Tauragės žinios logotipas
Mažiau vargo, daugiau efekto – visą kalną blynų Užgav

Mažiau vargo, daugiau efekto – visą kalną blynų Užgavėnėms pavyks iškepti net nestovint prie keptuvės

Per Užgavėnes skanauti bendradarbių, kaimynų ir draugų iškeptus blynus – vienas malonumas, tačiau patiems ilgai vartyti juos keptuvėje noro trūksta dažnam. Ypač, jeigu jų reikia iškepti ne vieną porciją. Vargti prie viryklės visai nebūtina – priblokšti visus galite pasinaudoję „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimu. Tiek skoniu, tiek išvaizda šie mažyliai itin purūs blyneliai nepaliks abejingų, o iškepti juos pavyks paprasčiausioje keksiukų formoje – tereikės įdėti 15 minučių darbo.

Dairosi galimybių sutrumpinti maisto ruošą

Kad tradicinės Užgavėnės – ne užmarštin nuėjusi šventė, o lietuvių kasmet labai mėgstama, rodo ir prekybininkų skaičiai. „Nemėgstantys triūsti virtuvėje ar neturintys tam laiko jau ne vienerius metus iš eilės per Užgavėnes blynų ieškoti užsuka į parduotuves. Dažniausiai pasirinkimas būna mūsų gaminti tradiciniai lietuvių pamilti lietiniai su įvairiais įdarais: sūriu ir kumpiu, varške, obuoliais, mėsa ir kiti. Šiuolaikinis pirkėjas išties vertina patogumą“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Artėjant blynadieniui pirkėjai dažniau į krepšelius dedasi ir miltus. Populiariausi vis dar tebėra kvietiniai, kurie vertinami dėl geros kainos ir universalumo. Visgi, naujos tendencijos matosi ir kalbant apie namuose ruošiamų blynų ingredientų paieškose. Šiais laikais pirkėjai dažniau ieško alternatyvų įprastiems produktams, kurios tiktų jų mitybos būdui: renkasi miltus be glitimo, migdolų, avižų ar kokosų gėrimais keičia karvės pieną.

„Lietuvoje ir labai gaji tradicija tokias visuotines šventes paminėti biuruose, darbovietėse. Kaip vasaros pradžią mėgstama švęsti darbo virtuvėje visiems ruošiant šaltibarščius, taip ir per Užgavėnes kolegos mėgsta kartu kepti blynus. Tokiu atveju ypač praverčia jau paruošti miltų mišiniai. Tešlai užmaišyti tereikia tik vandens, ir šventė galės prasidėti“, – sako V. Budrienė.

Itin purūs blyneliai paprasčiau: mažieji „dutch babies“ keksiukų formoje

Norint nustebinti artimuosius originaliu patiekalu, verta išbandyti populiariuosius „dutch baby“ – ypač purius olandiškus blynus. Tikras palengvinimas yra tai, kad pusė darbo juos kepant perleidžiama orkaitei. Tik originalūs, priešingai nei šįkart siūlo išmėginti G. Urbonavičiūtė, paprastai orkaitėje kepami didesnėse keptuvėse.

„Dutch baby“ išvertus reiškia olandiškas blynas, tačiau jis kitur jis vadinamas vokišku, o jį pamėgę blynų gerbėjai abipus Atlanto. Jis atrodo neįtikėtinai efektingai, nors gaminamas iš paprasčiausios tešlos, kuriai reikia vos 5 ingredientų: kiaušinių, miltų, pieno ir cukraus. Ji panaši į tradicinių blynų tešlą, tačiau būna skystesnė. Tešla pilama į įkaitintą keptuvę arba kepimo indą su ištirpintu sviestu ir kepama, kol išsipučia lyg suflė ir kraštuose susidaro aukso spalvos plutelė“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Tokie olandiški blyneliai dažnai patiekiami pusryčiams arba priešpiečiams, ypač mėgstami „brunch“ – ilgųjų pusryčiųjų – metu. Juos galima gardinti įvairiais saldžiais priedais, pavyzdžiui, cukraus pudra, šviežiais vaisiais, klevų sirupu, medumi, uogiene arba plakta grietinėle.

Vienas didelis blynas – įspūdinga, tačiau turint metalinę keksiukų skardą per pusvalandį paruošite visus 12, o kepant porą skardų iškart pamaitinsite visą būrį.

Porcijos: 12 blynelių

Gaminimo laikas: 30 min. (15 min. ruošti ir 15 min. kepti)

Reikės: 3 kiaušinių (M dydžio, kambario temperatūros), 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 75 g kvietinių miltų, 1 žiupsnelio druskos, 160 ml pieno, 3 šaukštų kambario temperatūros sviesto. Priedams pasirinktinai: cukraus pudros, šviežių uogų, uogienės, skrudintų migdolų drožlių, sezoninių vaisių, šokoladinio kremo, grietinėlės, jogurto, cinamono ir pan.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C (viršaus ir apačios režimu). Įdėkite groteles ant vidurinės lentynos ir ant jos pastatykite metalinę 12 keksiukų skardą – taip, neriebaluotą ir be popierinių kepimo puodelių. Taip įkaitinsite orkaitę, o tai labai svarbu, kad olandiški blyneliai būtų sėkmingi.
  2. Baigiantis kaitinimo laikui, padarykite paprastą blynų tešlą. Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, miltus, druską ir pieną labai gerai sumaišykite – geriausia naudoti rankinį plakiklį ar blenderį, kad tešla būtų visiškai vientisa ir skysta.
  3. Įkaitinę orkaitę ir keksiukų skardą, atsargiai groteles ištraukite šiek tiek į priekį ir į kiekvieną keksiukų formelę įdėkite maždaug avinžirnio dydžio minkšto sviesto gabalėlį. Nelaukdami, kol jis visiškai ištirps, iš karto supilstykite tešlą į formeles (kiekviena turi būti užpildyta maždaug po pusę ar šiek tiek mažiau).
  4. Viską pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite apie 14–16 minučių, kol blyneliai iškils, paruduos ir iškeps.
  5. Orkaitėje jie gerokai išsipūs, tačiau nesijaudinkite, jei jie vėl subliukš vos tik atidarius orkaitės dureles. Taip ir turi būti su „dutch baby“ – tuomet blynelius labai patogu pripildyti pasirinktų priedų.
  6. Valgomuoju šaukštu ar nedidele silikonine mentele atsargiai iškelkite blynelius iš keksiukų skardos, pabarstykite cukraus pudra ir patiekite su norimais priedais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelias į pirmą klasę: emocinis bagažas svarbesnis nei kuprinė

Pirmieji mokslo metai – jaudinanti patirtis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Būsimi pirmokai žengia į naują gyvenimo etapą, kuriame jų laukia ne tik raidės ir skaičiai, bet ir nauji draugai, taisyklės, mokytoja ir didžiulė emocijų paletė. Tėvai dažnai rūpinasi, ar vaikas moka skaityti, ar turės tinkamą kuprinę, tačiau ne mažiau svarbus pas

Bijotų dvaro festivalis kviečia į vasaros šventę su muzika, pramogomis ir dvaro dvasia

Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila

„Ar Amerika pirtyje?!“: kai miuziklas tampa kultūriniu veidrodžiu

Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi

„Via Lietuva“ informuoja: liepos 20 d. nebus galima įsigyti elektroninių vinječių – kelių naudotojus kviečia jomis pasirūpinti iš anksto

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat

Kodas MKČ" – išskirtinis simfoninis koncertas, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui

Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom

Menininkus subūrė devintasis Bilionių pleneras

Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl

Į geležinkelio stotį susirinkę tauragiškiai leidosi į muzikinę kelionę

Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio  stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų

Komandos formavimo žaidimai: efektyvus būdas pagerinti komandos dinamiką

Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin

Tauragės apskrities policija pradėjo tyrimus dėl narkotinių medžiagų ir fizinio smurto atvejų

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su

Pagalba vaikui – ne tik psichologas

Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio

Amatų ir skonių mugė Tauragėje: tradicijos, kūryba ir gardūs atradimai vienoje vietoje

Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca