Po ilgojo savaitgalio norisi kažko paprasto ir sotaus? Puikus pasirinkimas yra pica, kuri mėgstama ir vaikų, ir suaugusiųjų. O geriausia tai, kad yra itin universali – rinktis iš ko turės tiek vegetarai ar veganai, tiek žuvies mėgėjai, tiek ir mėsos mylėtojai. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi netradiciniais picų padažų receptais, kurie net ir šaldytą picą pavers tikra vakarienės ar net vaišių stalo pažiba, o jų gamyba nepareikalaus nei daug laiko, nei išlaidų.
Padažas – pagrindinis akcentas
Šiandien pica žmonės mėgaujasi ne tik taupydami laiką ar pinigus, tačiau ir norėdami atrasti naujų skonių. Nors šis patiekalas buvo pradėtas gaminti Neapolyje ir buvo laikomas vargšų ir nepasiturinčių maistu, šiais laikais picos gali nustebinti savo prabanga – serviruojamos su trumais ar tigrinėmis krevetėmis jos gali kainuoti ir ne vieną dešimtį eurų.
Vis dėlto „Iki“ kulinarijos technologė G. Urbonavičiūtė pastebi, kad norint paįvairinti picos skonį bei nustebinti namiškius net ir šaldyta ar pačių namuose gaminta pica, visai nereikės brangių produktų. Slaptas ingredientas – padažas, kuris tinkamai priderintas prie picos rūšies, taps pagrindiniu šio patiekalo akcentu.
„Sūris, kumpis, bazilikai ar kiti picos pagardai – dažnai sutinkami ingredientai lietuvių pirkinių krepšelyje. Tačiau pastebime, kad pirkėjai jau metai iš metų noriai perka ir įvairius padažus, kurie tikrai puikiai tinka šiam patiekalui gardinti. Nuo aliejinių iki majonezinių ar pomidorų padažų – klientai renkasi ne tik tradicinius, tačiau ir mažiau įprastus skonius. Pavyzdžiui, asortimente siūlome ir padažą su trumais, kuris kainuoja vos kelis eurus, o patiekalui suteikia išties prabangų skonį“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Svarbu žinoti, kurį rinktis
G. Urbonavičiūtė pažymi, kad tiems, kurie padažą nori pasigaminti patys namuose ar naudoti parduotuvėje įsigytą, svarbu žinoti, su kokia pica jį planuoja derinti. Pavyzdžiui padažas, kuris tiks picai su mėsa, gali visai netikti picai su jūros gėrybėmis ar atvirkščiai.
Ji dalijasi patarimais, su kuo skirtingus padažus derinti picų vakarėlio metu.
Pesto padažas: tai itin lengvai paruošiamas padažas vos iš kelių ingredientų, kurių pagrindinis – bazilikas. Kadangi jis pasižymi gan sodriu, tačiau gaiviu skoniu, tad puikiai tiks prie sūrio picų. Jis derinamas tiek su paprasta mocarela, tiek ir su gurmaniškesniais pelėsiniais sūriais. Pesto rekomenduojama vengti picose su mėsa, kadangi padažas užgoš skonį.
Barbekiu padažas: tai dūmo poskonį turintis padažas, itin mėgstamas valgyti prie įvairių kepsnių, tačiau puikiai tiks ir prie picos. Jį rekomenduojama rinktis valgant mėsingas picas, ypač jeigu sudėtyje yra plėšytos kiaulienos ar vištienos – barbekiu padažas suteiks mėsai dar sodresnio skonio bei aromato. Šio padažo siūloma vengti prie picų su žuvimi ar jūros gėrybėmis.
Humusas: ši avinžirnių užtepėlė tinkama ne gardžiam užkandžiui su salierų ar morkų lazdelėmis, bet puikiai derės ir picai paskaninti. Ją lengvai rasite parduotuvėje ar patys pasigaminsite namuose, o kreminė tekstūra garantuos, kad bus suvalgyti net ir picos pado krašteliai. Humusą geriausiai derinti su daržovių picomis, tad puikiai tiks veganams ar vegetarams.
Paprasta pasigaminti namuose
„Iki“ kulinarijos technologė ragina įvairių padažų receptus išmėginti ir patiems namuose bei atrasti naujų skonių. Tokiu būdu galėsite ne tik sutaupyti, tačiau ir pasigaminti tokį padažą, kurio nebūtinai rasite įsigyti parduotuvėje ar restorane. G. Urbonavičiūtė dalinasi 2 padažų receptais, kurie jūsų picų vakarėlį pavers egzotiškesniu ir įvairesniu.
Sodrus „Tapenade“ padažas
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 280 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 3 vnt. konservuotų ančiuvių filė aliejuje, 3 šaukštų konservuotų kaparėlių, saujos smulkintų petražolių, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų citrinų sulčių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminame:
„Valgykite gardindami daržovių ar sūrio picą, o jeigu padažo liks – likučiai puikiai tiks pusryčių sumuštiniui su pomidorais ir sūriu – pertepkite duoną ar batoną padažu vietoje sviesto“, – pataria G. Urbonavičiūtė.
Kreminis „Alfredo“ padažas
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų miltų, 300 ml pieno, 2 česnako skiltelių, 25 g parmezano sūrio, šiek tiek druskos ir pipirų.
