Nesvarbu, ar tai būtų pusryčiai, užkandis po mokyklos, ar lengva vakarienė – vaikystėje niekas neprilygsta karštiems sumuštiniams. Net ir suaugus jie gelbsti tada, kai nesinori išlaidauti maistui ir leisti daug laiko virtuvėje – ypač, kai vasaros karščiai dar nesitraukia. Greitai pagaminami, kepti sumuštiniai gali būti lengvai pritaikomi prie bet kokio biudžeto ir mitybos įpročių – teliks išsirinkti skrudinimui tinkančią duoną, kuri, pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, visuomet paklausi dėl savo kainos ir patogumo.
„Be duonos praktiškai neįsivaizduojamas kasdienis lietuvių pirkinių krepšelis. Pastaraisiais metais besikeičiančios mitybos tendencijos lemia, kad vis populiarėja tokie gaminiai kaip duona be mielių, be pridėtinio cukraus, lentynose galima rasti ir „keto“ duoną. Pirkėjai pamėgo vietoje keptą prancūzišką batoną, atrado itališkos čiabatos universalumą. Jų pasirinkimą vis labiau lemia ir noras paeksperimentuoti, praturtinti savo racioną – pirkinių krepšeliuose dažnai atsiduria duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip šalavijų sėklos, linų sėmenys, daiginti rugiai ir pan. Visgi, daugelis pirkėjų lieka ištikimi tradicijai – juodai duonai, batonui ir pjaustytai sumuštinių duonai. Pastarosios šią savaitę įsigiję pigiau, galėsite išbandyti naujus pusryčių ar užkandžių variantus“, – sako G. Kitovė.
Duona, skirta skrudinimui ir sumuštiniams, ypač talkins besikeičiant rutinai. Juk dabar tas metų laikas, kai atsiranda daugiau skubos, o vaikai į namus grįžta su vis didesniu alkiu. „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės teigimu, gardus, maistingas sumuštinis gali suteikti energijos ilgos dienos pradžiai arba greitai pasotinti mėgaujantis paskutinėmis vasaros dienomis.
„Duona, kumpis ir tįstantis sūris – žanro klasika, dėl kurios ne vienuose namuose vis traukiama sumuštinių keptuvė. Tačiau tarp dviejų minkštų duonos riekių galite įkurdinti ir žymiai įdomesnių variacijų. Kadangi retas vaikas sumuštiniams pasako ne, galima pagudrauti ir į juos pridėti daržovių ar kitų augančiam organizmui naudingų ingredientų. Taip pat – patiekti juos su šviežiomis salotomis, kurios pagyvins patiekalą ir suteiks jam gaivumo“, – pasakoja tinklo maisto gamybos žinovė.
Kai ruošiate sumuštinius, nepamirškite, kad nebūtina pirkti prabangių produktų. Galvojant apie sumuštinių derinius, verta tiesiog apžvelgti savo šaldytuvą ar spintelę. Jiems tiks ne tik sūris ir dešra, bet ir keptų daržovių, mėsos likučiai, taip pat žalumynai, konservuota produkcija. Įtraukite šviežių daržovių – ypač sezoninių, nes tokios būna ir pigesnės, ir naudingesnės bei skanesnės.
Pasak G. Urbonavičiūtės, verta atsiminti kelis naudingus patarimus, kad sumuštiniai su skrudinta duona būtų išties skanūs.
Nebijokite šiek tiek sviesto. Jis yra raktas į auksinę, traškią sumuštinio išorę. Prieš dedant sumuštinį į keptuvę, plonai patepkite abi duonos puses kambario temperatūros sviestu. Jei norite, jį galite pakeisti alyvuogių aliejumi, kuris taip pat suteiks traškumo.
Nustatykite tinkamą temperatūrą. Kad pirmas sumuštinis neprisviltų kaip pirmas blynas, rekomenduojama laikyti keptuvę vidutinio stiprumo temperatūros režime. Per aukšta temperatūra gali lemti, kad skrudinimo duonos išorė sudegs, o įdaras liks neiškepęs. Vidutinė šiluma užtikrina, kad sumuštinis tolygiai iškeps, o sūris viduje gerai išsilydys.
