Tauragės žinios logotipas
Salotos – nuobodu? Tik ne taip paruoštos: TOP patarimai, kad valgyti norėtųsi net akimis

Salotos – nuobodu? Tik ne taip paruoštos: TOP patarimai, kad valgyti norėtųsi net akimis

Sauja šviežių, traškių salotų lapų – maistinga, tačiau galbūt ne kiekvieną įkvepia valgyti sveikiau. Visgi vos keli kūrybingai pasitelkti priedai jas pakylės į tokį patiekalą, kuriam bus sunku pasakyti „ne“. Raktas į genialias nebrangias salotas gali būti tiek valgomos gėlės, tiek namuose patobulintas aliejus ar naujos rūšies žalumynai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, parduotuvėse jau pasirodęs šviežias pavasario derlius keičia pirkėjų mitybos įpročius: dažniau į pirkinių krepšelius keliauja įvairios salotos, pomidorai, agurkai, morkos, ridikėliai ir kitos daržo gėrybės.

„Šiuolaikinės technologijos dabar užtikrina, kad šviežių salotų galima įsigyti ištisus metus. Visgi pastebime, kad jų pardavimai pradeda augti sulig vasario viduriu, kai pasirodo dar platesnė šviežia salotų įvairovė, atkeliaujanti į parduotuves su naujuoju derliumi. Kasmet matome ir didesnį lietuvių norą kulinariniams eksperimentams: pirkėjai dairosi ne tik įprastų lapinių ar romaninių salotų, pamėgtų gražgarsčių, bet drąsiai gamina su sultenėmis, lapiniais kopūstais (angl. „kale“) ar salotų mišiniais su gėlių žiedais“, – pastebi V. Budrienė.

Kuriuos lapus rinktis salotų pagrindui?

Šviežių salotų pagrindas – žalumynai, kurių lapai tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti visi vienodi. Kas dar nėra pažinę visos salotų įvairovės, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja apie esminius jų skirtumus ir pranašumus.

Lapiniai kopūstai pastaruoju metu labai išpopuliarėję dėl savo išskirtinės maistinės vertės. Šio garbanoto kopūsto galima dėti į salotas arba apkepus orkaitėje paversti traškiais sveikais traškučiais. Jie mėgstami ir glotnučiuose, mat pasižymi didele geležies, kalcio, vitaminų A, C, K koncentracija.

Įvairiaspalvės ir kitos stambių lapų salotos, tokios kaip „Lollo Biondo“, vertinamas dėl minkštumo ir švelnaus skonio. Jos puikiai tinka kaip salotų pagrindas, taip pat mėgstamos naudoti mėsainiuose, sumuštiniuose. Minkšti lapai jas paverčia idealia rūšimi gaminant sveikus suktinukus – lapai pakankamai dideli, kad į juos pavyktų suvynioti įdarą, ir pakankamai tvirti jį išlaikyti.

Gražgarstės – aštroko skonio pienių lapus kiek primenantys žalumynai ne tik puikiai papildo įvairias lapines salotas, bet puikiai tinka šaltoms sriuboms, picoms ar net košėms gardinti.

Aisbergo arba ledo salotose yra daug vandens, todėl jos yra mėgstamas maisto produktas lieknėjant. Jos vienas dažniausių pasirinkimų salotoms, gaivus jų traškumas pagyvins ir sumuštinius, mėsainius. Maistinės vertės jose mažiau nei kitose salotų rūšyse, tačiau kaip privalumą galima išskirti ilgesnį jų išstovėjimą šaldytuve.

Sultenės yra maistingi smulkučiai žali lapai, kuriuose yra vitamino K ir kitų mineralų. Jos puikiai tinka salotoms arba kaip garnyras prie kitų patiekalų, pavyzdžiui, makaronų. Sultenės skonis – šiek tiek sviestinis, švelnus, o žavi jų išvaizda pagražins bet kurias salotas.

Špinatai yra itin universalūs ir turi begalę panaudojimo būdų. Tai vieni mėgstamiausių lapų salotoms ruošti, jie puikiai dera ir sumuštiniuose. Priešingai nei dauguma kitų lapinių žalumynų, špinatai dažnai apdorojami ir termiškai, naudojami padažuose, omletuose, makaronų patiekaluose, picose.

Romaninėse salotose gausu kalcio, kalio ir kitų vitaminų. Iš jos gaminkite žymiąsias Cezario salotas – lapų traškumas bus geriausias kontrastas kreminiam padažui.

Skanesnėms salotoms – ir gudrybė su dubeniu

Šiandien vis daugiau žmonių renkasi salotas ne tik kaip garnyrą ar užkandį, bet ir kaip pagrindinį patiekalą. Tinkamai paruoštos salotos gali padėti gauti po žiemos taip reikalingų maistinių medžiagų, tačiau derėtų nepamiršti kelių dalykų. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad kai kurios klaidos jas iš sveiko patiekalo gali paversti kalorijų bomba.

Daržovės tebūnie pagrindas. Pats paprasčiausias būdas pasirūpinti, kad salotos būtų sveikos – būtent žalumynų lapus ir šviežias daržoves laikyti valgio žvaigždėmis. Derinant jas su tokiais priedais kaip vištiena, krevetės ar sūriai, lengva užsimiršti ir daržo gėrybes nustumti į antrą planą. O būtent jose esančios skaidulos gali padėti palaikyti sveiką virškinimo sistemą ir suteikti energijos.

Suteikite daugiau spalvų. Valgome akimis – tad gražiai ir efektingai atrodančios salotos paskatins jų paragauti net ir tuos, kurie paprastai į tokį valgį šnairuoja. Įkvėpkite joms daugiau energijos naudodami skirtingas spalvas: geltonus kukurūzus, oranžines morkas, žalius agurkus, ryškiaspalvius ridikėlius ar skirtingų spalvų paprikas. Jokių pastangų virtuvėje nereikalaujantis G. Urbonavičiūtės patarimas – išbandyti salotų mišinius su valgomomis gėlėmis, kurios bemat suteiks šventiškumo.

Įtraukite baltymų. Būtent jie padės sukurti subalansuotą patiekalą, kurio pakaks priešpiečiams ar vakarienei. Ilgiau išliksite sotūs, taip pat suteiksite organizmui daugiau naudingų medžiagų. Puikiai tinka produktai, kurie neapsunkins skrandžio: virta vištiena, virti kiaušiniai, tunas. Nepamirškite, kad tinka ne tik gyvulinės kilmės produktai: rinkitės ir bolivinę balandą, avinžirnius, pupeles, lęšius.

Pagardinkite sveikais riebalais. Jie papildys Omega-3 atsargas, jų reikia tinkamam širdies darbui, o salotoms taip pat suteiks ir papildomo skonio bei traškumo. Rinkitės, pavyzdžiui, vandenyje išmirkytus riešutus, sausoje keptuvėje pakepintas sėklas. Verta salotas gardinti ir avokadų ar alyvuogių aliejumi.

Atidžiai pasirinkite padažą. Pirktiniai padažai yra tikras išsigelbėjimas skubant, tačiau jei rūpinatės kalorijų skaičiumi ir sveika mityba, išstudijuokite jų sudėtį. Rinkitės tokį, kuriame būtų mažiau cukrų, druskos. Nesunku padažą ir pasigaminti patiems: kaip pagrindą galite naudoti aliejų, balzaminį actą arba natūralų jogurtą, skaninti citrinos sultimis, garstyčiomis, prieskoninėmis žolelėmis.

„Paeksperimentuoti verta ir su aliejais – išbandyti skirtingas jo rūšis arba patiems suteikti mėgstamam aliejui papildomo skonio. Tereikia šiek tiek pašildyti jį keptuvėje, įdėti žolelių ir prieskonių bei kelias minutes pamaišyti. Išjunkite ugnį, leiskite aliejui visiškai atvėsti ir perpilkite į aukštą stiklinį indą bei palikite pastovėti, kad skoniai susilietų. Vos kelios minutės darbo, ir visuomet po ranka turėsite skanų pagardą salotoms“, – idėja dalijasi kulinarijos technologė.

Panaudokite šalto dubens triuką. Kiek netikėta, bet suveikianti gudrybė – salotas dėti į šaldytuve atvėsintą indą. Salotos skaniausios šaltos, o toks dubuo jų temperatūrą dar labiau sumažins. Tad tai žalumynams ir daržovėms suteiks papildomo šviežumo bei traškumo.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Pilies kiemelyje skambės garsiausios džiazo ledi programa - aristokratiškas pasimatymas su Ella Fitzgerald

Šį  ketvirtadienį Kauno bigbendas kviečia į aristokratišką pasimatymą su Ella Jane Fitzgerald ir džiazo atlikėja Laura Budreckyte. Nors abi džiazo dainininkes skiria šimtmetis, bet kai kas jas suartina. Tai – saviti šių atlikėjų tembrai, jų dėmesys ir jautrumas atliekamam turiniui, platūs diapazonai, balsų &sc

PAPILDYMAS. Ieškomas asmuo atsirado. Dingo nepilnametis: policijos pareigūnai prašo pagalbos

Šiandien, 2025 m. gegužės 28 d., apie 7.15 val. iš namų, Pagėgių sav., Rukų k., išėjo ir negrįžo Erikas Poška, gim. 2010 m. Su nepilnamečiu susisiekti nėra galimybės, jo buvimo vieta nėra žinoma. Vaikinas smulkaus kūno sudėjimo, apie 180 cm ūgio, tamsiai rusvų, garbanotų plaukų, vilkėjo šviesios spalvos džinsines

Tauragės meno mokykla kviečia prisiliesti prie muzikos ir laukia naujų mokinių

Pašnekovas - Algridas Petraitis, Tauragės meno mokyklos direktoriaus pavaduotojas muzikos ugdymui. Pokalbio tema – mokinių priėmimas į meno mokyklą. https://open.spotify.com/episode/3ZzgXkmxAxkjoLfEifjhZB Baigiantis mokslo metams, mokytojai mąsto apie naujuosius mokslo metus, todėl gabumų patikrinimas (ne egzaminai!) birželio 3-4 d.

