirinkime iš 101 butų savininkų dalyvavo 25. Nutarta neprieštarauti, kad O. Kancienės butas būtų rekonstruojamas.

Grasinimų neišsigando

– Kodėl Silverijus Statkus ėmėsi ginti šią moterį, aš nežinau. Žinau tik tai, kad jis man siūlė atsilyginti – sakė, kad man partija atsilygins. Tačiau aš jam atsakiau, kad nereikia man jokios pagalbos, iš nieko jokios pagalbos neprašiau ir niekada neprašysiu. Susitaupysiu iš savo menkos pensijos šimtą litų ir pasisamdysiu darbininką, kad skilusią sieną užlopytų, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo S. Pietaraitienė.

Moteris tikina, kad sulaukė grasinimų, šios istorijos įkarštyje jai keletą kartų skambinę nepažįstami vyrai ir raginę pamiršti savo žygius pas valdžios atstovus, esą ji per daug žinanti.

– Užsirašiau šituos numerius, – sakė moteris ir patikino grasinimų neišsigandusi.

Kategoriškai neigia

Kodėl daugiabučio gyventojai pastarąjį butą sieja su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovais Sigitu ir Rasa Kancevyčiais, paaiškinti jie negalėjo. Esą namo gyventojai taip kalba. Be to, pastarosios partijos narys yra S. Statkus.

Tačiau šiuo metu Tauragės viešosios bibliotekos direktoriaus pareigas einantis S. Kancevyčius kategoriškai neigia galimas sąsajas su buto devynaukštyje istorija.

– Ar durnos esat? – žurnalistėms užėjus į jo darbo kabinetą metė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos Tauragės skyriaus pirmininkas.

S. Kancevyčius pasvarstė, galbūt gyventojai supainiojo pavardes – mat O. Kancienės ir jo pavardžių ta pati šaknis.

Nesusijusi su šia istorija dievagojosi ir S. Kancevyčiaus žmona Rasa. Savivaldybės Tarybos narė tikino galinti atvykti į akistatą su namo gyventojais, kad įrodytų, jog jokių reikalų tame name netvarkė.

Apie antrą išėjimą nežino

Vicemeras S. Statkus, paklaustas, ar siūlė S. Pietaraitienei atsilyginti minėdamas partiją, kurios narys yra, atsakė:

– Nieko nežadėjau. Kaip partija gali atsilyginti? – „Tauragės žinioms“ sakė vicemeras.

S. Statkaus teigimu, viskas tame bute yra gerai, esą šildymas išbalansuotas visame šiame daugiabutyje.

„Tauragės butų ūkio“ direktorė Edita Zinkė „Tauragės žinioms“ patvirtino, kad tuometinis jos pavaduotojas S. Statkus, nors prieš tapdamas vicemeru dirbo paskutinę darbo dieną „Tauragės butų ūkyje“, labai norėjo dalyvauti sausio 21 dieną sušauktame pastarojo daugiabučio gyventojų susirinkime. E. Zinkės nuomone, šis devynauskštis labai problemiškas, esą tiesiog byrėte byra. Direktorė labai nustebo, kad pastarajame bute įrengti du įėjimai.

– To negali būti. Būtinai pasidomėsime, – pažadėjo E. Zinkė.

Gyventojų kaltinamas, kad rekonstruojamame bute nupjaustė šiluminius vamzdynus, dėl ko galėjo sutrikti šildymas kituose butuose, už šio namo šildymą atsakingas „Tauragės butų ūkio“ meistras, Tauragės rajono mero Prano Petrošiaus brolis Edmondas Petrošius į kalbas nesileido. „Tauragės žinias“ jis patikino jokių vamzdžių nepjaustęs.

– Ar jūs man tuos žmones atvesite, kurie taip ant manęs kalba? – žurnalistės pasiteiravo E. Petrošius ir paaiškino, kad namo gyventojai O. Kancienei pavydi, todėl ją ir puola.

Nežinojo, kad reikia leidimų

„Tauragės žinios“ susisiekė su buto savininke O. Kanciene. Moteris tikino, kad butas su židiniu devintajame aukšte ir dviem įėjimais skirtas jos aštuoniasdešimtmetei motinai, šiuo metu gyvenančiai viename rajono kaime. Esą butas visai neprabangus, įrengtas paprastai. Kad su šia istorija gali būti susiję „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovai, moteris atmetė.

– Sigitą (Kancevyčių – red.) esu mačiusi, o Statkus tikrai niekuo nepadėjo. Daug nesąmonių žmonės prikalba, – sakė buto savininkė ir patikino, kad buto sienoms griauti leidimų niekieno neprašė, nes nežinojo, kad jų reikia.

Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
prieš 3 valandas
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
prieš 21 valanda
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
prieš 23 valandas
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
prieš 1 dieną
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.
Nuotrauka
rotary
Linos Buchlickajos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-26
Šeštadienį, Tauragėje vyko vienas svarbiausių Rotary Lithuania D1462 Apygardos renginių - Asamblėja ir Išrinktųjų prezidentų bei jų komandų mokymai. Jų tikslas uždegti, motyvuoti bendruomenę drauge kurti prasmingus pokyčius ir visapusiškai augti!
Nuotrauka
aikštynas
Įkelta:
2024-03-26
Prasidėjo dvi savaites truksiantis balsavimas už labiausiai patikusias dalyvaujamojo biudžeto idėjas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Susipažinti su projektais ir atiduoti savo balsus už labiausiai patikusias idėjas gyventojai galės iki balandžio 8 dienos, internetinėje svetainėje.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-03-25
Kovo 29 d. penktadienį nuo 11 iki 16 valandos prie Tauragės pilies bus renkama parama Ukrainos kariams .