Į šviežių naujo derliaus kopūstų lapus susukti balandėliai – patys skaniausi. Tradicinis ir nebrangus skanumynas dievinamas daugelio, tačiau pats paruošimas dažnam gali atrodyti gana varginantis. Netrūksta patarimų, kaip pasigaminti „tinginių balandėlius“, tačiau kartais patogumo vardan nukenčia patiekalo išvaizda. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išeitį – paruošti visai pigų sluoksniuotą šviežių kopūstų ir mėsos apkepą.
Po ilgos žiemos išsiilgus šviežių daržovių, jau yra iš ko rinktis: prekyboje pasirodė švieži trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai, daugėja pomidorų rūšių, atsirado šviežių morkų, ridikėlių. Taip pat ir šviežutėlių naujo derliaus kopūstų – vienos mylimiausių daržovių Lietuvoje, sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Lietuviška virtuvė be kopūstų neįsivaizduojama, tad jie perkami tiek vasarą, tiek žiemą. Jų paklausa ūgteli rudenį, kai prasideda rauginimo ir atsargų šaltajam metų laikui ruošimo sezonas. Populiarumo nepraranda visą žiemą, kai tebekeliauja iš mūsų šalies ūkininkų į parduotuves. Labai paklausūs būna ir pirmieji šviežio derliaus kopūstai. Lietuviškųjų dar teks palūkėti, tačiau šiltesniuose kraštuose jau imamas jų derlius, kuriuo pasimėgauti anksčiau gali ir Lietuvos pirkėjai“, – sako V. Budrienė.
Pasak tinklo atstovės, kopūstai vertinami tiek dėl savo kainos, tiek dėl universalumo virtuvėje. Švieži jie atveria dar platesnes galimybes kulinarinių idėjų įgyvendinimui.
„Naujo derliaus kopūstai turi pranašumą prieš rudeninius, nes yra švelnesnio skonio ir – tai svarbus privalumas užimtiems žmonėms – juos termiškai apdoroti reikia žymiai mažiau laiko. Be to, pavasarinio derliaus kopūstų lapai būna trapesni, traškesni, tad idealiai tinka ir gaivioms salotoms, kurios išvijus žiemą iš kiemo vis dažniau atsiranda kasdieniame meniu“, – sako V. Budrienė.
Nebrangi daržovė – nauda ir sveikatai, ir figūrai
Nuo seno žinoma, kad rauginti kopūstai yra vitamino C šaltinis. Tačiau nereikia pamiršti, kad šviežiuose kopūstuose vitamino C yra netgi daugiau – vos 200 gramų pakanka paros normos poreikiui patenkinti.
„Švieži naujo derliaus kopūstai atrodo tokie gaivūs ir viliojantys, kad jiems sunku atsispirti. To ir nereikia – įtraukus juos į savo racioną, bus naudos ir piniginei, ir sveikatai. Ši daržovė ne be reikalo yra siejama su sveiku gyvenimo būdu. Be jau minėto vitamino C, kopūstuose yra ir vitaminų K, B6 taip pat folio rūgšties. Laikoma, kad švieži kopūstai pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis“, – atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Tiek daug naudos, tačiau kalorijų – visai mažai. 100 grame kopūstų yra vos 40 kalorijų, tad jie nepakenks ir figūrai. Žinoma, jeigu nederinsite jų su riebiais ir kaloringais priedais, primena J. Sabaitienė. Kopūstus verta naudoti salotoms, troškinti, virti jų sriubą, kombinuoti į daržovių ir mėsos patiekalus – taip pat labai skanu tiesiog pakepti su šiek tiek riebalų keptuvėje arba pašauti jų ketvirčius, apšlakstytus aliejumi, į orkaitę.
Kaip greičiau ir lengviau paruošti lapus balandėliams
Namuose ruošti aromatingi ir sotūs balandėliai – puikus pasirinkimas svarstant, ką skanaus pasigaminti iš pačių paprasčiausių ingredientų. Procesas irgi nėra sudėtingas, tačiau imlus laikui, pradedant dar lapų paruošimu puode. Šią gana varginančią ir nuobodžią užduotį galima atlikti kur kas greičiau nei įprasta dažnuose namuose, sako G. Urbonavičiūtė.
„Paruošti lapus bus vieni juokai ir tereikės atlikti kelis žingsnius. Nupjaukite kopūsto kotą, nuimkite viršutinius lapus, jeigu šie pažeisti, tuomet išpjaukite likusią koto dalį iš gūžės. Patepkite nupjautą kopūsto pusę (kur buvo kotas) aliejumi ir įdėkite jį į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu. Apvirkite ir išimkite iš vandens. Dėl aliejaus atskiri lapai labai lengvai ir be pastangų atsiskirs. Tada juos tiesiog nusausinkite, ir jie bus paruošti naudoti“, – pataria kulinarijos technologė.
Balandėlių „lazanija“
Norint tokio pat dar vaikystę primenančio balandėlių skonio, tačiau mažiau darbo ir originalesnės išvaizdos, verta didžiąją dalį darbo patikėti orkaitei. Tereikės susluoksniuoti kopūstų lapus ir mėsos įdarą – gražiai viską suguldžius į kepimo formą, rezultatas bus pribloškiantis.
