Kalėdos baigėsi, o šaldytuvuose ir ant spintelių dažnuose namuose vis dar pūpso kalnai maisto. Ką daryti, kad jis nenueitų perniek? Kūrybingai panaudodami likučius ne tik atsikratysite kaltės, kad maistas be reikalo atsiduria šiukšliadėžėje, bet ir sutaupysite pinigų, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Trūksta idėjų receptams? Štai kelios, kurios tikrai pravers.
„Prieš šventes pirkėjai šlavė ne tik įprastus produktus, tokius kaip įvairiausios žuvys, vištiena, konservuotos daržovės, bet ir buvo nusiteikę pasilepinti. Daugiau dėmesio lietuviai skyrė gurmaniškesniems produktams, įmantresniems skoniams – tokiems delikatesams kaip Viduržemio jūros regiono kumpiai, mėsos ir žuvų gaminiai, sūriai, egzotiški vaisiai. O ant tikrai ne vieno šventinio stalo puikavosi ir antys“, – sako G. Kitovė.
Deja, ne visada galima nuspėti, kas per šventes aplankys namus ir kokiu apetitu pasižymės namiškiai. Tad nemažai įsigytų delikatesų, paruoštų patiekalų neretuose namuose vis dar guli nesuvalgyti.
Gera išeitis – dalį nesunaudotų produktų ar jau pagamintų patiekalų užšaldyti. Tą galima padaryti su mėsa, paukštiena, jeigu šios ilgai nestovėjo kambario temperatūroje. Gerai užsišaldys ir įvairios daržovės, nors minkštesnės jų atšildytos gali prarasti savo tekstūrą – tačiau tuomet jos tiks nesaldiems apkepams, omletams ar troškiniams. Visgi, šaldiklis tiks toli gražu ne visam šventiniam maistui, o ir dažnai paprasčiausiai jame nebūna daug laisvos vietos. Tuomet verta pasisemti idėjų, kaip maisto likučius prikelti naujam gyvenimu.
Sumuštiniai. Iš mėsos, daržovių likučių galima paruošti sveikus ir skanius sumuštinius. Galite pridėti įvairių priedų, pavyzdžiui, marinuotų agurkų, paprikų, svogūnų ar salotų.
Sriubos ir troškiniai. Kalėdiniai mėsos ir daržovių likučiai gali virsti skaniomis ir aromatingomis sriubomis, troškiniais. Pasigaminkite vištienos, kalakutienos ar daržovių sriubą, pridėdami, pavyzdžiui, kruopų, makaronų.
Picos. Naminiai sočiai picai galėsite sunaudoti įvairius likučius – ir mėsos, ir daržovių, ir kuo įvairiausių sūrių. Galite daryti mažas picas ir leisti kiekvienam valgytojui susidėlioti norimus priedus.
Salotos. Joms galite naudoti vištienos ar kalakutienos likučius, keptą mėsą, taip pat tokias daržoves kaip morkos, salierai ar petražolės. Patiekalą praturtins tokie priedai kaip riešutai, sėklos, žolelės.
Įdarai koldūnams. Grybai, bulvės, kopūstai puikiai tiks naminiams koldūnams. Įdarą galite pasigaminti ir iš kepto kalakuto, anties ar žąsies.
Makaronai. Paruoškite pastą iš mėsos ir daržovių likučių. Tereikės gardaus padažo, ir patiekalas bus paruoštas per keliolika minučių.
Kiaušinienės. Įprastą pusryčių patiekalą pagardinkite likusia lašiša, keptomis daržovėmis ar atidarytais ir nesuvalgytais marinuotais grybais.
Vaisių kokteiliai. Panaudokite nesuvalgytus minkštus vaisius, įpilkite šiek tiek pieno, jogurto ar augalinio gėrimo, ir toks kokteilis patiks net vaikams. Norėdami kokteilį praturtinti, įdėkite šaukštą medaus ir šiek tiek avižinių dribsnių.
