Tauragės žinios logotipas
Paprasta, nebrangu ir greita, o vaikai neatsispirs: besiruo

Paprasta, nebrangu ir greita, o vaikai neatsispirs: besiruošiant mokyklai – 5 naujos idėjos karštiems sumuštiniams

Nesvarbu, ar tai būtų pusryčiai, užkandis po mokyklos, ar lengva vakarienė – vaikystėje niekas neprilygsta karštiems sumuštiniams. Net ir suaugus jie gelbsti tada, kai nesinori išlaidauti maistui ir leisti daug laiko virtuvėje – ypač, kai vasaros karščiai dar nesitraukia. Greitai pagaminami, kepti sumuštiniai gali būti lengvai pritaikomi prie bet kokio biudžeto ir mitybos įpročių – teliks išsirinkti skrudinimui tinkančią duoną, kuri, pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, visuomet paklausi dėl savo kainos ir patogumo.

„Be duonos praktiškai neįsivaizduojamas kasdienis lietuvių pirkinių krepšelis. Pastaraisiais metais besikeičiančios mitybos tendencijos lemia, kad vis populiarėja tokie gaminiai kaip duona be mielių, be pridėtinio cukraus, lentynose galima rasti ir „keto“ duoną. Pirkėjai pamėgo vietoje keptą prancūzišką batoną, atrado itališkos čiabatos universalumą. Jų pasirinkimą vis labiau lemia ir noras paeksperimentuoti, praturtinti savo racioną – pirkinių krepšeliuose dažnai atsiduria duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip šalavijų sėklos, linų sėmenys, daiginti rugiai ir pan. Visgi, daugelis pirkėjų lieka ištikimi tradicijai – juodai duonai, batonui ir pjaustytai sumuštinių duonai. Pastarosios šią savaitę įsigiję pigiau, galėsite išbandyti naujus pusryčių ar užkandžių variantus“, – sako G. Kitovė.

Duona, skirta skrudinimui ir sumuštiniams, ypač talkins besikeičiant rutinai. Juk dabar tas metų laikas, kai atsiranda daugiau skubos, o vaikai į namus grįžta su vis didesniu alkiu. „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės teigimu, gardus, maistingas sumuštinis gali suteikti energijos ilgos dienos pradžiai arba greitai pasotinti mėgaujantis paskutinėmis vasaros dienomis.

„Duona, kumpis ir tįstantis sūris – žanro klasika, dėl kurios ne vienuose namuose vis traukiama sumuštinių keptuvė. Tačiau tarp dviejų minkštų duonos riekių galite įkurdinti ir žymiai įdomesnių variacijų. Kadangi retas vaikas sumuštiniams pasako ne, galima pagudrauti ir į juos pridėti daržovių ar kitų augančiam organizmui naudingų ingredientų. Taip pat – patiekti juos su šviežiomis salotomis, kurios pagyvins patiekalą ir suteiks jam gaivumo“, – pasakoja tinklo maisto gamybos žinovė.

Kai ruošiate sumuštinius, nepamirškite, kad nebūtina pirkti prabangių produktų. Galvojant apie sumuštinių derinius, verta tiesiog apžvelgti savo šaldytuvą ar spintelę. Jiems tiks ne tik sūris ir dešra, bet ir keptų daržovių, mėsos likučiai, taip pat žalumynai, konservuota produkcija. Įtraukite šviežių daržovių – ypač sezoninių, nes tokios būna ir pigesnės, ir naudingesnės bei skanesnės.

Pasak G. Urbonavičiūtės, verta atsiminti kelis naudingus patarimus, kad sumuštiniai su skrudinta duona būtų išties skanūs.

Nebijokite šiek tiek sviesto. Jis yra raktas į auksinę, traškią sumuštinio išorę. Prieš dedant sumuštinį į keptuvę, plonai patepkite abi duonos puses kambario temperatūros sviestu. Jei norite, jį galite pakeisti alyvuogių aliejumi, kuris taip pat suteiks traškumo.

