Lengviau nei paprasta: 5 skirtingi būdai, kaip paruošti krevetes
Įkelta:
2022-05-08
Nuotrauka
nuotrauka

Jeigu norite greito, maistingo ir labai skanaus patiekalo – gaminkite krevetes. Jas paruošti galima vos per 10 minučių, be to, jos itin skanu valgyti su pavasarį taip mėgstamais žalumynais, daržovėmis ir vaisias. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jūros gėrybės ir krevetės mėgstamos pirkėjų, o labiausiai jų pardavimai šokteli ypatingesnėmis progomis.

Greitai ir universaliai pagaminamos

„Juodasis paltusas, plekšnė, tunas ar plačiakaktis – žuvys, kurios dažnai patenka į tinklo pirkėjų krepšelius. Pastebime, kad auga ne tik žuvies kategorijos, bet ir jūros gėrybių pardavimai: midijos, skraidkalmarių čiuptuvai ar atitirpintos virtos šiaurinės dryžakojės krevetės su kiautu, kurios puikiai tinka ir kepimui ant grilio“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pabrėžia, kad krevetės yra ne tik greitai, bet ir universaliai pagaminama jūros gėrybė.

„Krevetės – puikus pasirinkimas tiek tiems, kurie nori greitos ir lengvai pagaminamos vakarienės, tiek gaminantiems įmantresnius, šventiniam stalui tinkančius patiekalus. Be to, krevetės pasižymi didele maistingų medžiagų gausa, jose yra nedaug kalorijų“, – sako V. Juodkazienė.

Prieš gaminant krevetes „Iki“ atstovė rekomenduoja jas kiek pamarinuoti. Besimarinuojant krevetės paminkštėja ir prisisotina įvairiausių skonių. Marinatą krevetėms galima pasigaminti labai paprastai. V. Juodkazienė rekomenduoja sumaišyti sojos padažą, medų, kelias skilteles susmulkinto česnako ir gabaliuką tarkuoto imbiero. Šiame marinate reikėtų krevetes palaikyti vos 15 minučių.

Krevečių ruošimo būdai

Vienas populiariausių krevečių ruošimo būdu – greitas jų apkepimas keptuvėje. Tokiu metodu dažniausiai gaminamos krevetės su sviesto ir česnakų padažu, kuris dažniausiai patiekiamos su duona ar skrudintomis bulvytėmis. Šis būdas mėgstamas ir Azijoje. Pavyzdžiui, krevetės šiame krašte mėgstama greitai apkepti su teriyaki padažu ar pakepinti su daržovėmis, sojos, žuvies ir kitais mėgstamais padažais. Kepant krevetes keptuvėje, geriausia naudoti nepridegančią ir nelimpančią keptuvę. Tuomet joje įkaitinti aliejų ir krevetes iš kiekvienos pusės pakepti po 1–2 minutes. Jeigu renkatės krevetes kepti orkaitėje – kelias jų ruošimo taisykles taip pat žinoti pravartu. Pavyzdžiui, jeigu krevetes ruošiate su daržovėmis, pirmiausia orkaitėje reikėtų pakepti daržoves ir tik vėliau šalia dėti krevetes, mat kitaip jos gali perkepti. „Iki“ atstovė siūlo prieš kepant krevetes pamarinuoti arba apšlakstyti aliejumi, tuomet įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių ir jas pakepti apie 7-8 minutes.

„Jeigu norite sveikiau ruoštų krevečių – virkite jas puode. Pirmiausia reikėtų užvirti vandenį. Tuomet jį pasūdyti, pridėti mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, lauro lapų, pipirų žirnelių ir krevetes pavirti apie 7–8 minutes. Krevetes tokiu būdu galite drąsiai virti ir su kiautu. Jeigu krevetes žadate kepti ant grilio – tai padaryti taip pat lengviau nei paprasta. Tereikia jas patepti aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio pakepti apie 2 minutes iš kiekvienos pusės“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais receptais su krevetėmis.

Gaivios krevečių salotos su avokadu:

Jums reikės:

• Alyvuogių aliejaus kepimui

• 150 g krevečių

• 1 skiltelės česnako

• Druskos, pipirų

• 100 g mėgstamų salotų

• 1 didelio gerai prinokusio avokado

• Šlakelio citrinos sulčių

• 100 g vyšninių pomidorų

• 1 raudonojo svogūno

• 50 g mocarelos

Padažui reikės:

• 3 v.š. alyvuogių aliejaus

• 1 v.š. agavų sirupo

• 1 v.š. grūdėtųjų garstyčių

• 1 v.š. citrinos sulčių

• Druskos, pipirų

Gaminame:

Ruošiame krevetes: keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes ir kepiname kelias minutes. Įtarkuojame česnaką, beriame druskos, pipirų ir kepiname dar minutę. indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Į lėkštę sudedame nuplautas ir gerai nusausintas salotas, avokado juosteles, kurias apšlakstome citrinos sultimis, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, juostelėmis smulkintą svogūną, keptas krevetes. Ant salotų uždedame mocarelos sūrio ir apšlakstome paruoštu padažu.

Vietnamietiški suktinukai su krevetėmis

8 ryžių popieriaus lakštų

50 g stiklinių makaronų

150 g išvalytų ir išvirtų krevečių uodegėlių

100 g šviežių agurkų

50 g salierų stiebų

15 g šviežių mėtų lapelių

Padažui:

2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

3 v. š. sojų padažo

1 a. š. medaus

1 sutarkuotos česnako skiltelės

1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies

1⁄4 a. š. sezamų sėklų

2 v. š. sojų padažo

2–3 v. š. vandens

Gaminame:

Stiklinius makaronus užpilkite karštu vandeniu, uždenkite ir palikite brinkti 7–8 minutėms. Išbrinkusius makaronus pamaišykite ir nusunkite. Agurkus ir salierus supjaustykite plonomis juostelėmis. Ryžių popieriaus lakštus trumpam panardinkite į šaltą vandenį, švelniai prispauskite, kad neišnirtų, ir maždaug po 15 sekundžių ištraukite. Lakšto apatinėje dalyje sluoksniuokite įdarą tokia tvarka: krevetės, mėtos, makaronai, agurko ir saliero juostelės. Suvyniokite lakštą į ritinuką, pradėdami lenkti nuo apatinės dalies su įdaru. Kad įdaras neišbyrėtų, bevyniojant užlenkite kairį ir dešinį suktinuko galus. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus dubenėlyje ir patiekite suktinukus su paruoštu padažu.

Makaronai su krevetėmis ir grietinėle ir petražolėmis

Jums reikės:

500 g šviežių makaronų

800 ml daržovių sultinio

400 g krevečių

1⁄2 citrinos sulčių

4 skiltelių česnako

4 v. š.  sviesto

100 ml grietinėlės

100 g tarkuoto parmezano

5g šviežių petražolių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Makaronus išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite susmulkintus česnakus. Į keptuvę suberkite krevetes, prieskonius, supilkite spauskite citrinos sultis ir kepkite 6–8 minutes. Suberkite išvirtus makaronus, supilkite grietinėlę ir įmaišykite parmezaną. Viską troškinkite 5 minutes. Patiekite makaronus su šviežiomis petražolėmis.

 

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.