Papuošimai kitiems metams. Nors kalėdiniai sausainiai paprastai per šventes būna su malonumu suvalgomi, visgi, jeigu jų liko išties daug – atsargiai juose padarykite skylutes ir paprasčiausiai palikite sudžiūti. Kitais metais jais galėsite papuošti Kalėdų eglę.
G.Kitovė primena, kad prieš naudojant būtina likučius apžiūrėti ir įvertinti, ar jie dar tinkami vartoti. Jeigu pastebite pasikeitusį kvapą, spalvą ar skonį – nerizikuokite savo ir artimųjų sveikata.
Kišas, pagamintas iš Kalėdų likučių.
Porcijų: 8
Gaminimo laikas: 40 min. (+ 1 val. tešlai pastovėti)
Reikės: 200 g keptos mėsos ar paukštienos, 250 g miltų, 100 g sviesto, 1 kiaušinio trynio, šaukšto šalto vandens, aliejaus, mėgstamų prieskonių, 300 ml grietinėlės, 4 kiaušinių, druskos, pipirų, grybų.
Iš miltų, sviesto ir kiaušinio trynio užminkykite tešlą su vandeniu, aliejumi ir trupučiu prieskonių. Valandą atvėsinkite šaldytuve. Tuomet iškočiokite ir sudėkite į kišo skardą. Išlyginkite, pabadykite šakute ir kepkite orkaitėje – apie 15 min. 180 laipsnių temperatūroje.
Tuo tarpu grietinėlę sumaišykite su kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais ir griežinėliais supjaustytais grybais.
Ant iš orkaitės ištraukto kišo pagrindo uždėkite smulkiai supjaustytus mėsos likučius, užpilkite kiaušinių ir grietinėlės mišiniu. Dar kartą dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
Žuvies pasta sumuštiniams
Porcijų: 6
Gaminimo laikas: 40 min. (+ 1 val. tešlai pastovėti)
Reikės: nukaulintos keptos žuvies, 2 kietai virtų kiaušinių, 2 nedidelių marinuotų agurkų, 1 šaukšto saulėgrąžų sėklų, 2 šaukštų majonezo, citrinos sulčių, druskos, pipirų, krapų arba svogūnų laiškų.
Gaminame:
Žuvį gerai sutrinkite arba sumalkite virtuviniu kombainu.
Sudėkite kubeliais supjaustytus kiaušinius, sėklas ir smulkintus marinuotus agurkus. Įdėkite majonezo ir citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais.
Galiausiai sudėkite smulkintus žalumynus ir dar kartą išmaišykite.
Keksiukai su kūčia
Porcijų: 6
Gaminimo laikas: 45 min.
Reikės: 250 g miltų, 200 g kūčios, 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių, šiek tiek džiovintų vaisių, 2-3 šaukštai cukraus (nereikia, jeigu kūčia labai saldi), 2 kiaušinių, ¾ stiklinės pieno, ½ stiklinės aliejaus.
Į didelį dubenį supilkite miltus ir kepimo miltelius, tada sudėkite kūčią. Viską išmaišykite ir sutrinkite šakute, įdėkite šiek tiek smulkintų džiovintų vaisių ir cukrų, jeigu jį naudojate.
Atskirame dubenyje sumaišykite du kiaušinius, šiltą pieną ir aliejų. Tada gautą mišinį sumaišykite su sausais ingredientais. Gerai išminkykite tešlą ir ja pripildykite keksiukų formeles. Keksiukus kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių temperatūroje.
