Į šviežių naujo derliaus kopūstų lapus susukti balandėliai – patys skaniausi. Tradicinis ir nebrangus skanumynas dievinamas daugelio, tačiau pats paruošimas dažnam gali atrodyti gana varginantis. Netrūksta patarimų, kaip pasigaminti „tinginių balandėlius“, tačiau kartais patogumo vardan nukenčia patiekalo išvaizda. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išeitį – paruošti visai pigų sluoksniuotą šviežių kopūstų ir mėsos apkepą.
Po ilgos žiemos išsiilgus šviežių daržovių, jau yra iš ko rinktis: prekyboje pasirodė švieži trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai, daugėja pomidorų rūšių, atsirado šviežių morkų, ridikėlių. Taip pat ir šviežutėlių naujo derliaus kopūstų – vienos mylimiausių daržovių Lietuvoje, sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Lietuviška virtuvė be kopūstų neįsivaizduojama, tad jie perkami tiek vasarą, tiek žiemą. Jų paklausa ūgteli rudenį, kai prasideda rauginimo ir atsargų šaltajam metų laikui ruošimo sezonas. Populiarumo nepraranda visą žiemą, kai tebekeliauja iš mūsų šalies ūkininkų į parduotuves. Labai paklausūs būna ir pirmieji šviežio derliaus kopūstai. Lietuviškųjų dar teks palūkėti, tačiau šiltesniuose kraštuose jau imamas jų derlius, kuriuo pasimėgauti anksčiau gali ir Lietuvos pirkėjai“, – sako V. Budrienė.
Pasak tinklo atstovės, kopūstai vertinami tiek dėl savo kainos, tiek dėl universalumo virtuvėje. Švieži jie atveria dar platesnes galimybes kulinarinių idėjų įgyvendinimui.
„Naujo derliaus kopūstai turi pranašumą prieš rudeninius, nes yra švelnesnio skonio ir – tai svarbus privalumas užimtiems žmonėms – juos termiškai apdoroti reikia žymiai mažiau laiko. Be to, pavasarinio derliaus kopūstų lapai būna trapesni, traškesni, tad idealiai tinka ir gaivioms salotoms, kurios išvijus žiemą iš kiemo vis dažniau atsiranda kasdieniame meniu“, – sako V. Budrienė.
Nebrangi daržovė – nauda ir sveikatai, ir figūrai
Nuo seno žinoma, kad rauginti kopūstai yra vitamino C šaltinis. Tačiau nereikia pamiršti, kad šviežiuose kopūstuose vitamino C yra netgi daugiau – vos 200 gramų pakanka paros normos poreikiui patenkinti.
„Švieži naujo derliaus kopūstai atrodo tokie gaivūs ir viliojantys, kad jiems sunku atsispirti. To ir nereikia – įtraukus juos į savo racioną, bus naudos ir piniginei, ir sveikatai. Ši daržovė ne be reikalo yra siejama su sveiku gyvenimo būdu. Be jau minėto vitamino C, kopūstuose yra ir vitaminų K, B6 taip pat folio rūgšties. Laikoma, kad švieži kopūstai pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis“, – atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Tiek daug naudos, tačiau kalorijų – visai mažai. 100 grame kopūstų yra vos 40 kalorijų, tad jie nepakenks ir figūrai. Žinoma, jeigu nederinsite jų su riebiais ir kaloringais priedais, primena J. Sabaitienė. Kopūstus verta naudoti salotoms, troškinti, virti jų sriubą, kombinuoti į daržovių ir mėsos patiekalus – taip pat labai skanu tiesiog pakepti su šiek tiek riebalų keptuvėje arba pašauti jų ketvirčius, apšlakstytus aliejumi, į orkaitę.
Kaip greičiau ir lengviau paruošti lapus balandėliams
Namuose ruošti aromatingi ir sotūs balandėliai – puikus pasirinkimas svarstant, ką skanaus pasigaminti iš pačių paprasčiausių ingredientų. Procesas irgi nėra sudėtingas, tačiau imlus laikui, pradedant dar lapų paruošimu puode. Šią gana varginančią ir nuobodžią užduotį galima atlikti kur kas greičiau nei įprasta dažnuose namuose, sako G. Urbonavičiūtė.
„Paruošti lapus bus vieni juokai ir tereikės atlikti kelis žingsnius. Nupjaukite kopūsto kotą, nuimkite viršutinius lapus, jeigu šie pažeisti, tuomet išpjaukite likusią koto dalį iš gūžės. Patepkite nupjautą kopūsto pusę (kur buvo kotas) aliejumi ir įdėkite jį į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu. Apvirkite ir išimkite iš vandens. Dėl aliejaus atskiri lapai labai lengvai ir be pastangų atsiskirs. Tada juos tiesiog nusausinkite, ir jie bus paruošti naudoti“, – pataria kulinarijos technologė.
Balandėlių „lazanija“
Norint tokio pat dar vaikystę primenančio balandėlių skonio, tačiau mažiau darbo ir originalesnės išvaizdos, verta didžiąją dalį darbo patikėti orkaitei. Tereikės susluoksniuoti kopūstų lapus ir mėsos įdarą – gražiai viską suguldžius į kepimo formą, rezultatas bus pribloškiantis.
Skonis taip pat nepaliks abejingų, kadangi papildomo švelnumo ir purumo suteiks slaptas ingredientas – piene išmirkyti avižiniai dribsniai. G. Urbonavičiūtė dalijasi receptu:
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 80 min. (20 min. ruošti ir 60 min. kepti)
Reikės: 1 didesnio šviežio kopūsto, 500 g maltos jautienos, 500 g maltos kiaulienos, 250 g virtų ryžių, keleto didesnių pievagrybių, 1 skiltelės česnako, 1 svogūno, 1 saujos piene išmirkytų avižinių dribsnių, druskos, pipirų, 2 kiaušinių, 150 g konservuotų pomidorų, aliejaus.
Gaminame:
Bastilijos sporto kompleksas nuo šiol dar patogesnis čia sportuojantiems tauragiškiams bei patrauklesnis čia sporto stovyklas rengiantiems, ar planuojantiems rengti, miesto svečiams. „Džiaugiamės, kad atnaujinamas Bastilijos sporto kompleksas suteikia geresnes sąlygas vykdyti neformalųjį užimtumą. Šiame sporto komplekse
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų tiekėjas, platintojai bei pirkėjai. Kratų metu, rastos ir paimtos narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos. Pareigūnai, turėdami išankstinės in
Sausio 18 d. policijos pareigūnai vykdydami vairuotojų blaivumo ir apsvaigimo nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų kontrolę, tikrino pravažiuojančias transporto priemones. Kaip informuoja Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, Šilalės r., Požerės k., patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „S
Vasario 14 ir 15 d. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pakvies į miuziklo visai šeimai „Matilda pagal Roaldo Dahlio knygą premjerą. Miuziklo pastatymo kūrybinę grupę sudaro muzikos vadovas ir dirigentas Vytautas Valys, režisierė Rūta Bunikytė, scenografė ir kostiumų dailininkė Rūta Venskutė, choreografas Taurūnas Baužas. Dalyvauja
Mažiau laiko beprasmiam naršymui – daugiau tikro ryšio su artimaisiais, aplinka ir savimi. „Tele2“ visą sausį kviečia pasirūpinti savo emocine gerove ir atkreipti dėmesį į tai, kiek ir kaip naudojamės socialiniais tinklais. Prie simbolinės akcijos operatorius ragina jungtis sausio 20 dieną, dar vadinamą Mėlynuoju pir
Tauragės rajono savivaldybės administracija ir VšĮ „Būk mano draugas“ yra sudariusios Bešeimininkių ir bepriežiūrių naminių ir laukinių gyvūnų gaudymo, karantinavimo, eutanazijos ir utilizavimo paslaugų Tauragės rajono savivaldybės teritorijoje sutartį. Minėtos paslaugos nėra teikiamos gyventojams kreipiantis dėl savo augi
Projekto tikslas – užtikrinti Tauragės miesto viešųjų erdvių kiekybinę ir kokybinę atitiktį miesto gyventojų poreikiams, išnaudojant jas laisvalaikio, aktyvaus laisvalaikio ir sporto galimybių plėtojimui. Projekto įgyvendinimo metu įvykdyti Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos stadiono, J. Tumo – Vaižganto
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija stabdo projekto „Sidabrinė linija": emocinė psichologinė pagalba telefonu vyresnio amžiaus žmonėms" finansavimą 2025 metams. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad projekto įgyvendintoja viešoji įstaiga Mariaus Čiuželio labdaros ir paramos fondas teismo pripažinta pažeidusi Užimtumo į
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tv
Sausio 15 d. Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės priešmininis ir patrulinis laivai, vykdydami NATO operacijos „Baltic Sentry" veiksmų planą, buvo aktyvuoti ir išplaukė į Baltijos jūrą. NATO operacija buvo pradėta reaguojant į 2024 m. gruodžio 25 d. nustatytus povandeninių kabelių tarp Estijos ir Suomijos pažeidimus, siekiant