Švieži kopūstai yra viena mėgstamiausių naujo pavasarinio derliaus daržovių. Gardžiai juos paruošti galima vos su keliais priedais, juose gausu maistingų medžiagų, o viso patiekalo kaina neapsunkins ir piniginės. O dar geriau – reikės visai nedaug laiko virtuvėje. Jeigu į kulinarinę kasdienybę įsisuko rutina, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 3 receptais – ilgąjį savaitgalį kasdien galėsite stebinti namiškius gardžiais patiekalais.
„Pavasarinis derlius jau kaip reikiant įsisiūbuoja, jau atsirado net ir šviežutėlių naujo derliaus arbūzų. Matome, kad pirkėjai prasidėjus pavasariui natūraliai nori kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių gėrybių, o pirmiausiai renkasi tas, be kurių sunkiai įsivaizduojama lietuviška virtuvė: šviežias bulves, svogūnus, ridikėlius, morkas, taip pat ir kopūstus. Pastarieji paklausūs ištisus metus, bet pirkėjai ypač laukia šviežio derliaus, nes tokios daržovės išsiskiria traškumu, sultingumu ir lengvu paruošimu“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Valgykite į sveikatą
Ne tik galimybė greitai ir nebrangiai paruošti pietus ar vakarienę patraukia pirkėjus dažniau gaminti su kopūstais. Daugelis jau seniai žino apie naudingas kopūstų savybes, vitaminų ir mineralų gausą. Jie yra puikus vitaminų C, K ir B grupės vitaminų, taip pat kalio, magnio ir kitų mineralų šaltinis. Švieži kopūstai pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad kopūstai yra mažai kaloringi ir turi daug skaidulų, todėl puikiai tinka norintiems palaikyti sveiką svorį. Skaidulos taip pat padeda gerinti virškinimą ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Įtraukę šviežio derliaus kopūstus į savo mitybą, galite ne tik padėti savo sveikatai, bet ir praturtinsite savo racioną skaniu, maistingu maistu. Žinoma, labai svarbu, kaip juos ruošite – geriausia jų ilgai termiškai neapdoroti ir rinktis lengvesnius padažus, pagardus“, – pataria daržovių žinovė.
Trūksta idėjų? Prašom
Vienas skaniausių ir paprasčiausių būdų paruošti šviežius kopūstus – juos lengvai apkepti. Tą galima daryti keptuvėje, smulkiai supjaustytą kopūstą pakepinus su šiek tiek sviesto, įdėjus krapų, paskaninus šonine. Keptas kopūstas be galo skanus ir ištrauktas iš orkaitės – tereikia supjaustyti juos stambiomis skiltelėmis, aptepti aliejumi ar sviestu, pagardinti druska bei pipirais. Iškeptus patiekite kaip garnyrą, derinkite salotose ar apliejus padažu pasiūlykite kaip pagrindinį vegetarišką patiekalą.
„Kepti kopūstai labai skanu, bet jei juos gamintumėte kasdien, po savaitės jie tikriausiai visiems atsibostų. Laimei, ši daržovė dera su pačiais įvairiausiais priedais, iš šviežių lapų galima paruošti skirtingus patiekalus – tiek salotas, tiek sriubą ar apkepus. Nebūtina apsiriboti tik lietuviams gerai pažįstamais patiekalais, tokiais kaip balandėliai ar kopūstienė. Kopūstai mėgstami įvairiose šalyse, todėl pasisemti įkvėpimo verta ir kitų tautų kulinarinėse tradicijose“, – kviečia G. Urbonavičiūtė.
Pavyzdžiui, japonai iš kopūstų gamina blynelius, Centrinėje Europoje jie derinami ne tik su mėsa, dešrelėmis, bet ir su makaronais, lenkai iš šviežių ir raugintų kopūstų ruošią žymųjį „bigosą“, jų deda į koldūnus, amerikiečiai turi begales receptų salotoms „coleslaw“, airiai ruošia bulvių košę su kopūstais, o meksikiečiai jų deda į populiariuosius takus.
„Nereikia pamiršti, kad šviežio derliaus kopūstai yra švelnaus skonio, sultingi ir traškūs, todėl labai tinka daugeliui salotų derinių. Pasiteisinę, tradiciniai deriniai yra su morkomis, agurkais ar krapais, tačiau galima ir pasitelkti fantaziją. Prie kopūstų taip pat tinka rūgštūs vaisiai – pavyzdžiui, rabarbarai, kiviai. Jei labiau mėgstate saldžius daržovių priedus, derinkite juos su kukurūzais arba burokėliais. Jeigu norite gurmaniškesnio varianto, kopūstai puikiai tiks su krevetėmis ar mėlynojo sūrio padažu“, – idėjomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.
Ji siūlo ilgąjį savaitgalį iš bandyti 3 naujus receptus, kurie bus nesunkiai pagaminami ir galbūt taps vienais mėgstamiausių patiekalų su šviežutėliais kopūstais.
