Kiaušinių patiekalai yra populiarūs visame pasaulyje. Būdų, kaip galima paruošti šį maisto produktą, yra tikrai nemažai, tačiau būtent omletas yra vienas dažniausių pasirinkimų. Deja, paruoštas patiekalas ne visada būna toks, kokio norėtųsi, todėl naudinga žinoti, kaip paruošti tiesiog tobulą omletą: pasirodo, sėkmės paslaptis slypi net ir iš pažiūros nereikšmingose smulkmenose. Taigi, ką reikia žinoti apie šio patiekalo ruošimą?
Švieži ir atvėsinti produktai
Pirmiausia svarbu pasirinkti tinkamus produktus, kurie turi būti švieži ir atšaldyti, nes tuomet jie kur kas geriau susimaišys. Klasikinis omletas kepamas tik iš kiaušinių ir pieno, tačiau šio patiekalo variacijų gali būti tikrai nemažai (galite kepti omletą su grybais, sūdyta lašiša, svogūnais, ir t.t.)
Kiek kiaušinių skaičiuoti vienai porcijai?
Vienam suaugusiam žmogui įprastai pakanka omleto iš 2-3 kiaušinių. Jei patiekalą ruošiate keliems žmonėms, bus kur kas paprasčiau kiekvieną omleto porciją iškepti atskirai.
Tinkamos keptuvės pasirinkimas
Geriausia rinktis keptuvę storu dugnu, kurią reikia įkaitinti vidutiniškai. Idealu, jei keptuvė turi užapvalinimą tarp sienelių ir dugno, nes tuomet bus paprasčiau išimti paruoštą patiekalą. Optimalus pasirinkimas – 18 cm skersmens keptuvė, kurioje tilps du kiaušiniai.
Keptuvės priežiūra
Idealu, jei keptuvė bus naudojama tik omleto kepimui (taip pat ją galite naudoti ir blynams kepti). Tokią keptuvę geriausia plauti rankomis ir nenaudoti agresyvių ploviklių.
Ką rinktis: aliejų ar sviestą?
Tinka abu pasirinkimai. Omletą galite iškepti ir ant aliejaus, ir ant sviesto. Svarbiausia yra tai, kad kaitra nebūtų per stipri, nes omletas gali išsausėti.
Pasirinkite tinkamus priedus
Nenaudokite sodos, krakmolo ar joduotos druskos, nes iškeptas omletas gali įgauti pilkšvą atspalvį. Jei prireiktų pagerinti omleto spalvą, galite įpilti šiek tiek šafrano tirpalo. Jei norite sukurti ypatingo skonio šedevrą, vietoj pieno galite naudoti grietinėlę.
Svarbios proporcijos
Ar kada susimąstėte, kiek pieno galima naudoti kepant omletą? Pasirodo, tai – labai svarbu. 1 kiaušiniui naudokite ne daugiau nei pusę šaukšto pieno.
Kiaušinius plakite šakute
Nors dažnai manoma, kad omleto ingredientus reikia ilgai plakti, tačiau tai nėra tiesa. Jei kepsite prancūzišką omletą iš dviejų kiaušinių, šakute reikės atlikti vos 15 judesių.
Kepimo laikas
Kai kiaušinių masė jau ims trauktis ir skysčio beveik nebeliks, palaukite, kol kiaušiniai baigs kepti. Svarbiausia – užtikrinti, kad omletas būtų kepamas ant silpnos ugnies. Jei omleto apačia imtų svilti, o viršus dar būtų neiškepęs, šiek tiek sumažinkite ugnį ir įdėkite gabalėlį sviesto.
Kaip patiekti omletą?
Kai siekiama, kad paruoštas omletas atrodytų tikrai estetiškai, naudinga žinoti, kaip jį patiekti. Pirmiausia lėtai užlenkite omleto kraštą, užkiškite mentelę ir išimkite iš keptuvės. Į lėkštę dėkite taip, kad užlenkimai liktų apačioje. Paruoštą patiekalą galite papuošti žalumynais. Skanaus!
Užs. Nr. 7