Tauragės žinios logotipas
Šviežio derliaus kopūstas tas pats, patiekalai – kasdie

Šviežio derliaus kopūstas tas pats, patiekalai – kasdien skirtingi: 3 naujos receptų idėjos, kurios patiks visai šeimai

Švieži kopūstai yra viena mėgstamiausių naujo pavasarinio derliaus daržovių. Gardžiai juos paruošti galima vos su keliais priedais, juose gausu maistingų medžiagų, o viso patiekalo kaina neapsunkins ir piniginės. O dar geriau – reikės visai nedaug laiko virtuvėje. Jeigu į kulinarinę kasdienybę įsisuko rutina, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 3 receptais – ilgąjį savaitgalį kasdien galėsite stebinti namiškius gardžiais patiekalais.

„Pavasarinis derlius jau kaip reikiant įsisiūbuoja, jau atsirado net ir šviežutėlių naujo derliaus arbūzų. Matome, kad pirkėjai prasidėjus pavasariui natūraliai nori kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių gėrybių, o pirmiausiai renkasi tas, be kurių sunkiai įsivaizduojama lietuviška virtuvė: šviežias bulves, svogūnus, ridikėlius, morkas, taip pat ir kopūstus. Pastarieji paklausūs ištisus metus, bet pirkėjai ypač laukia šviežio derliaus, nes tokios daržovės išsiskiria traškumu, sultingumu ir lengvu paruošimu“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Valgykite į sveikatą

Ne tik galimybė greitai ir nebrangiai paruošti pietus ar vakarienę patraukia pirkėjus dažniau gaminti su kopūstais. Daugelis jau seniai žino apie naudingas kopūstų savybes, vitaminų ir mineralų gausą. Jie yra puikus vitaminų C, K ir B grupės vitaminų, taip pat kalio, magnio ir kitų mineralų šaltinis. Švieži kopūstai pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad kopūstai yra mažai kaloringi ir turi daug skaidulų, todėl puikiai tinka norintiems palaikyti sveiką svorį. Skaidulos taip pat padeda gerinti virškinimą ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Įtraukę šviežio derliaus kopūstus į savo mitybą, galite ne tik padėti savo sveikatai, bet ir praturtinsite savo racioną skaniu, maistingu maistu. Žinoma, labai svarbu, kaip juos ruošite – geriausia jų ilgai termiškai neapdoroti ir rinktis lengvesnius padažus, pagardus“, – pataria daržovių žinovė.

Trūksta idėjų? Prašom

Vienas skaniausių ir paprasčiausių būdų paruošti šviežius kopūstus – juos lengvai apkepti. Tą galima daryti keptuvėje, smulkiai supjaustytą kopūstą pakepinus su šiek tiek sviesto, įdėjus krapų, paskaninus šonine. Keptas kopūstas be galo skanus ir ištrauktas iš orkaitės – tereikia supjaustyti juos stambiomis skiltelėmis, aptepti aliejumi ar sviestu, pagardinti druska bei pipirais. Iškeptus patiekite kaip garnyrą, derinkite salotose ar apliejus padažu pasiūlykite kaip pagrindinį vegetarišką patiekalą.

„Kepti kopūstai labai skanu, bet jei juos gamintumėte kasdien, po savaitės jie tikriausiai visiems atsibostų. Laimei, ši daržovė dera su pačiais įvairiausiais priedais, iš šviežių lapų galima paruošti skirtingus patiekalus – tiek salotas, tiek sriubą ar apkepus. Nebūtina apsiriboti tik lietuviams gerai pažįstamais patiekalais, tokiais kaip balandėliai ar kopūstienė. Kopūstai mėgstami įvairiose šalyse, todėl pasisemti įkvėpimo verta ir kitų tautų kulinarinėse tradicijose“, – kviečia G. Urbonavičiūtė.

