Lengviau nei paprasta: 5 skirtingi būdai, kaip paruošti krevetes
Įkelta:
2022-05-08
Nuotrauka
nuotrauka

Jeigu norite greito, maistingo ir labai skanaus patiekalo – gaminkite krevetes. Jas paruošti galima vos per 10 minučių, be to, jos itin skanu valgyti su pavasarį taip mėgstamais žalumynais, daržovėmis ir vaisias. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jūros gėrybės ir krevetės mėgstamos pirkėjų, o labiausiai jų pardavimai šokteli ypatingesnėmis progomis.

Greitai ir universaliai pagaminamos

„Juodasis paltusas, plekšnė, tunas ar plačiakaktis – žuvys, kurios dažnai patenka į tinklo pirkėjų krepšelius. Pastebime, kad auga ne tik žuvies kategorijos, bet ir jūros gėrybių pardavimai: midijos, skraidkalmarių čiuptuvai ar atitirpintos virtos šiaurinės dryžakojės krevetės su kiautu, kurios puikiai tinka ir kepimui ant grilio“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pabrėžia, kad krevetės yra ne tik greitai, bet ir universaliai pagaminama jūros gėrybė.

„Krevetės – puikus pasirinkimas tiek tiems, kurie nori greitos ir lengvai pagaminamos vakarienės, tiek gaminantiems įmantresnius, šventiniam stalui tinkančius patiekalus. Be to, krevetės pasižymi didele maistingų medžiagų gausa, jose yra nedaug kalorijų“, – sako V. Juodkazienė.

Prieš gaminant krevetes „Iki“ atstovė rekomenduoja jas kiek pamarinuoti. Besimarinuojant krevetės paminkštėja ir prisisotina įvairiausių skonių. Marinatą krevetėms galima pasigaminti labai paprastai. V. Juodkazienė rekomenduoja sumaišyti sojos padažą, medų, kelias skilteles susmulkinto česnako ir gabaliuką tarkuoto imbiero. Šiame marinate reikėtų krevetes palaikyti vos 15 minučių.

Krevečių ruošimo būdai

Vienas populiariausių krevečių ruošimo būdu – greitas jų apkepimas keptuvėje. Tokiu metodu dažniausiai gaminamos krevetės su sviesto ir česnakų padažu, kuris dažniausiai patiekiamos su duona ar skrudintomis bulvytėmis. Šis būdas mėgstamas ir Azijoje. Pavyzdžiui, krevetės šiame krašte mėgstama greitai apkepti su teriyaki padažu ar pakepinti su daržovėmis, sojos, žuvies ir kitais mėgstamais padažais. Kepant krevetes keptuvėje, geriausia naudoti nepridegančią ir nelimpančią keptuvę. Tuomet joje įkaitinti aliejų ir krevetes iš kiekvienos pusės pakepti po 1–2 minutes. Jeigu renkatės krevetes kepti orkaitėje – kelias jų ruošimo taisykles taip pat žinoti pravartu. Pavyzdžiui, jeigu krevetes ruošiate su daržovėmis, pirmiausia orkaitėje reikėtų pakepti daržoves ir tik vėliau šalia dėti krevetes, mat kitaip jos gali perkepti. „Iki“ atstovė siūlo prieš kepant krevetes pamarinuoti arba apšlakstyti aliejumi, tuomet įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių ir jas pakepti apie 7-8 minutes.

„Jeigu norite sveikiau ruoštų krevečių – virkite jas puode. Pirmiausia reikėtų užvirti vandenį. Tuomet jį pasūdyti, pridėti mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, lauro lapų, pipirų žirnelių ir krevetes pavirti apie 7–8 minutes. Krevetes tokiu būdu galite drąsiai virti ir su kiautu. Jeigu krevetes žadate kepti ant grilio – tai padaryti taip pat lengviau nei paprasta. Tereikia jas patepti aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio pakepti apie 2 minutes iš kiekvienos pusės“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais receptais su krevetėmis.