Nepamirškite drėgnų ingredientų. Jie labai svarbūs, kad atsvertų iškeptos duonos sausumą. Įdėkite šviežių pomidorų (tik atsargiai valgykite – kepti jie būna labai karšti!), šaukštelį majonezo, pesto ar kito mėgstamo padažo, varškės. Nepamirškite besilydančio sūrio – jis ne tik suteiks skonio, bet ir padės „sujungti“ įdarą. Rinkitės sūrius, kurie gerai tirpsta, tokius kaip čederis, mocarela, fermentinis ar gouda.
Leiskite sumuštiniui „pailsėti“. Ištraukus sumuštinį iš keptuvės, leiskite jam kelias minutes pagulėti ant pjaustymo lentos. Taip sūris viduje truputį sutvirtės ir neišbėgs pjaustant, o duona išlaikys traškią tekstūrą.
Ką daryti, jeigu neturite sumuštinių keptuvės. Jos patogios tuo, kad stačiakampę duoną suspaudžia į trikampius ir įdarą „uždaro“ viduje – dėl to ir ruošiant, ir valgant būna mažiau netvarkos. Tačiau sumuštinį tikrai galima paruošti ir paprastoje keptuvėje – tiesiog sviestu patepkite abi išorines duonos puses, o po kelių minučių, kai viena pusė apskrunda, atsargiai apverskite.
„Iki“ kulinarijos technologė siūlo išbandyti 5 idėjas karštiems sumuštiniams, kurie ne tik greitai paruošiami, bet ir nepaprastai gardūs – vaikai jų tikrai neatsisakys!
Karštas grybų ir mocarelos sumuštinis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 1 šaukšto sviesto, 1 skiltelės, česnako, 200 g grybų, 2 šaukštelių šviežių čiobrelių, 20 g fetos, 100 g mocarelos, druskos, šviežiai maltų pipirų, sviesto.
Gaminame:
Tuno ir kukurūzų sumuštinis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 95 g tuno aliejuje, nusausinto, 1/3 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio, 125 g nusausintų kukurūzų, 1-2 raugintų arba marinuotų agurkų, ¼ raudonojo svogūno, 1 šaukšto majonezo, šviežių petražolių, sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Žaliasis avokado ir špinatų sumuštinis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, ½ avokado, 4 šaukštų varškės, smulkiai supjaustytos Chalapos paprikos (galite nedėti), 30 g mažųjų špinatų lapų, 2 riekelių čederio ar kito sūrio, pipirų.
Gaminame:
Karštas sumuštinis-pica
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 2 šaukštų pomidorų padažo, 4 riekelių saliamio, 8 nedidelių alyvuogių be kauliukų, kelių gabalėlių keptos ar marinuotos raudonosios paprikos, 1/3 puodelio tarkuotos mocarelos, džiovinto raudonėlio.
Gaminame:
Karštas sumuštinis su vištienos likučiais
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 180 g keptos ar virtos vištienos, 10 g migdolų, ¼ puodelio smulkintų šviežių bazilikų, ¼ puodelio majonezo, sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Nuo rugpjūčio 1 d. gyventojai, nespėję įteisinti nelegalaus vandens gręžinio, jį galės užregistruoti netaikant jokių sankcijų. Iki 2026 m. liepos 31 d. būtina visus dokumentus pateikti gręžinius registruojančiai Lietuvos geologijos tarnybai, o laiku jo neužregistravus teks gręžinį likviduoti ir įsirengti naują. Tokios paslaugos kaina gali siekti ir
Dešrainiai – vieni iš universaliausių patiekalų, kuriuos ne tik mėgsta, bet ir mielai gamina net vaikai. Jais pavaišinsite būrį netikėtai užgriuvusių svečių, o nusivežę visus dešrainių ingredientus į gamtą ir pačirškinę dešreles ant žarijų, galėsite jais mėgautis su draugų kompanija. Prekybos tinklo &
Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejus tęsia prasmingas kultūrines tradicijas ir kviečia į išskirtinius renginius, vyksiančius 2025 m. rugpjūčio pirmąją savaitę Bitėnuose. Kultūros mylėtojų lauks jau tradicija tapęs tarptautinis meno pleneras „Mažosios Lietuvos ženklai“, kaligrafijos virtuozo prof. Alberto Gursko paroda &b
Planuojant „Google Ads“ kampanijas Lietuvoje, viena iš dažniausiai pasitaikančių techninių ir strateginių dilemų – ar naudoti raktažodžius su lietuviškomis raidėmis, ar apsiriboti versijomis be jų. Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti kaip kalbos stiliaus klausimas, bet iš tiesų tai tiesiogiai veikia re
Vasara daugeliui asocijuojasi su atostogomis, saulės šiluma ir gamta. Tačiau šis metų laikas puikiai tinka ne tik poilsiui, bet ir imuniteto stiprinimui, pasiruošiant ateinančiam šaltajam sezonui. Tyrimai rodo, kad tie, kurie vasarą daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai, rudenį ir žiemą serga rečiau. Kodėl verta i&sc
Akmenės savivaldybės, kurioje per trumpą laiką buvo įkurti bene 1000 naujų darbo vietų, pavyzdys rodo, jog ten, kur žmonės turi darbo, gyventojų daugėja, o tuo pačiu atsikuria ir infrastruktūra. Bet tokių pavyzdžių savivaldybėse, kurios nėra kurortinės, vienetai. Politikai ir verslininkai vienu balsu sako, kad investicijoms į regionus ateiti reikia
Rugpjūčio 1-ą dieną Tauragės pilies kiemelyje koncertuos afrobraziliško stiliaus muziką atliekanti grupė Ayom. Jos muzika – tai karštligiškas tropinių ritmų, afrolusitaniško skambesio ir braziliškos energijos lydinys, kuris tarsi saulės spinduliai prasiskverbia pro pilkus kasdienybės debesis. Pilies kiemelyj
Sienos – tai tarsi namų fonas, kuris sukuria nuotaiką, atspindi stilių ir daro didelę įtaką bendrai erdvės atmosferai. Būtent todėl sienų dažymas yra viena populiariausių ir efektyviausių vidaus apdailos darbų formų. Tai greitas ir prieinamas būdas suteikti interjerui gaivumo, jaukumo arba visiškai pakeisti jo nuotaiką. Kodėl verta pe
Tvarkingas, jaukus ir funkcionalus kiemas prasideda nuo patogių sprendimų daiktų laikymui. Vienas iš tokių – sodo sandėliukas, kuris tampa ne tik puikia vieta įrankiams ir sezoniniams daiktams susidėti, bet ir stilingu kiemo akcentu, atitinkančiu šiuolaikinio gyvenimo poreikius. Kodėl verta turėti sodo sandėliuką? Sodo darbai
Ieškant išorės apdailos sprendimų, vis daugiau žmonių renkasi klinkerio gaminus. Ne tik dėl jų ilgaamžiškumo, bet ir dėl išskirtinės estetikos, natūralios išvaizdos. Tarp populiariausių pasirinkimų – klinkerinės fasado plytelės, kurios sujungia praktiškumą su architektūriniu stiliumi. Kas yra klinker
Šiuolaikinėje skaitmeninėje aplinkoje verslo sėkmė neatsiejama nuo matomumo internete. Potencialūs klientai kasdien ieško prekių, paslaugų ar informacijos „Google“ paieškoje, o tai reiškia – jei Jūsų ten nėra, Jūsų tiesiog nėra. Štai kodėl SEO (optimizavimas paieškos sistemoms) turėtų būti
Namai – tai ne tik pastatas. Tai erdvė, kurioje gyvename, ilsimės, dirbame, augame. Todėl labai svarbu, kad namų interjeras būtų ne tik gražus, bet ir patogus, atitinkantis gyvenimo būdą, įpročius ir poreikius. Vienas svarbiausių šio tikslo elementų – tinkamai pritaikyti baldai, kurie leidžia sukurti harmoningą, praktišką