Tauragės žinios logotipas
Ką valgyti vasarį? Nauji receptai su 5 daržovėmis ir vai

Ką valgyti vasarį? Nauji receptai su 5 daržovėmis ir vaisiais, kurių dabar valgyti verta kuo daugiau

Vasaris – mėnuo, kai ilgesys šviežiems vaisiams ir daržovėms bene stipriausias. Laimei, laukti šviežutėlio derliaus liko nedaug, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. O ir pats laukimas gali būti skanus, sveikas bei taupus. Dažnai neįvertiname to, ko turime į valias ištisus metus – būtent šios nebrangios gėrybės gelbės vasario mėnesį

„Žiema – raugintų daržovių, šakniavaisių metas, bet daržovių skyriuje jau pradeda rodytis šviežio derliaus gėrybės, tokios kaip ridikėliai. Kartu su ūkiais intensyviai ruošiamės, kad jau artimiausiomis savaitėmis pirkėjai galėtų įsigyti šviežių, traškių trumpavaisių agurkų, kopūstų, morkų, salotų lapų. Ir, žinoma, šviežių bulvyčių, kurių lietuviai laukia bene labiausiai. Tą rodo ir pardavimų skaičiai – prieš kelias savaites pasiūlius šviežių šiltuose saulėtuose kraštuose užaugintų bulvių, jos bemat sulaukė pirkėjų dėmesio“, – pasakoja V. Budrienė.

Tuo tarpu vaisių skyriuje žiemos metu karaliauja citrusai, kurie šaltuoju metu laiku būna ne tik skaniausi, bet ir labai naudingi organizmui. Pasak V. Budrienės, populiariausiųjų sąraše žiemą karaliauja mandarinai, nurungdami netgi likusiu metu pirkėjų dažniausiai perkamus bananus. Po jų rikiuojasi obuoliai, vynuogės ir dar trys citrusiniai vaisiai: apelsinai, citrinos ir greipfrutai.

Kol šviežias naujas derlius pakeliui, į kokias gėrybes dabar verta atkreipti dėmesį? „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė rekomenduoja 5 jų, kurios viduržiemį bus skanios, nebrangios ir padės stiprinti imunitetą. Tuo tarpu tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi originaliais receptais, kaip visai lengvai iš jų pasiruošti dar neragautų patiekalų.

Burokėliai. „Atrodo, kad burokėliai pastaraisiais metais išgyvena renesansą. Ir tai nuostabu – nes jie pigūs, skanūs, universalūs ir naudingi sveikatai. Galima net sakyti, kad jie yra mūsų lietuviškas supermaistas. Burokėliai teigiamai veikia kraujotakos sistemą, padeda gerinti imunitetą, lėtinti senėjimo procesus ir gerinti medžiagų apykaitą. Verta žinoti, kad 100 gramų burokėlių turi tik 43 kalorijas, tačiau po terminio apdorojimo jų glikeminis indeksas padidėja iki 64 (tai svarbu žmonėms, turintiems atsparumą insulinui ir sergantiems diabetu)“, – sako J. Sabaitienė.

Išbandykite: kreminę burokėlių sriubą. Reikės: 650 g burokėlių, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 šaukšto čiobrelių, druskos, pipirų, ½ apelsino sulčių, 1 šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, 1 litro daržovių sultinio

„Burokėlius nuplaukite, kiekvieną jų suvyniokite į foliją, sudėkite ant skardos ir pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite 1 val., tada nuimkite foliją ir nulupkite odelę. Supjaustykite gabalėliais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant silpnos ugnies pakepinkite smulkintus svogūną ir česnaką. Sudėkite burokėlius, smulkintus čiobrelius ir pagal skonį įberkite druskos bei pipirų. Kepkite 4 minutes, tada supilkite apelsinų sultis, apelsinų žievelę ir sultinį. Virkite uždengę 10 minučių. Tuomet sutrinkite trintuvu ir jei reikia, papildomai pagardinkite prieskoniais. Patiekdami galite apšlakstykite grietinėle ar šaukštu jogurto, sumaišyto su svogūno laiškais“, – eigą pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Avokadai. Jie ne tik super madingi, bet ir super naudingi. Avokadai vertinami dėl gausybės sveikų riebalų ir svarbių maistinių medžiagų. Avokadai, kuriuose esantys mononesotieji riebalai padeda širdies ir kraujagyslių darbui ir suteikia sotumo jausmą, yra universalus kulinarinis pagrindas. Puikiai tinka salotoms, sumuštiniams, dera glotnučiuose, gali virsti nepakartojama gvakamole, naudojami netgi desertuose – pavyzdžiui, šokoladiniuose putėsiuose.

Išbandykite: gvakamolę per 5 minutes. Reikės: 3 avokadų, ½ šaukštelio kumino, ½ šaukštelio česnako miltelių, ½ šaukštelio svogūnų miltelių, ½ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų, 1-2 šaukštų laimo sulčių, 2 šaukštų smulkintos šviežios kalendros, 2 pomidorų.

„Avokadus perpjaukite, išimkite kauliuką ir šaukštu išskobkite minkštimą. Bulvių trintuvu arba šakute švelniai sutrinkite. Suberkite prieskonius ir 1 šaukštą laimo sulčių, viską išmaišykite. Sudėkite kalendrą ir smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus ir darkart sumaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įpilkite papildomai druskos arba laimo sulčių. Prieš patiekdami palikite bent 30 minučių kambario temperatūroje. Jeigu patieksite vėliau, apšlakstykite laimo sultimis ir labai sandariai uždenkite plastikine plėvele“, – išbandyti Meksikos virtuvės įkvėptą receptą kviečia kulinarijos technologė.

Apelsinai. Ne be reikalo stiklinė apelsinų sulčių siejama su sveikata. Šiuose citrusuose gausu naudingų medžiagų, ypač vitamino C ir folio rūgšties. Vienas 140 g apelsinas patenkina net 92 proc. vitamino C paros poreikio! Tuo tarpu folio rūgštis – tai B grupės vitaminas, svarbus medžiagų apykaitai, vaisiaus ir placentos vystymuisi ir daugeliui kitų svarbių procesų. Ne tik sultims ar greitam užkandžiui – iš apelsinų galima ruošti saldžius kepinius, ruošti pikantišką glajų keptai vištienai, jie idealiai dera rytiniuose kokteiliuose.

Išbandykite: silkės salotas su apelsinais ir salierais. Reikės: 2 silkės filė, 1 apelsino, 1 saliero stiebo, 2 krapų šakelių, 1 svogūno su laiškais. Padažui: sulčių iš pusės apelsino, 2 šaukštų balzaminio acto, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio medaus, ½ šaukštelio tarkuotų krienų.

„Silkę supjaustykite nedidelėmis riekelėmis. Nulupkite apelsiną ir supjaustykite jį kubeliais. Susmulkinkite krapus, svogūną ir jo laiškus, o salierų stiebus supjaustykite šiek tiek didesniais gabalėliais. Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir padėkite į šaldytuvą. Paruoškite padažą: sudėkite visus ingredientus į stiklainį, uždarykite ir stipriai suplakite. Likus valandai iki patiekimo, užpilkite padažą ant salotų. Bus ir sotu, ir skanu“, – žada G. Urbonavičiūtė.

Česnakai. Tai tylieji virtuvės karaliai – nepakeičiamas prieskonis kiekvienoje virtuvėje, pagilinantis ir sustiprinantis kitų ingredientų skonį, suteikiantis patiekalams išskirtinį skonį ir aromatą. Česnakas vadinamas natūraliu antibiotiku dėl jame esančių sieros junginių ir eterinių aliejų, padedančių kovoti su kvėpavimo takų virusinėmis infekcijomis. Be to, česnakuose yra flavonoidinių junginių, B grupės vitaminų, kalio, vario ir mangano.

Išbandykite: naminius marinuotus česnakus. Reikės: 7 česnakų, ½ stiklinės spirito arba vyno acto, 2 puodelių vandens, ½ šaukštelio druskos, ½ šaukštelio cukraus, 1 šaukštelio garstyčių sėklų.

„Česnakų galvutes išskirstykite skiltelėmis ir nulupkite. Į puodą supilkite dvi stiklines vandens ir acto. Įberkite druskos, cukraus ir garstyčių sėklų. Užvirkite marinatą, tuomet sumažinkite kaitrą ir po 3–4 minučių sudėkite nuluptas, švarias česnako skilteles. Padidinkite kaitrą ir virkite 2 minutes. Verdantį marinatą ir česnakus atsargiai supilkite į sterilizuotus sausus stiklainius. Iš karto juos uždarykite ir palikite atvėsti“, – receptu dalijasi „Iki“ kulinarijos technologė.

Obuoliai. Rojaus vaisiai? Žinoma! Ir ne todėl, kad žaltys juo sugundė Ievą – nėra jokių to įrodymų. Tačiau yra daugybė įrodymų, kad jie yra svarbus mūsų sveikatai, grožiui ir savijautai. Visų pirma, obuoliai vertinami dėl didelio skaidulų kiekio, tad valgydami jų padėsite žarnynui sureguliuoti darbą. Obuoliuose taip pat daug antioksidantų – vitaminų A ir E, seleno, cinko ir polifenolių. Be to, obuoliai gali padėti kovoti su viršsvoriu ir stiprinti širdį. Jie taip pat yra puikus kuras smegenims.

Išbandykite: blynus su obuoliais ir varške. Reikės: 250 g varškės, 3 kiaušinių, 1 šaukšto vanilinio cukraus, 1 obuolio, 2 šaukštų cukraus pudros, 4 šaukštų miltų, ½ šaukštelio cinamono.

„Į dubenį dėkite varškę, nuo baltymų atskirtus trynius, vanilinį cukrų ir gerai sutrinkite. Obuolį nulupkite ir stambiai sutarkuokite, įmaišykite į varškės masę, tuomet sudėkite ir miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su cukraus pudra iki standumo. Sudėkite į masę ir atsargiai išmaišykite. Į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus dėkite po 2 šaukštus tešlos ir formuokite blynus. Sumažinkite ugnį ir kepkite 2–3 minutes arba kol apačia taps lengvai auksinės spalvos. Apverskite ir kepkite dar 2 minutes. Pabarstykite cinamonu, galite patiekti su skystu medumi“, – idėją siūlo G. Urbonavičiūtė.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Nespėję užregistruoti nelegalaus vandens gręžinio tai galės padaryti nuo rugpjūčio 1 d.

Nuo rugpjūčio 1 d. gyventojai, nespėję įteisinti nelegalaus vandens gręžinio, jį galės užregistruoti netaikant jokių sankcijų. Iki 2026 m. liepos 31 d. būtina visus dokumentus pateikti gręžinius registruojančiai Lietuvos geologijos tarnybai, o laiku jo neužregistravus teks gręžinį likviduoti ir įsirengti naują. Tokios paslaugos kaina gali siekti ir

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

Dešrainiai – vieni iš universaliausių patiekalų, kuriuos ne tik mėgsta, bet ir mielai gamina net vaikai. Jais pavaišinsite būrį netikėtai užgriuvusių svečių, o nusivežę visus dešrainių ingredientus į gamtą ir pačirškinę dešreles ant žarijų, galėsite jais mėgautis su draugų kompanija. Prekybos tinklo &

Bitėnuose – meno pleneras, kaligrafijos paroda ir iškilminga Sueiga Martynui Jankui atminti

Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejus tęsia prasmingas kultūrines tradicijas ir kviečia į išskirtinius renginius, vyksiančius 2025 m. rugpjūčio pirmąją savaitę Bitėnuose. Kultūros mylėtojų lauks jau tradicija tapęs tarptautinis meno pleneras „Mažosios Lietuvos ženklai“, kaligrafijos virtuozo prof. Alberto Gursko paroda &b

Ar veikia Google Ads raktažodžiai su lietuviškomis raidėmis?

Planuojant „Google Ads“ kampanijas Lietuvoje, viena iš dažniausiai pasitaikančių techninių ir strateginių dilemų – ar naudoti raktažodžius su lietuviškomis raidėmis, ar apsiriboti versijomis be jų. Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti kaip kalbos stiliaus klausimas, bet iš tiesų tai tiesiogiai veikia re

  Vasara – puikus metas stiprinti savo imunitetą

Vasara daugeliui asocijuojasi su atostogomis, saulės šiluma ir gamta. Tačiau šis metų laikas puikiai tinka ne tik poilsiui, bet ir imuniteto stiprinimui, pasiruošiant ateinančiam šaltajam sezonui. Tyrimai rodo, kad tie, kurie vasarą daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai, rudenį ir žiemą serga rečiau. Kodėl verta i&sc

Investicijoms į regionus ateiti reikia „kojų“

Akmenės savivaldybės, kurioje per trumpą laiką buvo įkurti bene 1000 naujų darbo vietų, pavyzdys rodo, jog ten, kur žmonės turi darbo, gyventojų daugėja, o tuo pačiu atsikuria ir infrastruktūra. Bet tokių pavyzdžių savivaldybėse, kurios nėra kurortinės, vienetai. Politikai ir verslininkai vienu balsu sako, kad investicijoms į regionus ateiti reikia

Rugpjūtis prasideda koncertu, kuriame – muzika iš kelių kontinentų

Rugpjūčio 1-ą dieną Tauragės pilies kiemelyje koncertuos afrobraziliško stiliaus muziką atliekanti grupė Ayom. Jos muzika – tai karštligiškas tropinių ritmų, afrolusitaniško skambesio ir braziliškos energijos lydinys, kuris tarsi saulės spinduliai prasiskverbia pro pilkus kasdienybės debesis. Pilies kiemelyj

Sienų dažymas – paprastas būdas atnaujinti namus

Sienos – tai tarsi namų fonas, kuris sukuria nuotaiką, atspindi stilių ir daro didelę įtaką bendrai erdvės atmosferai. Būtent todėl sienų dažymas yra viena populiariausių ir efektyviausių vidaus apdailos darbų formų. Tai greitas ir prieinamas būdas suteikti interjerui gaivumo, jaukumo arba visiškai pakeisti jo nuotaiką. Kodėl verta pe

Sodo sandėliukas – praktiška ir stilinga vieta įrankiams, daiktams ir laisvalaikiui

Tvarkingas, jaukus ir funkcionalus kiemas prasideda nuo patogių sprendimų daiktų laikymui. Vienas iš tokių – sodo sandėliukas, kuris tampa ne tik puikia vieta įrankiams ir sezoniniams daiktams susidėti, bet ir stilingu kiemo akcentu, atitinkančiu šiuolaikinio gyvenimo poreikius. Kodėl verta turėti sodo sandėliuką? Sodo darbai

Klinkerinės fasado plytelės – ilgaamžiškumas, estetika ir minimali priežiūra

Ieškant išorės apdailos sprendimų, vis daugiau žmonių renkasi klinkerio gaminus. Ne tik dėl jų ilgaamžiškumo, bet ir dėl išskirtinės estetikos, natūralios išvaizdos. Tarp populiariausių pasirinkimų – klinkerinės fasado plytelės, kurios sujungia praktiškumą su architektūriniu stiliumi. Kas yra klinker

Kodėl SEO turėtų būti Jūsų verslo rinkodaros strategijos pagrindas?

Šiuolaikinėje skaitmeninėje aplinkoje verslo sėkmė neatsiejama nuo matomumo internete. Potencialūs klientai kasdien ieško prekių, paslaugų ar informacijos „Google“ paieškoje, o tai reiškia – jei Jūsų ten nėra, Jūsų tiesiog nėra. Štai kodėl SEO (optimizavimas paieškos sistemoms) turėtų būti

Kaip sukurti interjerą, atitinkantį gyvenimo būdą?

Namai – tai ne tik pastatas. Tai erdvė, kurioje gyvename, ilsimės, dirbame, augame. Todėl labai svarbu, kad namų interjeras būtų ne tik gražus, bet ir patogus, atitinkantis gyvenimo būdą, įpročius ir poreikius. Vienas svarbiausių šio tikslo elementų – tinkamai pritaikyti baldai, kurie leidžia sukurti harmoningą, praktišką