Nevirtos uogienės – vos per 5 minutes: ką svarbu žinoti?
Įkelta:
2022-07-24
Nuotrauka
Uogienė
Aprašymas

Uogienė

Mamos ir močiutės iš kartos į kartą perduoda tradiciją iš vasaros gėrybių virti uogienes, tačiau dažnam tai asocijuojasi su ilgu ir varginančiu gamybos procesu. Maisto ekspertai primena, kad uogienės nebūtinai turi būti verdamos. Sutrintos ir užšaldytos šviežios uogos išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių. 

Tai, kad jau prasideda džemų ir uogienių gamybos metas, rodo išaugę cukraus bei konservavimo ir šaldymo priemonių pardavimai. „Pastarosiomis savaitėmis kasdien parduodame po beveik 70 tonų cukraus. – pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. – Stiklainių, šaldymo indelių ir maišelių prekyba irgi įsibėgėja, tad šviežias vasaros derlius jau pradedamas ruošti atsargoms žiemai“.

Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad įprastas uogienių virimas yra gana varginantis procesas, kai tuo tarpu trintos uogienės gali būti pagaminamos gana greitai – tereikia uogas nuplauti, nusausinti, sutrinti (jei reikia, perkošti per sietelį), sudėti į indelius ir patalpinti šaldiklyje.

„Svarbu tik nepraleisti šviežio uogų derliaus, kurio šiuo metu gausu ne tik soduose ir miškuose, bet ir mūsų parduotuvių lentynose. Pasigaminti trintų braškių, mėlynių ar šilauogių, aviečių, gervuogių ir kitų uogienių galima jų neverdant, o paprasčiausiai užšaldant. Taip vitaminų gausiomis uogienėmis galėsite mėgautis ir rudenį, ir žiemą. Trintas uogas galima šaldyti ir be jokių priedų, tačiau cukrus ar medus, pektinas, citrinos sultys ir įvairūs prieskoniai suteiks kur kas ryškesnį skonį ir geresnę, tarsi želė, konsistenciją. Taip pat galima eksperimentuoti su konsistencija uogas daugiau ar mažiau sutrinant, tarkime, dalį uogų galima visiškai sutrinti, o dalį supjaustyti, kad uogienėje jaustųsi gabaliukai“, – pataria prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė.

Gaminant trintas uogienes šaldymui, pasak B. Baratinskaitės, verta žinoti keletą naudingų principų. Sutrynus uogas ir sudėjus cukrų, citrinos sultis ar kitus prieskonius, reikia leisti tyrei pastovėti kambario temperatūroje, kad cukrus ištirptų, o prieskoniai tinkamai atsiskleistų. „Geriausia tyrę palaikyti bent jau per naktį vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje. Jei dedate pektiną, tyrę gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.

Šaldymui skirtų indelių nereikėtų pripildyti iki viršaus – palikite vietos, nes šaldamas skystis plečiasi. Atšildytą uogienę geriausia suvalgyti per savaitę, todėl šaldymui rinkdamiesi indelius įvertinkite, kiek šaldytos uogienės sugebėsite suvartoti per savaitę.

Uogų tyres galima pritaikyti daug kur – pagardinti jogurtą, košes, blynus, naudoti salotų padažams, limonadams, ledams ir t.t. Maisto ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti greitai pagaminamas ryškesnio skonio trintų uogų uogienes, panaudojant įvairius prieskonius, netgi aštrius pipirus.

Trinta braškių uogienė

Reikės: 3 puodelių susmulkintų braškių, 1,5 stiklinės granuliuoto cukraus, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, 3 šaukštų pektino miltelių.

Gaminimas: sudėkite braškes į didelį dubenį ir sutrinkite bulvių trintuvu iki norimos konsistencijos. Supilkite cukrų, citrinos sultis ir išmaišykite. Palikite 30 minučių pastovėti, kad cukrus ištirptų. Ant viršaus pabarstykite pektino ir maišykite, kol mišinys pradės tirštėti (kelias minutes). Padalinkite mišinį į 6 stiklainius, viršuje palikdami vietos. Stiklainius uždarykite ir palikite vėsioje ir tamsioje kambario vietoje apie 12 valandų, kad būtų pasiekta tinkama uogienės konsistencija. Tuomet galima perkelti į šaldiklį.

Nevirta mėlynių uogienė

Reikės: 200 g šviežių mėlynių, 100 g uogienių cukraus su pektinu, žiupsnelio vanilės.

