„Grožio būda“: vieta, kurią keturkojai palieka lyg nužengę nuo podiumo
Įkelta:
2021-07-22
Nuotrauka
a
Aprašymas

„Grožio būdos“ įkūrėja Akvilė Peldžiūtė su augintine Pudra. Autorės nuotrauka

 

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Kailio aksesuaru – tatuiruote – papuoštas keturkojis. A. Peldžiūtės asmeninio albumo nuotrauka

Ruošdamiesi vizitui pas kirpėją sukame galvas, kaip suderinti grožio pasaulyje vyraujančias tendencijas ir praktiškumą. Mados egzistuoja ne tik žmonių, bet ir gyvūnų pasaulyje. Kaip teigia dar šių metų pradžioje Tauragėje šuniukų kirpyklą „Grožio būda“ atidariusi dvidešimt penkerių Akvilė Peldžiūtė, keturkojai visuomet patraukia aplinkinių dėmesį, todėl svarbu rūpintis jų išvaizda.

Paklausta, kaip kilo idėja atidaryti šunų kirpyklą, Akvilė šyptelėjo – meilė keturkojams merginą lydi nuo pat vaikystės. Kirpyklos savininkė prisimena dienas, kuomet didžiausias jos noras buvo turėti savo šuniuką, tačiau nesulaukusi šeimos pritarimo svajonę Akvilė išpildė tik išsikrausčiusi iš tėvų namų. „Mama, važiuoju į Rygą pirkti šuns“, – būtent šie žodžiai reiškė naują etapą merginos gyvenime. Pasak pašnekovės, šiandien cvergšnaucerio veislės kalytė Pudra yra neatsiejama visos šeimos dalis.

Nuotrauka
a

Mažos svajonės „užauga“

Neseniai Tauragėje, Miltaujos gatvėje, įkurta šuniukų kirpykla „Grožio būda“ – dar vienas ilgai puoselėtas Akvilės troškimas, kurį jai pavyko realizuoti. Mergina teigia, kad pirmieji žingsniai siekiant pradėti savarankišką veiklą buvo žengti, kai po mokyklos baigimo atvyko į sostinę. Čia mergina keturkojų priežiūros mokėsi 3 mėnesius trukusiuose kursuose, o vėliau, mokytojai pastebėjus gabumus, pasiliko dirbti specialistės kirpykloje dar trejus metus. 

Grįžusi iš sostinės jaunoji kirpėja šuniukų priežiūra užsiėmė tėvų namuose tam skirtoje patalpoje – taigi Akvilė jau skaičiuoja penktus šios veiklos metus.

– Esu labai dėkinga savo pirmajai praktikos mokytojai, su kuria pasikalbame dar ir dabar, – sako Akvilė, – tačiau visą praktikos laikotarpį žinojau, kad ateityje norėsiu sukurti savo verslą.

Šunų kirpyklai įsteigti mergina pasirinko gimtąjį miestą Tauragę, kuriame jaučia didžiulį artimų žmonių palaikymą. Akvilės nuomone, čia nėra ir itin daug specialistų, besiverčiančių šia veikla. Prabėgus pirmiesiems mėnesiams nuo kirpyklos atidarymo jau aišku, jog idėja pasiteisino, darbo netrūksta. Merginos darbo diena dažniausiai trunka nuo 10 val. ryto iki 19 val. vakaro – per tą laiką Akvilė spėja pagražinti 4–6 šuniukus. Tiesa, kas pluša, o kas ilsisi – kartais vizitai kirpykloje augintiniams tampa tokie malonūs, jog atsipalaidavę ir pamiršę visus keturkojų rūpesčius šie užsnaudžia. 

– Ypatingą atsipalaidavimą kelianti terapiją – maudynės vonioje, – galvodama apie savo darbo dieną šmaikštauja specialistė.  

