Švieži kopūstai yra viena mėgstamiausių naujo pavasarinio derliaus daržovių. Gardžiai juos paruošti galima vos su keliais priedais, juose gausu maistingų medžiagų, o viso patiekalo kaina neapsunkins ir piniginės. O dar geriau – reikės visai nedaug laiko virtuvėje. Jeigu į kulinarinę kasdienybę įsisuko rutina, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 3 receptais – ilgąjį savaitgalį kasdien galėsite stebinti namiškius gardžiais patiekalais.
„Pavasarinis derlius jau kaip reikiant įsisiūbuoja, jau atsirado net ir šviežutėlių naujo derliaus arbūzų. Matome, kad pirkėjai prasidėjus pavasariui natūraliai nori kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių gėrybių, o pirmiausiai renkasi tas, be kurių sunkiai įsivaizduojama lietuviška virtuvė: šviežias bulves, svogūnus, ridikėlius, morkas, taip pat ir kopūstus. Pastarieji paklausūs ištisus metus, bet pirkėjai ypač laukia šviežio derliaus, nes tokios daržovės išsiskiria traškumu, sultingumu ir lengvu paruošimu“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Valgykite į sveikatą
Ne tik galimybė greitai ir nebrangiai paruošti pietus ar vakarienę patraukia pirkėjus dažniau gaminti su kopūstais. Daugelis jau seniai žino apie naudingas kopūstų savybes, vitaminų ir mineralų gausą. Jie yra puikus vitaminų C, K ir B grupės vitaminų, taip pat kalio, magnio ir kitų mineralų šaltinis. Švieži kopūstai pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad kopūstai yra mažai kaloringi ir turi daug skaidulų, todėl puikiai tinka norintiems palaikyti sveiką svorį. Skaidulos taip pat padeda gerinti virškinimą ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Įtraukę šviežio derliaus kopūstus į savo mitybą, galite ne tik padėti savo sveikatai, bet ir praturtinsite savo racioną skaniu, maistingu maistu. Žinoma, labai svarbu, kaip juos ruošite – geriausia jų ilgai termiškai neapdoroti ir rinktis lengvesnius padažus, pagardus“, – pataria daržovių žinovė.
Trūksta idėjų? Prašom
Vienas skaniausių ir paprasčiausių būdų paruošti šviežius kopūstus – juos lengvai apkepti. Tą galima daryti keptuvėje, smulkiai supjaustytą kopūstą pakepinus su šiek tiek sviesto, įdėjus krapų, paskaninus šonine. Keptas kopūstas be galo skanus ir ištrauktas iš orkaitės – tereikia supjaustyti juos stambiomis skiltelėmis, aptepti aliejumi ar sviestu, pagardinti druska bei pipirais. Iškeptus patiekite kaip garnyrą, derinkite salotose ar apliejus padažu pasiūlykite kaip pagrindinį vegetarišką patiekalą.
„Kepti kopūstai labai skanu, bet jei juos gamintumėte kasdien, po savaitės jie tikriausiai visiems atsibostų. Laimei, ši daržovė dera su pačiais įvairiausiais priedais, iš šviežių lapų galima paruošti skirtingus patiekalus – tiek salotas, tiek sriubą ar apkepus. Nebūtina apsiriboti tik lietuviams gerai pažįstamais patiekalais, tokiais kaip balandėliai ar kopūstienė. Kopūstai mėgstami įvairiose šalyse, todėl pasisemti įkvėpimo verta ir kitų tautų kulinarinėse tradicijose“, – kviečia G. Urbonavičiūtė.
Pavyzdžiui, japonai iš kopūstų gamina blynelius, Centrinėje Europoje jie derinami ne tik su mėsa, dešrelėmis, bet ir su makaronais, lenkai iš šviežių ir raugintų kopūstų ruošią žymųjį „bigosą“, jų deda į koldūnus, amerikiečiai turi begales receptų salotoms „coleslaw“, airiai ruošia bulvių košę su kopūstais, o meksikiečiai jų deda į populiariuosius takus.
„Nereikia pamiršti, kad šviežio derliaus kopūstai yra švelnaus skonio, sultingi ir traškūs, todėl labai tinka daugeliui salotų derinių. Pasiteisinę, tradiciniai deriniai yra su morkomis, agurkais ar krapais, tačiau galima ir pasitelkti fantaziją. Prie kopūstų taip pat tinka rūgštūs vaisiai – pavyzdžiui, rabarbarai, kiviai. Jei labiau mėgstate saldžius daržovių priedus, derinkite juos su kukurūzais arba burokėliais. Jeigu norite gurmaniškesnio varianto, kopūstai puikiai tiks su krevetėmis ar mėlynojo sūrio padažu“, – idėjomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.
Ji siūlo ilgąjį savaitgalį iš bandyti 3 naujus receptus, kurie bus nesunkiai pagaminami ir galbūt taps vienais mėgstamiausių patiekalų su šviežutėliais kopūstais.
Japoniški šviežių kopūstų blyneliai okonomiyaki
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 3 kiaušinių, 400 g šviežių kopūstų, 1 šaukštelio sojų padažo, ½ šaukštelio sezamų aliejaus, ¼ puodelio miltų, ½ šaukštelio druskos, ryšulėlio šviežių svogūnų laiškų. Padažui: 100 ml jogurto, skiltelės šviežio česnako arba ¼ šaukštelio jo miltelių, cukraus, druskos, pipirų.
Gaminame:
Vegetariškas prancūziškas kišas su kopūstais
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 55 min. (30 min. ruošti ir 25 min. kepti)
Reikės: 1 didelio sluoksniuotos tešlos lakšto, 200 g šviežių kopūstų, 100 g morkų, 1 svogūno, 3 kiaušinių, 2 šaukštelių medaus, 50 ml grietinėlės, 40 gramų „Gruyere“ arba kito mėgstamo gerai besilydančio sūrio, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.
Gaminame:
Meksikietiški takai su malta mėsa ir kopūstų salotomis
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 6 kukurūzų tortilijų, 500 g maltos mėsos (naudokite mėgstamą – kiaulieną, jautieną ar kalakutieną), ½ šviežio svogūno, 1 raudonosios paprikos, 1 šaukšto aliejaus, 4 skiltelių česnako, ½ puodelio sultinio, aitriosios paprikos miltelių, konservuotų Chalapos paprikų, druskos. Kopūstų salotoms: 200 g šviežių kopūstų, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, druskos. Papildomai: avokado, grietinės, tarkuoto sūrio, šviežių petražolių, salsos padažo.
Gaminame:
Šį ketvirtadienį Kauno bigbendas kviečia į aristokratišką pasimatymą su Ella Jane Fitzgerald ir džiazo atlikėja Laura Budreckyte. Nors abi džiazo dainininkes skiria šimtmetis, bet kai kas jas suartina. Tai – saviti šių atlikėjų tembrai, jų dėmesys ir jautrumas atliekamam turiniui, platūs diapazonai, balsų &sc
Šiandien, 2025 m. gegužės 28 d., apie 7.15 val. iš namų, Pagėgių sav., Rukų k., išėjo ir negrįžo Erikas Poška, gim. 2010 m. Su nepilnamečiu susisiekti nėra galimybės, jo buvimo vieta nėra žinoma. Vaikinas smulkaus kūno sudėjimo, apie 180 cm ūgio, tamsiai rusvų, garbanotų plaukų, vilkėjo šviesios spalvos džinsines
Pašnekovas - Algridas Petraitis, Tauragės meno mokyklos direktoriaus pavaduotojas muzikos ugdymui. Pokalbio tema – mokinių priėmimas į meno mokyklą. https://open.spotify.com/episode/3ZzgXkmxAxkjoLfEifjhZB Baigiantis mokslo metams, mokytojai mąsto apie naujuosius mokslo metus, todėl gabumų patikrinimas (ne egzaminai!) birželio 3-4 d.
Prie mikrofono - Raimondas Vaitkevičius, TauragėsAVPK viršininkas. https://open.spotify.com/episode/0VcF6ucAHL8szRN9ksJ1Di - Vizitinė kortelė, trumpai apie save. - Kokia tvarka skiriami apskričių policijos komisariatųviršininkai, kiek kadencijų? Kas lėmė jūsų paskyrimą? - Pirmi (ar pirmi?) įspūdžiai atvykus į naująją darbovietą.
Paplūdimio teniso entuziastas Mindaugas Dumčius apie sparčiai populiarėjančią sporto šaką ir artėjantį turnyrą „Tauragė 2025“. Ko tikėtis sportininkams ir žiūrovams? Klausykitės pokalbio! https://open.spotify.com/episode/23ePVBBY51t3zMPh2rJWAN
Empatija – vienas svarbiausių gebėjimų, padedantis kurti stiprius tarpusavio santykius, išvengti konfliktų ir užaugti atsakingu, supratingu žmogumi. Empatiški vaikai geriau suvokia tiek savo, tiek ir kitų jausmus, lengviau sprendžia nesutarimus ir geba būti atidūs savo ir aplinkinių emocijoms. Vis dėlto vaiko teisių gynėjai past
Sunkvežimių parką valdanti įmonė puikiai žino, kad netikėtas technikos gedimas gali reikšti ne tik papildomas išlaidas, bet ir verslo grandinės sutrikimus. Dėl to vis aktualesnis tampa klausimas – kiek ir kokių atsarginių dalių reikėtų turėti „po ranka“, kad sprendimai būtų priimami greitai, o remonto darbai vyktų sk
Gegužės 22 d. atlikti maudyklų vandens tyrimai Jūros upės maudykloje, Balskų tvenkinyje, Keramikos tvenkinyje, Skaudvilės tvenkinyje, Draudenių ežere, Baltrušaičių tvenkinyje, Zumpės tvenkinyje. Nustatyta, kad Zumpės tvenkinyje žarninių enterokokų skaičius viršija higienos normoje (HN92:2018) nustatytas ribines vertes, todėl š
Visą gegužę Tauragės raj. bendrojo ugdymo įstaigose vyksta įvadinės dronų pamokos, kurias veda Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) „Airtech“ skyriaus bepiločių orlaivių mokytojai. Įvadinės pamokos mokyklose rengiamos populiarinant jau nuo šio rugsėjo Tauragės raj. startuosiančius „Airtech“
Tęsiame pasakojimą apie netoli Tauragės esančius senovės kapinynus, kuriuos paliko skalviai. Kas jie tokie buvo, „Tauragės žinių“ skaitytojai gali sužinoti skaitydami pirmąjį šios serijos straipsnį. Greižėnų kapinynas200 m į šiaurę nuo Oplankio yra kapinynas, kurį dar 1897–1898 m. tyrė baltų proistorės tyrinėtojas,
Penkerius metus Lietuvoje galima pasinaudoti Šeimos kortelės teikiamomis nuolaidomis, naudomis ir privilegijomis. Teisę į Šeimos kortelę turi daugiau kaip 43 tūkst. šeimų, pirmąja kortele naudojasi daugiau kaip 18 tūkst. Lietuvos šeimų, t.y. 42 proc. teisę į šią kortelę turinčių šeimų. Kortelė populiariausi
Pamėginkime apibrėžti, ką laikome Tauragės senamiesčiu. Gal tai Tauragės dvaras, davęs pradžią miestui? Bet jis taip toli nuo dabartinio centro. Gal tuomet Senamiesčio skveras, tokį vardą gavęs tik 2013 metais, ir jo aplinka? Gal, tačiau šiandien tai irgi ne centras. Tuomet gal dabartinis centras aplink Dariaus ir Girėno bei Vytauto gatvių s