Sauja šviežių, traškių salotų lapų – maistinga, tačiau galbūt ne kiekvieną įkvepia valgyti sveikiau. Visgi vos keli kūrybingai pasitelkti priedai jas pakylės į tokį patiekalą, kuriam bus sunku pasakyti „ne“. Raktas į genialias nebrangias salotas gali būti tiek valgomos gėlės, tiek namuose patobulintas aliejus ar naujos rūšies žalumynai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, parduotuvėse jau pasirodęs šviežias pavasario derlius keičia pirkėjų mitybos įpročius: dažniau į pirkinių krepšelius keliauja įvairios salotos, pomidorai, agurkai, morkos, ridikėliai ir kitos daržo gėrybės.
„Šiuolaikinės technologijos dabar užtikrina, kad šviežių salotų galima įsigyti ištisus metus. Visgi pastebime, kad jų pardavimai pradeda augti sulig vasario viduriu, kai pasirodo dar platesnė šviežia salotų įvairovė, atkeliaujanti į parduotuves su naujuoju derliumi. Kasmet matome ir didesnį lietuvių norą kulinariniams eksperimentams: pirkėjai dairosi ne tik įprastų lapinių ar romaninių salotų, pamėgtų gražgarsčių, bet drąsiai gamina su sultenėmis, lapiniais kopūstais (angl. „kale“) ar salotų mišiniais su gėlių žiedais“, – pastebi V. Budrienė.
Kuriuos lapus rinktis salotų pagrindui?
Šviežių salotų pagrindas – žalumynai, kurių lapai tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti visi vienodi. Kas dar nėra pažinę visos salotų įvairovės, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja apie esminius jų skirtumus ir pranašumus.
Lapiniai kopūstai pastaruoju metu labai išpopuliarėję dėl savo išskirtinės maistinės vertės. Šio garbanoto kopūsto galima dėti į salotas arba apkepus orkaitėje paversti traškiais sveikais traškučiais. Jie mėgstami ir glotnučiuose, mat pasižymi didele geležies, kalcio, vitaminų A, C, K koncentracija.
Įvairiaspalvės ir kitos stambių lapų salotos, tokios kaip „Lollo Biondo“, vertinamas dėl minkštumo ir švelnaus skonio. Jos puikiai tinka kaip salotų pagrindas, taip pat mėgstamos naudoti mėsainiuose, sumuštiniuose. Minkšti lapai jas paverčia idealia rūšimi gaminant sveikus suktinukus – lapai pakankamai dideli, kad į juos pavyktų suvynioti įdarą, ir pakankamai tvirti jį išlaikyti.
Gražgarstės – aštroko skonio pienių lapus kiek primenantys žalumynai ne tik puikiai papildo įvairias lapines salotas, bet puikiai tinka šaltoms sriuboms, picoms ar net košėms gardinti.
Aisbergo arba ledo salotose yra daug vandens, todėl jos yra mėgstamas maisto produktas lieknėjant. Jos vienas dažniausių pasirinkimų salotoms, gaivus jų traškumas pagyvins ir sumuštinius, mėsainius. Maistinės vertės jose mažiau nei kitose salotų rūšyse, tačiau kaip privalumą galima išskirti ilgesnį jų išstovėjimą šaldytuve.
Sultenės yra maistingi smulkučiai žali lapai, kuriuose yra vitamino K ir kitų mineralų. Jos puikiai tinka salotoms arba kaip garnyras prie kitų patiekalų, pavyzdžiui, makaronų. Sultenės skonis – šiek tiek sviestinis, švelnus, o žavi jų išvaizda pagražins bet kurias salotas.
Špinatai yra itin universalūs ir turi begalę panaudojimo būdų. Tai vieni mėgstamiausių lapų salotoms ruošti, jie puikiai dera ir sumuštiniuose. Priešingai nei dauguma kitų lapinių žalumynų, špinatai dažnai apdorojami ir termiškai, naudojami padažuose, omletuose, makaronų patiekaluose, picose.
Romaninėse salotose gausu kalcio, kalio ir kitų vitaminų. Iš jos gaminkite žymiąsias Cezario salotas – lapų traškumas bus geriausias kontrastas kreminiam padažui.