Gaivios krevečių salotos su avokadu:

Jums reikės:

• Alyvuogių aliejaus kepimui

• 150 g krevečių

• 1 skiltelės česnako

• Druskos, pipirų

• 100 g mėgstamų salotų

• 1 didelio gerai prinokusio avokado

• Šlakelio citrinos sulčių

• 100 g vyšninių pomidorų

• 1 raudonojo svogūno

• 50 g mocarelos

Padažui reikės:

• 3 v.š. alyvuogių aliejaus

• 1 v.š. agavų sirupo

• 1 v.š. grūdėtųjų garstyčių

• 1 v.š. citrinos sulčių

• Druskos, pipirų

Gaminame:

Ruošiame krevetes: keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes ir kepiname kelias minutes. Įtarkuojame česnaką, beriame druskos, pipirų ir kepiname dar minutę. indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Į lėkštę sudedame nuplautas ir gerai nusausintas salotas, avokado juosteles, kurias apšlakstome citrinos sultimis, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, juostelėmis smulkintą svogūną, keptas krevetes. Ant salotų uždedame mocarelos sūrio ir apšlakstome paruoštu padažu.

Vietnamietiški suktinukai su krevetėmis

8 ryžių popieriaus lakštų

50 g stiklinių makaronų

150 g išvalytų ir išvirtų krevečių uodegėlių

100 g šviežių agurkų

50 g salierų stiebų

15 g šviežių mėtų lapelių

Padažui:

2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

3 v. š. sojų padažo

1 a. š. medaus

1 sutarkuotos česnako skiltelės

1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies

1⁄4 a. š. sezamų sėklų

2 v. š. sojų padažo

2–3 v. š. vandens

Gaminame:

Stiklinius makaronus užpilkite karštu vandeniu, uždenkite ir palikite brinkti 7–8 minutėms. Išbrinkusius makaronus pamaišykite ir nusunkite. Agurkus ir salierus supjaustykite plonomis juostelėmis. Ryžių popieriaus lakštus trumpam panardinkite į šaltą vandenį, švelniai prispauskite, kad neišnirtų, ir maždaug po 15 sekundžių ištraukite. Lakšto apatinėje dalyje sluoksniuokite įdarą tokia tvarka: krevetės, mėtos, makaronai, agurko ir saliero juostelės. Suvyniokite lakštą į ritinuką, pradėdami lenkti nuo apatinės dalies su įdaru. Kad įdaras neišbyrėtų, bevyniojant užlenkite kairį ir dešinį suktinuko galus. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus dubenėlyje ir patiekite suktinukus su paruoštu padažu.

Makaronai su krevetėmis ir grietinėle ir petražolėmis

Jums reikės:

500 g šviežių makaronų

800 ml daržovių sultinio

400 g krevečių

1⁄2 citrinos sulčių

4 skiltelių česnako

4 v. š.  sviesto

100 ml grietinėlės

100 g tarkuoto parmezano

5g šviežių petražolių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Makaronus išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite susmulkintus česnakus. Į keptuvę suberkite krevetes, prieskonius, supilkite spauskite citrinos sultis ir kepkite 6–8 minutes. Suberkite išvirtus makaronus, supilkite grietinėlę ir įmaišykite parmezaną. Viską troškinkite 5 minutes. Patiekite makaronus su šviežiomis petražolėmis.

 

Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Atostogas su vaiku užsienyje planuojantys tėvai į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistus kreipiasi patarimo, kaip keliauti, kad nekiltų nesusipratimų ar konfliktų su skyrium gyvenančiu vaiko tėčiu ar mama, sako Tarnybos Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus teisininkė Renata Silvanovič.
Nuotrauka
stovykla
Įkelta:
2022-07-02
Birželio 17–19 dienomis praūžė Tauragės bendruomenių stovykla „Pabūkime kartu“ (Let‘s be together). Stovykla buvo rengiama iš projekto „Tarpvalstybinio viešųjų iniciatyvų paramos centrų tinklo sukūrimas“, įgyvendinamo pagal Europos Sąjungos kaimynystės programą ir finansuojamo Europos Sąjungos, lėšų. Ji buvo skirta motyvuoti bendruomeninių ir nevyriausybinių organizacijų narius, stiprinti jų tarpusavio ryšius, skatinti bendradarbiavimą, savanorystę, ugdyti naujus įgūdžius. Naujų patirčių pasisėmė net 100 stovyklos dalyvių. 
Nuotrauka
lietus
Įkelta:
2022-07-01
Savaitgalį šiluma dienomis pakils iki 30 laipsnių šilumos, lietus prognozuojamas tik šiandienos rytui.
Nuotrauka
kinas
Įkelta:
2022-06-28
Jau devintąjį kartą „Kino pavasario“ projektas „Kino karavanas“ visai vasarai išvyksta į ilgiausią kino kelionę po Lietuvą, kurios metu gražiausiuose šalies kampeliuose rodo autorinį kiną, kviečia į susitikimus ir pokalbius su kūrėjais, savo sričių specialistais bei kiekvienam atėjusiam dovanoja kino žiūrėjimo patirtį praplečiantį vakarą.
Nuotrauka
draudeniiai
Įkelta:
2022-06-27
Brangstant kelionėms vis dažniau žmonės renkasi atostogas praleisti savo šalyje. Tauragės rajone turime ne vieną poilsiavietę prie vandens, kur būtų galima praleisti karštas vasaros dienas. Draudeniškiai Raminta Lešinskaitė ir Vaidotas Jazdauskas, pirmąjį vandens dviratį įsigiję savo pramogai, sulaukė didelio susidomėjimo ir prie Draudenių ežero įkūrė pramogų vietą , kuri šiemet skaičiuoja jau penktąją vasarą.
Nuotrauka
naglis
Įkelta:
2022-06-26
Vienoje Tauragės šokių grupėje šokantis 17-metis tauragiškis šiais metais „Versmės“ gimnazijoje baigė 11 klasę. Nors krūvio būta didelio, vaikinas visuomet rasdavo laiko ir savo pašaukimui – šokiui. Jaunuoliui, kaip ir nemažai kūrybingų bei veiklių žmonių, dėl savo žinomumo yra tekę sulaukti ir užgaulių replikų. Kai kurie su pašaipa žvelgė į tai, kaip esą jis galėjo pasirinkti tokią „ne berniukišką“ sritį. Tačiau Naglis nepasidavė ir gali didžiuotis laimėjęs daugybę konkursų, o tie, kurie šaipėsi, dabar tik su pavydu stebi jo pasiekimus. 
Nuotrauka
gamta
Įkelta:
2022-06-14
Šią savaitę šiluma gali pakilti iki 21 laipsnio šilumos, prognozuojamas lietus.
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2022-06-12
Švieži ir gaivūs arbūzai – vienas iš didžiausių vasaros malonumų. Arbūzai ne tik karštą dieną aprūpina organizmą skysčiais, bet ir yra gausūs antioksidantų bei vitaminų. Be to, arbūzus lengvai panaudosite ir gamindami įvairiausias salotas, jie dera tiek su vaisiais, uogomis, tiek su įvairiausiais sūriais.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad arbūzai – mėgstami tarp pirkėjų, o ypač jų pardavimai išauga karštomis dienomis.
Nuotrauka
sviesoforas
Įkelta:
2022-06-11
Tauragės Jovarų pagrindinės mokyklos I–IV klasių mokinių komanda „Jovariukai“, sėkmingai įveikusi pradinių klasių mokinių saugaus eismo varžybų „Šviesoforas“ I, II,  III etapus, buvo pakviesta dalyvauti finaliniame nacionaliniame IV etape, kuris vyko Kauno Algio Žitkevičiaus saugaus vaiko mokykloje.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-05-28
​​​​​​​Sužaliavus daržo gėrybėms ir gausybei žalumynų, dažno šaldytuvo turinys įgauna spalvų, prisipildydamas šviežio derliaus gardumynais. Lengvų patiekalų išsiilgę žmonės į savo kasdienį valgiaraštį šiltuoju sezonu vis dažniau įtraukia glotnučiais vadinamus kokteilius. Tai vitaminų, energijos ir gaivumo užtaisas bei skanus būdas derinti vaisius, žalėsius, uogas ir net pievų augalus.
Nuotrauka
orams
Įkelta:
2022-05-27
Savaitgalį šiluma dienomis pakils iki 12 laipsnių šilumos, nuo šeštadienio sulauksime lietaus.
Nuotrauka
pavasaris
Įkelta:
2022-05-17
Šią savaitę šiluma gali pakilti iki 21 laipsnio šilumos, nedidelis lietus prognozuojamas tik savaitgalį.