Romantiniams sukčiams atstumas – ne kliūtis: kaip perprasti apgaulę?
Įkelta:
2022-10-08
Nuotrauka
nuotrauka

Birutė kompiuterį nusipirko 2000-aisiais. Manė, pravers anūkams, bet pamažu įgudo naudotis ir pati. Tad ir įvaldyti išmanųjį telefoną nebuvo sudėtinga. Pensininkei labai patiko socialiniai tinklai. Susirado nemažai jaunystės bičiulių, kraštiečių. O sykį sulaukė žinutės iš amerikiečio karininko, tarnaujančio Sirijoje.

Bent jau taip prisistatė Džozefas, užkalbinęs Birutę, nes patikusi jos nuotrauka. Taip, brandi moteris, bet jis patikino, kad tai visiškai nesvarbu, juk tiesiog ieškąs nuoširdaus bendravimo. O ir pačiam jau 56-eri. Toli nuo gimtųjų namų, svečioje kultūroje rasti draugų sudėtinga. Savo atvaizdo anketoje Džozefas neskelbė, kaip paaiškino, dėl kariuomenės taisyklių.

Kariškis, kuris skaito mintis

Buvo neįprasta leistis į susirašinėjimą su užsieniečiu – tiesa, jis rašydavo lietuviškai, išsiversdamas per programėlę. Bet pokalbis mezgėsi tikrai malonus. Džozefas pasakojo apie savo gyvenimą, dalijosi skyrybų patirtimi, kaip vienas augino dukrą, dabar jau sukūrusią savo šeimą. Teiraudavosi, kaip sekasi Birutei, vis dėkojo už jam skiriamą laiką.

Vyrui Steponui pasakoti apie naują pažintį ji neskubėjo. Tebūnie tai atgaiva laisvalaikiu, nutarė. Ir vis dažniau užsisėdėdavo su telefonu, kaip sakydavo Stepui, skaitinėdama dienos naujienas.

Bendravimas tęsėsi porą mėnesių. Birutė nė svajot nesvajojo apie tokį ryšį. Džozefas, atrodo, skaitė jos mintis. Kartą parašė, kaip džiaugiasi suradęs artimą sielą ir kaip svajojąs apie susitikimą. Birutė prapliupo juoktis. Bet širdyje pasidarė labai gera.

Išpirka už deimantus

Po kurio laiko Džozefas panoro padaryti draugei dovaną. Jos turinys turėjęs tapti staigmena. Paprašė adreso. Ir, nelemta biurokratija, siuntą sustabdė muitinėje! Pasirodo, dovana itin vertinga. Anot Džozefo, gavėjas privalėjo sumokėti išpirkimo mokestį už procedūras.

Birutė paragino pasakyti, ką siunčiąs. Pasirodo, papuošalus su deimantais... Dieve brangus, tai koks tas mokestis? Reikėjo trijų tūkstančių eurų. Ir dar dviejų – už draudimą, jis kaip pareigūnas negalįs atlikti tokio mokėjimo, tačiau, be abejo, pinigus grąžinsiąs, o dovana juk daug vertingesnė.

Atsiuntė užsienietiškus dokumentus, mokėjimo rekvizitus. Birutė, sujaudinta dėmesio, nuėjo į banką ir pavedimus atliko.

Kitą dieną ji sulaukė banko skambučio. Kadangi pavedimai buvo tarptautiniai, o gavėjai – fiziniai asmenys Nigerijoje, bankui kilo klausimų, kas klientę su jais sieja. Taigi čia pavedimas Sirijos muitinei ir draudimo įmonei, sakęs jai Džozefas... Birutė susmuko kėdėje.

Ačiū dievui, mokėjimus pavyko sustabdyti. Kitaip būtų mačiusi ir santaupas, skirtas remontui, ir deimantus kaip savo pačios ausis. O ką būtų reikėję pasakyti Stepui... Kaip ji galėjo taip pasimauti! Birutė pravirko. Džozefą, kuris toliau uoliai klausinėjo, kaip ji laikosi ir kaip pavyko mokėjimai, užblokavo.

Išvilioja milijonus

Šios istorijos, kuri sukurta pagal tikrus faktus, herojė atsipirko stresu. Tačiau galimi ir kur kas didesni praradimai. Kol lėšos neįskaitytos į gavėjo sąskaitą ar pavedimas neišsiųstas iš banko, tarptautinius pervedimus įmanoma atšaukti, primena Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė. Todėl labai svarbu, kad klientai patys nedelstų kreiptis į banką.

„Tačiau neretai, net ir supratę, kad pinigus pervedė sukčiams, klientai nedrįsta apie tai pranešti. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai gyventojai nenori pripažinti, jog yra apgaudinėjami, ir nekreipia dėmesio į banko darbuotojų ar policijos perspėjimus“, – akcentuoja E. Čipkutė.

Įtarimų romantinių sukčių taikomi scenarijai tikrai gali sukelti neiškart: pradžia visuomet būna romantiškas bendravimas. Beje, dažniausiai – raštu: šio žanro atstovai neskuba imtis telefono ar vaizdo skambučio, teisindamiesi ypatingomis aplinkybėmis.

Būkite budrūs, jei naujas bičiulis ar bičiulė po kiek laiko ima jūsų prašyti pinigų, dovanų ar asmeninių duomenų. Tai gali būti subtiliai reiškiami, neįkyrūs prašymai, apipinti pasakojimais apie nenumatytus sunkumus, pavyzdžiui, laikinai užblokuotą sąskaitą, pamestą mokėjimo kortelę ar, atvirkščiai, artimųjų ligas ir pan., netgi šantažas dėl pateiktų intymių nuotraukų. Tad dalintis informacija, kuri gali tapti kompromituojančia, virtualioje aplinkoje visai nereikėtų.

Svarbu ir neatskleisti savo interneto bankininkystės duomenų, neatlikti pavedimo kito asmens vardu, neskubėti skolintis pinigų iš pažįstamų ar finansų įstaigų, kad įvykdytumėte prašymus.

LBA duomenimis, per pirmąjį 2022 metų pusmetį asociacijos narių pastangomis į iš sukčių rankas nepakliuvo arba buvo sugrąžinta savininkams iš viso 2,3 mln. eurų. Bendradarbiaujant teisėsaugai ir bankams į savininkų sąskaitas sugrįžo 1,2 mln. eurų, jau pervestų į kitą finansų įstaigą. Dar 1,1 mln. eurų buvo sustabdyta toje pačioje finansų įstaigoje ir po atlikto tyrimo grąžinta klientams. Romantiniams sukčiams šiuo laikotarpiu pervesta iš viso 238 tūkst. eurų, o grąžinti pavyko apie trečdalį šios sumos.

Daugiau tikrų faktų pagrindu sukurtų istorijų apie finansinius sukčiavimus rasite interneto svetainėje www.atpazinksukciu.lt. Joje taip pat apžvelgiamos nusikaltėlių dažniausiai pasitelkiamos kaukės, arba scenarijai, kuriuos šie pasitelkia sukčiaudami. Tai – Lietuvos bankų asociacijos ir jos narių, 20-ies bankų ir finansų sektoriaus įmonių, vykdomos finansinio sukčiavimo prevencijos kampanijos dalis.

Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
prieš 11 valandų
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-13
2024 m. sausio – vasario mėn. Šilutės rajone, Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių seniūnijose, iš statybvietėse dirbusių ekskavatorių bei sunkvežimių, išlaužus kuro bakų spynas buvo pavogtas didelis kiekis dyzelinio kuro. Pasigesta ir įvairių statybos įrankių.
Nuotrauka
narkotikai
Įkelta:
2024-02-08
Policijos pareigūnai turėdami išankstinės informacijos, kad vyras, gimęs 1975 m., namuose, Tauragės r., Skaudvilės miestelyje, galimai laiko narkotines medžiagas, atliko patikrinimą.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-06
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. vasario 1 d. iki 4 d. vykdė prevencinę priemonę pėsčiųjų, dviračių vairuotojų kontrolei, kurios metu prioritetas matomumą gerinančių saugos priemonių (atšvaitų, ryškiaspalvių liemenių su šviesą atspindinčiais elementais ir kt.) naudojimas tamsiuoju paros metu.