Tauragės žinios logotipas
Ką valgyti vasarį? Nauji receptai su 5 daržovėmis ir vai

Ką valgyti vasarį? Nauji receptai su 5 daržovėmis ir vaisiais, kurių dabar valgyti verta kuo daugiau

Vasaris – mėnuo, kai ilgesys šviežiems vaisiams ir daržovėms bene stipriausias. Laimei, laukti šviežutėlio derliaus liko nedaug, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. O ir pats laukimas gali būti skanus, sveikas bei taupus. Dažnai neįvertiname to, ko turime į valias ištisus metus – būtent šios nebrangios gėrybės gelbės vasario mėnesį

„Žiema – raugintų daržovių, šakniavaisių metas, bet daržovių skyriuje jau pradeda rodytis šviežio derliaus gėrybės, tokios kaip ridikėliai. Kartu su ūkiais intensyviai ruošiamės, kad jau artimiausiomis savaitėmis pirkėjai galėtų įsigyti šviežių, traškių trumpavaisių agurkų, kopūstų, morkų, salotų lapų. Ir, žinoma, šviežių bulvyčių, kurių lietuviai laukia bene labiausiai. Tą rodo ir pardavimų skaičiai – prieš kelias savaites pasiūlius šviežių šiltuose saulėtuose kraštuose užaugintų bulvių, jos bemat sulaukė pirkėjų dėmesio“, – pasakoja V. Budrienė.

Tuo tarpu vaisių skyriuje žiemos metu karaliauja citrusai, kurie šaltuoju metu laiku būna ne tik skaniausi, bet ir labai naudingi organizmui. Pasak V. Budrienės, populiariausiųjų sąraše žiemą karaliauja mandarinai, nurungdami netgi likusiu metu pirkėjų dažniausiai perkamus bananus. Po jų rikiuojasi obuoliai, vynuogės ir dar trys citrusiniai vaisiai: apelsinai, citrinos ir greipfrutai.

Kol šviežias naujas derlius pakeliui, į kokias gėrybes dabar verta atkreipti dėmesį? „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė rekomenduoja 5 jų, kurios viduržiemį bus skanios, nebrangios ir padės stiprinti imunitetą. Tuo tarpu tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi originaliais receptais, kaip visai lengvai iš jų pasiruošti dar neragautų patiekalų.

Burokėliai. „Atrodo, kad burokėliai pastaraisiais metais išgyvena renesansą. Ir tai nuostabu – nes jie pigūs, skanūs, universalūs ir naudingi sveikatai. Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, – sako J. Sabaitienė.

Išbandykite: kreminę burokėlių sriubą. Reikės: 650 g burokėlių, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 šaukšto čiobrelių, druskos, pipirų, ½ apelsino sulčių, 1 šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, 1 litro daržovių sultinio

„Burokėlius nuplaukite, kiekvieną jų suvyniokite į foliją, sudėkite ant skardos ir pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite 1 val., tada nuimkite foliją ir nulupkite odelę. Supjaustykite gabalėliais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant silpnos ugnies pakepinkite smulkintus svogūną ir česnaką. Sudėkite burokėlius, smulkintus čiobrelius ir pagal skonį įberkite druskos bei pipirų. Kepkite 4 minutes, tada supilkite apelsinų sultis, apelsinų žievelę ir sultinį. Virkite uždengę 10 minučių. Tuomet sutrinkite trintuvu ir jei reikia, papildomai pagardinkite prieskoniais. Patiekdami galite apšlakstykite grietinėle ar šaukštu jogurto, sumaišyto su svogūno laiškais“, – eigą pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Avokadai. Jie ne tik super madingi, bet ir super naudingi. Avokadai vertinami dėl gausybės sveikų riebalų ir svarbių maistinių medžiagų. Avokadai, kuriuose esantys mononesotieji riebalai padeda širdies ir kraujagyslių darbui ir suteikia sotumo jausmą, yra universalus kulinarinis pagrindas. Puikiai tinka salotoms, sumuštiniams, dera glotnučiuose, gali virsti nepakartojama gvakamole, naudojami netgi desertuose – pavyzdžiui, šokoladiniuose putėsiuose.