Gaminame:
„Šį padažą galite drąsiai naudoti bet kokiai picai – juo gardinkite ne iškeptą picą, o tepkite ant picos pagrindo dar prieš šaunant jį į orkaitę – tiesiog vietoje pomidorų padažo. Puikiai tiks tiek daržovių, tiek jūros gėrybių, tiek ir mėsingoms picoms“, – sako kulinarijos technologė.
Vaikui augant, draugų įtaka tik didėja, o laikas, kai bendraamžių nuomonė svarbiausia – paauglystė. Šiuo laikotarpiu vaiko ryšys su šeima gali nublankti ir prioritetą jaunuolis teikia laisvalaikiui su draugais, jam svarbi jų nuomonė, jis nori pritapti ir būti priimtas. Būtent tuomet, anot vaiko teisių gynėjos Virgilijos A
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, vasario 11 d. patruliuodami Tauragės rajone, Paprūdžių kaime, automobilio „Peugeot“ patikrinimą, kurį vairavo vyras, gimęs 1978 m. Patikrinimo metu buvo aptikta neteisėtai gabenama daugiau nei 1 500 pakelių cigarečių „NZ Gold“. Atlikus papildomą kratą vyro na
Ikiteisminio tyrimo duomenimis, laikotarpiu nuo 2023 metų sausio iki rugsėjo vienoje Šilutės įmonėje dirbusi gydytoja-odontologė, teikdama protezavimo ir kitas odontologines paslaugas, pasisavino iš 10 garbaus amžiaus pacientų gautus įmonės pinigus – daugiau nei 8 tūkst. eurų grynaisiais. Dėl šių veiksmų gydytojai buvo pa
Vasario 10 d. Kėdainiuose įvyko Lietuvos jaunučių (U16) ir jaunimo (U21) čempionatas, kuriame puikiai pasirodė SC Tauragės sporto centro bei sporto klubo SK „Taurus“ atstovai. Šiose varžybose pirmąją vietą iškovojo Matas Vaičikauskas, o trečiąją vietą užėmė Akvilė Klimaitė. Matas Vaičikauskas aukščiausią apdovanoji
Tauragės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Donata Bernotienė pelnė prestižinį „Metų specialisto“ apdovanojimą už savo iniciatyvumą, kūrybiškumą ir universalumą, ypač emocinės gerovės srityje. Šis apdovanojimas buvo įteiktas už Donatos pastangas organizuojant sveikatos priežiūros užsiėmimus Jovarų
Vasario 5 dieną vykusio posėdžio metu Tauragės rajono savivaldybės taryba nusprendė už itin aukštus pasiekimus skirti premijas trims Tauragės rajono sportininkams bei vieno iš jų treneriui. Tarybos sprendimais patvirtinta bendra premijoms skirta suma – 10,5 tūkst. Eur. Premijas nuspręsta skirti: Sportininkei Laurai Jūdvytyte
Lietuvos verslo rinkai demonstruojant dinamišką augimą, darbdaviai susiduria su darbuotojų trūkumu. Beveik pusė smulkių ir vidutinių šalies įmonių (SVĮ) šiais metais ketina samdyti naujus darbuotojus, rodo naujausias „Luminor" banko užsakymu atliktas tyrimas. Plačiau apie tai komentuoja „Luminor" verslo klientų skyr
Vasario 8 d. Šilutės ir Tauragės rajonuose įvykę eismo įvykiai sukėlė rimtą teisėsaugos dėmesį. Abi nelaimės buvo sukeltos neblaivių asmenų, kurių alkoholio kiekis kraujyje viršijo leistinas normas. Pirmasis incidentas įvyko vasario 8 d. 1:09 val. Tauragėje, sankryžoje tarp Vytauto ir Bretkūno gatvių. Neblaivus (2,37 prom.) vyras, gi
Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) kolektyve – naujas veidas. Nuo rugpjūčio mėnesio šeimos gydytoja įstaigoje pradėjo dirbti neseniai mokslus baigusi Julija Rutenbergė-Galumbauskienė. Iš Vilniaus į Tauragę medikė persikraustė su šeima: vyru ir dviem vaikučiais. Spėja visur Sakoma: „D
Valstybės duomenų agentūra paskelbė, kad 2024 m. vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis, įskaitant individualiąsias įmones, šalies ūkyje sudarė 2218,4 euro ir per metus išaugo šiek tiek daugiau nei dešimtadaliu. Vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ pernai padidėjo iki 1365,4 eurų. Tauragės apskrityje atl
Vasario 7 d. paros įvykių suvestinėjne praneša apie Tauragės ir Šilutės rajonuose registruotus kelis sukčiavimo ir vagystės atvejaus, dėl kurių pradėti ikiteisminiai tyrimai. 2025 m. sausio 28 d. Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo pranešimą iš vyro, gim. 1997 m., kuris nurodė, kad sukčiav
Tauragės Kultūros centre šiuo metu eksponuojama paroda „Laisvės pojūtis" kviečia lankytojus tyrinėti laisvės idėją kaip asmeninį ir visuomeninį fenomeną. Kūrybinė patirtis sujungė keturias menininkes: Angeliją Eidukienę (Kaunas), Ritą Kaniušaitę Grikšienę, Jūratę Bytautę, Aretą Didžionienę (Tauragė), kurios savo dar