Jaunasis šokėjas linki daryti tik tai, ko išties trokšta širdis
Įkelta:
2022-06-26
Nuotrauka
naglis
Aprašymas

Asmeninio albumo nuotrauka

 

,
Nuotrauka
naglis
Aprašymas

Asmeninio albumo nuotrauka

 

Vienoje Tauragės šokių grupėje šokantis 17-metis tauragiškis  Naglis šiais metais „Versmės“ gimnazijoje baigė 11 klasę. Nors krūvio būta didelio, vaikinas visuomet rasdavo laiko ir savo pašaukimui – šokiui. Jaunuoliui, kaip ir nemažai kūrybingų bei veiklių žmonių, dėl savo žinomumo yra tekę sulaukti ir užgaulių replikų. Kai kurie su pašaipa žvelgė į tai, kaip esą jis galėjo pasirinkti tokią „ne berniukišką“ sritį. Tačiau Naglis nepasidavė ir gali didžiuotis laimėjęs daugybę konkursų, o tie, kurie šaipėsi, dabar tik su pavydu stebi jo pasiekimus. 

Dar tik ieško savęs

Jis šoka ne tik už mokyklos ribų, bet ir joje įvairių renginių metu. Atrodo, vaikinas jau turėtų būti tvirtai apsisprendęs ir savo likusį gyvenimą sieti su šokiais, galbūt net juos po mokyklos baigimo studijuoti, tačiau Naglio planai – kiti.

– Iš pradžių buvau nusprendęs studijuoti psichologiją, bet po kurio laiko rimčiau susimąsčiau apie šias studijas. Ar galėčiau būti psichologas? Turi būti dvasiškai stiprus žmogus, negalima darbe patiriamų išgyvenimų parsinešti į namus. O psichologo darbas gali būti įtemptas bendraujant su psichologines traumas išgyvenusiais arba sunkumus patiriančiais žmonėmis. Dabar dar nesu apsisprendęs, ką konkrečiai studijuoti, – kalbėjo jis. 

Kol kas Naglis svarsto apie pedagogo kelią. 

– Bet ir dabar nesu 100 procentu tuo užtikrintas. Turiu visą vasarą. Mėginsiu suvokti, ką norėčiau ateityje studijuoti, kuo būti, ką veikti, – dėstė pašnekovas. 

Įveikti baimę

Jis teigė esantis kartais emocionalus, tačiau kai reikia pasirodyti prieš auditoriją, Naglis itin susikaupia ir ieško vidinės ramybės, nors širdis, atrodo, plaka pašėlusiu greičiu. 

– Visada jaudinuosi prieš prieš pasirodymą ir visai nesvarbu, auditorija maža, vidutinė ar didelė. Jaučiu baimę net ir prieš šokdamas tuomet, kai stebi tik draugai, šeima arba pažįstami. Tačiau jaudulys suteikia tam tikro atspalvio. Jis ne tik paskatina daryti geriau, eiti į priekį, bet jį įveikus pajaučiu ir labai gerą jausmą. Pavyzdžiui, daugelis žmonių turi aukščio baimę, bet šoka parašiutu ir įveikę tą baimę jaučiasi pasiekę kažko nepakartojamo. Mane ta emocija užvaldo tada, kai įveikiu jaudulį šokdamas. Pasirodymo pradžia sukelia baimę, tačiau eigoje ji ima slopti ir galiausiai pasijauti savame kūne, – sakė Naglis. 

Pasak vaikino, kiekvienam šokėjui – nesvarbu, ar jis būtų profesionalas, ar dar tik pradedantis – svarbus palaikymas. 

– Aš labai džiaugiuosi, kad mane palaiko šeima ir draugai. Palaikymas padeda sumažinti ir baimę, jog kažkas nepavyks, – kalbėjo šokėjas.

Vaikinas šoka nuo 2017-ųjų rugsėjo, tada jis pradėjo lankyti šokių užsiėmimus. O jo pirmasis pasirodymas įvyko tų pačių metų žiemą. 