Gaminimas: uogas nuplaukite ir nusausinkite, sutrinkite bulvių trintuvu ar šakute bei išmaišykite su cukrumi bei vanile. Maišykite apie vieną minutę.

Nuplaukite ir išdžiovinkite mėlynes. Dubenyje sumaišykite su uogienių cukrumi bei vanile ir 45 sekundes trinkite trintuvu. Leiskite cukrui ištirpti, ir uogienė paruošta šaldymui.

Šventinė aviečių arba mėlynių piurė

Reikės: 0,5 kg uogų, 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono, 0,5 arbatinio šaukštelio muskato riešuto, 0,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero, žiupsnelio  gvazdikėlių ir tarkuotos 1 apelsino žievelės.

Gaminimas: uogas su visomis sultimis, jei yra, supilkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Tyrę perspauskite per sietelį, kad liktų sėklos (jei naudojate avietes). Įmaišykite saldiklį, bet jis nebūtinas. Sudėkite prieskonius, gerai išmaišykite, leiskite pastovėti, kad skoniai pasiskirstytų.

Aštroka uogų tyrė su pipirais

Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 1 habanero, jelapeno arba serano pipiro.

Gaminame taip pat, kaip nurodyta ankstesniame recepte.

Uogiška masalos tyrė

Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 0,5 arbatinio šaukštelio kardamono, ketvirtadalio arbatinio šaukštelio malto imbiero ir žiupsnelio gvazdikėlių.

Gaminkite taip, kaip nurodyta aukščiau.

Trintų uogų ir mėtų tyrė

Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), pusės puodelio šviežių mėtų lapelių.

Gaminimas: uogas ir mėtas sudėkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Įmaišykite saldiklį ir leiskite tyrei pastovėti.

Nuotrauka
arkliai
Įkelta:
2022-10-04
Pasaulis kasmet spalio mėnesio 4-ąją pažymi Gyvūnų dieną. Ši diena skirta pagerbti visus gyvūnus, padėkoti jiems už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime. Juk jie suteikia gyvenimui daugiau spalvų, džiaugsmo ir prasmės.
Nuotrauka
Įkelta:
2022-09-09
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 17 laipsnių šilumos, trumpas lietus prognozuojamas šeštadienį.
Nuotrauka
tarailiai
Įkelta:
2022-09-08
Tarailiškiai su vasara atsisveikino „žaliai“ – lenktyniavo baidarėmis, irklentėmis ir savadarbiais plaustais – taip jie taikė į žaliąjį Tauragės kursą. Žinoma, šventėje netrūko ir muzikos, dainų, šėlionių batute ir skanios košės bei cukraus vatos.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-09-06
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 19 laipsnių šilumos, lietaus neprognozuojama.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-09-04
Aktyviai besirūpinantys buitimi ir mėgstantys suktis prie puodų žino, jog actas yra itin universali priemonė, todėl visuomet turi jo savo virtuvėje. Labiau patyrę ekspertai priduria, jog actas vertas net daugiau nei nepamainomo pagardo titulo – tai ir puiki valymo bei dezinfekavimo priemonių alternatyva. Tačiau kaip išsirinkti iš daugybės rūšių ir ar visos jos pasižymi vienodu universalumu?
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-09-03
​​​​​​​Naujajam sezonui RKL besiruošianti „Tauragė“ į aikštelę spalio mėnesį žengs stipriai pasikeitusi. Nuo praėjusio sezono finalo įvyko daug permainų – atnaujintas trenerių štabas, pasitraukė ilgamečiai žaidėjai. Vis dėlto ekipos branduolį išlaikyti pavyko, jį papildžius pajėgiais žaidėjais iš aukštesnės lygos vadovų siekis lieka maksimalus – išsilaikyti stipriausių ketverte.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-31
Rugpjūčio 27-ąją Norkaičiuose surengta tradicinė kaimo šventė „Šypsausi savo kaimui“, kurioje netrūko pramogų ir veiklos tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems.
Nuotrauka
saje
Įkelta:
2022-08-31
Skaudvilėje veikianti atvira jaunimo erdvė (SAJE) atnaujinama, o joje vykstančios veiklos vis tobulinamos. Kaip pasakojo Skaudvilės atviros jaunimo erdvės koordinatorė–jaunimo darbuotoja Agnė Gailienė, prie pasikeitimų jaunimo erdvėje prisideda ne tik darbuotojai, bet ir jaunimas, norintis susikurti sau gražesnę aplinką. 
Nuotrauka
jazz
Įkelta:
2022-08-29
Tarptautinis Tauragės džiazo festivalis, turbūt vienintelis regione vykstančių festivalių, gali pasigirti atlikėjų geografija. Festivalio programoje, per aštuonerius metus koncertavo Armėnijos, Estijos, Gruzijos, Lenkijos, Latvijos, Airijos, Prancūzijos, Vokietijos, Malio, JAV ir dar daugelio kitų šalių džiazo profesionalai. Kitą trečiadienį festivalio programoje koncertuos spalvinga trijulė iš Lietuvos, JAV ir Puerto Riko. 
Nuotrauka
vasara gamta orams
Įkelta:
2022-08-26
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 31 laipsnį šilumos, trumpas lietus prognozuojamas pirmadienį.
Nuotrauka
biuras
Įkelta:
2022-08-24
Gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei skatinant rinkoje atsirasti daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, Lietuvoje 2014 m. buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema. Kaip rašoma Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistės Karolinos Preikšaitienės straipsnyje, simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.
Nuotrauka
vasara
Įkelta:
2022-08-23
Lietuvą šiandien pasiekė ne tik labai šilta oro masė iš pietryčių, tačiau ir nešvarus oras savyje turintis daug dulkių bei dūmų.
Nuotrauka
 nuotrauka
Įkelta:
2022-08-21
Dailios pakeltos lysvės ir jaukus šiltnamiukas, kuriame daržovių nedaug, užtat daug vietos poilsiui ir geram laikui – šventėms su smagia kompanija, filmų žiūrėjimui ir vakarui su knyga. Tokią stilingą erdvę dar pernai savo kieme sukūrė dvi seserys Jovita ir Lina ir iki šiol negali ja atsidžiaugti. Kaip gimė šis gražus kampelis, kas pavyko, o ką galima buvo padaryti geriau? 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-21
Tauragės rajone, ketinant sutvarkyti poilsiavietę prie Balskų užtvankos, čia turėtų išdygti lauko pavėsinė ir stoginė. Savivaldybė paskelbė viešąjį konkursą ieškodama darbus atliksiančios įmonės. Nors terminas, iki kada įmonės galėjo siūlyti savo darbų paslaugas, jau baigėsi, nugalėtojas kol kas neskelbiamas – vyksta pirkimo vertinimas.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-20
Po treniruotės, žygio, ruošiantis velomaratonui ar kitos sportinės veiklos svarbu atgauti jėgas ir pavalgyti. Į tai, ką pasportavę dedate į burną, reikėtų atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, po fizinio krūvio patariama rinktis daugiau baltymų turinčius produktus: jogurtą, mėsą, žuvį, pupeles. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą išauga susidomėjimas sveiku maistu.
Nuotrauka
svente
Įkelta:
2022-08-19
Rugpjūčio mėnesį veiklų bus tiek mėgstantiems aktyvų laisvalaikį, tiek norintiems ramiai pažiūrėti filmą po atviru dangumi ar sudalyvauti kaimelių šventėse.
Nuotrauka
STOVYKLA
Įkelta:
2022-08-17
Prisiminimuose lieka įspūdžiai, poilsis nuo pamokų, pažintys su Lietuvos kampeliais, edukacijos, išplėsti  kūrybiniai  vaikų gebėjimai. Lomių kaimo bendruomenės organizuota dieninė stovykla „Vasaros atostogų keliu – 2022“ buvo skirta kaime gyvenantiems vaikams. Vienas pagrindinių stovyklos tikslų – stovyklautojų akiračio plėtimas,  pagarbos ir meilės gimtojo krašto praeičiai ir dabarčiai ugdymas.
Nuotrauka
muge
Įkelta:
2022-08-11
Nuo ankstaus ketvirtadienio ryto prekybininkai plušėjo ir ruošė prekybai visa ką turi geriausio. Prekių mugėje, kaip visada, didelis pasirinkimas. Nespėję apsilankyti mugėje šiandien – tai padaryti galės ir rytoj.
Nuotrauka
pagramantis
Įkelta:
2022-08-11
Akmenos ir Jūros upių santakos bus įrengtas apžvalgos bokštas – regykla. Nuo šios vietos atsivers nuostabaus grožio panorama, kuria lankytojai galės pasigrožėti nuo 2023 metų pradžios. Pagramančio regioninis parkas skelbia, kad bokšto statyba jau prasideda.