Patisonai – stebinančios išvaizdos daržovė, pasižyminti savitu skoniu ir nauda sveikatai
Įkelta:
2021-09-05
Nuotrauka
k
Nuotraukos autorius:
Įvaizdinė nuotrauka

Šviežio derliaus daržovės pirkėjų yra itin laukiamos, juolab kad rudenį galime mėgautis įvairiausiomis Lietuvos ūkininkų užaugintomis daržo gėrybėmis. Nors tradiciškai ruduo asocijuojasi su šviežiomis morkomis, bulvėmis ir kopūstais, Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad pirkėjų dėmesio sulaukia ir patisonai bei moliūgai.

„Analizuodami maisto tendencijas pastebime, kad pirkėjai vis daugiau dėmesio skiria produktų sezoniškumui ir būtent ruduo yra pats palankiausias plačiam vietoje augintų daržovių pasirinkimui. Žinoma, įvairių daržovių pasiūlą pirkėjams užtikriname visus metus. Tačiau rudenį siūlome ir ne visai įprastų patisonų, kurie pirkėjus pasiekia užauginti Lietuvos ūkininkų. Patisonai tinka ne tik kasdieniam vartojimui, bet ir konservavimui ar šaldymui“, – teigia „Iki“ daržovių ekspertė.  

Pasak J. Sabaitienės, patisonas iš tiesų yra vasarinis moliūgas, dėmesį labiausiai atkreipiantis dėl neįprastos išvaizdos. Patisonai išsiskiria savita forma, primenančia gilę ar net kepurėlę, o kai kas sako, kad net ir skraidančią lėkštę. 

Patisonai yra turtingi vandens, tačiau vis dėlto jų minkštimas yra sausesnis negu cukinijų. Juos lengva paruošti, o skoniu jie netgi šiek tiek primena artišokus. Gal kasdien patisonai ir pabostų, bet jų vertėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, ypač šiuo metu, kai jie yra patys šviežiausi.

„Patisonai turi daug vandens ir yra puikus skaidulų šaltinis, todėl palengvina virškinimą. Taip pat šioje daržovėje itin mažai kalorijų, todėl ją verta rinktis, jei rūpinatės kūno linijomis. Valgydami patisonus praturtinsite organizmą mineralais ir mikroelementais. Juose gausu vitamino C, kuris stimuliuoja imuninę sistemą ir padeda kovoti su nuovargiu bei peršalimu“, – sako J. Sabaitienė.

Skaniausi – jauni šviesiai žalsvi patisonai

Šios daržovės, kaip ir jų pusseserės cukinijos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Sakoma, kad indėnų tautos patisonus augino tūkstančius metų, o pirmieji atvykėliai iš Europos jų sėklų parsigabeno į gimtinę ir taip patisonai įsitvirtino Senojo žemyno daržuose. Nors tradiciškai patisonai siejami su Pietų šalimis, jie puikiai auga ir Lietuvoje.

Patisonų egzistuoja ne viena rūšis ir veislė. O priklausomai nuo jos, skiriasi ir daržovės spalva. Ji gali varijuoti nuo vos vos žalsvos iki skaisčiai oranžinės. Labiausiai švelniu skoniu pasižymi jauni, šviesiai žali patisonai. Vaisių ir daržovių ekspertė pataria rinktis nedidelius patisonus, kurių oda yra lygi, neturi dėmių. Ji turėtų būti ganėtinai minkšta ir ją taip pat galima valgyti. 

Su kuo derinti šią daržovę?

Patisonai yra labai universali daržovė. Pasak J. Sabaitienės,  dėl pakankamai švelnaus skonio jie gali  būti valgomi žali. Tačiau taip pat patisonai puikiai tinka kaip įvairiausių patiekalų ingredientas. Pavyzdžiui, plonais patisonų griežinėliais galite pagardinti įvairias salotas arba uždėti jų ant sumuštinių ar picų. 

