Tauragės žinios logotipas
Mažiau vargo, daugiau efekto – visą kalną blynų Užgav

Mažiau vargo, daugiau efekto – visą kalną blynų Užgavėnėms pavyks iškepti net nestovint prie keptuvės

Per Užgavėnes skanauti bendradarbių, kaimynų ir draugų iškeptus blynus – vienas malonumas, tačiau patiems ilgai vartyti juos keptuvėje noro trūksta dažnam. Ypač, jeigu jų reikia iškepti ne vieną porciją. Vargti prie viryklės visai nebūtina – priblokšti visus galite pasinaudoję „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimu. Tiek skoniu, tiek išvaizda šie mažyliai itin purūs blyneliai nepaliks abejingų, o iškepti juos pavyks paprasčiausioje keksiukų formoje – tereikės įdėti 15 minučių darbo.

Dairosi galimybių sutrumpinti maisto ruošą

Kad tradicinės Užgavėnės – ne užmarštin nuėjusi šventė, o lietuvių kasmet labai mėgstama, rodo ir prekybininkų skaičiai. „Nemėgstantys triūsti virtuvėje ar neturintys tam laiko jau ne vienerius metus iš eilės per Užgavėnes blynų ieškoti užsuka į parduotuves. Dažniausiai pasirinkimas būna mūsų gaminti tradiciniai lietuvių pamilti lietiniai su įvairiais įdarais: sūriu ir kumpiu, varške, obuoliais, mėsa ir kiti. Šiuolaikinis pirkėjas išties vertina patogumą“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Artėjant blynadieniui pirkėjai dažniau į krepšelius dedasi ir miltus. Populiariausi vis dar tebėra kvietiniai, kurie vertinami dėl geros kainos ir universalumo. Visgi, naujos tendencijos matosi ir kalbant apie namuose ruošiamų blynų ingredientų paieškose. Šiais laikais pirkėjai dažniau ieško alternatyvų įprastiems produktams, kurios tiktų jų mitybos būdui: renkasi miltus be glitimo, migdolų, avižų ar kokosų gėrimais keičia karvės pieną.

„Lietuvoje ir labai gaji tradicija tokias visuotines šventes paminėti biuruose, darbovietėse. Kaip vasaros pradžią mėgstama švęsti darbo virtuvėje visiems ruošiant šaltibarščius, taip ir per Užgavėnes kolegos mėgsta kartu kepti blynus. Tokiu atveju ypač praverčia jau paruošti miltų mišiniai. Tešlai užmaišyti tereikia tik vandens, ir šventė galės prasidėti“, – sako V. Budrienė.

Itin purūs blyneliai paprasčiau: mažieji „dutch babies“ keksiukų formoje

Norint nustebinti artimuosius originaliu patiekalu, verta išbandyti populiariuosius „dutch baby“ – ypač purius olandiškus blynus. Tikras palengvinimas yra tai, kad pusė darbo juos kepant perleidžiama orkaitei. Tik originalūs, priešingai nei šįkart siūlo išmėginti G. Urbonavičiūtė, paprastai orkaitėje kepami didesnėse keptuvėse.

„Dutch baby“ išvertus reiškia olandiškas blynas, tačiau jis kitur jis vadinamas vokišku, o jį pamėgę blynų gerbėjai abipus Atlanto. Jis atrodo neįtikėtinai efektingai, nors gaminamas iš paprasčiausios tešlos, kuriai reikia vos 5 ingredientų: kiaušinių, miltų, pieno ir cukraus. Ji panaši į tradicinių blynų tešlą, tačiau būna skystesnė. Tešla pilama į įkaitintą keptuvę arba kepimo indą su ištirpintu sviestu ir kepama, kol išsipučia lyg suflė ir kraštuose susidaro aukso spalvos plutelė“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Tokie olandiški blyneliai dažnai patiekiami pusryčiams arba priešpiečiams, ypač mėgstami „brunch“ – ilgųjų pusryčiųjų – metu. Juos galima gardinti įvairiais saldžiais priedais, pavyzdžiui, cukraus pudra, šviežiais vaisiais, klevų sirupu, medumi, uogiene arba plakta grietinėle.

Vienas didelis blynas – įspūdinga, tačiau turint metalinę keksiukų skardą per pusvalandį paruošite visus 12, o kepant porą skardų iškart pamaitinsite visą būrį.

Porcijos: 12 blynelių

Gaminimo laikas: 30 min. (15 min. ruošti ir 15 min. kepti)

Reikės: 3 kiaušinių (M dydžio, kambario temperatūros), 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 75 g kvietinių miltų, 1 žiupsnelio druskos, 160 ml pieno, 3 šaukštų kambario temperatūros sviesto. Priedams pasirinktinai: cukraus pudros, šviežių uogų, uogienės, skrudintų migdolų drožlių, sezoninių vaisių, šokoladinio kremo, grietinėlės, jogurto, cinamono ir pan.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C (viršaus ir apačios režimu). Įdėkite groteles ant vidurinės lentynos ir ant jos pastatykite metalinę 12 keksiukų skardą – taip, neriebaluotą ir be popierinių kepimo puodelių. Taip įkaitinsite orkaitę, o tai labai svarbu, kad olandiški blyneliai būtų sėkmingi.
  2. Baigiantis kaitinimo laikui, padarykite paprastą blynų tešlą. Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, miltus, druską ir pieną labai gerai sumaišykite – geriausia naudoti rankinį plakiklį ar blenderį, kad tešla būtų visiškai vientisa ir skysta.
  3. Įkaitinę orkaitę ir keksiukų skardą, atsargiai groteles ištraukite šiek tiek į priekį ir į kiekvieną keksiukų formelę įdėkite maždaug avinžirnio dydžio minkšto sviesto gabalėlį. Nelaukdami, kol jis visiškai ištirps, iš karto supilstykite tešlą į formeles (kiekviena turi būti užpildyta maždaug po pusę ar šiek tiek mažiau).
  4. Viską pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite apie 14–16 minučių, kol blyneliai iškils, paruduos ir iškeps.
  5. Orkaitėje jie gerokai išsipūs, tačiau nesijaudinkite, jei jie vėl subliukš vos tik atidarius orkaitės dureles. Taip ir turi būti su „dutch baby“ – tuomet blynelius labai patogu pripildyti pasirinktų priedų.
  6. Valgomuoju šaukštu ar nedidele silikonine mentele atsargiai iškelkite blynelius iš keksiukų skardos, pabarstykite cukraus pudra ir patiekite su norimais priedais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Startuoja pavasarinė „Maisto banko“ akcija: pagalbos reikia 620 tūkst. žmonių

Jau 38-ąjį kartą visoje Lietuvoje rengiama „Maisto banko“ akcija parduotuvėse  prasideda šį penktadienį nuo 15 val. ir tęsis šeštadienį nuo 10 iki 19 val. Šiemet ji vyks 438 prekybos vietose, 78 miestuose ir miesteliuose, o paramą rinks ne tik iniciatyvos organizatorius „Maisto bankas“, bet i

Prieš teismą stos nužudymu kaltinamas tauragiškis

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo pareikšti 36-erių Tauragės gyventojui. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo perseki

Dėl nepalankių oro sąlygų yra galimybė pratęsti šildymo tiekimą

UAB Tauragės šilumos tinklai informuoja, kad nors šildymo sezonas oficialiai pasibaigė, esant nepalankioms oro sąlygoms (žemai oro temperatūrai, drėgmei ar komforto stokai), yra galimybė laikinai pratęsti šildymo tiekimą. Ką daryti, norint pratęsti šildymą?1. Prašymas administratoriui, surinkus gyventojų sutikimą

Knygą apie Putiną parašęs prancūzas Michel Eltchaninoff: Norėjau kuo greičiau perduoti žinią vakariečiams, kad Putinas nėra pokštas, ne tik įvaizdis

Vilniuje gegužės 21-22 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Sacharovo konferencijoje pranešimą skaitysiantis filosofas iš Prancūzijos Michel Eltchaninoff sako: „Putinas įsitikinęs, kad Rusija yra imperija. Jis pats sakė, kad imperijos sienos „kvėpuoja“ – tai reiškia, kad jas galima keisti, galima „ž

Pavasarinė alergija kamuoja trečdalį gyventojų, tačiau gydosi ne visi – kuo tai gresia?

Kiekvieną pavasarį pradėjus žydėti medžiams ir augalams, žiedadulkių koncentracija ore ženkliai išauga, sukeldama alergines reakcijas jautriems asmenims. Ši problema kamuoja nemenką šalies gyventojų dalį – kone trečdalis jų (30 proc.) kasmet patiria įvairaus intensyvumo alerginius simptomus, rodo „Lietuvos draudimo"

Varžybos, kurių metu dalyviai leisis į įspūdingą, beveik 400 kilometrų maršrutą po Tauragės kraštą

Prie mikrofono - Rimgaudas Gruzdys, vienas organizatorių ir VšĮ „APK Motorsport“ direktorius. Kalbamės apie unikalų renginį Tauragėje – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/0PxOiEnxRJUYIYBxicrjED  Gegužės 10 dieną, še&sca

Pokalbis su dailininke Areta Didžioniene. Apie drąsą pradėti kurti

Kalbamės su Tauragės kultrūos centro dailininke, edukatore Areta Didžioniene. Pokalbis sukosi apie... meną – tokį neaprėpiamą, tokį begalinį, įvairų ir nenuspėjamą.  https://open.spotify.com/episode/4OUP3Ies07Z29SJDn9Pen4 Kalbino Arūnas Graželiūnas. Tauragės kultūros centro nuotr.

Dovydas Pancerovas: didžiausia dovana, kai skaitytojas pagauna mano žaidimo taisykles

Penktadienį, Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje žurnalistas ir knygų autorius Dovydas Pancerovas pristatė savo knygą  „Pragaro vartai“.Prieš susitikimą bibliotekoje Dovydas Pancerovas apsilankė Tauragės radijo studijoje. Kalbėjomės apie romaną „Pragaro vartai“

Tauragėje demaskuoti narkotinių medžiagų platintojai ir pirkėjai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sėkmingai demaskavo narkotinių medžiagų platintojus bei pirkėjus. Kratų metu pareigūnai aptiko ir paėmė narkotinių bei psichotropinių medžiagų, taip pat grynųjų pinigų, įtariama, gautų iš nusikalstamos veikos. Balandžio 30 d. apie 17.40 val. Tauragėje, Bernotiškės gatvė

Tauragės rajono savivaldybėi suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas

Tauragės rajono savivaldybė žengia dar vieną svarbų žingsnį siekiant klimato neutralumo – mūsų savivaldybei suteiktas Europos Sąjungos Klimato neutralumo misijos (EU Mission Label) ženklas. Šis įvertinimas patvirtina ambicingus klimato veiksmų planus ir atveria naujas galimybes investicijoms bei tarptautiniam bendradarbiavimui. Taura

Oficialu: Rokas Baciuška tapo gamyklinės „Defender“ komandos lenktynininku

Britų nuotykių simbolis, prekės ženklas, Defender žengė svarbų žingsnį pasirengimo link, siekiant debiutuoti Pasaulio ralio–reidų čempionate (W2RC) – atliktas pirmasis prototipo Defender Dakar D7X-R bandymas Maroke, taip pat paskelbti du elitiniai lenktynininkai. Keturiolika kartų Dakaro ralį laimėjęs Stéphane’as Peterhans

Operetė „Tūkstantis ir viena naktis“ – svajinga kelionė į Rytus, kurioje triumfuoja meilė

Gegužės 23, 24 ir 29 dienomis, minint „valso karaliaus“ Johanno Strausso jaun. 200-ąsias gimimo metines, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristatys Lietuvoje pirmą kartą statomą operetę „Tūkstantis ir viena naktis“. Operetės siužetas nukels į rytietiškų pasakų pasaulį, kur meilė, kaip ir dera operetėje, triumfu