Didžiajai daliai šalies gyventojų svarbi ne tik gyvenamo būsto kokybė, bet ir jų namus supanti aplinka. Kiekvienas norime gyventi jaukiuose ir taupiuose namuose, o kai dalis šilumos iškeliauja per stogą, langus, sienas – tai ne tik neteikia džiaugsmo, bet ir ženkliai padidina išlaidas. Jau renovuotų Taurag
2025 m. kovo 27 d. 16 val. šaukiamas Tauragės kredito unijos kredito unijos, įsikūrusios adresu Dariaus ir Girėno g. 28, Tauragė eilinis visuotinis narių susirinkimas, kuris vyks kredito unijos patalpose, numatant šią darbotvarkę: 1. Stebėtojų tarybos ataskaita. Ataskaitos įvertinimas. 2. Vidaus audito tarnybos ataskaita. Ataskaitos
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai užtikrindami eismo saugumą ir vkdė eismo dalyvių elgesio magistraliniame kelyje Vilnius-Kaunas-Klaipėda kontrolę. 2025 m. kovo 4 d. apie 14.00 val. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai užtikrindami eismo saugumą magistraliniame kelyje Vilnius-Kauna
Šiemet į pensijų kaupimą įtraukti gyventojai bei tie, kuriems siūloma atnaujinti anksčiau sustabdytų įmokų mokėjimą, dar turi beveik keturis mėnesius apsispręsti, ar nori prisijungti prie kaupimo antroje pakopoje. Iki šiol „Sodros" asmeninėse paskyrose pranešimus apie įtraukimą ar įmokų atnaujinimą perskaitė beveik 57 pro
Pirmine žemės ūkio produktų gamyba užsiimantys ūkininkai neretai susiduria su įvairiais iššūkiais, pradedant nuo pasėlių deklaravimo iki teisingo ūkinės veiklos planavimo. Siekiant palengvinti šiuos procesus ir užtikrinti, kad ūkininkai galėtų pasinaudoti visomis galimybėmis išvengiant klaidų, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM
Žiema atneša ne tik baltus kraštovaizdžius ir grakščius sniego peizažus, bet ir kelia rimtų iššūkių automobilių savininkams. Vienas svarbiausių aspektų – tinkamai prižiūrėti akumuliatorių, kad automobilis sklandžiai veiktų net ir esant žemoms temperatūroms. Gerai prižiūrimas akumuliatorius padeda išve
Vasario 26 – kovo 1 dienomis Panevėžio lengvosios atletikos manieže vyko Lietuvos jaunimo vyrų ir moterų bokso čempionatas, kuriame paaiškėjo geriausi šalies jaunimo grupės boksininkai. Iš viso Lietuvos jaunimo bokso čempionate pirštines surėmė 122 dalyviai – 90 vyrų ir 32 moterys. Ir vyrai, ir moter
Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) rinktines pasiekė 1 tūkst. automatinių šautuvų AK-4MT, kuriuos organizacijai perdavė Lietuvos kariuomenė. Švedų gamybos ginklai bus naudojami komendantiniams ginkluoto pasipriešinimo šauliams rengti. Pernai LŠS taip pat įsigijo 1,5 tūkst. šturmo karabinų G-36. &
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena – kai gyventojai susiduria su laikinais ar ilgiau trunkančiais sunkumais, jie gali kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl finansinės pagalbos. SOCIALINĖ PAŠALPA. Pašalpa priklauso, jei žmogui tenkančios vidutinės pajamos per mėnesį nuo 2025 m. sausio 1 d. nevir
Pareigūnai gauna pranešimų apie pastebėtus romų tautybės ar kitus įtartinus asmenis, kurie sukiojasi po gyvenamąsias teritorijas. Norėdami užkirsti kelią vagystėms, policija ragina gyventojus būti itin budriais! Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, primena, kad „netikėti" svečiai siūlydami įvairias prekes, tikisi
Pokyčiai mero komandoje: nuo šiandien prisijungė naujoji mero patarėja Diana Skarbalė, kuri pakeis iki kovo 10 dienos dirbsiančią mero patarėją Indrę Gendroliūtę-Gerulienę. Naujoji patarėja D. Skarbalė yra įgijusi Žiniasklaidos technologijų bakalauro ir Viešojo administravimo magistro laipsnius Kauno technologijos unive
Vasario 26 d. Tauragės viešojoje bibliotekoje lankėsi neeilinis svečias – istorikas, žurnalistas, rašytojas, sporto komentatorius, protmūšių organizatorius ir laidų vedėjas Robertas Petrauskas. Jis vedė paskaitą „Kur gyvena „Žiedų valdovo“ žiedas?“, nagrinėdamas J. R. R. Tolkieno kūrinį, tapusį vie