Tauragės žinios logotipas
Mažiau vargo, daugiau efekto – visą kalną blynų Užgav

Mažiau vargo, daugiau efekto – visą kalną blynų Užgavėnėms pavyks iškepti net nestovint prie keptuvės

Per Užgavėnes skanauti bendradarbių, kaimynų ir draugų iškeptus blynus – vienas malonumas, tačiau patiems ilgai vartyti juos keptuvėje noro trūksta dažnam. Ypač, jeigu jų reikia iškepti ne vieną porciją. Vargti prie viryklės visai nebūtina – priblokšti visus galite pasinaudoję „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimu. Tiek skoniu, tiek išvaizda šie mažyliai itin purūs blyneliai nepaliks abejingų, o iškepti juos pavyks paprasčiausioje keksiukų formoje – tereikės įdėti 15 minučių darbo.

Dairosi galimybių sutrumpinti maisto ruošą

Kad tradicinės Užgavėnės – ne užmarštin nuėjusi šventė, o lietuvių kasmet labai mėgstama, rodo ir prekybininkų skaičiai. „Nemėgstantys triūsti virtuvėje ar neturintys tam laiko jau ne vienerius metus iš eilės per Užgavėnes blynų ieškoti užsuka į parduotuves. Dažniausiai pasirinkimas būna mūsų gaminti tradiciniai lietuvių pamilti lietiniai su įvairiais įdarais: sūriu ir kumpiu, varške, obuoliais, mėsa ir kiti. Šiuolaikinis pirkėjas išties vertina patogumą“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Artėjant blynadieniui pirkėjai dažniau į krepšelius dedasi ir miltus. Populiariausi vis dar tebėra kvietiniai, kurie vertinami dėl geros kainos ir universalumo. Visgi, naujos tendencijos matosi ir kalbant apie namuose ruošiamų blynų ingredientų paieškose. Šiais laikais pirkėjai dažniau ieško alternatyvų įprastiems produktams, kurios tiktų jų mitybos būdui: renkasi miltus be glitimo, migdolų, avižų ar kokosų gėrimais keičia karvės pieną.

„Lietuvoje ir labai gaji tradicija tokias visuotines šventes paminėti biuruose, darbovietėse. Kaip vasaros pradžią mėgstama švęsti darbo virtuvėje visiems ruošiant šaltibarščius, taip ir per Užgavėnes kolegos mėgsta kartu kepti blynus. Tokiu atveju ypač praverčia jau paruošti miltų mišiniai. Tešlai užmaišyti tereikia tik vandens, ir šventė galės prasidėti“, – sako V. Budrienė.

Itin purūs blyneliai paprasčiau: mažieji „dutch babies“ keksiukų formoje

Norint nustebinti artimuosius originaliu patiekalu, verta išbandyti populiariuosius „dutch baby“ – ypač purius olandiškus blynus. Tikras palengvinimas yra tai, kad pusė darbo juos kepant perleidžiama orkaitei. Tik originalūs, priešingai nei šįkart siūlo išmėginti G. Urbonavičiūtė, paprastai orkaitėje kepami didesnėse keptuvėse.

„Dutch baby“ išvertus reiškia olandiškas blynas, tačiau jis kitur jis vadinamas vokišku, o jį pamėgę blynų gerbėjai abipus Atlanto. Jis atrodo neįtikėtinai efektingai, nors gaminamas iš paprasčiausios tešlos, kuriai reikia vos 5 ingredientų: kiaušinių, miltų, pieno ir cukraus. Ji panaši į tradicinių blynų tešlą, tačiau būna skystesnė. Tešla pilama į įkaitintą keptuvę arba kepimo indą su ištirpintu sviestu ir kepama, kol išsipučia lyg suflė ir kraštuose susidaro aukso spalvos plutelė“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Tokie olandiški blyneliai dažnai patiekiami pusryčiams arba priešpiečiams, ypač mėgstami „brunch“ – ilgųjų pusryčiųjų – metu. Juos galima gardinti įvairiais saldžiais priedais, pavyzdžiui, cukraus pudra, šviežiais vaisiais, klevų sirupu, medumi, uogiene arba plakta grietinėle.

Vienas didelis blynas – įspūdinga, tačiau turint metalinę keksiukų skardą per pusvalandį paruošite visus 12, o kepant porą skardų iškart pamaitinsite visą būrį.

Porcijos: 12 blynelių

Gaminimo laikas: 30 min. (15 min. ruošti ir 15 min. kepti)

Reikės: 3 kiaušinių (M dydžio, kambario temperatūros), 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 75 g kvietinių miltų, 1 žiupsnelio druskos, 160 ml pieno, 3 šaukštų kambario temperatūros sviesto. Priedams pasirinktinai: cukraus pudros, šviežių uogų, uogienės, skrudintų migdolų drožlių, sezoninių vaisių, šokoladinio kremo, grietinėlės, jogurto, cinamono ir pan.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C (viršaus ir apačios režimu). Įdėkite groteles ant vidurinės lentynos ir ant jos pastatykite metalinę 12 keksiukų skardą – taip, neriebaluotą ir be popierinių kepimo puodelių. Taip įkaitinsite orkaitę, o tai labai svarbu, kad olandiški blyneliai būtų sėkmingi.
  2. Baigiantis kaitinimo laikui, padarykite paprastą blynų tešlą. Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, miltus, druską ir pieną labai gerai sumaišykite – geriausia naudoti rankinį plakiklį ar blenderį, kad tešla būtų visiškai vientisa ir skysta.
  3. Įkaitinę orkaitę ir keksiukų skardą, atsargiai groteles ištraukite šiek tiek į priekį ir į kiekvieną keksiukų formelę įdėkite maždaug avinžirnio dydžio minkšto sviesto gabalėlį. Nelaukdami, kol jis visiškai ištirps, iš karto supilstykite tešlą į formeles (kiekviena turi būti užpildyta maždaug po pusę ar šiek tiek mažiau).
  4. Viską pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite apie 14–16 minučių, kol blyneliai iškils, paruduos ir iškeps.
  5. Orkaitėje jie gerokai išsipūs, tačiau nesijaudinkite, jei jie vėl subliukš vos tik atidarius orkaitės dureles. Taip ir turi būti su „dutch baby“ – tuomet blynelius labai patogu pripildyti pasirinktų priedų.
  6. Valgomuoju šaukštu ar nedidele silikonine mentele atsargiai iškelkite blynelius iš keksiukų skardos, pabarstykite cukraus pudra ir patiekite su norimais priedais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelionės už eurą per mėnesį – iššūkis savivaldybių biudžetams 

2020 metais pirmosios  Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi

Gedimino g. pradėtas eismo reguliavimas šviesoforais

Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono

Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį

Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels skanus maistas: 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b

Paaiškėjo 2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai: Tauragės mokinių pasiekimai – džiuginantys

2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų.   100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu

Kodėl vaikui svarbus kokybiškas miegas?

Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė

Įvyko jau penktoji bibliotekos organizuojama vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“

Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti

Keisis Tauragės Švč. Trejybės parapijos vikarai

Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu.    Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas

Inesai Ašmantaitei įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis.   Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie

„Vasara su knyga“: į skaitymo kelionę jau leidosi daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei

Paros įvykių suvestinė: smurtas artimoje aplinkoje, grasinimai ginklu ir vagystė iš parduotuvės

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim

Tauragės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo Bytovo miesto šventėje

Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė.   Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr