Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu – kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi genialiu receptu. Ši duona atrodys įspūdingai, tačiau išleisite visai mažai, o paruošti užtruksite vos kelias minutes.
Juoda ruginė duona, supjaustyta gabaliukais, apkepta ir ištrinta česnaku yra lietuviška klasika. Tačiau keptos duonos, sūrio ir česnako derinį esame atradę toli gražu ne mes vieni. Amerikiečiai savąją vadina visaip – „žydinčia“, „traukoma“, „sūrine“. Ir už visų šių pavadinimų slypi visai lengvai paruošiamas ir svečius neabejotinai nustebinsiantis užkandis.
„Esmė paprasta – paėmus duonos kepaliuką visame jame padaryti daug gilių įpjovų, į jas pridėti sūrio, ištirpinto sviesto, pasirinktų priedų ir pašauti į orkaitę. Už pusvalandžio ištrauksite nuodėmingai skanų ir itin efektingai atrodantį užkandį, kuris taps vakarėlio hitu. Tokia duona bus skani ir viena, tačiau galima patiekti ir kaip originalų priedą prie sriubos, troškinio ar čili“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Šis receptas mėgiamas už Atlanto dėl to, kad jam tereikia vos kelių visiškai nebrangių ingredientų, darbo yra nedaug, o ir kaskart galima išmėginti naujas skonių variacijas. Pavyzdžiui, naudoti kitokius prieskonius, kitą sūrį ar duoną, skaninti padažais, tokiais kaip pesto.
„Be to, tokią duoną galima pasiruošti iš anksto laukiant svečių. Duoną supjausčius ir sudėjus visus ingredientus, ją galima suvynioti į foliją ir palikti laukti vakaro. Tik tokiu atveju naudokite ne ištirpintą, o kambario temperatūros sviestą. Artėjant valgymo metui, reikės tik įdėti į orkaitę ir iškepti – nieko daugiau“, – pataria kulinarijos technologė.
Kokią duoną rinktis?
Šiam receptui geriausiai tiks traškios plutos tvirta duona. Rinkitės ją pagal savo skonį: prancūzišką batoną, itališką čiabatą, raugo ar pan. Tinka ir pagardintos įvairiais priedais, kurios vis populiarėja Lietuvoje.
„Ilgus metus lietuviai buvo gan konservatyvūs rinkdamiesi duoną – ištikimybė tradicinei ruginei ir plikytai šviesiai duonai buvo labai stipri. Visgi, ilgainiui skonis pradėjo keistis: pirkėjai pamėgo vietoje keptą prancūzišką batoną, atrado itališkos čiabatos universalumą. Jų pasirinkimą vis labiau lemia ir noras paeksperimentuoti, praturtinti savo racioną – pirkinių krepšeliuose dažnai atsiduria duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip šalavijų sėklos, linų sėmenys, daiginti rugiai ir pan.“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Koks sūris tinkamiausias?
Svarbu, kad jis gerai lydytųsi, pabrėžia G. Urbonavičiūtė. Galite naudoti paprasčiausią fermentinį sūrį, mocarelą, čederį ar jų mišinį. Taip pat šventiniam receptui puikiai tik bri sūris. Galite įmaišyti ir kietojo sūrio, tokio kaip parmezanas, tačiau didžiausią dalį turi sudaryti besilydantis sūris.
Kokie priedai dera?
„Įdaro pagrindas – ištirpdytas sviestas. Jeigu nevartojate pieno produktų, galima naudoti ir aliejų, visgi skonis bus šiek tiek kitoks. Paprasčiausia ir bene skaniausia į jį tiesiog įmaišyti išspausto česnako ar česnako miltelių, įdėti šiek tiek šviežių žalumynų (svogūnų laiškų ar petražolių) ir vos vos druskos. Bet leiskite pasireikšti savo fantazijai: įdėti ir šoninės ar dešros gabaliukų, pjaustytų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, įmaišyti šaukštą pesto padažo. Jeigu naudojate bri, labai skanu bus jį derinti su riešutais ir spanguolėmis“, – idėjomis dalijasi kulinarijos žinovė.
Kaip supjaustyti duoną?
Tik iš pradžių tai gali pasirodyti sudėtinga – technika yra labai paprasta. Esmė yra supjaustyti kepalą „grotelėmis“, tačiau neįpjauti duonos apačios, nes kitaip visas įdaras ištekės. Padėkite duoną ant lentelės, tvirtai viena ranka laikykite, o kita visame kepale išilgai padarykite įpjovas, darydami maždaug 2–3 cm tarpus. Pasukite duoną 90 laipsnių kampu ir dabar tokias pačias įpjovas padarykite skersai – turi išeiti retas tinklelis. Tuomet teliks konditeriniu teptuku kiekvieną įpjovą patepti sviestu, įdėti priedų ir gausiai tarpus prikimšti sūrio.
