Ypatingi grilio patiekalų garnyrai, patiksiantys net patiems išrankiausiems
Įkelta:
2021-06-20
Nuotrauka
sal

Vasarai įsibėgėjus laiko lauke praleidžiame vis daugiau. Gryname ore ne tik sportuojame, ilsimės, bet ir gaminame maistą, o ant grilio kepamai patiekalai tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Ir jeigu tradiciniai šašlykai, kepsniai, dešrelės ar žuvis jau kiek pabodo,  patobulinti jų skonį galima renkantis įvairiausius garnyrus. Prie mėsos ar žuvies patiekalų tinka ne tik įvairios salotos ar bulvės, bet įvairiausi kiti garnyrai, pradedant nuo įmantriai paruoštų kruopų ir baigiant ant žarijų keptais vaisiais.

Renkantis garnyrą prie tam tikrų patiekalų – svarbiausia yra balansas. Jeigu ant žarijų žadate kepti sunkesnį ar riebesnį patiekalą, pavyzdžiui, glazūruotus šonkaulius, garnyrui puikiai tiks įvairiausios šviežių daržovių arba coleslaw salotos. Jeigu ruošiatės kepti žuvį ar jūros gėrybes – šalia galite patiekti su įvairiosiomis žolelėmis apkeptas šviežias bulves. Be to, prie žuvies ypatingai tinka ir įvairiausi iš kuskuso ar bulguro kruopų paruošti garnyrai: šios kruopos labai tinka prie įvairiausių grilintų ar šviežių daržovių, fetos.

Dar vienas puikus prie daugelio mėsos, žuvies patiekalų ar kepto sūrio tiksiantis garnyras – ant žarijų kepti daržovių arba grybų iešmeliai.

Kepsninėje ruoštos cukinijos, paprikos, baklažanai, svogūnai ar grybai tampa puikiu spalvingu pietų ar vakarienės akcentu.

Prie ant žarijų keptos paukštienos: vištienos, kalakutienos ar anties puikiai tinka ne tik įvairiausios daržovės, kruopos, bet ir kepti vaisiai.

Arbūzai, ananasai ar kaulavaisiai: persikai, slyvos, nektarinai, puikiai tinka kepsninėms. Apkepti vaisiai gali tapti ne tik netikėtu desertu, bet ir garnyru prie įvairiausių pikantiškų patiekalų. Pavyzdžiui, slyvas ar persikus prie keptos paukštienos galima patiekti ir vienus – arba juos supjausčius gabaliukais įmaišyti į įvairiausias salotas – svarbiausia tinkamai subalansuoti skonius ir tokioms salotoms pasirinkti rūgštesnį padažą, kad šis „atsvertų“ vaisių saldumą.

Žuvies ar jūros gėrybėms išskirtinio skonio suteiks ant žarijų kepti citrusiniai vaisiai arba jomis pagardintos įvairiausios salotos.

Izraelietiškos salotos su kuskusu

Jums reikės:

1 puodelio perlinio kuskuso kruopų

1 citrinos

3 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

2 arbatinių šaukštelių garstyčių

1 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos

1 arbatinio šaukštelio

1/4 šaukštelio juodųjų pipirų

2 puodelių gražgarsčių

1 vidutinio dydžio agurko

Saujos vyšninių pomidoriukų

1/2 puodelio supjaustyto fetos sūrio

1/4 puodelio šviežių mėtų lapelių

Pagaminimas:

Išvirkite kuskusą ir leiskite jam šiek tiek pravėsti. Tuomet į nedidelį indelį išspauskite citrinos sultis, supilkite alyvuogių aliejų, garstyčias, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Viską sumaišykite. Gautą padažą sumaišykite su iki galo neatvėsusiomis kuskuso kruopomis. 5–10 minučių viską dėkite į šaldytuvą, kad kuskusas atvėstų, o padažas – įsigertų į kruopas. Tuomet į paruoštą kuskusą sudėkite supjaustytus agurkus, pomidorus, sudėkite gražgarstes, fetą ir mėtas. Viską gerai išmaišykite.

