Tauragės žinios logotipas
Paprasta, nebrangu ir greita, o vaikai neatsispirs: besiruo

Paprasta, nebrangu ir greita, o vaikai neatsispirs: besiruošiant mokyklai – 5 naujos idėjos karštiems sumuštiniams

Nesvarbu, ar tai būtų pusryčiai, užkandis po mokyklos, ar lengva vakarienė – vaikystėje niekas neprilygsta karštiems sumuštiniams. Net ir suaugus jie gelbsti tada, kai nesinori išlaidauti maistui ir leisti daug laiko virtuvėje – ypač, kai vasaros karščiai dar nesitraukia. Greitai pagaminami, kepti sumuštiniai gali būti lengvai pritaikomi prie bet kokio biudžeto ir mitybos įpročių – teliks išsirinkti skrudinimui tinkančią duoną, kuri, pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, visuomet paklausi dėl savo kainos ir patogumo.

„Be duonos praktiškai neįsivaizduojamas kasdienis lietuvių pirkinių krepšelis. Pastaraisiais metais besikeičiančios mitybos tendencijos lemia, kad vis populiarėja tokie gaminiai kaip duona be mielių, be pridėtinio cukraus, lentynose galima rasti ir „keto“ duoną. Pirkėjai pamėgo vietoje keptą prancūzišką batoną, atrado itališkos čiabatos universalumą. Jų pasirinkimą vis labiau lemia ir noras paeksperimentuoti, praturtinti savo racioną – pirkinių krepšeliuose dažnai atsiduria duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip šalavijų sėklos, linų sėmenys, daiginti rugiai ir pan. Visgi, daugelis pirkėjų lieka ištikimi tradicijai – juodai duonai, batonui ir pjaustytai sumuštinių duonai. Pastarosios šią savaitę įsigiję pigiau, galėsite išbandyti naujus pusryčių ar užkandžių variantus“, – sako G. Kitovė.

Duona, skirta skrudinimui ir sumuštiniams, ypač talkins besikeičiant rutinai. Juk dabar tas metų laikas, kai atsiranda daugiau skubos, o vaikai į namus grįžta su vis didesniu alkiu. „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės teigimu, gardus, maistingas sumuštinis gali suteikti energijos ilgos dienos pradžiai arba greitai pasotinti mėgaujantis paskutinėmis vasaros dienomis.

„Duona, kumpis ir tįstantis sūris – žanro klasika, dėl kurios ne vienuose namuose vis traukiama sumuštinių keptuvė. Tačiau tarp dviejų minkštų duonos riekių galite įkurdinti ir žymiai įdomesnių variacijų. Kadangi retas vaikas sumuštiniams pasako ne, galima pagudrauti ir į juos pridėti daržovių ar kitų augančiam organizmui naudingų ingredientų. Taip pat – patiekti juos su šviežiomis salotomis, kurios pagyvins patiekalą ir suteiks jam gaivumo“, – pasakoja tinklo maisto gamybos žinovė.

Kai ruošiate sumuštinius, nepamirškite, kad nebūtina pirkti prabangių produktų. Galvojant apie sumuštinių derinius, verta tiesiog apžvelgti savo šaldytuvą ar spintelę. Jiems tiks ne tik sūris ir dešra, bet ir keptų daržovių, mėsos likučiai, taip pat žalumynai, konservuota produkcija. Įtraukite šviežių daržovių – ypač sezoninių, nes tokios būna ir pigesnės, ir naudingesnės bei skanesnės.

Pasak G. Urbonavičiūtės, verta atsiminti kelis naudingus patarimus, kad sumuštiniai su skrudinta duona būtų išties skanūs.

Nebijokite šiek tiek sviesto. Jis yra raktas į auksinę, traškią sumuštinio išorę. Prieš dedant sumuštinį į keptuvę, plonai patepkite abi duonos puses kambario temperatūros sviestu. Jei norite, jį galite pakeisti alyvuogių aliejumi, kuris taip pat suteiks traškumo.

Nustatykite tinkamą temperatūrą. Kad pirmas sumuštinis neprisviltų kaip pirmas blynas, rekomenduojama laikyti keptuvę vidutinio stiprumo temperatūros režime. Per aukšta temperatūra gali lemti, kad skrudinimo duonos išorė sudegs, o įdaras liks neiškepęs. Vidutinė šiluma užtikrina, kad sumuštinis tolygiai iškeps, o sūris viduje gerai išsilydys.

Nepamirškite drėgnų ingredientų. Jie labai svarbūs, kad atsvertų iškeptos duonos sausumą. Įdėkite šviežių pomidorų (tik atsargiai valgykite – kepti jie būna labai karšti!), šaukštelį majonezo, pesto ar kito mėgstamo padažo, varškės. Nepamirškite besilydančio sūrio – jis ne tik suteiks skonio, bet ir padės „sujungti“ įdarą. Rinkitės sūrius, kurie gerai tirpsta, tokius kaip čederis, mocarela, fermentinis ar gouda.

Leiskite sumuštiniui „pailsėti“. Ištraukus sumuštinį iš keptuvės, leiskite jam kelias minutes pagulėti ant pjaustymo lentos. Taip sūris viduje truputį sutvirtės ir neišbėgs pjaustant, o duona išlaikys traškią tekstūrą.

Ką daryti, jeigu neturite sumuštinių keptuvės. Jos patogios tuo, kad stačiakampę duoną suspaudžia į trikampius ir įdarą „uždaro“ viduje – dėl to ir ruošiant, ir valgant būna mažiau netvarkos. Tačiau sumuštinį tikrai galima paruošti ir paprastoje keptuvėje – tiesiog sviestu patepkite abi išorines duonos puses, o po kelių minučių, kai viena pusė apskrunda, atsargiai apverskite.

„Iki“ kulinarijos technologė siūlo išbandyti 5 idėjas karštiems sumuštiniams, kurie ne tik greitai paruošiami, bet ir nepaprastai gardūs – vaikai jų tikrai neatsisakys!

Karštas grybų ir mocarelos sumuštinis

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 1 šaukšto sviesto, 1 skiltelės, česnako, 200 g grybų, 2 šaukštelių šviežių čiobrelių, 20 g fetos, 100 g mocarelos, druskos, šviežiai maltų pipirų, sviesto.

Gaminame:

  1. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, sudėkite smulkintą česnaką, pjaustytus grybus ir palikite kepti kelias minutes. Grybai turėtų pradėti leisti savo sultis, tuomet suberkite čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite retkarčiais pamaišydami, kol skysčio pradės mažėti.
  2. Kai grybai suminkštės ir iškeps, sudėkite visą fetos sūrį ir pusę tarkuotos mocarelos, išmaišykite, kad mišinys taptų tirštesnis, lipnus ir kreminis.
  3. Padalykite mišinį pusiau ant dviejų duonos riekių, ant viršaus uždėkite likusią tarkuotą mocarelą ir kitas duonos riekes. Riekes patepkite sviestu ir kepkite sumuštinių keptuvėje.

Tuno ir kukurūzų sumuštinis

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 95 g tuno aliejuje, nusausinto, 1/3 puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio, 125 g nusausintų kukurūzų, 1-2 raugintų arba marinuotų agurkų, ¼ raudonojo svogūno, 1 šaukšto majonezo, šviežių petražolių, sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišykite tuną, sūrį, kukurūzus, pjaustytus agurkus, svogūną, majonezą ir smulkintas petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Ant dviejų duonos riekelių užtepkite tuno mišinio, užklokite kitomis riekelėmis ir patepkite sviestu. Kepkite sumuštinių keptuvėje, o iškeptus papuoškite dar šviežiomis petražolėmis.

Žaliasis avokado ir špinatų sumuštinis

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, ½ avokado, 4 šaukštų varškės, smulkiai supjaustytos Chalapos paprikos (galite nedėti), 30 g mažųjų špinatų lapų, 2 riekelių čederio ar kito sūrio, pipirų.