– Buvo kalėdinis festivalis, – apie pirmąjį išėjimą į sceną pasakojo Naglis. – Labai bijojau suklysti, atsidurti ne toje vietoje, kurioje yra suplanuota, gal nepataikyti į taktą. Galiu pasakyti, kad tą dieną tikrai labai bijojau, bet aš įveikiau baimę. Pasirodęs prieš auditoriją suvokiau – viskas išėjo puikiai, – prisiminė jis. 

Stilius, jungiantis jaunimą

Jaunuolis šoka pagal hiphopo stilių – tai šiuo metu populiariausias gatvės šokio stilius. Kodėl būtent toks stilius taip jį sužavėjo? Naglis pasakojo, kad tuo metu, kai dar nebuvo atradęs savyje šokėjo gyslelės, nemažai laiko praleisdavo naršydamas telefone ir būtent meilę šokiui pajuto jame atsitiktinai pamatęs hiphopo judesių pamoką.

– Kartą išvydau vaizdo įrašą, kuriame pamačiau žmogų, mokantį tam tikro hiphopo šokių stiliaus judesio. Pamaniau – o, geras, reikia pabandyti pačiam išmokti. Ir greitai išmokau. Įsitraukiau į tai: ėmiau mokytis vis daugiau judesių, o po kurio laiko pradėjau lankyti šokių studiją, – kalbėjo Naglis. 

Pašnekovas pažymėjo, kad hiphopas atitinka tai, kuo jis gyvena ir ką jaučia, tad būtent toks stilius jam padeda geriausiai įkūnyti save. 

– Šiais laikais tai sujungia jaunimą, – akcentavo jis.

Kiekvienas pasirodymas – ypatingas

Nors vaikinas dalyvavo dešimtyse konkursų bei pasirodymų, tačiau vieno įsimintiniausio ar ypatingiausio įvardyti negali. Anot jo, kiekvienas išėjimas prieš auditoriją yra ypatingas ir unikalus, patiriamos akimirkos yra nepakartojamos.  

Naglis sakė ilgą laiką manęs, kad yra beveik niekam nežinomas, nematomas, tačiau kartą sulaukė žinutės iš vieno didžiausių hiphopo festivalio, rengto Kaune, organizatorių. Šie jaunuolio paklausė, ar jis nenorėtų savo jėgų išmėginti festivalyje.   

– Į šį festivalį susirenka labai daug šokėjų, labai stiprių konkurentų. Aišku, įsteigti įvairūs prizai, kuriais stengiamasi motyvuoti. Tačiau didžiausią motyvaciją pajaučiau jau vien sulaukęs jų kvietimo, nes tikrai nesitikėjau, jog kada nors būsiu pakviestas į tokio lygio šokių turnyrą. Nemaniau, kad būsiu pastebėtas. Pačiame turnyre išvydau daug profesionalių šokėjų. Tai buvo neįkainojama patirtis. Beje, dabar kur kas geriau žinau, kaip reikia pasiruošti konkursams, – dėstė pašnekovas. 

– Pasiruošimas, ko gero, trunka ne vieną dieną, o nuolatinės treniruotės, tikiu, išvargina, reikia turėti daug ištvermės, tiesa? – paklausiau Naglio.  

– Pasiruošimas pradedančiajam šokėjui trunka ilgiau nei jau ilgiau šokančiam žmogui. Bet tikrai galiu pasakyti, kad reikia kiekvieną dieną bent po porą valandų treniruotis. Aš drąsiai jaučiuosi po to, kai kasdien pašoku bent po kokias 4 valandas. Su pertraukomis, žinoma. Kuo daugiau šoki – tuo geriau: sustyguoti judesiai, lavinama atmintis, kur kas geriau atsimeni, ką reikia daryti net tada, kai pasirodymo pradžioje esi kupinas adrenalino.

– Ar nebijai patirti traumų? 