Patisonus galite ir kepinti, troškinti ar virti garuose. Jie taip pat gali būti virti, tapti trintos sriubos ar išskirtinio padažo elementu. Virtą patisoną galima patiekti kaip užkandį su tiesiog su gabalėliu sviesto.

Patisonai puikiai dera su rūgštesnėmis daržovėmis, pavyzdžiui, pomidorais, ar citrusinių vaisių padažais, pagardintais įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip raudonėlis, bazilikas ir petražolės. Tai gali būti puikus garnyras prie įvairių mėsos ir paukštienos patiekalų. Patroškintus patisonus galite patiekti ir prie kietųjų sūrių.  

Kaip sako ekspertė, šviežius patisonus galima laikyti šaldytuve 3 dienas, tuomet jie spėja išlaikyti gerąsias savybes. Taip pat jie puikiai tinka konservuoti – pasižymi ne tik puikiu skoniu, bet ir akiai patraukia išvaizda stiklainyje. Patisonus galima ir šaldyti, tik prieš tai vertėtų kruopščiai nuplauti ir supjaustyti kubeliais.

J. Sabaitienė siūlo pabandyti ir kelis paprastus receptus su patisonais.

 

Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka

Trinta patisonų ir morkų sriuba

Jums reikės:

1 kg patisonų

2 didelių morkų

daržovių sultinio

100 ml grietinės

Truputį tarkuoto muskato

Druskos, pipirų

Bazilikų lapelių

Gaminimas:

Pirmiausia nulupkite morkas. Jeigu patisonų žievelė pakankamai minkšta, jų lupti nereikia. Jei kietesnė – nulupkite ir patisonus. Supjaustykite daržoves kubeliais. Sudėkite į puodą su dangčiu, užpilkite daržovių sultiniu ir virkite, kol daržovės visiškai suminkštės. Daržoves sudėkite į trintuvą ir trinkite, po truputį įpildami sultinio, kuriame jos virė, kol gausite norimą tirštumą. Pagardinkite tarkuotu muskatu, druska, pipirais, supilkite į lėkštes ir įdėkite po šaukštą grietinės. Pabarstę smulkintais bazilikų lapeliais – mėgaukitės!


 

Patisonų apkepas

 

Jums reikės:

500 g patisonų

100 g šoninės

1 svogūno

3 didelių grybų

2 skiltelių česnako

4 šaukštų kapotų petražolių

200 ml grietinėlės

70 g tarkuoto sūrio

sviesto

druskos, pipirų, muskato riešuto

Gaminimas:

Patisonus apvirkite, leiskite atvėsti, tuomet nuplukite, jei žievelė per kieta, supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje apkepinkite šoninę, smulkiai supjaustytus grybus ir svogūną plonais griežinėliais. Sudėkite česnaką ir petražoles. Palikite troškintis apie dešimt minučių. Įdėkite gabalėlį sviesto ir išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą sudėkite patisonų kubelius. Uždėkite apkepintą šoninę ir daržoves su grybais. Viską užpilkite grietinėle, pabarstykite tarkuotu muskato riešutu. Ant viršaus suberkite tarkuotą sūrį. Kepkite orkaitėje 30 minučių. Skanaus!

 

Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Melionas – gaivumu pasižymintis vaisius visame pasaulyje pamėgtas dėl saldaus skonio ir sultingo minkštimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pasakoja, kad melionus itin mėgsta ir lietuviai. Ir nors šie vaisiai dažniausiai asocijuojasi su šiltuoju metų laiku – ruduo taip pat puikus metas jais mėgautis. Jie puikiai tinka ruošiant ir desertus, ir pikantiškus patiekalus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-11
Moliūgas – tikrų tikriausias rudens simbolis. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad moliūgas – ypatingai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago. Pasak ekspertės, moliūgus kasmet vis labiau atranda ir lietuviai. Gyventojai vis daugiau eksperimentuoja virtuvėje ir šią daržovę derina su pačiais netikėčiausiais ingredientais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-29
Gamta jas gausiai apdovanojo vitaminais, lemiančiais kiek rūgštoką skonį, todėl šios uogos ne visada būna pirmuoju saldesnių sodo gėrybių mėgėjų pasirinkimu. Tačiau veltui – šaltalankiai yra ne tik itin naudingi sveikatai, bet ir tinkamai paruošti išties stebina savo panaudojimo galimybėmis virtuvėje. Šių uogų derlius pradedamas nuimti antroje rugpjūčio pusėje ir baigiamas rugsėjo gale, dėl to dabar yra pats geriausias laikas mėgautis jų šviežumu, privalumais bei kulinariniu potencialu. Savo ruožtu tinkamiausius būdus, kaip tai padaryti, vardija lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-09-26
Druska – vienas pagrindinių produktų, vartojamų, ko gero, visose pasaulio virtuvėse. Be druskos vargiai išsiverstume ir dar nuo senų laikų ji buvo itin vertinama prekė, o dabar galime rasti įvairiausių druskos rūšių. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad skirtingos druskos rūšys reiškia ir skirtingas spalvas, ir tekstūras, ir – svarbiausia – skonius.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-25
Įsivyraujant nepastoviems rudeniškiems orams grybavimo teikiamo malonumo ir naudų nereikėtų pamiršti. Grybavimo čempionatas ir grybautojų asociacijos įkūrėjas Vytenis Daugudis tikina – nors orai kiek atvėso, grybų miškuose tikrai netrūksta, tad vertėtų pasirūpinti tinkama apranga, pintinėmis ir savaitgalį leistis į rudeniu kvepiančių miško gėrybių paiešką.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-24
Blynai gali būti valgomi pusryčiams, pietums ir vakarienei. Viskas priklauso nuo jų sudėtinių dalių ir paruošimo būdų. Kai kuriose šalyse jie taip mėgstami, kad net turi savo nacionalines dienas, pavyzdžiui, rugsėjo 26-oji JAV yra nacionalinė blynų diena. O ir Lietuvoje blynai yra svarbi maisto kultūros dalis. Jie valgytojų širdis pavergia savo receptų įvairove ir draugiškumu piniginei – tobulam rezultatui neretai užtenka tik miltų arba daržovių, kiaušinių, pieno bei norimų pagardų. Vis dėlto blynų pasaulis labai platus, todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai paruošė blynų gidą, kuris padės net ir namų virtuvėje atrasti naujų skonių.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-20
Ruduo itin turtingas daržovių derliumi. Tad šį sezoną vasaros saulės subrandintos daržų gėrybes paversti kulinariniais šedevrais tikrai nesudėtinga. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad patiekalų iš daržovių pasirinkimų yra daugybė ir dalijasi pamėgtų rudeninių daržovių panaudojimo būdais.
Nuotrauka
ELTOS nuotrauka
ELTOS nuotrauka
Įkelta:
2021-09-18
Pasiilgote egzotiško maisto, o gal į savo kasdienį meniu norite įtraukti išraiškingesnių patiekalų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norintiems pasimėgauti tikru skonių sprogimu reikėtų išbandyti meksikietiškos virtuvės patiekalus. Anot jos, šios virtuvės maistas nereikalauja sudėtingo pasiruošimo, svarbiausia – pasirūpinti tinkamais prieskoniais ir padažais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-15
