Tauragės žinios logotipas
Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti

Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti platesnius tinklus suvilioja ne tik kaina

Lietuviai jau nebe karpių ir silkių, o lašišų tauta – bent jau tą rodo prekybininkų duomenys. Tačiau kai parduotuvėse pasirodo rečiau sutinkama šios žuvies giminaitė alpinė šalvis, net ir prisiekę lašišos gerbėjai ja susigundo. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, daugelis jau įvertinę švelnesnį alpinės šalvies skonį, mažesnį riebumą, o išbandyti naują žuvies rūšį sutaupyti norinčius pastūmėja ir kaina.

„Žuvis vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse – vien šiemet per pirmus septynis mėnesius šviežios žuvies nupirkta virš dešimtadalio daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent dukart per savaitę valgyti žuvies, todėl stengiamės prisidėti prie šio įpročio formavimo. Pirkėjai gali rinktis ne tik pamėgtas lašišas, karpius, upėtakius, šamus, bet rūpindamiesi kokybiška pasiūla pristatome ir „Mėnesio laimikį“. Tai – kas mėnesį vis kita žuvis, kurios paprastai reguliariame asortimente nebūna, arba ji siūloma ypač gera kaina. Pirkėjų elgesys rodo, kad ši tradicija išties pamėgta – jau pirmosiomis dienomis naujiena sulaukia žuvų mėgėjų dėmesio“, – pasakoja G. Kitovė.

Rugsėjo žvaigždė – alpinė šalvis. Ji ypač pamėgta ten, kur tyvuliuoja jos gimtieji krištolo skaidrumo vandenys: nuo Kanados iki Prancūzijos Alpių bei Skandinavijos. Ji, kaip ir pirkėjų jau mylimas upėtakis ar geriau pažįstama kuprė, priklauso lašišinių šeimai, tačiau turi ir išskirtinių bruožų.

„Atidžiai parenkame tiek mėnesio laimikius, tiek visas žuvis, kad jos džiugintų ir kaina, ir kokybe. Nuolat kelti kartelę įpareigoja pirkėjų pasitikėjimas: jų balsai lėmė, kad šiemet žuvies ir jūros gėrybių skyrius „Iki“ parduotuvėse pripažintas aukščiausios kokybės šalyje, jam skirtas prestižinis QUDAL apdovanojimas“, – sako G. Kitovė.

Kuo skiriasi alpinė šalvis ir lašiša?

Iš pirmo žvilgsnio arktinė šalvis ir lašiša gali atrodyti kaip antrininkės – tai rausvų atspalvių ir aptakių formų žuvys. Tačiau atidžiau pažvelgus į jas, išryškėja niuansai. „Kas tikriausiai visų pirma kris į akį – tai alpinės šalvies kaina. Nors yra karališkosios lašišos giminaitė, jos kilogramas gali kainuoti netgi pigiau nei karpio. Šį mėnesį lojalūs „Iki“ pirkėjai alpinę šalvį gali įsigyti vos už 6,99 Eur/kg“, – pažymi tinklo atstovė.

Kiti skirtumai jau slypi giliau. Arktinės šalvies žuvys paprastai būna šviesesnės spalvos palyginti su lašišos ryškesniais atspalviais, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Alpinės šalvies kaulų struktūra yra panaši į lašišos – ji taip pat nėra kaulėta. Todėl ji tinkama ruošti ir vaikams, nes mėsoje esančius kaulus lengva pašalinti.

„Iš ledinių vandenų atplaukusios arktinės šalvies skonis dažnai apibūdinamas kaip viduriukas tarp lašišos ir upėtakio. Ši žuvis pasižymi malonia tvirta tekstūra ir švelnesniu, ne tokiu riebiu skoniu, todėl laikoma ypač universalia – ji mėgstama ir lašišos gerbėjų, ir tų, kurie nori kažko lengvesnio“, – sako G. Bačkovas.

Arktinė šalvis patiks ir ekologiškai sąmoningiems vartotojams. Ji paprastai auginama atsakingai ir tvariai, stengiantis kuo labiau sumažinti poveikį aplinkai ir užtikrinti ilgalaikę žuvų populiacijų sveikatą. „Sveikatos požiūriu arktinė šalvis – kiek nusileidžia lašišai, tačiau ji vis tiek omega-3 riebalų rūgščių lobis. Be to, tai puikus baltymų šaltinis, o gyvsidabrio kiekis jame mažesnis nei daugelyje kitų populiarių jūros gėrybių, todėl laikoma, kad ją galima vartoti dažniau ir saugiau“, – atkreipia dėmesį „Iki“ žinovas.

Lengvai paruoš ir tie, kurie tik mokosi kepti žuvį

Arktinė šalvis virtuvėje yra nepaprastai atlaidi. Jos tvirta struktūra lemia, kad žuvis gerai išsilaiko, nesvarbu, ar ją kepsite grilyje, keptuvėje ar orkaitėje, o gal virsite sriubą ar troškinsite. Tiems, kurie dar tik pažindinasi su arktine šalvimi, „Iki“ kulinarai siūlo pradėti paprastai: šiek tiek druskos, pipirų, citrinos, žalumynų ir truputis alyvuogių aliejaus bus pakankama ir leis atsiskleisti natūraliems žuvies skoniams. Tačiau jeigu norite šiek tiek pakylėti savo pietus ar vakarienę į kitą lygį, verta išbandyti ir receptą su voveraitėmis.

Alpinė šalvis grilyje

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies, 1 raudonojo svogūno, 500 g šviežių daržovių, pvz., morkų, pankolių, brokolių, bulvių, 1 citrinos, 1 aitriosios paprikos, 50 g sviesto, druskos, šviežių žalumynų.

Gaminame:

  1. Daržoves, jeigu reikia, nulupkite ir supjaustykite. Sudėkite jas ant didelio folijos lapo, ant viršaus padėkite žuvį.
  2. Alpinės šalvies odoje padarykite kelis įstrižus įpjovimus, visą žuvį įtrinkite druska. Įpjovas ir pilvą užpildykite pjaustyta citrina, aitriosios paprikos riekelėmis ir sviestu. Įdėkite ir šviežių žalumynų, pavyzdžiui, petražolių.
  3. Suvyniokite viską į sandarų paketą ir kepkite įkaitintame grilyje, kol mėsa pradės atsiskirti nuo kaulų. Kepimo metu žuvies ir daržovių paketą porą kartų apverskite.

Alpinė šalvis su voveraičių ir sviesto padažu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies (apie 1,3 kg), druskos, pipirų, 1 šaukšto aliejaus arba sviesto. Taip pat: 300 g voveraičių, 25 g sviesto, 1 nedidelio svogūno, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų. Padažui: 2 svogūnų, 75 g sviesto, 150 ml sauso baltojo vyno, 1 šaukšto baltojo vyno acto, 300 ml grietinėlės, šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, druskos, baltųjų pipirų, žalumynų.

Gaminame:

  1. Nulupkite ir kuo smulkiau supjaustykite svogūnus. Pakepkite keptuvėje su šiek tiek sviesto kelias minutes. Supilkite baltąjį vyną, actą ir grietinėlę. Gerai išmaišykite. Kaitinkite apie 25 minutes ant vidutinės ugnies. Tuomet įmaišykite likusį sviestą ir pagardinkite padažą citrinos sultimis, druska ir baltaisiais pipirais. Padažą laikykite šiltai, kol patieksite.
  2. Iškepkite žuvį. Iš alpinės šalvies išpjaukite filė. Apčiuopkite, ar nėra kaulų, ir, jei jų rasite, pašalinkite pincetu. Padalykite filė į kelis gabalėlius, iš mėsos pusės pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kepimo formą patepkite trupučiu aliejaus arba sviesto. Į kepimo skardą dėkite filė oda į viršų. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje apie 18-20 minučių.
  3. Paruoškite voveraites. Grybus pakepkite sausoje keptuvėje, kol jie praras didžiąją dalį skysčio. Įdėkite sviesto ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite smulkintą svogūną, išspaustą česnaką, druską ir pipirus. Iki patiekimo laikykite šiltai.
  4. Viską sudėkite į lėkštę, galite patiekti ir su kitais priedais, pavyzdžiui, bulvių koše ir salotomis. Apibarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Nacionalinis miškasodis! Švęskime atkurtos laisvės 35-metį sodindami miškus ateities

Valstybinių miškų urėdija kviečia gamtai neabejingus piliečius į „Nacionalinį miškasodį“ – kasmetinę medžių sodinimo šventę, rengiamą visuose 25-iuose urėdijos regioniniuose padaliniuose balandžio 12 d. Šiemet miškasodis kviečia švęsti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 35-metį, tad kur o&

Didelės sugerties sauskelnės-kelnaitės, sergant demencija tinkamos ir dienai, ir nakčiai

Jei demencija sergantis asmuo nelaiko šlapimo, gali būti sudėtinga palaikyti higieną ir komfortą, taip pat parinkti tinkamas higienos priemones. Žmogus, kuriam dėl demencijos sutrikusi orientacija, gali nesuprasti tradicinių sauskelnių naudojimo principo ir atsisakyti jas dėvėti. Sauskelnės-kelnaitės dėvimos kaip įprasti apatiniai drabužiai,

