https://receptai.patarimupasaulis.lt/
Makaronų ir padažo derinimo taisyklės – lietuviams vis dar neatrasta paslaptis. Jeigu italai mėsiško Bolonijos padažo nederintų su spagečiais, o lengvo grietinėlės padažo – su fusilli, Lietuvoje pasirinkimo kriterijus vienas – kurie makaronai guli spintelėje, tie ir tinka labiausiai. Tačiau, anot tinklaraštininkės, maisto ir vyno žinovės Urtės Mikelevičiūtės, tai yra labai dažna klaida. Netinkamai parinkti makaronai gali reikšti, kad jūsų patiekalas „išsisluoksniuos“: padažas nubėgs į lėkštės apačią, ir jūs valgysite makaronus be skonio. Kaip išvengti šios klaidos?
„Netinkamas pastos rūšies pasirinkimas lemia tai, kad lėkštėje dominuoja arba makaronai, arba padažas. Bet jūsų tikslas nėra valgyti padažą ir makaronus atskirai, gero patiekalo paslaptis – tai jų dermė. Todėl tinkamos makaronų formos parinkimas yra esminis gardaus patiekalo kriterijus“, – teigia U. Mikelevičiūtė.
Tačiau ir patys makaronai daro svarbią įtaką galutiniam rezultatui – jų paviršius turi būti pašiauštas, kad padažas nenubėgtų. Pirmuosius kietagrūdžius makaronus Lietuvoje gaminančios „Malsenos“ technologė Rima Gerulaitienė teigia, kad svarbiausias kriterijus – makaronų gamyboje naudojamos bronzinės formos.
„Esminis makaronų kokybę nurodantis bruožas – jų galimybė sugerti padažą. O tokią savybę užtikrinti gali tik viena – makaronų formavimas per bronzines formos. Tai speciali technologija, kurią naudojame savo makaronų gamyboje: ji „pašiaušia“ makaronų paviršių, todėl padažas idealiai prilimpa. Tai sudėtingesnis ir brangesnis makaronų gamybos būdas, tačiau tik jis gali užtikrinti aukščiausią kokybę ir, galiausiai, gerą patiekalo skonį“, – tikina specialistė.
Makaronų gaminimo procesas. Leidėjų nuotrauka ©
Lietuvoje populiariausias makaronų rūšis galima suskirstyti į tris grupes: ilgi ir ploni, susukti ar sulankstyti bei vamzdelio formos makaronai. Visoms šioms grupėms pritaikomi ir skirtingi padažai.
Auksinė taisyklė – ilgi ir ploni makaronai tinka su lengvos tekstūros padažais. Todėl spaghetti ar linguine serviruokite su jūros gėrybių, česnako ir alyvuogių aliejaus ar grietinėlės pagrindu paruoštais padažais, kurie nesunkiai padengtų kiekvieną makaroną.
„Galbūt iškart kyla klausimas, o kaip gi spaghetti bolognese, juk spagečiai su mėsingu ir visai nelengvu Bolonijos padažu – tai tikra klasika? Iš tiesų, italai niekada Bolonijos padažo, arba kaip jie vadina – ragu, neserviruoja su spagečiais, nes jis per sunkus ir per sodrus tokiems makaronams. Tačiau žymioji carbonara – tai visai kas kita. Sviestinė ir slidi tekstūra, kurią suteikia kiaušinio trynys ir iš šoninės išsiskiriantys riebalai – būtent tai, ko reikia spagečiams“, – tikina U. Mikelevičiūtė.
Ruošiant ilgus ir plonus makaronus, labai svarbu padažo nepagailėti, kad kiekvienas makaronas pakankamai pasidengtų, būtų slidus.
Susukta pastos forma geriausiai dera su turtingais ir sodriais padažais. Fusilli ar caserecce būdingos kreivės, sriegės ir grioveliai puikiai sulaiko visus šių padažų stambesnius ingredientus.
„Viena įdomiausių susuktų makaronų formų, kilusi iš Sicilijos, bet dar mažai atrasta Lietuvoje – caserecce. Šie makaronai puikiai dera su pesto, grietinėlės arba pomidorų padažu, įvairiais Viduržemio jūros regiono ingredientais kaip baklažanai, pomidorai. Kita, Lietuvoje populiaresnė susuktų makaronų forma – fusilli – puikiai pasitarnaus kreminių padažų su sūriais mėgėjams. Jų grioveliuose padažas puikiai išsilaiko ir nenubėga“, – teigia maisto ir vyno žinovė.
Vamzdelių formos makaronai – vieni populiariausių pasaulyje. Tokie makaronai kaip penne, rigatoni, macaroni ir paccheri turėtų būti tiekiami su tirštais daržovių ir mėsos padažais.
„Penne rigate – vamzdelio formos makaronai, supjaustyti kampu. Būtent kampiniai makaronų galai padeda padažui patekti į vamzdelio vidų, tarsi užfiksuoti jį makarono centre ir neleisti šiam išbėgti. Rigate reiškia išorėje esančias briaunas, kurios padeda padažui prilipti prie kiekvieno makarono. Dėl šių savybių vamzdelių formos makaronai itin pamėgti visame pasaulyje“, – teigia „Malsenos“ technologė.
„Išbandykite tris klasikinius itališkus pastos patiekalus, kurių sudėtis – labai paprasta, tačiau padažai puikiai „draugauja“ su tos rūšies makaronais. Vos keli ingredientai ir kokybiški lietuviški kietagrūdžiai makaronai, gaminti per bronzines formas ir gebantys gerai sugerti padažą – šių patiekalų paslaptis“, – receptais dalinasi Urtė Mikelevičiūtė.
3-4 asmenims reikės: 400 g „Malsenos“ spaghetti kietagrūdžių makaronų, 1 v. š. nesmulkintų juodųjų pipirų, 140 g avių pieno sūrio, druskos ir sviesto pagal skonį.
Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Išvirus nukoškite, tačiau šiek tiek vandens pasilikite padažo ruošimui. Kol verda makaronai, sutarkuokite sūrį.
Pipirus sutrinkite rupiai ir suberkite į sausą, šiek tiek įkaitintą keptuvę, kad šie paskrustų. Ant jų pilkite samtį makaronų vandens. Leiskite troškintis apie minutę. Į sutarkuotą sūrį taip pat pilkite šiek tiek makaronų vandens. Į patroškintus pipirus sudėkite išvirtus makaronus ir viską gerai išmaišykite.
Dėkite sviesto, pilkite sūrio kremą, viską dar kelias minutes pakaitinkite ir gerai išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite šviežiai maltais pipirais, pabarstykite sūriu.
3-4 asmenims reikės: 400 g lietuviškų kietagrūdžių makaronų penne rigate, 1 vnt. mažo baklažano, 2 a. š. alyvuogių aliejaus, 1 vnt. nedidelio svogūno, 1 česnako galvutės, žiupsnelio džiovintos aitriosios paprikos, 400 g skardinės pomidorų savo sultyse, 40 g parmidžiano, saujos šviežių baziliko lapų, druskos.
Mažais kubeliais supjaustykite baklažaną, dėkite jį ant popierinio rankšluosčio, apibarstykite druska iš abiejų pusių ir palaikykite kelias minutes, po to nusausinkite. Baklažanus apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol apskrus. Atidėkite į šalį.
Į keptuvę suberkite susmulkintą svogūną ir šlakelį vandens, keletą minučių patroškinkite ir sudėkite česnaką su aitriąja paprika, viską gerai išmaišykite ir pakepkite. Sudėkite pomidorus ir pusę skardinės vandens, patroškinkite. Medine lentele sutraiškykite pomidorus. Apskrudusius baklažanus sudėkite į keptuvę su padažu ir troškinkite, kol jis gerai suminkštės (apie 20-30 min.)
Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Išvirtus makaronus dėkite į keptuvę su padažu, gerai išmaišykite, papildomai įpilkite vandens, kuriuose virė makaronai, ir vėl gerai viską išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite sūriu bei šviežiais bazilikų lapeliais.
„Pasta alla norma“ – vegetariški makaronai su baklažanais. Leidėjų nuotrauka ©
3-4 asmenims reikės: 400 g lietuviškų kietagrūdžių makaronų caserecce, šviežių bazilikų lapelių, 40 g parmidžiano sūrio, 10 g kedro riešutų. Naminiam bazilikų pestui: 2 stiklinių baziliko lapelių, 2 skiltelių česnako, 25 g kedro riešutų, 5 v. š. alyvuogių aliejaus, 50 g parmidžiano, pusės a. š. druskos, ¼ a. š. juodųjų pipirų.
Pasiruoškite bazilikų pestą: į smulkintuvą sudėkite bazilikus, česnaką, kedro riešutus, pipirus, druską ir aliejų. Viską sutrinkite iki vientisos masės ir sudėkite sūrį, išmaišykite.
Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Išvirtus makaronus sumaišykite su naminiu bazilikų pesto padažu. Dėkite į mėgstamą dubenį, papuoškite sūriu ir šviežiais bazilikų lapeliais bei kepintais kedro riešutais.
https://receptai.patarimupasaulis.lt/
Tauragės rajonas – vienas žaliausių ir inovatyviausių Lietuvoje, kuriame tvarumas eina koja kojon su išmanumu. Mokyklas ir darželius elektros energija aprūpina ant stogų įrengtos saulės elektrinės, viešuose pastatuose šildymą kietu kuru keičia modernūs sprendimai, o proveržį atsinaujinančios energetikos srityje lydi spart
Už lango – ilgai laukta vasariška šiluma, tačiau ji didina ir norą gaivintis. Norint naminių ledų, visai nebūtinas specialus aparatas – naminis sorbetas bus labai gaivus, natūraliai saldus, nebrangus ir skanus variantas. Tai labai paprastas receptas, kuris nereikalauja beveik jokių pastangų – herojėmis jame taps &sca
Aštuoni Lietuvos pasieniečiai nuo liepos 7 d. Latvijoje padės šios šalies Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) užtikrinti šalies sienos su Baltarusija apsaugą. Planuojama, kad sienos stebėjimą, neteisėtos migracijos iš Baltarusijos užkardymą ir kitus su sienos apsauga susijusius veiksmus ši Liet
Nuo 2004 metų Lietuva gauna nuolatines išmokas socialiniams bei ekonominiams skirtumams tarp regionų ir jų viduje mažinti bei tvariai ir tolygiai plėtrai visoje šalyje skatinti. Praėjus dviem dešimtmečiams nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą, investicijos viršijo 16 mlrd. eurų, šalies bendrasis vidaus produkta
Statistika rodo, jog metus veikiantys skolų išskaitų pakeitimai ir pusę metų veikianti „skolų atostogų" programa duoda teigiamų rezultatų. Per pusę metų „skolų atostogomis" pasinaudoję į darbo rinką grįžo 265 žmonės. Bendras skolininkų skaičius per metus sumažėjo beveik 13 tūkst. Šį rezultatą, tarp kitų priežasčių, lėmė ir
Įsivaizduok vietą, kur susitinka kartos. Kur tavo vardas – ne tik įrašas skaitmeniniame pasaulyje, bet fizinė, išliekanti žymė miesto erdvėje. Tauragėje startuoja unikalus projektas – „Kartų ąžuolas“, kuris kviečia kiekvieną prisidėti prie naujos erdvės kūrimo ir tuo pačiu – palikti savo vardą miesto isto
UAB „Tauragės autobusų parkas“ informuoja visuomenę, kad socialiniuose tinkluose platinamas įrašas, kuriame pateikta melaginga informacija, susijusi su įmonės teikiamomis keleivių pervežimo paslaugomis. Gyventojai ir miesto svečiai kviečiami būti atsargūs – prašome nespausti jokių įtartinų nuorodų, nekomentuoti ir n
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų agentūros duomenimis, moterys vadovauja vos 14 proc. Lietuvoje veikiančių startuolių. Skirtumus lemia ne vien motyvacija ar įgūdžiai – dažnai jie kyla iš gilesnių, aplinkos nulemtų veiksnių. Kaip &
Jau šį savaitgalį Tauragė taps ralio centru! Čia vyks Lietuvos automobilių ralio sprinto čempionato (LARSČ) ir Lietuvos Extreme ralio čempionato (LXRČ) trečiasis etapas „Rally Tauragė 2025“. Dėl vyksiančio ralio liepos 5 d. bus uždaryta: 7.00–22.00 val. Vytauto g. atkarpa nuo „Tauragė Hotel“ iki
Tuo įsitikinusi iš Upynos kilusi ryškaus sopraninio balso savininkė Sandra Lebrikaitė, kurios kelias į didžiausias pasaulio scenas prasidėjo nuo giedojimo gimtojo miestelio bažnyčioje ir nuvedė iki „Dainų dainelės“, o nuo jos – iki operos scenų Europoje, Amerikoje, Azijoje ir netgi Afrikoje. Tokia – kupin
Birželio 30 d. Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje įvyko jautrus ir prasmingas renginys – fotografijų parodos „Mano akims reikia tavo akių“ atidarymas ir diskusija apie vaikų globą. Šis vakaras tapo emocingu susitikimu, kuriame atskleistos vaikų ir jų globėjų istorijos, išgyv