Išbandykite: gvakamolę per 5 minutes. Reikės: 3 avokadų, ½ šaukštelio kumino, ½ šaukštelio česnako miltelių, ½ šaukštelio svogūnų miltelių, ½ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų, 1-2 šaukštų laimo sulčių, 2 šaukštų smulkintos šviežios kalendros, 2 pomidorų.

„Avokadus perpjaukite, išimkite kauliuką ir šaukštu išskobkite minkštimą. Bulvių trintuvu arba šakute švelniai sutrinkite. Suberkite prieskonius ir 1 šaukštą laimo sulčių, viską išmaišykite. Sudėkite kalendrą ir smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus ir darkart sumaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įpilkite papildomai druskos arba laimo sulčių. Prieš patiekdami palikite bent 30 minučių kambario temperatūroje. Jeigu patieksite vėliau, apšlakstykite laimo sultimis ir labai sandariai uždenkite plastikine plėvele“, – išbandyti Meksikos virtuvės įkvėptą receptą kviečia kulinarijos technologė.

Apelsinai. Ne be reikalo stiklinė apelsinų sulčių siejama su sveikata. Šiuose citrusuose gausu naudingų medžiagų, ypač vitamino C ir folio rūgšties. Vienas 140 g apelsinas patenkina net 92 proc. vitamino C paros poreikio! Tuo tarpu folio rūgštis – tai B grupės vitaminas, svarbus medžiagų apykaitai, vaisiaus ir placentos vystymuisi ir daugeliui kitų svarbių procesų. Ne tik sultims ar greitam užkandžiui – iš apelsinų galima ruošti saldžius kepinius, ruošti pikantišką glajų keptai vištienai, jie idealiai dera rytiniuose kokteiliuose.

Išbandykite: silkės salotas su apelsinais ir salierais. Reikės: 2 silkės filė, 1 apelsino, 1 saliero stiebo, 2 krapų šakelių, 1 svogūno su laiškais. Padažui: sulčių iš pusės apelsino, 2 šaukštų balzaminio acto, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio medaus, ½ šaukštelio tarkuotų krienų.

„Silkę supjaustykite nedidelėmis riekelėmis. Nulupkite apelsiną ir supjaustykite jį kubeliais. Susmulkinkite krapus, svogūną ir jo laiškus, o salierų stiebus supjaustykite šiek tiek didesniais gabalėliais. Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir padėkite į šaldytuvą. Paruoškite padažą: sudėkite visus ingredientus į stiklainį, uždarykite ir stipriai suplakite. Likus valandai iki patiekimo, užpilkite padažą ant salotų. Bus ir sotu, ir skanu“, – žada G. Urbonavičiūtė.

Česnakai. Tai tylieji virtuvės karaliai – nepakeičiamas prieskonis kiekvienoje virtuvėje, pagilinantis ir sustiprinantis kitų ingredientų skonį, suteikiantis patiekalams išskirtinį skonį ir aromatą. Česnakas vadinamas natūraliu antibiotiku dėl jame esančių sieros junginių ir eterinių aliejų, padedančių kovoti su kvėpavimo takų virusinėmis infekcijomis. Be to, česnakuose yra flavonoidinių junginių, B grupės vitaminų, kalio, vario ir mangano.

Išbandykite: naminius marinuotus česnakus. Reikės: 7 česnakų, ½ stiklinės spirito arba vyno acto, 2 puodelių vandens, ½ šaukštelio druskos, ½ šaukštelio cukraus, 1 šaukštelio garstyčių sėklų.