Gaminame:

  1. 2 duonos riekes patepkite sviestu ir sviestu žemyn dėkite į sumuštinių keptuvę. Avokadą patrinkite šakute ir dėkite ant duonos, tada varškės, Chalapos paprikos, špinatų ir sūrio. Pagardinkite pipirais.
  2. Uždenkite sviestu pateptomis duonos riekelėmis (sviestu į viršų) ir kepkite kelias minutes.

Karštas sumuštinis-pica

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 2 šaukštų pomidorų padažo, 4 riekelių saliamio, 8 nedidelių alyvuogių be kauliukų, kelių gabalėlių keptos ar marinuotos raudonosios paprikos, 1/3 puodelio tarkuotos mocarelos, džiovinto raudonėlio.

Gaminame:

  1. Kiekvieną duonos riekę iš vienos pusės patepkite sviestu. Dėkite po vieną riekę sviestu žemyn į sumuštinių keptuvę, patepkite pomidorų padažu, uždėkite saliamio, paprikos, alyvuogių ir sūrio. Jeigu norite – ir kitų priedų, kuriuos mėgstate ant picos.
  2. Užklokite likusiomis duonos riekelėmis sviestu patepta puse į viršų. Pabarstykite raudonėliais. Kepkite kol apskrus ir išsilydys sūris.

Karštas sumuštinis su vištienos likučiais

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 4 riekelių duonos skrudinimui, 180 g keptos ar virtos vištienos, 10 g migdolų, ¼ puodelio smulkintų šviežių bazilikų, ¼ puodelio majonezo, sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Migdolus nuplikykite, nulupkite odelę ir susmulkinkite. Vištieną suplėšykite šakute ir sumaišykite su migdolais, smulkintais bazilikais, majonezu, pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Sviestu patepkite vieną kiekvienos riekės pusę ir dėkite duoną sviestu patepta puse žemyn į sumuštinių keptuvę. Tolygiai paskirstykite vištienos mišinį ir uždenkite likusia duona, sviestu patepta puse į viršų. Kepkite 3-5 minutes arba kol duona taps auksinė ir traški.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Silkė 2025: trys dienos šventės, skonio ir jūrinės dvasios Klaipėdoje

Gegužės 2–4 dienomis Klaipėdoje griausmingai sugrįžta festivalis „Silkė 2025“! Miesto gyventojai ir svečiai kviečiami pasinerti į nepakartojamą šurmulį, kupiną muzikos, kultūros, skonių bei... žinoma – silkės! Renginio organizatorius „Bravo idėja“ tikisi, kad antrus metus vyksiantis festivalis taps gražia

Jautriausiose situacijose paauglių tėvams padės atvirumas ir pagarba

Pasitaiko atvejų, kai tėvai kreipiasi į vaiko teisių gynėjus ar Vaiko teisių linijos konsultantus, svarstydami, kaip elgtis, jei paauglys paprašo leidimo nakvoti pas savo vaikiną ar merginą. Toks klausimas gali pasirodyti netikėtas ir sukelti daug emocijų. Vaiko teisių gynėjai sako, kad tokiose situacijose svarbiausia – ne skubėti drau

Susitikimas su „Pralaužk Vieną Šaltą“ kūrėjais

Balandžio 24 d. į Viešąją biblioteką rinkosi lietuviškos komedijos ir tinklalaidžių mėgėjai. Čia vyko susitikimas su populiaraus podcast’o „Pralaužk Vieną Šaltą“ kūrėjais Airidu Jankumi ir Mantu Grimaliu. Nuo 2018 metų Airidas ir Mantas ne tik juokina savo klausytojus, bet ir kalbina įvairių profesijų žmones,

Paskui Čiurlionį su improvizacinės muzikos kūrėjais

Švenčiant 150-tąsias M. K. Čiurlionio gimimo metines jo kūryba visdar yra įkvėpimo šaltinis daugybei menininkų, o jo muzika jaudina ir užburia klausytojų širdis. Projektas „Paskui Čiurlionį” - tai Lietuvos genijaus muzikos interpretacija, kurios grožį, trapumą ir didybę per savo muzikinio požiūrio prizmę pateikia du

