Vasaris – mėnuo, kai ilgesys šviežiems vaisiams ir daržovėms bene stipriausias. Laimei, laukti šviežutėlio derliaus liko nedaug, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. O ir pats laukimas gali būti skanus, sveikas bei taupus. Dažnai neįvertiname to, ko turime į valias ištisus metus – būtent šios nebrangios gėrybės gelbės vasario mėnesį
„Žiema – raugintų daržovių, šakniavaisių metas, bet daržovių skyriuje jau pradeda rodytis šviežio derliaus gėrybės, tokios kaip ridikėliai. Kartu su ūkiais intensyviai ruošiamės, kad jau artimiausiomis savaitėmis pirkėjai galėtų įsigyti šviežių, traškių trumpavaisių agurkų, kopūstų, morkų, salotų lapų. Ir, žinoma, šviežių bulvyčių, kurių lietuviai laukia bene labiausiai. Tą rodo ir pardavimų skaičiai – prieš kelias savaites pasiūlius šviežių šiltuose saulėtuose kraštuose užaugintų bulvių, jos bemat sulaukė pirkėjų dėmesio“, – pasakoja V. Budrienė.
Tuo tarpu vaisių skyriuje žiemos metu karaliauja citrusai, kurie šaltuoju metu laiku būna ne tik skaniausi, bet ir labai naudingi organizmui. Pasak V. Budrienės, populiariausiųjų sąraše žiemą karaliauja mandarinai, nurungdami netgi likusiu metu pirkėjų dažniausiai perkamus bananus. Po jų rikiuojasi obuoliai, vynuogės ir dar trys citrusiniai vaisiai: apelsinai, citrinos ir greipfrutai.
Kol šviežias naujas derlius pakeliui, į kokias gėrybes dabar verta atkreipti dėmesį? „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė rekomenduoja 5 jų, kurios viduržiemį bus skanios, nebrangios ir padės stiprinti imunitetą. Tuo tarpu tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi originaliais receptais, kaip visai lengvai iš jų pasiruošti dar neragautų patiekalų.
Burokėliai. „Atrodo, kad burokėliai pastaraisiais metais išgyvena renesansą. Ir tai nuostabu – nes jie pigūs, skanūs, universalūs ir naudingi sveikatai. Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, – sako J. Sabaitienė.
Išbandykite: kreminę burokėlių sriubą. Reikės: 650 g burokėlių, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 šaukšto čiobrelių, druskos, pipirų, ½ apelsino sulčių, 1 šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, 1 litro daržovių sultinio
„Burokėlius nuplaukite, kiekvieną jų suvyniokite į foliją, sudėkite ant skardos ir pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite 1 val., tada nuimkite foliją ir nulupkite odelę. Supjaustykite gabalėliais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant silpnos ugnies pakepinkite smulkintus svogūną ir česnaką. Sudėkite burokėlius, smulkintus čiobrelius ir pagal skonį įberkite druskos bei pipirų. Kepkite 4 minutes, tada supilkite apelsinų sultis, apelsinų žievelę ir sultinį. Virkite uždengę 10 minučių. Tuomet sutrinkite trintuvu ir jei reikia, papildomai pagardinkite prieskoniais. Patiekdami galite apšlakstykite grietinėle ar šaukštu jogurto, sumaišyto su svogūno laiškais“, – eigą pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Avokadai. Jie ne tik super madingi, bet ir super naudingi. Avokadai vertinami dėl gausybės sveikų riebalų ir svarbių maistinių medžiagų. Avokadai, kuriuose esantys mononesotieji riebalai padeda širdies ir kraujagyslių darbui ir suteikia sotumo jausmą, yra universalus kulinarinis pagrindas. Puikiai tinka salotoms, sumuštiniams, dera glotnučiuose, gali virsti nepakartojama gvakamole, naudojami netgi desertuose – pavyzdžiui, šokoladiniuose putėsiuose.
Išbandykite: gvakamolę per 5 minutes. Reikės: 3 avokadų, ½ šaukštelio kumino, ½ šaukštelio česnako miltelių, ½ šaukštelio svogūnų miltelių, ½ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų, 1-2 šaukštų laimo sulčių, 2 šaukštų smulkintos šviežios kalendros, 2 pomidorų.
„Avokadus perpjaukite, išimkite kauliuką ir šaukštu išskobkite minkštimą. Bulvių trintuvu arba šakute švelniai sutrinkite. Suberkite prieskonius ir 1 šaukštą laimo sulčių, viską išmaišykite. Sudėkite kalendrą ir smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus ir darkart sumaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įpilkite papildomai druskos arba laimo sulčių. Prieš patiekdami palikite bent 30 minučių kambario temperatūroje. Jeigu patieksite vėliau, apšlakstykite laimo sultimis ir labai sandariai uždenkite plastikine plėvele“, – išbandyti Meksikos virtuvės įkvėptą receptą kviečia kulinarijos technologė.
