Tauragės žinios logotipas
Valgyklą miesto pakraštyje atidaręs verslininkas turi patarimą kitiems: „Nebūkite godūs!“

Autorės nuotrauka

Valgyklą miesto pakraštyje atidaręs verslininkas turi patarimą kitiems: „Nebūkite godūs!“

Sauliaus ir Gabrielės Norvilų prieš pusketvirtų metų įkurtą viešojo maitinimo verslą drąsiai galima vadinti sėkmės istorija: per patį pandemijos įkarštį atvėrusią duris valgyklą dabar jau pamėgo daug mieste pietaujančių tauragiškių, o darbuotojų skaičius nuo trijų išaugo iki aštuonių.

Po studijų padirbėjęs Airijoje Saulius pasakoja norėjęs grįžti į Lietuvą. Atlikęs privalomąją karo tarnybą pasiliko kariuomenėje. Gabrielė tuo metu Klaipėdoje mokėsi kineziterapijos.

– Vis dėlto visą laiką mūsų galvose sukosi mintys apie nuosavą verslą, – prisimena Saulius, – tad kai išgirdome, kad išnuomojamos šios patalpos, pasiryžome kurti savo valgyklą.

Pasak jo, drąsos suteikė tai, kad valgykla čia, Pramonės g. 2, buvusio „Tauragės maisto“ kieme, veikė ir iki tol, tad vieta buvo „įdirbta“, be to, tai pramonės rajonas, aplink daug įmonių, kurių darbuotojams reikia kur nors papietauti. Sauliaus mama visą gyvenimą buvo virėja, tad virtuvė jam buvo pažįstama labai gerai, o ir pati mama buvo pasiryžusi padėti jaunajai porai.

Tiesa, investicijų įrengiant valgyklą prireikė nemažai – jaunoji pora patalpas remontavo pati, tačiau nemažai kainavo įranga, baldai, net vandenį ir elektrą reikėjo atsivesti iš naujo. O vos įsirengus patalpas prasidėjo kovido pandemija. Tai irgi suteikė nemažai įtampos ir sumaišties, kita vertus, buvo laiko su viskuo susipažinti. Atidarymą teko vis atidėlioti, nes buvo neaišku, kokie bus reikalavimai, paskui jie vis keitėsi.

– Kai atidarėme, valgyti vietoje nebuvo galima – tik išvežti, po to – tik išvežti arba atsiimti, paskui – registruoti klientus, – sudėtingą pradžią prisimena S. Norvilas.

Iš pradžių valgykloje dirbo tik šeima – Gabrielė, Saulius ir jo mama. Dabar darbuotojų kur kas daugiau – net aštuoni, mat virtuvėje prireikia vis daugiau pagalbininkų. Tačiau ir valgytojų padaugėjo kelis kartus. Tad teko ir vėl investuoti – pirko naujas galingas indukcines kaitlentes. Naujintis stengiamasi nuolatos.

– Klientų ratas gal ir galėtų dar plėstis, tačiau jau jie patys sako, kad per piką trūksta vietos, nebebūna kur atsisėsti, – teigia Saulius.

Čia galima ne tik papietauti vietoje, bet ir užsisakyti maisto į namus ar darbo vietą. Saulius pasakoja, kad klientų ratas labai platus: policija, kariuomenė, ugniagesiai, visos gydymo įstaigos.

Valgykla duris atveria pusę vienuoliktos, o uždaroma 16 valandą. Nors čia tiekiami pietūs, kai kam, pasak Sauliaus, tai galbūt pusryčiai ar pavakariai: žmonės pradeda eiti nuo pat 10.30 val., o paskutiniai lankytojai duris užveria prieš pat 16 val. Žinoma, didžiausias klientų antplūdis – pietų metu.

Paklaustas, kodėl, jo manymu, valgykla tokia populiari, Saulius svarsto:
– Gal dėl to, kad mes gaminame taip, kaip valgome namuose. Nieko neišradinėjam. Viskas gryna, viskas tikra... Be jokių „mandrumų“, maistas paprastas, bet skanus ir sotus. Gaminame visus lietuvių mėgstamus patiekalus: kugelį, cepelinus, kepsnius, balandėlius, šnicelius, troškinius, kotletus, kepenėles, plovą, žirnių, kopūstų, pupelių ir kitokias sriubas, blynelius, žemaičių blynus, varškės apkepą... Daržoves perkame iš mūsų rajono ūkininkų, mėsą – iš mėsininkų. Perkame kone kasdien, nes nieko nešaldom ir nesandėliuojam. O gaminame nuolatos, nuo 10 valandos ryto iki paskutinio lankytojo. Ir klientai pastebi, kad mūsų maistas – ką tik pagamintas, o ne pašildytas, ne kokioje nors orkaitėje laikomas. Beje, turime lankytojų, kurie pas mus pradėjo lankytis nuo pirmos darbo dienos ir lankosi iki šiol. Labai vertiname tokią ištikimybę – juk tai pats geriausias mūsų darbo įvertinimas.