Pasveikinti Tauragės rajono medicinos darbuotojai

Balandžio 27-ąją minima Medicinos darbuotojų diena. Ši diena skirta dar kartą pagerbti  gydytojus, slaugytojus bei kitus sveikatos priežiūros srityje dirbančius specialistus, kurie savo gyvenimą pašventė rūpinimuisi žmonių sveikata ir gyvybe. Šia proga Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas tradiciškai

Nuo gegužės 1-osios įsigaliojus naujai pinigų apvalinimo tvarkai, gali suaktyvėti ir sukčiai

Policijos duomenimis, vien pirmąją balandžio pusę užfiksuota daugiau nei 10 sukčiavimo atveju, kai banko darbuotojais telefonu prisistatę asmenys iš gyventojų apgaulės būdu išviliojo pinigus – nuo 9 tūkst. iki daugiau nei 120 tūkst. eurų. „Urbo" banko ekspertai primena, kad sukčiai gali pasinaudoti ir artėjančia gegužės 1

„Samaningi kilometrai" kviečia burtis į masinius žygius partizanams atminti

„Samanomis sąmoningi" – tokiu šūkiu antrus metus iš eilės lietuviai kviečiami paminėti gegužės 17 d. – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną. Krašto apsaugos ministerija kartu su Lietuvos šaulių sąjunga tęsia tradiciją šią dieną organizuoti masinius žygius partizanų takais

Lietuvos kariuomenėje paminėta Šuns diena, savo gebėjimus demonstravo tarnybiniai šunys

Balandžio 24-ąją minimos Šuns dienos proga, penktą kartą Lietuvos kariuomenės vienetų karių ir darbuotojų šunys buvo kviečiami „pasisvečiuoti" šeimininkų tarnybos ar darbo vietose ir kasdienines tarnybines užduotis vykdyti kartu. Lietuvos kariuomenės Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos batalione organizuotas renginys &bd

Draudimo internetu populiarėjimas: Skaitmeninės platformos keičia Lietuvos gyventojų apsisaugojimo būdą.

Per pastarąjį dešimtmetį mūsų požiūris į draudimą smarkiai pasikeitė. Vis daugiau lietuvių, norėdami patenkinti savo draudimo poreikius, kreipiasi į draudimą internetu. Nuo automobilių draudimo iki kelionių ir sveikatos planų - skaitmeninės platformos kaip niekada anksčiau palengvina draudimo polisų įsigijimą ir valdymą. Jei vis dar dvejojat

Matcha kaina: kiek kainuoja kokybiška matcha ir ar verta investuoti?

Matcha arbata tampa vis populiaresnė Lietuvoje kaip sveikesnė kavos alternatyva. Ji suteikia natūralios energijos, gerina koncentraciją ir yra turtinga antioksidantų. Tačiau daugelis žmonių klausia – kokia yra matcha kaina, nuo ko ji priklauso ir ar verta investuoti į aukštos kokybės produktą? Nuo ko priklauso matcha kaina?Matcha kain

Į svečius kviečia socialinės dirbtuvės: parodys savo darbo rutiną

Tauragės socialinės dirbtuvės „Metų ratas" jau beveik apsuko ratą – gegužę švęs pirmąjį gimtadienį.  Socialinių dirbtuvių veiklos jau išbandytos visais metų laikais. Tauragiškiai, pavieniai ar organizacijų, verslo atstovai, gegužės 6 dieną kviečiami į Atvirų durų dieną: atėjusieji pamatys, kaip atrodo jų darbo

Tauragės ir Jurbarko savivaldybių teritorijose vyks karių orientacinės pratybos

Informuojame, kad 2025 m. balandžio 26–27 d. 18.30–2.00 val. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ karių vienetas Tauragės ir Jurbarko rajonų savivaldybių civilinėse teritorijose: Degimų, Kaskalnio ir Jūravos miškuose bei jų prieigose, šviesiuoj