Tauragės žinios logotipas
Po švenčių liko maisto? Štai kaip galite panaudoti likusius produktus ir sutaupyti

Po švenčių liko maisto? Štai kaip galite panaudoti likusius produktus ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek? Kūrybingai panaudodami likučius ne tik atsikratysite kaltės, kad maistas be reikalo atsiduria šiukšliadėžėje, bet ir sutaupysite pinigų, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Trūksta idėjų receptams? Štai kelios, kurios tikrai pravers.

„Prieš šventes pirkėjai šlavė ne tik įprastus produktus, tokius kaip įvairiausios žuvys, vištiena, konservuotos daržovės, bet ir buvo nusiteikę pasilepinti. Daugiau dėmesio lietuviai skyrė gurmaniškesniems produktams, įmantresniems skoniams – tokiems delikatesams kaip Viduržemio jūros regiono kumpiai, mėsos ir žuvų gaminiai, sūriai, egzotiški vaisiai. O ant tikrai ne vieno šventinio stalo puikavosi ir antys“, – sako G. Kitovė.

Deja, ne visada galima nuspėti, kas per šventes aplankys namus ir kokiu apetitu pasižymės namiškiai. Tad nemažai įsigytų delikatesų, paruoštų patiekalų neretuose namuose vis dar guli nesuvalgyti.

Gera išeitis – dalį nesunaudotų produktų ar jau pagamintų patiekalų užšaldyti. Tą galima padaryti su mėsa, paukštiena, jeigu šios ilgai nestovėjo kambario temperatūroje. Gerai užsišaldys ir įvairios daržovės, nors minkštesnės jų atšildytos gali prarasti savo tekstūrą – tačiau tuomet jos tiks nesaldiems apkepams, omletams ar troškiniams. Visgi, šaldiklis tiks toli gražu ne visam šventiniam maistui, o ir dažnai paprasčiausiai jame nebūna daug laisvos vietos. Tuomet verta pasisemti idėjų, kaip maisto likučius prikelti naujam gyvenimu.

Sumuštiniai. Iš mėsos, daržovių likučių galima paruošti sveikus ir skanius sumuštinius. Galite pridėti įvairių priedų, pavyzdžiui, marinuotų agurkų, paprikų, svogūnų ar salotų.

Sriubos ir troškiniai. Kalėdiniai mėsos ir daržovių likučiai gali virsti skaniomis ir aromatingomis sriubomis, troškiniais. Pasigaminkite vištienos, kalakutienos ar daržovių sriubą, pridėdami, pavyzdžiui, kruopų, makaronų.

Picos. Naminiai sočiai picai galėsite sunaudoti įvairius likučius – ir mėsos, ir daržovių, ir kuo įvairiausių sūrių. Galite daryti mažas picas ir leisti kiekvienam valgytojui susidėlioti norimus priedus.

Salotos. Joms galite naudoti vištienos ar kalakutienos likučius, keptą mėsą, taip pat tokias daržoves kaip morkos, salierai ar petražolės. Patiekalą praturtins tokie priedai kaip riešutai, sėklos, žolelės.

Įdarai koldūnams. Grybai, bulvės, kopūstai puikiai tiks naminiams koldūnams. Įdarą galite pasigaminti ir iš kepto kalakuto, anties ar žąsies.

Makaronai. Paruoškite pastą iš mėsos ir daržovių likučių. Tereikės gardaus padažo, ir patiekalas bus paruoštas per keliolika minučių.

Kiaušinienės. Įprastą pusryčių patiekalą pagardinkite likusia lašiša, keptomis daržovėmis ar atidarytais ir nesuvalgytais marinuotais grybais.

Vaisių kokteiliai. Panaudokite nesuvalgytus minkštus vaisius, įpilkite šiek tiek pieno, jogurto ar augalinio gėrimo, ir toks kokteilis patiks net vaikams. Norėdami kokteilį praturtinti, įdėkite šaukštą medaus ir šiek tiek avižinių dribsnių.

Papuošimai kitiems metams. Nors kalėdiniai sausainiai paprastai per šventes būna su malonumu suvalgomi, visgi, jeigu jų liko išties daug – atsargiai juose padarykite skylutes ir paprasčiausiai palikite sudžiūti. Kitais metais jais galėsite papuošti Kalėdų eglę.

G.Kitovė primena, kad prieš naudojant būtina likučius apžiūrėti ir įvertinti, ar jie dar tinkami vartoti. Jeigu pastebite pasikeitusį kvapą, spalvą ar skonį – nerizikuokite savo ir artimųjų sveikata.

