Į šviežių naujo derliaus kopūstų lapus susukti balandėliai – patys skaniausi. Tradicinis ir nebrangus skanumynas dievinamas daugelio, tačiau pats paruošimas dažnam gali atrodyti gana varginantis. Netrūksta patarimų, kaip pasigaminti „tinginių balandėlius“, tačiau kartais patogumo vardan nukenčia patiekalo išvaizda. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išeitį – paruošti visai pigų sluoksniuotą šviežių kopūstų ir mėsos apkepą.
Po ilgos žiemos išsiilgus šviežių daržovių, jau yra iš ko rinktis: prekyboje pasirodė švieži trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai, daugėja pomidorų rūšių, atsirado šviežių morkų, ridikėlių. Taip pat ir šviežutėlių naujo derliaus kopūstų – vienos mylimiausių daržovių Lietuvoje, sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Lietuviška virtuvė be kopūstų neįsivaizduojama, tad jie perkami tiek vasarą, tiek žiemą. Jų paklausa ūgteli rudenį, kai prasideda rauginimo ir atsargų šaltajam metų laikui ruošimo sezonas. Populiarumo nepraranda visą žiemą, kai tebekeliauja iš mūsų šalies ūkininkų į parduotuves. Labai paklausūs būna ir pirmieji šviežio derliaus kopūstai. Lietuviškųjų dar teks palūkėti, tačiau šiltesniuose kraštuose jau imamas jų derlius, kuriuo pasimėgauti anksčiau gali ir Lietuvos pirkėjai“, – sako V. Budrienė.
Pasak tinklo atstovės, kopūstai vertinami tiek dėl savo kainos, tiek dėl universalumo virtuvėje. Švieži jie atveria dar platesnes galimybes kulinarinių idėjų įgyvendinimui.
„Naujo derliaus kopūstai turi pranašumą prieš rudeninius, nes yra švelnesnio skonio ir – tai svarbus privalumas užimtiems žmonėms – juos termiškai apdoroti reikia žymiai mažiau laiko. Be to, pavasarinio derliaus kopūstų lapai būna trapesni, traškesni, tad idealiai tinka ir gaivioms salotoms, kurios išvijus žiemą iš kiemo vis dažniau atsiranda kasdieniame meniu“, – sako V. Budrienė.
Nebrangi daržovė – nauda ir sveikatai, ir figūrai
Nuo seno žinoma, kad rauginti kopūstai yra vitamino C šaltinis. Tačiau nereikia pamiršti, kad šviežiuose kopūstuose vitamino C yra netgi daugiau – vos 200 gramų pakanka paros normos poreikiui patenkinti.
„Švieži naujo derliaus kopūstai atrodo tokie gaivūs ir viliojantys, kad jiems sunku atsispirti. To ir nereikia – įtraukus juos į savo racioną, bus naudos ir piniginei, ir sveikatai. Ši daržovė ne be reikalo yra siejama su sveiku gyvenimo būdu. Be jau minėto vitamino C, kopūstuose yra ir vitaminų K, B6 taip pat folio rūgšties. Laikoma, kad švieži kopūstai pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis“, – atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Tiek daug naudos, tačiau kalorijų – visai mažai. 100 grame kopūstų yra vos 40 kalorijų, tad jie nepakenks ir figūrai. Žinoma, jeigu nederinsite jų su riebiais ir kaloringais priedais, primena J. Sabaitienė. Kopūstus verta naudoti salotoms, troškinti, virti jų sriubą, kombinuoti į daržovių ir mėsos patiekalus – taip pat labai skanu tiesiog pakepti su šiek tiek riebalų keptuvėje arba pašauti jų ketvirčius, apšlakstytus aliejumi, į orkaitę.
Kaip greičiau ir lengviau paruošti lapus balandėliams
Namuose ruošti aromatingi ir sotūs balandėliai – puikus pasirinkimas svarstant, ką skanaus pasigaminti iš pačių paprasčiausių ingredientų. Procesas irgi nėra sudėtingas, tačiau imlus laikui, pradedant dar lapų paruošimu puode. Šią gana varginančią ir nuobodžią užduotį galima atlikti kur kas greičiau nei įprasta dažnuose namuose, sako G. Urbonavičiūtė.
„Paruošti lapus bus vieni juokai ir tereikės atlikti kelis žingsnius. Nupjaukite kopūsto kotą, nuimkite viršutinius lapus, jeigu šie pažeisti, tuomet išpjaukite likusią koto dalį iš gūžės. Patepkite nupjautą kopūsto pusę (kur buvo kotas) aliejumi ir įdėkite jį į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu. Apvirkite ir išimkite iš vandens. Dėl aliejaus atskiri lapai labai lengvai ir be pastangų atsiskirs. Tada juos tiesiog nusausinkite, ir jie bus paruošti naudoti“, – pataria kulinarijos technologė.
Balandėlių „lazanija“
Norint tokio pat dar vaikystę primenančio balandėlių skonio, tačiau mažiau darbo ir originalesnės išvaizdos, verta didžiąją dalį darbo patikėti orkaitei. Tereikės susluoksniuoti kopūstų lapus ir mėsos įdarą – gražiai viską suguldžius į kepimo formą, rezultatas bus pribloškiantis.
Skonis taip pat nepaliks abejingų, kadangi papildomo švelnumo ir purumo suteiks slaptas ingredientas – piene išmirkyti avižiniai dribsniai. G. Urbonavičiūtė dalijasi receptu:
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 80 min. (20 min. ruošti ir 60 min. kepti)
Reikės: 1 didesnio šviežio kopūsto, 500 g maltos jautienos, 500 g maltos kiaulienos, 250 g virtų ryžių, keleto didesnių pievagrybių, 1 skiltelės česnako, 1 svogūno, 1 saujos piene išmirkytų avižinių dribsnių, druskos, pipirų, 2 kiaušinių, 150 g konservuotų pomidorų, aliejaus.
Gaminame:
Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl
Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų
Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su
Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio
Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca
Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd