Jeigu mėsos ar žuvies patiekalai spėjo pabosti ir sukate galvą, ką pagaminti pietums ar vakarienei – ne bėda. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, siūlo pasilepinti baltakojėmis krevetėmis. Šios jūrų gėrybės ne tik itin lengvai ir greitai paruošiamos, bet ir suteikia erdvės improvizacijoms: krevetes galima dėti į sriubas, salotas, makaronų patiekalus, paprasčiausiai iškepti svieste ar ant grilio. Be to, krevetės pasižymi didele nauda organizmui: jose daug baltymų ir mažai kalorijų.
Universalus, greitai paruošiamas produktas
„Pastebime, kad lietuviai vis daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai ir subalansuotai mitybai, ypač vasarą noriai leidžiasi į kulinarinius eksperimentus. Įvairiausi žuvies patiekalai ir krevetės – puikūs produktai, tinkantys pietums ar vakarienei net ir karščiausią dieną. Pirkėjai ieško išskirtinesnių produktų ir skonių, todėl esame paruošę ne tik platų žuvies, bet ir jūros gėrybių, tokių kaip midijos, austrės ar krevetės, pasirinkimą“, – sako V. Juodkazienė.
Kaip teigia V. Juodkazienė, blyškiosios baltakojės krevetės – labai universalus produktas. Krevetėmis galima gardinti įvairiausias salotas – jos ypač tinka su pomidorais, netgi su mangais, krevetėmis dažnai papildomi įvairiausi makaronų patiekalai, jos gali būti troškinamos grietinėlėje arba tiesiog česnakiniame svieste ir patiekiamos su paskrudinta duona. Be to, didesnės, tokios kaip blyškiosios baltakojės krevetės puikiai tinka kepti ir ant grilio. Krevečių skonis ypatingai atsiskleidžia pagardinus jas česnaku, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis, citrina ar aštresniais prieskoniais. Be to, jas galima valgyti ir visai žalias, vos pamarinavus citrinų sultyse.
Tiesa, kelias taisykles ruošiant krevetes žinoti pravartu. Gaminant šį produktą svarbiausia jų neperkepti. Mat netinkamai jas paruošus – tekstūra gali tapti tarsi guminė. Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie 3–4, didesnes – 5–8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos.
Nauda sveikatai
V. Juodkazienė pasakoja, kad krevetės – sveikatai naudingas produktas. Jose yra daugybė baltymų. Viename puodelyje krevečių yra net 25 gramai lieso baltymo. Taip pat yra itin mažai kalorijų, 84 gramuose krevečių jų galima rasti vos 76. Be to, krevetėse yra ir sveikųjų omega-3 riebalų rūgščių. Krevetės yra puikus fosforo ir vitamino B12 šaltinis. Jose taip pat yra šiek tiek kalcio, geležies, magnio, kalio, cinko ir seleno.
Krevečių įtraukimas į kasdienį racioną padeda geriau dirbti širdžiai, gerina atminti bei smegenų veiklą. Sakoma, kad jų vartojantys žmonės netgi pasižymi stipresniais kaulais. Kaip teigia ekspertė, krevetės labai tinkamas maistas ir tiems, kurie meta svorį. V. Juodkazienė siūlo ir tris itin paprastai paruošiamus, daug jėgų nereikalaujančius, tačiau ypatingo skonio patiekalus su blyškiosiomis baltakojėmis krevetėmis.
Ant grilio keptas krevečių vėrinukas su svogūnų laiškais
Jums reikės:
Blyškiųjų baltakojų krevečių
Žaliosios citrinos
Alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Svogūno laiškų
Pagaminimas:
Šis patiekalas – itin paprastai paruošiamas. Krevečių marinuoti nebūtina, pakanka apšlakstyti alyvuogių aliejumi su žaliųjų citrinų sultimis, pabarstyti trupučiu pipirų ir druskos. Paskanintas krevetes suverkite ant iešmelio. Tuomet iki vidutinės temperatūros įkaitinkite grilį. Suvertas ant iešmelio krevetes kepkite 2–3 minutes visą laiką vartydami, kad gražiai apskrustų. Svarbiausia, neperlaikykite ant ugnies, kitaip jos taps kietos ir sausos. Prieš patiekdami apibarstykite šviežiais, smulkintais svogūnų laiškais.
Krevetės su citrininio sviesto padažu
Jums reikės:
1/3 puodelio sviesto
4 susmulkintų skiltelių česnako
800 g blyškiųjų baltakojų krevečių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Pusės citrinos
2 šaukštų vandens
Šviežių smulkintų petražolių
Pagaminimas:
Didelėje keptuvėje ištirpinkite kelis šaukštus sviesto. Suberkite česnaką ir jį pakepkite. Tuomet sudėkite krevetes, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų, viską maišydami pakepkite apie 4 minutes. Tuomet sudėkite likusį sviestą, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite vandens ir viską dar šiek tiek patroškinkite. Galiausiai papuoškite šviežiomis smulkintomis petražolėmis ir patiekite su ryžiais ar makaronais.
Tailandietiška sriuba su krevetėmis
Jums reikės:
Gabalėlio sviesto
Saujos blyškiųjų baltakojų krevečių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Kelių skiltelių susmulkinto česnako
Susmulkinto svogūno
Susmulkintos paprikos
Kario pastos
Nedidelio gabalėlio tarkuoto imbiero
Skardinės kokosų pieno
Kelių stiklinių daržovių sultinio
Citrinos
Saujos smulkintų kalendrų
Pagaminimas:
Puode išlydykite sviestą, nuolat maišydami 2–3 minutes pakepinkite krevetes, suberkite druską ir pipirus. Atidėkite į šalį. Tuomet kitame puode pakepinkite smulkintą česnaką, svogūną, papriką, kol daržovės suminkštės. Įmaišykite imbierą, kario pastą ir pakepinkite dar 2 minutes. Maišydami pamažu supilkite kokosų pieną, daržovių sultinį ir užvirinkite. Sumažinę karštį virkite apie 10 minučių, kol sriuba ims tirštėti. Suberkite krevetes, įspauskite citrinos sulčių, įmaišykite smulkintas kalendras. Patiekite iš karto. Skanaus!
Gali būti aktualus baltyminis maistas
Iki rugsėjo vidurio „Via Lietuva“ visoje Lietuvoje atnaujins beveik 30 kilometrų prasčiausios būklės valstybinės reikšmės krašto kelių ruožų. Darbai bus vykdomi paprastojo remonto būdu, keičiant viršutinį asfalto sluoksnį arba įrengiant paviršiaus apdarą. Paprastojo remonto būdu bus tvarkomi blogiausios būkl
Maloniai saldžios, šviežios bulvytės ir krapai – vasarą simbolizuojantis derinys, kuris nuo seno įaugęs į lietuvių racioną. Įsibėgėjus naujam jų derliui, šviežios bulvės ypač dažnai keliauja į pirkinių krepšelius – juolab, kad kaina tapo ypač patraukli, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Tauragės rajono vietos veiklos grupė kviečia teikti paprastus kaimo vietovių vietos projektus pagal kaimo vietovių vietos plėtros strategijos „ Tauragės rajono vietos veiklos grupės 2023-2027 m. vietos plėtros strategija“ (toliau – VPS) priemonę “NVO socialinio verslo kūrimas ir plėtra“ Nr. TAUR-LEADER-20VVG-06-04, fin
Tauragės apylinkės teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį tauragiškiui, kuris pripažintas kaltu dėl smurto prieš mažametį sūnų. Jam paskirta 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmė su intensyvia priežiūra. Bylos duomenimis, kaltinamasis, parsivedęs sūnų iš mokyklos, už tai, kad vaikas namuose neklausė, triukšmavo bei i&sca
Meksika, Ukraina, Libanas ir Brazilija. Šiose šalyse itin garsiai skambėjo Lietuvos vardas per Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) vykusį IMMAF jaunimo pasaulio mišrių kovos menų čempionatą. Jame istorinį aukso medalį iškovojo Gerda Brazaitė. Tauragiškė tapo pirmąja lietuve, triumfavusia IMMAF pasaulio jaunimo pi
Tauragiškė šeimos gydytoja Karolina Zybartienė Šilalėje dirba trečius metus. Pareiginga, atsakinga ir ypatingai daug dėmesio skirianti žmoniškumui santykiuose, ji greitai pelnė pacientų pasitikėjimą ir pagarbą.„Be tikro ryšio su žmogumi neįmanomas ir tikras gydymas“, – sako medikė, o &scaron
Nuo rugpjūčio 1 d. gyventojai, nespėję įteisinti nelegalaus vandens gręžinio, jį galės užregistruoti netaikant jokių sankcijų. Iki 2026 m. liepos 31 d. būtina visus dokumentus pateikti gręžinius registruojančiai Lietuvos geologijos tarnybai, o laiku jo neužregistravus teks gręžinį likviduoti ir įsirengti naują. Tokios paslaugos kaina gali siekti ir
Dešrainiai – vieni iš universaliausių patiekalų, kuriuos ne tik mėgsta, bet ir mielai gamina net vaikai. Jais pavaišinsite būrį netikėtai užgriuvusių svečių, o nusivežę visus dešrainių ingredientus į gamtą ir pačirškinę dešreles ant žarijų, galėsite jais mėgautis su draugų kompanija. Prekybos tinklo &
Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejus tęsia prasmingas kultūrines tradicijas ir kviečia į išskirtinius renginius, vyksiančius 2025 m. rugpjūčio pirmąją savaitę Bitėnuose. Kultūros mylėtojų lauks jau tradicija tapęs tarptautinis meno pleneras „Mažosios Lietuvos ženklai“, kaligrafijos virtuozo prof. Alberto Gursko paroda &b
Planuojant „Google Ads“ kampanijas Lietuvoje, viena iš dažniausiai pasitaikančių techninių ir strateginių dilemų – ar naudoti raktažodžius su lietuviškomis raidėmis, ar apsiriboti versijomis be jų. Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti kaip kalbos stiliaus klausimas, bet iš tiesų tai tiesiogiai veikia re
Vasara daugeliui asocijuojasi su atostogomis, saulės šiluma ir gamta. Tačiau šis metų laikas puikiai tinka ne tik poilsiui, bet ir imuniteto stiprinimui, pasiruošiant ateinančiam šaltajam sezonui. Tyrimai rodo, kad tie, kurie vasarą daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai, rudenį ir žiemą serga rečiau. Kodėl verta i&sc