Tauragės žinios logotipas
Net ir pirktinė pica bus daug skanesnė: atskleidė slaptą ingredientą

Net ir pirktinė pica bus daug skanesnė: atskleidė slaptą ingredientą

Po ilgojo savaitgalio norisi kažko paprasto ir sotaus? Puikus pasirinkimas yra pica, kuri mėgstama ir vaikų, ir suaugusiųjų. O geriausia tai, kad yra itin universali – rinktis iš ko turės tiek vegetarai ar veganai, tiek žuvies mėgėjai, tiek ir mėsos mylėtojai. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi netradiciniais picų padažų receptais, kurie net ir šaldytą picą pavers tikra vakarienės ar net vaišių stalo pažiba, o jų gamyba nepareikalaus nei daug laiko, nei išlaidų.

Padažas – pagrindinis akcentas

Šiandien pica žmonės mėgaujasi ne tik taupydami laiką ar pinigus, tačiau ir norėdami atrasti naujų skonių. Nors šis patiekalas buvo pradėtas gaminti Neapolyje ir buvo laikomas vargšų ir nepasiturinčių maistu, šiais laikais picos gali nustebinti savo prabanga – serviruojamos su trumais ar tigrinėmis krevetėmis jos gali kainuoti ir ne vieną dešimtį eurų.

Vis dėlto „Iki“ kulinarijos technologė G. Urbonavičiūtė pastebi, kad norint paįvairinti picos skonį bei nustebinti namiškius net ir šaldyta ar pačių namuose gaminta pica, visai nereikės brangių produktų. Slaptas ingredientas – padažas, kuris tinkamai priderintas prie picos rūšies, taps pagrindiniu šio patiekalo akcentu.

„Sūris, kumpis, bazilikai ar kiti picos pagardai – dažnai sutinkami ingredientai lietuvių pirkinių krepšelyje. Tačiau pastebime, kad pirkėjai jau metai iš metų noriai perka ir įvairius padažus, kurie tikrai puikiai tinka šiam patiekalui gardinti. Nuo aliejinių iki majonezinių ar pomidorų padažų – klientai renkasi ne tik tradicinius, tačiau ir mažiau įprastus skonius. Pavyzdžiui, asortimente siūlome ir padažą su trumais, kuris kainuoja vos kelis eurus, o patiekalui suteikia išties prabangų skonį“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Svarbu žinoti, kurį rinktis

G. Urbonavičiūtė pažymi, kad tiems, kurie padažą nori pasigaminti patys namuose ar naudoti parduotuvėje įsigytą, svarbu žinoti, su kokia pica jį planuoja derinti. Pavyzdžiui padažas, kuris tiks picai su mėsa, gali visai netikti picai su jūros gėrybėmis ar atvirkščiai.

Ji dalijasi patarimais, su kuo skirtingus padažus derinti picų vakarėlio metu.

Pesto padažas: tai itin lengvai paruošiamas padažas vos iš kelių ingredientų, kurių pagrindinis – bazilikas. Kadangi jis pasižymi gan sodriu, tačiau gaiviu skoniu, tad puikiai tiks prie sūrio picų. Jis derinamas tiek su paprasta mocarela, tiek ir su gurmaniškesniais pelėsiniais sūriais. Pesto rekomenduojama vengti picose su mėsa, kadangi padažas užgoš skonį.

Barbekiu padažas: tai dūmo poskonį turintis padažas, itin mėgstamas valgyti prie įvairių kepsnių, tačiau puikiai tiks ir prie picos. Jį rekomenduojama rinktis valgant mėsingas picas, ypač jeigu sudėtyje yra plėšytos kiaulienos ar vištienos – barbekiu padažas suteiks mėsai dar sodresnio skonio bei aromato. Šio padažo siūloma vengti prie picų su žuvimi ar jūros gėrybėmis.

Humusas: ši avinžirnių užtepėlė tinkama ne gardžiam užkandžiui su salierų ar morkų lazdelėmis, bet puikiai derės ir picai paskaninti. Ją lengvai rasite parduotuvėje ar patys pasigaminsite namuose, o kreminė tekstūra garantuos, kad bus suvalgyti net ir picos pado krašteliai. Humusą geriausiai derinti su daržovių picomis, tad puikiai tiks veganams ar vegetarams.

Paprasta pasigaminti namuose

„Iki“ kulinarijos technologė ragina įvairių padažų receptus išmėginti ir patiems namuose bei atrasti naujų skonių. Tokiu būdu galėsite ne tik sutaupyti, tačiau ir pasigaminti tokį padažą, kurio nebūtinai rasite įsigyti parduotuvėje ar restorane. G. Urbonavičiūtė dalinasi 2 padažų receptais, kurie jūsų picų vakarėlį pavers egzotiškesniu ir įvairesniu.

Sodrus „Tapenade“ padažas

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 280 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 3 vnt. konservuotų ančiuvių filė aliejuje, 3 šaukštų konservuotų kaparėlių, saujos smulkintų petražolių, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų citrinų sulčių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminame:

  1. Virtuviniame kombaine sutrinkite alyvuoges, ančiuvius, kaparėlius, petražoles, česnaką, citrinos sultis. Susmulkinkite kaip mėgstate – galite smulkiau, bet rekomenduojama stambesniais gabaliukais.
  2. Supilkite alyvuogių aliejų ir prieskonius, pertrinkite dar kelis kartus, kol susidarys biri masė.

„Valgykite gardindami daržovių ar sūrio picą, o jeigu padažo liks – likučiai puikiai tiks pusryčių sumuštiniui su pomidorais ir sūriu – pertepkite duoną ar batoną padažu vietoje sviesto“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Kreminis „Alfredo“ padažas

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų miltų, 300 ml pieno, 2 česnako skiltelių, 25 g parmezano sūrio, šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminame:

  1. Nedideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą.
  2. Pamažu suberkite miltus ir maišykite 1-2 minutes (neleiskite jiems paruduoti).
  3. Nuolat maišydami pamažu supilkite pieną, kol masė taps vientisa, sutirštės ir pradės burbuliuoti.
  4. Suberkite prieskonius ir išspauskite česnaką.
  5. Sudėkite parmezano sūrį ir maišykite ant lengvos ugnies dar apie 30 sekundžių. Nukelkite nuo ugnies ir toliau maišykite, kol sūris išsilydys ir padažas taps vientisas, tada atidėkite į šalį, kad atvėstų, ir tik tada naudokite picai.

„Šį padažą galite drąsiai naudoti bet kokiai picai – juo gardinkite ne iškeptą picą, o tepkite ant picos pagrindo dar prieš šaunant jį į orkaitę – tiesiog vietoje pomidorų padažo. Puikiai tiks tiek daržovių, tiek jūros gėrybių, tiek ir mėsingoms picoms“, – sako kulinarijos technologė.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Pilies kiemelyje skambės garsiausios džiazo ledi programa - aristokratiškas pasimatymas su Ella Fitzgerald

Šį  ketvirtadienį Kauno bigbendas kviečia į aristokratišką pasimatymą su Ella Jane Fitzgerald ir džiazo atlikėja Laura Budreckyte. Nors abi džiazo dainininkes skiria šimtmetis, bet kai kas jas suartina. Tai – saviti šių atlikėjų tembrai, jų dėmesys ir jautrumas atliekamam turiniui, platūs diapazonai, balsų &sc

PAPILDYMAS. Ieškomas asmuo atsirado. Dingo nepilnametis: policijos pareigūnai prašo pagalbos

Šiandien, 2025 m. gegužės 28 d., apie 7.15 val. iš namų, Pagėgių sav., Rukų k., išėjo ir negrįžo Erikas Poška, gim. 2010 m. Su nepilnamečiu susisiekti nėra galimybės, jo buvimo vieta nėra žinoma. Vaikinas smulkaus kūno sudėjimo, apie 180 cm ūgio, tamsiai rusvų, garbanotų plaukų, vilkėjo šviesios spalvos džinsines

Tauragės meno mokykla kviečia prisiliesti prie muzikos ir laukia naujų mokinių

Pašnekovas - Algridas Petraitis, Tauragės meno mokyklos direktoriaus pavaduotojas muzikos ugdymui. Pokalbio tema – mokinių priėmimas į meno mokyklą. https://open.spotify.com/episode/3ZzgXkmxAxkjoLfEifjhZB Baigiantis mokslo metams, mokytojai mąsto apie naujuosius mokslo metus, todėl gabumų patikrinimas (ne egzaminai!) birželio 3-4 d.

Tauragės AVPK viršininkas Raimondas Vaitkevičius apie naujas pareigas

Prie mikrofono - Raimondas Vaitkevičius, TauragėsAVPK viršininkas. https://open.spotify.com/episode/0VcF6ucAHL8szRN9ksJ1Di - Vizitinė kortelė, trumpai apie save. - Kokia tvarka skiriami apskričių policijos komisariatųviršininkai, kiek kadencijų? Kas lėmė jūsų paskyrimą? - Pirmi (ar pirmi?) įspūdžiai atvykus į naująją darbovietą.

