Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu – kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi genialiu receptu. Ši duona atrodys įspūdingai, tačiau išleisite visai mažai, o paruošti užtruksite vos kelias minutes.
Juoda ruginė duona, supjaustyta gabaliukais, apkepta ir ištrinta česnaku yra lietuviška klasika. Tačiau keptos duonos, sūrio ir česnako derinį esame atradę toli gražu ne mes vieni. Amerikiečiai savąją vadina visaip – „žydinčia“, „traukoma“, „sūrine“. Ir už visų šių pavadinimų slypi visai lengvai paruošiamas ir svečius neabejotinai nustebinsiantis užkandis.
„Esmė paprasta – paėmus duonos kepaliuką visame jame padaryti daug gilių įpjovų, į jas pridėti sūrio, ištirpinto sviesto, pasirinktų priedų ir pašauti į orkaitę. Už pusvalandžio ištrauksite nuodėmingai skanų ir itin efektingai atrodantį užkandį, kuris taps vakarėlio hitu. Tokia duona bus skani ir viena, tačiau galima patiekti ir kaip originalų priedą prie sriubos, troškinio ar čili“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Šis receptas mėgiamas už Atlanto dėl to, kad jam tereikia vos kelių visiškai nebrangių ingredientų, darbo yra nedaug, o ir kaskart galima išmėginti naujas skonių variacijas. Pavyzdžiui, naudoti kitokius prieskonius, kitą sūrį ar duoną, skaninti padažais, tokiais kaip pesto.
„Be to, tokią duoną galima pasiruošti iš anksto laukiant svečių. Duoną supjausčius ir sudėjus visus ingredientus, ją galima suvynioti į foliją ir palikti laukti vakaro. Tik tokiu atveju naudokite ne ištirpintą, o kambario temperatūros sviestą. Artėjant valgymo metui, reikės tik įdėti į orkaitę ir iškepti – nieko daugiau“, – pataria kulinarijos technologė.
Kokią duoną rinktis?
Šiam receptui geriausiai tiks traškios plutos tvirta duona. Rinkitės ją pagal savo skonį: prancūzišką batoną, itališką čiabatą, raugo ar pan. Tinka ir pagardintos įvairiais priedais, kurios vis populiarėja Lietuvoje.
„Ilgus metus lietuviai buvo gan konservatyvūs rinkdamiesi duoną – ištikimybė tradicinei ruginei ir plikytai šviesiai duonai buvo labai stipri. Visgi, ilgainiui skonis pradėjo keistis: pirkėjai pamėgo vietoje keptą prancūzišką batoną, atrado itališkos čiabatos universalumą. Jų pasirinkimą vis labiau lemia ir noras paeksperimentuoti, praturtinti savo racioną – pirkinių krepšeliuose dažnai atsiduria duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip šalavijų sėklos, linų sėmenys, daiginti rugiai ir pan.“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Koks sūris tinkamiausias?
Svarbu, kad jis gerai lydytųsi, pabrėžia G. Urbonavičiūtė. Galite naudoti paprasčiausią fermentinį sūrį, mocarelą, čederį ar jų mišinį. Taip pat šventiniam receptui puikiai tik bri sūris. Galite įmaišyti ir kietojo sūrio, tokio kaip parmezanas, tačiau didžiausią dalį turi sudaryti besilydantis sūris.
Kokie priedai dera?
„Įdaro pagrindas – ištirpdytas sviestas. Jeigu nevartojate pieno produktų, galima naudoti ir aliejų, visgi skonis bus šiek tiek kitoks. Paprasčiausia ir bene skaniausia į jį tiesiog įmaišyti išspausto česnako ar česnako miltelių, įdėti šiek tiek šviežių žalumynų (svogūnų laiškų ar petražolių) ir vos vos druskos. Bet leiskite pasireikšti savo fantazijai: įdėti ir šoninės ar dešros gabaliukų, pjaustytų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, įmaišyti šaukštą pesto padažo. Jeigu naudojate bri, labai skanu bus jį derinti su riešutais ir spanguolėmis“, – idėjomis dalijasi kulinarijos žinovė.
Kaip supjaustyti duoną?
Tik iš pradžių tai gali pasirodyti sudėtinga – technika yra labai paprasta. Esmė yra supjaustyti kepalą „grotelėmis“, tačiau neįpjauti duonos apačios, nes kitaip visas įdaras ištekės. Padėkite duoną ant lentelės, tvirtai viena ranka laikykite, o kita visame kepale išilgai padarykite įpjovas, darydami maždaug 2–3 cm tarpus. Pasukite duoną 90 laipsnių kampu ir dabar tokias pačias įpjovas padarykite skersai – turi išeiti retas tinklelis. Tuomet teliks konditeriniu teptuku kiekvieną įpjovą patepti sviestu, įdėti priedų ir gausiai tarpus prikimšti sūrio.