Azijietiškos salotos

Jums reikės:

Padažui:

¼ puodelo anakardžių ar žemės riešutų sviesto

2 šaukštų baltos miso pastos

2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių

1 arbatinio šaukštelio sezamo aliejaus

1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero

2–5 šaukštų vandens

Salotoms:

6–7 puodelių susmulkintų raudonųjų ir (arba) žaliųjų kopūstų

2 susmulkintų svogūnų

½ puodelio kapotų kalendrų

½ puodelio šviežio baziliko ir mėtų

Susmulkinto čili pipiro

¼ puodelio skrudintų žemės riešutų arba  sezamo sėklų

1 plonai supjaustyto persiko

Pagaminimas:

Pirmiausia į nedidelį indelį sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Tuomet atskirame didesniame inde sumaišykite susmulkintus kopūstus, svogūnus, kalendras, mėtas bei baziliką, sudėkite čili pipirą ir persiką. Ant šių ingredientų užpilkite paruoštą padažą. Viską gerai išmaišykite ir apibarstykite riešutais arba sėklomis. Skanaus!

 

 

Daugiau informacijos:

 

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. [email protected]

Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
prieš 17 valandų
Išaugus lietuvių susidomėjimui sveikatingesniu maistu, ekologiškų produktų asortimentas sparčiai plečiasi. Pirkėjai vis dažniau ieško sveikatai draugiškesnių gėrybių, be to, vis labiau atsigręžiama į poveikį gamtai, tvarią žemdirbystę. Pasikeitęs gyvenimo būdas lemia ir pokyčius parduotuvių lentynose. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, ekologiškų prekių pasiūlos augimas yra viena pagrindinių pastarųjų penkerių metų tendencijų.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais, verčiančiais pakeliauti ir po skonių pasaulį? Dalinamės 3 patiekalų receptais iš smulkintos mėsos rudeniškai vakarienei.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Melionas – gaivumu pasižymintis vaisius visame pasaulyje pamėgtas dėl saldaus skonio ir sultingo minkštimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pasakoja, kad melionus itin mėgsta ir lietuviai. Ir nors šie vaisiai dažniausiai asocijuojasi su šiltuoju metų laiku – ruduo taip pat puikus metas jais mėgautis. Jie puikiai tinka ruošiant ir desertus, ir pikantiškus patiekalus.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-10-11
Moliūgas – tikrų tikriausias rudens simbolis. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad moliūgas – ypatingai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago. Pasak ekspertės, moliūgus kasmet vis labiau atranda ir lietuviai. Gyventojai vis daugiau eksperimentuoja virtuvėje ir šią daržovę derina su pačiais netikėčiausiais ingredientais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-29
Gamta jas gausiai apdovanojo vitaminais, lemiančiais kiek rūgštoką skonį, todėl šios uogos ne visada būna pirmuoju saldesnių sodo gėrybių mėgėjų pasirinkimu. Tačiau veltui – šaltalankiai yra ne tik itin naudingi sveikatai, bet ir tinkamai paruošti išties stebina savo panaudojimo galimybėmis virtuvėje. Šių uogų derlius pradedamas nuimti antroje rugpjūčio pusėje ir baigiamas rugsėjo gale, dėl to dabar yra pats geriausias laikas mėgautis jų šviežumu, privalumais bei kulinariniu potencialu. Savo ruožtu tinkamiausius būdus, kaip tai padaryti, vardija lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-09-26
Druska – vienas pagrindinių produktų, vartojamų, ko gero, visose pasaulio virtuvėse. Be druskos vargiai išsiverstume ir dar nuo senų laikų ji buvo itin vertinama prekė, o dabar galime rasti įvairiausių druskos rūšių. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad skirtingos druskos rūšys reiškia ir skirtingas spalvas, ir tekstūras, ir – svarbiausia – skonius.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-25
Įsivyraujant nepastoviems rudeniškiems orams grybavimo teikiamo malonumo ir naudų nereikėtų pamiršti. Grybavimo čempionatas ir grybautojų asociacijos įkūrėjas Vytenis Daugudis tikina – nors orai kiek atvėso, grybų miškuose tikrai netrūksta, tad vertėtų pasirūpinti tinkama apranga, pintinėmis ir savaitgalį leistis į rudeniu kvepiančių miško gėrybių paiešką.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-24
Blynai gali būti valgomi pusryčiams, pietums ir vakarienei. Viskas priklauso nuo jų sudėtinių dalių ir paruošimo būdų. Kai kuriose šalyse jie taip mėgstami, kad net turi savo nacionalines dienas, pavyzdžiui, rugsėjo 26-oji JAV yra nacionalinė blynų diena. O ir Lietuvoje blynai yra svarbi maisto kultūros dalis. Jie valgytojų širdis pavergia savo receptų įvairove ir draugiškumu piniginei – tobulam rezultatui neretai užtenka tik miltų arba daržovių, kiaušinių, pieno bei norimų pagardų. Vis dėlto blynų pasaulis labai platus, todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto ekspertai paruošė blynų gidą, kuris padės net ir namų virtuvėje atrasti naujų skonių.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-20
Ruduo itin turtingas daržovių derliumi. Tad šį sezoną vasaros saulės subrandintos daržų gėrybes paversti kulinariniais šedevrais tikrai nesudėtinga. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad patiekalų iš daržovių pasirinkimų yra daugybė ir dalijasi pamėgtų rudeninių daržovių panaudojimo būdais.
Nuotrauka
ELTOS nuotrauka
ELTOS nuotrauka
Įkelta:
2021-09-18
Pasiilgote egzotiško maisto, o gal į savo kasdienį meniu norite įtraukti išraiškingesnių patiekalų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norintiems pasimėgauti tikru skonių sprogimu reikėtų išbandyti meksikietiškos virtuvės patiekalus. Anot jos, šios virtuvės maistas nereikalauja sudėtingo pasiruošimo, svarbiausia – pasirūpinti tinkamais prieskoniais ir padažais.
Nuotrauka
a
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-15
Lietuviai pastaruoju metu mielai leidžiasi į gastronomines keliones: naudoja išskirtinesnius ingredientus ir prieskonius, ieško kitų šalių pamėgtų receptų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad ruduo – geriausias metas eksperimentams virtuvėje. O ieškantiems sotaus ir šilto patiekalo, ji pataria išbandyti rytiečių virtuvės perlą – kario troškinį. Nors iš pažiūros šis patiekalas gali atrodyti itin egzotiškas, jį pasigaminti namuose nėra sudėtinga, tereikia žinoti kelias pagrindines taisykles. 
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-09-07
Ankstyvas ruduo – geriausias metas mėgautis šviežiais, ką tik sunokusiais obuoliais. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad lietuviams obuoliai – vienas mėgstamiausių vaisių, o pirmenybė teikiama vietoje užaugintiems obuoliams. Jų populiarumą patvirtina ir nuolat augantys pardavimų duomenys: praėjusią savaitę, lyginant su tuo pat praeitų metų laikotarpiu, obuolių parduota net 54 proc. daugiau.
Nuotrauka
k
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-05
Šviežio derliaus daržovės pirkėjų yra itin laukiamos, juolab kad rudenį galime mėgautis įvairiausiomis Lietuvos ūkininkų užaugintomis daržo gėrybėmis. Nors tradiciškai ruduo asocijuojasi su šviežiomis morkomis, bulvėmis ir kopūstais, Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad pirkėjų dėmesio sulaukia ir patisonai bei moliūgai.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-03
Išskirtinės, ryškios rožinės spalvos žuvys – jūriniai ešeriai – dėl ypatingo savo skonio yra vertinamos visame pasaulyje. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jūriniai ešeriai ne tik skanūs, bet ir labai sveiki, o Azijoje laikomi tikru delikatesu.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-31
20 minučių – tik tiek užtruks šio patiekalo, kuris dažnai vadinamas „karališkuoju“, pagaminimas. Jau visame pasaulyje pamiltas itališkasis rizoto šiandien vis dažniau gaminamas ir lietuvių restoranuose, tuo tarpu laiko pritrūkę žmonės jį taip pat renkasi greitiems pietums ar vakarienei. Iki šiol dvejojančius išbandyti šį patiekalą, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai ragina nepabijoti ir įsileisti į savo namus itališkos virtuvės kvapus.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų iliustracija
Įkelta:
2021-08-26
Nors plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, grilio sezono metu jos pardavimai ūgteli. O ką su ja galima nuveikti gaminimą iš lauko vėl perkėlus į savo namų vidų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad nors ši žuvis mūsų akiai kiek neįprastos išvaizdos, įtraukti ją į kasdienį savo racioną verta. Mat plekšnėje yra daugybė baltymų, kitų organizmui reikalingų maistingų medžiagų. Be to, joje yra itin mažai kalorijų.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-23
Noras išbandyti gurmaniškus mėsos delikatesus lietuvius vis dažniau įkvepia paragauti egzotiško svečių kraštų kulinarinio paveldo. Vienas tokių sparčiai populiarėjančių Rytų virtuvės atradimų – armėniška vytinta jautiena – basturma. Jos paruošimui naudojama daug druskos, aštrių prieskonių, o rezultatas stebina išorėje kieta, gausiai prieskoniuota mėsos plutele, saugančia minkštą, aromatingą ir burnoje tirpstančią mėsą. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai kviečia pasimėgauti šiuo armėnišku jautienos delikatesu ir dalijasi lengvai namuose pagaminamos bei kiekvieną sužavėsiančios basturmos receptu.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-17
Paprikos dedamos į sriubas, įvairiausius troškinius, kepamos ant grilio“, – pasakoja J. Sabaitienė. Kaip teigia ekspertė, paprika – visame pasaulyje pamėgta daržovė, tačiau kai kurios šalys ją mėgsta ypatingai. Pavyzdžiui Vengrijoje, šią daržove vadina netgi nacionaline. Ja gardinamos ne tik sriubos, troškiniai, bet ir žymusis vengriškas guliašas. Be to, šioje šalyje paprikas mėgstama įdaryti įvairiausiais mėsos įdarais ir troškinti puode. Paprikas mėgsta ir pietų amerikiečiai: šias daržoves jie dažnai naudoja takų, buritų ar kesadilijų gamyboje, paprikomis gardina ir garsiąją savo chili con carne mėsos sriubą. Ši daržovė populiari ir Azijoje. Ji dažnai dedama į ryžių ar rytietiškų makaronų patiekalus, salotas, kepta su įvairiausias padažais ir kitomis daržovėmis paprika dažnai naudojama ir kaip garnyras.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-15
Nors vasara skaičiuoja paskutines savo savaites – grilio sezonas toli gražu dar nesibaigia. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jeigu tradiciniai kepsniai ar šašlykai jau kiek pabodo – ant grilio galima iškepti ir paprasčiausių bulvių ar kitų daržovių. O juk rugpjūtis – pats geriausias metas eksperimentuoti su daržo gėrybėmis.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotr.
Įkelta:
2021-08-14
Jei svarstote, kaip į savo racioną įtraukti daugiau žuvies ir jūros gėrybių – pamėginkite paruošti ypatingos išvaizdos, ryškios spalvos, tačiau subtilaus skonio jūrinį ešerį. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė pasakoja, kad ši egzotiškos išvaizdos žuvis traukia pirkėjų dėmesį ir atsiduria jų krepšeliuose.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų nuotrauka
Įkelta:
2021-08-10
Kiauliena – Lietuvoje nuo seno užima mėsos lyderių pozicijas. Kiauliena vasarą populiari, nes suteikia plačias galimybes išbandyti skirtingus grilio patiekalus. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad skirtingos kiaulienos dalys tinka skirtingiems patiekalams. O viena populiariausių yra sprandinė. Ši kiaulienos dalis turi šiek tiek riebalo, kuris ruošiant grilyje – neleidžia mėsai išdžiūti.
Nuotrauka
a
Straipsnio rengėjų iliustracija
Įkelta:
2021-08-06
Rugpjūtis – geriausias metas ruošti vasaros gėrybes žiemai. Didelis šviežių uogų asortimentas išduoda, kad dabar tinkamas laikas virti šviežias ir kvapnias uogienes. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, teigia, kad cukrų pakeitę kitais natūraliais saldikliais, galėsite drąsiai mėgautis sveikesnėmis uogienienės versijomis.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-21
Neseniai prasidėjęs voveraičių sezonas jau spėjo susidurti su iššūkiais – grybautojai ir supirkėjai rekordine temperatūra pasižymėjusį liepos mėnesį vadina katastrofišku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, jog gamtai vis pažeriant staigmenų, parduotuvėse, šių lietuvių mėgstamų grybų tikrai nepritrūks.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-20
Vasara – sodo ir daržo gėrybių metas. Tačiau mėgaudamiesi šviežiais produktais nepamirškite, kad šiuo metu – geriausias laikas daržoves ir vaisius pradėti ruošti žiemai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad būtent dabar parduotuvėse yra itin platus šviežių lietuviškų daržovių pasirinkimas, todėl svarbu pagalvoti apie tai, ką valgysime žiemą.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-19
Persikai – sultingi ir saldūs, ypatingai mėgstami smaližių vaisiai. Šiuos vaisius valgyti galite ne tik kaip sveiką užkandį, jie puikiai tinkami kepti ir ant grilio, o patiekti galima su ledais, grietinėle ar maskarponės sūriu. Kepti persikai gali tapti puikiu garnyru ir prie mėsos, paukštienos patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad dėl išskirtinio savo skonio persikai vasarą itin dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose.