Tauragės žinios logotipas
Nesinori gaišti laiko vyniojant balandėlius? Išbandykite

Nesinori gaišti laiko vyniojant balandėlius? Išbandykite kopūstų „lazaniją“ – taip pat skanu, tik žymiai paprasčiau ir įspūdingiau

Į šviežių naujo derliaus kopūstų lapus susukti balandėliai – patys skaniausi. Tradicinis ir nebrangus skanumynas dievinamas daugelio, tačiau pats paruošimas dažnam gali atrodyti gana varginantis. Netrūksta patarimų, kaip pasigaminti „tinginių balandėlius“, tačiau kartais patogumo vardan nukenčia patiekalo išvaizda. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išeitį – paruošti visai pigų sluoksniuotą šviežių kopūstų ir mėsos apkepą.

Po ilgos žiemos išsiilgus šviežių daržovių, jau yra iš ko rinktis: prekyboje pasirodė švieži trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai, daugėja pomidorų rūšių, atsirado šviežių morkų, ridikėlių. Taip pat ir šviežutėlių naujo derliaus kopūstų – vienos mylimiausių daržovių Lietuvoje, sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Lietuviška virtuvė be kopūstų neįsivaizduojama, tad jie perkami tiek vasarą, tiek žiemą. Jų paklausa ūgteli rudenį, kai prasideda rauginimo ir atsargų šaltajam metų laikui ruošimo sezonas. Populiarumo nepraranda visą žiemą, kai tebekeliauja iš mūsų šalies ūkininkų į parduotuves. Labai paklausūs būna ir pirmieji šviežio derliaus kopūstai. Lietuviškųjų dar teks palūkėti, tačiau šiltesniuose kraštuose jau imamas jų derlius, kuriuo pasimėgauti anksčiau gali ir Lietuvos pirkėjai“, – sako V. Budrienė.

Pasak tinklo atstovės, kopūstai vertinami tiek dėl savo kainos, tiek dėl universalumo virtuvėje. Švieži jie atveria dar platesnes galimybes kulinarinių idėjų įgyvendinimui.

„Naujo derliaus kopūstai turi pranašumą prieš rudeninius, nes yra švelnesnio skonio ir – tai svarbus privalumas užimtiems žmonėms – juos termiškai apdoroti reikia žymiai mažiau laiko. Be to, pavasarinio derliaus kopūstų lapai būna trapesni, traškesni, tad idealiai tinka ir gaivioms salotoms, kurios išvijus žiemą iš kiemo vis dažniau atsiranda kasdieniame meniu“, – sako V. Budrienė.

Nebrangi daržovė – nauda ir sveikatai, ir figūrai

Nuo seno žinoma, kad rauginti kopūstai yra vitamino C šaltinis. Tačiau nereikia pamiršti, kad šviežiuose kopūstuose vitamino C yra netgi daugiau – vos 200 gramų pakanka paros normos poreikiui patenkinti.

„Švieži naujo derliaus kopūstai atrodo tokie gaivūs ir viliojantys, kad jiems sunku atsispirti. To ir nereikia – įtraukus juos į savo racioną, bus naudos ir piniginei, ir sveikatai. Ši daržovė ne be reikalo yra siejama su sveiku gyvenimo būdu. Be jau minėto vitamino C, kopūstuose yra ir vitaminų K, B6 taip pat folio rūgšties. Laikoma, kad švieži kopūstai pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis“, – atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Tiek daug naudos, tačiau kalorijų – visai mažai. 100 grame kopūstų yra vos 40 kalorijų, tad jie nepakenks ir figūrai. Žinoma, jeigu nederinsite jų su riebiais ir kaloringais priedais, primena J. Sabaitienė. Kopūstus verta naudoti salotoms, troškinti, virti jų sriubą, kombinuoti į daržovių ir mėsos patiekalus – taip pat labai skanu tiesiog pakepti su šiek tiek riebalų keptuvėje arba pašauti jų ketvirčius, apšlakstytus aliejumi, į orkaitę.

Kaip greičiau ir lengviau paruošti lapus balandėliams

Namuose ruošti aromatingi ir sotūs balandėliai – puikus pasirinkimas svarstant, ką skanaus pasigaminti iš pačių paprasčiausių ingredientų. Procesas irgi nėra sudėtingas, tačiau imlus laikui, pradedant dar lapų paruošimu puode. Šią gana varginančią ir nuobodžią užduotį galima atlikti kur kas greičiau nei įprasta dažnuose namuose, sako G. Urbonavičiūtė.

„Paruošti lapus bus vieni juokai ir tereikės atlikti kelis žingsnius. Nupjaukite kopūsto kotą, nuimkite viršutinius lapus, jeigu šie pažeisti, tuomet išpjaukite likusią koto dalį iš gūžės. Patepkite nupjautą kopūsto pusę (kur buvo kotas) aliejumi ir įdėkite jį į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu. Apvirkite ir išimkite iš vandens. Dėl aliejaus atskiri lapai labai lengvai ir be pastangų atsiskirs. Tada juos tiesiog nusausinkite, ir jie bus paruošti naudoti“, – pataria kulinarijos technologė.

Balandėlių „lazanija“

Norint tokio pat dar vaikystę primenančio balandėlių skonio, tačiau mažiau darbo ir originalesnės išvaizdos, verta didžiąją dalį darbo patikėti orkaitei. Tereikės susluoksniuoti kopūstų lapus ir mėsos įdarą – gražiai viską suguldžius į kepimo formą, rezultatas bus pribloškiantis.

Skonis taip pat nepaliks abejingų, kadangi papildomo švelnumo ir purumo suteiks slaptas ingredientas – piene išmirkyti avižiniai dribsniai. G. Urbonavičiūtė dalijasi receptu:

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 80 min. (20 min. ruošti ir 60 min. kepti)

Reikės: 1 didesnio šviežio kopūsto, 500 g maltos jautienos, 500 g maltos kiaulienos, 250 g virtų ryžių, keleto didesnių pievagrybių, 1 skiltelės česnako, 1 svogūno, 1 saujos piene išmirkytų avižinių dribsnių, druskos, pipirų, 2 kiaušinių, 150 g konservuotų pomidorų, aliejaus.

Gaminame:

  1. Kopūstą apvirkite dideliame puode pagal aukščiau nurodytą metodą.
  2. Supjaustykite svogūną ir kartu su česnaku pakepinkite nedideliame kiekyje aliejaus. Grybus smulkiai supjaustykite ir taip pat apkepkite.
  3. Į dubenį sudėkite mėsą, virtus ryžius ir pakepintus svogūnus bei česnakus. Taip pat įdėkite piene išmirkytų avižinių dribsnių, grybus ir smulkintus konservuotus pomidorus. Įmuškite 2 kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Jei mišinys atrodo per sausas, įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio.
  4. Stiklinį orkaitės indą patepkite aliejumi ir išklokite kopūstų lapais – tiek dugną, tiek šonus, šiek tiek užklodami vieni lapus ant kitų. Tada sudėkite dalį mėsos mišinio, tuomet – vėl kopūsto lapus. Sluoksniuokite kelis kartus, kaskart viską gerai paspausdami. Paskutinį sluoksnį darykite kopūstų. Viską pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite valandą. Iškepus ant patiekalo uždėkite didesnę lėkštę ir viską apverskite – išeis efektingai atrodantis patiekalas.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kaip atpažinti, kad paaugliui reikia pagalbos?

Skaudus ir sukrečiantis įvykis Vilniuje, kai įtariama, jog vienas nepilnametis atėmė gyvybę savo bendraamžiui, paliko visuomenę sukrėstą ir sunerimusią. Tokios tragedijos, nors ir itin retos, primena, kaip svarbu laiku pastebėti vaiko emocinę būseną, elgesio pokyčius ir nedelsti ieškoti pagalbos. Vaiko teisių gynėjai kartu su Lietuvos psicho

Policijos suvestinė: smurtas, eismo įvykis ir finansinis sukčiavimas

Tauragės apskrities policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl smurto artimoje aplinkoje, eismo įvykio Tauragėje bei sukčiavimo atvejo Šilutėje. Fizinio skausmo sukėlimas2025 m. rugpjūčio 4 d., apie 21.00 val., Šilalės rajone, Pajūrio seniūnijoje, Žvingių miestelyje, namo kieme, vyras (gim. 1975 m.) sukėlė fizinį skausmą

Startavo LEA parama šilumos siurbliams – pasinaudojus skiriamomis dotacijomis galima sutaupyti iki 90% kainos

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) kviečia gyventojus, įsirengiančius šilumos siurblius „oras–vanduo“, teikti paraiškas kompensacijai. Tai puiki žinia tiems, kurie skuba modernizuoti savo šildymo sistemas – dabar atsiranda galimybė atgauti net iki 90 % įrenginio kainos! UAB Ecoenergija.lt ragina nedelst

Šilalės 492-asis gimtadienis: bendrystės šventė, suvienijusi kraštą

Šiemet Šilalė, minėdama 492-ąjį gimtadienį, krašto gyventojus ir svečius pasitiko šūkiu „Šilalės gimtadienis suartina“. Ir išties – renginių ir veiklų gausa subūrė šventės dalyvius bendrystei. Gimtadienio proga naujai įrašyta vietiniams puikiai žinoma daina „Šila

Atsistatydina XIX-oji Vyriausybė

Ministrui Pirmininkui Gintautui Paluckui priėmus sprendimą atsistatydinti iš užimamų pareigų, vadovaujantis Vyriausybės įstatymo 9-uoju straipsniu atsistatydina premjero vadovaujama XIX-oji Vyriausybė. Apie atsistatydinimą oficialiai pranešta pirmadienį įvykusiame Vyriausybės posėdyje. „XIX Vyriausybės darbas nuo pat pirmosios

Apgaulingi el. laiškai vilioja tariamomis išmokomis: kaip atpažinti sukčius?

Pastaruoju metu vis dažniau fiksuojami atvejai, kai gyventojai gauna apgaulingus el. laiškus, vizualiai primenančius pranešimus iš gerai žinomų įmonių. Sukčiai pasitelkia tikroviškai atrodančius logotipus, el. laiškų šablonus ir net įvardija konkrečius paslaugų teikimo atvejus, kad sukurtų pasitikėjimą ir p

Regionų krepšinio lygos A diviziono klubai rikiuoja gretas: ką jau pavyko nuveikti vasarą?

Vasarai persiritus į antrąją pusę, o iki 2025–2026 m. Regionų krepšinio lygos (RKL) A diviziono sezono starto likus kiek daugiau nei dviem mėnesiams, metas pažvelgti į tai, kaip vyksta komandų pasiruošimas. Klubai jau pradėjo sudėties formavimo darbus – dalis ekipų spėjo išlaikyti savo lyderius bei pristatyti pirmuo

Akylas.lt atnaujina veiklą: visi piliečiai kviečiami prisidėti prie valstybės saugumo

Lietuvos šaulių sąjunga kartu su pilietine iniciatyva „Stiprūs kartu“ nuo rugpjūčio 4 d. atnaujina stebėsenos projektą Akylas.lt. Platforma suteikia galimybę gyventojams pranešti apie įtartinus įvykius ar objektus, galinčius kelti grėsmę visuomenės saugumui ar valstybės stabilumui. Akylas.lt leidžia kiekvienam gyventojui

AYOM: Jabu Morales įkvėpė mėgautis akimirka

Penktadienio vakarą Tauragės pilies kiemelį kaitino braziliški ritmai, šiltos šypsenos ir sprogstanti atlikėjų energija. Vienuoliktąsias džiazo dienas papuošė grupė AYOM – šeši charizmatiški atlikėjai iš keturių šalių, koncertinį turą mūsų šalyje pradėję nuo Tauragės. 

Bandymas paveldėti svetimą turtą nepavyko

Tauragės apylinkės teismas atmetė Šilalės rajono gyventojos pareiškimą dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo – kad ji po namo savininkės mirties priėmė jos palikimą, pradėdama faktiškai valdyti paveldimą turtą. E. K. siekė pasinaudoti įstatyme numatyta vienu iš palikimo priėmimo būdų, kai asmuo laik

Prevencinių priemonių planas rugpjūčio mėnesį

Policija informuoja, kad rugpjūčio mėnesį visoje šalyje bus vykdomos sustiprintos eismo dalyvių kontrolės priemonės, skirtos užtikrinti visų eismo dalyvių saugumą keliuose, mažinti avaringumą ir drausminti pažeidėjus. Rugpjūčio 1–3 d., 16–18 d. ir 25–27 d. pareigūnai vykdys vairuotojų blaivumo ir apsvaigimo nuo narkotinių