Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra būtiniausių pirkinių sąraše, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tad ir nauji receptai visada pravers – pavyzdžiui, greito užkandžio, gurmaniškų salotų ar socialiniuose tinkluose karaliaujančios užtepėlės. Mažos išlaidos ir nedaug darbo apdovanos fantastišku rezultatu.
Lietuviai tikrai yra pakankamai dideli sūrio mėgėjai ir mėgsta atrasti naujas rūšis – pardavimų statistika labai gerai atskleidžia mūsų įpročius, sako tinklo atstovė.
„Dažniausiai gyventojų šaldytuvuose rasite fermentinių, tepamųjų sūrių. Tačiau ir mocarela, kietieji, įvairūs pelėsiniai sūriai, feta jau seniai daugeliui tapę įprasta meniu dalimi. Vasarą sūrių populiarumas taip pat neslūgsta – salotos su feta ir arbūzu yra vienas šiltojo sezono simbolių, vis daugiau žmonių atranda, kaip skanu ant grilio iškepti bri, kamemberą ar halumį, būtinai įspraudžia riekelę į naminius mėsainius ar tiesiog mėgaujasi gurmaniška užkandžių lenta, kurioje pagrindiniai herojai būna įmantresni sūriai. Pavyzdžiui, skaninti trumais, laukiniais česnakais, paprikomis ar pagaminti iš ožkų pieno“, – pirkėjų įpročius apžvelgia G. Kitovė.
Kaip ir kur laikyti sūrį?
Sūrių priskaičiuojama tūkstančiai rūšių, ir kiekvieno gerbėjo svajonė – visą šaldytuvą pripildyti gardžiausiais pasirinkimais. Pasinaudojant akcijomis dažnas apsirūpina gausesnėmis jo atsargomis, mat sūris, priklausomai nuo jo rūšies, gali ilgokai išstovėti ir sulaukti savo šlovės valandos virtuvėje. Jei esate vienas tų, kurie be sūrio gyventi negali, „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška dalijasi naudingais patarimais ir keliomis gudrybėmis, kaip šį produktą namuose laikyti, kad jis džiugintų ilgiau.
Prapjautą sūrį – suvyniokite ir įdėkite į indelį. „Jeigu pakuotės neatidarėte – tai nereikia nieko galvoti, dėkite sūrį į šaldytuvą ir suvartokite iki nurodytos datos. Jeigu jį jau paskanavote, nebedėkite atgal į tą pačią plėvelę, mat joje sūris drėks, o tai reiškia – greičiau ges. Gedimą skatins ir deguonis, todėl sūrį suvyniokite į sviestinį popierių žiūrėdami, kad perpjauta dalis būtų uždengta. Verta tuomet pasirūpinti dviguba apsauga – įdėkite dar ir į uždengiamą dėžutę. Taip ir sūris lėčiau, gers, ir kvapai šaldytuve mažiau maišysis“, – pataria E. Semaška.
Triukas su gabalėliu cukraus. Svarbu, kad sūrio neveiktų drėgmė, todėl galite į indelį įdėti ir kubelį cukraus. Jis ją sugers, o sūris ilgiau išliks tinkamas vartoti.
Skirtingiems sūriams – skirtingos lentynos. „Įtakos turi ir laikymo vieta šaldytuve. Geriausia nelaikyti jų durelėse, nes varstant šaldytuvą ten temperatūra labiausiai keičiasi – pieno produktai to nemėgsta. Minkštus sūrius dėkite į šalčiausią lentyną (paprastai – žemiausią, virš vairių ir daržovių stalčiaus). O brandintiems ir pusiau brandintiems geriau šiek tiek aukštesnė temperatūra, tad juos padėkite šaldytuvo viršuje“, – patarimais dalijasi „Iki“ kulinarijos šefė.
Tiesa, kai tiek daug skanių receptų su sūriu – bus mažas stebuklas, jeigu jis ilgai užsistovėtų šaldytuve. „Iki“ kulinarijos šefė E. Semaška dalijasi 3 ypač skaniais, nebrangiais ir greitais receptais.
Internautų pamėgta universalioji plakta feta per 5 minutes
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 5 min.
Reikės: 180 g fetos sūrio, 80 g šviežio tepamo sūrio, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, tarkuotos citrinos žievelės arba šviežiai spaustų citrinos sulčių. Ant viršaus pasirinktinai: skrudintų sezamų sėklų, smulkintų žalumynų, čili dribsnių, alyvuogių aliejaus, skysto medaus.
Gaminame:
Į maisto smulkintuvą sudėkite fetą, tepamą sūrį, alyvuogių aliejų ir citrinos žievelę. Maišykite, kol viskas virs glotnia ir kremine mase. Paragaukite – jei per sūru, įdėkite šiek tiek daugiau tepamo sūrio, galite įdėti ir šiek tiek graikinio jogurto.
Viskas – sudėkite į indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite sausoje keptuvėje skrudintomis sezamų sėklomis, kitais mėgstamais pagardais ir patiekite.
Padažas neįtikėtinai universalus – į jį merkite traškučius ar duonos lazdeles, pjaustytas šviežias ar keptas daržoves, patiekite prie grilio patiekalų.
Ir vaikų, ir suaugusių dievinami tįstantys mocarelos kamuoliukai
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 250 g mini mocarelos sūrio rutuliukų, 3-4 šaukštų miltų, 1–2 kiaušinių, 150 g džiūvėsėlių (arba 75 g džiūvėsėlių ir 75 g labai smulkiai sutrintų kukurūzų dribsnių), 1-2 šaukštų tarkuoto parmezano, aliejaus kepti, druskos, pipirų ar kitų prieskonių pagal skonį (ciberžolės, maltos paprikos, kario ar pan.).
Gaminame:
Paruoškite tris dubenėlius. Į vieną suberkite miltus, kitame išplakite kiaušinius, o į trečią sudėkite džiūvėsėlius. Į kiaušinius įberkite druskos, pipirų, jei norite – ir kitų prieskonių. Galite naudoti tik džiūvėsėlius, bet jeigu juos sumaišysite su smulkiai sumaltais kukurūzų dribsniais – rutuliukai pavyks dar traškesni. Į džiūvėsėlius įberkite ir parmezano – taip skonis bus išraiškingesnis.
Išimkite mocarelos rutuliukus iš sūrymo ir nusausinkite sietelyje. Apibarstykite miltais, nukratykite perteklių, panardinkite į kiaušinius ir galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose. Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje ir kepkite sūrio kamuoliukus, kol jie taps auksinės spalvos.
Padėkite mocarelos rutuliukus ant popierinio rankšluosčio, kad nusausintumėte aliejų, ir patiekite su mėgstamu padažu – pavyzdžiui, kečupu, česnakiniu ar ta pačia plakta feta.
Grilyje keptas bri sūris su šviežiomis uogomis
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 2 bri sūrių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2 puodelių mišrių šviežių uogų, 3 šaukštelių balzaminio acto, 2 šaukštų medaus, šviežių bazilikų lapelių.
Gaminame:
Įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros. Aštriu peiliu padarykite negilias įstrižas įpjovas bri sūryje, patepkite jį 1 šaukšteliu balzaminio acto ir atidėkite į šalį ant lėkštės.
Ant grotelių padėkite ketaus keptuvę ir įpilkite į ją aliejaus. Suberkite uogas, įpilkite 2 šaukštelius balzaminio acto ir išmaišykite. Kepkite 3–4 minutes, kad uogos suminkštėtų.
Kai uogos suminkštės, įdėkite bri sūrį šalia į keptuvę ir uždenkite dangtį. Kepkite dar apie 5–6 minutes arba kol sūris pradės burbuliuoti. Jei norite, tuo metu galite ant grotelių pakepinti ir duonos riekelių.
Kai bri sūris išsilydys, apšlakstykite jį ir uogas medumi, tada išimkite iš grilio. Prieš patiekiant, ant sūrio uždėkite keletą šaukštų uogų ir papuoškite šviežiais baziliko lapeliais. Patiekite su skrudintu prancūzišku batonu arba krekeriais. Skanaus!
Šventė ir gomuriui, ir akims: pomidorų, persikų ir buratos arba mocarelos salotos
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 2 buratos arba mocarelos rutuliukų, 2 prinokusių persikų, 4 didelių pomidorų, saujelės šviežių bazilikų arba mėtų, 1 šaukšto pistacijų, trešnių, druskos, juodųjų pipirų. Padažui: ½ puodelio alyvuogių aliejaus, 1 česnako skiltelės, ½ citrinos žievelės, 4 čiobrelių šakelių (jei nenorite gaminti padažo – tiesiog salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzamiko padažu).
Gaminame:
Paruoškite citrinų ir čiobrelių aliejų: mažame puode ant silpnos ugnies sumaišykite alyvuogių aliejų, išspaustą česnaką, citrinos žievelę ir čiobrelius. Švelniai pašildykite mišinį, tada išjunkite ugnį. Palikite 20 minučių, tada perkoškite.
Dėliokite salotas: lėkštėje išdėliokite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, persikų griežinėlius (jei norite, prieš tai juos pagrilinkite) ir buratą arba mocarelą. Pabarstykite druska, pipirais, tada apšlakstykite citrinų ir čiobrelių aliejumi. Papuoškite bazilikais arba mėtomis, šviežiomis trešnėmis be kauliukų, pabarstykite pistacijomis. Mėgaukitės!
2020 metais pirmosios Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi
Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono
Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla
2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų. 100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu
Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė
Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti
Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu. Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas
Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis. Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie
Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim
Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė. Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie per pastarąją parą užfiksuotus įvykius: Neblaivūs vairuotojaiLiepos 14 d. apie 15.57 val. Pagėgių savivaldybėje, Kentrių kaime, sustabdytas automobilis „VW Passat“, kurį vairavo neblaivus (2,20 prom.) ir teisės vairuoti neturintis vyras, gimęs 1982 m. Pradėtas ikit