Tauragės žinios logotipas
Gaivu, be galo vasariška ir pigu: šviežias bulves paruoš

Gaivu, be galo vasariška ir pigu: šviežias bulves paruoškite su nauju priedu – ir kitaip jų nebenorėsite

Maloniai saldžios, šviežios bulvytės ir krapai – vasarą simbolizuojantis derinys, kuris nuo seno įaugęs į lietuvių racioną. Įsibėgėjus naujam jų derliui, šviežios bulvės ypač dažnai keliauja į pirkinių krepšelius – juolab, kad kaina tapo ypač patraukli, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Kai jų skanumas pačiame pike, šviežiomis bulvėmis norisi mėgautis kuo dažniau – o kai pabos krapai, išbandykite ir kitą žalumyną. Įsitikinkite patys – su šviežiomis mėtomis atsivers visai naujas kulinarinių atradimų pasaulis.

„Pirkėjai be galo vertina šviežių vaisių ir daržovių, kurios mūsų parduotuves iš Lietuvos ūkių pasiekia vos per 1 dieną, įvairovę. Bet galima pajuokauti, kad kaip mopsė Bulvė yra mūsų socialinių tinklų žvaigždė, taip lietuviškos bulvės – išties pirkinių krepšelių pažibos. Jos perkamos ištisus metus, nepriklausomai nuo sezono, tačiau pirkėjai ypač mėgsta naujo derliaus šviežias lietuviškas bulves. Nors jų parduotuvėse turime dar nuo birželio, bet pirkėjai jų toli gražu neatsivalgė. Be to, didėjant šviežių bulvių pasiūlai, kaina mažėja, tad jos dar dažniau tampa lietuviškų pietų, vakarienės ingredientu“, – sako G. Kitovė.

Šiukštu nelaikykite šviežių bulvių taip – pakenksite

Pagrindinis bulvių privalumas yra tas, kad iš jų galime lengvai, pigiai ir greitai paruošti skanų patiekalą. Ar bulvės yra nesveikas ir kaloringas pasirinkimas, kurio reikėtų vengti laikantis sveikos mitybos režimo? Tikrai ne – tinkamai paruoštos jos gali netgi prisidėti prie širdies ir kraujagyslių bei virškinamojo trakto sveikatos, suteikti energijos ir, žinoma, džiuginti skonio receptorius, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Bulvės yra geras kalio, magnio, fosforo, vitamino C ir B6, kitų vertingų vitaminų bei mineralų šaltinis. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad svarbu ne tik jų ruošimas, bet ir laikymas namuose. Netinkamoje vietoje laikomos bulvės greitai praras savo naudingas medžiagas. Viena iš didžiausių klaidų – tai dėti jas į šaldytuvą“, – atkreipia dėmesį J. Sabaitienė.

Kai temperatūra pakyla, šaldytuve vasarą laikyti visas daržoves ir vaisius yra tikrai didelė pagunda. Tačiau tiesa ta, kad jis visai netinkamas bulvėms – jame temperatūra yra per žema, dėl to gali padidėti cukraus kiekis šiose daržovėse, jos taps minkštesnės.

„Geriausia šviežias bulves laikyti rūsyje arba sandėliuke, kur aplinkos temperatūra nėra aukšta, bet ne tokia žema kaip šaldytuvuose. Labai svarbu jas apsaugoti nuo saulės, kad nepažaliuotų, ir išimtas iš plastikinio maišelio, nes jame besikaupianti drėgmė skatins pelėsio atsiradimą. Be to, nuo seno žinoma taisyklė nelaikyti bulvių su svogūnais išties teisinga – svogūnai išskiria didelius kiekius dujų, kurios pagreitina daržovių ir vaisių nokimo procesą, tad gerokai sutrumpės bulvių galiojimo laikas. Bet žinoma, skaniausios bulvės bus pačios šviežiausios, todėl verčiau jų įsigyti dažniau mažesniais kiekiais“, – patarimais dalijasi „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja.

