Jūrinis ešerys – nepaprastos išvaizdos, bet universalių galimybių žuvis: išbandykite receptą ant grilio
Įkelta:
2021-08-14
Nuotrauka
a
Nuotraukos autorius:
Straipsnio rengėjų nuotr.

Jei svarstote, kaip į savo racioną įtraukti daugiau žuvies ir jūros gėrybių – pamėginkite paruošti ypatingos išvaizdos, ryškios spalvos, tačiau subtilaus skonio jūrinį ešerį. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė pasakoja, kad ši egzotiškos išvaizdos žuvis traukia pirkėjų dėmesį ir atsiduria jų krepšeliuose.

Pasižymi gerųjų medžiagų gausa

„Lietuviai į savo racioną stengiasi įtraukti vis daugiau žuvies, todėl savo ruožtu bandome pasirūpinti ne tik dideliu žuvies, bet ir įvairiausių jūros gėrybių asortimentu, o ir šios kategorijos produktų paklausa nuolat auga. Pastebime, kad pirkėjai stengiasi vis dažniau eksperimentuoti, dairosi į įvairiausias pasaulio virtuves ir išbando įmantresnius receptus. Būtent dėl šios priežasties jų krepšeliuose vis dažniau atsiduria ne tik tradicine tapusi lašiša, karpis, bet ir plekšnė ar jūrinis ešerys “, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pasakoja, kad jūriniai ešeriai išsiskiria ryškiai rožine, beveik oranžine spalva. Jie yra panašūs į gėlavandenius ešerius, tačiau priklauso kitam žuvų būriui. Tai giliuose vandenyse gyvenančios žuvys. Dažniausiai jos yra sutinkamos 50-1000 m. gylyje. Jūrinis ešerys gali užaugti iki metro ilgio ir sverti net iki 15 kg. Jūriniai ešeriai daugiausiai gyvena Šiaurės Atlante, jų taip pat sugaunama ir Grenlandijoje arba šalia Norvegijos krantų.

Pasak V. Juodkazienės, jūriniai ešeriai – gerųjų medžiagų gausa pasižyminčios žuvys.

„Jūriniuose ešeriuose yra daug baltymų ir organizmui taip reikalingų omega-3 riebalų rūgščių. Juose taip pat yra gausu vitamino B12 ir seleno. Jūriniame ešeryje randama ir daug fosforo, kuris reikaligas kaulų ir dantų sveikatai sustiprinti. Kadangi šios žuvies mėsa yra balta – ji lengvai virškinama, be to, turi labai nedaug kalorijų, todėl puikiai tiks ir tiems, kurie meta svorį. Tokios žuvies, kaip jūrinis ešerys vartojimas gerina smegenų veiklą, atmintį. Ne gana to, šioje žuvyje randama ir vitamino B3, kurio įtraukimas į racioną reguliuoja ir cukraus kiekį kraujyje“, – pasakoja maisto ekspertė.  
 

Ypatingai mėgstama Azijoje

Kaip teigia V. Juodkazienė, ši žuvis pasižymi ne tik išskirtine išvaizda, bet ir subtiliu, švelniai salstelėjusiu skoniu. Jūrinio ešerio tekstūra yra tvirta, tačiau ši žuvis yra itin sultinga, todėl ją galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais: supjausčius gabaliukais kepti keptuvėje, visą žuvį kepti orkaitėje. Ją taip pat galima ir troškinti, ruošti garuose. Na, o jeigu norite šiai žuviai suteikti dūminio skonio – jūrinis ešerys itin gardus ir keptas, kepsninėje, ant žarijų. Anot maisto ekspertės, ši žuvis, kaip ir daugelis kitų baltos žuvies rūšių puikiai dera su pačiomis įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis: čiobreliais, rozmarinu, baziliku. Kadangi jūrinis ešerys – subtilaus skonio žuvis, jį puikiai atskleidžia ir paprasčiausi druska, pipirai bei šviežios citrinos sultys.

Anot V. Juodkazienės, jūrinį ešerį derinti galima su pačiais įvairiausiais ingredientais: kuskusu, bolivinės balandos kruopomis, keptais pomidorais, bulvėmis, įvairiausiomis gaiviomis salotomis. Jūrinį ešerį gardu valgyti ir su makaronais, o supjaustytą gabaliukais ir pagardintą čili pipirais šią žuvį galima naudoti ir meksikietiškiems takams paruošti.  Nors jūrinis ešerys visame pasaulyje pamėgta žuvis, ypatingai daug jos suvartojama Azijoje. V. Juodkazienė pasakoja, kad dažniausiai azijiečiai visą, nepjaustytą jūrinį ešerį ruošia garuose ir patiekia su ryžiais bei salotomis.

Maisto ekspertė siūlo jūrinį ešerį pasigaminti namuose ir dalijasi nesudėtingai paruošiamu, tačiau tikrai gero skonio receptu.

 

Grilyje keptas jūros ešerys su žolelėmis

Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.

Jums reikės:

Jūrinio ešerio

Žiupsnelio džiovinto baziliko

Žiupsnelio džiovinto rozmarino 

Citrinos

Kelių skiltelių susmulkinto česnako

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

 

Pagaminimas:

Pirmiausiai nuvalome, nuplauname bei nusausiname žuvį. Tuomet nedideliame indelyje sumaišome kelis šaukštus aliejus, druską, pipirus, džiovintas žoleles ir smulkintą česnaką. Gautu mišiniu ištriname žuvį. Vėliau, iki vidutinės ugnies įkaitiname grilį. Kepsninei įkaitus žuvį dedame ant aliejumi pateptų grotelių ir pridengiame folija. Taip žuvį kepame apie 15 minučių. Galiausiai nuo jos nuimame foliją ir pakepame dar apie 10 minučių. Galiausiai žuvį pašlakstome citrinos sultimis. Taip paruoštą jūrinį ešerį galite patiekti su mėgstamu garnyru. Skanaus!

 

 

 

Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Melionas – gaivumu pasižymintis vaisius visame pasaulyje pamėgtas dėl saldaus skonio ir sultingo minkštimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pasakoja, kad melionus itin mėgsta ir lietuviai. Ir nors šie vaisiai dažniausiai asocijuojasi su šiltuoju metų laiku – ruduo taip pat puikus metas jais mėgautis. Jie puikiai tinka ruošiant ir desertus, ir pikantiškus patiekalus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-11
Moliūgas – tikrų tikriausias rudens simbolis. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad moliūgas – ypatingai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago. Pasak ekspertės, moliūgus kasmet vis labiau atranda ir lietuviai. Gyventojai vis daugiau eksperimentuoja virtuvėje ir šią daržovę derina su pačiais netikėčiausiais ingredientais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-29
Gamta jas gausiai apdovanojo vitaminais, lemiančiais kiek rūgštoką skonį, todėl šios uogos ne visada būna pirmuoju saldesnių sodo gėrybių mėgėjų pasirinkimu. Tačiau veltui – šaltalankiai yra ne tik itin naudingi sveikatai, bet ir tinkamai paruošti išties stebina savo panaudojimo galimybėmis virtuvėje. Šių uogų derlius pradedamas nuimti antroje rugpjūčio pusėje ir baigiamas rugsėjo gale, dėl to dabar yra pats geriausias laikas mėgautis jų šviežumu, privalumais bei kulinariniu potencialu. Savo ruožtu tinkamiausius būdus, kaip tai padaryti, vardija lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-09-26
Druska – vienas pagrindinių produktų, vartojamų, ko gero, visose pasaulio virtuvėse. Be druskos vargiai išsiverstume ir dar nuo senų laikų ji buvo itin vertinama prekė, o dabar galime rasti įvairiausių druskos rūšių. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad skirtingos druskos rūšys reiškia ir skirtingas spalvas, ir tekstūras, ir – svarbiausia – skonius.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-25
Įsivyraujant nepastoviems rudeniškiems orams grybavimo teikiamo malonumo ir naudų nereikėtų pamiršti. Grybavimo čempionatas ir grybautojų asociacijos įkūrėjas Vytenis Daugudis tikina – nors orai kiek atvėso, grybų miškuose tikrai netrūksta, tad vertėtų pasirūpinti tinkama apranga, pintinėmis ir savaitgalį leistis į rudeniu kvepiančių miško gėrybių paiešką.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-24
Blynai gali būti valgomi pusryčiams, pietums ir vakarienei. Viskas priklauso nuo jų sudėtinių dalių ir paruošimo būdų. Kai kuriose šalyse jie taip mėgstami, kad net turi savo nacionalines dienas, pavyzdžiui, rugsėjo 26-oji JAV yra nacionalinė blynų diena. O ir Lietuvoje blynai yra svarbi maisto kultūros dalis. Jie valgytojų širdis pavergia savo receptų įvairove ir draugiškumu piniginei – tobulam rezultatui neretai užtenka tik miltų arba daržovių, kiaušinių, pieno bei norimų pagardų. Vis dėlto blynų pasaulis labai platus, todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai paruošė blynų gidą, kuris padės net ir namų virtuvėje atrasti naujų skonių.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-20
Ruduo itin turtingas daržovių derliumi. Tad šį sezoną vasaros saulės subrandintos daržų gėrybes paversti kulinariniais šedevrais tikrai nesudėtinga. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad patiekalų iš daržovių pasirinkimų yra daugybė ir dalijasi pamėgtų rudeninių daržovių panaudojimo būdais.
Nuotrauka
ELTOS nuotrauka
ELTOS nuotrauka
Įkelta:
2021-09-18
Pasiilgote egzotiško maisto, o gal į savo kasdienį meniu norite įtraukti išraiškingesnių patiekalų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norintiems pasimėgauti tikru skonių sprogimu reikėtų išbandyti meksikietiškos virtuvės patiekalus. Anot jos, šios virtuvės maistas nereikalauja sudėtingo pasiruošimo, svarbiausia – pasirūpinti tinkamais prieskoniais ir padažais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-15
Lietuviai pastaruoju metu mielai leidžiasi į gastronomines keliones: naudoja išskirtinesnius ingredientus ir prieskonius, ieško kitų šalių pamėgtų receptų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad ruduo – geriausias metas eksperimentams virtuvėje. O ieškantiems sotaus ir šilto patiekalo, ji pataria išbandyti rytiečių virtuvės perlą – kario troškinį. Nors iš pažiūros šis patiekalas gali atrodyti itin egzotiškas, jį pasigaminti namuose nėra sudėtinga, tereikia žinoti kelias pagrindines taisykles. 
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-09-07
Ankstyvas ruduo – geriausias metas mėgautis šviežiais, ką tik sunokusiais obuoliais. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad lietuviams obuoliai – vienas mėgstamiausių vaisių, o pirmenybė teikiama vietoje užaugintiems obuoliams. Jų populiarumą patvirtina ir nuolat augantys pardavimų duomenys: praėjusią savaitę, lyginant su tuo pat praeitų metų laikotarpiu, obuolių parduota net 54 proc. daugiau.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-05
Šviežio derliaus daržovės pirkėjų yra itin laukiamos, juolab kad rudenį galime mėgautis įvairiausiomis Lietuvos ūkininkų užaugintomis daržo gėrybėmis. Nors tradiciškai ruduo asocijuojasi su šviežiomis morkomis, bulvėmis ir kopūstais, Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad pirkėjų dėmesio sulaukia ir patisonai bei moliūgai.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-03
Išskirtinės, ryškios rožinės spalvos žuvys – jūriniai ešeriai – dėl ypatingo savo skonio yra vertinamos visame pasaulyje. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jūriniai ešeriai ne tik skanūs, bet ir labai sveiki, o Azijoje laikomi tikru delikatesu.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-31
20 minučių – tik tiek užtruks šio patiekalo, kuris dažnai vadinamas „karališkuoju“, pagaminimas. Jau visame pasaulyje pamiltas itališkasis rizoto šiandien vis dažniau gaminamas ir lietuvių restoranuose, tuo tarpu laiko pritrūkę žmonės jį taip pat renkasi greitiems pietums ar vakarienei. Iki šiol dvejojančius išbandyti šį patiekalą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina nepabijoti ir įsileisti į savo namus itališkos virtuvės kvapus.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų iliustracija
Įkelta:
2021-08-26
Nors plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, grilio sezono metu jos pardavimai ūgteli. O ką su ja galima nuveikti gaminimą iš lauko vėl perkėlus į savo namų vidų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad nors ši žuvis mūsų akiai kiek neįprastos išvaizdos, įtraukti ją į kasdienį savo racioną verta. Mat plekšnėje yra daugybė baltymų, kitų organizmui reikalingų maistingų medžiagų. Be to, joje yra itin mažai kalorijų.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-23
Noras išbandyti gurmaniškus mėsos delikatesus lietuvius vis dažniau įkvepia paragauti egzotiško svečių kraštų kulinarinio paveldo. Vienas tokių sparčiai populiarėjančių Rytų virtuvės atradimų – armėniška vytinta jautiena – basturma. Jos paruošimui naudojama daug druskos, aštrių prieskonių, o rezultatas stebina išorėje kieta, gausiai prieskoniuota mėsos plutele, saugančia minkštą, aromatingą ir burnoje tirpstančią mėsą. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai kviečia pasimėgauti šiuo armėnišku jautienos delikatesu ir dalijasi lengvai namuose pagaminamos bei kiekvieną sužavėsiančios basturmos receptu.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-17
Paprikos dedamos į sriubas, įvairiausius troškinius, kepamos ant grilio“, – pasakoja J. Sabaitienė. Kaip teigia ekspertė, paprika – visame pasaulyje pamėgta daržovė, tačiau kai kurios šalys ją mėgsta ypatingai. Pavyzdžiui Vengrijoje, šią daržove vadina netgi nacionaline. Ja gardinamos ne tik sriubos, troškiniai, bet ir žymusis vengriškas guliašas. Be to, šioje šalyje paprikas mėgstama įdaryti įvairiausiais mėsos įdarais ir troškinti puode. Paprikas mėgsta ir pietų amerikiečiai: šias daržoves jie dažnai naudoja takų, buritų ar kesadilijų gamyboje, paprikomis gardina ir garsiąją savo chili con carne mėsos sriubą. Ši daržovė populiari ir Azijoje. Ji dažnai dedama į ryžių ar rytietiškų makaronų patiekalus, salotas, kepta su įvairiausias padažais ir kitomis daržovėmis paprika dažnai naudojama ir kaip garnyras.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-15
Nors vasara skaičiuoja paskutines savo savaites – grilio sezonas toli gražu dar nesibaigia. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jeigu tradiciniai kepsniai ar šašlykai jau kiek pabodo – ant grilio galima iškepti ir paprasčiausių bulvių ar kitų daržovių. O juk rugpjūtis – pats geriausias metas eksperimentuoti su daržo gėrybėmis.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotrauka
Įkelta:
2021-08-10
Kiauliena – Lietuvoje nuo seno užima mėsos lyderių pozicijas. Kiauliena vasarą populiari, nes suteikia plačias galimybes išbandyti skirtingus grilio patiekalus. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad skirtingos kiaulienos dalys tinka skirtingiems patiekalams. O viena populiariausių yra sprandinė. Ši kiaulienos dalis turi šiek tiek riebalo, kuris ruošiant grilyje – neleidžia mėsai išdžiūti.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų iliustracija
Įkelta:
2021-08-06
Rugpjūtis – geriausias metas ruošti vasaros gėrybes žiemai. Didelis šviežių uogų asortimentas išduoda, kad dabar tinkamas laikas virti šviežias ir kvapnias uogienes. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, teigia, kad cukrų pakeitę kitais natūraliais saldikliais, galėsite drąsiai mėgautis sveikesnėmis uogienienės versijomis.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-21
Neseniai prasidėjęs voveraičių sezonas jau spėjo susidurti su iššūkiais – grybautojai ir supirkėjai rekordine temperatūra pasižymėjusį liepos mėnesį vadina katastrofišku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, jog gamtai vis pažeriant staigmenų, parduotuvėse, šių lietuvių mėgstamų grybų tikrai nepritrūks.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-20
Vasara – sodo ir daržo gėrybių metas. Tačiau mėgaudamiesi šviežiais produktais nepamirškite, kad šiuo metu – geriausias laikas daržoves ir vaisius pradėti ruošti žiemai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad būtent dabar parduotuvėse yra itin platus šviežių lietuviškų daržovių pasirinkimas, todėl svarbu pagalvoti apie tai, ką valgysime žiemą.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-19
Persikai – sultingi ir saldūs, ypatingai mėgstami smaližių vaisiai. Šiuos vaisius valgyti galite ne tik kaip sveiką užkandį, jie puikiai tinkami kepti ir ant grilio, o patiekti galima su ledais, grietinėle ar maskarponės sūriu. Kepti persikai gali tapti puikiu garnyru ir prie mėsos, paukštienos patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad dėl išskirtinio savo skonio persikai vasarą itin dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose.
Nuotrauka
mesain
Įkelta:
2021-07-17
„Kviečių mėsa“ – skamba neįprastai? Vegetariškos mitybos atstovai būtent taip įvardija miltų ir vandens gaminį, patiekaluose pakeičiantį mėsą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad seitanas – skanus, nesunkiai pasigaminamas bei sveikatai naudingas ingredientas, kuriuo lengvai galėsite pakeisti kai kuriuos mėsos patiekalus.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-14
Agurkai – viena populiariausių daržovių. Vos pasirodžius šviežiam jų derliui, pirkėjai suskumba mėgautis jais. Agurkai yra puikus pasirinkimas, pasižymintis mineralų ir vitaminų gausa, o karštomis dienomis jie puikiai papildo organizmą skysčiais, nes net 95 procentus agurko sudaro vanduo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tai, jog pirkėjai tikrai mėgsta agurkus, rodo ir pardavimų duomenys.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-13
Rekordiškai šoktelėjus termometro stulpeliams, žmogaus organizmas netenka ir daugiau vandens, todėl itin svarbu papildyti skysčių atsargas. Siekiant išlaikyti optimalų balansą, vertėtų dažniau pasimėgauti šaltu gėrimu, atvėsintu ledukais. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, karštomis dienomis ledukų pardavimai ypač išauga.