Skanesnėms salotoms – ir gudrybė su dubeniu
Šiandien vis daugiau žmonių renkasi salotas ne tik kaip garnyrą ar užkandį, bet ir kaip pagrindinį patiekalą. Tinkamai paruoštos salotos gali padėti gauti po žiemos taip reikalingų maistinių medžiagų, tačiau derėtų nepamiršti kelių dalykų. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad kai kurios klaidos jas iš sveiko patiekalo gali paversti kalorijų bomba.
Daržovės tebūnie pagrindas. Pats paprasčiausias būdas pasirūpinti, kad salotos būtų sveikos – būtent žalumynų lapus ir šviežias daržoves laikyti valgio žvaigždėmis. Derinant jas su tokiais priedais kaip vištiena, krevetės ar sūriai, lengva užsimiršti ir daržo gėrybes nustumti į antrą planą. O būtent jose esančios skaidulos gali padėti palaikyti sveiką virškinimo sistemą ir suteikti energijos.
Suteikite daugiau spalvų. Valgome akimis – tad gražiai ir efektingai atrodančios salotos paskatins jų paragauti net ir tuos, kurie paprastai į tokį valgį šnairuoja. Įkvėpkite joms daugiau energijos naudodami skirtingas spalvas: geltonus kukurūzus, oranžines morkas, žalius agurkus, ryškiaspalvius ridikėlius ar skirtingų spalvų paprikas. Jokių pastangų virtuvėje nereikalaujantis G. Urbonavičiūtės patarimas – išbandyti salotų mišinius su valgomomis gėlėmis, kurios bemat suteiks šventiškumo.
Įtraukite baltymų. Būtent jie padės sukurti subalansuotą patiekalą, kurio pakaks priešpiečiams ar vakarienei. Ilgiau išliksite sotūs, taip pat suteiksite organizmui daugiau naudingų medžiagų. Puikiai tinka produktai, kurie neapsunkins skrandžio: virta vištiena, virti kiaušiniai, tunas. Nepamirškite, kad tinka ne tik gyvulinės kilmės produktai: rinkitės ir bolivinę balandą, avinžirnius, pupeles, lęšius.
Pagardinkite sveikais riebalais. Jie papildys Omega-3 atsargas, jų reikia tinkamam širdies darbui, o salotoms taip pat suteiks ir papildomo skonio bei traškumo. Rinkitės, pavyzdžiui, vandenyje išmirkytus riešutus, sausoje keptuvėje pakepintas sėklas. Verta salotas gardinti ir avokadų ar alyvuogių aliejumi.
Atidžiai pasirinkite padažą. Pirktiniai padažai yra tikras išsigelbėjimas skubant, tačiau jei rūpinatės kalorijų skaičiumi ir sveika mityba, išstudijuokite jų sudėtį. Rinkitės tokį, kuriame būtų mažiau cukrų, druskos. Nesunku padažą ir pasigaminti patiems: kaip pagrindą galite naudoti aliejų, balzaminį actą arba natūralų jogurtą, skaninti citrinos sultimis, garstyčiomis, prieskoninėmis žolelėmis.
„Paeksperimentuoti verta ir su aliejais – išbandyti skirtingas jo rūšis arba patiems suteikti mėgstamam aliejui papildomo skonio. Tereikia šiek tiek pašildyti jį keptuvėje, įdėti žolelių ir prieskonių bei kelias minutes pamaišyti. Išjunkite ugnį, leiskite aliejui visiškai atvėsti ir perpilkite į aukštą stiklinį indą bei palikite pastovėti, kad skoniai susilietų. Vos kelios minutės darbo, ir visuomet po ranka turėsite skanų pagardą salotoms“, – idėja dalijasi kulinarijos technologė.
Panaudokite šalto dubens triuką. Kiek netikėta, bet suveikianti gudrybė – salotas dėti į šaldytuve atvėsintą indą. Salotos skaniausios šaltos, o toks dubuo jų temperatūrą dar labiau sumažins. Tad tai žalumynams ir daržovėms suteiks papildomo šviežumo bei traškumo.
Skaudus ir sukrečiantis įvykis Vilniuje, kai įtariama, jog vienas nepilnametis atėmė gyvybę savo bendraamžiui, paliko visuomenę sukrėstą ir sunerimusią. Tokios tragedijos, nors ir itin retos, primena, kaip svarbu laiku pastebėti vaiko emocinę būseną, elgesio pokyčius ir nedelsti ieškoti pagalbos. Vaiko teisių gynėjai kartu su Lietuvos psicho
Tauragės apskrities policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl smurto artimoje aplinkoje, eismo įvykio Tauragėje bei sukčiavimo atvejo Šilutėje. Fizinio skausmo sukėlimas2025 m. rugpjūčio 4 d., apie 21.00 val., Šilalės rajone, Pajūrio seniūnijoje, Žvingių miestelyje, namo kieme, vyras (gim. 1975 m.) sukėlė fizinį skausmą
Lietuvos energetikos agentūra (LEA) kviečia gyventojus, įsirengiančius šilumos siurblius „oras–vanduo“, teikti paraiškas kompensacijai. Tai puiki žinia tiems, kurie skuba modernizuoti savo šildymo sistemas – dabar atsiranda galimybė atgauti net iki 90 % įrenginio kainos! UAB Ecoenergija.lt ragina nedelst
Šiemet Šilalė, minėdama 492-ąjį gimtadienį, krašto gyventojus ir svečius pasitiko šūkiu „Šilalės gimtadienis suartina“. Ir išties – renginių ir veiklų gausa subūrė šventės dalyvius bendrystei. Gimtadienio proga naujai įrašyta vietiniams puikiai žinoma daina „Šila
Ministrui Pirmininkui Gintautui Paluckui priėmus sprendimą atsistatydinti iš užimamų pareigų, vadovaujantis Vyriausybės įstatymo 9-uoju straipsniu atsistatydina premjero vadovaujama XIX-oji Vyriausybė. Apie atsistatydinimą oficialiai pranešta pirmadienį įvykusiame Vyriausybės posėdyje. „XIX Vyriausybės darbas nuo pat pirmosios
Pastaruoju metu vis dažniau fiksuojami atvejai, kai gyventojai gauna apgaulingus el. laiškus, vizualiai primenančius pranešimus iš gerai žinomų įmonių. Sukčiai pasitelkia tikroviškai atrodančius logotipus, el. laiškų šablonus ir net įvardija konkrečius paslaugų teikimo atvejus, kad sukurtų pasitikėjimą ir p
Vasarai persiritus į antrąją pusę, o iki 2025–2026 m. Regionų krepšinio lygos (RKL) A diviziono sezono starto likus kiek daugiau nei dviem mėnesiams, metas pažvelgti į tai, kaip vyksta komandų pasiruošimas. Klubai jau pradėjo sudėties formavimo darbus – dalis ekipų spėjo išlaikyti savo lyderius bei pristatyti pirmuo
Lietuvos šaulių sąjunga kartu su pilietine iniciatyva „Stiprūs kartu“ nuo rugpjūčio 4 d. atnaujina stebėsenos projektą Akylas.lt. Platforma suteikia galimybę gyventojams pranešti apie įtartinus įvykius ar objektus, galinčius kelti grėsmę visuomenės saugumui ar valstybės stabilumui. Akylas.lt leidžia kiekvienam gyventojui
Penktadienio vakarą Tauragės pilies kiemelį kaitino braziliški ritmai, šiltos šypsenos ir sprogstanti atlikėjų energija. Vienuoliktąsias džiazo dienas papuošė grupė AYOM – šeši charizmatiški atlikėjai iš keturių šalių, koncertinį turą mūsų šalyje pradėję nuo Tauragės.
Tauragės apylinkės teismas atmetė Šilalės rajono gyventojos pareiškimą dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo – kad ji po namo savininkės mirties priėmė jos palikimą, pradėdama faktiškai valdyti paveldimą turtą. E. K. siekė pasinaudoti įstatyme numatyta vienu iš palikimo priėmimo būdų, kai asmuo laik
Policija informuoja, kad rugpjūčio mėnesį visoje šalyje bus vykdomos sustiprintos eismo dalyvių kontrolės priemonės, skirtos užtikrinti visų eismo dalyvių saugumą keliuose, mažinti avaringumą ir drausminti pažeidėjus. Rugpjūčio 1–3 d., 16–18 d. ir 25–27 d. pareigūnai vykdys vairuotojų blaivumo ir apsvaigimo nuo narkotinių