Lietuviai pastaruoju metu mielai leidžiasi į gastronomines keliones: naudoja išskirtinesnius ingredientus ir prieskonius, ieško kitų šalių pamėgtų receptų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad ruduo – geriausias metas eksperimentams virtuvėje. O ieškantiems sotaus ir šilto patiekalo, ji pataria išbandyti rytiečių virtuvės perlą – kario troškinį. Nors iš pažiūros šis patiekalas gali atrodyti itin egzotiškas, jį pasigaminti namuose nėra sudėtinga, tereikia žinoti kelias pagrindines taisykles. 
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-09-07
Ankstyvas ruduo – geriausias metas mėgautis šviežiais, ką tik sunokusiais obuoliais. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad lietuviams obuoliai – vienas mėgstamiausių vaisių, o pirmenybė teikiama vietoje užaugintiems obuoliams. Jų populiarumą patvirtina ir nuolat augantys pardavimų duomenys: praėjusią savaitę, lyginant su tuo pat praeitų metų laikotarpiu, obuolių parduota net 54 proc. daugiau.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-03
Išskirtinės, ryškios rožinės spalvos žuvys – jūriniai ešeriai – dėl ypatingo savo skonio yra vertinamos visame pasaulyje. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jūriniai ešeriai ne tik skanūs, bet ir labai sveiki, o Azijoje laikomi tikru delikatesu.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-31
20 minučių – tik tiek užtruks šio patiekalo, kuris dažnai vadinamas „karališkuoju“, pagaminimas. Jau visame pasaulyje pamiltas itališkasis rizoto šiandien vis dažniau gaminamas ir lietuvių restoranuose, tuo tarpu laiko pritrūkę žmonės jį taip pat renkasi greitiems pietums ar vakarienei. Iki šiol dvejojančius išbandyti šį patiekalą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina nepabijoti ir įsileisti į savo namus itališkos virtuvės kvapus.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų iliustracija
Įkelta:
2021-08-26
Nors plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, grilio sezono metu jos pardavimai ūgteli. O ką su ja galima nuveikti gaminimą iš lauko vėl perkėlus į savo namų vidų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad nors ši žuvis mūsų akiai kiek neįprastos išvaizdos, įtraukti ją į kasdienį savo racioną verta. Mat plekšnėje yra daugybė baltymų, kitų organizmui reikalingų maistingų medžiagų. Be to, joje yra itin mažai kalorijų.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-23
Noras išbandyti gurmaniškus mėsos delikatesus lietuvius vis dažniau įkvepia paragauti egzotiško svečių kraštų kulinarinio paveldo. Vienas tokių sparčiai populiarėjančių Rytų virtuvės atradimų – armėniška vytinta jautiena – basturma. Jos paruošimui naudojama daug druskos, aštrių prieskonių, o rezultatas stebina išorėje kieta, gausiai prieskoniuota mėsos plutele, saugančia minkštą, aromatingą ir burnoje tirpstančią mėsą. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai kviečia pasimėgauti šiuo armėnišku jautienos delikatesu ir dalijasi lengvai namuose pagaminamos bei kiekvieną sužavėsiančios basturmos receptu.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-17
Paprikos dedamos į sriubas, įvairiausius troškinius, kepamos ant grilio“, – pasakoja J. Sabaitienė. Kaip teigia ekspertė, paprika – visame pasaulyje pamėgta daržovė, tačiau kai kurios šalys ją mėgsta ypatingai. Pavyzdžiui Vengrijoje, šią daržove vadina netgi nacionaline. Ja gardinamos ne tik sriubos, troškiniai, bet ir žymusis vengriškas guliašas. Be to, šioje šalyje paprikas mėgstama įdaryti įvairiausiais mėsos įdarais ir troškinti puode. Paprikas mėgsta ir pietų amerikiečiai: šias daržoves jie dažnai naudoja takų, buritų ar kesadilijų gamyboje, paprikomis gardina ir garsiąją savo chili con carne mėsos sriubą. Ši daržovė populiari ir Azijoje. Ji dažnai dedama į ryžių ar rytietiškų makaronų patiekalus, salotas, kepta su įvairiausias padažais ir kitomis daržovėmis paprika dažnai naudojama ir kaip garnyras.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-15
Nors vasara skaičiuoja paskutines savo savaites – grilio sezonas toli gražu dar nesibaigia. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jeigu tradiciniai kepsniai ar šašlykai jau kiek pabodo – ant grilio galima iškepti ir paprasčiausių bulvių ar kitų daržovių. O juk rugpjūtis – pats geriausias metas eksperimentuoti su daržo gėrybėmis.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-14
Jei svarstote, kaip į savo racioną įtraukti daugiau žuvies ir jūros gėrybių – pamėginkite paruošti ypatingos išvaizdos, ryškios spalvos, tačiau subtilaus skonio jūrinį ešerį. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė pasakoja, kad ši egzotiškos išvaizdos žuvis traukia pirkėjų dėmesį ir atsiduria jų krepšeliuose.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotrauka
Įkelta:
2021-08-10
Kiauliena – Lietuvoje nuo seno užima mėsos lyderių pozicijas. Kiauliena vasarą populiari, nes suteikia plačias galimybes išbandyti skirtingus grilio patiekalus. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad skirtingos kiaulienos dalys tinka skirtingiems patiekalams. O viena populiariausių yra sprandinė. Ši kiaulienos dalis turi šiek tiek riebalo, kuris ruošiant grilyje – neleidžia mėsai išdžiūti.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų iliustracija
Įkelta:
2021-08-06
Rugpjūtis – geriausias metas ruošti vasaros gėrybes žiemai. Didelis šviežių uogų asortimentas išduoda, kad dabar tinkamas laikas virti šviežias ir kvapnias uogienes. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, teigia, kad cukrų pakeitę kitais natūraliais saldikliais, galėsite drąsiai mėgautis sveikesnėmis uogienienės versijomis.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-21
Neseniai prasidėjęs voveraičių sezonas jau spėjo susidurti su iššūkiais – grybautojai ir supirkėjai rekordine temperatūra pasižymėjusį liepos mėnesį vadina katastrofišku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, jog gamtai vis pažeriant staigmenų, parduotuvėse, šių lietuvių mėgstamų grybų tikrai nepritrūks.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-20
Vasara – sodo ir daržo gėrybių metas. Tačiau mėgaudamiesi šviežiais produktais nepamirškite, kad šiuo metu – geriausias laikas daržoves ir vaisius pradėti ruošti žiemai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad būtent dabar parduotuvėse yra itin platus šviežių lietuviškų daržovių pasirinkimas, todėl svarbu pagalvoti apie tai, ką valgysime žiemą.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-19
Persikai – sultingi ir saldūs, ypatingai mėgstami smaližių vaisiai. Šiuos vaisius valgyti galite ne tik kaip sveiką užkandį, jie puikiai tinkami kepti ir ant grilio, o patiekti galima su ledais, grietinėle ar maskarponės sūriu. Kepti persikai gali tapti puikiu garnyru ir prie mėsos, paukštienos patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad dėl išskirtinio savo skonio persikai vasarą itin dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose.
Nuotrauka
mesain
Įkelta:
2021-07-17
„Kviečių mėsa“ – skamba neįprastai? Vegetariškos mitybos atstovai būtent taip įvardija miltų ir vandens gaminį, patiekaluose pakeičiantį mėsą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad seitanas – skanus, nesunkiai pasigaminamas bei sveikatai naudingas ingredientas, kuriuo lengvai galėsite pakeisti kai kuriuos mėsos patiekalus.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-14
Agurkai – viena populiariausių daržovių. Vos pasirodžius šviežiam jų derliui, pirkėjai suskumba mėgautis jais. Agurkai yra puikus pasirinkimas, pasižymintis mineralų ir vitaminų gausa, o karštomis dienomis jie puikiai papildo organizmą skysčiais, nes net 95 procentus agurko sudaro vanduo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tai, jog pirkėjai tikrai mėgsta agurkus, rodo ir pardavimų duomenys.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-13
Rekordiškai šoktelėjus termometro stulpeliams, žmogaus organizmas netenka ir daugiau vandens, todėl itin svarbu papildyti skysčių atsargas. Siekiant išlaikyti optimalų balansą, vertėtų dažniau pasimėgauti šaltu gėrimu, atvėsintu ledukais. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, karštomis dienomis ledukų pardavimai ypač išauga.