Skonis taip pat nepaliks abejingų, kadangi papildomo švelnumo ir purumo suteiks slaptas ingredientas – piene išmirkyti avižiniai dribsniai. G. Urbonavičiūtė dalijasi receptu:
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 80 min. (20 min. ruošti ir 60 min. kepti)
Reikės: 1 didesnio šviežio kopūsto, 500 g maltos jautienos, 500 g maltos kiaulienos, 250 g virtų ryžių, keleto didesnių pievagrybių, 1 skiltelės česnako, 1 svogūno, 1 saujos piene išmirkytų avižinių dribsnių, druskos, pipirų, 2 kiaušinių, 150 g konservuotų pomidorų, aliejaus.
Gaminame:
Gegužės mėnesį policija sugriežtins mikrojudumo priemonių vairuotojų kontrolę. Pernai elektrinių mikrojudumo priemonių, motorinių dviračių vairuotojai padarė 2 825 Kelių eismo taisyklių (toliau– KET) pažeidimus, o eismo įvykiuose buvo sužeista 180 paspirtukų vairuotojų ir keleivių. Gegužės 18–20 d.elektrinių mikrojudumo priemonių vairu
Gegužės 10 dieną Tauragėje vyks neeilinis renginys, kuris pažadins kiekvieno nuotykių ieškotojo vidinį variklį – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Tai unikalus, dinamiškas ir visiems atviras automobilių turizmo tematikos renginys – varžybos, kurių metu dalyviai atskirose kategorijose leisis
Antroji pensijų kaupimo pakopa bus patrauklesnė ir lankstesnė, bus užtikrintas savanoriškas dalyvių įsitraukimas ir įgyvendintas Konstitucinio teismo nutarimas, numatant galimybes pasitraukti iš kaupimo antroje pensijų pakopoje, kai kaupimas tampa apsunkintas ar betikslis. Vyriausybė pritarė tai įtvirtinantiems Socialinės apsaugos ir
Nuo gegužės 1 d. Lietuvoje įsigaliojo Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimai, pagal kuriuos viešojo maitinimo įmonėms draudžiama nemokamai dalyti vienkartines plastikines maisto ir gėrimų pakuotes, kai jose pardavimo metu pakuojamas maistas ar supilami gėrimai. Draudimas apima ir plastikinius kavos puodelius. Šių
Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį, artėjančios Motinos dienos proga, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanojo 52 mamas ir globėjas iš visos Lietuvos - už nuopelnus motinystei, globai ir rūpybai, už atsakingumą, pasiaukojimą bei įkvepiantį pavyzdį bendruomenei. Garbingas apdovanoj
Gegužės 3 - 23 d. Lietuvos teritorijoje vyks tarptautinės karinės pratybos „Griffin Lightning 2025", kurios apims daugelį Lietuvos teritorijoje gegužę rengiamų mokymų. Jau šį šeštadienį prasidės Lietuvos gyventojams matomiausia šių pratybų dalis – Vokietijos kariuomenės sraigtasparnių skrydžiai Lietuvos oro e
Nostra.lt – A diviziono sezonas artėja prie kulminacijos – Kėdainiuose laukia finalo ketverto kovos, kuriose susitiks keturios labai skirtingos, bet savo vietą aikštelėje įrodžiusios komandos. Vieni – tituluoti favoritai, kiti – iš apačios atėję išsišokėliai, tačiau visus juos vienija tas pats tik
Gegužės 17 d. Tauragėje švęsime Gatvės muzikos dieną, o taip pat minėsime ir Tarptautinę šeimos dieną! Šių metų Gatvės muzikos dienos tema „Generalinė repeticija“, kuri kvies tauragiškius atskleisti savo muzikinius talentus skirtingose miesto erdvėse. Registracija: https://gmd.lt/ paspaudus „Daly
Policijos pareigūnai, užtikrindami eismo saugumą ir mažindami eismo įvykių skaičių, gegužės mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamoje teritorijoje vykdys šias prevencines priemones: Gegužės 1–4 d.; 18–20 d. – transporto priemonių, tarp kurių ir dviračių, elektrinių mikrojudumo priemonių, v
Šiandien vykusiame REACH komiteto posėdyje Aplinkos ministerijos atstovai išsakė Lietuvos poziciją nepritarti Europos Komisijos (EK) pasiūlymui riboti švino naudojimą amunicijoje bei žvejybos reikmenyse. Tokia Lietuvos pozicija parengta atsižvelgus į dabartinę geopolitinę situaciją bei suinteresuotų institucijų bei
Tauragės Tauragė jau šį savaitgalį dalyvaus Regionų krepšinio lygos finaliniame ketverte. Kokios komandos galimybės laimėti trofėjų ir kitą sezoną žaisti Nacionalinėje krepšinio lygoje? Į šį klausimą atsakymo radijo laidoje ieško komandos vadovas Aivaras Skarbalius ir komandos kapitonas Gvidas Galinauskas. Kalbino
Tauragės apylinkės teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį Jurbarko rajono gyventojui, kuris pripažintas kaltu dėl smurto ir sistemingos psichologinės prievartos naudojimo prieš buvusią sutuoktinę. Jam skirta 1 metų ir 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmė su intensyvia priežiūra. Taip pat teismas uždraudė bet kokį kontaktą su nukentėjusiąja.