Tauragės žinios logotipas
Po švenčių liko maisto? Štai kaip galite panaudoti likusius produktus ir sutaupyti

Po švenčių liko maisto? Štai kaip galite panaudoti likusius produktus ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek? Kūrybingai panaudodami likučius ne tik atsikratysite kaltės, kad maistas be reikalo atsiduria šiukšliadėžėje, bet ir sutaupysite pinigų, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Trūksta idėjų receptams? Štai kelios, kurios tikrai pravers.

„Prieš šventes pirkėjai šlavė ne tik įprastus produktus, tokius kaip įvairiausios žuvys, vištiena, konservuotos daržovės, bet ir buvo nusiteikę pasilepinti. Daugiau dėmesio lietuviai skyrė gurmaniškesniems produktams, įmantresniems skoniams – tokiems delikatesams kaip Viduržemio jūros regiono kumpiai, mėsos ir žuvų gaminiai, sūriai, egzotiški vaisiai. O ant tikrai ne vieno šventinio stalo puikavosi ir antys“, – sako G. Kitovė.

Deja, ne visada galima nuspėti, kas per šventes aplankys namus ir kokiu apetitu pasižymės namiškiai. Tad nemažai įsigytų delikatesų, paruoštų patiekalų neretuose namuose vis dar guli nesuvalgyti.

Gera išeitis – dalį nesunaudotų produktų ar jau pagamintų patiekalų užšaldyti. Tą galima padaryti su mėsa, paukštiena, jeigu šios ilgai nestovėjo kambario temperatūroje. Gerai užsišaldys ir įvairios daržovės, nors minkštesnės jų atšildytos gali prarasti savo tekstūrą – tačiau tuomet jos tiks nesaldiems apkepams, omletams ar troškiniams. Visgi, šaldiklis tiks toli gražu ne visam šventiniam maistui, o ir dažnai paprasčiausiai jame nebūna daug laisvos vietos. Tuomet verta pasisemti idėjų, kaip maisto likučius prikelti naujam gyvenimu.

Sumuštiniai. Iš mėsos, daržovių likučių galima paruošti sveikus ir skanius sumuštinius. Galite pridėti įvairių priedų, pavyzdžiui, marinuotų agurkų, paprikų, svogūnų ar salotų.

Sriubos ir troškiniai. Kalėdiniai mėsos ir daržovių likučiai gali virsti skaniomis ir aromatingomis sriubomis, troškiniais. Pasigaminkite vištienos, kalakutienos ar daržovių sriubą, pridėdami, pavyzdžiui, kruopų, makaronų.

Picos. Naminiai sočiai picai galėsite sunaudoti įvairius likučius – ir mėsos, ir daržovių, ir kuo įvairiausių sūrių. Galite daryti mažas picas ir leisti kiekvienam valgytojui susidėlioti norimus priedus.

Salotos. Joms galite naudoti vištienos ar kalakutienos likučius, keptą mėsą, taip pat tokias daržoves kaip morkos, salierai ar petražolės. Patiekalą praturtins tokie priedai kaip riešutai, sėklos, žolelės.

Įdarai koldūnams. Grybai, bulvės, kopūstai puikiai tiks naminiams koldūnams. Įdarą galite pasigaminti ir iš kepto kalakuto, anties ar žąsies.

Makaronai. Paruoškite pastą iš mėsos ir daržovių likučių. Tereikės gardaus padažo, ir patiekalas bus paruoštas per keliolika minučių.

Kiaušinienės. Įprastą pusryčių patiekalą pagardinkite likusia lašiša, keptomis daržovėmis ar atidarytais ir nesuvalgytais marinuotais grybais.

Vaisių kokteiliai. Panaudokite nesuvalgytus minkštus vaisius, įpilkite šiek tiek pieno, jogurto ar augalinio gėrimo, ir toks kokteilis patiks net vaikams. Norėdami kokteilį praturtinti, įdėkite šaukštą medaus ir šiek tiek avižinių dribsnių.

Papuošimai kitiems metams. Nors kalėdiniai sausainiai paprastai per šventes būna su malonumu suvalgomi, visgi, jeigu jų liko išties daug – atsargiai juose padarykite skylutes ir paprasčiausiai palikite sudžiūti. Kitais metais jais galėsite papuošti Kalėdų eglę.

G.Kitovė primena, kad prieš naudojant būtina likučius apžiūrėti ir įvertinti, ar jie dar tinkami vartoti. Jeigu pastebite pasikeitusį kvapą, spalvą ar skonį – nerizikuokite savo ir artimųjų sveikata.

Kišas, pagamintas iš Kalėdų likučių.

Porcijų: 8

Gaminimo laikas: 40 min. (+ 1 val. tešlai pastovėti)

Reikės: 200 g keptos mėsos ar paukštienos, 250 g miltų, 100 g sviesto, 1 kiaušinio trynio, šaukšto šalto vandens, aliejaus, mėgstamų prieskonių, 300 ml grietinėlės, 4 kiaušinių, druskos, pipirų, grybų.

Iš miltų, sviesto ir kiaušinio trynio užminkykite tešlą su vandeniu, aliejumi ir trupučiu prieskonių. Valandą atvėsinkite šaldytuve. Tuomet iškočiokite ir sudėkite į kišo skardą. Išlyginkite, pabadykite šakute ir kepkite orkaitėje – apie 15 min. 180 laipsnių temperatūroje.
Tuo tarpu grietinėlę sumaišykite su kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais ir griežinėliais supjaustytais grybais.
Ant iš orkaitės ištraukto kišo pagrindo uždėkite smulkiai supjaustytus mėsos likučius, užpilkite kiaušinių ir grietinėlės mišiniu. Dar kartą dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.

Žuvies pasta sumuštiniams

Porcijų: 6

Gaminimo laikas: 40 min. (+ 1 val. tešlai pastovėti)

Reikės: nukaulintos keptos žuvies, 2 kietai virtų kiaušinių, 2 nedidelių marinuotų agurkų, 1 šaukšto saulėgrąžų sėklų, 2 šaukštų majonezo, citrinos sulčių, druskos, pipirų, krapų arba svogūnų laiškų.

Gaminame:

Žuvį gerai sutrinkite arba sumalkite virtuviniu kombainu.
Sudėkite kubeliais supjaustytus kiaušinius, sėklas ir smulkintus marinuotus agurkus. Įdėkite majonezo ir citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais.
Galiausiai sudėkite smulkintus žalumynus ir dar kartą išmaišykite.

Keksiukai su kūčia

Porcijų: 6

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 250 g miltų, 200 g kūčios, 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių, šiek tiek džiovintų vaisių, 2-3 šaukštai cukraus (nereikia, jeigu kūčia labai saldi), 2 kiaušinių, ¾ stiklinės pieno, ½ stiklinės aliejaus.

Į didelį dubenį supilkite miltus ir kepimo miltelius, tada sudėkite kūčią. Viską išmaišykite ir sutrinkite šakute, įdėkite šiek tiek smulkintų džiovintų vaisių ir cukrų, jeigu jį naudojate.
Atskirame dubenyje sumaišykite du kiaušinius, šiltą pieną ir aliejų. Tada gautą mišinį sumaišykite su sausais ingredientais. Gerai išminkykite tešlą ir ja pripildykite keksiukų formeles. Keksiukus kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Nespėję užregistruoti nelegalaus vandens gręžinio tai galės padaryti nuo rugpjūčio 1 d.

Nuo rugpjūčio 1 d. gyventojai, nespėję įteisinti nelegalaus vandens gręžinio, jį galės užregistruoti netaikant jokių sankcijų. Iki 2026 m. liepos 31 d. būtina visus dokumentus pateikti gręžinius registruojančiai Lietuvos geologijos tarnybai, o laiku jo neužregistravus teks gręžinį likviduoti ir įsirengti naują. Tokios paslaugos kaina gali siekti ir

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

Dešrainiai – vieni iš universaliausių patiekalų, kuriuos ne tik mėgsta, bet ir mielai gamina net vaikai. Jais pavaišinsite būrį netikėtai užgriuvusių svečių, o nusivežę visus dešrainių ingredientus į gamtą ir pačirškinę dešreles ant žarijų, galėsite jais mėgautis su draugų kompanija. Prekybos tinklo &

Bitėnuose – meno pleneras, kaligrafijos paroda ir iškilminga Sueiga Martynui Jankui atminti

Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejus tęsia prasmingas kultūrines tradicijas ir kviečia į išskirtinius renginius, vyksiančius 2025 m. rugpjūčio pirmąją savaitę Bitėnuose. Kultūros mylėtojų lauks jau tradicija tapęs tarptautinis meno pleneras „Mažosios Lietuvos ženklai“, kaligrafijos virtuozo prof. Alberto Gursko paroda &b

Ar veikia Google Ads raktažodžiai su lietuviškomis raidėmis?

Planuojant „Google Ads“ kampanijas Lietuvoje, viena iš dažniausiai pasitaikančių techninių ir strateginių dilemų – ar naudoti raktažodžius su lietuviškomis raidėmis, ar apsiriboti versijomis be jų. Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti kaip kalbos stiliaus klausimas, bet iš tiesų tai tiesiogiai veikia re

  Vasara – puikus metas stiprinti savo imunitetą

Vasara daugeliui asocijuojasi su atostogomis, saulės šiluma ir gamta. Tačiau šis metų laikas puikiai tinka ne tik poilsiui, bet ir imuniteto stiprinimui, pasiruošiant ateinančiam šaltajam sezonui. Tyrimai rodo, kad tie, kurie vasarą daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai, rudenį ir žiemą serga rečiau. Kodėl verta i&sc

Investicijoms į regionus ateiti reikia „kojų“

Akmenės savivaldybės, kurioje per trumpą laiką buvo įkurti bene 1000 naujų darbo vietų, pavyzdys rodo, jog ten, kur žmonės turi darbo, gyventojų daugėja, o tuo pačiu atsikuria ir infrastruktūra. Bet tokių pavyzdžių savivaldybėse, kurios nėra kurortinės, vienetai. Politikai ir verslininkai vienu balsu sako, kad investicijoms į regionus ateiti reikia

Rugpjūtis prasideda koncertu, kuriame – muzika iš kelių kontinentų

Rugpjūčio 1-ą dieną Tauragės pilies kiemelyje koncertuos afrobraziliško stiliaus muziką atliekanti grupė Ayom. Jos muzika – tai karštligiškas tropinių ritmų, afrolusitaniško skambesio ir braziliškos energijos lydinys, kuris tarsi saulės spinduliai prasiskverbia pro pilkus kasdienybės debesis. Pilies kiemelyj

Sienų dažymas – paprastas būdas atnaujinti namus

Sienos – tai tarsi namų fonas, kuris sukuria nuotaiką, atspindi stilių ir daro didelę įtaką bendrai erdvės atmosferai. Būtent todėl sienų dažymas yra viena populiariausių ir efektyviausių vidaus apdailos darbų formų. Tai greitas ir prieinamas būdas suteikti interjerui gaivumo, jaukumo arba visiškai pakeisti jo nuotaiką. Kodėl verta pe

Sodo sandėliukas – praktiška ir stilinga vieta įrankiams, daiktams ir laisvalaikiui

Tvarkingas, jaukus ir funkcionalus kiemas prasideda nuo patogių sprendimų daiktų laikymui. Vienas iš tokių – sodo sandėliukas, kuris tampa ne tik puikia vieta įrankiams ir sezoniniams daiktams susidėti, bet ir stilingu kiemo akcentu, atitinkančiu šiuolaikinio gyvenimo poreikius. Kodėl verta turėti sodo sandėliuką? Sodo darbai

Klinkerinės fasado plytelės – ilgaamžiškumas, estetika ir minimali priežiūra

Ieškant išorės apdailos sprendimų, vis daugiau žmonių renkasi klinkerio gaminus. Ne tik dėl jų ilgaamžiškumo, bet ir dėl išskirtinės estetikos, natūralios išvaizdos. Tarp populiariausių pasirinkimų – klinkerinės fasado plytelės, kurios sujungia praktiškumą su architektūriniu stiliumi. Kas yra klinker

Kodėl SEO turėtų būti Jūsų verslo rinkodaros strategijos pagrindas?

Šiuolaikinėje skaitmeninėje aplinkoje verslo sėkmė neatsiejama nuo matomumo internete. Potencialūs klientai kasdien ieško prekių, paslaugų ar informacijos „Google“ paieškoje, o tai reiškia – jei Jūsų ten nėra, Jūsų tiesiog nėra. Štai kodėl SEO (optimizavimas paieškos sistemoms) turėtų būti

Kaip sukurti interjerą, atitinkantį gyvenimo būdą?

Namai – tai ne tik pastatas. Tai erdvė, kurioje gyvename, ilsimės, dirbame, augame. Todėl labai svarbu, kad namų interjeras būtų ne tik gražus, bet ir patogus, atitinkantis gyvenimo būdą, įpročius ir poreikius. Vienas svarbiausių šio tikslo elementų – tinkamai pritaikyti baldai, kurie leidžia sukurti harmoningą, praktišką