Beje, valgykloje pagamintą maistą mielai valgo ir Norvilų dukros – ketverių Saulė ir dvejų Smiltė. Jos, beje, labai mėgsta sukinėtis virtuvėje, joms čia viskas įdomu.

Saulius pripažįsta – Tauragėje maitinimo įstaigų konkurencija nemenka, pasirinkti tikrai yra iš ko.

– Ir kainos pas mus, manau, vienos žemiausių, – tikina jis. – Žinau tik vieną vietą, kur kainos šiek tiek žemesnės nei pas mus.

O paklaustas, kaip sugeba dirbti pelningai, jei kainų stengiasi nekelti, jis rėžia:

– Nereikia būti tokiems godiems! Aš juk matau, kokie gamybos kaštai. Kai pasižiūriu, kad kitur kainos dvigubos... Galbūt mūsų pliusas, kad už nuomą mokam nedaug, mažiau nei miesto centre, bet vis tiek. Nesukelti kainų dar leidžia ir tai, kad esame PVM mokėtojai, kol kas jam taikoma lengvata. Tai, galima sakyti, mūsų išsigelbėjimas.

Vis dėlto, pasak jo, tikėtis didelės paramos iš valstybės nereikia:

– Kas tai yra valstybės biudžetas? Tai mūsų visų sunešti pinigai. Jei norime gerovės, patys ir turime prisidėti, kad tų pinigų būtų surenkama daugiau. Nereikia norėti kokių nors lengvatų, paramų ar dar kažko. Dirbkim ir nebūkim tokie godūs, ir viskas bus gerai, – sako jis.

Dabar, kai verslas jau įsivažiavo, Norvilai džiaugiasi galintys padėti ir kitiems – jie noriai remia bendruomenių veiklas, moksleivių renginius.

Saulius tikina nėkart nesigailėjęs, kad pasiryžo imtis būtent tokio verslo:

– Taip, iš pradžių buvo baisu, kai atidarymą vis tekdavo atidėlioti, o pinigai išseko. Tačiau jei paklaustumėt, ar kartočiau – tikrai taip. O kai žmonės pagiria, kad pas mus skaniausia, ypač jei taip sako pro šalį keliaujantys, daug matę žmonės ar svetimtaučiai – labai smagu.

Paklaustas, ką patartų savo verslą svarstantiems pradėti žmonėms, Saulius sako:

– Daryti, tiesiog daryti, ką sumanėte. Nebijoti, ir viskas bus gerai. Ir dar svarbiausia – laikytis žodžio. Su tiekėjais, su darbuotojais. Jeigu taip sutarėt, paspaudėt rankas, vadinasi, taip ir turi būti. Jei būsi sąžiningas, ir iš kitų galėsi tikėtis to paties.

Beje, pasak Sauliaus, daug kam įdomu, ką reiškia valgyklos pavadinimas „SGS“. Tai mylimiausių jo žmonių – žmonos ir dukrų – vardų pirmosios raidės: Smiltė, Gabrielė, Saulė.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Gyvų susitikimų negali pakeisti jokia kita bendravimo forma: jie ne tik pagerina emocinę būklę, bet ir padeda išlikti jaunatviškiems

Bendravimo svarba nenuginčijama visais amžiaus tarpsniais. „Volfas Engelman Nealkoholinis", tęsdamas projektą „Gero žodžio galia", inicijavo šalies gyventojų nuomonės tyrimą, kurį atliko bendrovė „Spinter tyrimai". Tyrimo rezultatai atskleidė, kad ketvirtadalis (26 proc.) 26–56 metų ir vyresnių respondentų su draugais

Pavojus iš Lenkijos: paukščių gripas plinta, Lietuvos paukščių augintojai raginami būti budrūs

Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į tai, kad šių metų sausį Lenkijoje buvo užfiksuota net 14 labai patogeniško paukščių gripo protrūkių komerciniuose ūkiuose bei į tai, kad ligos atvejai fiksuoti ir trijuose mažuose Lenkijos ūkiuose, ragina Lietuvos paukščių laikytojus apsvarstyti ketinimus įsivežti naminius pauk&sca

Visi žinome teises, bet kaip vaiką išmokyti atsakomybių?

Visuomenėje dažnai girdime, kad vaikai žino tik savo teises, bet ne atsakomybes. Tačiau vaiko teisių gynėjai tikina, kad teisės su atsakomybėmis tiek vaiko, tiek ir suaugusiojo gyvenime eina išvien. Tad tėvams apie jų pačių bei vaikų atsakomybes ir kaip jų nepamiršti, pataria vaiko teisių gynėja Gitana Salickienė. „Tiek teisių,

Policijos pareigūnai Šilalės rajone sulaikė kontrabandinių cigarečių gabenimą

Sausio 31 d. Šilalės rajone, Bijotų kaime, vykdydami transporto priemonių vairuotojų blaivumo patikrinimą, policijos pareigūnai aptiko kontrabandos gabenimą.Patikrinimo metu sustabdytas automobilis „BMW X5“, kurio keleivis elgėsi įtartinai ir aiškiai nerimavo. Pareigūnams atlikus patikrinimą, krepšyje buvo rasta 128

Jolanta Naruševičiūtė pasidovanojo sau dovaną ir užsiminė apie „JĮ“

Londone gyvenančiai dainininkei Jolantai Naruševičiūtei pastarasis laikotarpis – itin intensyvus ir džiuginantis: žinoma moteris vis daugiau sulaukia kvietimų koncertuoti tiek Anglijoje, tiek Lietuvoje, o netrukus jos laukia ir koncertai Italijoje bei Skandinavijoje. O kur dar naujos autorinės dainos! Žodžiu, tik spėk suktis! Na, o &sc

Paukščių gripas ir kitos grėsmę Lietuvos ūkiams keliančios ligos – nuostoliai kompensuojami, tačiau būtina laikytis saugumo

Paukščių gripas, afrikinis kiaulių maras, snukio ir nagų bei mėlynojo liežuvio ligos Lietuvoje kelia vis didesnę grėsmę. Virusinės, greitai plintančios ligos sukelia didelių nuostolių ne tik ūkininkams, bet ir valstybei, tad norint išvengti jų plitimo, būtina laikytis visų saugos priemonių. Žemės ūkio ministerija gyvulių savininkams,

Karo prievolės ir sveikatos patikros procedūros – ką privalo žinoti 17-mečiai?

Nuo 2025 metų sausio 1 d. visi 17 metų sulaukę jaunuoliai privalo susisiekti su Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos (KPKT) teritoriniu padaliniu ir pateikti savo kontaktinius duomenis. Tai būtina padaryti ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo 17-ojo gimtadienio, siekiant užtikrinti sklandų karo prievolininkų šaukimo p

Pasaulius jungianti savanorystė

Kokia tavo patirtis? Kokie turimi įgūdžiai? O gebėjimai? Tokie turbūt dažniausi klausimai ir esminiai punktai ieškant savęs, naujo darbo ar pasakojant apie tai, ką veiki gyvenime. Nereiktų apsigauti, nėra taip, kad tik metų skaičius ar gyvenamoji vieta tai gali nulemti – savanorystė yra vienas iš variantų, mano atrastas jau prie

Kur giria žaliuoja, ten kieno namai? I Aleksandras Sakas

2024 metų rugsėjo 23  ir 27 dieną ,,Tauragės žinios” publikavo du Eugenijaus Šalčio rašinius apie kraštietį, kompozitorių, garsiosios dainos ,,Kur giria žaliuoja” autorių Juozapą Gudavičių.  Rašiniuose trumpai buvo užsiminta ir apie šios dainos teksto autorių Joną Vanagaitį, nes būta dėl teks

Pagerbtas iškilus mokytojas, aplinkosaugininkas, Tauragės Garbės pilietis

2025 m. sausio 30 d. Tauragės Martyno Mažvydo progimnazijos Didžiojoje salėje įvyko konferencija. Ji skirta Tauragės mokytojo, rajono garbės piliečio Rene Barščiausko 100-sioms gimimo metinėms. Prieš konferenciją  Tauragės Švenčiausiosios Trejybės  bažnyčioje įvyko Šv. Mišios, skirtos Rene Barščia