Šviežias bulves ruoškite sveikiau – naudokite ir netikėtus ingredientus

Nors bulvės yra sveikos pačios savaime, labai svarbu, kaip jos ruošiamos ir vartojamos. Pavyzdžiui, jeigu jas kepsite ar virsite aliejuje, jos prisigers daug riebalų. Jeigu jų salotas ruošite su majonezu – stipriai išauginsite tokio patiekalo kalorijų skaičių. Todėl vasarą, kai šviežių bulvių skonis pats savaime yra puikus, verčiau atsigręžti ir į šviežius priedus joms, siūlo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

„Šviežias naujo derliaus bulves galite paruošti su minimaliu kiekiu riebalų, pasitelkus įvairius žalumynus ir prieskonius. Puikus pasirinkimas yra kepti bulves orkaitėje su nedideliu kiekiu alyvuogių aliejaus, pridedant šviežio rozmarino, česnako ir apšlakstant citrinos sultimis – tai suteiks joms traškumo ir aromato. Virta bulvė su šviežiais krapais, petražolėmis bei čiobreliais bus lengvas ir gaivus garnyras. Eksperimentuokite su mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, raudonėliais ar bazilikais, kad atrastumėte naujus skonius ir išlaikytumėte patiekalus sveikus ir lengvus“, – idėjomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Be to, bulves tikrai verta derinti su šviežiomis daržovėmis, tokiomis kaip agurkai, pomidorai ir raudonieji svogūnai, sukuriant spalvingas ir maistingas salotas. Be galo skanu jas ruošti ir su šparaginėmis pupelėmis arba žirneliais.

Dar vienas naujas derinys – šviežios bulvės ir mėta – bus tiesiog gaivos įsikūnijimas. Ryškiam ir ypač vasara alsuojančiam patiekalui reikės vos kelių ingredientų, kuriems išleisite visai mažai. O naujai pateiktos įprastos šviežios bulvės taps ryškia vasaros stalo žvaigžde. Mėtos prideda subtilų aromatą ir šviežumo pojūtį, kuris puikiai kontrastuoja su bulvių tekstūra.

Šviežios bulvės su mėtomis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 800 g šviežių bulvių, 100 g sviesto (jei norite, galite dėti mažiau), kelių šakelių šviežių mėtų, 3 skiltelių česnako, druskos, šviežiai maltų pipirų. Papildomai, jeigu norite sočiau: šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, kad suteiktumėte daugiau gaivos, pasmulkintų juodųjų alyvuogių ir fetos dėl išraiškingesnio skonio.

Gaminame:

  1. Bulves nuplaukite šaltame vandenyje, kad pašalintumėte nešvarumų likučius. Nešveiskite per stipriai, nes pašalinsite visą odelę. Pakanka jas patrinti kempine arba ranka pamaišyti dubenyje su vandeniu ir druska.
  2. Užpilkite bulves puode šaltu vandeniu, įberkite druskos, įdėkite 1 nuluptą česnako skiltelę, uždenkite dangčiu ir užvirkite. Kai užvirs, sumažinkite virimo temperatūrą ir virkite apie 10-15 minučių arba tol, kol bulvės bus pakankamai minkštos. Nusausinkite bulves ir išmeskite česnaką.
  3. Tame pačiame puode ištirpinkite sviestą ir sudėkite likusį pasmulkintą česnaką, pakepkite apie minutę.
  4. Sudėkite bulves atgal į puodą, sumaišykite su sviestu ir česnaku, suberkite šviežias smulkintas mėtas (kelis lapelis pasilikite papuošimui), pagardinkite druska, pipirais ir dar kartą sumaišykite, kad viskas gerai pasidengtų.
  5. Sudėkite bulves į didelį dubenį, jeigu naudojate – suberkite pjaustytas alyvuoges ir patrupinkite fetos sūrio. Papuoškite šviežiomis mėtomis ir patiekite.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Marius Venskus: Didžioji savaitė yra apie mūsų kasdienines patirtis

Didijį antradienį Tauragės radijo studijoje apsilankė Tauragės Šv. Trejybės parapijos klebonas kunigas dr. Marius Venskus... Šiandien jau Didysis ketvirtadienis... ryt... nebeskaičiuokim – susikaupkim! Pabūkim tyloje, minčių tyloje, laukdami Prisikėlimo...  https://open.spotify.com/episode/2HyNnXlw25yrygt8Jabxr2 Kalbino A

VMI primena ką turi žinoti gyventojai pardavus NT ar automobilį

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad gyventojai, kurie per 2024 m. pardavė nekilnojamąjį turtą (NT), kurį nuosavybėje išlaikė trumpiau nei 10 metų, ar transporto priemonę, kuri buvo išlaikyta trumpiau nei 3 metus, iki gegužės 2 d. turi pateikti pajamų mokesčio deklaraciją. Naujausiais VMI duomenimis pajamų mokesčio deklar

Kovo mėnesį priešiškoje žiniasklaidoje „melagienos“ apie JAV karių dingimą ir dėmesys Europai

Kovo mėnesį Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidoje fiksuoti informaciniai incidentai, kurių metu buvo siekta ne tik manipuliuoti informacija, skleisti prieš Lietuvą nukreiptus naratyvus, bet ir platinti „melagienas“. Daugiausiai jų skleista siekiant didinti informacinį neapibrėžtumą apie Pabradės poligono apylinkėse nuskendusį &s

Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejuje – įspūdinga skiautinių ekspozicija

Skiautinys – iš medžiagos gabalėlių sukurtas spalvingas rankdarbis. Specialistai šių rankdarbių techniką įvardija geometrinių formų menu, o pats siuvimas – labai kruopštus darbas, reikalaujantis ir meninio suvokimo. Būtent rankų darbą vertina bei puoselėja mūsų kraštietė Gražina Digaitytė-Kriaunevičienė, kuri

Levandų idilėje – atgaivinti Velykų papročiai

Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms – skubame prisikelti kiekvienas vis savaip, o svarbiausias šio metų laiko akcentas – atgimimas ar pabudimas, kurį jaučiame kiekvienas. Tas jausmas, lydimas džiugesio, kviečia švęsti, žaisti... Kad Šv. Velykų laukimas būtų prasmingas, Kvėdarno

LEA kviečia seną katilą keisti nauju šilumos siurbliu. Pasinaudojus skiriamomis dotacijomis galima sutaupyti net iki 90 proc. šilumos siurblio kainos

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) kviečia gyventojus teikti paraiškas taršių katilų keitimui į efektyvius šilumos gamybos įrenginius. Netikėtai greitai pasibaigę ankstesnių etapų kvietimai rodo itin didelį gyventojų susidomėjimą naujais ir efektyviais šilumos siurbliais bei jų įsigijimui taikomoms dotacijoms. Ecoenergi

Karatė trenerė: „auklėti paauglius – ne kėdes pardavinėti…“

Su 36-erių metų pašnekove pajuokaujame, kad dažnai manoma, jog iki pilnos laimės žmogui būtinai reikia sukurti šeimą, pastatyti namą, dar parašyti knygą. Kyokushin karate meistrė Jurgita Vencaitė neįgyvendino nė vieno šio punktų, tačiau pilnatvė ateina per panašius potyrius: ji realizuoja save sporte, yra mylima s

Daugiausia imigrantų glaudžiasi transporto įmonėse

Nuo šių metų pradžios Socialinės apsaugos ir  darbo ministerijos iniciatyva sugriežtintas užsieniečių, ypač imigrantų iš trečiųjų šalių, įdarbinimas Lietuvoje. Ministerija nustatė nekintamą kvotą  – šiemet šalyje įsidarbinti galės tik 24830 užsieniečių, gavusių darbo pagrindu išduotus leidim

Tauragės ligoninėje gimusiems kūdikiams – nemokami plukdymo užsiėmimai baseine

Tauragės ligoninėje gimusiems kūdikiams – nemokami plukdymo užsiėmimai baseine. Studijoje viešnios - Rūta Stasytienė, Tauraės rajono savivaldybės Sveikatos reikalų koordinatorė ir Sandra Martinkienė, Tauragės sporto centro direktoriaus pavaduotoja, baseino administratorė. Kalbamės apie iniciatyvą, tokių užsiėmimų naudingumą, kaip ir

Išrinktas naujasis Tauragės apsk. vyriausiojo policijos komisariato viršininkas

Išrinktas naujasis Tauragės apsk. vyriausiojo policijos komisariato viršininkas, juo tapo dabartinis Klaipėdos apsk. VPK viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius.    Raimondas Vaitkevičius gimė 1978 metais, studijas pradėjo Klaipėdos aukštesniojoje policijos mokykloje, tęsė Klaipėdos verslo kolegijoje.

Už ekrano spąstai vaikams, kurių nematome: ko imtis jau dabar?

Reaguodama į pastaruoju metu viešai nuskambėjusius skaudžius įvykius dėl vaikų savižalos ar net mirties atvejų, Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Jaunųjų psichiatrų asociacija ragina tėvus, artimuosius, ugdymo įstaigų darbuotojus būti budriais ir pastebėti vaikų ir paauglių pernelyg didelį įsitraukimą į socialinius tinklus ir jų susido

Pritarta trūkstamų policijos pareigūnų pritraukimo skatinimo priemonėms

Tauragės rajono savivaldybės taryba, siekdama stiprinti gyventojų saugumą ir viešosios tvarkos užtikrinimą pritarė programai, skirtai trūkstamų pirminės ir vidurinės grandies policijos pareigūnų pritraukimui į Tauragės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Apie programoje numatytas skatinimo priemones, siekiant motyvuoti pareigūnus