Nesvarbu, ar tai būtų pusryčiai, užkandis po mokyklos, ar lengva vakarienė – vaikystėje niekas neprilygsta karštiems sumuštiniams. Net ir suaugus jie gelbsti tada, kai nesinori išlaidauti maistui ir leisti daug laiko virtuvėje – ypač, kai vasaros karščiai dar nesitraukia. Greitai pagaminami, kepti sumuštiniai gali būti lengvai pritaikomi prie bet kokio biudžeto ir mitybos įpročių – teliks išsirinkti skrudinimui tinkančią duoną, kuri, pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, visuomet paklausi dėl savo kainos ir patogumo.
„Be duonos praktiškai neįsivaizduojamas kasdienis lietuvių pirkinių krepšelis. Pastaraisiais metais besikeičiančios mitybos tendencijos lemia, kad vis populiarėja tokie gaminiai kaip duona be mielių, be pridėtinio cukraus, lentynose galima rasti ir „keto“ duoną. Pirkėjai pamėgo vietoje keptą prancūzišką batoną, atrado itališkos čiabatos universalumą. Jų pasirinkimą vis labiau lemia ir noras paeksperimentuoti, praturtinti savo racioną – pirkinių krepšeliuose dažnai atsiduria duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip šalavijų sėklos, linų sėmenys, daiginti rugiai ir pan. Visgi, daugelis pirkėjų lieka ištikimi tradicijai – juodai duonai, batonui ir pjaustytai sumuštinių duonai. Pastarosios šią savaitę įsigiję pigiau, galėsite išbandyti naujus pusryčių ar užkandžių variantus“, – sako G. Kitovė.
Duona, skirta skrudinimui ir sumuštiniams, ypač talkins besikeičiant rutinai. Juk dabar tas metų laikas, kai atsiranda daugiau skubos, o vaikai į namus grįžta su vis didesniu alkiu. „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės teigimu, gardus, maistingas sumuštinis gali suteikti energijos ilgos dienos pradžiai arba greitai pasotinti mėgaujantis paskutinėmis vasaros dienomis.
„Duona, kumpis ir tįstantis sūris – žanro klasika, dėl kurios ne vienuose namuose vis traukiama sumuštinių keptuvė. Tačiau tarp dviejų minkštų duonos riekių galite įkurdinti ir žymiai įdomesnių variacijų. Kadangi retas vaikas sumuštiniams pasako ne, galima pagudrauti ir į juos pridėti daržovių ar kitų augančiam organizmui naudingų ingredientų. Taip pat – patiekti juos su šviežiomis salotomis, kurios pagyvins patiekalą ir suteiks jam gaivumo“, – pasakoja tinklo maisto gamybos žinovė.
Kai ruošiate sumuštinius, nepamirškite, kad nebūtina pirkti prabangių produktų. Galvojant apie sumuštinių derinius, verta tiesiog apžvelgti savo šaldytuvą ar spintelę. Jiems tiks ne tik sūris ir dešra, bet ir keptų daržovių, mėsos likučiai, taip pat žalumynai, konservuota produkcija. Įtraukite šviežių daržovių – ypač sezoninių, nes tokios būna ir pigesnės, ir naudingesnės bei skanesnės.
Pasak G. Urbonavičiūtės, verta atsiminti kelis naudingus patarimus, kad sumuštiniai su skrudinta duona būtų išties skanūs.
Nebijokite šiek tiek sviesto. Jis yra raktas į auksinę, traškią sumuštinio išorę. Prieš dedant sumuštinį į keptuvę, plonai patepkite abi duonos puses kambario temperatūros sviestu. Jei norite, jį galite pakeisti alyvuogių aliejumi, kuris taip pat suteiks traškumo.
Nustatykite tinkamą temperatūrą. Kad pirmas sumuštinis neprisviltų kaip pirmas blynas, rekomenduojama laikyti keptuvę vidutinio stiprumo temperatūros režime. Per aukšta temperatūra gali lemti, kad skrudinimo duonos išorė sudegs, o įdaras liks neiškepęs. Vidutinė šiluma užtikrina, kad sumuštinis tolygiai iškeps, o sūris viduje gerai išsilydys.
Nepamirškite drėgnų ingredientų. Jie labai svarbūs, kad atsvertų iškeptos duonos sausumą. Įdėkite šviežių pomidorų (tik atsargiai valgykite – kepti jie būna labai karšti!), šaukštelį majonezo, pesto ar kito mėgstamo padažo, varškės. Nepamirškite besilydančio sūrio – jis ne tik suteiks skonio, bet ir padės „sujungti“ įdarą. Rinkitės sūrius, kurie gerai tirpsta, tokius kaip čederis, mocarela, fermentinis ar gouda.
Leiskite sumuštiniui „pailsėti“. Ištraukus sumuštinį iš keptuvės, leiskite jam kelias minutes pagulėti ant pjaustymo lentos. Taip sūris viduje truputį sutvirtės ir neišbėgs pjaustant, o duona išlaikys traškią tekstūrą.
Ką daryti, jeigu neturite sumuštinių keptuvės. Jos patogios tuo, kad stačiakampę duoną suspaudžia į trikampius ir įdarą „uždaro“ viduje – dėl to ir ruošiant, ir valgant būna mažiau netvarkos. Tačiau sumuštinį tikrai galima paruošti ir paprastoje keptuvėje – tiesiog sviestu patepkite abi išorines duonos puses, o po kelių minučių, kai viena pusė apskrunda, atsargiai apverskite.
„Iki“ kulinarijos technologė siūlo išbandyti 5 idėjas karštiems sumuštiniams, kurie ne tik greitai paruošiami, bet ir nepaprastai gardūs – vaikai jų tikrai neatsisakys!
Karštas grybų ir mocarelos sumuštinis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 1 šaukšto sviesto, 1 skiltelės, česnako, 200 g grybų, 2 šaukštelių šviežių čiobrelių, 20 g fetos, 100 g mocarelos, druskos, šviežiai maltų pipirų, sviesto.
Gaminame:
Tuno ir kukurūzų sumuštinis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 95 g tuno aliejuje, nusausinto, 1/3 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio, 125 g nusausintų kukurūzų, 1-2 raugintų arba marinuotų agurkų, ¼ raudonojo svogūno, 1 šaukšto majonezo, šviežių petražolių, sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Žaliasis avokado ir špinatų sumuštinis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, ½ avokado, 4 šaukštų varškės, smulkiai supjaustytos Chalapos paprikos (galite nedėti), 30 g mažųjų špinatų lapų, 2 riekelių čederio ar kito sūrio, pipirų.
Gaminame:
Karštas sumuštinis-pica
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 2 šaukštų pomidorų padažo, 4 riekelių saliamio, 8 nedidelių alyvuogių be kauliukų, kelių gabalėlių keptos ar marinuotos raudonosios paprikos, 1/3 puodelio tarkuotos mocarelos, džiovinto raudonėlio.
Gaminame:
Karštas sumuštinis su vištienos likučiais
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 180 g keptos ar virtos vištienos, 10 g migdolų, ¼ puodelio smulkintų šviežių bazilikų, ¼ puodelio majonezo, sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Laidoje „Dienos svečias“ – viešnios – Žaneta Maziliauskienė, TRS B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos projektų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja, einanti direktoriaus pareigas bei Donata Buciutė, viešųjų ryšių ir kultūrinės veiklos vadybininkė. Pokalbis apie biblioteko
Daugeliui žmonių kyla dilema: ar geriau taupyti pinigus didesniems pirkiniams ir tikslams, ar pasinaudoti vartojimo paskola ir įgyvendinti svajones greičiau? Abu variantai turi savo privalumų ir trūkumų, o pasirinkimas priklauso nuo jūsų finansinės padėties, poreikių ir tikslų skubumo. Taupymo privalumai ir trūkumai Taupymas yra tradicinis būdas
Tauragė – regiono centras, į kurį nukreiptos visų aplinkinių savivaldybių gyventojų akys. Daugelis čia ieško ir darbo, kurio optimizuojant viešąjį administravimą, regiono pakraščiuose vis labiau trūksta. Padidėjusi konkurencija darbo rinkoje ne visada patinka tauragiškiams, ypač kai vienai ar kitai įsta
Tauragės rajono savivaldybė primena, kad siekiant užtikrinti slaugos paslaugų tęstinumą, patenkinti paciento slaugos poreikius namų sąlygomis ir skatinti paciento savirūpą, VšĮ Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centras nemokamai ir profesionaliai slaugos paslaugas prisirašiusiems prie VšĮ Tauragės rajono PSPC ligoni
Vaiva Jankienė po šių Seimo rinkimų tapo sava ir šilališkiams – kelmiškė, kandidatavusi į Parlamentą kaip nepriklausoma kandidatė, rudens pradžioje apvažiavo mūsų miestelius ir kaimus, pasikalbėjo su šimtais žmonių ir surinko ne ką mažiau balsų už kai kuriuos daug kartų rinkimuose dalyvavusius poli
Reklama yra viena efektyviausių priemonių pritraukti naujus klientus ir didinti įmonės žinomumą. Tačiau kartu su reklamos galia kyla ir rizikos – kartais ji gali tapti klaidinančia, kai joje pateikiama netiksli ar apgaulinga informacija. Verslui, siekiančiam laikytis teisės aktų ir apsisaugoti nuo galimų pasekmių, labai svarbu suprasti, kaip
Buitinės nuotekos, kasdien susidarančios mūsų namuose, gali atrodyti nekenksmingos. Tačiau iš tiesų jose yra medžiagų, galinčių rimtai pakenkti aplinkai. Jei buitinės nuotekos nėra tinkamai tvarkomos, šios medžiagos patenka į vandens telkinius ir kenkia tiek augalijai, tiek gyvūnijai. Taigi, kokios pagrindinės kenksmingos medžiagos sl
Kūnas reikalauja daug priežiūros, tinkamai ją skiriant gerėja ir sveikata. Todėl kasdien mankštindamiesi ir palaikydami reguliarų treniruočių ritmą galėsite mėgautis ne tik gražiais raumenimis, bet ir geresne bendrine savijauta, viso kūno sveikata. Svarbu tik sportuoti tinkamai, nepersistengti ir taisyklingai atlikti visus pratimus. Kaip tai
Sporto pasaulis yra milžiniška industrija, apimanti daugybę lygų, kurių kiekviena turi savo istoriją, tradicijas ir išskirtinumus. Nuo futbolo iki krepšinio, beisbolo ir kriketo – įvairiose pasaulio sporto lygose slypi daugybė įdomių faktų, kuriuos vertėtų žinoti kiekvienam sporto aistruoliui. Šios lygos ne tik suv
Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras 38-ąjį sezoną pasitiko Philipo Glasso opera „Kelionė" (The Voyage). Vienas iš pagrindinių vaidmenų – Kolumbas – patikėtas žinomam solistui Šarūnui Šapalui, šiame teatre kuriančiam vis ryškesnius, publikos pripažinimo sulaukiančius personažus. Nuo 2022-ųjų