Išskirtinumas – infrastruktūra

– Didžiausias sunkumas, kilęs idėjos įgyvendinimo metu, buvo surasti specialistus, galinčius įrengti kiek kitokios infrastruktūros pastatą, – modernios kirpyklos viduje besėdėdama, dabar jau su palengvėjimu šypteli Akvilė. 

Kaip prisimena mergina, šių metų vasario 1-ąją atidarytos kirpyklos statybos truko dvejus metus – pamatai pradėti montuoti dar 2019-aisiais, kiti statybos darbai tęsti 2020-aisiais. Nors kirpyklos durys jau kurį laiką atviros keturkojams ir jų šeimininkams – iš aplinkinių klausimų apie įrengimo darbus netrūksta iki šiol. Žmonės nori įsitikinti, kad kirpykla jau galutinai įrengta, o pagrindine diskusijas keliančia detale tampa pastato išorė – nedažytos sienos. O sienos ir nebus dažomos, Akvilė džiaugiasi, kad rodomas susidomėjimas atskleidžia ir pasiektą norimą rezultatą – išskirtinumą, minimalizmą. Šuniukų kirpykla, kuriai pastatyti prireikė santaupų, artimųjų pagalbos ir investicijos – įrengta.

Nuotrauka
a

Kalbėdama apie galimą finansavimą gyvūnų grožio specialistė užsimena, kad dėl jauniems žmonėms skiriamos paramos verslo vietų sukūrimui kreipėsi į Tauragės rajono savivaldybę, tačiau užklausa buvo atmesta, nes minėtoji parama besiimantiems individualios veiklos neskiriama. 

Pavadinimo gimimas

– Iki dabartinio pavadinimo mąsčiau apie daug variantų, vienas jų – Pudra – mylimo augintinio vardas. Visgi galutinį tašką pavadinimo rinkimų istorijoje padėjo pusseserė. Pamačiusi jau įrengtą pastatą ji man patarė kirpyklą pavadinti „būda“, neva pastatas jai primenantis šuns „namelį“. Ilgai galvojau, bandžiau prisijaukinti šį gan grubiai skambantį pavadinimą, tačiau, pridėjusi žodį „grožio“, nusprendžiau – „Grožio būda“ – taip vadinsis mano kirpykla, – pavadinimo atsiradimo istoriją prisiminė Akvilė. 

Kaip pavyksta prisijaukinti atvestus keturkojus?

– Didelių šunų stengiuosi nepriimti – jie gana judrūs, o dydis tik tampa kliūtimi siekiant keturkojį išlaikyti ramiu procedūrų metu. Visgi, ir atvesti mažesni keturkojai ne visada būna patys ramiausi – norint augintiniui suteikti kuo kokybiškesnę paslaugą tenka jį ir prilaikyti, uždėti antsnukį. Labai praverčia ir praktikos metu įgytos žinios, kirpdama šuniukus supratau jų priežiūros ypatumus – žinau kas patinka, o kas ne. Šunys dažniausiai sargūs būna tik prie savo šeimininkų, o šiems išėjus keturkojo drąsa ir gynyba išnyksta, todėl geriausia, kad vizito metu šeimininko nebūtų. Augintinių reakcija neretai išduoda ir tam tikrus priežiūros ypatumus – jei šuo smarkiai loja pamatęs plaukų džiovintuvą, nori siusti, galima suprasti, jog kailiuko džiovinimas keturkojui – naujiena, – sakė Akvilė. 

Tatuiruotės – ne tik šeimininkams

Paklausta, kokios paslaugos teikiamos į kirpyklą šeimininkų atvestiems šuniukams, mergina džiaugiasi didele pasiūla: be kirpimo čia maudomi trumpaplaukiai šunys, augintiniai šukuojami, pešami kailio ir ausų plaukai, kerpami nagai. Akvilė pastebi, kad šventiniu laikotarpiu ir vasarą paslaugų paklausa itin išauga – šeimininkai nori, jog augintiniams būtų lengviau išgyventi karščius, todėl skuba trumpinti jų kailiuką. Norintiesiems augintiniams išskirtinumo, siūloma juos papuošti kailiui nekenkiančiu aksesuaru – blizgia tatuiruote. Šuniukui papuošti išsirinktas piešinėlis – drugelis, gėlytė, pėdutė, dobilas ar širdutė – blizgučių pavidalu užberiamas ant kailio, kur specialių klijų pagalba išsilaiko iki kelių savaičių. Puošmena laikina, ją nesunku pašalinti kito vizito metu – tatuiruotė nuskutama kartu su nuaugusiu kailiuku. 