Česnakinė kepta duona su sūriu
Porcijos: 4–6
Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. paruošti ir 20 min. kepti)
Reikės: 1 kepaliuko duonos, 5 skiltelių česnako, saujelės žalumynų (petražolių ar svogūno laiškų), šiek tiek itališkų prieskonių, 110 g sviesto, 120 g sūrio (fermentinio ar mocarelos), druskos.
Gaminame:
Investicijos į biosaugą yra geriausias būdas užkirsti kelią užkrečiamųjų ligų protrūkiams, tad Žemės ūkio ministerija, reaguodama į tai, kad šiemet Europoje sparčiai plinta ne viena pavojinga gyvuliams liga, paankstino kvietimą pretenduoti į paramą pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano
Iš Kvėdarnos kilęs aktorius Šarūnas Gedvilas gyvenime stengiasi vadovautis intuicija, drąsa ir gebėjimu nepasiduoti net sunkiausiomis akimirkomis. Šiandien jis jau gana gerai žinomas aktorius, klounas ir įkvepiantis pavyzdys visiems, kurie tiki savo svajonių galia. Nuo pirmųjų žingsnių mokyklos scenoje iki darbo Vilniaus &bdquo
Valstybinių miškų urėdija kviečia gamtai neabejingus piliečius į „Nacionalinį miškasodį“ – kasmetinę medžių sodinimo šventę, rengiamą visuose 25-iuose urėdijos regioniniuose padaliniuose balandžio 12 d. Šiemet miškasodis kviečia švęsti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 35-metį, tad kur o&
Jei demencija sergantis asmuo nelaiko šlapimo, gali būti sudėtinga palaikyti higieną ir komfortą, taip pat parinkti tinkamas higienos priemones. Žmogus, kuriam dėl demencijos sutrikusi orientacija, gali nesuprasti tradicinių sauskelnių naudojimo principo ir atsisakyti jas dėvėti. Sauskelnės-kelnaitės dėvimos kaip įprasti apatiniai drabužiai,
Magistralinio kelio A12 žiedinės sankryžos įrengimo darbai vis dar neužbaigti – dėl iškilusių nenumatytų priežasčių jie buvo du kartus sustabdyti, o šiuo metu jų negalima užbaigti, nes asfaltavimo darbams reikiamas asfaltas pradedamas gaminti tik nuo balandžio mėnesio vidurio ir anksčiau nėra galimybės jo gauti. Asfaltbetonio ba
Kodėl tai svarbu? Gyvenamųjų namų rūsių paruošimas priedangai yra itin svarbus dėl kelių pagrindinių priežasčių: Visų pirma, tai suteikia greitą ir prieinamą apsaugą. Savivaldybės parinktų priedangų skaičius yra ribotas, o kritinėje situacijoje gali nebūti pakankamai laiko jas pasiekti. Turint iš anksto paruoštą rūsį, gyven
Veiklą pradėjo jaunimo politikos ambasadorius iš Tauragės. Jaunimo politikos ambasadoriai – tai aktyvūs jauni žmonės, kurie savo savivaldybėse skatina bendraamžių įsitraukimą į jaunimo politiką. Jie prisideda prie nacionalinės ir tarptautinės jaunimo politikos įgyvendinimo, domisi priimamais sprendimais, jaunimui skirtomis galimybėmis
Kovo 25 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai tikrindami gautą informaciją apie neteisėtai laikomas cigaretes, atliko kratą vyro, gimusio 1952 m., gyvenamosiose patalpose, esančiose Klaipėdos mieste. Kratos metu rasta ir paimta 1 964 pakelių cigarečių nepaž
Pasibaigus „Nostra.lt-RKL“ reguliariajam sezonui, keturios komandos iškeliavo ruoštis „Lyderių taurei“ ir prisijungimui ketvirtifinalio etape, o likęs aštuonetas jau šią savaitę stos į kovą savo aštuntfinalio porose Tauragės „Tauragė“ (17/13, 6 vieta) vs Prienų „Tikodenta
Kovo 25 d. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje įvyko jaunos moters, gamtos fotografės ir tekstų rašytojos Austėjos Šidlauskaitės knygos „Gimę jausti“ pristatymas. Knyga, parašyta atviro dienoraščio forma, atveria gilų ir jautrų pasakojimą apie tai, kaip priimti savo jautrią prigimt
Tauragiškės, rankininkės įveikė Pasvalio SM ir iškovojo kelialapį į Lietuvos merginų rankinio U19 čempionato finalinį ketvertą Kovo 25 d., savo aikštelėje, Inetos Laugalienės treniruojamos rankininkės iškovojo svarbią pergalę ir užsitikrino kelialapį į Lietuvos jaunimo rankinio U19 čempionato finalinį ketvertą. Merginos