Kišas, pagamintas iš Kalėdų likučių.

Porcijų: 8

Gaminimo laikas: 40 min. (+ 1 val. tešlai pastovėti)

Reikės: 200 g keptos mėsos ar paukštienos, 250 g miltų, 100 g sviesto, 1 kiaušinio trynio, šaukšto šalto vandens, aliejaus, mėgstamų prieskonių, 300 ml grietinėlės, 4 kiaušinių, druskos, pipirų, grybų.

Iš miltų, sviesto ir kiaušinio trynio užminkykite tešlą su vandeniu, aliejumi ir trupučiu prieskonių. Valandą atvėsinkite šaldytuve. Tuomet iškočiokite ir sudėkite į kišo skardą. Išlyginkite, pabadykite šakute ir kepkite orkaitėje – apie 15 min. 180 laipsnių temperatūroje.
Tuo tarpu grietinėlę sumaišykite su kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais ir griežinėliais supjaustytais grybais.
Ant iš orkaitės ištraukto kišo pagrindo uždėkite smulkiai supjaustytus mėsos likučius, užpilkite kiaušinių ir grietinėlės mišiniu. Dar kartą dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.

Žuvies pasta sumuštiniams

Porcijų: 6

Gaminimo laikas: 40 min. (+ 1 val. tešlai pastovėti)

Reikės: nukaulintos keptos žuvies, 2 kietai virtų kiaušinių, 2 nedidelių marinuotų agurkų, 1 šaukšto saulėgrąžų sėklų, 2 šaukštų majonezo, citrinos sulčių, druskos, pipirų, krapų arba svogūnų laiškų.

Gaminame:

Žuvį gerai sutrinkite arba sumalkite virtuviniu kombainu.
Sudėkite kubeliais supjaustytus kiaušinius, sėklas ir smulkintus marinuotus agurkus. Įdėkite majonezo ir citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais.
Galiausiai sudėkite smulkintus žalumynus ir dar kartą išmaišykite.

Keksiukai su kūčia

Porcijų: 6

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 250 g miltų, 200 g kūčios, 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių, šiek tiek džiovintų vaisių, 2-3 šaukštai cukraus (nereikia, jeigu kūčia labai saldi), 2 kiaušinių, ¾ stiklinės pieno, ½ stiklinės aliejaus.

Į didelį dubenį supilkite miltus ir kepimo miltelius, tada sudėkite kūčią. Viską išmaišykite ir sutrinkite šakute, įdėkite šiek tiek smulkintų džiovintų vaisių ir cukrų, jeigu jį naudojate.
Atskirame dubenyje sumaišykite du kiaušinius, šiltą pieną ir aliejų. Tada gautą mišinį sumaišykite su sausais ingredientais. Gerai išminkykite tešlą ir ja pripildykite keksiukų formeles. Keksiukus kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

„Samaningi kilometrai" kviečia burtis į masinius žygius partizanams atminti

„Samanomis sąmoningi" – tokiu šūkiu antrus metus iš eilės lietuviai kviečiami paminėti gegužės 17 d. – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną. Krašto apsaugos ministerija kartu su Lietuvos šaulių sąjunga tęsia tradiciją šią dieną organizuoti masinius žygius partizanų takais

Lietuvos kariuomenėje paminėta Šuns diena, savo gebėjimus demonstravo tarnybiniai šunys

Balandžio 24-ąją minimos Šuns dienos proga, penktą kartą Lietuvos kariuomenės vienetų karių ir darbuotojų šunys buvo kviečiami „pasisvečiuoti" šeimininkų tarnybos ar darbo vietose ir kasdienines tarnybines užduotis vykdyti kartu. Lietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos batalione organizuotas renginys &bd

Draudimo internetu populiarėjimas: Skaitmeninės platformos keičia Lietuvos gyventojų apsisaugojimo būdą.

Per pastarąjį dešimtmetį mūsų požiūris į draudimą smarkiai pasikeitė. Vis daugiau lietuvių, norėdami patenkinti savo draudimo poreikius, kreipiasi į draudimą internetu. Nuo automobilių draudimo iki kelionių ir sveikatos planų - skaitmeninės platformos kaip niekada anksčiau palengvina draudimo polisų įsigijimą ir valdymą. Jei vis dar dvejojat

Matcha kaina: kiek kainuoja kokybiška matcha ir ar verta investuoti?

Matcha arbata tampa vis populiaresnė Lietuvoje kaip sveikesnė kavos alternatyva. Ji suteikia natūralios energijos, gerina koncentraciją ir yra turtinga antioksidantų. Tačiau daugelis žmonių klausia – kokia yra matcha kaina, nuo ko ji priklauso ir ar verta investuoti į aukštos kokybės produktą? Nuo ko priklauso matcha kaina?Matcha kain

Į svečius kviečia socialinės dirbtuvės: parodys savo darbo rutiną

Tauragės socialinės dirbtuvės „Metų ratas" jau beveik apsuko ratą – gegužę švęs pirmąjį gimtadienį.  Socialinių dirbtuvių veiklos jau išbandytos visais metų laikais. Tauragiškiai, pavieniai ar organizacijų, verslo atstovai, gegužės 6 dieną kviečiami į Atvirų durų dieną: atėjusieji pamatys, kaip atrodo jų darbo

Tauragės ir Jurbarko savivaldybių teritorijose vyks karių orientacinės pratybos

Informuojame, kad 2025 m. balandžio 26–27 d. 18.30–2.00 val. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ karių vienetas Tauragės ir Jurbarko rajonų savivaldybių civilinėse teritorijose: Degimų, Kaskalnio ir Jūravos miškuose bei jų prieigose, šviesiuoj

Bibliotekoje įvyko „Tauragės metų knyga 2024“ apdovanojimai

Trečiadienio vakarą Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje įvyko 12-asis „Tauragės metų knyga“ apdovanojimų vakaras. Konkursą organizuoja biblioteka kartu su Lietuvos bibliotekininkų draugijos Tauragės skyriumi. Jo tikslas – išskirti ir pagerbti Tauragės krašte išleistas knygas bei jų auto

Pranciškaus testamentas: „Mano palaikai tesiilsi Dievo Motinos bazilikoje“

Pirmadienio vakarą Šventojo Sosto spaudos salė paskelbė prieš beveik trejus metus parašytą popiežiaus Pranciškaus testamentą.   Švenčiausiosios Trejybės vardu. Amen. Jausdamas, kad artėja mano žemiškojo gyvenimo saulėlydis, su gyva viltimi tikėdamas amžinuoju gyvenimu, noriu išreikšti

Finalo ketvertas be Šilalės ir Biržų: paskutinius du bilietus į finalinį ketvertą iškovojo Tauragė ir Raseiniai

Balandžio 23 d. baigėsi „Nostra.lt–RKL“ A diviziono ketvirtfinalio etapas, po kurio paaiškėjo, kurios likusios dvi komandos kovos dėl čempionų vardų. Gegužės 3–4 d. Kėdainiuose vyksiančiame finaliniame ketverte žais vos viena komanda iš keturių, kuri laimėjo seriją būdama ketvirtfinalio serijos šeiminink

Gydytoja mamologė: tikrintis nuo krūtų vėžio svarbu pradėti jau nuo 20-ies

Profilaktiniai krūtų tyrimai – vienas svarbiausių žingsnių siekiant anksti diagnozuoti krūties vėžį ir gerybines krūtų ligas. Vis dėlto dauguma moterų jų imasi tik pajutusios pirmuosius simptomus. Vilniaus „Kardiolitos klinikų" Krūtų ligų (mamologijos) centro gydytoja mamologė Julija Vitko sako, kad šiuolaikiniai tyrimai leidžia

Odai, širdžiai ir energijai palankiausi vaisiai: kuriuos rinktis ir kodėl?

Daliai žmonių vaisiai ir uogos – ne tik gaivus užkandis ar desertas, bet ir svarbi kasdienio maisto dalis: nuo rytinių glotnučių, spalvingų salotų ar ingredientų pagrindiniuose patiekaluose. Šie produktai žavi savo skonių įvairove ir naudingomis medžiagomis: juose gausu vitaminų, antioksidantų, skaidulų bei mikroelementų, kurie palaiko

Tauragės policijos pareigūnai krepšinio turnyre iškovoja čempiono titulą

Balandžio 17-18 dienomis, Kaune, vyko policijos krepšinio turnyro Lietuvos policijos generalinio komisaro taurei laimėti finalinis etapas. Į šį finalinį etapą pateko keturios stipriausios ekipos - Marijampolės, Kauno, Vilniaus ir Tauragės. Pirmąją varžybų dieną pirmose rungtynėse susitiko Tauragės ir Marijampolės policijos komisaria