Tauragės AVPK viršininkas Raimondas Vaitkevičius apie naujas pareigas

Prie mikrofono - Raimondas Vaitkevičius, TauragėsAVPK viršininkas. https://open.spotify.com/episode/0VcF6ucAHL8szRN9ksJ1Di - Vizitinė kortelė, trumpai apie save. - Kokia tvarka skiriami apskričių policijos komisariatųviršininkai, kiek kadencijų? Kas lėmė jūsų paskyrimą? - Pirmi (ar pirmi?) įspūdžiai atvykus į naująją darbovietą.

Mindaugas Dumčius apie paplūdimio teniso turnyrą „Tauragė 2025“. Ko tikėtis sportininkams ir žiūrovams?

Paplūdimio teniso entuziastas Mindaugas Dumčius apie sparčiai populiarėjančią sporto šaką ir artėjantį turnyrą „Tauragė 2025“. Ko tikėtis sportininkams ir žiūrovams? Klausykitės pokalbio!  https://open.spotify.com/episode/23ePVBBY51t3zMPh2rJWAN  

Kaip ugdyti empatišką asmenybę?

Empatija – vienas svarbiausių gebėjimų, padedantis kurti stiprius tarpusavio santykius, išvengti konfliktų ir užaugti atsakingu, supratingu žmogumi. Empatiški vaikai geriau suvokia tiek savo, tiek ir kitų jausmus, lengviau sprendžia nesutarimus ir geba būti atidūs savo ir aplinkinių emocijoms. Vis dėlto vaiko teisių gynėjai past

Sunkvežimių dalių atsargos: ką planuoti logistikos įmonei?

Sunkvežimių parką valdanti įmonė puikiai žino, kad netikėtas technikos gedimas gali reikšti ne tik papildomas išlaidas, bet ir verslo grandinės sutrikimus. Dėl to vis aktualesnis tampa klausimas – kiek ir kokių atsarginių dalių reikėtų turėti „po ranka“, kad sprendimai būtų priimami greitai, o remonto darbai vyktų sk

Ištirtas Tauragės rajono savivaldybės maudyklų vanduo – nerekomenduojama maudytis Zumpės tvenkinyje

Gegužės 22 d. atlikti maudyklų vandens tyrimai Jūros upės maudykloje, Balskų tvenkinyje, Keramikos tvenkinyje, Skaudvilės tvenkinyje, Draudenių ežere, Baltrušaičių tvenkinyje, Zumpės tvenkinyje. Nustatyta, kad Zumpės tvenkinyje žarninių enterokokų skaičius viršija higienos normoje (HN92:2018) nustatytas ribines vertes, todėl š

Tauragės rajono mokyklose šurmuliuoja įvadinės „Airtech“ dronų pamokos 

Visą gegužę Tauragės raj. bendrojo ugdymo įstaigose vyksta įvadinės dronų pamokos, kurias veda Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) „Airtech“ skyriaus bepiločių orlaivių mokytojai. Įvadinės pamokos mokyklose rengiamos populiarinant jau nuo šio rugsėjo Tauragės raj. startuosiančius „Airtech“

Skalvių palikimas Tauragės apylinkėse: Greižėnai, Kreivėnai, Vidgiriai

Tęsiame pasakojimą apie netoli Tauragės esančius senovės kapinynus, kuriuos paliko skalviai. Kas jie tokie buvo, „Tauragės žinių“ skaitytojai gali sužinoti skaitydami pirmąjį šios serijos straipsnį. Greižėnų kapinynas200 m į šiaurę nuo Oplankio yra kapinynas, kurį dar 1897–1898 m. tyrė baltų proistorės tyrinėtojas,

Ministrė I. Ruginienė: Šeimos kortelė prisideda prie gausių ar vaikus su negalia auginančių šeimų gerovės kūrimo

Penkerius metus Lietuvoje galima pasinaudoti Šeimos kortelės teikiamomis nuolaidomis, naudomis ir privilegijomis. Teisę į Šeimos kortelę turi daugiau kaip 43 tūkst. šeimų, pirmąja kortele naudojasi daugiau kaip 18 tūkst. Lietuvos šeimų, t.y. 42 proc. teisę į šią kortelę turinčių šeimų. Kortelė populiariausi

Tauragės senamiestis: istorija ir dabartiniai laikai

Pamėginkime apibrėžti, ką laikome Tauragės senamiesčiu. Gal tai Tauragės dvaras, davęs pradžią miestui? Bet jis taip toli nuo dabartinio centro. Gal tuomet Senamiesčio skveras, tokį vardą gavęs tik 2013 metais, ir jo aplinka? Gal, tačiau šiandien tai irgi ne centras. Tuomet gal dabartinis centras aplink Dariaus ir Girėno bei Vytauto gatvių s