 

Nuotrauka
moto
Įkelta:
2024-03-25
Praėjusį savaitgalį Tauragėje, Pramonės g. 5s oficialiai buvo atidarytas naujasis „Motoway“ salonas, kuriame bus prekiaujama „Aodes“ prekės ženklo keturračiais. Čia taip pat veiks ir keturračių servisas, pirkėjai galės rasti ir įvairių keturračių priedų bei aksesuarų.
Nuotrauka
Tava
Rasitos Liulienės nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Ko gero, mažai jau rastume tauragiškių ir aplinkinių rajono gyventojų, kurie nebūtų girdėję tokio trumpo, vos keturių raidžių darinio – TAVA. Gegužės mėnesį savo 25 metų sukaktį minėsianti Tauragės apskrities verslininkų asociacija ir toliau aktyvi, iniciatyvi ir, tarsi, nauja. Nauja, nes nuolat atsinaujinanti, sulaukianti naujų narių, ieškanti ir skleidžianti idėjas, vis dar nestokojanti  jaunatviško maksimalizmo, nors jau įgijusi ir pakankamai patirties.
Nuotrauka
ignitis
Įkelta:
2024-01-19
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ tęsia paramą šalia atsinaujinančios energetikos parkų gyvenančioms bendruomenėms Lietuvoje – skyrė 247 tūkst. eurų. Tai yra tris kartus daugiau nei prieš metus. Šia parama per 2024 m. pasinaudos Tauragės, Mažeikių, Jurbarko, Klaipėdos ir Kretingos rajonų bendruomenės gyvenamajai aplinkai bei infrastruktūrai gerinti, edukacinėms veikloms organizuoti.
Nuotrauka
jagaine
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-01-10
Sulaukusi didelio susidomėjimo ir inovatyvių sprendimų iš verslo, Ekonomikos ir inovacijų ministerija skelbia papildomą kvietimą, kuriuo siekiama skatinti aplinkai palankių produktų arba technologijų sukūrimą ir diegimą. Kvietimas skirtas ne pramonės sektoriuose veikiančiam smulkiajam ir vidutiniam verslui, kuriančiam ir diegiančiam žaliąsias inovacijas – įmonės galės pasinaudoti iki 50 tūkst. eurų parama.
Nuotrauka
VERSLO
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-12-21
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad gyventojai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2024 metams. Norintys tęsti veiklą kitais metais turi pateikti naujus prašymus įsigyti verslo liudijimą, t. y. turimi 2023 m. liudijimai nėra pratęsiami. Veiklą planuojantiems vykdyti pirmosiomis kitų metų dienomis verslo liudijimus rekomenduojama įsigyti iš anksto, nelaukiant paskutinės metų dienos. Patogiausia tai padaryti per Mano VMI.
Nuotrauka
verslas
Įkelta:
2023-12-15
 Siekiant sudaryti galimybę Lietuvos įmonėms tapti inovatyvesnėms, o jų darbuotojams – kelti savo kvalifikaciją, smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai kviečiami pasinaudoti finansavimu, skirtu mažų, labai mažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) darbuotojų įgūdžių ugdymui ar jų persikvalifikavimui. Iš viso tam planuojama paskirstyti 7,5 mln. eurų, o didžiausia galima finansavimo suma vienam projektui siekia 100 tūkst. eurų.
Nuotrauka
SAV
Įkelta:
2023-12-04
Kitąmet Lietuvoje pradės veikti smulkiojo verslininko sąskaita, kuri palengvins veiklą savarankiškai dirbantiesiems. Ji kuriama remiantis gerąja užsienio šalių patirtimi ir atsižvelgus į individualią veiklą vykdančių asmenų poreikius – numatoma automatizuoti finansų tvarkymą. Kaip rodo atlikta apklausa, net 75 proc. apklaustų savarankiškai dirbančių asmenų pasinaudotų šia priemone.
Nuotrauka
nuotrauka
Juozo Petkevičiaus nuotrauka
Įkelta:
2023-11-21
Tauragės apskrities verslininkų asociacijos (TAVA) nariai, partneriai, bičiuliai lapkričio 16-ąją rinkosi į tradicinį renginį – praėjusių metų geriausių įmonių apdovanojimus. Vakaro, kuriame pasidžiaugta įmonių pasiekimais, linkėta sėkmės plėtojant verslus, pakilią nuotaiką kūrė Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinė grupė „Jazz Island“.  
Nuotrauka
ag marketingas
Įkelta:
2023-10-17
Tauragiškės Greta Gumuliauskaitė ir Aistė Kairienė ne vienerius metus dirbo su savo individualiais projektais. Susipažinusios artimiau nusprendė sujungti turimas žinias ir  įgūdžius, kai pačios, būdamos smulkaus verslo atstovės, negavo tinkamų ir šiuolaikiškų paslaugų. Merginos susivienijo ir įkūrė savo verslą – „AG Marketingo agentūrą“, kuri teikia išskirtines paslaugas, tokias kaip virtuali asistentė, įmonės vizualinis identitetas, įmonės darbuotojo mokymai „Būk PRO“, socialinių tinklų administravimas. Greta ir Aistė inovatyvios ir šiuolaikiškos, tad atsižvelgdamos į kiekvieno kliento unikalumą ir individualumą, padės perteikti jo išskirtinumą.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-09
Savivaldybės taryba rugsėjo posėdyje patvirtino fiksuoto dydžio pajamų mokestį už veiklos rūšis, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą ir lengvatų, taikomų gyventojams, įsigyjantiems verslo liudijimus 2024 metais vykdomai veiklai vykdyti, dydžius. Verslo liudijimai kitąmet kils 20 proc., už kai kurias veiklas išlieka simbolinis 1 euro mokestis, nesikeičia ir lengvatų dydžiai. 
Nuotrauka
5zydintyslinkejimai
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-09-16
Rugpjūčio 30-ąją Stoties gatvėje duris atvėrė dar vienas gėlių salonas „Žydintys linkėjimai“, tačiau šiek tiek kitoks – parduodami ir vintažiniai daiktai. Tauragiškė Kristina Kuisienė gėlių versle dirba jau per 10 metų, tad floristika jai tikrai ne naujiena.
Nuotrauka
bulves
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-05
Ingrida ir Saulius Šetkai liepos pradžioje įsikūrė Centro turgaus 22-ajame kioske. Jau daugiau nei 25-erius metus Vitkaičių kaime gyvenantys ir daržoves auginantys Šetkai nusprendė išbandyti prekybą turgelyje. Karantinui pabloginus situaciją rinkoje daržovių ūkio savininkams teko rinktis – arba plėstis, arba mažinti ūkį.
Nuotrauka
vilvi
„Vilvi Group“ nuotrauka
Įkelta:
2023-07-05
Šiemet 30-metį švenčianti „Vilvi Group“, ilgą laiką garsėjusi „Vilkyškių pieninės“ vardu, pabrėžia, kokie svarbūs grupės sėkmei yra darbuotojai. Pasak įmonės vadovo Gintaro Bertašiaus, be atsakingų, darbščių, sumanių ir profesionaliai savo darbą dirbančių žmonių tikrai nebūtų pasisekę įveikti per visą verslo istoriją tekusių sunkumų. Tik žmonėms reikia dėkoti, kad jokie iššūkiai nesutrukdė „Vilvi Group“ nuolat augti, atsinaujinti, tobulėti.
Nuotrauka
paliokai
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-06-17
Sartininkuose gyvenantys Viktorija ir Simonas Paliokai, nors abu turi darbus, randa laiko daug kruopštumo reikalaujančiam pomėgiui  – lauko vazonų gamybai. Šį pomėgį sutuoktiniai atrado netikėtai – Viktorijai nusprendus pasigaminti vazoną sau.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-13
Žygaičių seniūnijos Balčių kaime, Linos ir Tomo Budrikų šeimos sode, vaikštinėja mūsų kraštuose ne itin įprasti gyvūnai – alpakos. Šie švelnūs gyvūnai ilgais elegantiškais kaklais, didelėmis akimis, ilgomis blakstienomis, grakščiomis kojomis ir įspūdingais skleidžiamais garsais sužavi tikrai ne vieną. Važiuodami pro šalį žmonės neretai stabteli jais pasigrožėti. Auginti alpakas šeima pradėjo dėl papildomo uždarbio – parduoti galima ne tik alpakas, bet ir iš jų vilnos verpiamus siūlus. Vis dėlto alpakos suteikia ir daug džiaugsmo – jos labai smalsios, emocingos ir švelnios, visada smagu su jomis leisti laisvalaikį ir stebėti natūralią jų gyvenseną. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-01
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pernai transporto priemonę ar nekilnojamojo turto (NT) objektą pardavę gyventojai iki gegužės 2 d. turi sau užduoti keletą klausimų ir įsivertinti, ar dėl šių sandorių jie turi pareigą teikti pajamų mokesčio deklaraciją bei sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM), ar ne. VMI duomenimis, šiemet pajamų deklaracijų laukiama iš maždaug 175 tūkst. gyventojų, kurie pernai pardavė minėtą turtą – apie 45 proc. tai jau padarė.
Nuotrauka
Autorės nuotrauka
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-30
Maždaug septynerius metus internetu drabužiais prekiavusios seserys Erika ir Ieva Geštautaitės pagaliau ryžosi įgyvendinti svajonę – atidaryti fizinę parduotuvę. Praėjusią savaitę Spaustuvės gatvėje senelių name duris atvėrusi su artimųjų pagalba įkurta „Aprangos studija“ jau laukia pirkėjų.
Nuotrauka
tava
Linos Buchlickajos-Lauciuvienės nuotrauka
Įkelta:
2023-03-23
Prieš keletą dienų įvyko Tauragės apskrities verslininkų asociacijos (TAVA) ataskaitinis rinkiminis susirinkimas. Išrinkta nauja TAVA taryba, Marius Jucikas perrinktas antrajai asociacijos vadovo kadencijai.
Nuotrauka
kings
„Kings“ feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-02-24
Restoranas „Kings“, įsikūręs Vytauto gatvėje, pakeitė šeimininkus – dabar jis priklauso UAB „Šaukštelis“, valdančiai „Šaukštelio studiją“ ir „Gurmanų studiją“. Kelioms dienoms uždarytas atnaujinimui, jau šiandien atveria duris. 
Nuotrauka
verslas
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2023-01-03
Surengtame savivaldybės tarybos posėdyje patvirtintas Tauragės rajono naujas smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programos tvarkos aprašas, kuriame numatyta pradedančius verslą ir kuriančius naujas darbo vietas paremti labiau – kai kurios išlaidos bus kompensuojamos ne vienerius, o trejus metus, o skiriamas sumas nuspręsta didinti.
Nuotrauka
akvariumas
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2022-12-23
Daugybę metų gyvavusios žūklės reikmenų parduotuvės „Akvariumas“ savininkai parduoda verslą. Pasak Daivos Kukanauskienės, jau atsirado ir susidomėjusiųjų.