Tauragės žinios logotipas
Mažiau vargo, daugiau efekto – visą kalną blynų Užgav

Mažiau vargo, daugiau efekto – visą kalną blynų Užgavėnėms pavyks iškepti net nestovint prie keptuvės

Per Užgavėnes skanauti bendradarbių, kaimynų ir draugų iškeptus blynus – vienas malonumas, tačiau patiems ilgai vartyti juos keptuvėje noro trūksta dažnam. Ypač, jeigu jų reikia iškepti ne vieną porciją. Vargti prie viryklės visai nebūtina – priblokšti visus galite pasinaudoję „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimu. Tiek skoniu, tiek išvaizda šie mažyliai itin purūs blyneliai nepaliks abejingų, o iškepti juos pavyks paprasčiausioje keksiukų formoje – tereikės įdėti 15 minučių darbo.

Dairosi galimybių sutrumpinti maisto ruošą

Kad tradicinės Užgavėnės – ne užmarštin nuėjusi šventė, o lietuvių kasmet labai mėgstama, rodo ir prekybininkų skaičiai. „Nemėgstantys triūsti virtuvėje ar neturintys tam laiko jau ne vienerius metus iš eilės per Užgavėnes blynų ieškoti užsuka į parduotuves. Dažniausiai pasirinkimas būna mūsų gaminti tradiciniai lietuvių pamilti lietiniai su įvairiais įdarais: sūriu ir kumpiu, varške, obuoliais, mėsa ir kiti. Šiuolaikinis pirkėjas išties vertina patogumą“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Artėjant blynadieniui pirkėjai dažniau į krepšelius dedasi ir miltus. Populiariausi vis dar tebėra kvietiniai, kurie vertinami dėl geros kainos ir universalumo. Visgi, naujos tendencijos matosi ir kalbant apie namuose ruošiamų blynų ingredientų paieškose. Šiais laikais pirkėjai dažniau ieško alternatyvų įprastiems produktams, kurios tiktų jų mitybos būdui: renkasi miltus be glitimo, migdolų, avižų ar kokosų gėrimais keičia karvės pieną.

„Lietuvoje ir labai gaji tradicija tokias visuotines šventes paminėti biuruose, darbovietėse. Kaip vasaros pradžią mėgstama švęsti darbo virtuvėje visiems ruošiant šaltibarščius, taip ir per Užgavėnes kolegos mėgsta kartu kepti blynus. Tokiu atveju ypač praverčia jau paruošti miltų mišiniai. Tešlai užmaišyti tereikia tik vandens, ir šventė galės prasidėti“, – sako V. Budrienė.

Itin purūs blyneliai paprasčiau: mažieji „dutch babies“ keksiukų formoje

Norint nustebinti artimuosius originaliu patiekalu, verta išbandyti populiariuosius „dutch baby“ – ypač purius olandiškus blynus. Tikras palengvinimas yra tai, kad pusė darbo juos kepant perleidžiama orkaitei. Tik originalūs, priešingai nei šįkart siūlo išmėginti G. Urbonavičiūtė, paprastai orkaitėje kepami didesnėse keptuvėse.

„Dutch baby“ išvertus reiškia olandiškas blynas, tačiau jis kitur jis vadinamas vokišku, o jį pamėgę blynų gerbėjai abipus Atlanto. Jis atrodo neįtikėtinai efektingai, nors gaminamas iš paprasčiausios tešlos, kuriai reikia vos 5 ingredientų: kiaušinių, miltų, pieno ir cukraus. Ji panaši į tradicinių blynų tešlą, tačiau būna skystesnė. Tešla pilama į įkaitintą keptuvę arba kepimo indą su ištirpintu sviestu ir kepama, kol išsipučia lyg suflė ir kraštuose susidaro aukso spalvos plutelė“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Tokie olandiški blyneliai dažnai patiekiami pusryčiams arba priešpiečiams, ypač mėgstami „brunch“ – ilgųjų pusryčiųjų – metu. Juos galima gardinti įvairiais saldžiais priedais, pavyzdžiui, cukraus pudra, šviežiais vaisiais, klevų sirupu, medumi, uogiene arba plakta grietinėle.

Vienas didelis blynas – įspūdinga, tačiau turint metalinę keksiukų skardą per pusvalandį paruošite visus 12, o kepant porą skardų iškart pamaitinsite visą būrį.

Porcijos: 12 blynelių

Gaminimo laikas: 30 min. (15 min. ruošti ir 15 min. kepti)

Reikės: 3 kiaušinių (M dydžio, kambario temperatūros), 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 75 g kvietinių miltų, 1 žiupsnelio druskos, 160 ml pieno, 3 šaukštų kambario temperatūros sviesto. Priedams pasirinktinai: cukraus pudros, šviežių uogų, uogienės, skrudintų migdolų drožlių, sezoninių vaisių, šokoladinio kremo, grietinėlės, jogurto, cinamono ir pan.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C (viršaus ir apačios režimu). Įdėkite groteles ant vidurinės lentynos ir ant jos pastatykite metalinę 12 keksiukų skardą – taip, neriebaluotą ir be popierinių kepimo puodelių. Taip įkaitinsite orkaitę, o tai labai svarbu, kad olandiški blyneliai būtų sėkmingi.
  2. Baigiantis kaitinimo laikui, padarykite paprastą blynų tešlą. Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, miltus, druską ir pieną labai gerai sumaišykite – geriausia naudoti rankinį plakiklį ar blenderį, kad tešla būtų visiškai vientisa ir skysta.
  3. Įkaitinę orkaitę ir keksiukų skardą, atsargiai groteles ištraukite šiek tiek į priekį ir į kiekvieną keksiukų formelę įdėkite maždaug avinžirnio dydžio minkšto sviesto gabalėlį. Nelaukdami, kol jis visiškai ištirps, iš karto supilstykite tešlą į formeles (kiekviena turi būti užpildyta maždaug po pusę ar šiek tiek mažiau).
  4. Viską pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite apie 14–16 minučių, kol blyneliai iškils, paruduos ir iškeps.
  5. Orkaitėje jie gerokai išsipūs, tačiau nesijaudinkite, jei jie vėl subliukš vos tik atidarius orkaitės dureles. Taip ir turi būti su „dutch baby“ – tuomet blynelius labai patogu pripildyti pasirinktų priedų.
  6. Valgomuoju šaukštu ar nedidele silikonine mentele atsargiai iškelkite blynelius iš keksiukų skardos, pabarstykite cukraus pudra ir patiekite su norimais priedais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Šiuolaikinės technologijos sporte: inovacijos, keičiančios žaidimą

Technologijos per pastaruosius dešimtmečius iš esmės pakeitė sporto pasaulį. Jos ne tik pagerino sportininkų pasiekimus, bet ir suteikė galimybę geriau suprasti kūno funkcijas, treniruočių poveikį ir padidino žiūrovų įsitraukimą. Modernūs prietaisai, kompiuteriniai modeliai ir duomenų analizė šiandien neatsiejami nuo profesiona

Auksiniu scenos kryžiumi įvertintame spektaklyje „Out of the Box“ - ypatingi muzikos instrumentai ir gyvai įgarsintas judesys

Lapkričio 17 d. 17 val. Tauragės kultūros centre – gyvo garso ir judesio spektaklis „Out of the Box“. Spektaklis apjungia 3 skirtingo amžiaus, profesinio išsilavinimo ir gyvenimiškos patirties atlikėjus: mimą, muziką ir šokėją, kurie spektaklio metu vysto žmogaus santykio su dėže temą...   Šiand

Kaip rasti darbą Tauragėje: patarimai ir galimybės

Rasti tinkamą darbą mažesniame mieste, kaip Tauragė, gali būti iššūkis. Darbo pasiūla čia nėra tokia didelė kaip didmiesčiuose, todėl gali atrodyti, kad ieškoti darbo yra sudėtingiau. Tačiau daugelis žmonių nežino, kad Tauragė taip pat turi savo specifines darbo rinkos galimybes, kuriomis galima puikiai pasinaudoti. Viena dažn

LSDP skyrių pirmininkai: „Nesame vieno žmogaus partija“

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės sukelta politinė krizė aktyviai aptarinėjama ir mūsų krašte. Tauragės, Karšuvos  ir Kelmės-Šilalės rinkimų apygardose socialdemokratai surinko daugiau kaip 10 tūkst. balsų, o V. Blinkevičiūtei atiteko trečdaliu daugiau pirmumo balsų nei Gintautui Paluckui

