Į šviežių naujo derliaus kopūstų lapus susukti balandėliai – patys skaniausi. Tradicinis ir nebrangus skanumynas dievinamas daugelio, tačiau pats paruošimas dažnam gali atrodyti gana varginantis. Netrūksta patarimų, kaip pasigaminti „tinginių balandėlius“, tačiau kartais patogumo vardan nukenčia patiekalo išvaizda. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išeitį – paruošti visai pigų sluoksniuotą šviežių kopūstų ir mėsos apkepą.
Po ilgos žiemos išsiilgus šviežių daržovių, jau yra iš ko rinktis: prekyboje pasirodė švieži trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai, daugėja pomidorų rūšių, atsirado šviežių morkų, ridikėlių. Taip pat ir šviežutėlių naujo derliaus kopūstų – vienos mylimiausių daržovių Lietuvoje, sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Lietuviška virtuvė be kopūstų neįsivaizduojama, tad jie perkami tiek vasarą, tiek žiemą. Jų paklausa ūgteli rudenį, kai prasideda rauginimo ir atsargų šaltajam metų laikui ruošimo sezonas. Populiarumo nepraranda visą žiemą, kai tebekeliauja iš mūsų šalies ūkininkų į parduotuves. Labai paklausūs būna ir pirmieji šviežio derliaus kopūstai. Lietuviškųjų dar teks palūkėti, tačiau šiltesniuose kraštuose jau imamas jų derlius, kuriuo pasimėgauti anksčiau gali ir Lietuvos pirkėjai“, – sako V. Budrienė.
Pasak tinklo atstovės, kopūstai vertinami tiek dėl savo kainos, tiek dėl universalumo virtuvėje. Švieži jie atveria dar platesnes galimybes kulinarinių idėjų įgyvendinimui.
„Naujo derliaus kopūstai turi pranašumą prieš rudeninius, nes yra švelnesnio skonio ir – tai svarbus privalumas užimtiems žmonėms – juos termiškai apdoroti reikia žymiai mažiau laiko. Be to, pavasarinio derliaus kopūstų lapai būna trapesni, traškesni, tad idealiai tinka ir gaivioms salotoms, kurios išvijus žiemą iš kiemo vis dažniau atsiranda kasdieniame meniu“, – sako V. Budrienė.
Nebrangi daržovė – nauda ir sveikatai, ir figūrai
Nuo seno žinoma, kad rauginti kopūstai yra vitamino C šaltinis. Tačiau nereikia pamiršti, kad šviežiuose kopūstuose vitamino C yra netgi daugiau – vos 200 gramų pakanka paros normos poreikiui patenkinti.
„Švieži naujo derliaus kopūstai atrodo tokie gaivūs ir viliojantys, kad jiems sunku atsispirti. To ir nereikia – įtraukus juos į savo racioną, bus naudos ir piniginei, ir sveikatai. Ši daržovė ne be reikalo yra siejama su sveiku gyvenimo būdu. Be jau minėto vitamino C, kopūstuose yra ir vitaminų K, B6 taip pat folio rūgšties. Laikoma, kad švieži kopūstai pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis“, – atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Tiek daug naudos, tačiau kalorijų – visai mažai. 100 grame kopūstų yra vos 40 kalorijų, tad jie nepakenks ir figūrai. Žinoma, jeigu nederinsite jų su riebiais ir kaloringais priedais, primena J. Sabaitienė. Kopūstus verta naudoti salotoms, troškinti, virti jų sriubą, kombinuoti į daržovių ir mėsos patiekalus – taip pat labai skanu tiesiog pakepti su šiek tiek riebalų keptuvėje arba pašauti jų ketvirčius, apšlakstytus aliejumi, į orkaitę.
Kaip greičiau ir lengviau paruošti lapus balandėliams
Namuose ruošti aromatingi ir sotūs balandėliai – puikus pasirinkimas svarstant, ką skanaus pasigaminti iš pačių paprasčiausių ingredientų. Procesas irgi nėra sudėtingas, tačiau imlus laikui, pradedant dar lapų paruošimu puode. Šią gana varginančią ir nuobodžią užduotį galima atlikti kur kas greičiau nei įprasta dažnuose namuose, sako G. Urbonavičiūtė.
„Paruošti lapus bus vieni juokai ir tereikės atlikti kelis žingsnius. Nupjaukite kopūsto kotą, nuimkite viršutinius lapus, jeigu šie pažeisti, tuomet išpjaukite likusią koto dalį iš gūžės. Patepkite nupjautą kopūsto pusę (kur buvo kotas) aliejumi ir įdėkite jį į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu. Apvirkite ir išimkite iš vandens. Dėl aliejaus atskiri lapai labai lengvai ir be pastangų atsiskirs. Tada juos tiesiog nusausinkite, ir jie bus paruošti naudoti“, – pataria kulinarijos technologė.
Balandėlių „lazanija“
Norint tokio pat dar vaikystę primenančio balandėlių skonio, tačiau mažiau darbo ir originalesnės išvaizdos, verta didžiąją dalį darbo patikėti orkaitei. Tereikės susluoksniuoti kopūstų lapus ir mėsos įdarą – gražiai viską suguldžius į kepimo formą, rezultatas bus pribloškiantis.
