Per Užgavėnes skanauti bendradarbių, kaimynų ir draugų iškeptus blynus – vienas malonumas, tačiau patiems ilgai vartyti juos keptuvėje noro trūksta dažnam. Ypač, jeigu jų reikia iškepti ne vieną porciją. Vargti prie viryklės visai nebūtina – priblokšti visus galite pasinaudoję „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimu. Tiek skoniu, tiek išvaizda šie mažyliai itin purūs blyneliai nepaliks abejingų, o iškepti juos pavyks paprasčiausioje keksiukų formoje – tereikės įdėti 15 minučių darbo.
Dairosi galimybių sutrumpinti maisto ruošą
Kad tradicinės Užgavėnės – ne užmarštin nuėjusi šventė, o lietuvių kasmet labai mėgstama, rodo ir prekybininkų skaičiai. „Nemėgstantys triūsti virtuvėje ar neturintys tam laiko jau ne vienerius metus iš eilės per Užgavėnes blynų ieškoti užsuka į parduotuves. Dažniausiai pasirinkimas būna mūsų gaminti tradiciniai lietuvių pamilti lietiniai su įvairiais įdarais: sūriu ir kumpiu, varške, obuoliais, mėsa ir kiti. Šiuolaikinis pirkėjas išties vertina patogumą“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Artėjant blynadieniui pirkėjai dažniau į krepšelius dedasi ir miltus. Populiariausi vis dar tebėra kvietiniai, kurie vertinami dėl geros kainos ir universalumo. Visgi, naujos tendencijos matosi ir kalbant apie namuose ruošiamų blynų ingredientų paieškose. Šiais laikais pirkėjai dažniau ieško alternatyvų įprastiems produktams, kurios tiktų jų mitybos būdui: renkasi miltus be glitimo, migdolų, avižų ar kokosų gėrimais keičia karvės pieną.
„Lietuvoje ir labai gaji tradicija tokias visuotines šventes paminėti biuruose, darbovietėse. Kaip vasaros pradžią mėgstama švęsti darbo virtuvėje visiems ruošiant šaltibarščius, taip ir per Užgavėnes kolegos mėgsta kartu kepti blynus. Tokiu atveju ypač praverčia jau paruošti miltų mišiniai. Tešlai užmaišyti tereikia tik vandens, ir šventė galės prasidėti“, – sako V. Budrienė.
Itin purūs blyneliai paprasčiau: mažieji „dutch babies“ keksiukų formoje
Norint nustebinti artimuosius originaliu patiekalu, verta išbandyti populiariuosius „dutch baby“ – ypač purius olandiškus blynus. Tikras palengvinimas yra tai, kad pusė darbo juos kepant perleidžiama orkaitei. Tik originalūs, priešingai nei šįkart siūlo išmėginti G. Urbonavičiūtė, paprastai orkaitėje kepami didesnėse keptuvėse.
„Dutch baby“ išvertus reiškia olandiškas blynas, tačiau jis kitur jis vadinamas vokišku, o jį pamėgę blynų gerbėjai abipus Atlanto. Jis atrodo neįtikėtinai efektingai, nors gaminamas iš paprasčiausios tešlos, kuriai reikia vos 5 ingredientų: kiaušinių, miltų, pieno ir cukraus. Ji panaši į tradicinių blynų tešlą, tačiau būna skystesnė. Tešla pilama į įkaitintą keptuvę arba kepimo indą su ištirpintu sviestu ir kepama, kol išsipučia lyg suflė ir kraštuose susidaro aukso spalvos plutelė“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.
Tokie olandiški blyneliai dažnai patiekiami pusryčiams arba priešpiečiams, ypač mėgstami „brunch“ – ilgųjų pusryčiųjų – metu. Juos galima gardinti įvairiais saldžiais priedais, pavyzdžiui, cukraus pudra, šviežiais vaisiais, klevų sirupu, medumi, uogiene arba plakta grietinėle.
Vienas didelis blynas – įspūdinga, tačiau turint metalinę keksiukų skardą per pusvalandį paruošite visus 12, o kepant porą skardų iškart pamaitinsite visą būrį.
