Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu – kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi genialiu receptu. Ši duona atrodys įspūdingai, tačiau išleisite visai mažai, o paruošti užtruksite vos kelias minutes.
Juoda ruginė duona, supjaustyta gabaliukais, apkepta ir ištrinta česnaku yra lietuviška klasika. Tačiau keptos duonos, sūrio ir česnako derinį esame atradę toli gražu ne mes vieni. Amerikiečiai savąją vadina visaip – „žydinčia“, „traukoma“, „sūrine“. Ir už visų šių pavadinimų slypi visai lengvai paruošiamas ir svečius neabejotinai nustebinsiantis užkandis.
„Esmė paprasta – paėmus duonos kepaliuką visame jame padaryti daug gilių įpjovų, į jas pridėti sūrio, ištirpinto sviesto, pasirinktų priedų ir pašauti į orkaitę. Už pusvalandžio ištrauksite nuodėmingai skanų ir itin efektingai atrodantį užkandį, kuris taps vakarėlio hitu. Tokia duona bus skani ir viena, tačiau galima patiekti ir kaip originalų priedą prie sriubos, troškinio ar čili“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Šis receptas mėgiamas už Atlanto dėl to, kad jam tereikia vos kelių visiškai nebrangių ingredientų, darbo yra nedaug, o ir kaskart galima išmėginti naujas skonių variacijas. Pavyzdžiui, naudoti kitokius prieskonius, kitą sūrį ar duoną, skaninti padažais, tokiais kaip pesto.
„Be to, tokią duoną galima pasiruošti iš anksto laukiant svečių. Duoną supjausčius ir sudėjus visus ingredientus, ją galima suvynioti į foliją ir palikti laukti vakaro. Tik tokiu atveju naudokite ne ištirpintą, o kambario temperatūros sviestą. Artėjant valgymo metui, reikės tik įdėti į orkaitę ir iškepti – nieko daugiau“, – pataria kulinarijos technologė.
Kokią duoną rinktis?
Šiam receptui geriausiai tiks traškios plutos tvirta duona. Rinkitės ją pagal savo skonį: prancūzišką batoną, itališką čiabatą, raugo ar pan. Tinka ir pagardintos įvairiais priedais, kurios vis populiarėja Lietuvoje.
„Ilgus metus lietuviai buvo gan konservatyvūs rinkdamiesi duoną – ištikimybė tradicinei ruginei ir plikytai šviesiai duonai buvo labai stipri. Visgi, ilgainiui skonis pradėjo keistis: pirkėjai pamėgo vietoje keptą prancūzišką batoną, atrado itališkos čiabatos universalumą. Jų pasirinkimą vis labiau lemia ir noras paeksperimentuoti, praturtinti savo racioną – pirkinių krepšeliuose dažnai atsiduria duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip šalavijų sėklos, linų sėmenys, daiginti rugiai ir pan.“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Koks sūris tinkamiausias?
Svarbu, kad jis gerai lydytųsi, pabrėžia G. Urbonavičiūtė. Galite naudoti paprasčiausią fermentinį sūrį, mocarelą, čederį ar jų mišinį. Taip pat šventiniam receptui puikiai tik bri sūris. Galite įmaišyti ir kietojo sūrio, tokio kaip parmezanas, tačiau didžiausią dalį turi sudaryti besilydantis sūris.
Kokie priedai dera?
„Įdaro pagrindas – ištirpdytas sviestas. Jeigu nevartojate pieno produktų, galima naudoti ir aliejų, visgi skonis bus šiek tiek kitoks. Paprasčiausia ir bene skaniausia į jį tiesiog įmaišyti išspausto česnako ar česnako miltelių, įdėti šiek tiek šviežių žalumynų (svogūnų laiškų ar petražolių) ir vos vos druskos. Bet leiskite pasireikšti savo fantazijai: įdėti ir šoninės ar dešros gabaliukų, pjaustytų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, įmaišyti šaukštą pesto padažo. Jeigu naudojate bri, labai skanu bus jį derinti su riešutais ir spanguolėmis“, – idėjomis dalijasi kulinarijos žinovė.
Kaip supjaustyti duoną?
Tik iš pradžių tai gali pasirodyti sudėtinga – technika yra labai paprasta. Esmė yra supjaustyti kepalą „grotelėmis“, tačiau neįpjauti duonos apačios, nes kitaip visas įdaras ištekės. Padėkite duoną ant lentelės, tvirtai viena ranka laikykite, o kita visame kepale išilgai padarykite įpjovas, darydami maždaug 2–3 cm tarpus. Pasukite duoną 90 laipsnių kampu ir dabar tokias pačias įpjovas padarykite skersai – turi išeiti retas tinklelis. Tuomet teliks konditeriniu teptuku kiekvieną įpjovą patepti sviestu, įdėti priedų ir gausiai tarpus prikimšti sūrio.
Česnakinė kepta duona su sūriu
Porcijos: 4–6
Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. paruošti ir 20 min. kepti)
Reikės: 1 kepaliuko duonos, 5 skiltelių česnako, saujelės žalumynų (petražolių ar svogūno laiškų), šiek tiek itališkų prieskonių, 110 g sviesto, 120 g sūrio (fermentinio ar mocarelos), druskos.
Gaminame:
Tauragėje, jau tradiciniame šachmatų turnyre, vyko atkaklios kovos tarp jaunųjų šachmatininkų, kurie rungėsi dėl Tauragės sporto centro įsteigtų prizų, skirtų Lietuvos Nepriklausomybės dienai paminėti. Dvi dienos trukusiose varžybose net keturiasdešimt trys trenerių Audriaus Bitino ir Antano Krasausko ugdomi jauni šachma
Tauragės apskrityje praėjusią savaitę įvykdyta ne viena nusikalstama veika, kuri kelia susirūpinimą visuomenei. Vasario 20 d. buvo gauta keletas pranešimų apie smurtą ir kitus nelegalius veiksmus. Tauragėje, apie 13.30 val., moteris, gimusi 1998 m., į policiją ir pranešė, kad buvo sužalota vyro, gimusio 1986 m. – jis sukėlė jai
Vasario 19 d. Tauragės viešojoje bibliotekoje vyko kraštiečio Virginijaus Šaulio knygos „Vėžys 24/7“ pristatymas, kuriame autorius dalijosi savo išgyvenimais kovojant su sunkia onkologine liga. Tai ne tik asmeninė istorija, bet ir svarbus žingsnis į pagalbos teikimą tiems, kurie susiduria su panašiais
Tauragės rajono savivaldybė džiaugiasi galėdama pranešti svarbią naujieną savo gyventojams. Vadovaudamasi įstatymais ir atsižvelgdama į Tauragės rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos prašymą, Tauragės rajono savivaldybės taryba priėmė du svarbius sprendimus, kurie palengvins ir paskatins skaitymo kultūrą mūsų bendruomenėje.
Praėjusią savaitę Tauragės ir Šilutės rajonuose užfiksuoti keli rimti įvykiai, apimantys sveikatos sutrikdymus, eismo įvykius ir narkotikų laikymą. Tarp išskirtinių atvejų – fizinio smurto incidentai, kai žmonės nukentėjo dėl konfliktų, bei policijos pradėti tyrimai dėl narkotinių medžiagų laikymo. Vasario 19 d. apie 19.4
Šaltukui kaustant vandens telkinius, Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Tauragės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai gyventojams primena kaip elgtis ant ledo, kad būtų saugu: Neleiskite vaikams vieniems, be suaugusiųjų priežiūros, lipti ir žaisti ant ledo. Nelipkite ant ledo be specialių smaigų, kuriais pa
„Jaunimui dažnai pasitaiko bloga nuotaika, nerimas, jausmai, kurie juos vis kankina“, – pasakoja Lietuvos skautijos skautė iš Šiaulių Auksė. 2023 metų Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo depresijos visame pasaulyje kenčia apie 280 milijonų žmonių. O jaunimo tarpe negatyvios mintys, traumuojantys i&scaron
Skaudvilėje įsiplieskė smurtas, kai neblaivi moteris sužalojo vyriškį per konfliktą, o Tauragėje įmonės sandėlyje užfiksuotas vertingas telefono vagystė. Policija jau pradėjo tyrimus abiejose bylose ir ieško atsakingų asmenų. Kviečiame susipažinti su detaliomis naujienomis apie šiuos incidentus. Vasario 18 d. apie 15.30 val. T
Šios savaitės pradžioje į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Lietuvos kariuomenėje išvyko pirmieji šių metų karo prievolininkai – daugiau nei 500 jaunuolių, kurie tarnaus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų, Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos ir Lietuvos didžiojo etmono Kristupo Rad
Tauragės rajono savivaldybėje darbą pradėjo Socialinės paramos skyriaus specialistė (užsienio kilmės Lietuvos gyventojų integracijos koordinatorė) Vytautė Sudeikienė. Specialistė telks įvairias institucijas, įstaigas, organizacijas bendram darbui užsienio kilmės Lietuvos gyventojų integracijos srityje, vykdys integracijos procesų stebėseną savival