Tauragės žinios logotipas
Po švenčių liko maisto? Štai kaip galite panaudoti likusius produktus ir sutaupyti

Po švenčių liko maisto? Štai kaip galite panaudoti likusius produktus ir sutaupyti

Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek? Kūrybingai panaudodami likučius ne tik atsikratysite kaltės, kad maistas be reikalo atsiduria šiukšliadėžėje, bet ir sutaupysite pinigų, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Trūksta idėjų receptams? Štai kelios, kurios tikrai pravers.

„Prieš šventes pirkėjai šlavė ne tik įprastus produktus, tokius kaip įvairiausios žuvys, vištiena, konservuotos daržovės, bet ir buvo nusiteikę pasilepinti. Daugiau dėmesio lietuviai skyrė gurmaniškesniems produktams, įmantresniems skoniams – tokiems delikatesams kaip Viduržemio jūros regiono kumpiai, mėsos ir žuvų gaminiai, sūriai, egzotiški vaisiai. O ant tikrai ne vieno šventinio stalo puikavosi ir antys“, – sako G. Kitovė.

Deja, ne visada galima nuspėti, kas per šventes aplankys namus ir kokiu apetitu pasižymės namiškiai. Tad nemažai įsigytų delikatesų, paruoštų patiekalų neretuose namuose vis dar guli nesuvalgyti.

Gera išeitis – dalį nesunaudotų produktų ar jau pagamintų patiekalų užšaldyti. Tą galima padaryti su mėsa, paukštiena, jeigu šios ilgai nestovėjo kambario temperatūroje. Gerai užsišaldys ir įvairios daržovės, nors minkštesnės jų atšildytos gali prarasti savo tekstūrą – tačiau tuomet jos tiks nesaldiems apkepams, omletams ar troškiniams. Visgi, šaldiklis tiks toli gražu ne visam šventiniam maistui, o ir dažnai paprasčiausiai jame nebūna daug laisvos vietos. Tuomet verta pasisemti idėjų, kaip maisto likučius prikelti naujam gyvenimu.

Sumuštiniai. Iš mėsos, daržovių likučių galima paruošti sveikus ir skanius sumuštinius. Galite pridėti įvairių priedų, pavyzdžiui, marinuotų agurkų, paprikų, svogūnų ar salotų.

Sriubos ir troškiniai. Kalėdiniai mėsos ir daržovių likučiai gali virsti skaniomis ir aromatingomis sriubomis, troškiniais. Pasigaminkite vištienos, kalakutienos ar daržovių sriubą, pridėdami, pavyzdžiui, kruopų, makaronų.

Picos. Naminiai sočiai picai galėsite sunaudoti įvairius likučius – ir mėsos, ir daržovių, ir kuo įvairiausių sūrių. Galite daryti mažas picas ir leisti kiekvienam valgytojui susidėlioti norimus priedus.

Salotos. Joms galite naudoti vištienos ar kalakutienos likučius, keptą mėsą, taip pat tokias daržoves kaip morkos, salierai ar petražolės. Patiekalą praturtins tokie priedai kaip riešutai, sėklos, žolelės.

Įdarai koldūnams. Grybai, bulvės, kopūstai puikiai tiks naminiams koldūnams. Įdarą galite pasigaminti ir iš kepto kalakuto, anties ar žąsies.

Makaronai. Paruoškite pastą iš mėsos ir daržovių likučių. Tereikės gardaus padažo, ir patiekalas bus paruoštas per keliolika minučių.

Kiaušinienės. Įprastą pusryčių patiekalą pagardinkite likusia lašiša, keptomis daržovėmis ar atidarytais ir nesuvalgytais marinuotais grybais.

Vaisių kokteiliai. Panaudokite nesuvalgytus minkštus vaisius, įpilkite šiek tiek pieno, jogurto ar augalinio gėrimo, ir toks kokteilis patiks net vaikams. Norėdami kokteilį praturtinti, įdėkite šaukštą medaus ir šiek tiek avižinių dribsnių.

Papuošimai kitiems metams. Nors kalėdiniai sausainiai paprastai per šventes būna su malonumu suvalgomi, visgi, jeigu jų liko išties daug – atsargiai juose padarykite skylutes ir paprasčiausiai palikite sudžiūti. Kitais metais jais galėsite papuošti Kalėdų eglę.

G.Kitovė primena, kad prieš naudojant būtina likučius apžiūrėti ir įvertinti, ar jie dar tinkami vartoti. Jeigu pastebite pasikeitusį kvapą, spalvą ar skonį – nerizikuokite savo ir artimųjų sveikata.

Kišas, pagamintas iš Kalėdų likučių.

Porcijų: 8

Gaminimo laikas: 40 min. (+ 1 val. tešlai pastovėti)

Reikės: 200 g keptos mėsos ar paukštienos, 250 g miltų, 100 g sviesto, 1 kiaušinio trynio, šaukšto šalto vandens, aliejaus, mėgstamų prieskonių, 300 ml grietinėlės, 4 kiaušinių, druskos, pipirų, grybų.

Iš miltų, sviesto ir kiaušinio trynio užminkykite tešlą su vandeniu, aliejumi ir trupučiu prieskonių. Valandą atvėsinkite šaldytuve. Tuomet iškočiokite ir sudėkite į kišo skardą. Išlyginkite, pabadykite šakute ir kepkite orkaitėje – apie 15 min. 180 laipsnių temperatūroje.
Tuo tarpu grietinėlę sumaišykite su kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais ir griežinėliais supjaustytais grybais.
Ant iš orkaitės ištraukto kišo pagrindo uždėkite smulkiai supjaustytus mėsos likučius, užpilkite kiaušinių ir grietinėlės mišiniu. Dar kartą dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.

Žuvies pasta sumuštiniams

Porcijų: 6

Gaminimo laikas: 40 min. (+ 1 val. tešlai pastovėti)

Reikės: nukaulintos keptos žuvies, 2 kietai virtų kiaušinių, 2 nedidelių marinuotų agurkų, 1 šaukšto saulėgrąžų sėklų, 2 šaukštų majonezo, citrinos sulčių, druskos, pipirų, krapų arba svogūnų laiškų.

Gaminame:

Žuvį gerai sutrinkite arba sumalkite virtuviniu kombainu.
Sudėkite kubeliais supjaustytus kiaušinius, sėklas ir smulkintus marinuotus agurkus. Įdėkite majonezo ir citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais.
Galiausiai sudėkite smulkintus žalumynus ir dar kartą išmaišykite.

Keksiukai su kūčia

Porcijų: 6

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 250 g miltų, 200 g kūčios, 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių, šiek tiek džiovintų vaisių, 2-3 šaukštai cukraus (nereikia, jeigu kūčia labai saldi), 2 kiaušinių, ¾ stiklinės pieno, ½ stiklinės aliejaus.

Į didelį dubenį supilkite miltus ir kepimo miltelius, tada sudėkite kūčią. Viską išmaišykite ir sutrinkite šakute, įdėkite šiek tiek smulkintų džiovintų vaisių ir cukrų, jeigu jį naudojate.
Atskirame dubenyje sumaišykite du kiaušinius, šiltą pieną ir aliejų. Tada gautą mišinį sumaišykite su sausais ingredientais. Gerai išminkykite tešlą ir ja pripildykite keksiukų formeles. Keksiukus kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Tyrimas: jau trečdalis Lietuvos vartotojų naudojasi dirbtiniu intelektu apsipirkdami, jų skaičius sparčiai auga

Trečdalis (32 proc.) lietuvių jau naudojasi dirbtinio intelekto įrankiais, kurie padeda jiems apsipirkimo metu. Maža to, fiksuojamas labai spartus gyventojų, kurie į savo kasdieninio apsipirkimo įpročius praturtina dirbtinio intelekto sprendimais ir patarimais, augimas –  vien per pastaruosius 12 mėnesių tokių asmenų skaičius augo įspūdi

Muziejų naktį nutinka meno, istorijos ir kūrybiniai stebuklai

Gegužės 16-ąją, penktadienį planuokite jau šiandien, nes negalite to praleisti – kartą metuose vyksta MUZIEJŲ NAKTIS. Muziejų naktį nutinka meno, istorijos ir kūrybiniai stebuklai, o mes tradiciškai kviečiame jus tapti jų dalimi. Prie mikrofono – Eglė Červinskaitė, Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ di

Ką būtina žinoti prieš nešant šeimos ginčą į teismą?

Skyrybos, ginčai dėl vaikų ar net tėvystės pripažinimo – visa tai kelia ne tik stiprias emocijas, bet ir painias teisines situacijas. Vis daugiau žmonių Lietuvoje kreipiasi į teismus dėl šeimos konfliktų, tačiau dalis jų net nežino, kad kai kuriais atvejais tokie ginčai negali būti nagrinėjami tol, kol nepasinaudota privalomąja mediaci

Penktadienį, muziejų naktį, prasidės meno festivalis KVADRATU

Į Tauragę septintą kartą sugrįžta meno festivalis „Kvadratu“ – nuo gegužės iki spalio miestas vėl taps kultūrinių patirčių erdve, kurią kurs menininkai, kultūros organizacijos ir patys gyventojai. 6 mėnesius vyksianti programa kaip ir kasmet apjungs įvarius profesionalaus meno žanrus, o gyventojus ir svečius kvies nerti į auginanč

NMA kviečia į gyvus susitikimus su patikrų specialistais

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA), siekdama padėti išvengti klaidų bei pažeidimų ir užtikrinti glaudesnį bendradarbiavimą su ūkininkais, gegužės 21 d. 10–12 val. Tauragės rajono savivaldybės mažojoje salėje organizuoja patikrų specialistų ir ūkininkų susitikimą. Projektų kontrolė ir patikros vietoje – tai neišvengiama p

Susitikimas su rašytoja Nijole Maryte Šerniūte

Antradienio vakarą prozos ir poezijos mylėtojus pakvietėme į jaukų ir įkvepiantį literatūros vakarą Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje. Čia svečiavosi žinoma rašytoja, prestižinių Dausų, I. Simonaitytės, F. Bajoraičio premijų laureatė Nijolė Marytė Šerniūtė. Renginio metu pristatytos naujausios autorė

Jo rankos mostui paklusdavo šimtai ar net tūkstančiai

Žiupsnelis memuarų apie kolegą ir draugą Gegužės 16 dieną chorvedžiui, dirigentui Zenonui Komskiui sukanka gražus, jubiliejinis metų skaičius – 80. Iš pažiūros nepasakysi, kad  tiek. Koks buvo prieš 50 maždaug metų, kai susipažinau, toks ir tebėra. Apie tokius sako: užsimarinavę. Na, gal viena kita raukšlelė prisidė

  Nepastovūs orai – iššūkis ir pasėliams, ir ūkininkams: verčia ieškoti nestandartinių sprendimų

Gamtos išdaigos, kuomet užsitęsia periodai su žema oro temperatūra, vidutiniu ar net intensyviu vėju, bei vis pasikartojančiomis neigiamomis temperatūromis naktimis, tampa tikru iššūkiu ūkininkams. Gegužės 8 d. Varėnoje buvo išmatuotas naujas šalčio rekordas – oro temperatūra nukrito iki –5,8 laipsnių

Šilališkiai kviečia „Tarptautinę muziejų naktį“ paminėti taip, lyg istorijos knyga būtų rašoma iš naujo

Šilališkiai kviečia „Tarptautinę muziejų naktį“ paminėti taip, lyg istorijos knyga būtų rašoma iš naujo.Prie mikrofono tauragiškiams puikiai žinoma Renata Jančiauskienė. Dabar jau - Šilalės Vl. Statkevičiaus muziejaus direktorė. Gegužės 16–17 d. šilališkiai kviečia „Ta

Atėjo metas mokėti įmokas „Sodrai" – tai galima padaryti dalimis

Jei pernai dirbote savarankiškai ir po pajamų deklaravimo turite įsiskolinimą „Sodrai", bet jį padengti šiuo metu sudėtinga – išeitis yra. Valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimą galima atidėti, pasinaudojus supaprastinta arba individualiai derinama tvarka. Tai leidžia išvengti skolos išie&scaro

Dviejų savaičių atostogų nebeužtenka: artėjant vasarai darbuotojai išeina iš darbo

Artėjant vasarai, vis daugiau darbuotojų pradeda planuotis ilgąsias metų atostogas. Vieni darbinius rūpesčius užmiršti bando kelioms savaitėms, kiti – mėnesiui, dviem ar net visam pusmečiui. Ekspertai pastebi naują tendenciją – būtent vasaros laikotarpiu daugiau nei įprasta darbuotojų nusprendžia išeiti iš darbo &bd

„Via Lietuva“ skelbia, kurie kritinės būklės tiltai bus sutvarkyti šiemet ir artimiausiais metais

AB „Via Lietuva“ praneša, kad šiuo metu tiek didesnio, tiek mažesnio intensyvumo valstybinės reikšmės keliuose tvarkoma 13 tiltų, iš kurių didžioji dauguma yra kritinės būklės. Dar 11 tiltų remonto darbai yra viešųjų pirkimų procedūrų etape, todėl, sėkmingai pasirašius sutartis, darbai prasidėtų