Porcijos: 12 blynelių
Gaminimo laikas: 30 min. (15 min. ruošti ir 15 min. kepti)
Reikės: 3 kiaušinių (M dydžio, kambario temperatūros), 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 75 g kvietinių miltų, 1 žiupsnelio druskos, 160 ml pieno, 3 šaukštų kambario temperatūros sviesto. Priedams pasirinktinai: cukraus pudros, šviežių uogų, uogienės, skrudintų migdolų drožlių, sezoninių vaisių, šokoladinio kremo, grietinėlės, jogurto, cinamono ir pan.
Gaminame:
Praėjusį rudenį tauragiškė Laura Jūdvytytė Pasaulio kurčiųjų buriavimo čempionate iškovojo bronzos medalį. Nors čempionate varžytasi ir komandinėse rungtyse, sėkmė aplankė burlaivį valdant vienai. Ir nors, regis pripažinimas galėtų būti pakankamas atlygis už sunkų darbą, Laurai norisi daugiau: ji nori, kad daugiau jaunų, kurtumą turin
Įgyvendinant projektą „Užsienio kilmės Lietuvos gyventojų integracijos procesų koordinavimo plėtra Lietuvos Respublikos savivaldybėse“, kurį vykdo Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su partneriais VŠĮ Diversity Development Group ir 16 Lietuvos savivaldybių, tarp kurių
Naudoto automobilio pardavimas Lietuvoje gali būti sudėtingas procesas, reikalaujantis ne tik mechaninių žinių, bet ir strateginio požiūrio į rinkodarą. Lietuvos naudotų automobilių rinka yra viena iš aktyviausių Baltijos regione, todėl norint gauti geriausią kainą, būtina pasirūpinti ne tik transporto priemonės technine būkle, bet ir jos pa
Šiaulietė, Lietuvos skautijos skautė Ieva pasakoja, kad paskutiniai keli metai mokykloje atneša daugiau spaudimo: kyla nerimas dėl egzaminų, karjeros pasirinkimų. Tačiau Ieva pastebi, kad ne vieną jauną žmogų mokykloje atitenkantis mokymosi krūvis ne motyvuoja, o atvirkščiai – verčia pasiduoti: „Dauguma jaunų žmonių
Vakar Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su Virginija Rimkuviene – mokytoja, žurnaliste, rašytoja, ilgamete leidinių „Ieva“, „Cosmopolitan“ ir „Moteris“ redaktore bei straipsnių autore. V. Rimkuvienė yra parašiusi keturias knygas, o naujausia i&sc
Gegužės 22 dieną Lietuvoje jau šeštą kartą prasidės „DUOday“ iniciatyva. „DUOday“ – diena, kai įmonės bei organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas bei darbo roles. Šiais metais iniciatyva vyks mažiausiai 17-oje Lietuvos miestų. Per pusę šimt
Kovo 17 dieną Tauragėje startavo VšĮ „Eko maistas“, kuri nuo šiol užtikrins kokybišką ir ekologišką maitinimą ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikams. Sprendimas įkurti šią įstaigą priimtas reaguojant į vis dažnesnius nusiskundimus dėl anksčiau tiekto maisto kokybės ugdymo įstaigose. Į klausimus atsako Ta
Viešųjų paslaugų perdavimas nevyriausybinėms organizacijoms, bendruomenėms ir socialiniams verslams yra vienas iš Lietuvos pažangos strategijoje „Lietuva 2030“ numatytų krypčių. Tačiau šioje srityje savivaldybėms vis dar kyla nemažai iššūkių. Juos įveikti padeda Inovacijų agentūros įgyvendinama
Ir vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... I Vaikų alergologė gydytoja Regina MačiulienėIr vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... Pasikartokim, kaip kasmet, kaip elgtis, ką daryti, ko nedaryti, kad geriau jaustųsi alergiški žiedadulkėms? - Alergiją gan dažnai „nurašome“ kaip peršalimo liga. Kokie simptomai, kaip atskirt
Pagerbdami tauragiškio aktoriaus, režisieriaus, rašytojo Kęstučio Macijausko atminimą, kviečiame klausytis pokalbio su bendražygiu Eugenijumi Šalčiu ir Klaipėdos dramos teatro vadovu Tomu Juočiu. https://open.spotify.com/episode/6qgdanao4GHORQSffHLDGy Kalbino Arūnas Graželiūnas.