Daiva Bartkienė
Kuo toliau, tuo labiau Lietuvoje atgimsta susidomėjimą gyventojams ir mūsų šalies svečiams kelianti dvarų kultūra, o kartu su ja – ir šimtmečiais formavęsis dvarų kulinarinis paveldas. Šiemet ir Bijotų dvaro festivalyje pasiklausyti dvarų kultūros tyrinėtojo dr. Mariaus Daraškevičiaus paskaitos apie Lietuvos dvarų virtuvę ir jos raidą nuo 17 a. pabaigos iki 20 a. pradžios susirinko gausus būrys smalsuolių. Susidomėjimas suprantamas – tai laikotarpis, kai Lietuvos dvarai perėmė Vakarų Europos kultūrą bei geriausius Rytų šalių technologinius laimėjimus.
Turime Rytų ir Vakarų pasaulio tradicijų
„Didžiuojuosi Lietuva, nes atlikdamas šį tyrimą supratau, jog esame integrali Europos dalis. Mes perėmėme geriausias tradicijas iš Italijos, Prancūzijos, Lenkijos, Vokietijos, Kyjivo Rusios, taigi turime ir Rytų, ir Vakarų tradicijų“, – sakė Panemunės pilies meno direktorius M. Daraškevičius į edukaciją Bijotuose susirinkusiems klausytojams.
Pasak dvarų virtuvių tyrinėtojo, originalių 18 a. virtuvių Lietuvos dvaruose nėra išlikę, bet kokios jos buvo, galima pamatyti Panemunės pilyje. Sovietmečiu ši pilis buvo paversta kiaulide, žmonės joje laikė gyvulius, bet vykdant architektūrinius tyrimus, buvo rastas 10 cm krosnies padas.
„Virtuvė atrodo labai moderni, mums norėtųsi eiti ir gaminti, bet iš tikrųjų ten kūrenosi atvira ugnis, buvo daug dūmų ir karščio – dirbti joje buvo labai sunku, žmonės vargo“, – pasakojo M. Daraškevičius.
Manoma, jog Panemunės pilis buvo pastatyta 1604–1610 m. olandų architekto Petro Nonharto, tuo metu vykdžiusio Vilniaus Žemutinės pilies atnaujinimo darbus. Pilyje jau buvo įrengta trijų dalių virtuvė, o 18 a. ji buvo atnaujinta. Pasak M. Daraškevičiaus, tuo metu senoji pilies virtuvė iš rūmų rytinės dalies buvo perkelta į pietinę, ji penkis kartus padidėjo, bet išlaikė tą pačią trijų dalių struktūrą. Pagrindinė dalis buvo skirta virenei (žemaitiškai – kuknei), atskiroje patalpoje buvo dvi duonkepės – viena duonai, kita pyragams. Virtuvės viduryje buvo židinys arba didysis kaminas, kuriame buvo kepama ir verdamos sriubos. Viršuje kaminą dengdavo skliautas, jo šonuose būdavo maži siauri langeliai dūmams išeiti. Tokios trijų dalių virtuvės su didžiuoju kaminu 16 a. buvo statomos Italijoje ir Prancūzijoje.
Bajorų virtuvei reikėjo židinio
Nuo 19 a. Europoje gyventojų skaičius pradėjo augti, o 19 a. padidėjo keliolika kartų. Atsirado didžiulis medienos poreikis, buvo masiškai kertami miškai, todėl natūraliai kilo diskusija, kaip pigiau ir sunaudojant mažiau energijos maisto gamybai, pamaitinti didelį skaičių žmonių. Chemikai, inžinieriai ieškojo sprendimų, ką daryti, kad nereikėtų, kaip seniau, gaminti maisto ant atviro laužo. Tad 19 a. viduryje atsiradus lengvesniems anglies išgavimo būdams, sukuriama naujo tipo viryklė, dabar vadinama plyta arba mašina. Pasak M. Daraškevičiaus, iš plytų, koklių ar špižiaus būdavo daroma pakyla, ant viršaus dedamas metalo lakštas su viena – keturiomis ar dar daugiau skylių, priklausomai nuo to, kiek dvare būdavo gyventojų. Tokioms viryklėms buvo įrengiamas mūrinis gaubtas dūmams ir garams. Lietuvoje tokios viryklės paplito 19 a. 3 dešimtmetyje.