Nustatykite tinkamą temperatūrą. Kad pirmas sumuštinis neprisviltų kaip pirmas blynas, rekomenduojama laikyti keptuvę vidutinio stiprumo temperatūros režime. Per aukšta temperatūra gali lemti, kad skrudinimo duonos išorė sudegs, o įdaras liks neiškepęs. Vidutinė šiluma užtikrina, kad sumuštinis tolygiai iškeps, o sūris viduje gerai išsilydys.

Nepamirškite drėgnų ingredientų. Jie labai svarbūs, kad atsvertų iškeptos duonos sausumą. Įdėkite šviežių pomidorų (tik atsargiai valgykite – kepti jie būna labai karšti!), šaukštelį majonezo, pesto ar kito mėgstamo padažo, varškės. Nepamirškite besilydančio sūrio – jis ne tik suteiks skonio, bet ir padės „sujungti“ įdarą. Rinkitės sūrius, kurie gerai tirpsta, tokius kaip čederis, mocarela, fermentinis ar gouda.

Leiskite sumuštiniui „pailsėti“. Ištraukus sumuštinį iš keptuvės, leiskite jam kelias minutes pagulėti ant pjaustymo lentos. Taip sūris viduje truputį sutvirtės ir neišbėgs pjaustant, o duona išlaikys traškią tekstūrą.

Ką daryti, jeigu neturite sumuštinių keptuvės. Jos patogios tuo, kad stačiakampę duoną suspaudžia į trikampius ir įdarą „uždaro“ viduje – dėl to ir ruošiant, ir valgant būna mažiau netvarkos. Tačiau sumuštinį tikrai galima paruošti ir paprastoje keptuvėje – tiesiog sviestu patepkite abi išorines duonos puses, o po kelių minučių, kai viena pusė apskrunda, atsargiai apverskite.

„Iki“ kulinarijos technologė siūlo išbandyti 5 idėjas karštiems sumuštiniams, kurie ne tik greitai paruošiami, bet ir nepaprastai gardūs – vaikai jų tikrai neatsisakys!

Karštas grybų ir mocarelos sumuštinis

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 1 šaukšto sviesto, 1 skiltelės, česnako, 200 g grybų, 2 šaukštelių šviežių čiobrelių, 20 g fetos, 100 g mocarelos, druskos, šviežiai maltų pipirų, sviesto.

Gaminame:

  1. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, sudėkite smulkintą česnaką, pjaustytus grybus ir palikite kepti kelias minutes. Grybai turėtų pradėti leisti savo sultis, tuomet suberkite čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite retkarčiais pamaišydami, kol skysčio pradės mažėti.
  2. Kai grybai suminkštės ir iškeps, sudėkite visą fetos sūrį ir pusę tarkuotos mocarelos, išmaišykite, kad mišinys taptų tirštesnis, lipnus ir kreminis.
  3. Padalykite mišinį pusiau ant dviejų duonos riekių, ant viršaus uždėkite likusią tarkuotą mocarelą ir kitas duonos riekes. Riekes patepkite sviestu ir kepkite sumuštinių keptuvėje.

Tuno ir kukurūzų sumuštinis

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 95 g tuno aliejuje, nusausinto, 1/3 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio, 125 g nusausintų kukurūzų, 1-2 raugintų arba marinuotų agurkų, ¼ raudonojo svogūno, 1 šaukšto majonezo, šviežių petražolių, sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišykite tuną, sūrį, kukurūzus, pjaustytus agurkus, svogūną, majonezą ir smulkintas petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Ant dviejų duonos riekelių užtepkite tuno mišinio, užklokite kitomis riekelėmis ir patepkite sviestu. Kepkite sumuštinių keptuvėje, o iškeptus papuoškite dar šviežiomis petražolėmis.

Žaliasis avokado ir špinatų sumuštinis

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, ½ avokado, 4 šaukštų varškės, smulkiai supjaustytos Chalapos paprikos (galite nedėti), 30 g mažųjų špinatų lapų, 2 riekelių čederio ar kito sūrio, pipirų.

Gaminame:

  1. 2 duonos riekes patepkite sviestu ir sviestu žemyn dėkite į sumuštinių keptuvę. Avokadą patrinkite šakute ir dėkite ant duonos, tada varškės, Chalapos paprikos, špinatų ir sūrio. Pagardinkite pipirais.
  2. Uždenkite sviestu pateptomis duonos riekelėmis (sviestu į viršų) ir kepkite kelias minutes.

Karštas sumuštinis-pica

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 2 šaukštų pomidorų padažo, 4 riekelių saliamio, 8 nedidelių alyvuogių be kauliukų, kelių gabalėlių keptos ar marinuotos raudonosios paprikos, 1/3 puodelio tarkuotos mocarelos, džiovinto raudonėlio.

Gaminame:

  1. Kiekvieną duonos riekę iš vienos pusės patepkite sviestu. Dėkite po vieną riekę sviestu žemyn į sumuštinių keptuvę, patepkite pomidorų padažu, uždėkite saliamio, paprikos, alyvuogių ir sūrio. Jeigu norite – ir kitų priedų, kuriuos mėgstate ant picos.
  2. Užklokite likusiomis duonos riekelėmis sviestu patepta puse į viršų. Pabarstykite raudonėliais. Kepkite kol apskrus ir išsilydys sūris.

Karštas sumuštinis su vištienos likučiais

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 180 g keptos ar virtos vištienos, 10 g migdolų, ¼ puodelio smulkintų šviežių bazilikų, ¼ puodelio majonezo, sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Migdolus nuplikykite, nulupkite odelę ir susmulkinkite. Vištieną suplėšykite šakute ir sumaišykite su migdolais, smulkintais bazilikais, majonezu, pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Sviestu patepkite vieną kiekvienos riekės pusę ir dėkite duoną sviestu patepta puse žemyn į sumuštinių keptuvę. Tolygiai paskirstykite vištienos mišinį ir uždenkite likusia duona, sviestu patepta puse į viršų. Kepkite 3-5 minutes arba kol duona taps auksinė ir traški.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Trys vyrai, kuriems būti „tėveliu“ yra smagiausias darbas pasaulyje

„Vos gimus dukrai mano ikšioliniai tikslai pradėjo atrodyti tokie mažareikšmiai. Dabar kiekviename žingsyje galvoju ne vien apie save, bet ir savo vaiką. Kas bus jei aš kažką ten pasakysiu vienaip, jei kažką padarysiu antraip, kaip jai tai atrodys? Aš net greičio viršyti nenoriu, pagalvoju, kas bus jeigu a&s

Džiazo spalvos improvizacijose

Gegužės 23-ąją Tauragės Pilies kiemelyje rinkosi džiazo, bliuzo ir meno mylėtojai. Tauragėje vienuoliktą kartą pradėtas Tauragės džiazo festivalis. Koncertavo Adeama Walkowiak  & Latvian Blues Band (Jungtinė Karalystė – Latvija). Koncerto metu vyko gyvos tapybos performansas „Improvizacijos ant drobės“, kuriame dalyvavo s

Prokuratūra kreipėsi į teismą dėl Tauragės ir Telšių rajonų savivaldybių tarybų narių nepagrįsto praturtėjimo

Prokuratūros teismui pateiktuose naujausiuose civiliniuose ieškiniuose prašoma iš Tauragės ir Šiaulių rajono savivaldybių tarybų narių priteisti galimai nepagrįstai jiems išmokėtas išmokas. Tyrimus atlikę teritorinių apygardų Viešojo intereso gynimo skyrių (VIGS) prokurorai siekia, kad šie pol

Vyriausybė padės nuo šalnų nukentėjusiems ūkininkams

Trečiadienį Vyriausybės priimtu sprendimu atverta galimybė nuo užsitęsusių šalnų nukentėjusiems ūkininkams gauti kompensacijas. Vyriausybės posėdyje nutarta visoje šalyje skelbti ekstremaliąją situaciją. Nutarimas priimtas įvertinus Žemės ūkio ministerijos, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, šalies savivaldybių pateiktus d

Ketvirtadienį džiazas „juokėsi“ iš depresijų

Gana vėsų ketvirtadienio vakarą tauragiškiai susitiko su Ella Fitzgerald, tiksliau ją įkūnijusia atlikėja Laura Budreckyte ir Kauno bigbendu. Bendra pasirodymo atmosfera ir instrumentų kuriamas ritmas nukėlė į įsivaizduojamus tarpukario salonus, „barelhausus“, kuriuose kompaniją, linksmybes ir muziką mėgstantys amerikiečiai vijo

Svarbus pokytis: išvykus gyventi į Europos valstybę, socialinio draudimo pensija bus mokama be pertraukų

Nuo šiol socialinio draudimo pensijų gavėjams, išvykstantiems gyventi į Europos valstybes, pensijų mokėjimas nebebus stabdomas. Jiems taip pat nebereikės teikti prašymų atnaujinti pensijos mokėjimą. Pakaks kartą per metus pateikti „Sodrai" dokumentą, patvirtinantį, kad žmogus yra gyvas ir gyvena užsienyje. Kas keičiasi?

Tauragės Vytauto stadiono atnaujinimo darbai įgauna pagreitį

Tauragės miesto gyventojų ir sporto entuziastų pamėgtame Vytauto stadione prasidėjo ilgai laukti pokyčiai.  Jau pradėta lieti moderni bėgimo takų danga bei paruoštos vietos, kur bus pastatyti profesionalūs lauko treniruokliai bei speciali OCR (angl. Obstacle Course Racing) trasa. Svarbu tai, kad stadionas bus visą laiką atviras, todėl

Ką reikia žinoti apie plastikinius langus, jų priežiūrą bei ventiliaciją.  

Norėdami kokybiškai ir šiltai  gyventi, pasikeiskite langų tarpines.  Kodėl reikia keisti langų tarpines? Standartinių guminių tarpi­nių eksploatacijos laikas – 5–7 metai. Langų tarpinės dažniausiai susidėvi nuo sezonų kaitos, laiko, šalčio ir  karščio. Jos tam­pa neefektyvios ir ima p

"Vargonų muzika Vilkyškiuose- 2025"

Labai džiaugiamės ir nuoširdžiai kviečiame į neeilinį įvykį Vilkyškiuose!Šį sekmadienį atveriame plačiai duris tarptautiniam vargonų muzikos festivaliui "VARGONŲ MUZIKA VILKYŠKIUOSE - 2025" Labai didžiuojamės ir džiaugiamės, kad po dvejus metus trukusios kapitalinės Paul Ott vargonų renovacijos, tradiciniu tapusio, tarp

Pilies kiemelyje skambės garsiausios džiazo ledi programa - aristokratiškas pasimatymas su Ella Fitzgerald

Šį  ketvirtadienį Kauno bigbendas kviečia į aristokratišką pasimatymą su Ella Jane Fitzgerald ir džiazo atlikėja Laura Budreckyte. Nors abi džiazo dainininkes skiria šimtmetis, bet kai kas jas suartina. Tai – saviti šių atlikėjų tembrai, jų dėmesys ir jautrumas atliekamam turiniui, platūs diapazonai, balsų &sc

PAPILDYMAS. Ieškomas asmuo atsirado. Dingo nepilnametis: policijos pareigūnai prašo pagalbos

Šiandien, 2025 m. gegužės 28 d., apie 7.15 val. iš namų, Pagėgių sav., Rukų k., išėjo ir negrįžo Erikas Poška, gim. 2010 m. Su nepilnamečiu susisiekti nėra galimybės, jo buvimo vieta nėra žinoma. Vaikinas smulkaus kūno sudėjimo, apie 180 cm ūgio, tamsiai rusvų, garbanotų plaukų, vilkėjo šviesios spalvos džinsines

Tauragės meno mokykla kviečia prisiliesti prie muzikos ir laukia naujų mokinių

Pašnekovas - Algridas Petraitis, Tauragės meno mokyklos direktoriaus pavaduotojas muzikos ugdymui. Pokalbio tema – mokinių priėmimas į meno mokyklą. https://open.spotify.com/episode/3ZzgXkmxAxkjoLfEifjhZB Baigiantis mokslo metams, mokytojai mąsto apie naujuosius mokslo metus, todėl gabumų patikrinimas (ne egzaminai!) birželio 3-4 d.