Česnakinė kepta duona su sūriu
Porcijos: 4–6
Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. paruošti ir 20 min. kepti)
Reikės: 1 kepaliuko duonos, 5 skiltelių česnako, saujelės žalumynų (petražolių ar svogūno laiškų), šiek tiek itališkų prieskonių, 110 g sviesto, 120 g sūrio (fermentinio ar mocarelos), druskos.
Gaminame:
Skaudus ir sukrečiantis įvykis Vilniuje, kai įtariama, jog vienas nepilnametis atėmė gyvybę savo bendraamžiui, paliko visuomenę sukrėstą ir sunerimusią. Tokios tragedijos, nors ir itin retos, primena, kaip svarbu laiku pastebėti vaiko emocinę būseną, elgesio pokyčius ir nedelsti ieškoti pagalbos. Vaiko teisių gynėjai kartu su Lietuvos psicho
Tauragės apskrities policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl smurto artimoje aplinkoje, eismo įvykio Tauragėje bei sukčiavimo atvejo Šilutėje. Fizinio skausmo sukėlimas2025 m. rugpjūčio 4 d., apie 21.00 val., Šilalės rajone, Pajūrio seniūnijoje, Žvingių miestelyje, namo kieme, vyras (gim. 1975 m.) sukėlė fizinį skausmą
Lietuvos energetikos agentūra (LEA) kviečia gyventojus, įsirengiančius šilumos siurblius „oras–vanduo“, teikti paraiškas kompensacijai. Tai puiki žinia tiems, kurie skuba modernizuoti savo šildymo sistemas – dabar atsiranda galimybė atgauti net iki 90 % įrenginio kainos! UAB Ecoenergija.lt ragina nedelst
Šiemet Šilalė, minėdama 492-ąjį gimtadienį, krašto gyventojus ir svečius pasitiko šūkiu „Šilalės gimtadienis suartina“. Ir išties – renginių ir veiklų gausa subūrė šventės dalyvius bendrystei. Gimtadienio proga naujai įrašyta vietiniams puikiai žinoma daina „Šila
Ministrui Pirmininkui Gintautui Paluckui priėmus sprendimą atsistatydinti iš užimamų pareigų, vadovaujantis Vyriausybės įstatymo 9-uoju straipsniu atsistatydina premjero vadovaujama XIX-oji Vyriausybė. Apie atsistatydinimą oficialiai pranešta pirmadienį įvykusiame Vyriausybės posėdyje. „XIX Vyriausybės darbas nuo pat pirmosios
Pastaruoju metu vis dažniau fiksuojami atvejai, kai gyventojai gauna apgaulingus el. laiškus, vizualiai primenančius pranešimus iš gerai žinomų įmonių. Sukčiai pasitelkia tikroviškai atrodančius logotipus, el. laiškų šablonus ir net įvardija konkrečius paslaugų teikimo atvejus, kad sukurtų pasitikėjimą ir p
Vasarai persiritus į antrąją pusę, o iki 2025–2026 m. Regionų krepšinio lygos (RKL) A diviziono sezono starto likus kiek daugiau nei dviem mėnesiams, metas pažvelgti į tai, kaip vyksta komandų pasiruošimas. Klubai jau pradėjo sudėties formavimo darbus – dalis ekipų spėjo išlaikyti savo lyderius bei pristatyti pirmuo
Lietuvos šaulių sąjunga kartu su pilietine iniciatyva „Stiprūs kartu“ nuo rugpjūčio 4 d. atnaujina stebėsenos projektą Akylas.lt. Platforma suteikia galimybę gyventojams pranešti apie įtartinus įvykius ar objektus, galinčius kelti grėsmę visuomenės saugumui ar valstybės stabilumui. Akylas.lt leidžia kiekvienam gyventojui
Penktadienio vakarą Tauragės pilies kiemelį kaitino braziliški ritmai, šiltos šypsenos ir sprogstanti atlikėjų energija. Vienuoliktąsias džiazo dienas papuošė grupė AYOM – šeši charizmatiški atlikėjai iš keturių šalių, koncertinį turą mūsų šalyje pradėję nuo Tauragės.
Tauragės apylinkės teismas atmetė Šilalės rajono gyventojos pareiškimą dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo – kad ji po namo savininkės mirties priėmė jos palikimą, pradėdama faktiškai valdyti paveldimą turtą. E. K. siekė pasinaudoti įstatyme numatyta vienu iš palikimo priėmimo būdų, kai asmuo laik
Policija informuoja, kad rugpjūčio mėnesį visoje šalyje bus vykdomos sustiprintos eismo dalyvių kontrolės priemonės, skirtos užtikrinti visų eismo dalyvių saugumą keliuose, mažinti avaringumą ir drausminti pažeidėjus. Rugpjūčio 1–3 d., 16–18 d. ir 25–27 d. pareigūnai vykdys vairuotojų blaivumo ir apsvaigimo nuo narkotinių