„Tai buvo beprotiška naujovė, tas plytas Lietuvoje vadindavo angliškomis viryklėmis, nes britai turėjo labai išvystytą metalurgijos pramonę. Bet nors tai buvo didžiulė pažanga, nereikėjo visa dieną kūrenti ugnies, Lietuvos dvaruose ji ne iš karto prigijo. Pavyzdžiui, viena pirmųjų Lietuvoje angliškų viryklių buvo įrengta grafų Tyzenhauzų dvare Rokiškyje, tačiau virtuvėje kartu veikė ir senoji įprasta viryklė, kur buvo gaminama tiesiog ant atviros ugnies, nes bajorai labai mėgo gerą kepsnį – jiems nereikėjo jokių mandrių prancūziškų dalykų. Toks atviras židinys dvaruose išliko iki pat 20 a. pradžios”, – pasakojo M. Daraškevičius.
Naujas dvarų kultūros etapas prasidėjo architektui Karoliui Podčašinskiui 19 a. viduryje parengus pavyzdinį dvaro architektūros projektą. Jame buvo numatyta, kur ir kokia turi būti dvaro virtuvė. Tai nedidelis pastatukas su kiemu vištoms pešti ir visokiems kitiems darbams atlikti. Viryklės karštis panaudojamas boileriui šildyti, prie virtuvės įrengiami butai dvaro ekonomei. Tuo laikotarpiu virtuvės buvo kuklios, tarsi rūmų tarnaitės – jos negalėjo būti gražesnės už rūmus, turėjo būti mažai matomos.
Šaltsriubės – graikų virtuvės dovana
M. Daraškevičius tikino, jog stambesni Lietuvos dvarininkai buvo gana apsišvietę žmonės, neslėpė noro lygiuotis į Europos aukštuomenę. Kiek įmanydami juos kopijavo mažiau pasiturintys bajorai ir net valstiečiai. Ne tik virtuvės įrengimo bei viryklių mados ėjo į Lietuvą iš Vakarų Europos – iš ten pat mus pasiekė ir maisto kultūra. Štai Panemunės pilies restorane „Kuknia“ ir dabar galima paragauti vengriškų patiekalų, o Bijotų festivalio metu surengtos edukacijos dalyviams Panemunės pilies virtuvės šefas Mantas Makaras pagamino žalibarščius.
Nors šaltibarščiai yra visuotinai pripažintas mūsų šalies kulinarinis paveldas, pasak M. Daraškevičiaus, šaltų sriubų gamybos receptus lietuviai dar viduramžiais perėmė iš graikų arba bizantietiškos virtuvės.
„Tai buvo laikai, kai Lietuvai priklausė dalis dabartinės Ukrainos ir Baltarusijos teritorijos, o mūsų žemės plytėjo iki pat Juodosios jūros. Graikų kolonistų apgyvendintos Juodosios jūros pakrantės tada priklausė Romos imperijai, o iš ten graikiškos šaltsriubės po truputį atėjo į Didžiojo kunigaikščio rūmus Vilniuje, vėliau paplito visoje Lietuvoje“, – sakė maisto kultūros tyrinėtojas.
Tačiau anuomet, pasak M. Daraškevičiaus, būdavo gaminami ne šaltibarščiai, o baltibarščiai – ne iš burokų šaknų, o iš lapų arba rūgštynių lapelių. Tokios šaltsriubės receptas yra išlikęs 19 a. kulinariniame leidinyje. Kad patiekalas labiau intriguotų ir būtų lengvai pritaikomas prie visų skonių, M. Daraškevičius siūlo nedėti į šaltsriubę kiaušinių, o patiekti juos atskirame indelyje. Taip pat atskirai gali būti patiekiama smulkinta jautiena, vištiena, krevetės, žalumynai – visi įsidės, kas ko nori ir galės paragauti pačių įvairiausių skonių baltibarščių.
„Taip tikrai buvo 19 a. ir dar anksčiau“, – garantavo pilių kultūros tyrinėtojas, tvirtinantis, jog lietuviška virtuvė nėra valstietiška. Viskas, ką dvarai turėjo geriausio, buvo atsivežama iš užsienio, iš ten perimta ir didžioji dalis mūsų iki šiol gaminamų valgių.