Mindaugas Dumčius apie paplūdimio teniso turnyrą „Tauragė 2025“. Ko tikėtis sportininkams ir žiūrovams?

Paplūdimio teniso entuziastas Mindaugas Dumčius apie sparčiai populiarėjančią sporto šaką ir artėjantį turnyrą „Tauragė 2025“. Ko tikėtis sportininkams ir žiūrovams? Klausykitės pokalbio!  https://open.spotify.com/episode/23ePVBBY51t3zMPh2rJWAN  

Kaip ugdyti empatišką asmenybę?

Empatija – vienas svarbiausių gebėjimų, padedantis kurti stiprius tarpusavio santykius, išvengti konfliktų ir užaugti atsakingu, supratingu žmogumi. Empatiški vaikai geriau suvokia tiek savo, tiek ir kitų jausmus, lengviau sprendžia nesutarimus ir geba būti atidūs savo ir aplinkinių emocijoms. Vis dėlto vaiko teisių gynėjai past

Sunkvežimių dalių atsargos: ką planuoti logistikos įmonei?

Sunkvežimių parką valdanti įmonė puikiai žino, kad netikėtas technikos gedimas gali reikšti ne tik papildomas išlaidas, bet ir verslo grandinės sutrikimus. Dėl to vis aktualesnis tampa klausimas – kiek ir kokių atsarginių dalių reikėtų turėti „po ranka“, kad sprendimai būtų priimami greitai, o remonto darbai vyktų sk

Ištirtas Tauragės rajono savivaldybės maudyklų vanduo – nerekomenduojama maudytis Zumpės tvenkinyje

Gegužės 22 d. atlikti maudyklų vandens tyrimai Jūros upės maudykloje, Balskų tvenkinyje, Keramikos tvenkinyje, Skaudvilės tvenkinyje, Draudenių ežere, Baltrušaičių tvenkinyje, Zumpės tvenkinyje. Nustatyta, kad Zumpės tvenkinyje žarninių enterokokų skaičius viršija higienos normoje (HN92:2018) nustatytas ribines vertes, todėl š

Tauragės rajono mokyklose šurmuliuoja įvadinės „Airtech“ dronų pamokos 

Visą gegužę Tauragės raj. bendrojo ugdymo įstaigose vyksta įvadinės dronų pamokos, kurias veda Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) „Airtech“ skyriaus bepiločių orlaivių mokytojai. Įvadinės pamokos mokyklose rengiamos populiarinant jau nuo šio rugsėjo Tauragės raj. startuosiančius „Airtech“

Skalvių palikimas Tauragės apylinkėse: Greižėnai, Kreivėnai, Vidgiriai

Tęsiame pasakojimą apie netoli Tauragės esančius senovės kapinynus, kuriuos paliko skalviai. Kas jie tokie buvo, „Tauragės žinių“ skaitytojai gali sužinoti skaitydami pirmąjį šios serijos straipsnį. Greižėnų kapinynas200 m į šiaurę nuo Oplankio yra kapinynas, kurį dar 1897–1898 m. tyrė baltų proistorės tyrinėtojas,

Ministrė I. Ruginienė: Šeimos kortelė prisideda prie gausių ar vaikus su negalia auginančių šeimų gerovės kūrimo

Penkerius metus Lietuvoje galima pasinaudoti Šeimos kortelės teikiamomis nuolaidomis, naudomis ir privilegijomis. Teisę į Šeimos kortelę turi daugiau kaip 43 tūkst. šeimų, pirmąja kortele naudojasi daugiau kaip 18 tūkst. Lietuvos šeimų, t.y. 42 proc. teisę į šią kortelę turinčių šeimų. Kortelė populiariausi

Tauragės senamiestis: istorija ir dabartiniai laikai

Pamėginkime apibrėžti, ką laikome Tauragės senamiesčiu. Gal tai Tauragės dvaras, davęs pradžią miestui? Bet jis taip toli nuo dabartinio centro. Gal tuomet Senamiesčio skveras, tokį vardą gavęs tik 2013 metais, ir jo aplinka? Gal, tačiau šiandien tai irgi ne centras. Tuomet gal dabartinis centras aplink Dariaus ir Girėno bei Vytauto gatvių s