„Česnakų galvutes išskirstykite skiltelėmis ir nulupkite. Į puodą supilkite dvi stiklines vandens ir acto. Įberkite druskos, cukraus ir garstyčių sėklų. Užvirkite marinatą, tuomet sumažinkite kaitrą ir po 3–4 minučių sudėkite nuluptas, švarias česnako skilteles. Padidinkite kaitrą ir virkite 2 minutes. Verdantį marinatą ir česnakus atsargiai supilkite į sterilizuotus sausus stiklainius. Iš karto juos uždarykite ir palikite atvėsti“, – receptu dalijasi „Iki“ kulinarijos technologė.

Obuoliai. Rojaus vaisiai? Žinoma! Ir ne todėl, kad žaltys juo sugundė Ievą – nėra jokių to įrodymų. Tačiau yra daugybė įrodymų, kad jie yra svarbus mūsų sveikatai, grožiui ir savijautai. Visų pirma, obuoliai vertinami dėl didelio skaidulų kiekio, tad valgydami jų padėsite žarnynui sureguliuoti darbą. Obuoliuose taip pat daug antioksidantų – vitaminų A ir E, seleno, cinko ir polifenolių. Be to, obuoliai gali padėti kovoti su viršsvoriu ir stiprinti širdį. Jie taip pat yra puikus kuras smegenims.

Išbandykite: blynus su obuoliais ir varške. Reikės: 250 g varškės, 3 kiaušinių, 1 šaukšto vanilinio cukraus, 1 obuolio, 2 šaukštų cukraus pudros, 4 šaukštų miltų, ½ šaukštelio cinamono.

„Į dubenį dėkite varškę, nuo baltymų atskirtus trynius, vanilinį cukrų ir gerai sutrinkite. Obuolį nulupkite ir stambiai sutarkuokite, įmaišykite į varškės masę, tuomet sudėkite ir miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su cukraus pudra iki standumo. Sudėkite į masę ir atsargiai išmaišykite. Į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus dėkite po 2 šaukštus tešlos ir formuokite blynus. Sumažinkite ugnį ir kepkite 2–3 minutes arba kol apačia taps lengvai auksinės spalvos. Apverskite ir kepkite dar 2 minutes. Pabarstykite cinamonu, galite patiekti su skystu medumi“, – idėją siūlo G. Urbonavičiūtė.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Griežtinama mikrojudumo priemonių vairuotojų kontrolė

Gegužės mėnesį policija sugriežtins mikrojudumo priemonių vairuotojų kontrolę. Pernai elektrinių mikrojudumo priemonių, motorinių dviračių vairuotojai padarė 2 825 Kelių eismo taisyklių (toliau– KET) pažeidimus, o eismo įvykiuose buvo sužeista 180 paspirtukų vairuotojų ir keleivių. Gegužės 18–20 d.elektrinių mikrojudumo priemonių vairu

„Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“ – kelias, kurį renkiesi TU!

Gegužės 10 dieną Tauragėje vyks neeilinis renginys, kuris pažadins kiekvieno nuotykių ieškotojo vidinį variklį – „Asfalto ir purvo nuotykis: Tauragės pavasaris 2025“. Tai unikalus, dinamiškas ir visiems atviras automobilių turizmo tematikos renginys – varžybos, kurių metu dalyviai atskirose kategorijose leisis

Vyriausybė pritarė antrosios pensijų kaupimo pakopos tobulinimams – sistema bus patrauklesnė ir lankstesnė

Antroji pensijų kaupimo pakopa bus patrauklesnė ir lankstesnė, bus užtikrintas savanoriškas dalyvių įsitraukimas ir įgyvendintas Konstitucinio teismo nutarimas, numatant galimybes pasitraukti iš kaupimo antroje pensijų pakopoje, kai kaupimas tampa apsunkintas ar betikslis. Vyriausybė pritarė tai įtvirtinantiems Socialinės apsaugos ir

Įsigaliojo ribojimai nemokamai dalyti vienkartines plastikines maisto ir gėrimų pakuotes

Nuo gegužės 1 d. Lietuvoje įsigaliojo Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimai, pagal kuriuos  viešojo maitinimo įmonėms draudžiama nemokamai dalyti vienkartines plastikines maisto ir gėrimų pakuotes, kai jose  pardavimo metu pakuojamas maistas ar supilami gėrimai. Draudimas apima ir plastikinius kavos puodelius. Šių

