Tauragės žinios logotipas
Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti

Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti platesnius tinklus suvilioja ne tik kaina

Lietuviai jau nebe karpių ir silkių, o lašišų tauta – bent jau tą rodo prekybininkų duomenys. Tačiau kai parduotuvėse pasirodo rečiau sutinkama šios žuvies giminaitė alpinė šalvis, net ir prisiekę lašišos gerbėjai ja susigundo. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, daugelis jau įvertinę švelnesnį alpinės šalvies skonį, mažesnį riebumą, o išbandyti naują žuvies rūšį sutaupyti norinčius pastūmėja ir kaina.

„Žuvis vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse – vien šiemet per pirmus septynis mėnesius šviežios žuvies nupirkta virš dešimtadalio daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent dukart per savaitę valgyti žuvies, todėl stengiamės prisidėti prie šio įpročio formavimo. Pirkėjai gali rinktis ne tik pamėgtas lašišas, karpius, upėtakius, šamus, bet rūpindamiesi kokybiška pasiūla pristatome ir „Mėnesio laimikį“. Tai – kas mėnesį vis kita žuvis, kurios paprastai reguliariame asortimente nebūna, arba ji siūloma ypač gera kaina. Pirkėjų elgesys rodo, kad ši tradicija išties pamėgta – jau pirmosiomis dienomis naujiena sulaukia žuvų mėgėjų dėmesio“, – pasakoja G. Kitovė.

Rugsėjo žvaigždė – alpinė šalvis. Ji ypač pamėgta ten, kur tyvuliuoja jos gimtieji krištolo skaidrumo vandenys: nuo Kanados iki Prancūzijos Alpių bei Skandinavijos. Ji, kaip ir pirkėjų jau mylimas upėtakis ar geriau pažįstama kuprė, priklauso lašišinių šeimai, tačiau turi ir išskirtinių bruožų.

„Atidžiai parenkame tiek mėnesio laimikius, tiek visas žuvis, kad jos džiugintų ir kaina, ir kokybe. Nuolat kelti kartelę įpareigoja pirkėjų pasitikėjimas: jų balsai lėmė, kad šiemet žuvies ir jūros gėrybių skyrius „Iki“ parduotuvėse pripažintas aukščiausios kokybės šalyje, jam skirtas prestižinis QUDAL apdovanojimas“, – sako G. Kitovė.

Kuo skiriasi alpinė šalvis ir lašiša?

Iš pirmo žvilgsnio arktinė šalvis ir lašiša gali atrodyti kaip antrininkės – tai rausvų atspalvių ir aptakių formų žuvys. Tačiau atidžiau pažvelgus į jas, išryškėja niuansai. „Kas tikriausiai visų pirma kris į akį – tai alpinės šalvies kaina. Nors yra karališkosios lašišos giminaitė, jos kilogramas gali kainuoti netgi pigiau nei karpio. Šį mėnesį lojalūs „Iki“ pirkėjai alpinę šalvį gali įsigyti vos už 6,99 Eur/kg“, – pažymi tinklo atstovė.

Kiti skirtumai jau slypi giliau. Arktinės šalvies žuvys paprastai būna šviesesnės spalvos palyginti su lašišos ryškesniais atspalviais, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Alpinės šalvies kaulų struktūra yra panaši į lašišos – ji taip pat nėra kaulėta. Todėl ji tinkama ruošti ir vaikams, nes mėsoje esančius kaulus lengva pašalinti.

„Iš ledinių vandenų atplaukusios arktinės šalvies skonis dažnai apibūdinamas kaip viduriukas tarp lašišos ir upėtakio. Ši žuvis pasižymi malonia tvirta tekstūra ir švelnesniu, ne tokiu riebiu skoniu, todėl laikoma ypač universalia – ji mėgstama ir lašišos gerbėjų, ir tų, kurie nori kažko lengvesnio“, – sako G. Bačkovas.

Arktinė šalvis patiks ir ekologiškai sąmoningiems vartotojams. Ji paprastai auginama atsakingai ir tvariai, stengiantis kuo labiau sumažinti poveikį aplinkai ir užtikrinti ilgalaikę žuvų populiacijų sveikatą. „Sveikatos požiūriu arktinė šalvis – kiek nusileidžia lašišai, tačiau ji vis tiek omega-3 riebalų rūgščių lobis. Be to, tai puikus baltymų šaltinis, o gyvsidabrio kiekis jame mažesnis nei daugelyje kitų populiarių jūros gėrybių, todėl laikoma, kad ją galima vartoti dažniau ir saugiau“, – atkreipia dėmesį „Iki“ žinovas.

Lengvai paruoš ir tie, kurie tik mokosi kepti žuvį

Arktinė šalvis virtuvėje yra nepaprastai atlaidi. Jos tvirta struktūra lemia, kad žuvis gerai išsilaiko, nesvarbu, ar ją kepsite grilyje, keptuvėje ar orkaitėje, o gal virsite sriubą ar troškinsite. Tiems, kurie dar tik pažindinasi su arktine šalvimi, „Iki“ kulinarai siūlo pradėti paprastai: šiek tiek druskos, pipirų, citrinos, žalumynų ir truputis alyvuogių aliejaus bus pakankama ir leis atsiskleisti natūraliems žuvies skoniams. Tačiau jeigu norite šiek tiek pakylėti savo pietus ar vakarienę į kitą lygį, verta išbandyti ir receptą su voveraitėmis.

Alpinė šalvis grilyje

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies, 1 raudonojo svogūno, 500 g šviežių daržovių, pvz., morkų, pankolių, brokolių, bulvių, 1 citrinos, 1 aitriosios paprikos, 50 g sviesto, druskos, šviežių žalumynų.

Gaminame:

  1. Daržoves, jeigu reikia, nulupkite ir supjaustykite. Sudėkite jas ant didelio folijos lapo, ant viršaus padėkite žuvį.
  2. Alpinės šalvies odoje padarykite kelis įstrižus įpjovimus, visą žuvį įtrinkite druska. Įpjovas ir pilvą užpildykite pjaustyta citrina, aitriosios paprikos riekelėmis ir sviestu. Įdėkite ir šviežių žalumynų, pavyzdžiui, petražolių.
  3. Suvyniokite viską į sandarų paketą ir kepkite įkaitintame grilyje, kol mėsa pradės atsiskirti nuo kaulų. Kepimo metu žuvies ir daržovių paketą porą kartų apverskite.

Alpinė šalvis su voveraičių ir sviesto padažu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies (apie 1,3 kg), druskos, pipirų, 1 šaukšto aliejaus arba sviesto. Taip pat: 300 g voveraičių, 25 g sviesto, 1 nedidelio svogūno, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų. Padažui: 2 svogūnų, 75 g sviesto, 150 ml sauso baltojo vyno, 1 šaukšto baltojo vyno acto, 300 ml grietinėlės, šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, druskos, baltųjų pipirų, žalumynų.

Gaminame:

  1. Nulupkite ir kuo smulkiau supjaustykite svogūnus. Pakepkite keptuvėje su šiek tiek sviesto kelias minutes. Supilkite baltąjį vyną, actą ir grietinėlę. Gerai išmaišykite. Kaitinkite apie 25 minutes ant vidutinės ugnies. Tuomet įmaišykite likusį sviestą ir pagardinkite padažą citrinos sultimis, druska ir baltaisiais pipirais. Padažą laikykite šiltai, kol patieksite.
  2. Iškepkite žuvį. Iš alpinės šalvies išpjaukite filė. Apčiuopkite, ar nėra kaulų, ir, jei jų rasite, pašalinkite pincetu. Padalykite filė į kelis gabalėlius, iš mėsos pusės pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kepimo formą patepkite trupučiu aliejaus arba sviesto. Į kepimo skardą dėkite filė oda į viršų. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje apie 18-20 minučių.
  3. Paruoškite voveraites. Grybus pakepkite sausoje keptuvėje, kol jie praras didžiąją dalį skysčio. Įdėkite sviesto ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite smulkintą svogūną, išspaustą česnaką, druską ir pipirus. Iki patiekimo laikykite šiltai.
  4. Viską sudėkite į lėkštę, galite patiekti ir su kitais priedais, pavyzdžiui, bulvių koše ir salotomis. Apibarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Trys vyrai, kuriems būti „tėveliu“ yra smagiausias darbas pasaulyje

„Vos gimus dukrai mano ikšioliniai tikslai pradėjo atrodyti tokie mažareikšmiai. Dabar kiekviename žingsyje galvoju ne vien apie save, bet ir savo vaiką. Kas bus jei aš kažką ten pasakysiu vienaip, jei kažką padarysiu antraip, kaip jai tai atrodys? Aš net greičio viršyti nenoriu, pagalvoju, kas bus jeigu a&s

Džiazo spalvos improvizacijose

Gegužės 23-ąją Tauragės Pilies kiemelyje rinkosi džiazo, bliuzo ir meno mylėtojai. Tauragėje vienuoliktą kartą pradėtas Tauragės džiazo festivalis. Koncertavo Adeama Walkowiak  & Latvian Blues Band (Jungtinė Karalystė – Latvija). Koncerto metu vyko gyvos tapybos performansas „Improvizacijos ant drobės“, kuriame dalyvavo s

Prokuratūra kreipėsi į teismą dėl Tauragės ir Telšių rajonų savivaldybių tarybų narių nepagrįsto praturtėjimo

Prokuratūros teismui pateiktuose naujausiuose civiliniuose ieškiniuose prašoma iš Tauragės ir Šiaulių rajono savivaldybių tarybų narių priteisti galimai nepagrįstai jiems išmokėtas išmokas. Tyrimus atlikę teritorinių apygardų Viešojo intereso gynimo skyrių (VIGS) prokurorai siekia, kad šie pol

Vyriausybė padės nuo šalnų nukentėjusiems ūkininkams

Trečiadienį Vyriausybės priimtu sprendimu atverta galimybė nuo užsitęsusių šalnų nukentėjusiems ūkininkams gauti kompensacijas. Vyriausybės posėdyje nutarta visoje šalyje skelbti ekstremaliąją situaciją. Nutarimas priimtas įvertinus Žemės ūkio ministerijos, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, šalies savivaldybių pateiktus d

Ketvirtadienį džiazas „juokėsi“ iš depresijų

Gana vėsų ketvirtadienio vakarą tauragiškiai susitiko su Ella Fitzgerald, tiksliau ją įkūnijusia atlikėja Laura Budreckyte ir Kauno bigbendu. Bendra pasirodymo atmosfera ir instrumentų kuriamas ritmas nukėlė į įsivaizduojamus tarpukario salonus, „barelhausus“, kuriuose kompaniją, linksmybes ir muziką mėgstantys amerikiečiai vijo

Svarbus pokytis: išvykus gyventi į Europos valstybę, socialinio draudimo pensija bus mokama be pertraukų

Nuo šiol socialinio draudimo pensijų gavėjams, išvykstantiems gyventi į Europos valstybes, pensijų mokėjimas nebebus stabdomas. Jiems taip pat nebereikės teikti prašymų atnaujinti pensijos mokėjimą. Pakaks kartą per metus pateikti „Sodrai" dokumentą, patvirtinantį, kad žmogus yra gyvas ir gyvena užsienyje. Kas keičiasi?

Tauragės Vytauto stadiono atnaujinimo darbai įgauna pagreitį

Tauragės miesto gyventojų ir sporto entuziastų pamėgtame Vytauto stadione prasidėjo ilgai laukti pokyčiai.  Jau pradėta lieti moderni bėgimo takų danga bei paruoštos vietos, kur bus pastatyti profesionalūs lauko treniruokliai bei speciali OCR (angl. Obstacle Course Racing) trasa. Svarbu tai, kad stadionas bus visą laiką atviras, todėl

Ką reikia žinoti apie plastikinius langus, jų priežiūrą bei ventiliaciją.  

Norėdami kokybiškai ir šiltai  gyventi, pasikeiskite langų tarpines.  Kodėl reikia keisti langų tarpines? Standartinių guminių tarpi­nių eksploatacijos laikas – 5–7 metai. Langų tarpinės dažniausiai susidėvi nuo sezonų kaitos, laiko, šalčio ir  karščio. Jos tam­pa neefektyvios ir ima p

"Vargonų muzika Vilkyškiuose- 2025"

Labai džiaugiamės ir nuoširdžiai kviečiame į neeilinį įvykį Vilkyškiuose!Šį sekmadienį atveriame plačiai duris tarptautiniam vargonų muzikos festivaliui "VARGONŲ MUZIKA VILKYŠKIUOSE - 2025" Labai didžiuojamės ir džiaugiamės, kad po dvejus metus trukusios kapitalinės Paul Ott vargonų renovacijos, tradiciniu tapusio, tarp

Pilies kiemelyje skambės garsiausios džiazo ledi programa - aristokratiškas pasimatymas su Ella Fitzgerald

Šį  ketvirtadienį Kauno bigbendas kviečia į aristokratišką pasimatymą su Ella Jane Fitzgerald ir džiazo atlikėja Laura Budreckyte. Nors abi džiazo dainininkes skiria šimtmetis, bet kai kas jas suartina. Tai – saviti šių atlikėjų tembrai, jų dėmesys ir jautrumas atliekamam turiniui, platūs diapazonai, balsų &sc

PAPILDYMAS. Ieškomas asmuo atsirado. Dingo nepilnametis: policijos pareigūnai prašo pagalbos

Šiandien, 2025 m. gegužės 28 d., apie 7.15 val. iš namų, Pagėgių sav., Rukų k., išėjo ir negrįžo Erikas Poška, gim. 2010 m. Su nepilnamečiu susisiekti nėra galimybės, jo buvimo vieta nėra žinoma. Vaikinas smulkaus kūno sudėjimo, apie 180 cm ūgio, tamsiai rusvų, garbanotų plaukų, vilkėjo šviesios spalvos džinsines

Tauragės meno mokykla kviečia prisiliesti prie muzikos ir laukia naujų mokinių

Pašnekovas - Algridas Petraitis, Tauragės meno mokyklos direktoriaus pavaduotojas muzikos ugdymui. Pokalbio tema – mokinių priėmimas į meno mokyklą. https://open.spotify.com/episode/3ZzgXkmxAxkjoLfEifjhZB Baigiantis mokslo metams, mokytojai mąsto apie naujuosius mokslo metus, todėl gabumų patikrinimas (ne egzaminai!) birželio 3-4 d.