Pavyzdžiui, japonai iš kopūstų gamina blynelius, Centrinėje Europoje jie derinami ne tik su mėsa, dešrelėmis, bet ir su makaronais, lenkai iš šviežių ir raugintų kopūstų ruošią žymųjį „bigosą“, jų deda į koldūnus, amerikiečiai turi begales receptų salotoms „coleslaw“, airiai ruošia bulvių košę su kopūstais, o meksikiečiai jų deda į populiariuosius takus.

„Nereikia pamiršti, kad šviežio derliaus kopūstai yra švelnaus skonio, sultingi ir traškūs, todėl labai tinka daugeliui salotų derinių. Pasiteisinę, tradiciniai deriniai yra su morkomis, agurkais ar krapais, tačiau galima ir pasitelkti fantaziją. Prie kopūstų taip pat tinka rūgštūs vaisiai – pavyzdžiui, rabarbarai, kiviai. Jei labiau mėgstate saldžius daržovių priedus, derinkite juos su kukurūzais arba burokėliais. Jeigu norite gurmaniškesnio varianto, kopūstai puikiai tiks su krevetėmis ar mėlynojo sūrio padažu“, – idėjomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Ji siūlo ilgąjį savaitgalį iš bandyti 3 naujus receptus, kurie bus nesunkiai pagaminami ir galbūt taps vienais mėgstamiausių patiekalų su šviežutėliais kopūstais.

Japoniški šviežių kopūstų blyneliai okonomiyaki

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 3 kiaušinių, 400 g šviežių kopūstų, 1 šaukštelio sojų padažo, ½ šaukštelio sezamų aliejaus, ¼ puodelio miltų, ½ šaukštelio druskos, ryšulėlio šviežių svogūnų laiškų. Padažui: 100 ml jogurto, skiltelės šviežio česnako arba ¼ šaukštelio jo miltelių, cukraus, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Pagaminkite padažą: visus ingredientus sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir atidėkite į šalį.
  2. Kopūstus ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite. Dubenyje sumaišykite kiaušinius, sojų padažą, sezamų aliejų ir druską. Palaipsniui įmaišykite miltus, kol tešla taps vientisa. Sudėkite kopūstus ir svogūnų laiškus.
  3. Didelėje nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Kai aliejus įkais, iš tešlos formuokite blynelius. Prieš dėdami į keptuvę būtinai dar kartą išmaišykite tešlą, kad kopūstai pasidengtų dubens dugne susikaupusia blynų tešla.
  4. Kai blyneliai kepa iš vienos pusės, išlyginkite juos mentele. Kai apačia apskrus (maždaug po 3 minučių), apverskite juos ir apkepkite iš kitos pusės. Riebalus nuo blynų nusausinkite ant popierinių rankšluosčių. Paruoštus blynus patiekite su česnakiniu jogurto padažu.

Vegetariškas prancūziškas kišas su kopūstais

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 55 min. (30 min. ruošti ir 25 min. kepti)

Reikės: 1 didelio sluoksniuotos tešlos lakšto, 200 g šviežių kopūstų, 100 g morkų, 1 svogūno, 3 kiaušinių, 2 šaukštelių medaus, 50 ml grietinėlės, 40 gramų „Gruyere“ arba kito mėgstamo gerai besilydančio sūrio, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Nulupkite ir griežinėliais supjaustykite svogūną. Į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir ant silpnos ugnies pakepinkite. Kai svogūnas taps permatomas, įpilkite du šaukštelius medaus. Kaitinkite, kol svogūnas karamelizuosis, tuomet atidėkite į šalį.
  2. Supjaustykite kopūstą mažais gabalėliai, morkas nuskuskite ir naudodami daržovių skustuvą išilgai supjaustykite plonomis juostelėmis. Didelėje keptuvėje apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pakepinkite. Neuždenkite ir pakepkite, kol jos šiek tiek suminkštės, bet liks dar traškios. Pagardinkite druska ir pipirais. Atidėkite į šalį.
  3. Į dubenį įmuškite kiaušinius. Įpilkite grietinėlės, druskos ir pipirų ir gerai išplakite.
  4. Iškočiokite tešlą ir ja išklokite pyrago formą. Šonai turi likti pakelti. Ant jos dėkite svogūnus, tuomet – kopūstų ir morkų mišinį, galiausiai apliekite kiaušiniais ir suberkite tarkuotą sūrį. Užlenkite tešlos šonus ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 25 minutes.

Meksikietiški takai su malta mėsa ir kopūstų salotomis

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 6 kukurūzų tortilijų, 500 g maltos mėsos (naudokite mėgstamą – kiaulieną, jautieną ar kalakutieną), ½ šviežio svogūno, 1 raudonosios paprikos, 1 šaukšto aliejaus, 4 skiltelių česnako, ½ puodelio sultinio, aitriosios paprikos miltelių, konservuotų Chalapos paprikų, druskos. Kopūstų salotoms: 200 g šviežių kopūstų, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, druskos. Papildomai: avokado, grietinės, tarkuoto sūrio, šviežių petražolių, salsos padažo.

Gaminame:

  1. Visų pirma paruoškite kopūstų salotas. Kopūstą supjaustykite plonais griežinėliais ir kartu su laimo sultimis ir druska sudėkite į didelį dubenį. Rankomis gerai paspaudykite ir atidėkite į šalį.
  2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies. Sudėkite kubeliais pjaustytus svogūną ir papriką. Kepkite retkarčiais pamaišydami, kol daržovės pradės minkštėti, maždaug 3-5 minutes. Atidėkite į šalį.
  3. Į keptuvę sudėkite maltą mėsą, išspaustą česnaką, čili miltelius, pagardinkite druska ir mentele susmulkinkite mėsą. Sudėkite svogūnus ir paprikas, supilkite sultinį ir smulkintas Chalapos paprikos, gerai išmaišykite. Mišinį visiškai užvirinkite ir retkarčiais pamaišydami virkite, kol padažas sutirštės ir malta mėsa išvirs.
  4. Tortilijas pašildykite ir pasiūlykite kiekvienam pasidaryti tokį taką, kokį nori iš visų ingredientų: maltos mėsos, kopūstų salotų, grietinės, kubeliais pjaustyto avokado, tarkuoto sūrio ir šviežių petražolių ar kitų ingredientų.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Griežtinama mikrojudumo priemonių vairuotojų kontrolė

Gegužės mėnesį policija sugriežtins mikrojudumo priemonių vairuotojų kontrolę. Pernai elektrinių mikrojudumo priemonių, motorinių dviračių vairuotojai padarė 2 825 Kelių eismo taisyklių (toliau– KET) pažeidimus, o eismo įvykiuose buvo sužeista 180 paspirtukų vairuotojų ir keleivių. Gegužės 18–20 d.elektrinių mikrojudumo priemonių vairu

„Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“ – kelias, kurį renkiesi TU!

Gegužės 10 dieną Tauragėje vyks neeilinis renginys, kuris pažadins kiekvieno nuotykių ieškotojo vidinį variklį – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Tai unikalus, dinamiškas ir visiems atviras automobilių turizmo tematikos renginys – varžybos, kurių metu dalyviai atskirose kategorijose leisis

Vyriausybė pritarė antrosios pensijų kaupimo pakopos tobulinimams – sistema bus patrauklesnė ir lankstesnė

Antroji pensijų kaupimo pakopa bus patrauklesnė ir lankstesnė, bus užtikrintas savanoriškas dalyvių įsitraukimas ir įgyvendintas Konstitucinio teismo nutarimas, numatant galimybes pasitraukti iš kaupimo antroje pensijų pakopoje, kai kaupimas tampa apsunkintas ar betikslis. Vyriausybė pritarė tai įtvirtinantiems Socialinės apsaugos ir

Įsigaliojo ribojimai nemokamai dalyti vienkartines plastikines maisto ir gėrimų pakuotes

Nuo gegužės 1 d. Lietuvoje įsigaliojo Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimai, pagal kuriuos  viešojo maitinimo įmonėms draudžiama nemokamai dalyti vienkartines plastikines maisto ir gėrimų pakuotes, kai jose  pardavimo metu pakuojamas maistas ar supilami gėrimai. Draudimas apima ir plastikinius kavos puodelius. Šių

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanota ir tauragiškė Pranciška Ramanauskienė

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį, artėjančios Motinos dienos proga, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanojo 52 mamas ir globėjas iš visos Lietuvos - už nuopelnus motinystei, globai ir rūpybai, už atsakingumą, pasiaukojimą bei įkvepiantį pavyzdį bendruomenei.    Garbingas apdovanoj

Prasidės karinės pratybos "Griffin Lightning": Lietuvos teritorijoje žemame aukštyje skraidys sąjungininkų sraigtasparniai

Gegužės 3 - 23 d. Lietuvos teritorijoje vyks tarptautinės karinės pratybos „Griffin Lightning 2025", kurios apims daugelį Lietuvos teritorijoje gegužę rengiamų mokymų. Jau šį šeštadienį prasidės Lietuvos gyventojams matomiausia šių pratybų dalis – Vokietijos kariuomenės sraigtasparnių skrydžiai Lietuvos oro e

A diviziono elitas rikiuojasi pusfinaliams – pristatome porų apžvalgą

Nostra.lt – A diviziono sezonas artėja prie kulminacijos – Kėdainiuose laukia finalo ketverto kovos, kuriose susitiks keturios labai skirtingos, bet savo vietą aikštelėje įrodžiusios komandos. Vieni – tituluoti favoritai, kiti – iš apačios atėję išsišokėliai, tačiau visus juos vienija tas pats tik

Gegužės 17 d. Tauragėje šurmuliuos Gatvės muzikos diena ir Šeimadienis

Gegužės 17 d. Tauragėje švęsime Gatvės muzikos dieną, o taip pat minėsime ir Tarptautinę šeimos dieną!  Šių metų Gatvės muzikos dienos tema „Generalinė repeticija“, kuri kvies tauragiškius atskleisti savo muzikinius talentus skirtingose miesto erdvėse. Registracija: https://gmd.lt/ paspaudus „Daly

Policijos pareigūnai informuoja apie prevencines priemones, kurias vykdys gegužės mėnesį

Policijos pareigūnai, užtikrindami eismo saugumą ir mažindami eismo įvykių skaičių, gegužės mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamoje teritorijoje vykdys šias prevencines priemones: Gegužės 1–4 d.; 18–20 d. – transporto priemonių, tarp kurių ir dviračių, elektrinių mikrojudumo priemonių, v

Lietuva nepritaria Europos Komisijos pasiūlymui riboti švino naudojimą amunicijoje ir žvejybos reikmenyse

Šiandien vykusiame REACH komiteto posėdyje Aplinkos ministerijos atstovai išsakė Lietuvos poziciją nepritarti Europos Komisijos (EK) pasiūlymui riboti švino naudojimą amunicijoje bei žvejybos reikmenyse. Tokia Lietuvos pozicija parengta atsižvelgus į dabartinę geopolitinę situaciją bei  suinteresuotų institucijų  bei

Ar „Tauragė“ turi galimybę kitą sezoną žaisti Nacionalinėje krepšinio lygoje?

Tauragės Tauragė jau šį savaitgalį dalyvaus Regionų krepšinio lygos finaliniame ketverte. Kokios komandos galimybės laimėti trofėjų ir kitą sezoną žaisti Nacionalinėje krepšinio lygoje? Į šį klausimą atsakymo radijo laidoje ieško komandos vadovas Aivaras Skarbalius ir komandos kapitonas Gvidas Galinauskas. Kalbino

Teismas paskyrė bausmę už smurtą ir bauginimą buvusios sutuoktinės atžvilgiu

Tauragės apylinkės teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį Jurbarko rajono gyventojui, kuris pripažintas kaltu dėl smurto ir sistemingos psichologinės prievartos naudojimo prieš buvusią sutuoktinę. Jam skirta 1 metų ir 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmė su intensyvia priežiūra. Taip pat teismas uždraudė bet kokį kontaktą su nukentėjusiąja.