Maloniai saldžios, šviežios bulvytės ir krapai – vasarą simbolizuojantis derinys, kuris nuo seno įaugęs į lietuvių racioną. Įsibėgėjus naujam jų derliui, šviežios bulvės ypač dažnai keliauja į pirkinių krepšelius – juolab, kad kaina tapo ypač patraukli, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Kai jų skanumas pačiame pike, šviežiomis bulvėmis norisi mėgautis kuo dažniau – o kai pabos krapai, išbandykite ir kitą žalumyną. Įsitikinkite patys – su šviežiomis mėtomis atsivers visai naujas kulinarinių atradimų pasaulis.
„Pirkėjai be galo vertina šviežių vaisių ir daržovių, kurios mūsų parduotuves iš Lietuvos ūkių pasiekia vos per 1 dieną, įvairovę. Bet galima pajuokauti, kad kaip mopsė Bulvė yra mūsų socialinių tinklų žvaigždė, taip lietuviškos bulvės – išties pirkinių krepšelių pažibos. Jos perkamos ištisus metus, nepriklausomai nuo sezono, tačiau pirkėjai ypač mėgsta naujo derliaus šviežias lietuviškas bulves. Nors jų parduotuvėse turime dar nuo birželio, bet pirkėjai jų toli gražu neatsivalgė. Be to, didėjant šviežių bulvių pasiūlai, kaina mažėja, tad jos dar dažniau tampa lietuviškų pietų, vakarienės ingredientu“, – sako G. Kitovė.
Šiukštu nelaikykite šviežių bulvių taip – pakenksite
Pagrindinis bulvių privalumas yra tas, kad iš jų galime lengvai, pigiai ir greitai paruošti skanų patiekalą. Ar bulvės yra nesveikas ir kaloringas pasirinkimas, kurio reikėtų vengti laikantis sveikos mitybos režimo? Tikrai ne – tinkamai paruoštos jos gali netgi prisidėti prie širdies ir kraujagyslių bei virškinamojo trakto sveikatos, suteikti energijos ir, žinoma, džiuginti skonio receptorius, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Bulvės yra geras kalio, magnio, fosforo, vitamino C ir B6, kitų vertingų vitaminų bei mineralų šaltinis. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad svarbu ne tik jų ruošimas, bet ir laikymas namuose. Netinkamoje vietoje laikomos bulvės greitai praras savo naudingas medžiagas. Viena iš didžiausių klaidų – tai dėti jas į šaldytuvą“, – atkreipia dėmesį J. Sabaitienė.
Kai temperatūra pakyla, šaldytuve vasarą laikyti visas daržoves ir vaisius yra tikrai didelė pagunda. Tačiau tiesa ta, kad jis visai netinkamas bulvėms – jame temperatūra yra per žema, dėl to gali padidėti cukraus kiekis šiose daržovėse, jos taps minkštesnės.
„Geriausia šviežias bulves laikyti rūsyje arba sandėliuke, kur aplinkos temperatūra nėra aukšta, bet ne tokia žema kaip šaldytuvuose. Labai svarbu jas apsaugoti nuo saulės, kad nepažaliuotų, ir išimtas iš plastikinio maišelio, nes jame besikaupianti drėgmė skatins pelėsio atsiradimą. Be to, nuo seno žinoma taisyklė nelaikyti bulvių su svogūnais išties teisinga – svogūnai išskiria didelius kiekius dujų, kurios pagreitina daržovių ir vaisių nokimo procesą, tad gerokai sutrumpės bulvių galiojimo laikas. Bet žinoma, skaniausios bulvės bus pačios šviežiausios, todėl verčiau jų įsigyti dažniau mažesniais kiekiais“, – patarimais dalijasi „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja.
Šviežias bulves ruoškite sveikiau – naudokite ir netikėtus ingredientus
Nors bulvės yra sveikos pačios savaime, labai svarbu, kaip jos ruošiamos ir vartojamos. Pavyzdžiui, jeigu jas kepsite ar virsite aliejuje, jos prisigers daug riebalų. Jeigu jų salotas ruošite su majonezu – stipriai išauginsite tokio patiekalo kalorijų skaičių. Todėl vasarą, kai šviežių bulvių skonis pats savaime yra puikus, verčiau atsigręžti ir į šviežius priedus joms, siūlo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
„Šviežias naujo derliaus bulves galite paruošti su minimaliu kiekiu riebalų, pasitelkus įvairius žalumynus ir prieskonius. Puikus pasirinkimas yra kepti bulves orkaitėje su nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus, pridedant šviežio rozmarino, česnako ir apšlakstant citrinos sultimis – tai suteiks joms traškumo ir aromato. Virta bulvė su šviežiais krapais, petražolėmis bei čiobreliais bus lengvas ir gaivus garnyras. Eksperimentuokite su mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, raudonėliais ar bazilikais, kad atrastumėte naujus skonius ir išlaikytumėte patiekalus sveikus ir lengvus“, – idėjomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.
Be to, bulves tikrai verta derinti su šviežiomis daržovėmis, tokiomis kaip agurkai, pomidorai ir raudonieji svogūnai, sukuriant spalvingas ir maistingas salotas. Be galo skanu jas ruošti ir su šparaginėmis pupelėmis arba žirneliais.
Dar vienas naujas derinys – šviežios bulvės ir mėta – bus tiesiog gaivos įsikūnijimas. Ryškiam ir ypač vasara alsuojančiam patiekalui reikės vos kelių ingredientų, kuriems išleisite visai mažai. O naujai pateiktos įprastos šviežios bulvės taps ryškia vasaros stalo žvaigžde. Mėtos prideda subtilų aromatą ir šviežumo pojūtį, kuris puikiai kontrastuoja su bulvių tekstūra.
Šviežios bulvės su mėtomis
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 800 g šviežių bulvių, 100 g sviesto (jei norite, galite dėti mažiau), kelių šakelių šviežių mėtų, 3 skiltelių česnako, druskos, šviežiai maltų pipirų. Papildomai, jeigu norite sočiau: šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, kad suteiktumėte daugiau gaivos, pasmulkintų juodųjų alyvuogių ir fetos dėl išraiškingesnio skonio.
Gaminame:
Investicijos į biosaugą yra geriausias būdas užkirsti kelią užkrečiamųjų ligų protrūkiams, tad Žemės ūkio ministerija, reaguodama į tai, kad šiemet Europoje sparčiai plinta ne viena pavojinga gyvuliams liga, paankstino kvietimą pretenduoti į paramą pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano
Iš Kvėdarnos kilęs aktorius Šarūnas Gedvilas gyvenime stengiasi vadovautis intuicija, drąsa ir gebėjimu nepasiduoti net sunkiausiomis akimirkomis. Šiandien jis jau gana gerai žinomas aktorius, klounas ir įkvepiantis pavyzdys visiems, kurie tiki savo svajonių galia. Nuo pirmųjų žingsnių mokyklos scenoje iki darbo Vilniaus &bdquo
Valstybinių miškų urėdija kviečia gamtai neabejingus piliečius į „Nacionalinį miškasodį“ – kasmetinę medžių sodinimo šventę, rengiamą visuose 25-iuose urėdijos regioniniuose padaliniuose balandžio 12 d. Šiemet miškasodis kviečia švęsti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 35-metį, tad kur o&
Jei demencija sergantis asmuo nelaiko šlapimo, gali būti sudėtinga palaikyti higieną ir komfortą, taip pat parinkti tinkamas higienos priemones. Žmogus, kuriam dėl demencijos sutrikusi orientacija, gali nesuprasti tradicinių sauskelnių naudojimo principo ir atsisakyti jas dėvėti. Sauskelnės-kelnaitės dėvimos kaip įprasti apatiniai drabužiai,
Magistralinio kelio A12 žiedinės sankryžos įrengimo darbai vis dar neužbaigti – dėl iškilusių nenumatytų priežasčių jie buvo du kartus sustabdyti, o šiuo metu jų negalima užbaigti, nes asfaltavimo darbams reikiamas asfaltas pradedamas gaminti tik nuo balandžio mėnesio vidurio ir anksčiau nėra galimybės jo gauti. Asfaltbetonio ba
Kodėl tai svarbu? Gyvenamųjų namų rūsių paruošimas priedangai yra itin svarbus dėl kelių pagrindinių priežasčių: Visų pirma, tai suteikia greitą ir prieinamą apsaugą. Savivaldybės parinktų priedangų skaičius yra ribotas, o kritinėje situacijoje gali nebūti pakankamai laiko jas pasiekti. Turint iš anksto paruoštą rūsį, gyven
Veiklą pradėjo jaunimo politikos ambasadorius iš Tauragės. Jaunimo politikos ambasadoriai – tai aktyvūs jauni žmonės, kurie savo savivaldybėse skatina bendraamžių įsitraukimą į jaunimo politiką. Jie prisideda prie nacionalinės ir tarptautinės jaunimo politikos įgyvendinimo, domisi priimamais sprendimais, jaunimui skirtomis galimybėmis
Kovo 25 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai tikrindami gautą informaciją apie neteisėtai laikomas cigaretes, atliko kratą vyro, gimusio 1952 m., gyvenamosiose patalpose, esančiose Klaipėdos mieste. Kratos metu rasta ir paimta 1 964 pakelių cigarečių nepaž
Pasibaigus „Nostra.lt-RKL“ reguliariajam sezonui, keturios komandos iškeliavo ruoštis „Lyderių taurei“ ir prisijungimui ketvirtifinalio etape, o likęs aštuonetas jau šią savaitę stos į kovą savo aštuntfinalio porose Tauragės „Tauragė“ (17/13, 6 vieta) vs Prienų „Tikodenta
Kovo 25 d. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje įvyko jaunos moters, gamtos fotografės ir tekstų rašytojos Austėjos Šidlauskaitės knygos „Gimę jausti“ pristatymas. Knyga, parašyta atviro dienoraščio forma, atveria gilų ir jautrų pasakojimą apie tai, kaip priimti savo jautrią prigimt
Tauragiškės, rankininkės įveikė Pasvalio SM ir iškovojo kelialapį į Lietuvos merginų rankinio U19 čempionato finalinį ketvertą Kovo 25 d., savo aikštelėje, Inetos Laugalienės treniruojamos rankininkės iškovojo svarbią pergalę ir užsitikrino kelialapį į Lietuvos jaunimo rankinio U19 čempionato finalinį ketvertą. Merginos