Tauragės rajono savivaldybės vicemerė Andžela Jakienė, sveikatos reikalų koordinatorė Rūta Stasytienė ir Kauno kolegijos Tauragės skyriaus vadovė Kristina Ačė lankėsi Kauno kolegijos Alytaus fakultete. Vizito tikslas – ieškoti sprendimų slaugytojų trūkumui mažinti. Delegaciją priėmė Kauno kolegijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Bar
Netekę artimo žmogaus, galime paveldėti ne tik jo sukauptą turtą – būstą, santaupas ar kitus vertingus daiktus – bet ir finansinius įsipareigojimus, pavyzdžiui, būsto paskolą. Tokiomis aplinkybėmis turime žinoti ne tik teisinius, bet ir finansinius žingsnius, kuriuos reikėtų apsvarstyti laiku. Apie tai, ką daryti paveldėjus turtą su pas
Neringos muziejai kviečia rugpjūčio 15–17 dienomis švęsti „Švyturių dienas Nidoje“. Laukia įvairovės sklidina programa, kurioje pinsis edukacijos, ekskursijos, fotografijų paroda, kinas, muzika ir žinoma – ypatinga Nidos švyturio krištolinio Fresnelio lęšio šviesa, slystančiu spindul
Pirmąjį rugpjūčio sekmadienį katalikai iškilmingai mini Šv. Marijos Snieginės atlaidus – Švč. Mergelės Marijos (Didžiosios) bazilikos Romoje pašventinimo metines. Popiežiškoje bazilikoje ekskursijas vedanti lietuvė gidė Nerija Marciukaitė Romos svečiams visada pamini ir Girdiškės Švč. Mari
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pastarąją parą užregistruotus svarbiausius įvykius. Sveikatos sutrikdymai Rugpjūčio 11 d. apie 19.30 val. Pagėgių sav., Vydutaičių k., prie ūkinio pastato, žodinio konflikto metu vyras (gim. 1967 m.) sukėlė fizinį skausmą vyrui (gim. 2003 m.). Pradėtas ikiteisminis tyrimas pa
Jau tradicija tapo, jog rugpjūčio viduryje, Tauragės džiazo festivalis vieną koncertą organizuoja Jurbarko krašte. Reikia pripažinti, kad Smalininkų senojo uosto parkas tiesiog prašyte prašosi įdomaus koncerto, o kasmet gausėjanti publika įrodo, kad mėgsta ir myli šią vietą, vertina gerą, kokybišką muz
Politikų tarpusavio kovos, savo tikslams pajungiant žiniasklaidą, kalbos apie nepatikimų piliečių „likvidavimą“, žodžio laisvės ribojimas, įsišaknijusi korupcija, nuo visuomenės slepiama tiesa apie aukščiausių pareigūnų šeimos verslus ir daugybė kitų negatyvių dalykų kuo toliau, tuo labiau skatina visuomenės nepasit
Lietuvoje vasara yra ne tik atostogų metas, bet ir aktyvus žvejybos sezonas daugeliui žvejų mėgėjų. Primename svarbią informaciją apie žvejybos leidimus. Žvejo mėgėjo bilietas yra populiariausias žvejybos leidimas, suteikiantis teisę žvejoti visuose valstybiniuose neišnuomotuose vandens telkiniuose, kuriuose nedraudžiama arba neriboja
Kuo toliau, tuo dažniau esame raginami mokytis visą gyvenimą, tačiau 2024 metų Valstybės duomenų agentūros skaičiavimais, šalies regionuose dešimtadalis žmonių yra nebaigę pagrindinės mokyklos, o 16,4 tūkst. gyventojų neturi net pradinio išsilavinimo. Daugiausiai išsilavinimo neturinčių ir nesimokančių jaunų žmonių gyven
Nuo šiol gydytojui nustačius klinikinę diagnozę ir pateikus priežiūros rekomendaciją, išrašyti pirmą receptą kompensuojamoms medicinos pagalbos priemonėms ar pratęsti šių priemonių skyrimą gali ir sveikatos priežiūros specialistai: bendrosios praktikos slaugytojas, bendruomenės slaugytojas, slaugytojas diabetologas ar i&
Informacinės technologijos nuo pradinių klasių, įtraukusis ugdymas, emocinė gerovė – tai temos, kurios šalies švietime paplito neseniai. Tačiau Tauragės „Šaltinio" progimnazijoje jos gyvuoja jau dešimtmečius. Jūratės Lazdauskienės vadovaujama mokykla įrodo – tikros permainos prasideda nuo lyderių ir mok
2025-ųjų pirmasis pusmetis atnešė nemalonią statistiką: automobilių vagysčių Lietuvoje padaugėjo net 40 proc., o nusikaltėlių taikiklyje – ne tik seni, dalims skirti automobiliai, bet ir nauji bei prabangūs. Vagys dirba greitai, profesionaliai, tad tikimybė susigrąžinti automobilį smarkiai sumažėja. Ekspertai įspėja – išau