– Džiaugiuosi, kad kol kas jų išvengiau. Jeigu ją patirčiau, daryčiau viską, kad tai jokiais būdais nesutrukdytų toliau šokti. Jeigu patiri kojos traumą – turi viršutinę kūno dalį. Neleisčiau traumai užbaigti mano karjeros. Jokiu būdu nepasiduočiau, nes šoku jau 5-erius metus ir labai džiaugiuosi, kad tai darau. 

–Ko gero, tokiomis savybėmis ir turi pasižymėti šokėjas – būti atkaklus, ištvermingas. Kaip manai, kokios dar savybės yra reikalingos?

– Ištvermė ir atkaklumas yra vienos pagrindinių savybių, kurias reikia ugdyti. Be to, reikia išmokti palaikyti aplinkinius žmones, nes šokėjams tikrai svarbus palaikymas. Net jei tai nepažįstamasis, bet kai matai jį besistengiantį ir palaikai, suteiki jam jėgų. Tad solidarumas svarbus. Žinoma, yra ypatingai svarbi ir drąsa. Ji atidaro duris į didesnes galimybes šokėjui tobulėti. 

–Mokslai reikalauja laiko, šokiai – intensyvaus darbo, konkursai – pasiruošimo. Nagli, o kaip atsipalaiduoji, kai yra laisvo laiko ir nereikia nei šokti, nei mokytis? 

– Šokdamas (juokiasi, – aut. past.). Šokiai ne tik darbas, kuris užima daug laiko, bet ir pramoga. Jie mano širdyje. Aš šoku, kai tik turiu laiko ir vietos, kur tą daryti. Taip pat klausausi muzikos, bendrauju su draugais. Jų grupė nėra didelė, bet tai nuoširdūs draugai. Stengiuosi skirti laiko sau, esu intravertiškas žmogus, kartais man reikia laiko tiesiog pabūti su savimi.

– Mūsų visuomenėje vyrauja toks požiūris, kad šokis – merginų reikalas, ne vaikinų. Kaip manai, kaip čia taip susiklostė, jog šokančių merginų daugiau nei vaikinų? Gal pastarieji labiau susivaržę, bijo save išreikšti? 

– Žmonės, kurie nesidomi šokiais, tikrai gali galvoti, kad čia „mergaitiškas“ dalykas. Taip kalba tie, kurie praktiškai nieko negalėtų papasakoti apie šokius. Esu sulaukęs replikų, kad esu kažkokioje ne toje srityje. Ir tai tęsėsi nkurį laiką. Bet aš neskirstau žmonių nei į merginas, nei į vaikinus. Taip jau yra, kad visi šokėjai vienas kitam yra lygūs. Aš daug dažniau vertinu profesionalumą, o ne lytį. Tarp kitko, nesu tikras, ar merginų šokiuose yra daugiau. Gal vienodai? 

– Viename interviu sakei: „Šokdamas galiu būti savimi“. Kodėl taip svarbu nebijoti būti savimi? 

– Būdami savimi mes išlaisviname savyje užrakintą laisvės ištroškusį žmogų, norintį toliau tobulėti, žengti pirmyn. Renkamės kelią į ten, kur išties norime keliauti, o ne kur mums diktuoja. Šokėjas, būdamas savimi, atranda, ko jis siekia – ar keliauti į čempionatus ir parodyti save visam pasauliui, ar mėgautis dabarties akimirka ir viskam leisti klostytis savaime. Kitiems tiesiog gera, smagu praleisti laiką. Bet kuriuo atveju tampame laimingesni. 

– Nagli, o ko palinkėtum Tauragėje gyvenantiems savo bendraamžiams? 

– Nebijokite daryti tai, ko siekiate ir ko norite. Ir mažiau klausykite, ką kalba apie jus kiti. Kuo ilgiau neleisite sau būti laisvais žmonėmis, tuo daugiau reikės įdėti pastangų vėliau ieškant savęs. Ir, beje, pagrindinis mūsų mokytojas – ne tik baimė, bet ir drąsa. Nesėkmės – tai irgi patirtis. Mokykitės iš jų. 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.