Senųjų Lauksargių verslai ir paštas amžių sandūroje

Lauksargių reikšmės augimas   Daugiau nei 500 metų Mažoji Lietuva, patekusi į Rytų Prūsijos teritoriją, vystėsi visiškai kitaip nei likusi Lietuva. Labai neišsiplečiant ir koncentruojantis tik į Lauksargius – tai buvo liuteroniškas, gerokai suvokietėjęs, vakarietiškesnis, turtingesnis ir labiau i&scar

Pirmajame Kėdžių iššūkyje ant scenos netrūko ašarų: sužinokite, ką pasirinko Samas

Pirmajame „X Faktoriaus“ kėdžių iššūkyje trejetuką, su kuriuo sieks finalo išsirinko Saulius Urbonavičius-Samas. Dalyviai neslėpė patyrę daug jaudulio, tad ant scenos liejosi ir nusivylimo ašaros. Visgi savo favoritus Samas pasirinko, kas jie – sužinojome sekmadienio vakare.   Vos pasibaigus &bdq

Priklausomybė nuo socialinių tinklų: ar reikia drausti vaikams naudotis išmaniaisiais telefonais?

Viešajame transporte, eilėse, gatvėje ar prie vakarienės stalo – nieko nebestebina žmonės, įbedę nosis į savo išmaniuosius telefonus. Laikas, praleidžiamas socialiniuose tinkluose, ilgėja, o specialistai ima skambinti pavojaus varpais dėl priklausomybės, ypač tarp jaunų žmonių. Iš Pasaulio sveikatos organizacijos atstovų

Bibliotekoje vyko Kotrynos Zylės knygos „Mylimi kaulai“ pristatymas

Vakar Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko nuostabus susitikimas su talentinga autore Kotryna Zyle.  Jos knygos „Mylimi kaulai“ pristatymas ne tik sužavėjo visus dalyvius, bet ir sukūrė magišką atmosferą, kupiną autorės asmeninių patyrimų ir įspūdžių.   Kotryna Zylė – žinoma lietu

Suraskite informaciją apie artimųjų kapus skaitmeninėje „Cemety“ sistemoje

Prieš pat Visų šventųjų dieną, kai daugelis iš mūsų lankysime artimųjų kapus, Tauragės rajono savivaldybės administracija nori atkreipti gyventojų dėmesį, jog rajone veikianti kapinių skaitmeninimo sistema Cemety gali padėti paprasčiau atrasti savo artimųjų kapus. Įvykdžius kapinių skaitmeninimo darbus buvo suskaitmenintos 39 k

Nuo gruodžio 1 keičiasi vandens tiekimo ir nuotekų paslaugos kaina

UAB „Tauragės vandenys“ informuoja, kad nuo 2024 m. gruodžio 01 d. Tauragės rajono gyventojams keičiasi geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugos kaina. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) 2024 m. spalio 18 d. nutarimu Nr. O3E-1320 nustatė naujus perskaičiuoto geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo pasl

Žvakės degs ir ilgiau, ir gražiau: kaip išsirinkti jas parduotuvėje ir kodėl verta į kapines pasiimti druskos

Vėlinėms lietuviams – svarbi diena, kurią lydi tūkstančiai kapinėse jaukiai plevenančių žvakių.  Dalis kapų žvakėmis ir gėlėmis pasirūpina iš anksto, tačiau Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad daugelis tą daro paskutinėmis savaitėmis, per didžiąsias nuolaidas. Į ką atkreipti dėmesį,

Lietuvos kariuomenė dalyvauja bendroje NATO atgrasymo operacijoje Baltijos jūroje „Neptūno kirtis“

Spalio 29-30 dienomis Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų, Specialiųjų operacijų pajėgų ir Karinių jūrų pajėgų kariai dalyvauja bendroje NATO atgrasymo operacijoje „Neptūno kirtis 2024-2“ (angl. Neptune Strike).   Lietuvos teritorinėje jūroje vykusios operacijos dalies metu, Lietuvos kariuomenės  Generolo Romualdo Giedraič