Švieži kopūstai yra viena mėgstamiausių naujo pavasarinio derliaus daržovių. Gardžiai juos paruošti galima vos su keliais priedais, juose gausu maistingų medžiagų, o viso patiekalo kaina neapsunkins ir piniginės. O dar geriau – reikės visai nedaug laiko virtuvėje. Jeigu į kulinarinę kasdienybę įsisuko rutina, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 3 receptais – ilgąjį savaitgalį kasdien galėsite stebinti namiškius gardžiais patiekalais.
„Pavasarinis derlius jau kaip reikiant įsisiūbuoja, jau atsirado net ir šviežutėlių naujo derliaus arbūzų. Matome, kad pirkėjai prasidėjus pavasariui natūraliai nori kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių gėrybių, o pirmiausiai renkasi tas, be kurių sunkiai įsivaizduojama lietuviška virtuvė: šviežias bulves, svogūnus, ridikėlius, morkas, taip pat ir kopūstus. Pastarieji paklausūs ištisus metus, bet pirkėjai ypač laukia šviežio derliaus, nes tokios daržovės išsiskiria traškumu, sultingumu ir lengvu paruošimu“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Valgykite į sveikatą
Ne tik galimybė greitai ir nebrangiai paruošti pietus ar vakarienę patraukia pirkėjus dažniau gaminti su kopūstais. Daugelis jau seniai žino apie naudingas kopūstų savybes, vitaminų ir mineralų gausą. Jie yra puikus vitaminų C, K ir B grupės vitaminų, taip pat kalio, magnio ir kitų mineralų šaltinis. Švieži kopūstai pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad kopūstai yra mažai kaloringi ir turi daug skaidulų, todėl puikiai tinka norintiems palaikyti sveiką svorį. Skaidulos taip pat padeda gerinti virškinimą ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Įtraukę šviežio derliaus kopūstus į savo mitybą, galite ne tik padėti savo sveikatai, bet ir praturtinsite savo racioną skaniu, maistingu maistu. Žinoma, labai svarbu, kaip juos ruošite – geriausia jų ilgai termiškai neapdoroti ir rinktis lengvesnius padažus, pagardus“, – pataria daržovių žinovė.
Trūksta idėjų? Prašom
Vienas skaniausių ir paprasčiausių būdų paruošti šviežius kopūstus – juos lengvai apkepti. Tą galima daryti keptuvėje, smulkiai supjaustytą kopūstą pakepinus su šiek tiek sviesto, įdėjus krapų, paskaninus šonine. Keptas kopūstas be galo skanus ir ištrauktas iš orkaitės – tereikia supjaustyti juos stambiomis skiltelėmis, aptepti aliejumi ar sviestu, pagardinti druska bei pipirais. Iškeptus patiekite kaip garnyrą, derinkite salotose ar apliejus padažu pasiūlykite kaip pagrindinį vegetarišką patiekalą.
„Kepti kopūstai labai skanu, bet jei juos gamintumėte kasdien, po savaitės jie tikriausiai visiems atsibostų. Laimei, ši daržovė dera su pačiais įvairiausiais priedais, iš šviežių lapų galima paruošti skirtingus patiekalus – tiek salotas, tiek sriubą ar apkepus. Nebūtina apsiriboti tik lietuviams gerai pažįstamais patiekalais, tokiais kaip balandėliai ar kopūstienė. Kopūstai mėgstami įvairiose šalyse, todėl pasisemti įkvėpimo verta ir kitų tautų kulinarinėse tradicijose“, – kviečia G. Urbonavičiūtė.
Pavyzdžiui, japonai iš kopūstų gamina blynelius, Centrinėje Europoje jie derinami ne tik su mėsa, dešrelėmis, bet ir su makaronais, lenkai iš šviežių ir raugintų kopūstų ruošią žymųjį „bigosą“, jų deda į koldūnus, amerikiečiai turi begales receptų salotoms „coleslaw“, airiai ruošia bulvių košę su kopūstais, o meksikiečiai jų deda į populiariuosius takus.
„Nereikia pamiršti, kad šviežio derliaus kopūstai yra švelnaus skonio, sultingi ir traškūs, todėl labai tinka daugeliui salotų derinių. Pasiteisinę, tradiciniai deriniai yra su morkomis, agurkais ar krapais, tačiau galima ir pasitelkti fantaziją. Prie kopūstų taip pat tinka rūgštūs vaisiai – pavyzdžiui, rabarbarai, kiviai. Jei labiau mėgstate saldžius daržovių priedus, derinkite juos su kukurūzais arba burokėliais. Jeigu norite gurmaniškesnio varianto, kopūstai puikiai tiks su krevetėmis ar mėlynojo sūrio padažu“, – idėjomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.
Ji siūlo ilgąjį savaitgalį iš bandyti 3 naujus receptus, kurie bus nesunkiai pagaminami ir galbūt taps vienais mėgstamiausių patiekalų su šviežutėliais kopūstais.
Japoniški šviežių kopūstų blyneliai okonomiyaki
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 3 kiaušinių, 400 g šviežių kopūstų, 1 šaukštelio sojų padažo, ½ šaukštelio sezamų aliejaus, ¼ puodelio miltų, ½ šaukštelio druskos, ryšulėlio šviežių svogūnų laiškų. Padažui: 100 ml jogurto, skiltelės šviežio česnako arba ¼ šaukštelio jo miltelių, cukraus, druskos, pipirų.
Gaminame:
Vegetariškas prancūziškas kišas su kopūstais
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 55 min. (30 min. ruošti ir 25 min. kepti)
Reikės: 1 didelio sluoksniuotos tešlos lakšto, 200 g šviežių kopūstų, 100 g morkų, 1 svogūno, 3 kiaušinių, 2 šaukštelių medaus, 50 ml grietinėlės, 40 gramų „Gruyere“ arba kito mėgstamo gerai besilydančio sūrio, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.
Gaminame:
Meksikietiški takai su malta mėsa ir kopūstų salotomis
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 6 kukurūzų tortilijų, 500 g maltos mėsos (naudokite mėgstamą – kiaulieną, jautieną ar kalakutieną), ½ šviežio svogūno, 1 raudonosios paprikos, 1 šaukšto aliejaus, 4 skiltelių česnako, ½ puodelio sultinio, aitriosios paprikos miltelių, konservuotų Chalapos paprikų, druskos. Kopūstų salotoms: 200 g šviežių kopūstų, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, druskos. Papildomai: avokado, grietinės, tarkuoto sūrio, šviežių petražolių, salsos padažo.
Gaminame:
Skaudus ir sukrečiantis įvykis Vilniuje, kai įtariama, jog vienas nepilnametis atėmė gyvybę savo bendraamžiui, paliko visuomenę sukrėstą ir sunerimusią. Tokios tragedijos, nors ir itin retos, primena, kaip svarbu laiku pastebėti vaiko emocinę būseną, elgesio pokyčius ir nedelsti ieškoti pagalbos. Vaiko teisių gynėjai kartu su Lietuvos psicho
Tauragės apskrities policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl smurto artimoje aplinkoje, eismo įvykio Tauragėje bei sukčiavimo atvejo Šilutėje. Fizinio skausmo sukėlimas2025 m. rugpjūčio 4 d., apie 21.00 val., Šilalės rajone, Pajūrio seniūnijoje, Žvingių miestelyje, namo kieme, vyras (gim. 1975 m.) sukėlė fizinį skausmą
Lietuvos energetikos agentūra (LEA) kviečia gyventojus, įsirengiančius šilumos siurblius „oras–vanduo“, teikti paraiškas kompensacijai. Tai puiki žinia tiems, kurie skuba modernizuoti savo šildymo sistemas – dabar atsiranda galimybė atgauti net iki 90 % įrenginio kainos! UAB Ecoenergija.lt ragina nedelst
Šiemet Šilalė, minėdama 492-ąjį gimtadienį, krašto gyventojus ir svečius pasitiko šūkiu „Šilalės gimtadienis suartina“. Ir išties – renginių ir veiklų gausa subūrė šventės dalyvius bendrystei. Gimtadienio proga naujai įrašyta vietiniams puikiai žinoma daina „Šila
Ministrui Pirmininkui Gintautui Paluckui priėmus sprendimą atsistatydinti iš užimamų pareigų, vadovaujantis Vyriausybės įstatymo 9-uoju straipsniu atsistatydina premjero vadovaujama XIX-oji Vyriausybė. Apie atsistatydinimą oficialiai pranešta pirmadienį įvykusiame Vyriausybės posėdyje. „XIX Vyriausybės darbas nuo pat pirmosios
Pastaruoju metu vis dažniau fiksuojami atvejai, kai gyventojai gauna apgaulingus el. laiškus, vizualiai primenančius pranešimus iš gerai žinomų įmonių. Sukčiai pasitelkia tikroviškai atrodančius logotipus, el. laiškų šablonus ir net įvardija konkrečius paslaugų teikimo atvejus, kad sukurtų pasitikėjimą ir p
Vasarai persiritus į antrąją pusę, o iki 2025–2026 m. Regionų krepšinio lygos (RKL) A diviziono sezono starto likus kiek daugiau nei dviem mėnesiams, metas pažvelgti į tai, kaip vyksta komandų pasiruošimas. Klubai jau pradėjo sudėties formavimo darbus – dalis ekipų spėjo išlaikyti savo lyderius bei pristatyti pirmuo
Lietuvos šaulių sąjunga kartu su pilietine iniciatyva „Stiprūs kartu“ nuo rugpjūčio 4 d. atnaujina stebėsenos projektą Akylas.lt. Platforma suteikia galimybę gyventojams pranešti apie įtartinus įvykius ar objektus, galinčius kelti grėsmę visuomenės saugumui ar valstybės stabilumui. Akylas.lt leidžia kiekvienam gyventojui
Penktadienio vakarą Tauragės pilies kiemelį kaitino braziliški ritmai, šiltos šypsenos ir sprogstanti atlikėjų energija. Vienuoliktąsias džiazo dienas papuošė grupė AYOM – šeši charizmatiški atlikėjai iš keturių šalių, koncertinį turą mūsų šalyje pradėję nuo Tauragės.
Tauragės apylinkės teismas atmetė Šilalės rajono gyventojos pareiškimą dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo – kad ji po namo savininkės mirties priėmė jos palikimą, pradėdama faktiškai valdyti paveldimą turtą. E. K. siekė pasinaudoti įstatyme numatyta vienu iš palikimo priėmimo būdų, kai asmuo laik
Policija informuoja, kad rugpjūčio mėnesį visoje šalyje bus vykdomos sustiprintos eismo dalyvių kontrolės priemonės, skirtos užtikrinti visų eismo dalyvių saugumą keliuose, mažinti avaringumą ir drausminti pažeidėjus. Rugpjūčio 1–3 d., 16–18 d. ir 25–27 d. pareigūnai vykdys vairuotojų blaivumo ir apsvaigimo nuo narkotinių