Magistralinio kelio A12 žiedinės sankryžos įrengimo darbų apžvalga

Magistralinio kelio A12 žiedinės sankryžos įrengimo darbai vis dar neužbaigti – dėl iškilusių nenumatytų priežasčių jie buvo du kartus sustabdyti, o šiuo metu jų negalima užbaigti, nes asfaltavimo darbams reikiamas asfaltas pradedamas gaminti tik nuo balandžio mėnesio vidurio ir anksčiau nėra galimybės jo gauti. Asfaltbetonio ba

Atmintinė gyventojams: kaip paruošti rūsį priedangai

Kodėl tai svarbu? Gyvenamųjų namų rūsių paruošimas priedangai yra itin svarbus dėl kelių pagrindinių priežasčių: Visų pirma, tai suteikia greitą ir prieinamą apsaugą. Savivaldybės parinktų priedangų skaičius yra ribotas, o kritinėje situacijoje gali nebūti pakankamai laiko jas pasiekti. Turint iš anksto paruoštą rūsį, gyven

Veiklą pradėjo jaunimo politikos ambasadorius iš Tauragės

Veiklą pradėjo jaunimo politikos ambasadorius iš Tauragės. Jaunimo politikos ambasadoriai – tai aktyvūs jauni žmonės, kurie savo savivaldybėse skatina bendraamžių įsitraukimą į jaunimo politiką. Jie prisideda prie nacionalinės ir tarptautinės jaunimo politikos įgyvendinimo, domisi priimamais sprendimais, jaunimui skirtomis galimybėmis

Tauragės apskrities policija užkirto kelią neteisėtai tabako prekybai

Kovo 25 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai tikrindami gautą informaciją apie neteisėtai laikomas cigaretes, atliko kratą vyro, gimusio 1952 m., gyvenamosiose patalpose, esančiose Klaipėdos mieste. Kratos metu rasta ir paimta 1 964 pakelių cigarečių nepaž

A diviziono aštuntfinalio poros: kas labiausiai gali nustebinti ir kur mažiausiai intrigos?

Pasibaigus „Nostra.lt-RKL“ reguliariajam sezonui, keturios komandos iškeliavo ruoštis „Lyderių taurei“ ir prisijungimui ketvirtifinalio etape, o likęs aštuonetas jau šią savaitę stos į kovą savo aštuntfinalio porose Tauragės „Tauragė“ (17/13, 6 vieta) vs Prienų „Tikodenta

Austėjos Šidlauskaitės knygos „Gimę jausti“ pristatymas – jausmų ir mokslinių įžvalgų sintezė

Kovo 25 d. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje įvyko jaunos moters, gamtos fotografės ir tekstų rašytojos Austėjos Šidlauskaitės knygos „Gimę jausti“ pristatymas. Knyga, parašyta atviro dienoraščio forma, atveria gilų ir jautrų pasakojimą apie tai, kaip priimti savo jautrią prigimt

Rankininkės iškovojo kelialapį į U19 čempionato finalinį ketvertą

Tauragiškės, rankininkės įveikė Pasvalio SM ir iškovojo kelialapį į Lietuvos merginų rankinio U19 čempionato finalinį ketvertą Kovo 25 d., savo aikštelėje, Inetos Laugalienės treniruojamos rankininkės iškovojo svarbią pergalę ir užsitikrino kelialapį į Lietuvos jaunimo rankinio U19 čempionato finalinį ketvertą. Merginos

Mokinių kovos dėl aplinkosaugos žinių – „Mini Žalioji olimpiada“

Kovo 19 d. Tauragės bendruomenių namuose įvyko regioninis mokyklų aplinkosaugos konkursas „Mini Žalioji olimpiada“, skirtas Žemės dienai ir Tauragės rajono Garbės piliečio, aplinkosaugininko R. Barščiausko jubiliejui paminėti.    Renginyje savo jėgas išbandė 14 komandų iš Tauragės miesto ir rajono mokykl

Ir mes galime!

Šiandien netyla diskusijos apie įtraukųjį ugdymą, jo pliusus ir minusus. Mes, Tauragės rajono  „Karšuvos“ mokyklos specialieji pedagogai, daug nediskutuojame, o tiesiog dirbame, kad mūsų vaikams su skirtingais poreikiais ir galimybėmis būtų gera, – gera visomis prasmėmis: saugia aplinka, pasitikėjimu, naujais įs