Apelsinai. Ne be reikalo stiklinė apelsinų sulčių siejama su sveikata. Šiuose citrusuose gausu naudingų medžiagų, ypač vitamino C ir folio rūgšties. Vienas 140 g apelsinas patenkina net 92 proc. vitamino C paros poreikio! Tuo tarpu folio rūgštis – tai B grupės vitaminas, svarbus medžiagų apykaitai, vaisiaus ir placentos vystymuisi ir daugeliui kitų svarbių procesų. Ne tik sultims ar greitam užkandžiui – iš apelsinų galima ruošti saldžius kepinius, ruošti pikantišką glajų keptai vištienai, jie idealiai dera rytiniuose kokteiliuose.
Išbandykite: silkės salotas su apelsinais ir salierais. Reikės: 2 silkės filė, 1 apelsino, 1 saliero stiebo, 2 krapų šakelių, 1 svogūno su laiškais. Padažui: sulčių iš pusės apelsino, 2 šaukštų balzaminio acto, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio medaus, ½ šaukštelio tarkuotų krienų.
„Silkę supjaustykite nedidelėmis riekelėmis. Nulupkite apelsiną ir supjaustykite jį kubeliais. Susmulkinkite krapus, svogūną ir jo laiškus, o salierų stiebus supjaustykite šiek tiek didesniais gabalėliais. Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir padėkite į šaldytuvą. Paruoškite padažą: sudėkite visus ingredientus į stiklainį, uždarykite ir stipriai suplakite. Likus valandai iki patiekimo, užpilkite padažą ant salotų. Bus ir sotu, ir skanu“, – žada G. Urbonavičiūtė.
Česnakai. Tai tylieji virtuvės karaliai – nepakeičiamas prieskonis kiekvienoje virtuvėje, pagilinantis ir sustiprinantis kitų ingredientų skonį, suteikiantis patiekalams išskirtinį skonį ir aromatą. Česnakas vadinamas natūraliu antibiotiku dėl jame esančių sieros junginių ir eterinių aliejų, padedančių kovoti su kvėpavimo takų virusinėmis infekcijomis. Be to, česnakuose yra flavonoidinių junginių, B grupės vitaminų, kalio, vario ir mangano.
Išbandykite: naminius marinuotus česnakus. Reikės: 7 česnakų, ½ stiklinės spirito arba vyno acto, 2 puodelių vandens, ½ šaukštelio druskos, ½ šaukštelio cukraus, 1 šaukštelio garstyčių sėklų.
„Česnakų galvutes išskirstykite skiltelėmis ir nulupkite. Į puodą supilkite dvi stiklines vandens ir acto. Įberkite druskos, cukraus ir garstyčių sėklų. Užvirkite marinatą, tuomet sumažinkite kaitrą ir po 3–4 minučių sudėkite nuluptas, švarias česnako skilteles. Padidinkite kaitrą ir virkite 2 minutes. Verdantį marinatą ir česnakus atsargiai supilkite į sterilizuotus sausus stiklainius. Iš karto juos uždarykite ir palikite atvėsti“, – receptu dalijasi „Iki“ kulinarijos technologė.
Obuoliai. Rojaus vaisiai? Žinoma! Ir ne todėl, kad žaltys juo sugundė Ievą – nėra jokių to įrodymų. Tačiau yra daugybė įrodymų, kad jie yra svarbus mūsų sveikatai, grožiui ir savijautai. Visų pirma, obuoliai vertinami dėl didelio skaidulų kiekio, tad valgydami jų padėsite žarnynui sureguliuoti darbą. Obuoliuose taip pat daug antioksidantų – vitaminų A ir E, seleno, cinko ir polifenolių. Be to, obuoliai gali padėti kovoti su viršsvoriu ir stiprinti širdį. Jie taip pat yra puikus kuras smegenims.
Išbandykite: blynus su obuoliais ir varške. Reikės: 250 g varškės, 3 kiaušinių, 1 šaukšto vanilinio cukraus, 1 obuolio, 2 šaukštų cukraus pudros, 4 šaukštų miltų, ½ šaukštelio cinamono.
„Į dubenį dėkite varškę, nuo baltymų atskirtus trynius, vanilinį cukrų ir gerai sutrinkite. Obuolį nulupkite ir stambiai sutarkuokite, įmaišykite į varškės masę, tuomet sudėkite ir miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su cukraus pudra iki standumo. Sudėkite į masę ir atsargiai išmaišykite. Į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus dėkite po 2 šaukštus tešlos ir formuokite blynus. Sumažinkite ugnį ir kepkite 2–3 minutes arba kol apačia taps lengvai auksinės spalvos. Apverskite ir kepkite dar 2 minutes. Pabarstykite cinamonu, galite patiekti su skystu medumi“, – idėją siūlo G. Urbonavičiūtė.
Didijį antradienį Tauragės radijo studijoje apsilankė Tauragės Šv. Trejybės parapijos klebonas kunigas dr. Marius Venskus... Šiandien jau Didysis ketvirtadienis... ryt... nebeskaičiuokim – susikaupkim! Pabūkim tyloje, minčių tyloje, laukdami Prisikėlimo... https://open.spotify.com/episode/2HyNnXlw25yrygt8Jabxr2 Kalbino A
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad gyventojai, kurie per 2024 m. pardavė nekilnojamąjį turtą (NT), kurį nuosavybėje išlaikė trumpiau nei 10 metų, ar transporto priemonę, kuri buvo išlaikyta trumpiau nei 3 metus, iki gegužės 2 d. turi pateikti pajamų mokesčio deklaraciją. Naujausiais VMI duomenimis pajamų mokesčio deklar
Kovo mėnesį Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidoje fiksuoti informaciniai incidentai, kurių metu buvo siekta ne tik manipuliuoti informacija, skleisti prieš Lietuvą nukreiptus naratyvus, bet ir platinti „melagienas“. Daugiausiai jų skleista siekiant didinti informacinį neapibrėžtumą apie Pabradės poligono apylinkėse nuskendusį &s
Skiautinys – iš medžiagos gabalėlių sukurtas spalvingas rankdarbis. Specialistai šių rankdarbių techniką įvardija geometrinių formų menu, o pats siuvimas – labai kruopštus darbas, reikalaujantis ir meninio suvokimo. Būtent rankų darbą vertina bei puoselėja mūsų kraštietė Gražina Digaitytė-Kriaunevičienė, kuri
Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms – skubame prisikelti kiekvienas vis savaip, o svarbiausias šio metų laiko akcentas – atgimimas ar pabudimas, kurį jaučiame kiekvienas. Tas jausmas, lydimas džiugesio, kviečia švęsti, žaisti... Kad Šv. Velykų laukimas būtų prasmingas, Kvėdarno
Lietuvos energetikos agentūra (LEA) kviečia gyventojus teikti paraiškas taršių katilų keitimui į efektyvius šilumos gamybos įrenginius. Netikėtai greitai pasibaigę ankstesnių etapų kvietimai rodo itin didelį gyventojų susidomėjimą naujais ir efektyviais šilumos siurbliais bei jų įsigijimui taikomoms dotacijoms. Ecoenergi
Su 36-erių metų pašnekove pajuokaujame, kad dažnai manoma, jog iki pilnos laimės žmogui būtinai reikia sukurti šeimą, pastatyti namą, dar parašyti knygą. Kyokushin karate meistrė Jurgita Vencaitė neįgyvendino nė vieno šio punktų, tačiau pilnatvė ateina per panašius potyrius: ji realizuoja save sporte, yra mylima s
Nuo šių metų pradžios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva sugriežtintas užsieniečių, ypač imigrantų iš trečiųjų šalių, įdarbinimas Lietuvoje. Ministerija nustatė nekintamą kvotą – šiemet šalyje įsidarbinti galės tik 24830 užsieniečių, gavusių darbo pagrindu išduotus leidim
Tauragės ligoninėje gimusiems kūdikiams – nemokami plukdymo užsiėmimai baseine. Studijoje viešnios - Rūta Stasytienė, Tauraės rajono savivaldybės Sveikatos reikalų koordinatorė ir Sandra Martinkienė, Tauragės sporto centro direktoriaus pavaduotoja, baseino administratorė. Kalbamės apie iniciatyvą, tokių užsiėmimų naudingumą, kaip ir
Išrinktas naujasis Tauragės apsk. vyriausiojo policijos komisariato viršininkas, juo tapo dabartinis Klaipėdos apsk. VPK viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius. Raimondas Vaitkevičius gimė 1978 metais, studijas pradėjo Klaipėdos aukštesniojoje policijos mokykloje, tęsė Klaipėdos verslo kolegijoje.
Reaguodama į pastaruoju metu viešai nuskambėjusius skaudžius įvykius dėl vaikų savižalos ar net mirties atvejų, Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Jaunųjų psichiatrų asociacija ragina tėvus, artimuosius, ugdymo įstaigų darbuotojus būti budriais ir pastebėti vaikų ir paauglių pernelyg didelį įsitraukimą į socialinius tinklus ir jų susido
Tauragės rajono savivaldybės taryba, siekdama stiprinti gyventojų saugumą ir viešosios tvarkos užtikrinimą pritarė programai, skirtai trūkstamų pirminės ir vidurinės grandies policijos pareigūnų pritraukimui į Tauragės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Apie programoje numatytas skatinimo priemones, siekiant motyvuoti pareigūnus