Japoniški šviežių kopūstų blyneliai okonomiyaki
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 3 kiaušinių, 400 g šviežių kopūstų, 1 šaukštelio sojų padažo, ½ šaukštelio sezamų aliejaus, ¼ puodelio miltų, ½ šaukštelio druskos, ryšulėlio šviežių svogūnų laiškų. Padažui: 100 ml jogurto, skiltelės šviežio česnako arba ¼ šaukštelio jo miltelių, cukraus, druskos, pipirų.
Gaminame:
Vegetariškas prancūziškas kišas su kopūstais
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 55 min. (30 min. ruošti ir 25 min. kepti)
Reikės: 1 didelio sluoksniuotos tešlos lakšto, 200 g šviežių kopūstų, 100 g morkų, 1 svogūno, 3 kiaušinių, 2 šaukštelių medaus, 50 ml grietinėlės, 40 gramų „Gruyere“ arba kito mėgstamo gerai besilydančio sūrio, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.
Gaminame:
Meksikietiški takai su malta mėsa ir kopūstų salotomis
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 6 kukurūzų tortilijų, 500 g maltos mėsos (naudokite mėgstamą – kiaulieną, jautieną ar kalakutieną), ½ šviežio svogūno, 1 raudonosios paprikos, 1 šaukšto aliejaus, 4 skiltelių česnako, ½ puodelio sultinio, aitriosios paprikos miltelių, konservuotų Chalapos paprikų, druskos. Kopūstų salotoms: 200 g šviežių kopūstų, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, druskos. Papildomai: avokado, grietinės, tarkuoto sūrio, šviežių petražolių, salsos padažo.
Gaminame:
Praėjusį rudenį tauragiškė Laura Jūdvytytė Pasaulio kurčiųjų buriavimo čempionate iškovojo bronzos medalį. Nors čempionate varžytasi ir komandinėse rungtyse, sėkmė aplankė burlaivį valdant vienai. Ir nors, regis pripažinimas galėtų būti pakankamas atlygis už sunkų darbą, Laurai norisi daugiau: ji nori, kad daugiau jaunų, kurtumą turin
Įgyvendinant projektą „Užsienio kilmės Lietuvos gyventojų integracijos procesų koordinavimo plėtra Lietuvos Respublikos savivaldybėse“, kurį vykdo Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su partneriais VŠĮ Diversity Development Group ir 16 Lietuvos savivaldybių, tarp kurių
Naudoto automobilio pardavimas Lietuvoje gali būti sudėtingas procesas, reikalaujantis ne tik mechaninių žinių, bet ir strateginio požiūrio į rinkodarą. Lietuvos naudotų automobilių rinka yra viena iš aktyviausių Baltijos regione, todėl norint gauti geriausią kainą, būtina pasirūpinti ne tik transporto priemonės technine būkle, bet ir jos pa
Šiaulietė, Lietuvos skautijos skautė Ieva pasakoja, kad paskutiniai keli metai mokykloje atneša daugiau spaudimo: kyla nerimas dėl egzaminų, karjeros pasirinkimų. Tačiau Ieva pastebi, kad ne vieną jauną žmogų mokykloje atitenkantis mokymosi krūvis ne motyvuoja, o atvirkščiai – verčia pasiduoti: „Dauguma jaunų žmonių
Vakar Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su Virginija Rimkuviene – mokytoja, žurnaliste, rašytoja, ilgamete leidinių „Ieva“, „Cosmopolitan“ ir „Moteris“ redaktore bei straipsnių autore. V. Rimkuvienė yra parašiusi keturias knygas, o naujausia i&sc
Gegužės 22 dieną Lietuvoje jau šeštą kartą prasidės „DUOday“ iniciatyva. „DUOday“ – diena, kai įmonės bei organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas bei darbo roles. Šiais metais iniciatyva vyks mažiausiai 17-oje Lietuvos miestų. Per pusę šimt
Kovo 17 dieną Tauragėje startavo VšĮ „Eko maistas“, kuri nuo šiol užtikrins kokybišką ir ekologišką maitinimą ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikams. Sprendimas įkurti šią įstaigą priimtas reaguojant į vis dažnesnius nusiskundimus dėl anksčiau tiekto maisto kokybės ugdymo įstaigose. Į klausimus atsako Ta
Viešųjų paslaugų perdavimas nevyriausybinėms organizacijoms, bendruomenėms ir socialiniams verslams yra vienas iš Lietuvos pažangos strategijoje „Lietuva 2030“ numatytų krypčių. Tačiau šioje srityje savivaldybėms vis dar kyla nemažai iššūkių. Juos įveikti padeda Inovacijų agentūros įgyvendinama
Ir vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... I Vaikų alergologė gydytoja Regina MačiulienėIr vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... Pasikartokim, kaip kasmet, kaip elgtis, ką daryti, ko nedaryti, kad geriau jaustųsi alergiški žiedadulkėms? - Alergiją gan dažnai „nurašome“ kaip peršalimo liga. Kokie simptomai, kaip atskirt
Pagerbdami tauragiškio aktoriaus, režisieriaus, rašytojo Kęstučio Macijausko atminimą, kviečiame klausytis pokalbio su bendražygiu Eugenijumi Šalčiu ir Klaipėdos dramos teatro vadovu Tomu Juočiu. https://open.spotify.com/episode/6qgdanao4GHORQSffHLDGy Kalbino Arūnas Graželiūnas.