Tauragės žinios logotipas
Lėkštėje – daugiau vasaros ir spalvų: šviežios bulv

Lėkštėje – daugiau vasaros ir spalvų: šviežios bulvės su netikėtu priedu taps sezono atradimu

Maloniai saldžios, šviežios bulvytės ir krapai – vasarą simbolizuojantis derinys, kuris nuo seno įaugęs į lietuvių racioną. Įsibėgėjus naujam jų derliui, šviežios bulvės ypač dažnai keliauja į pirkinių krepšelius – juolab, kad kaina tapo ypač patraukli, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Kai jų skanumas pačiame pike, šviežiomis bulvėmis norisi mėgautis kuo dažniau – o kai pabos krapai, išbandykite ir kitą žalumyną. Įsitikinkite patys – su šviežiomis mėtomis atsivers visai naujas kulinarinių atradimų pasaulis.

„Lietuviai be galo mėgsta šviežių vaisių ir daržovių įvairovę. Bet galima pajuokauti, kad kaip mopsė Bulvė yra mūsų socialinių tinklų žvaigždė, taip lietuviškos bulvės – išties pirkinių krepšelių pažibos. Jos perkamos ištisus metus, nepriklausomai nuo sezono, tačiau pirkėjai ypač mėgsta naujo derliaus šviežias lietuviškas bulves. Nors jų parduotuvėse turime dar nuo birželio, bet pirkėjai jų toli gražu neatsivalgė. Be to, didėjant šviežių bulvių pasiūlai, kaina mažėja, tad jos dar dažniau tampa lietuviškų pietų, vakarienės ingredientu“, – sako G. Kitovė.

Šiukštu nelaikykite šviežių bulvių taip – pakenksite

Pagrindinis bulvių privalumas yra tas, kad iš jų galime lengvai, pigiai ir greitai paruošti skanų patiekalą. Ar bulvės yra nesveikas ir kaloringas pasirinkimas, kurio reikėtų vengti laikantis sveikos mitybos režimo? Tikrai ne – tinkamai paruoštos jos gali būti ir subalansuotos mitybos dalis, ir, žinoma, džiuginti skonio receptorius, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Bulvės yra geras kalio, magnio, fosforo, vitamino C ir B6, kitų vertingų vitaminų bei mineralų šaltinis. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad svarbu ne tik jų ruošimas, bet ir laikymas namuose. Netinkamoje vietoje laikomos bulvės greitai praras savo naudingas medžiagas. Viena iš didžiausių klaidų – tai dėti jas į šaldytuvą“, – atkreipia dėmesį J. Sabaitienė.

Kai temperatūra pakyla, šaldytuve vasarą laikyti visas daržoves ir vaisius yra tikrai didelė pagunda. Tačiau tiesa ta, kad jis visai netinkamas bulvėms – jame temperatūra yra per žema, dėl to gali padidėti cukraus kiekis šiose daržovėse, jos taps minkštesnės.

„Geriausia šviežias bulves laikyti rūsyje arba sandėliuke, kur aplinkos temperatūra nėra aukšta, bet ne tokia žema kaip šaldytuvuose. Labai svarbu jas apsaugoti nuo saulės, kad nepažaliuotų, ir išimtas iš plastikinio maišelio, nes jame besikaupianti drėgmė skatins pelėsio atsiradimą. Be to, nuo seno žinoma taisyklė nelaikyti bulvių su svogūnais išties teisinga – svogūnai išskiria didelius kiekius dujų, kurios pagreitina daržovių ir vaisių nokimo procesą, tad gerokai sutrumpės bulvių galiojimo laikas. Bet žinoma, skaniausios bulvės bus pačios šviežiausios, todėl verčiau jų įsigyti dažniau mažesniais kiekiais“, – patarimais dalijasi „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja.

Šviežias bulves ruoškite sveikiau – naudokite ir netikėtus ingredientus

Nors bulvės yra sveikos pačios savaime, labai svarbu, kaip jos ruošiamos ir vartojamos. Pavyzdžiui, jeigu jas kepsite ar virsite aliejuje, jos prisigers daug riebalų. Jeigu jų salotas ruošite su majonezu – stipriai išauginsite tokio patiekalo kalorijų skaičių. Todėl vasarą, kai šviežių bulvių skonis pats savaime yra puikus, verčiau atsigręžti ir į šviežius priedus joms, siūlo „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.

„Šviežias naujo derliaus bulves galite paruošti su minimaliu kiekiu riebalų, pasitelkus įvairius žalumynus ir prieskonius. Puikus pasirinkimas yra kepti bulves orkaitėje su nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus, pridedant šviežio rozmarino, česnako ir apšlakstant citrinos sultimis – tai suteiks joms traškumo ir aromato. Virta bulvė su šviežiais krapais, petražolėmis bei čiobreliais bus lengvas ir gaivus garnyras. Eksperimentuokite su mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, raudonėliais ar bazilikais, kad atrastumėte naujus skonius ir išlaikytumėte patiekalus sveikus ir lengvus“, – idėjomis dalijasi E. Semaška.

Be to, bulves tikrai verta derinti su šviežiomis daržovėmis, tokiomis kaip agurkai, pomidorai, ridikėliai ir raudonieji svogūnai, sukuriant spalvingas ir maistingas salotas. Be galo skanu jas ruošti ir su šparaginėmis pupelėmis arba žirneliais, kad būtų sočiau – įdėti ir virtą kiaušinį.

Dar vienas naujas derinys – šviežios bulvės ir mėta – bus tiesiog gaivos įsikūnijimas. Ryškiam ir ypač vasara alsuojančiam patiekalui reikės vos kelių ingredientų, kuriems išleisite visai mažai. O naujai pateiktos įprastos šviežios bulvės taps ryškia vasaros stalo žvaigžde. Mėtos prideda subtilų aromatą ir šviežumo pojūtį, kuris puikiai kontrastuoja su bulvių tekstūra.

Šviežios bulvės su mėtomis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 800 g šviežių bulvių, 100 g sviesto (jei norite, galite dėti mažiau), kelių šakelių šviežių mėtų, 3 skiltelių česnako, druskos, šviežiai maltų pipirų. Papildomai, jeigu norite sočiau: šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, kad suteiktumėte daugiau gaivos, pasmulkintų juodųjų alyvuogių ir fetos dėl išraiškingesnio skonio.

Gaminame:

Bulves nuplaukite šaltame vandenyje, kad pašalintumėte nešvarumų likučius. Nešveiskite per stipriai, nes pašalinsite visą odelę. Pakanka jas patrinti kempine arba ranka pamaišyti dubenyje su vandeniu ir druska.
Užpilkite bulves puode šaltu vandeniu, įberkite druskos, įdėkite 1 nuluptą česnako skiltelę, uždenkite dangčiu ir užvirkite. Kai užvirs, sumažinkite virimo temperatūrą ir virkite apie 10-15 minučių arba tol, kol bulvės bus pakankamai minkštos. Nusausinkite bulves ir išmeskite česnaką.
Tame pačiame puode ištirpinkite sviestą ir sudėkite likusį pasmulkintą česnaką, pakepkite apie minutę.
Sudėkite bulves atgal į puodą, sumaišykite su sviestu ir česnaku, suberkite šviežias smulkintas mėtas (kelis lapelis pasilikite papuošimui), pagardinkite druska, pipirais ir dar kartą sumaišykite, kad viskas gerai pasidengtų.
Sudėkite bulves į didelį dubenį, jeigu naudojate – suberkite pjaustytas alyvuoges ir patrupinkite fetos sūrio. Papuoškite šviežiomis mėtomis ir patiekite.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

„Via Lietuva“: iki rugsėjo vidurio bus atnaujinta beveik 30 km blogiausios būklės krašto kelių

Iki rugsėjo vidurio „Via Lietuva“ visoje Lietuvoje atnaujins beveik 30 kilometrų prasčiausios būklės valstybinės reikšmės krašto kelių ruožų. Darbai bus vykdomi paprastojo remonto būdu, keičiant viršutinį asfalto sluoksnį arba įrengiant paviršiaus apdarą. Paprastojo remonto būdu bus tvarkomi blogiausios būkl

Paprastas kvietimas teikti vietos projektus Nr. 5

Tauragės rajono vietos veiklos grupė kviečia teikti paprastus kaimo vietovių vietos projektus pagal kaimo vietovių vietos plėtros strategijos „ Tauragės rajono vietos veiklos grupės 2023-2027 m. vietos plėtros strategija“ (toliau – VPS) priemonę “NVO socialinio verslo kūrimas ir plėtra“ Nr. TAUR-LEADER-20VVG-06-04, fin

Prieš sūnų smurtavusiam tėvui – laisvės apribojimo bausmė

Tauragės apylinkės teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį tauragiškiui, kuris pripažintas kaltu dėl smurto prieš mažametį sūnų. Jam paskirta 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmė su intensyvia priežiūra. Bylos duomenimis, kaltinamasis, parsivedęs sūnų iš mokyklos, už tai, kad vaikas namuose neklausė, triukšmavo bei i&sca

Istorinį auksą kovotojai lėmė sumani taktika

Meksika, Ukraina, Libanas ir Brazilija. Šiose šalyse itin garsiai skambėjo Lietuvos vardas per Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) vykusį IMMAF jaunimo pasaulio mišrių kovos menų čempionatą. Jame istorinį aukso medalį iškovojo Gerda Brazaitė. Tauragiškė tapo pirmąja lietuve, triumfavusia IMMAF pasaulio jaunimo pi

Gydyti – ne tik skirti vaistus, bet ir išgirsti žmogų

Tauragiškė šeimos gydytoja Karolina Zybartienė Šilalėje dirba trečius metus. Pareiginga, atsakinga ir ypatingai daug dėmesio skirianti žmoniškumui santy­kiuose, ji greitai pelnė pacientų pasitikėjimą ir pagarbą.„Be tikro ryšio su žmogumi neįmanomas ir tikras gydymas“, – sako medikė, o &scaron

Nespėję užregistruoti nelegalaus vandens gręžinio tai galės padaryti nuo rugpjūčio 1 d.

Nuo rugpjūčio 1 d. gyventojai, nespėję įteisinti nelegalaus vandens gręžinio, jį galės užregistruoti netaikant jokių sankcijų. Iki 2026 m. liepos 31 d. būtina visus dokumentus pateikti gręžinius registruojančiai Lietuvos geologijos tarnybai, o laiku jo neužregistravus teks gręžinį likviduoti ir įsirengti naują. Tokios paslaugos kaina gali siekti ir

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

Dešrainiai – vieni iš universaliausių patiekalų, kuriuos ne tik mėgsta, bet ir mielai gamina net vaikai. Jais pavaišinsite būrį netikėtai užgriuvusių svečių, o nusivežę visus dešrainių ingredientus į gamtą ir pačirškinę dešreles ant žarijų, galėsite jais mėgautis su draugų kompanija. Prekybos tinklo &

Bitėnuose – meno pleneras, kaligrafijos paroda ir iškilminga Sueiga Martynui Jankui atminti

Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejus tęsia prasmingas kultūrines tradicijas ir kviečia į išskirtinius renginius, vyksiančius 2025 m. rugpjūčio pirmąją savaitę Bitėnuose. Kultūros mylėtojų lauks jau tradicija tapęs tarptautinis meno pleneras „Mažosios Lietuvos ženklai“, kaligrafijos virtuozo prof. Alberto Gursko paroda &b

Ar veikia Google Ads raktažodžiai su lietuviškomis raidėmis?

Planuojant „Google Ads“ kampanijas Lietuvoje, viena iš dažniausiai pasitaikančių techninių ir strateginių dilemų – ar naudoti raktažodžius su lietuviškomis raidėmis, ar apsiriboti versijomis be jų. Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti kaip kalbos stiliaus klausimas, bet iš tiesų tai tiesiogiai veikia re

  Vasara – puikus metas stiprinti savo imunitetą

Vasara daugeliui asocijuojasi su atostogomis, saulės šiluma ir gamta. Tačiau šis metų laikas puikiai tinka ne tik poilsiui, bet ir imuniteto stiprinimui, pasiruošiant ateinančiam šaltajam sezonui. Tyrimai rodo, kad tie, kurie vasarą daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai, rudenį ir žiemą serga rečiau. Kodėl verta i&sc

Investicijoms į regionus ateiti reikia „kojų“

Akmenės savivaldybės, kurioje per trumpą laiką buvo įkurti bene 1000 naujų darbo vietų, pavyzdys rodo, jog ten, kur žmonės turi darbo, gyventojų daugėja, o tuo pačiu atsikuria ir infrastruktūra. Bet tokių pavyzdžių savivaldybėse, kurios nėra kurortinės, vienetai. Politikai ir verslininkai vienu balsu sako, kad investicijoms į regionus ateiti reikia