Tauragės žinios logotipas
Pigiau nebūna: pasižvalgykime į estus – štai ką jie skanaus ir įdomaus ruošia iš šprotų

Pigiau nebūna: pasižvalgykime į estus – štai ką jie skanaus ir įdomaus ruošia iš šprotų

Šį sekmadienį, rugpjūčio 20 d., estai mini Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kas šauna galvon, kai pagalvojate apie Estiją? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir… šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotai yra viena perkamiausių konservuotų žuvų.

Receptai slėpti nuo konkurentų

Estijos nacionalinė žuvis yra silkė, tačiau šprotai yra jau šimtmečius neatsiejami nuo estų kasdienybės. Kadaise buvęs neturtingų našlių pragyvenimo šaltinis yra virtęs delikatesu, kuris patiekiamas net priėmimuose pas prezidentą.

Manoma, kad garsiųjų Talino šprotų su prieskoniais ištakos siekia XVIII a. pabaigą. Talino našlės sūdydavo šprotus mažose statinėse su lauro lapais ir angliškais prieskoniais.

Kai XIX a. antroje pusėje vienas pirmųjų Estijos žuvų pardavėjų Voldemaras Sörensenas pradėjo gaminti šprotus skardinėse, pakrantėje prasidėjo didelis šių žuvų prekybos bumas. Vis daugiau prieskoniais pagardintų šprotų konservų buvo eksportuojama į Rusiją, jos ėmė populiarėti tarptautinėse parodose Berlyne, Baden Badene.

Dažniausiai buvo naudojami šie prieskoniai: lauro lapai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, muskato riešutas, kalendra, kardamonas, vanilė ir cukrus. Kiekviena šprotų konservų gamykla turėjo savo receptą, kurį kruopščiai saugojo nuo konkurentų.

Kiekvienos šventės palydovas – šprotas

Jau tuomet buvo populiaru juos valgyti su duona, sviestu ir kiaušiniu, tačiau sumuštinis nebuvo siejamas su šventine diena. Sovietmečiu šprotai su kiaušiniu ėmė puošti ir stalus per šventes, nes paprasčiausiai trūko kitų kokybiškų žuvų.

Estai į sumuštinius su šprotais žiūri rimtai, juos patiekia bet kokia proga – nuo vestuvių ir laidotuvių iki gimtadienių ar Naujųjų metų išvakarių. Tiesiog privalu jų pasigaminti ir Estijos Nepriklausomybės dieną vasario 20-ąją. Neabejotinai jais dažnas estas mėgausis ir šį savaitgalį, minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

„Tuo tarpu lietuviams konservuotos žuvys dažniausiai būna šaltojo sezono pirkinys – pardavimai tuomet išauga ne procentais, o kartais. Visgi, tokia klasika kaip konservuoti šprotai savo pirkėją turi visais metų laikais – šios žuvys pigios, puikiai pažįstamo skonio ir tinka įvairiems patiekalams“, – sako V. Budrienė.

Įdomu tai, kad net ir pastarojo dešimtmečio vykusiuose Estijos prezidentų priėmimų meniu yra dešimtys užkandžių kompozicijų, kuriose šprotai yra pagrindiniai herojai. Pavyzdžiui, patiekti triufeliai su šprotais ir juoda duona ar daržovių suktinukai su varške ir šprotais, porų sriuba su šprotais.

Patys populiariausi sumuštiniai, kuriuos rasite kone ant kiekvieno šventinio stalo – tiesiog su sviestu, raudonaisiais svogūnais, šprotais, kietai virtais kiaušiniais ir krapais. Variacijų, žinoma, yra visokiausių – vienuose namuose duona patepama garstyčiomis, kiti mėgsta vietoj sviesto naudoti kreminį sūrį, gardinti česnakais ar kaparėliais. Taip pat estai mėgsta „kiaušinių sviestą“ – paprasčiausiai sviestas gerai ištrinamas su smulkintais virtais kiaušiniais.

Šprotų sumuštiniai su žirnelių užtepėle

Šiek tiek netradiciniam šprotų sumuštinio variantui panaudokite šviežius arba šaldytus žirnelius. Spalva bus patraukliai ryški, o skonis – švelnus, maloniai derantis su išraiškingaisiais šprotais ir raudonuoju svogūnu.

Reikės: juodos ruginės duonos, šprotų aliejuje, raudonojo svogūno, cukraus, citrinos sulčių, sviesto, petražolių, krapų. Užtepėlei:200 g žirnelių, svogūno,sviesto, druskos, pipirų, 100 ml pieno arba grietinėlės.

Gaminame: keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto ir jame apkepkite susmulkintą baltąjį svogūną. Sudėkite žirnelius, įberkite druskos ir pipirų ir kaitinkite apie 10 minučių. Žirnelių ir svogūnų mišinį sudėkite į trintuvą ir supilkite pašildytą pieną arba grietinėlę. Mišinį sutrinkite iki vientisos masės. Palikite jį sustingti vėsioje vietoje.

Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais griežinėliais, įberkite šiek tiek cukraus, citrinos sulčių ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Duonos riekes supjaustykite trikampiais arba išilgai per pusę, patepkite jas sviestu ir ant viršaus šaukštu dėkite purios žirnelių tyrės. Ant jos dėkite šprotą ar kelis, ant jų – raudonojo svogūno žiedus, papuoškite krapais ir petražolėmis.

Keptas šprotų pyragas

Ypač lengvai ir greitai pagaminamas nesaldus pyragas bus tikras išsigelbėjimas, kai reikia greitai pamaitinti būrį žmonių. Tereikės produktų, kurių tikriausiai jau yra namuose, o paruošimui sugaišite visai mažai laiko. Bus skanu valgyti tiek šiltą, tiek ir atvėsęs bus gardus užkandis.

Reikės: 500 g mielinės sluoksniuotos tešlos, didelė sauja svogūnų laiškų, 4 virti kiaušiniai, 1-2 indeliai šprotų aliejuje, sauja šviežių krapų, 2 žali kiaušiniai, 200 ml 35 proc. grietinėlės.

Gaminame: sluoksniuotą tešlą iškočiokite iki kepimo skardos dydžio. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo dėkite tešlą. Susmulkinkite svogūnų laiškus ir virtus kiaušinius, tolygiai apibarstykite tešlą. Ant viršaus išdėliokite šprotus. Ant viršaus pabarstykite smulkintų krapų. Išplakite kiaušinius su grietinėle ir tolygiai apipilkite pyragą. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 20-25 minutes, kol apskrus. Leiskite šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite mažais gabalėliais ir patiekite. Puikiai derės su žaliomis salotomis.

Šaltas šprotų „tortas“

Tai tarsi sočios salotos su duona, tik puošnesnės. Nebrangūs produktai juos pateikus netradiciniu būdu gali virsti viso vakarėlio pažiba – ypač, jeigu skirsite laiko papuošti šį „tortą“. Pavyzdžiui, jo šonus galima apdėlioti ilgai svogūnų laiškais, o viršų pabarstyti valgomais gėlių žiedais.

Reikės: 200 g tamsios ruginės duonos, 75 g sviesto, 1 indelio šprotų aliejuje, 150 g šviežio kreminio sūrio, 150 g 30 proc. grietinės, 2 lapelių želatinos, pusės citrinos sulčių, smulkintų svogūnų laiškų, kaparėlių, smulkintų krapų, 2 virtų kiaušinių.

Gaminame: duoną smulkiai sutrinkite pirštais arba virtuviniu kombainu. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su smulkinta duona. 20 cm skersmens torto formą išklokite kepimo popieriumi ir ant dugno suspauskite duonos masę. Dėkite skardą į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sustingtų. Šprotus smulkiai supjaustykite. Želatinos lapelius 5 minutes pamirkykite šaltame vandenyje. Sumaišykite šviežią kreminį sūrį ir grietinę, sudėkite smulkintus šprotus ir žalumynus (šiek tiek palikite papuošimui).

Iš želatinos išspauskite vandens perteklių. Išspauskite iš citrinos sultis ir jas užvirinkite nedideliame puode. Užvirus, nukelkite nuo ugnies ir ištirpinkite želatinos lapelius jose. Atsargiai supilkite į grietinės ir kreminio sūrio mišinį. Supilkite šią masę ant duonos sluoksnio ir palikite pastovėti šaldytuve bent 3 valandas. Patiekdami apibarstykite smulkintu kiaušiniu, kaparėliais, ir žalumynais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Jaunieji šachmatininkai rungėsi Tauragėje dėl Nepriklausomybės dienos taurės

Tauragėje, jau tradiciniame šachmatų turnyre, vyko atkaklios kovos tarp jaunųjų šachmatininkų, kurie rungėsi dėl Tauragės sporto centro įsteigtų prizų, skirtų Lietuvos Nepriklausomybės dienai paminėti. Dvi dienos trukusiose varžybose net keturiasdešimt trys trenerių Audriaus Bitino ir Antano Krasausko ugdomi jauni šachma

Nusikaltimai Tauragėje: smurtas, šaunamieji ginklai ir elektroninė agresija

Tauragės apskrityje praėjusią savaitę įvykdyta ne viena nusikalstama veika, kuri kelia susirūpinimą visuomenei. Vasario 20 d. buvo gauta keletas pranešimų apie smurtą ir kitus nelegalius veiksmus. Tauragėje, apie 13.30 val., moteris, gimusi 1998 m., į policiją ir pranešė, kad buvo sužalota vyro, gimusio 1986 m. – jis sukėlė jai

Vėžys 24/7“: Virginijaus Šaulio kelionė nuo diagnozės iki pergalės

Vasario 19 d. Tauragės viešojoje bibliotekoje vyko kraštiečio Virginijaus Šaulio knygos „Vėžys 24/7“ pristatymas, kuriame autorius dalijosi savo išgyvenimais kovojant su sunkia onkologine liga. Tai ne tik asmeninė istorija, bet ir svarbus žingsnis į pagalbos teikimą tiems, kurie susiduria su panašiais

Tauragės rajono gyventojams – nemokami skaitytojo bilietai

Tauragės rajono savivaldybė džiaugiasi galėdama pranešti svarbią naujieną savo gyventojams. Vadovaudamasi įstatymais ir atsižvelgdama į Tauragės rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos prašymą, Tauragės rajono savivaldybės taryba priėmė du svarbius sprendimus, kurie palengvins ir paskatins skaitymo kultūrą mūsų bendruomenėje.

Tauragės ir Šilutės rajonų įvykiai: nuo smurtinių incidentų iki narkotikų laikymo atvejų

Praėjusią savaitę Tauragės ir Šilutės rajonuose užfiksuoti keli rimti įvykiai, apimantys sveikatos sutrikdymus, eismo įvykius ir narkotikų laikymą. Tarp išskirtinių atvejų – fizinio smurto incidentai, kai žmonės nukentėjo dėl konfliktų, bei policijos pradėti tyrimai dėl narkotinių medžiagų laikymo.  Vasario 19 d. apie 19.4

Informacija, kaip saugiai elgtis ant ledo

Šaltukui kaustant vandens telkinius, Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Tauragės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai gyventojams primena kaip elgtis ant ledo, kad būtų saugu: Neleiskite vaikams vieniems, be suaugusiųjų priežiūros, lipti ir žaisti ant ledo. Nelipkite ant ledo be specialių smaigų, kuriais pa

Depresija ar tik bloga nuotaika: kaip atpažinti ir padėti?

„Jaunimui dažnai pasitaiko bloga nuotaika, nerimas, jausmai, kurie juos vis kankina“, – pasakoja Lietuvos skautijos skautė iš Šiaulių Auksė. 2023 metų Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo depresijos visame pasaulyje kenčia apie 280 milijonų žmonių. O jaunimo tarpe negatyvios mintys, traumuojantys i&scaron

Skaudvilėje – žodinis konfliktas baigėsi sužalojimais, Tauragėje – pavogtas telefonas: policija pradėjo tyrimus

Skaudvilėje įsiplieskė smurtas, kai neblaivi moteris sužalojo vyriškį per konfliktą, o Tauragėje įmonės sandėlyje užfiksuotas vertingas telefono vagystė. Policija jau pradėjo tyrimus abiejose bylose ir ieško atsakingų asmenų. Kviečiame susipažinti su detaliomis naujienomis apie šiuos incidentus. Vasario 18 d. apie 15.30 val. T

Pirmieji šiais metais: daugiau nei 500 jaunuolių pradeda tarnybą Lietuvos kariuomenėje

Šios savaitės pradžioje į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Lietuvos kariuomenėje išvyko pirmieji šių metų karo prievolininkai – daugiau nei 500 jaunuolių, kurie tarnaus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų, Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos ir Lietuvos didžiojo etmono Kristupo Rad

Savivaldybės administracijoje darbą pradėjo užsienio kilmės Lietuvos gyventojų integracijos koordinatorė Vytautė Sudeikienė

Tauragės rajono savivaldybėje darbą pradėjo Socialinės paramos skyriaus specialistė (užsienio kilmės Lietuvos gyventojų integracijos koordinatorė) Vytautė Sudeikienė. Specialistė telks įvairias institucijas, įstaigas, organizacijas bendram darbui užsienio kilmės Lietuvos gyventojų integracijos srityje, vykdys integracijos procesų stebėseną savival