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanota ir tauragiškė Pranciška Ramanauskienė

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį, artėjančios Motinos dienos proga, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanojo 52 mamas ir globėjas iš visos Lietuvos - už nuopelnus motinystei, globai ir rūpybai, už atsakingumą, pasiaukojimą bei įkvepiantį pavyzdį bendruomenei.    Garbingas apdovanoj

Prasidės karinės pratybos "Griffin Lightning": Lietuvos teritorijoje žemame aukštyje skraidys sąjungininkų sraigtasparniai

Gegužės 3 - 23 d. Lietuvos teritorijoje vyks tarptautinės karinės pratybos „Griffin Lightning 2025", kurios apims daugelį Lietuvos teritorijoje gegužę rengiamų mokymų. Jau šį šeštadienį prasidės Lietuvos gyventojams matomiausia šių pratybų dalis – Vokietijos kariuomenės sraigtasparnių skrydžiai Lietuvos oro e

A diviziono elitas rikiuojasi pusfinaliams – pristatome porų apžvalgą

Nostra.lt – A diviziono sezonas artėja prie kulminacijos – Kėdainiuose laukia finalo ketverto kovos, kuriose susitiks keturios labai skirtingos, bet savo vietą aikštelėje įrodžiusios komandos. Vieni – tituluoti favoritai, kiti – iš apačios atėję išsišokėliai, tačiau visus juos vienija tas pats tik

Gegužės 17 d. Tauragėje šurmuliuos Gatvės muzikos diena ir Šeimadienis

Gegužės 17 d. Tauragėje švęsime Gatvės muzikos dieną, o taip pat minėsime ir Tarptautinę šeimos dieną!  Šių metų Gatvės muzikos dienos tema „Generalinė repeticija“, kuri kvies tauragiškius atskleisti savo muzikinius talentus skirtingose miesto erdvėse. Registracija: https://gmd.lt/ paspaudus „Daly

Policijos pareigūnai informuoja apie prevencines priemones, kurias vykdys gegužės mėnesį

Policijos pareigūnai, užtikrindami eismo saugumą ir mažindami eismo įvykių skaičių, gegužės mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamoje teritorijoje vykdys šias prevencines priemones: Gegužės 1–4 d.; 18–20 d. – transporto priemonių, tarp kurių ir dviračių, elektrinių mikrojudumo priemonių, v

Lietuva nepritaria Europos Komisijos pasiūlymui riboti švino naudojimą amunicijoje ir žvejybos reikmenyse

Šiandien vykusiame REACH komiteto posėdyje Aplinkos ministerijos atstovai išsakė Lietuvos poziciją nepritarti Europos Komisijos (EK) pasiūlymui riboti švino naudojimą amunicijoje bei žvejybos reikmenyse. Tokia Lietuvos pozicija parengta atsižvelgus į dabartinę geopolitinę situaciją bei  suinteresuotų institucijų  bei

Ar „Tauragė“ turi galimybę kitą sezoną žaisti Nacionalinėje krepšinio lygoje?

Tauragės Tauragė jau šį savaitgalį dalyvaus Regionų krepšinio lygos finaliniame ketverte. Kokios komandos galimybės laimėti trofėjų ir kitą sezoną žaisti Nacionalinėje krepšinio lygoje? Į šį klausimą atsakymo radijo laidoje ieško komandos vadovas Aivaras Skarbalius ir komandos kapitonas Gvidas Galinauskas. Kalbino

Teismas paskyrė bausmę už smurtą ir bauginimą buvusios sutuoktinės atžvilgiu

Tauragės apylinkės teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį Jurbarko rajono gyventojui, kuris pripažintas kaltu dėl smurto ir sistemingos psichologinės prievartos naudojimo prieš buvusią sutuoktinę. Jam skirta 1 metų ir 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmė su intensyvia priežiūra. Taip pat teismas uždraudė bet kokį kontaktą su nukentėjusiąja.