Skonis taip pat nepaliks abejingų, kadangi papildomo švelnumo ir purumo suteiks slaptas ingredientas – piene išmirkyti avižiniai dribsniai. G. Urbonavičiūtė dalijasi receptu:
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 80 min. (20 min. ruošti ir 60 min. kepti)
Reikės: 1 didesnio šviežio kopūsto, 500 g maltos jautienos, 500 g maltos kiaulienos, 250 g virtų ryžių, keleto didesnių pievagrybių, 1 skiltelės česnako, 1 svogūno, 1 saujos piene išmirkytų avižinių dribsnių, druskos, pipirų, 2 kiaušinių, 150 g konservuotų pomidorų, aliejaus.
Gaminame:
Vasaros sezonui įsibėgėjus, AB „Kelių priežiūra“ specialistai valstybinės reikšmės keliuose dirba visu pajėgumu. Šiuo laikotarpiu atliekami ne tik važiuojamosios dalies remonto darbai, bet ir daugybė kitų saugiam eismui svarbių veiklų. Vasarą itin daug dėmesio skiriama kelio dangų defektų šalinimui. Ypač didelis dė
Nuo 2025 m. liepos 1 d. plečiamas mokamų kelių tinklas krovininiam ir komerciniam transportui – į kelių naudotojo mokesčiu (vinjete) apmokestinamų valstybinės reikšmės kelių tinklą papildomai įtrauktas 21 krašto kelių ruožas. Lengvųjų automobilių (M1) vairuotojams mokestis ir toliau taikomas nebus. Iki liepos 1 d. komerci
Menų spaustuvė ir šiais metais keliauja po Lietuvą su sklaidos projektu, kuriame pristatoma Nyderlandų trupė „Knot on hands“ ir jų šiuolaikinio cirko pasirodymas „Brace for Impact“. Birželio 26-29 dienomis šį darbą bus galima išvysti Tauragėje, Troškūnuose, Druskininkuose bei Užpaliuose!&nb
Tauragės apylinkės teismo Jurbarko rūmai paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo kaltu dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pripažino Jurbarko gyventoją L. S. Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2021 m. kovo mėnesį, gavus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VTMT) Tauragės departamento pranešimą, kad tarnybos darbuotojams a
Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmai nuosprendžiu nuteisė K. G. ir V. Š., kurie per 5 kartus iš negyvenamos sodybos Šilutės rajone pagrobė metalo gaminių ir įrankių už daugiau nei 1000 eurų. Teismas nustatė, kad vyrai 2023 m. rugpjūčio–rugsėjo mėn. iš neaptvertos teritorijos ir neužrakintų pastatų pavogė
Tvarka – tai ne tik vizualinis estetinis pojūtis. Tai mūsų kasdienybės pagrindas, kuris veikia produktyvumą, nuotaiką ir net sprendimų priėmimą. Tyrimai rodo, kad organizuota aplinka padeda susikaupti, mažina stresą ir taupo laiką. Tačiau dažnai pamirštame, kad tvarka neatsiranda savaime – ją reikia kurti sąmoningai. Netvarka ka
Interneto svetainė – tai jūsų verslo veidas skaitmeninėje erdvėje. Tačiau ar kada pagalvojote, kiek iš tikrųjų jūsų tekstai prisideda prie pardavimų? Neretai puikiai atrodanti svetainė slepia silpną grandį – tekstus, kurie informuoja, bet neįtikina. Kalba, bet neparduoda. Turinio reikšmė šiuolaikinėje konkurencinėj
Šaltuoju metų laiku vis daugiau žmonių ieško sprendimų, kaip užtikrinti komfortišką ir sveiką gyvenimo aplinką savo namuose. Vienas iš sprendimų, kuris sulaukia vis daugiau dėmesio, yra šildomų grindų kilimėlis. Šis paprastas, bet efektyvus būdas šildyti patalpas ne tik suteikia jaukumo, bet ir gali
Tremtis – tai ne tik geografinis atstumas nuo Lietuvos iki Sibiro, bet tai ir didžiulė dvasinė kelionė per skausmą, netektį ir...viltį. Tai viena skaudžiausių Lietuvos istorijos patirčių, kai tūkstančiai žmonių buvo prievarta ištremti į tolimiausius, atšiauriausius Sibiro kraštus. Išvežti dėl savo įsitikinimų, dėl
Tauragės LIONS klubas, įžengdamas į septintuosius veiklos metus, iškilmingai pradėjo naują tarnystės etapą. Tradiciškai Tauragės pilies menėse vyko metinis klubo susirinkimas, kurio metu aptarti nuveikti darbai, išsakyti padėkos žodžiai ir simboliškai, perduodant klubo regalijas, inauguruotas naujasis klubo prezidentas T
Šią vasarą Tauragė vėl tampa atvira scena gyvam žodžiui ir muzikai – nuo liepos 22 dienos prasideda keturioliktasis festivalis „Prie garažų“! Tai vienas iš nedaugelio festivalių Lietuvoje, kuriame susipina profesionali kūryba, netradicinės erdvės ir jauki atmosfera tarp atlikėjų bei publikos. „Prie garažų&ldqu
Tauragės kultūros centras kviečia į išskirtinį renginį – jaunimo kūrybinės stovyklos „Apversta Tauragė“ rezultatų premjerą. Birželio 25 d. 18 val. Tauragės kultūros centro scenoje žiūrovai išvys jaunuolių sukurtą trumpametražį filmą ir spektaklį, kurių pagrindas – jų pačių išgyvenimai, patirtys, baimės i